جلسه استیضاح عباس آخوندی در حالی آغاز شد که فراکسیون رهروان ولایت در جلسه صبح امروزش مخالفت اعضای این فراکسیون با استیضاح را اعلام کرد.
وزیر راه و شهرسازی در جلسه امروز صبح فراکسیون رهروان ولایت در خصوص دو موضوع اساسی به سوالات نمایندگان پاسخ داد؛ اول، در خصوص خط آهن بجنورد در استان خراسان شمالی و دوم، در خصوص وظایف سازمان نظام مهندسی و شهرداری، همچنین توضیحاتی در خصوص مسکن مهر توضیحاتی داشت.
پاسخهای وزیر در خصوص خط آهن استان خراسان شمالی به ویژه شهرستان بجنورد توضیحات فنی و تخصصی بود. همچنین وی در خصوص وظایف سازمان نظام مهندسی و شهرداری که هر دو جزو ناظران ساخت و ساز در شهرها به شمار میروند توضیحاتی ارائه داد و افزود که شهرداری نمیتواند هم ناظر بر ساخت و ساز و هم مجری فرآیند ساخت مسکن باشد.
جمعی از صاحبان زمینهای شمال شرق تهران و معلمان حقالتدریسی همزمان با استیضاح وزیر راه و شهرسازی مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کردند.
به گزارش ایسنا، تعدادی از صاحبان زمینهای شمال شهر تهران مدعی بودند که وزارت راه و شهرسازی مجوز ساخت و ساز به آنان نداده است به همین دلیل خواهان برداشته شدن رأی اعتماد نمایندگان از عباس آخوندی و همچنین صدور دستور ساخت و ساز زمینهایشان شدند.
پانزده نماینده متقاضی استیضاح عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی ضمن انتشار محورهای پنجگانه استیضاح یکی از مهمترین دلایلشان را عدم اعلام موضع شفاف عباس آخوندی نسبت به فتنه و سران آن اعلام کردند.
رحماندوست، کوچکزاده، حاجی، بیرانوند، ثروتی، نبویان، کریمی قدوسی، حسینیان، رسایی، سامری، موسوی لارگانی، اخوان، آلیا و طبیبزاده، اجرا نکردن تعهدات زمان اخذ رای اعتماد، مشکلات حوزه عمومی وزارت راه و شهرسازی، مشکلات حوزه زمین و مسکن شهری و روستایی، مشکلات حوزه حمل و نقل کشور و مشکلات حوزه مالی وزارت خانه را پنج محور استیضاح خود اعلام کردند.
استیضاح کنندگان بر این باورند که عدم عمل به تعهد وزیر مبنی بر تاسیس و فعالیت سازمان ایمنی جادهها، بدون اقدام و بدون پاسخ ماندن ایرادات عملکردی و برنامهای مندرج در گزارش ماده 49 کمیسیون عمران، عزل و نصبهای بدون دلیل و حذف نیروهای مومن، عدم اعلام موضع شفاف نسبت به موضوع فتنه و سران آن، عدم اجرای احکام قانون برنامه پنجم توسعه، عدم توجه به سیاستهای اقتصادی مقاومتی و عدم توجه به اجرای قوانین ایثارگران از عمده دلایلشان برای ارائه طرح استیضاح است.
به اعتقاد این 15 نماینده، خریدهای خارجی بالاخص در حوزههای ریلی و دریایی علیرغم وجود تولیدات مشابه داخلی، عقد قراردادهای مبهم و غیر شفاف با قیمتهای غیرواقعی، بروکراسی شدید، ناتوانی در شناسایی و جذب سرمایههای داخلی و خارجی و بکارگیری نقدیندگی جامعه در عمران کشور عدم موفقیت در جذب تسهیلات خارجی، و تبعیض در توزیع و تخصیص اعتبارات به طرحها و پروژههای نیمهتمام در استانها از عواملی است که باید رای اعتماد نمایندگان از عباس آخوندی برداشته شود.
جلسه استیضاح با نطق موافقان استیضاح آغاز شد.
موسیالرضا ثروتی نماینده مردم بجنورد در مجلس شورای اسلامی با برشمردن دلایل استیضاح وزیر راه گفت که این استیضاح سیاسی نیست.
به گزارش ایسنا، وی به عنوان یکی از متقاضیان استیضاح وزیر راه سخن میگفت، اظهار کرد: این استیضاح در راستای حل مشکلات مردم است.
این نماینده مجلس ضمن قدردانی از وزیر راه و سایر وزرای دولت برای حضور در جلسه استیضاح اظهار کرد: اولین سوالی که از ما می شود این است که چرا استیضاح؟ نمایندگان ابزارهایی از جمله مکاتبه، مذاکره، سوال و برگزاری جلسات متعدد در اختیار دارند که ما تقریباً تمام مراحل را دنبال کردیم. آقای لاریجانی دو جلسه و آقای ابوترابی هم دو جلسه برگزار کردند و آقای جلالی و دیگران هم تلاشهایی کردند که مشکلات مربوطه حل شود.
وی اضافه کرد: رکود فعلی صدای همه را بلند کرده و حتی آشپز هم از شوری آش مینالد. رکود مسکن مهر و پروژههای اینچنینی و مزخرف خواندن مسکن مهر در حالی که این طرح از طرحهای خوبی بوده که رهبری هم به آن تأکید کردهاند و یکی از نیازهای اولیه در قانون اساسی نیز مسکن عنوان شده از ایراداتی است که ما وارد میدانیم. مردم از وضعیت جادهها نیز کلافه هستند.
ثروتی عدم توسعه و گسترش حمل و نقل ریلی علیرغم وجود قانون، فقدان برنامهریزی و عدم تحقق برنامههای وزیر در زمان رأی اعتماد را از دیگر مشکلات وزارت راه و شهرسازی عنوان و خاطرنشان کرد: 1.5 میلیون نفر به خاطر رکود مسکن بیکار شدهاند و احکام برنامه پنجم، قانون جامع مسکن، قانون جامع حمل و نقل عمومی و... به بهانه نبود اعتبار و تحریم اجرا نمیشود و طرحهای توسعه راکد مانده است.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: قرار بود سالانه 10 درصد از تلفات جادهای کاهش یابد که این کار انجام نشده و دریغ از برنامهریزی و مدیریت فعال. همچنین بر اساس مقایسه صورت گرفته در سال 91، 27 میلیون مسافر جابجا شده در حالی که در سال 93، 24 میلیون مسافر جابجا شده است و این به معنای افت 11 درصدی در این زمینه است. علاوه بر این در سال 91 سالانه 5700 کیلومتر راه روستایی آسفالت میشد که این رقم در سال 93 به 3000 کیلومتر رسیده است.
ثروتی با اشاره به توقف وامهای روستایی و مقاومسازی مسکن، اظهار کرد: ما معتقدیم اگر مشکلاتی وجود دارد باید در دولت حل شود.
وی با بیان اینکه وعدههای وزیر راه و شهرسازی در زمان رأی اعتماد عملی نشده، گفت: از 113 مورد ارائه شده در روز رأی اعتماد، 84 درصد آن نیازی به اعتبار نداشته اما کدام یک اجرایی شده است.
ثروتی عملکرد 10 ساله راهآهن را حاکی از کاهش شدید فعالیتها دانست و در پایان از جوسازیهای صورت گرفته در مورد سیاسی بودن استیضاح وزیر راه انتقاد کرد.
مجتبی رحماندوست نماینده مردم تهران نیز در مجلس با تاکید بر این که هیچ شائبه سیاسی در کار خودم و همکارانم نمیبینم گفت: عمدهترین مشکل در عملکرد وزیر مربوط به ایثارگران است که تاکنون قوانینی را که در این خصوص وجود دارد اجرایی نکرده است.
وی در جلسه علنی امروز مجلس در موافقت با استیضاح وزیر راه و شهرسازی با بیان این که انتقاد بنده نسبت به عملکرد وزیر آن هم در حوزه مربوط به ایثارگران و تامین مسکن خانوادههای ایثارگر است گفت: طبق قانون برنامه، وزارت راه و شهرسازی مکلف است نسبت به تامین مسکن جانبازان بالای 25 تا 50 درصد که دو سال سابقه حضور در جنگ را داشتند اقدام کند، اما علی رغم پیگیریهایی که انجام شده این کار تحقق نیافته است.
وی افزود: از 158 هزار و 362 واجد شرایط اعلامی از سوی ایثارگران تنها زیر 4 درصد توانستند از این امتیاز برخوردار شوند.
