در حالی که تنها یک هفته به آغاز سال جدید تحصیلی مانده اما گرانی لوازم التحریر بازار را با رکود و البته والدینی ناراضی مواجه کرده که از پس هزینه خرید لوازم التحریر به سختی بر می آیند. روزهای پایانی تابستان زمان جنب وجوش والدین ودانش آموزان ودانشجویان برای خرید نوشت افزار برای ورود به سال جدید تحصیلی است.
موج تورم سبب شده این بازار همانند سایر بازارهای کشور دچار افزایش قیمت ها شده و گاهی کالاهایی همچون یک کوله پشتی قیمتی 7 میلیون تومانی و یک جعبه مداد رنگی اتیکتی 23 میلیون تومانی در بازار دیده شوند!
بررسیها نشان میدهد میانگین بودجه لازم برای خرید لوازمالتحریر ضروری برای یک دانشآموز پایه ابتدایی، حداقل 2میلیونو500هزار تومان است؛ البته این رقم بسته به تعداد، برند و نوع لوازمالتحریر متغیر است و گاه قیمت یک جعبه مدادرنگی لوکس 23 میلیون تومانی از کل این میانگین 2 میلیون و 500 هزار تومانی بالاتر می رود که نشان از اختلاف طبقاتی تلخی در جامعه دارد.
مداد رنگی چند؟
قیمت هر بسته مدادرنگی ۱۲تایی بسته به برند آن از ۳۰ تا ۷۰۰ هزار تومان فروخته میشود؛ البته مدادرنگیهای با تنوع رنگ بیشتر قیمت بالایی دارند؛ بهطوری که مدادرنگی ۱۲۰رنگ از یک برند معروف خارجی در برخی فروشگاههای آنلاین نزدیک به ۲۳میلیون تومان قیمت دارند.
بهعنوان مثال قیمت مدادرنگی 12رنگ فابرکاستل 301هزار تومان است و بسته 24رنگ همین محصول با قیمت 749هزار تومان در اختیار مصرفکننده قرار میگیرد. قیمت بسته 12رنگ مدادرنگی آریا 110هزار تومان و بسته 24رنگ آن 253هزار تومان است.
کولهپشتی مدرسه و دانشگاه چند؟
رصد بازار در آستانه شروع سال تحصیلی نشان میدهد امسال کولهپشتی مدرسه عموما در محدوده قیمتی بین ۳۰۰هزار تومان تا 7میلیون تومان در بازار عرضه میشود. البته قیمت کولهپشتی لپتاپ که بیشتر مورد استفاده دانشجویان است، از حدود ۷۰۰هزار تومان شروع میشود وقیمت بعضی از کولهپشتی لپتاپ به بیش از ۲۵میلیون تومان هم میرسد.
مداد چند؟
این روزها یک بسته مداد مشکی ۱۲تایی بسته به نوع و برند آن ۳۵تا ۲۴۰ هزار تومان قیمت دارد. البته قیمت بسته ۱۲تایی مداد مشکی مخصوص طراحی به بیش از یکمیلیونو۴۰۰ هزار تومان هم میرسد. قیمت مداد نوکی نیز از حدود ۴۰هزار تومان شروع میشود و تا بیش از 2میلیون تومان هم میرسد.بررسی قیمت لوازمالتحریر موجود در بازار حاکی از آن است که مثلا قیمت یک بسته 12عددی مداد استدلر مشکی 154هزار تومان است. بسته 12عددی مداد مشکی آرتلاین هم قیمتی برابر با 169هزار تومان دارد.
پاککن و غلطگیر چند؟
غلطگیر ۲۰ تا ۳۰۰هزار تومان قیمت دارد و پاککن از ۱۵ تا ۷۹۰ هزار تومان در قالب پاککن اتودی فروخته میشود؛ البته پاککنهای برقی هم در بازار هست که تا حدود یکمیلیونو۸۰۰هزار تومان هم قیمت دارند.
دفتر نقاشی چند؟
در این میان قیمت دفتر نقاشی ۵۰ برگ بسته به نوع، تعداد برگ و طرح آن در مدلهای معمولی از ۳۰هزار تومان شروع میشود و برای مدلهای مخصوص آبرنگ به بیش از ۸۰۰ هزار تومان میرسد.
دفتر مشق چند؟
قیمت دفتر مشق در یکسال گذشته 11درصد افزایش داشته است. دفتر مشق ۱۰۰ برگ ۴۰ تا ۳۰۰هزار تومان قیمت دارد و قیمت دفترهای سیمی فانتزی هم بین 70 تا 100هزار تومان متغیر است؛ البته دفترهای کلاسوری تا بیش از ۹۰۰هزار تومان هم قیمت دارند.
خطکش چند؟
امسال در بازار خطکش، چسب، قیچی و پوشه 120هزارتومان قیمتگذاری شده است. قیمت حدودی محصولاتی همچون خطکش، چسب و قیچی سال گذشته 70هزار تومان بود، اما این رقم امسال با رشد 42درصدی به 120هزار تومان رسیده است.
جامدادی چند؟
قیمت جامدادی از حدود ۴۰هزار تومان شروع میشود و برخی از انواع لوکس آن با طرحهای خاص تا بیش از یکمیلیون تومان هم قیمت دارند، اما قیمت مدلهای پرفروش بیش از ۱۰۰هزار تومان است.
