طلاق توافقی یکی از انواع طلاق است. به دلیل رفع اختلافات و مشکلات پیش از درخواست طلاق میتوان آن را یکی از بهترین مسیرهای جدایی دانست. زیرا زن و مرد با هم بر سر حقوق مادی و معنوی خود به توافق میرسند. درباره حضانت فرزندان و مهریه و نفقه و اجرت المثل و جهیزیه و دیگر حقوق مادی به یک تصمیم واحد میرسند. آنها میتوانند توافقات خود را به شکل رسمی و مکتوب در اختیار دادگاه بگذارند. در این صورت، خودشان تصمیم گیرنده حقوقشان هستند و قانون تصمیمی درباره آنها اتخاذ نمیکند.
مثلاً در قانون آمده است که سرپرستی و حضانت فرزند دختر تا هفت سالگی با مادر است. اما زن و مرد میتوانند توافق کنند و فرزند را برای همیشه به مادر بسپارند. مراحل درخواست طلاق توافقی ممکن است از طلاقهای یک طرفه کوتاهتر باشد. زیرا فراز و نشیبها و رسیدگی به دعاوی آن نوع طلاقها را ندارد.
برای اطلاع از مراحل درخواست طلاق توافقی و مدارک لازم برای آن میتوانید از وکلای پایه یک دادگستری متخصص کمک بگیرید. وکلایی که با تخصصشان میتوانند این روند را کوتاهتر کنند. حتی وکلا این توانایی را دارند که با در دست داشتن توافق نامه برای طلاق اقدام کنند. بدون این که لازم باشد موکلشان در دادگاه و جلسات حاضر شود.
مدارکی که بدون آنها هیچ حکمی صادر نمیشود، چند مورد را شامل میشود. اصل شناسنامه و یک کپی از کارت ملی و عقدنامه یا یک رونوشت از آن از این دست محسوب میشوند. اگر مرد حق و وکالت طلاق را به زن داده باشد، وجود این وکالت نامه در زمان طلاق لازم است.
زن باید دو گواهی جدا نیز درباره شرایط خود به همراه داشته باشد. یکی از آنها گواهی عدم بارداری است که شامل پاسخ آزمایش میشود. دیگری هم در صورت باکره بودن گواهی بکارت از پزشکی قانونی است که در دوران عقد کاربرد دارد. گواهی که مشاور بعد از گذراندن جلسات مشاوره در دادگاه به زن و مرد میدهد نیز لازم است.
یکی از مهم ترین مدارک که در طلاق توافقی وجود آن لازم است توافق نامه است. بدون توافق نامه دادگاه هیچ حکمی را صادر نخواهد کرد. همه حق و حقوق قانونی زن و مرد باید به طور واضح در توافق نامه مشخص شده باشد.
ممکن است زن و مرد در زمان طلاق توافقی به اصل مدارک دسترسی نداشته باشند. در صورت دسترسی نداشتن به عقدنامه، زن یا مرد میتوانند به دفترخانهای که در آن عقد کردهاند مراجعه کنند. در آنجا، یک رونوشت از عقدنامه به آنها تحویل داده میشود. در زمان طلاق توافقی این رونوشت به جای اصل عقدنامه کافی است.
ممکن است زن یا مرد به شناسنامه خود دسترسی نداشته باشند یا یک کپی از آنها موجود باشد. در این صورت، تنها با وجود وکیل طلاق توافقی این امر امکان پذیر خواهد بود. اگر زن در دوران عقد باکره باشد، تنها اقرار زن و مرد کافی است. اما در برخی از شهرهای ایران لازم است که زن برای گرفتن این گواهی به پزشکی قانونی مراجعه کند.
مراحل درخواست طلاق توافقی به طور کامل شامل چهار مرحله میشود:
در طلاق توافقی، زن و مرد حق فرجام خواهی و تجدید نظر خواهی را از خود میگیرند. تنها سه ماه زمان دارند با گواهی عدم امکان سازش برای طلاق به دفترخانه مراجعه کنند. اگر در این مدت اقدام نهایی را برای طلاق انجام ندهند، دوباره باید برای گرفتن گواهی به دادگاه بروند. در طلاق توافقی وجود زن و مرد در زمان جاری شدن صیغه عقد در دفترخانه اسناد رسمی الزامی است.