نماینده مردم تهران در مجلس با تاکید بر اینکه متاسفانه در تامین مسکن و ارائه تسهیلات به ایثارگران حکم برنامه پنجم ابتر مانده است اظهار کرد: این مساله باید به صورت ریشهای حل شود و نیاز به پیگیری مستمر دارد لذا در راستای امر نظارت نمایندگان این موضوعات را ابتدا با تذکر شفاهی، سپس کتبی و نهایتا طرح سوال مطرح کردیم، اما چون تاکنون مشکل ایثارگران حل نشده است امروز استیضاح در دستور کار مجلس قرار دارد.
این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه در استیضاح وزیر راه و شهرسازی هیچ شائبه سیاسی در کار خود و همکارانم نمیبینیم افزود: چرا هنوز فرزندان شهدا در شرکتهای تابعه این وزارتخانه رسمی نشدهاند؟ چرا شرکتهای مجموعه وزارت راه نسبت به اجرای بند «و» قانون برنامه پنجم در خصوص استخدام ایثارگران را عمل نمیکند؟
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تسهیلات هواپیمایی برای ایثارگران و خانوادههای آنان گفت: ماده 41 قانون خدمات رسانی به ایثارگران صراحت دارد به این که ایثارگران، جانبازان و خانوادههای آنان در صورت مسافرت از طریق هر یک از وسایل حمل و نقل کشور با ارائه کارت ایثارگری از پرداخت 50 درصد هزینه معاف هستند اما این اتفاق رخ نداده است.
رحماندوست در ادامه اظهار کرد: حتی در اماکن و ناوگانهای حمل و نقل شهری نیز تمهیدات لازم برای سهولت رفت و آمد ایثارگران و کسانی که از طریق ویلچر استفاده میکنند دیده نشده است. این در حالی است که در کشورهای دست چندم هم این مناسب سازی مسیرها صورت گرفته، اما در کشور ما متاسفانه مورد غفلت واقع شده است.
نماینده مردم تهران در مجلس اظهار کرد : اخیرا شرکت هواپیمایی ماهان برای ارائه خدمات ویژه که در دنیا مجانی انجام میشود گفته باید چهل هزار تومان برای ارائه این خدمات بپردازند.
وی در پایان با بیان این که بنده استیضاح را امضاء نکرده بودم، اما در این مدت چون دیدم هنوز بسیاری از مسائل حل نشده است آن را امضاء کردم گفت: فکر میکنم وزیری که مساله به این کوچکی را نتواند حل کند وزیر مناسبی نیست.
رحماندوست ضمن ارائه توضیحاتی درخصوص قولهای داده شده از طرف وزیر فیلمی را در جلسه علنی مجلس پخش کرد که در آن آخوندی گفت همه موارد را درباره وضعیت ایثارگران پیگیری میکند.
همچنین حجتالاسلام موسوی لارگانی یک عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت تاکید کرد: قسم میخورم استیضاح وزیر راه و شهرسازی سیاسی و جناحی نیست.
به گزارش ایسنا، وی به عنوان یکی از متقاضیان استیضاح راه و شهرسازی با بیان این که هدف از این استیضاح احقاق حقوق ملت مظلومی است که نمایندگان باید صدای رسای آنها باشد گفت: امروز من و شما نمایندگان به واسطه قسمی که خوردهایم برای رایی که میدهیم باید پاسخگو باشیم. بنده خود عضو فراکسیون رهروان هستم و این را میگویم که این استیضاح ربطی به پایداری و فلان گروه ندارد استیضاح را سیاسی نکنید.
نماینده مردم فلاورجان با بیان این که بی عدالتی در توزیع اعتبارات بین استانها و روند چانه زنی برای تخصیص این اعتبارات در دوران آقای آخوندی یکی از انتقادات نمایندگان به عملکرد ایشان است گفت: چرا باید میزان توزیع اعتبارات بین استانها بر حسب عملکرد آن نماینده تغییر پیدا کند؟ آیا عدالت است که به شهرستانی 20 میلیارد اعتبار داده شود و شهرستان دیگری نتواند 100 میلیون تومان اعتبار بگیرد؟ چرا روستاییانی که به روحانی و احمدینژاد رای دادند باید تاوان تبعیض و بیعدالتی و سیاست کاری شما را بدهند؟
موسوی لارگانی با اشاره به برنامههای آخوندی در زمان اخذ رای اعتماد مبنی بر شفاف سازی و دسترسی ایمن به اطلاعات گفت: در این شرایط شاهد انعقاد قرارداد با شرکت راه آهن با ترک تشریفات قانونی، و واگذاری قراردادهای متعدد با شرکت ابن سینا از وابستگان شما هستیم. چرا خون برخی برای شما رنگینتر است؟
وی با بیان اینکه رکود بیسابقهای در صنعت مسکن و ساختمان در دوران وزارت آخوندی رخ داده است گفت: برنامه ارائه شده از سوی آقای آخوندی در زمان اخذ رای اعتماد شفافیت و مقابله با فساد بود اما کارنامه شما در دو سال گذشته چیز دیگری را نشان میدهد. آیا با واگذاری قراردادهای متعدد با ترک تشریفات به شرکتها و افراد نورچشمی با مبارزه با فساد در تضاد نیست؟ از طرف دیگر قرار بود ساختار وزارتخانهی شما تغییر پیدا کند و گزارشی به مجلس ارائه شود که در طول دو سال گذشته هیچ اقدامی در این خصوص صورت نگرفته است.
موسوی لارگانی با بیان این که وزیر راه و شهرسازی علی رغم قول قبلی برنامهای برای حل مشکل پیمانکاران ارائه نکرده و آنها مرتب برای اخذ طلبشان به وزارتخانه مراجعه میکنند گفت: قرار است آقای وزیر چه زمانی به وعدههایش عمل کند؟ وزارتخانه را به پایگاه سیاسی برخی افراد تندرو برای رسیدن به منافع سیاسی و انتخاباتیشان تبدیل کردید. حال این که از نظر امام دنیاخواهی با آخرت طلبی در یک جا جمع نمیشود و آنهایی تا آخر خط با ما هستند که طعم فقر و محرومیت را چشیده باشند شاید علت تضاد عملکرد شما با اندیشههای امام این باشد که درد محرومیت را نکشیدهاید.
این نماینده اصولگرای مجلس با طرح این پرسش که آیا آقای وزیر در کوچه و خیابانهای خاکی روستایی قدم زده است گفت: در شرایطی که مجلس مصوب کرد که دو میلیون تن قیر رایگان برای بهبود وضعیت جاده و راههای روستایی اختصاص یابد تاکنون تغییری مشاهده نشده است. سوال ما این است که چرا به روستاها توجهی نمیکنید؟ مگر همین شهدای روستایی در دوران جنگ از دل روستاها بیرون نیامدند و از امام و آرمانهای انقلاب دفاع نکردند تا شما و فرزندانتان طعم آرامش را بچشید؟ پس چرا آنها را فراموش کردهاید؟
وی با طرح این پرسش که چرا روستاییان باید چند سال در نوبت وام 12 میلیونی تومانی ساخت مسکن قرار گیرند گفت: آیا با 12 میلیون تومان میشود سرویس بهداشتی خرید؟ در این شرایط شاهدیم که شما یک و نیم میلیارد تومان برای میهمانسرای پشت وزارتخانهتان به دستور یکی از بستگانتان خرج کردید و چندین بار در و پنجرهی این مهمانسرا را عوض کردید، اما هنوز در آن سکونت نداشتهاید. با این میزان پول چند باب مسکن میتوانستید برای روستائیان تامین کنید.
به گزارش ایسنا، نماینده مردم فلاورجان با انتقاد از آخوندی برای افزایش ندادن تسهیلات روستایی گفت: عملکرد این وزارتخانه در اختصاص تسهیلات مسکن روستایی به گونهای بوده که این میزان از 400 هزار واحد در سال 92 به 20 هزار واحد کاهش یافته اند. روندی که باعث تخلیه روستاها و حاشیه نشین شدن شهرهای بزرگ شده است عملا این دولت 75 درصد از ساخت مسکن روستایی کاهش عملکرد داشته است.
وی با بیان این که وزیر راه و شهرسازی تنها به انتقاد از عملکرد طرحهای گذشتگان پرداخته است گفت: شما تنها صحبت از مسکن اجتماعی کردهاید اما برای انجام آن اقدامی انجام نداده و تنها طرحهای گذشتگان را فاقد کارشناسی میدانید و جایگزینی برای آن اعلام نکرده اید.
