باشگاه خبرنگاران جوان- قادری فر، مدیر عامل سازمان تعاون روستایی کشور در گفت وگویی به بررسی آخرین وضعیت بازار سیب زمینی و برنج با توجه به تنش های ایجاد شده در بازار این دو محصول پرداخت.
چرا نرخ برخی کالاها مانند سیب زمینی و برنج یکباره صعودی شد؟
قادری فر: ایران جزو بزرگترین کشورهای تولید سیب زمینی در دنیاست. طبق در رصدها متوجه دو علت اصلی برای افزایش قیمت این کالا شدیم. سیل جنوب کرمان ۷۰ هزار تن از سیب زمینی و سایر محصولات ما را از بین برد. همچنین با پایش روزانه و آمارها مشاهده کردیم که سقف صادرات سیب زمینی تکمیل شده است و ادامه این روند منجر به افزایش نرخ این کالا در بازارها شد.
در سال های گذشته با انباشت کالاهایی نظیر سیب زمینی و پیاز بودیم، فکری به حال این نوع کشت ها نشده است؟
قادری فر: باید داستان کشت های بی برنامه را خاتمه دهیم. کشت قراردادی برای محصولات یکی از این راهکارهاست. کشت قراردادی گندم آغاز شده است.۱۲۵ هزار هکتار از اراضی کشور زیر طرح کشت قراردادی بردیم.
درخصوص سیب زمین چه طور؟
قادری فر: در خصوص سیب زمینی از کشت بهاره به کشت قراردادی متوسل خواهیم شد چرا که نباید کشاورزی دانه ای بکارد و محصولش دور ریخته شود. در حوزه امنیت غذایی به دنبال شکل گیری زنجیره غذایی هستیم تا مشکلات کاملا حل شود.
برای مردم سوال ایجاد می شود که چرا زمانی که قیمت کالا یا محصولی بالا می رود صادرات هم باید ادامه داشته است؟
قادری فر: باید این را هم در نظر گرفت که نمی توانیم بازارهای جهانی را هم از دست بدهیم. مصوب شد از صبح فردا با مصوبه کارگروه تنظیم بازار و تایید معاون اول رئیس جمهور عوارض صادرات سیب زمینی تغییر کند. یعنی منع صادرات نداریم و یک شبه این موضوع را برای کشاورزان اعمال نمی کنیم. فردا با حضور معاون اول رئیس جمهور و وزیر جهاد کشاورزی عدد عوارض صادرات محصول سیب زمینی مشخص می شود.
با وضع عوارض صادرات بیشتر کشاورز به سمت صادرات نمی رود و بازار از دست می رود.
قادری فر: با تمهیداتی که انجام شده است چنانچه تدام اخلال در بازار مصرف به وجود بیاید با مجوز قرارگاه امنیت غذایی با واردات ۱۰۰ هزار تن سیب زمینی به داخل بازار را تعادل می بخشیم. از فردا در تمام میادین شهرداری تهران سیب زمینی با نرخ ۱۰ هزار تومان عرضه خواهیم کرد. بازرگام هم این عرضه را از شب گذشته آغاز کرده است.
حداقل سفارش سیب زمینی ۲ کیلوگرم با نرخ ۹۸۰۰ تومان است. این طرح در ۱۸ استان اجرایی می شود اما در تلاشیم تا پایان سال تمام کشور عرضه انجام شود. همچنین از طریق سامانه «هست اینجا» افراد با درج درخواست کالای خود را از نزدیک ترین فروشگاه محل زندگی خود تحویل خواهند گرفت.
سفارش های ثبت شده در سامانه بازرگام دقیق و از ذخایر راهبردی کشور انجام می شود و در صورت نارضایتی مشتریان قابل استرداد است.
در خصوص گرانی برنج هم توضیحی بفرمایید.
قادری فر: به دلیل تنش های آبی تولید ۳۰ درصد کاهش یافته است و بازار برنج هم برخلاف عرضه های چندباره شرکت بازرگانی دولتی، همچنان ملتهب است. از روز گذشته توزیع برنج هندی و پاکستانی و تایلندی آغاز شده است. ذخایر راهبردی برنج در بازرگانی دولتی بیش از ۴۰۰ هزار تن است. برای سال آتی کشت قراردادی برنج را آغاز کردیم و با سیاست ۴۰۰ هزار تن برنج ایرانی با کشت قراردادی تامین و ذخیره سازی می کنیم.
ارسال ۱۰ هزار تن برنج به شمال کشور صحت دارد؟
قادری فر: به دلیل سیاست های غلط و سیستم ناسالم توزیع، برنج درجه یک ایرانی دست کشاورز ایرانی نیست. یعنی دلال و واسطه این برنج را خریداری و با قیمت های بالا عرضه می کنند. عرضه برنج در استان های شمالی و سایر استان های دارای کمبود بدون محدودیت انجام می شود. احتمالا بازار برنج ظرف هفته آینده بازار آرام شود.
بررسیهای میدانی و همچنین اظهارنظرها در شبکههای اجتماعی خبر از افزایش نرخ سیب زمینی تا هر کیلو ۲۰ هزار و برنج تا ۸۰ هزار تومان میدهند.
انتهای پیام/