ام اس یا مولتیپل اسکلروز (Multiple Sclerosis) یک بیماری اختلال اتوایمیونی است که سیستم ایمنی بدن به طور اشتباه در برابر بافت های سالم مغز و نخاع حمله میکند که میتواند به تخریب لایههای میلین (ماده سفیدی که اعصاب را پوشش میدهد) و اختلال در انتقال اطلاعات اعصاب منجر شود، اعصاب مغزی و نخاعی می تواند تحت تأثیر قرار بگیرند که ممکن است منجر به علائم متنوعی از جمله اختلالات حرکتی، مشکلات حسی، خستگی، مشکلات دیداری و مشکلات عصبی دیگر شوند، این بیماری به طور معمول در جوانی ظاهر میشود و ممکن است پیشرونده باشد، به این معنی که علائم بازگشتپذیر باشند یا پیشرفت کنند. درمانهایی برای کنترل علائم و کاهش شدت حملات همانند تست ام اس در خانه موجود است که با استفاده از آن می توان در پیشگیری و تشخیص این بیماری موفق آمیز باشد، اما لازم است بدانید که هیچ درمان دائمی برای این بیماری وجود ندارد.
مهم: معاینه، تشخیص و درمان بیماری ها مغز و اعصاب با ویزیت متخصص مغز اعصاب در منزل
علائم ام اس میتوانند شامل اختلالات حسی مانند سوزش یا تورم در اندامها، ضعف عضلانی، مشکلات تعادل و هماهنگی، مشکلات دیداری مانند دوبینی یا کاهش دید، خستگی، مشکلات حافظه و تمرکز، مشکلات صحبت و بلع و در برخی موارد اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب باشند. این علائم ممکن است در هر فرد متفاوت باشند و در زمانهای مختلف تغییر کنند، در برخی افراد ممکن است حملات ام اس ایجاد شود که علائم آنها ممکن است شامل افزایش در مشکلات حرکتی، اختلالات حسی، اضطراب، خستگی شدید و مشکلات ادراکی باشد. این حملات ممکن است به طور کامل یا ناقص بهبود یابند و در طول زمان تکرار شوند. در برخی موارد، فرد ممکن است به طور دائمی معلولیت داشته باشد، در حالی که در برخی موارد، علائم به طور کامل تا موقت متوقف شوند.
بیشتر بخوانید: کنترل درد با تزریق کتورولاک در منزل
عوارض ام اس میتوانند برای هر فرد متفاوت باشند و بستگی به مکان و شدت تخریب عصبی دارند. برخی از عوارض ممکن شامل معلولیت حرکتی، مشکلات کنترل مثانه و روده، مشکلات تجربی مانند اختلالات حسی، دوبینی، و سختیهای جسمی، و عوارض روانی مانند افسردگی و اضطراب هستند. همچنین، ام اس ممکن است بر روی کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارد، از جمله تأثیر بر روابط اجتماعی، شغلی، و حالت عمومی.
تشخیص ام اس معمولاً بر اساس تاریخچه بالینی، علائم، آزمایشات تصویربرداری مغزی مانند MRI، و آزمایشهای خونی و سایر آزمایشات تشخیصی صورت میگیرد. پزشک ممکن است از آزمایشهای تکمیلی مانند آزمایش اسپینال (آزمایش مایع نخاع) نیز استفاده کند. تشخیص ام اس باید توسط پزشک متخصص اعصاب و اختلالات عصبی صورت گیرد، پس از تشخیص ام اس، معمولاً پزشک برنامه درمانی مخصوص به هر فرد را تعیین میکند که ممکن است شامل داروها برای کنترل علائم، تغییرات در سبک زندگی مانند تغییرات در رژیم غذایی و فعالیت بدنی، و در موارد شدیدتر، درمانهای تزریقی یا درمانهای دیگر مانند درمانهای ایمونومودولاتوری (به منظور کنترل واکنش ایمنی)، استفاده از پزشکیهای تجدید شده، یا حتی درمانهای جراحی میشود. تیم درمانی ام اس معمولاً شامل پزشکان متخصص اعصاب، پزشکان فیزیکی، مشاوران روانی و سایر حرفهایان بهداشتی میشود تا بهترین مراقبت و حمایت را برای فرد فراهم کنند.
درمان ام اس ممکن است شامل چندین رویکرد باشد، از جمله:
همچنین، مهم است که افراد با ام اس با پزشک خود همکاری کنند تا برنامه درمانی مناسب و شخصیسازی شده برای خود تعیین کنند.
مراقبتهای مهم برای افراد مبتلا به ام اس شامل:
رژیم غذایی برای افراد مبتلا به ام اس میتواند شامل عناصر زیر باشد که بهبود سلامتی عمومی و کاهش عوارض مرتبط با بیماری را ترویج میکند:
در کل، برای مراقبت از ام اس، میتوانید از رویکردهای متعددی از جمله مصرف داروها، تغییرات در سبک زندگی مانند انجام ورزشهای منظم و تغذیه سالم، مدیریت استرس، پیگیری مراقبتهای پزشکی و پشتیبانی روانی استفاده کنید. همچنین، اطمینان از مشاوره با پزشک و تشخیص دقیق برای تعیین بهترین برنامه مراقبتی برای شما بسیار مهم است.