وی با بیان اینکه وضعیت راههای روستایی در اکثر استانها فاجعه بار است گفت: مردم در روستاهایی با 3000 جمعیت فاقد کوچه و خیابان مناسب هستند و انگار آنها باید تاوان اقدامات شما را در بی توجهی به حمل و نقل جادهای و تامین نیازهای روستایی بدهند به طوری که یکی از مسیرهای روستایی از اول سال تاکنون 11 کشته داشته است.
به گفتهی وی، وزیر راه و شهرسازی در حالی از رشد 200 درصدی آسفالت روستاها سخن میگوید که چنین چیزی را مردم و نمایندگان مشاهده نکردهاند بهتر است برای این ادعایتان حداقل نام این مناطق را به ما بگویید؛ چون در حال حاضر اکثر نمایندگان نسبت به وضعیت راههای روستایی اعتراض دارند.
حمید رسایی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز از عدم تحقق وعدههای وزیر راه و شهرسازی در زمان رأی اعتماد انتقاد کرد.
وی که به عنوان یکی از موافقان استیضاح وزیر راه و شهرسازی در جلسه علنی امروز (سهشنبه) مجلس سخن میگفت: اظهار کرد: امروز استیضاح در حالی برگزار میشود که پیش از این دو سوال از آقای آخوندی مطرح شده بود. ایشان بعد از دادن وعدههایی با اختلاف 8 رأی وزیر شدند و این رأی شکننده این توقع را ایجاد میکرد که به وعدههایشان توجه کنند.
وی افزود: اردیبهشت ماه سال 93 اولین سوال از وزیر راه مطرح شد و ایشان گفت که فرصتی برای اجرای تعهداتش نداشته و در نتیجه متقاضی سوال، سوالش را پس گرفت و به رأی نگذاشت. اما امروز همان فرد جزو متقاضیان استیضاح است.
این نماینده مجلس یادآور شد: یک سال بعد من سوالی را از آقای آخوندی در خصوص مسکن مهر مطرح کردم و ایشان همان پاسخهایی را به من دادکه به آقای حاجی داده بود و سوال به رأی گذاشته شد و آقای وزیر با وعدههایی که برای حل مشکل دادند با اختلاف یک رأی که بعداً معلوم شد درست نبوده از کارت زرد مجلس خلاصی پیدا کرد.
رسایی ادامه داد: آیا اگر استیضاح سیاسی بود ما اینقدر مماشات میکردیم و آیا استیضاح سیاسی اینقدر روند طولانی را طی میکند؟
رسایی همچنین بیان کرد: آیا پیگیری تکمیل پروژهها و استیضاح مسئول این عملکرد اقدامی سیاسی است؟ پس برای اینکه سیاسی نباشیم اساساً یا مجلس را تعطیل کنیم و یا به مدح و ستایش از آقایان بپردازیم. آقای آخوندی، کیست که نداند سیاسیترین وزیر کابینه شما هستید؟
وی با بیان اینکه اشکالات مدیریتی شما آنقدر زیاد است که نیازی نیست ما پرونده سیاسی شما را باز کنیم، تصریح کرد: تکمیل مسکن مهر یکی از اولویتهای تعهدات این دولت در شعارهای تبلیغاتی خود بود که به دنبال آن وزیر برای اخذ رأی اعتماد همین شعارها را مطرح کرد. حتی آقای آخوندی گفت که در دولت سازندگی وقتی وزیر مسکن بوده، ایده مسکن مهر را خود ابداع کرده، اما نمیدانم چه شد که این ایده بعدها مزخرف نامیده شد.
نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد: متأسفانه در این دو سال علیرغم فرصتهای پیش رو کمترین اعتبار از سوی بانک مسکن به پروژههای مسکن مهر اختصاص داده شد و متوسط سهمالشرکت پرداختی به پیمانکاران در هر ماه از 500 میلیارد تومان در نیمه سال 92 به 300 میلیارد تومان در نیمه دوم سال 92 رسید.
رسایی یادآور شد: این روند نزولی ادامه پیدا کرد تا به 150 میلیارد تومان در سال 94 رسید که این مسأله نشان از کند شدن روند تکمیلی طرحهای مسکن مهر و نبود اراده در وزارتخانه بود و در همین مدت بازگشت اقساط مردم به بانک مسکن دو برابر شد و 125 میلیارد تومان در اوایل سال 92 به 255 میلیارد تومان در دیماه سال 93 رسید. یعنی مردم مستضعف به تعهداتشان در پرداخت مسکن مهر عمل کردند، اما دولت به تعهداتش عمل نکرد.
وی افزود: وزیر راه و معاونین او در خرداد سال 93 گفتند که سال 94 پروژهها تمام میشود اما در بهمن 93 وقتی زمان موعد رسید گفتند تا سال 95 تمام میشود و در شهریور 94 گفتند فعلاً منتظر نباشید و سال 96 تمام میشود.
این عضو کمیسیون اصل 90 مجلس یادآور شد: متأسفانه وزیر برای فریب مجلس در جلسه سوال آمارسازی کرد. ایشان یک بار گفت که 1 میلیون و 440 هزار مسکن مهر فروش اقساطی شده و بعد در جای دیگر گفت که 1 میلیون و 180 هزار واحد مسکن مهر تحویل شده که اختلاف فروش مسکن مهر اقساطی شده و تحویل داده شده 260 هزار واحد بود. یعنی این تعداد فروش اقساطی شده اما به مردم تحویل داده نشده است. در حالی که فروش اقساطی یعنی واحد مسکونی که تحویل داده شده باشد.
در این بین نمایندگانی به نشانه اعتراض فریاد زدند، دو دو کرده و الله اکبر گفتند.
به گزارش ایسنا، حمید رسایی کلیپی از سخنان رئیس جمهور و وزیر و همچنین اجرایی نشدن پروژههای مسکن مهر در جلسه علنی پخش کرد و در این میان با کنایه خطاب به آخوندی، گفت: با این وعدهها رأی آوردید. آقای آخوندی به این مردم میخندند!
وی در ادامه بیان کرد: آقای آخوندی به260 هزار خانوار خانه ندادند، اما از آنها قسط میگیرند که این خانوارها بارها جلوی مجلس تجمع کردند.
نماینده مردم تهران در مجلس خاطرنشان کرد: من نمیدانم نمایندگان با چه هدفی به وزیر رأی میدهند و با چه هدفی رأی نمیدهند اما من برای اهداف سیاسی در اینجا حضور پیدا نکردم و برای این اینجا هستم که روز قیامت بتوانم جواب دهم.
در این میان تعدادی از نمایندگان مجدداً فریاد دو دو سردادند و الله اکبر گفتند که رسایی در پاسخ گفت: مردم بعضی از نمایندگان شما دغدغههایتان را مسخره میکنند اما تعدادشان 3 یا 4 نفر است.
وی همچنین تصریح کرد: آقای آخوندی تنها جوابی که شما تا به حال دادید این است که ما منابع مالی نداریم در حالی که بنا به گزارش بانک مسکن بازپرداخت اقساط مسکن مهر به 7100 میلیارد تومان رسیده و هر ماه 400 میلیون به آن اضافه میشود. درصورتی که طبق گفته مسئولین وزارتخانه تنها 5000 میلیارد تومان اعتبار برای اتمام مسکن مهر نیاز بوده است.
رسایی یادآور شد: کاری که این وزارتخانه کرده این است که 3700 میلیارد تومان از این اعتبار را بابت بدهی بانک مسکن به بانک مرکزی پرداخت کرده که این واقعاً خلاف مروت در حق این مردم است. بانک مسکن باید بدهی خود را از جایی دیگر تأمین کند و پاداشهای چندصدمیلیونی ندهند تا بتوانند بدهیهایشان را بدهند.
این نماینده مجلس با بیان اینکه مشکل این است که حوزه مسکن رهاست، تصریح کرد: آقای وزیر تسلطی روی امور ندارد. در برنامه نگاه یک سیما حضور پیدا کردند و درباره توقف تسهیلات دهی بانک مسکن به بافت فرسوده گفت که به دلیل میزان اعتباراتی که بانک مسکن به مسکن مهر داده قدرت تسهیلات دادن این بانک کاهش پیدا کرده و انشاءالله با بازسازی مالی این بانک را از وضعیت بد خارج می کنیم. حتی در نشست با جامعه مهندسین گفت که بانک مسکن گروگان مسکن مهر شده و سه برابر قدرت وام دادن خود وام داده است که همه از جمله وزیر اقتصاد کابینه تعجب کردند.
وی یادآور شد: همه میدانند که پرداخت تسهیلات به مسکن مهر از محل خط اعتباری بانک مرکزی است و نه منابع داخلی بانک مسکن. بر اساس برآورد طرح جامع مسکن در حدود 10 میلیون نفر از جمعیت کشور در بافت فرسوده زندگی میکنند که شامل 2.5 میلیون واحد مسکونی میشود.