خودکار چند؟
خودکارهای معمولی در بازار از6هزار تا ۵۰هزار تومان قیمت دارند. قیمت خودکارهای رنگی نیز در ارزانترین حالت در بستههای 6تایی حدود ۳۵هزار تومان و در گرانترین حالت نیز رواننویسهای رنگی در بستههای ۴۲تایی به قیمت بیش از 6میلیونو۵۰۰هزار تومان عرضه میشوند.
مثلا خودکار کیان در بستههای 10عددی با قیمت 55هزار تومان به فروش میرسد؛ البته بسته 5عددی همین محصول با قیمت 21هزار تومان در بازار عرضه میشود.
راز گرانی لوازم التحریر
بهباور کارشناسان و فعالان بازار نوشتافزار، عوامل متعددی نظیر افزایش قیمت کاغذ طی سالهای گذشته، تورم سالانه، افزایش هزینههای تولید و... بر افزایش قیمت این محصولات تأثیر گذاشته است.
محسن گلستانی، رئیس اتحادیه صنف نوشتافزار تهران در توضیح وضعیت بازار لوازمالتحریر در آستانه سال تحصیلی جدید ، می گوید: در حوزه کالاهای وارداتی به واسطه تغییرات نرخ ارز، قیمت لوازمالتحریر با افزایش روبهرو بوده و این رشد قیمت بر روی نوشتافزار داخلی نیز اثر گذار بوده چراکه مواد اولیه بخش قابل توجهی از این اقلام نیز وارداتی است.
وی ادامه می دهد: افزایش قیمت محصولات پتروشیمی که مواد اولیه اصلی بسیاری از تولیدات داخلی نوشتافزار محسوب میشود نیز عامل دیگری برای افزایش قیمت تولیدات داخلی لوازمالتحریر بوده است.
گلستانی با اشاره به چالشهای تولید لوازمالتحریر، اظهار می کند: بیشتر نوشتافزار در کشور معمولا در فصل تابستان تولید میشود که متاسفانه قطعیهای اخیر برق کارخانجات باعث ایجاد تاثیر منفی بر روند تولید محصولات شده که این هم دلیلی مضاعف برای کاهش عرضه و افزایش قیمت نوشتافزار است.
رئیس اتحادیه صنف نوشت افزار تهران با بیان اینکه مشکلاتی را در ثبت سفارش و تخصیص ارز داشتیم، می افزاید: برخی صنایع ما در تهیه مواد اولیه مشکلاتی داشتند، یعنی کارخانه ظرفیت تولید را داشت اما به دلیل اینکه مواد اولیه موجود نبود، تولیدی هم نبود و لذا فقط هزینه دستمزد برای تولیدکننده بالا رفت.
وی تصریح می کند: در این مدت بعضا کارخانههایی را داشتیم که مواد اولیه آنها در گمرک گیر کرده و تولید نداشتند. این ناهماهنگیها باعث شده بود که برخی اقلام با وجود اینکه امکان تولید داشتن تولید نشوند و این تولید به فصل تابستان منتقل شود و در تابستان هم دیدیم که درگیر معضل قطعی برق شدیم.
گلستانی خاطرنشان می کند: تقریباً اکثر نوشت افزارها وکالاهای تحصیلی پرمصرفی که به آنها نیاز داریم تولید داخل دارند اما به دلیل همین مشکلاتی که عرض کردم تولید آنها در داخل کشور بعضا فاقد مزیت رقابتی نسبت به محصولات مشابه خارجی هستند که برای پایداری و توسعه تولید باید هماهنگی های بیشتری بوجود بیاید.
وی با بیان اینکه مشکل سال گذشته تولید دفتر و تامین کاغذ مرتفع شده، عنوان می کند: خوشبختانه امسال در تولید دفتر مشق منگنهای و کاغذ که مورد مصرف عموم و دانشآموزی است مشکلی وجود ندارد و با رفع این مشکلات با ثبات یا حتی کاهش قیمت روبهرو هستیم.
رئیس اتحادیه صنف نوشتافزار تهران میافزاید: با تلاشهای صورتگرفته در زمینه کالاهای اساسی حوزه نوشتافزارتلاش شده کمترین فشار به خانوارها وارد شود و بیشتر افزایش قیمتها مربوط به کالاهای فانتزی در این حوزه است.
گلستانی با اشاره به کیفیت تولید محصولات داخلی نسبت به نمونههای خارجی، تصریح می کند: کیفیت نوشتافزار ایرانی از دید تخصصی حتی در برخی موارد فراتر از انتظار ماست و این روند پیشرفت باعث شده که با نمونههای خارجی نیز امکان رقابت وجود داشته باشد.
وی می گوید: اگر مصرفکنندهها از برندهای معتبر داخلی برای تهیه نوشتافزار مورد نیاز خود خرید کنند مطمئنا میتوانند از کیفیت مطلوبی برخوردار شوند چرا که تولیدات بیاصالت و بیکیفیت نیز در بازار وجود دارد که خرید آنها توصیه نمیشود.
رئیس اتحادیه صنف نوشتافزار تهران در مورد میزان تقاضای نوشت افزار برای سال تحصیلی جدید می افزاید: هرساله اوج تقاضا از ۱۵ شهریور تا ۱۵ مهر بوده، اما باتوجه به وضعیت اقتصادی مردم و مدیریت تقاضا، بازه خرید لوازمالتحریر از سوی خانوار در این بازه کاهشی و به طول سال منتقل شده است.