رسایی همچنین انتقاداتی نسبت به اجرایی نشدن و ناهماهنگی در خصوص قوانین مربوط به بافت فرسوده ارائه کرد.
وی ادامه داد: آقای آخوندی شما در جلسه سوال گفتید که مردم دنبال مسکن مهر نیستند و گفتید که در حال حاضر 150 هزار مسکن مهر داریم که کسی متقاضی آن نیست که اولا این رقم واقعی نیست؛ چون معاون شما میگوید 45 هزار واحد بدون متقاضی وجود دارد. ثانیا این که آقای آخوندی شما از روز اول که آمدید سامانه ثبت نام مسکن مهر را بستید، حالا باز کنید ببینید متقاضی وجود دارد یا خیر، و طبق گزارشهای دریافتی ما وزارت خانه شما این واحدهای مسکونی بدون متقاضی را نگه داشته و به عنوان بدهی به پیمانکاران میدهد که این ظلم به مردم است.
نماینده مردم تهران در مجلس تصریح کرد: پرونده کاری وزیر را که رقم میزدم دیدم یکی از اقدامات خوب انجام شده پیگیری برای کنترل سوداگری در بازار مسکن از طریق ابزار مالیاتی است که 70 درصد بازار مسکن کشور را تقاضای سرمایهای تشکیل میدهد که همین موضوع موجب ایجاد دورههای رونق و رکود پیاپی به افزایش قیمت زمین و مسکن شده است.
رسایی همچنین گفت: آقای آخوندی تا مدتی شعار میداد هر کس با خرید و فروش مسکن کاسبی میکند باید مالیات بدهد و قوانین مالیاتی باید عوض شود که اینها حرفهای آخوندی است، اما شهریور ماه سال جاری وقتی مالیاتهای مستقیم برای اصلاح در دستور رسیدگی همین مجلس قرار گرفت آقای آخوندی به رئیس مجلس نامه نوشتند که لطفا مالیات بر خانههای خالی و اضافی از این لایحه حذف شود که ما نفهمیدیم شما با خودتان چند چند هستید.
وی اظهار کرد: آقای آخوندی مردم میگویند مسکن 80 متری ما در حاشیه شهر بدون رنگ و لعاب، مزخرف، قبول اما لطفا بگویید مسکن شما چند متر و در کجاست. البته غیر از آن مسکنی که در لواسان دارید. در حال حاضر در کجا مینشینید؟ بنده خود در همین خیابان مجاهدین واحدی 140 متری دارم. پس شما هم بگویید تا مردم بدانند مسئولینشان در کجا و در چه ترتیباتی زندگی میکنند.
رسایی در پایان گفت: نمایندگان نیز بدانند که رایی که امروز میدهند چه مثبت و چه منفی همانند تمام آرای دیگرمان در شب اول قبر در روز قیامت محاسبه میشود و باید جوابگو باشیم. پس رای دهیم که بتوانیم دست روی قرآن بگذاریم.
به گزارش ایسنا علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی ادعای مطرح شده توسط رسایی در صحن علنی مجلس را رد کرد.
لاریجانی پس از سخنان حمید رسایی که در موافقت با استیضاح وزیر راه و شهرسازی سخن میگفت، اظهار کرد: آقای رسایی نکتهای را گفتند که در مورد سوال گذشته از وزیر اختلاف یک رأی وجود داشته که بعد مشخص شد درست نبود و از کارت زرد مجلس رهایی یافت.
وی ادامه داد: این مسأله مربوط به هیأت رئیسه است و ما چنین چیزی را تأیید نمیکنیم.
در این بین رسایی میخواست به لاریجانی در این رابطه پاسخ دهد که رئیس مجلس ادامه داد: آقای رسایی تخلف نکنید، شما اتهامی را به هیأت رئیسه زدید و حالا هیأت رئیسه جواب شما را میدهد.
لاریجانی خاطرنشان کرد: شما حرفی زدید که معلوم شد خلاف بوده و ما چنین حرفی را تأیید نمیکنیم و در آن زمان سوال انجام شد و رأی نیاورد.
وی خاطر نشان کرد: در آن روز تعداد حاضرین 211 نفر بوده و تعداد آرای ماخوذه 199 رای که 107 رای موافق، 84 رای مخالف و 8 رای ممتنع وجود داشت و 12 نفر بدون رای بودند. بنابراین اختلاف یک رای که آقای رسایی گفتند نبوده است.
همچنین مهدی کوچکزاده از موافقان استیضاح وزیر راه صحبتهایی در نطق خود مطرح کرد که در ادامه با اعتراض طیبنیا وزیر اقتصاد و تعدادی از نمایندگان مواجه شد.
این نماینده مجلس در ابتدای نطق خود با اشاره به این که نمایندگان دور وزیر راه جمع شدهاند گفت: اعضای کابینهای که رئیسش مجلس را به حساب نمیآورد، اعضایش هم وقت شنیدن این حرفها را ندارند.
وی ادامه داد: در دو سه هفتهی اخیر که پس از تلاشهای بسیار این استیضاح از قید قضاوتها و برداشتهای سلیقهای رها شد و در مسیر قانونی قرار گرفت شارلاتانیزم رسانهای خدمتگزار کانونهای قدرت و ثروت تلاش نمودند که آن را جناحی نشان دهند و ضربالمثل کافر همه را به کیش خود پندارد مصداق واقعی پیدا کرد.
کوچکزاده افزود: این استیضاح از نظر من که آن را امضاء کردهام صد در صد در خدمت منافع یک جماعت و در مقابله با منافع یک جماعت دیگر است. این استیضاح فریاد بیخانمانها و بیقولهنشینانی است که از دست ملاکان به ستوه آمدهاند و به امید سرپناهی همه دارایی خود را در مسکن مهر سرمایه گذاری کردند. البته بر اساس قراردادی که از امضاء کنندگان آن جمهوری اسلامی است و نه آقای آخوندی و همان شارلاتانهای رسانهای حرف بیجای آن مبنی بر مزخرف بودن این طرح را تکرار میکنند.
این نماینده مجلس تاکید کرد: این استیضاح میخواهد منعکس کننده فریاد پابرهنگانی باشد که میگوید اگر برای آسفالت کردن فضای بین بلوکهای مسکن هشتگرد بودجه نیست چطور از ابتدای روستای کوشکه زرد تا دم ویلای آقای جهانگیری بودجه است؟
کوچکزاده ادامه داد: این استیضاح می خواهد بغض فروخورده کسانی را بازتاباند که میگویند اگر بودجه برای ارتقای حمل و نقل عمومی نیست چطور برای خرید ایرباس، برای سفر رئیس جمهور به نیویورک بودجه است؟
وی سپس خطاب به آخوندی گفت: شما از 20 سالگی معاون وزیر بودید و پس از سالها اشتغال کرسی وزارتخانه برای جبران خدماتتان با بودجه وزارت نفت به انگلستان اعزام شدید و پس از اخذ مدرک دکترا خدماتتان را با پذیرش ریاست ستاد فتنه جبران کردید.
کوچک زاده همچنین گفت: این استیضاح فریاد کامیونداران مظلومی است که بی هیچ حمایتی در مقابل زورگوییهای مدیریت گمرک بوشهر در بحث تخلیه بار به حال خود رها شدهاند چون وابسته به آقایان وزارت اقتصاد نیستند. البته این مساله ربطی به آقای آخوندی ندارد اما ایشان هم هیچ کاری برای این افراد نکردهاند.
به گزارش ایسنا، این صحبتهای کوچک زاده با اعتراض طیبنیا وزیر اقتصاد که در جمع مجلس حاضر بود مواجه شد و برخی دیگر از نمایندگان نیز به کوچکزاده معترض شدند.
اما این نماینده اصولگرا نطق خود را ادامه داد و افزود: این اعتراض میخواهد حرف جوانان با عرضه و فرهیختهای را منعکس کند که میگوید برخی از کمبود بودجه را میتوان از فروش زمینها و واحدهای تجاری مسکن مهر تامین کرد. این استیضاح، استیضاح متعهدان به عهد علیه وزیری است که موقع رای اعتماد خودش و رئیسش هزار وعده و وعید بیجا به مردم دادند، اما دریغ از عمل به یکی از آنها.
وی افزود: رئیس جمهور قرار بود صد روزه مشکلات را حل کند اما امروز دو سال میگذرد. قرار بود به درد مردم برسد، نه این که وزیر خود را مامور دست دادن با شیطان کند.
سیدمهدی هاشمی نیز اظهار کرد: آقای وزیر راه پاسخگو باشید که چرا چرخ هواپیماها باز نمیشود و آمار سوانح هوایی در زمان مدیریت شما افزایش یافته و 220 درصد بالاتر از استاندارد جهانی است؟
این نماینده مردم تهران که به عنوان موافق استیضاح وزیر راه و شهرسازی در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی سخن میگفت: اظهار کرد: بر اساس آمار از سال 2009 تا 2011 روندی کاهشی سوانح هوایی داشتیم و از سال 2011، 18 برابر استاندارد بینالمللی سوانح هوایی داشتیم اما در سال 2015 طبق پیشبینیها 220 برابر عرف جهانی حوادث هوایی داشتیم که این نشان از بیبرنامگی وزارت راه در عرصه هوایی است. چرا در مورد سقوط هواپیمای آنتونف کسی بازخواست نشد و چرا تاکنون بارها و بارها چرخ هواپیماها باز نشده است؟
وی با انتقاد از حضور وزیر راه در مجامع غیرمرتبط با وظایف خود گفت: اینکه بیماریهای مزمن بانکی در کشور داریم مشکل درستی است و از رئیس جمهور و وزرای اقتصادی برای تدوین برنامه و تأکید بر نگرانیهای اقتصادی قدردانی و تشکر میکنیم اما چرا وزیر راه پیگیر مسائلی است که به وی مربوط نیست در حالی که برای کارهای مربوطه و پیگیریهای حیطه خود وقت نمیگذارد و حتی برای نمایندگان اقلیت نیز هیچ فرصتی قرار نمیدهد؟
رئیس کمیسیون عمران تصریح کرد: در بخش مسکن برنامه روشنی اعلام نشده و آمار اشتغال این حوزه به شدت کاهش یافته و مسکن با رکود مواجه است و فقط به ابلاغهایی در سازمان نظام مهندسی بسنده شده که معلوم نیست به چه دلیل و به چه شکل اینها ابلاغ شده است.
وی ادامه داد: آقای آخوندی شما در جلسه رأی اعتماد خود فرمودید که میخواهم از نیروهای جوان استفاده کنم در حالی که 24 نفر از مدیران و معاونان شما از بازنشستگان هستند و جوانان در پستهای کلیدی وزارتخانه شما جای ندارند و به نمایندگان نیز توجهی در دولت شما نمیشود. حتی در عزل و نصبها نیز نمایندگان باید از اخبار مطلع شوند و هیچگاه نگاهی به مجلس نبوده است. ولی باز میگویید استیضاح سیاسی است.
هاشمی تصریح کرد: ما بارها خواستیم که این استیضاح انجام نشود و از آغاز ریاست جمهوری آقای روحانی خواستار تشکیل جلساتی برای پیگیری موضوع مرتبط با حوزه عمران بودیم اما هیچ توجهی به این خواستها نشده است و هر بار نیز که مجلس گفت فلان آقا را در فلان پست قرار ندهید شما اصرار کردید و مشکلات امروز حوزه هوایی را ایجاد نمودید و 10 ماه وی را به عنوان سرپرست نگه داشتید. این همه رفتار و دلیل نشان دهنده غیرسیاسی بودن استیضاح است.
وی با انتقاد از بیتوجهی به بخشنامههای خرید هواپیما گفت: مگر قرار نبود هواپیمای بالای 15 سال خریداری نشود پس چرا این موضوع را لغو کردید و هیچ تعاملی هم با نمایندگان نداشتید؟
علی اصغر زارعی نماینده موافق استیضاح وزیر راه نیز در صحبتهایی بر وجود رانت در وزارتخانه و بکار گماردن افراد بدون تخصص در بخشی از سمتها تأکید کرد.
این نماینده در صحبتهای خود گفت: کسی در زمینههای ریلی و جادهای در سطح معاونت وزیر تخصص داشته اما برای بنادر و دریانوردی فرستاده شده یا فردی در زمینههای هوایی تخصص شده و امروز در راهداری کار میکند.
زارعی ادامه داد: مطابق ماده 106 برنامه پنجم، مجمع شهرک فرودگاهی حضرت امام (ره) هیأت مدیره شرکت فرودگاهها کشور است. اما وزیر با عدم رعایت این ضوابط ترکیب دیگری تعیین کردهاند. مدیرعاملی که تعیین کردهاند فاقد تحصیلات و تجارب مفید است. چهار نفر از اعضای این مجمع نیز از بازنشستگان هستند که در شرکتهای خصوصی با آقای آخوندی همراه بودند. آقای آخوندی شرکتهایی در زمینه خانه سازی، بیمه و بانک در بخش خصوصی دارد که با حضور ایشان یک وزارتخانه عملاً در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته شده. ایرادی که وجود دارد این است که این نوع مسائل باعث ایجاد رانت شود.
به گفته این نماینده مجلس کسانی که در هزینه کردن بیتالمال و مسئولیتهای کلان کشور قرار میگیرند نباید در لایههای پیمانکاری دارای نفع باشند. این مسأله از گذشته تا کنون آسیبهایی به نظام وارد کرده است.
زارعی افزود: وزیر در این وزارتخانه معاونینی قرار داده که خودشان دارای شرکت هستند. دلیل اصلی صحبتهای بنده اعتراضاتی است که بسیاری از شرکتهای خصوصی در مراجعه به ما مطرح کردهاند.
وی با اشاره به خرید لوکوموتیو و موجشکن و واگذاری بندر شهید بهشتی با ترک تشریفات به یک شرکت شبه دولتی که هیچ تجربه و سابقهای در این زمینه ندارد، گفت: صندوق بازنشستگی بنادر حیاط خلوتی برای این کارها شده. چرا وزارت فقط به شرکتهای تابع خود این کارها را واگذار کرده است.
نماینده مردم تهران همچنین اظهار کرد: یکی از اشکالات مهم منصوبین آقای آخوندی هستند. یکی از منصوبین ایشان در بحث پزشک برای قطار قراردادی را منعقد کرده که در این مورد اعتراضاتی به مجلس و قوه قضائیه رسیده است.
وی افزود: در بحث برقی کردن چاهها هم ترک تشریفات شده است. آقای آخوندی با مطرح شدن استیضاح ابلاغیههایی به دستگاههای ذیربط داده که اعلام کرده تمام قراردادهای پیمانکاری باید در چارچوب قانونی باشد و ترک تشریفات نداشته باشد. در این دو سال تعداد زیادی قرارداد با ترک تشریفات بوده که تعداد زیادی از آنها معاونین وزیر هستند و برخی از منصوبین بدون حکم اظهار نظر میکنند.
سپس وزیر مسکن، راه و شهرسازی در دفاع از عملکرد خود به سخنرانی پرداخت.
وزیر راه و شهرسازی در جلسه استیضاحش با توجه به تایید چهارگانهاش توسط مجلس در گذشته گفت: یک بار روز رای گیری و سه بار در جلسه سوال از وزیر موفق به قانع کردن نمایندگان شدم. با این وجود به جریان افتادن استیضاح بنده جای سوال دارد. تظاهر به اقدام نمیکنم بلکه برنامههای واقعی نوشته و آنها را در دست اجرا دارم.
به گزارش خبرنگار پارلمانی ایسنا، عباس آخوندی در جلسه استیضاح امروز خود در دفاع از عملکردش سخنانش را در چهار محور رویکرد استراتژیک در چارچوب اقتصاد مقاومتی، مسکن مهر، و مبارزه با فساد و حفظ حقوق شهروندی در دستگاه متبوعش تقسیم کرد و افزود: وزارت مسکن 56 هزار کارمند و دهها هزار پیمانکار و مشاور دارد. همانطور که میدانید با مطرح شدن استیضاح کل زیر مجموعه متاثر از استیضاح میشود اما بنده به هیچ وجه اجازه ندادم سر سوزنی عملکرد همکارانم تحت الشعاع این استیضاح قرار بگیرد. در حال حاضر بستر جذب 25 میلیارد یورو سرمایه گذاری جدید را با زحمت زیاد و قانع کردن تک تک سرمایه گذاران در دست اجرا داریم.
وی ادامه داد: پس از فرمایشات رهبری در خصوص سیاستهای اقتصاد مقاومتی جزو اولین وزارتخانههایی بودیم که برنامه و نقش راه طراحی کردیم.
وزیر راه و شهرسازی با بیان این که برای شما توضیح میدهم که شفافیت و صداقت و مبارزه با فساد را چگونه در وزارتخانه متبوعم به اجرا درآوردم افزود: بیش از 120 هزار میلیارد تومان حجم پروژههای وزارتخانه است؛ به همین دلیل مبارزه با فساد در این وزارتخانه مسالهای بنیادی است. همچنین برای شما توضیح خواهم داد که چطور حفظ حقوق شهروندی را که جزو وعدههای آن بوده است به اجرا درآوردم.
وی با اشاره به عملکرد وزارت راه و شهرسازی در حوزه سیاستهای اقتصاد مقاومتی گفت: نفت بشکهای 106 دلار به زیر 40 دلار کاهش یافته است و شما با رگ و پوست خود در جریان جدیدترین دوران کمبود مالی تاریخ کشور قرار دارید و ما در همین وضعیت در حوزه حمل و نقل که قرار بر اختصاص 6000 میلیارد تومان بودجه مورد نیاز بوده، کمتر از 1000 میلیارد تومان پرداخت شده است اما با این وجود همه پروژههای وزارتخانه را بر اساس شهادت آقای یوسفیان نماینده آمل فعال نگه داشتهام.
وی با اشاره به قدرت وام دهی بانکها گفت: کل قدرت وام دهی بانکها به بخش اقتصاد کمتر از 10 درصد تولید ناخالص کشور است. از کل تسهیلات بانکی که 300 هزار میلیارد تومان است کمتر از 10 درصد به بخشهای مختلف اقتصادی از جمله صنعت و معدن و سایر بخشها تاسیس یافته است. با این وضعیت در شرایط بسیار سختی برای ادامه پرویژههای عمرانی قرار داریم. با این حال برنامه ریزی دقیقی برای عبور از تنگناهای سخت مالی انجام دادیم. در این شرایط موفق به جذب چندین هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری جدید شدهایم.
همزمان با توضیحات عباس آخوندی تصاویر پاورپوینت که مشتمل بر آمار و اطلاعات عمکرد وزارت راه و شهرسازی بود از مانیتورهای مجلس پخش میشد.
وی ادامه داد: رهبری معظم انقلاب توجه به رویکرد درونزا و برون گرا بودن را از محورهای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی تعیین کردهاند که وزارت و شهرسازی به این دو رویکرد در عمل پایبند بوده است.
وی ادامه داد: وزارت راه و شهرسازی در پی ثبات اقتصادی آن هم متکی بر سرمایهگذاری مردمی است و در عین حال برنامههای خوبی را برای استفاده از دانش فنی، سرمایه، بازار جهانی در دست اجرا دارد.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به نوسازی کلیهی پایانههای مرزی کشور افزود: در کردستان و سیستان و بلوچستان کلیه پایانههای مرزی را با سرعت در دست نوسازی کامل داریم. این پایانهها را مکانیزه کرده و مدت توقف کالا را به طور چشمگیری کاهش دادهایم. همچنین دسترسی به بنادرجنوبی و شمالی کشور را تسریع کردهایم.
وی ادامه داد: بندر شهید بهشتی را با سرعت در حال ساخت و ساز داریم. همچنین راه آهن چابهار، بیرجند را با سرعت در دست ساخت داریم. با تکمیل این خط آهن فقر شدید منطقه تحت الشعاع قرار خواهد گرفت.
وی ادامه داد: در بندر عباس فاز 2 و 3 بندر شهید بهشتی را توسعه دادهایم در خوزستان بندر امام را توسعه دادهایم و در شمال کشور و در بندر انزلی را توسعه چشمگیر دادهایم.
آخوندی در ادامه اظهار کرد: این حرفهایی که گفته میشود برنامههای عملیاتی برای تحقق فرمانی است که از سوی رهبری صادر شده است. ما تظاهر به اقدام نمیکنیم بلکه اقدام عملی میکنیم و برنامه واقعی مینویسیم.
وزیر راه و شهرسازی با بیان این که صنعت هوایی کشور بیشترین آسیب را از تحریم دیده است افزود: برنامه ما استفاده از ظرفیتهای موجود کشور است، ما در کشور 67 فرودگاه داریم که 54 فرودگاه فعال است. همچنین بیش از 11سال است در سیستم ناوبری ایران سرمایه گذاری صورت نگرفته است. فرودگاه مهرآباد که در سال 10 میلیون مسافر جا به جا میکند بیش از 40 سال است که تعمیر اساسی نشده است.
وی عمر ناوگان هوایی ایران را 22 سال عنوان و خاطر نشان کرد: ما در حال حاضر برای نوسازی ناوبری ایران 250 میلیون دلار داریم سرمایهگذاری میکنیم؛ این در حالی است که 11 سال است سرمایه گذاری صورت نگرفته است. بعد از اتفاقات اوکراین ترافیک عبوری از آسمان ایران از 500 به 1000 هواپیما افزایش یافته است. عبور دادن اینها سیستم ناوبری پیشرفته میخواهد و ما مفتخریم که این کار انجام شده و هیچ اتفاقی رخ نداده است.
آخوندی با بیان اینکه شان مردم بالاتر از وضعیت فعلی فرودگاه امام (ره) است گفت: ترمینال 2 فرودگاه امام به نام سلام 10 ماه دیگر افتتاح میشود. من این گزارش را به معاون اول رئیس جمهور هم نداده بودم و اگر رئیس جمهور صحبتهای من را بشنود برای اولین بار این خبر را دریافت میکند. ما بدون هرگونه اعتبار دولتی تلاش کردیم با ید توانای مردم و مهندسان و سرمایه گذاران این کار را انجام دهیم تا ظرفیت فرودگاه امام به دو برابر افزایش یابد.
وی اضافه کرد: در سال جاری ترمینال 22 میلیون نفری سلام با اعتبار بخش غیردولتی آغاز میشود. آیا فکر میکنید این ها اتفاقی انجام میشود؟ همچنین 7 ترمینال بینالمللی بزرگ دیگر در ایران در حال ساخت است. ما نیاز به خلق اعتماد در بخش خصوصی داریم تا در پروژهها سرمایه گذاری کنند.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به برنامه این وزارتخانه برای نوسازی کامل صنعت ناوگان هوانوردی ایران گفت: فقط در شرایط تحریم بیش از 12 هواپیمای جدید وارد کشور کردیم که همه بالای سال 2000 ساخته شدهاند و این عمر ناوگان هواپیمایی ایران را 32 ماه کاهش داد. همچنین برنامهی خرید 114 هواپیمای جدید به صورت اجاره و اجاره به شرط تملیک با عرضه کنندگان دست اول و بدون وجود واسطه و دلال هست که با آن موافقت شده است.
وی با تاکید بر لزوم برخورداری از شبکه خطوط ریلی و اتصال به شبکهی ریلی آسیا و منطقه اظهار کرد: این دوره رستاخیز مجدد صنعت ریلی ایران است و تمام راههای قدیمی که دهها سال مورد بازسازی قرار نگرفته بود در دست بازسازی اساسی است تا ایمنی و سرعت افزایش یابد.
آخوندی ادامه داد: ما در حال حاضر 2800 کیلومتر خط آهن دو، سه و چهار خطه داریم. همچنین تمام راههای خروجی از تهران یا سه خطه شده و یا در حال چهار خطه شدن است. ما پیش از این مفهومی به نام حمل و نقل ریلی حومهای نداشتیم و برای اولین بار در وزارت راه و شرکت راه آهن موضوع حمل و نقل حومهای را داریم.
آخوندی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه راهآهن حومهای یکی از راهکارهای اساسی کلانشهرهای ایران است، گفت: این مسأله موضوعی است که امیدواریم بتوانیم از این وضعیت فلاکتبار در تهران، شیراز، مشهد، اصفهان، تبریز و دیگر شهرها خلاص شویم.
وی افزود: تنها در مسیر تهران - کرج روزی بیش از 100 هزار خودرو عبور میکنند و ایجاد راهآهن حومهای میتواند صرفهجویی در مصرف انرژی را در بر داشته باشد.
وزیر راه و شهرسازی به برخورداری از شبکه راههای شهری و روستایی کشور اشاره کرد و گفت: برنامه اصلی ما این است شبکه راههای ایران در جهت افزایش صادرات و اقتصاد مقاومتی به منظور دستیابی به راههای آسیایی اتصال یابد؛ زیرا تمام راهها و کریدورهای شمال به جنوب و از غرب به شرق کشور از ایران میگذرد و ما باید از این مزیت استفاده کنیم.
آخوندی با بیان اینکه شبکه آزادراههای ایران باید به 5000 کیلومتر افزایش یابد، گفت: تمام تلاشمان این است که به شبکه راههای آسیایی و منطقه متصل شویم. در سال گذشته 1500 کیلومتر آزادراه با سرمایهگذاری بخش خصوصی به بهرهبرداری رسیده است که هر کیلومتر به طور میانگین 10 میلیارد تومان اعتبار داشته و این مسأله با توجه به اقتصاد مقاومتی، بخش خصوصی امکانپذیر شده است.
وی با تأکید بر اینکه این حرفها شعار نیست و به ترتیب تمامی این زیرساختها آماده بهرهبرداری میشود، گفت: تمام مراکز خدماتی و بینراهی از طریق مناقصه در حال واگذاری است و چندصد مجتمع خدماتی- رفاهی عرضه شده که پشتوانه اصلی سند گردشگری است.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه بنده شش سال رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بودم و کار ما توجه به زیرساختهای روستایی بود، گفت: در سال گذشته یک ریال بودجه برای راه روستایی نداشتیم اما 3500 کیلومتر راه روستای ایجاد شد و در دوره بنده هم 6500 کیلومتر راه روستایی ایجاد شده است.
آخوندی همچنین خاطرنشان کرد: اگر میخواهید به هر دلیلی استیضاح کنید این حق قانونی شما است اما خواهش میکنم انصاف را رعایت کنید.
وزیر راه و شهرسازی همچنین به نمودارهای رشد آمار ترانزیتی کشور در مسیرهای ریلی، زمینی، هوایی و دریایی اشاره کرد و گفت: در بخش ترانزیت رشد اساسی در کشور وجود داشته است که حتی تعدادی از کاندیداهای دوره ریاست جمهوری اظهار میکردند که ترانزیت میتواند منبع درآمدهای عمده کشور باشد که بیش از 12 درصد رشد در حوزه ترانزیت کشور وجود داشته است و امیدواریم بتوانیم از این مزیت نسبی و رقابتی استفاده کنیم.
آخوندی به سامانههای راهاندازی شده توسط این وزارتخانه برای پیگیری و ارائه خدمات اشاره کرد و گفت: برای اولین بار سامانه طرح و پایش پروژهها را به شکل شفاف طراحی کردیم و هستند شرکتهایی که 300 پروژه به ثبت رسانده و انجام دادهاند.
وزیر مسکن و شهرسازی در ادامه دفاع از عملکرد وزارت خانه متبوعش گفت: از روز اول در حوزه مسکن خودم را متعهد به تمام قراردادهای مسکن مهر میدانستم و تک تک واحدها را تحویل میدهم.
وی ادامه داد: علاوه بر این مسائلی که به وزارتخانه ما مربوط نبود را نیز دنبال کردم. از جمله افتتاح 151 مدرسه مسکن مهر را افتتاح کردم تا مردم مشکل پیدا نکنند.
وی تاکید کرد: غیر ممکن است بدون تاسیسات زیربنایی، مسکن مهر را تحویل دهم. باید کلیه خدمات زیربنایی و روبنایی مسکن مهر تکمیل و بعد آن را تحویل مردم دهم. در حال حاضر 230 هزار مسکن مهر آماده تحویل است، اما به دلیل مشکلات آب، برق و فاضلاب آنها را تحویل ندادهایم. ما نمیخواهیم مردم را مسخره کنیم. پس از تکمیل این خدمات آنها را تحویل مردم میدهم.
وی با نقد عملکرد دولت گذشته در خصوص مسکن مهر برنامه چند 10 هزار میلیارد تومانی نوشته شد ولی هیچ تعهدی برای خدمات زیربنایی و روبنایی این مسکن در گذشته پیش بینی نشد.
وی با اشاره به بودجه مورد نیاز در دو بخش زیربنایی و روبنایی مسکن مهر گفت:5600 میلیارد تومان برای خدمات زیربنایی و 4800 میلیارد تومان برای خدمات روبنایی اعتبار لازم است، ولی اعتبار هر دو بخش، صفر است. اما در وزارت راه و شهرسازی از طریق مدیریت داراییها فقط برای شهرک پرند خارج از بودجه دولت 2000 میلیارد تومان پیش بینی کرده ایم.
وی متذکر شد: به سهم خودم اجازه نمیدهم مشکلی برای مردم ساکن در مسکن مهر به وجود آید. همه مدارس، مساجد و سایر بخشهای عمومی مردم در مسکن مهر را تکمیل می کنیم و تحویل مردم می دهیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به تصمیم اخیرش در خصوص سازمان نظام مهندسی و ارتباط آن با انتخابات گفت: در سازمان نظام مهندسی کار ضد فساد بزرگی را به اجرا در آوردهام. برخی در سازمان نظام مهندسی حضور یافته و اقدام به فروش امضا میکردند و در عین حال در شهرداری به عنوان ناظر و مجری عمل می کردند. بنده معتقدم پشت و جلوی میز نباید یک نفر باشد؛ بلکه باید پشت میز بشنود و جلوی میز افراد دیگری که مردم هستند حضور داشته باشند.
وی تاکید کرد: بسیاری از مقامات از این اقدام بنده استقبال و تشکر خود را اعلام کردند. بنده فساد عدهای را در سازمان نظام مهندسی که نام صدها هزار مهندس این مملکت را ثبت نام کرده بودند با این تصمیمم متوقف کردم. دیوان عدالت اداری نیز در حمایت از این اقدام وزارت راه و شهرسازی رای ما را تائید کرد.
وزیر راه و شهرسازی در پایان خطاب به نمایندگان مجلس خاطر نشان کرد: اگر کوچکترین مشکلی درباره یک قرارداد وجود دارد به رئیس قوه قضاییه یا رئیس مجلس مراجعه کنید تا متوجه شوید که وزارت راه و شهرسازی چطور جلوی قراردادهای میلیارد دلاری را گرفت تا جلوی فساد در این وزارتخانه را گرفته باشد.
وی در پایان خطاب به نمایندگان آنان را بهترین قاضی و ناظر بر عملکردش طی پیش از دو سال گذشته دانست و افزود: هر طور که صلاح می دانید در خصوص استیضاح تصمیم گیری کنید.
در ادامه جلسه استیضاح مخالفان به بیان دیدگاههای خود پرداختند.
همچنین آرامی سخنگوی کمیسیون عمران با تاکید بر اینکه نباید نگاه سیاسی به وزارتخانه راه و شهرسازی وجود داشته باشد، گفت که 18 عضو کیمسیون عمران در نامهای به تعامل بسیار خوب وزیر و معاونانش با کمیسیون اذعان کردهاند.
به گزارش ایسنا، منصور آرامی به عنوان مخالف استیضاح وزیر راه و شهرسازی در جلسه علنی امروز (سهشنبه) مجلس گفت: بنده از عملکرد وزیری دفاع میکنم که نگاه ملی به مسائل عمرانی کشور دارد و تنها وزارتخانهای است که پیمانکاری اداره نمیشود. باید نگاهها به این وزیر استراتژیک و مبتنی بر اقتصاد ملی باشد تا حرکات عمرانی کشور به خوبی پیش رود.
وی با بیان اینکه داشتن نگاه ملی به حوزه اقتصاد باعث رشد و شکوفایی کشور میشود، گفت: نباید نگاه سیاسی به وزارت راه و شهرسازی وجود داشته باشد. چون این نگاه مناسب وزارتخانه و وزیری که مبتنی بر نگاه ملی به دنبال رفع اشکالات و ایرادات است، نیست.
عضو هیات رئیس کمیسیون عمران با بیان اینکه وزیر راه و شهرسازی و معاونانش تعامل بسیار خوبی با این کمیسیون داشتهاند گفت که این موضوع در نامهای که به امضای 18 عضو کمیسیون عمران رسیده است، مورد اشاره قرار گرفته است.
آرامی با تاکید بر اینکه وزارت راه و شهرسازی در حال تغییر رویکرد از وزارت خانه کاملا دولتی به وزارتخانه خصوصی است، گفت: آمار و ارقام نشان میدهد که این وزارتخانه در حال تغییر رویکرد است.
به گزارش ایسنا، وی در ادامه با بیان اینکه امسال در بخش بنادر بخش خصوصی 2500 میلیارد تومان مشارکت داشته است، گفت: در بخش ریلی که در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری نیز به آن تاکید شده است و در برنامه پنجم قانون بودجه آمده است، 2700 میلیارد تومان بخش خصوصی سرمایه گذاری کرده است که این نشان از جهشی در تغییر نگاه وزارتخانه است.
به گفته وی، وزارت راه و شهرسازی 121 پروژه به ارزش 98 هزار میلیارد تومان را به فراخوان عمومی گذاشته که این نشان میدهد این وزارتخانه به دنبال جذب سرمایه داخلی و خارجی است. چون این وزارتخانه برای انجام پروژهها به 123 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که تنها 6400 میلیارد تومان اعتبار بودجهای در سال 94 به این وزارتخانه اختصاص یافته و تاکنون 850 میلیارد تومان نقدینگی داشته است.
سخنگوی کمیسیون عمران توضیح داد: در شرایطی که با این اعتبار وزارت راه و شهرسازی عملکرد مطلوبی داشته است آیا انتظار دارید که کارها به بخش خصوصی و مشارکت مردمی داده نشود و به جای آن اعتبارات به یکسری پروژههایی داده شود که ممکن است نتیجه نداشته باشد.
آرامی در ادامه به پاسخ در مورد منتقدان عملکرد وزیر راه و شهرسازی در حوزه مسکن مهر پرداخت و گفت: بنده از سال 85 یعنی از زمانی که پروژه مسکن مهر کلید خورد به عنوان شهردار شهری بودم که در آن 40 هزار واحد پروانه برای مسکن مهر صادر شد. در آن زمان به رئیس جمهور و وزیر مسکن وقت مشکلات را مطرح کردم.
سخنگوی کمیسیون عمران در ادامه به گزارش شورای هماهنگی دستگاههای نظارتی در تاریخ 5 اسفند سال 91 در دولت گذشته خطاب به احمدی نژاد رئیس جمهور پیشین اشاره و اظهار کرد: این گزارش مشکلات مسکن مهر را به رئیس جمهور وقت گوشزد کرده است که از جمله آن عدم توانایی در تامین امکانات و تاسیسات زیربنایی مثل آب و برق گاز و کمبود خدمات و امکانات مربوط به فضای آموزشی، بهداشتی، مذهبی و انتظامی است.
وی افزود: این گزارش وضع اسفبار مسکن مهر را مورد اشاره قرار داده؛ بنابراین اینکه وزیر تاکنون توانسته 500 هزار واحد مسکن مهر را تحویل دهد یعنی کار جهادی و انقلابی کرده چون در دو دولت گذشته تنها 600 هزار واحد مسکن مهر تحویل داده شده است.
آرامی با بیان اینکه این گزارش به مشکلات مسکن مهر از سال 91 به بعد اشاره کرده است یادآور شد: کشور از سال 91 به بعد با تحریم و مشکلات بعد از آن همچون کمبود اعتبارات عمرانی مواجه شده است؛ یعنی از سال 85 تا 91 وضعیت مسکن مهر مطلوب نبوده که به استناد به همین گزارش پیشرفتهای فیزیکی با تاخیر مواجه شده که گلایه های مردم را به دنبال داشته است.
سخنگوی کمیسیون عمران با تاکید بر اینکه پروژه مسکن مهر به بهترین نحو بنا بر تاکید رهبری، مسئولان نظام و انتظار مردم به اتمام برسد گفت: طبق این گزارش قبول کنید که مسکن مهر مشکلات اساسی فنی و زیربنایی دارد که تاکنون وزیر حرکت جهادی و انقلابی کرده است.
همچنین محمدرضا باهنر نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با ارزیابی مثبت از عملکرد وزیر راه و شهرسازی معتقد است جو مجلس نسبت به آخوندی جو مناسبی است.
وی در سخنانی در مخالفت با استیضاح وزیر راه و شهرسازی گفت: من معمولا خیلی کم از تریبون صحبت میکنم و حتی از صحبتهای معمولی نطق پیش از دستور نیز استفاده نمیکنم.
وی ادامه داد: چند تن از دوستان به من گفتند که الحمدالله رب العالمین جو مجلس، جو مساعدی نسبت به وزیر است و من نه بر اساس ذهن خودم بلکه با شناختی که از دوستان دارم چند روز قبل نیز گفتم که رای دکتر آخوندی بیش از رای مرحله اولشان خواهد شد و ان شاءالله رای خوبی میآورند به همین دلیل برخی به من گفتند که ضرورتی ندارد صحبت کنی.
نماینده مردم تهران در مجلس خاطر نشان کرد: مسائلی همچون مسکن مهر، پروژهی عظیمی است که میتوان از زوایای مختلف به آن نگاه کرد و من هیچ تردیدی ندارم که در این پروژه خانوادههایی صاحب مسکن شدند که نسل اندر نسل مسکن ملکی نداشتند و خانوادههایی صاحب مسکن خواهند شد که اگر این مسیر نبود امیدی به خانه دار شدن در آنها وجود نداشت.
باهنر همچنین بیان کرد: پروژهی مسکن مهر اگر با تدبیر و محاسبات دقیقتر و پیش بینیهای نزدیک به واقعتر مدیریت میشد شاید این مشکلات به وجود نمیآمد. اما من مدعی هستم و حجت علمی دارم که تنها از قبل مسکن مهر حدود 10 واحد درصد تورم به کشور تحمیل شده یعنی 17 میلیون خانوار کشور 10 میلیون تورم اضافی را تحمل کردند؛ یعنی دهک 5 به پایین جامعه به دلیل مسکن مهر قدرت خریدشان این مقدار کاهش پیدا کرد.
نایب رئیس مجلس افزود: من با توجه به همه واقعیتهای ماجرا فکر میکنم وزارت مسکن تا به حال متعهد بوده و باید متعهدتر هم باشد تا مسکن مهر را تمام کند و تا آخرین واحد به مردم تحویل داده شود اما در عین حال باید هزینههای مسکن مهر را در اقتصاد کشور به حداقل رساند که این از تدابیری است که دولت باید انجام دهد، باید تلاش کرده و ان شاءالله باید تلاش بیشتری داشته باشد.
وی خاطر نشان کرد: وزارت راه و شهرسازی زمانی وزارت را تحویل گرفته که نزدیک به 150 هزار میلیارد تومان پروژه نیمه تمام داشته و حالا اگر این میزان پروژه بخواهد تمام شود محاسبات ریاضی میگوید 815 میلیارد تومان اعتبار بگیرند این پروژهها بعد از 10 سال تمام میشوند اما یک مهندس این را نمیگوید و این حرف یک ریاضیدان است؛ چرا که این میزان فقط هزینه استهلاک و تعدیل آن میشود.
باهنر همچنین در ادامه تاکید کرد: به طور مثال در مساله هدفمندی یارانهها ما در سال جاری با توجه به کاهش قیمت نفت و درآمدهای بسیار محدود سالیانه نفت و گاز مصرفی ما با همین قیمتهای کاهش یافته 40 میلیارد دلار در سال است که یکی از کارهای وزارت راه این بوده که گازوئیل به ناوگان حمل و نقل باری کشور را محاسبه شده تحویل دهد که تا جایی که من اطلاع دارم با اجرای این برنامه روزانه مصرف شش میلیون لیتر گازوئیل کاهش پیدا کرده است.
نماینده مردم تهران در مجلس خاطر نشان کرد: بنده به عنوان کوچکترین شما از دولت اول ریاست جمهوری مقام معظم رهبری تا امروز در دولت یازدهم در مجلس بودهام و همه دولتها را دیدهام و با صدها وزیر کار کردهام و بیش از هزار همکار نماینده داشتم که من با تکیه به این سابقه و تجربه میگویم که بین وزرای مسکن و شهرسازی شهادت میدهم آقای دکتر آخوندی یکی از وزرای فنی، مدبر، مقتدر و پرکار و استراتژیک کشور بوده است.
باهنر در پایان گفت: برخی دوستان استیضاح کننده کم لطفی کردند و ما ملاک را بر این میگذاریم که استیضاح به هیچ وجه سیاسی و جریانی و جناحی نیست.
با پایان صحبتهای موافقان و مخالفان، استیضاح وزیر راه به رأی گذاشته شد و اعضای هیأت دولت که در جلسه حاضر شده بودند صحن مجلس را ترک کردند.
رئیس مجلس نیز در پایان صحبتهای وزیر راه از نمایندگان استیضاح کننده، مخالفان استیضاح، جهانگیری و رئیس دولت تشکر کرد.
در نهایت نمایندگان با 72 رای موافق، 175رای مخالف و 5 رای ممتنع از مجموع 252 رای اخذ شده با برکناری وزیر راه و شهرسازی مخالفت کردند.
بر این اساس وزیر راه و شهرسازی همچنان در کسوت وزارت باقی میماند.
رییس مجلس بعد از اعلام نتایج آرا گفت: نمایندگان با اکثریت قابل توجه آرا به آقای آخوندی رای دادند و ما برای ایشان آرزوی توفیق میکنیم.