کد خبر: ۲۴۳۰۰۷
تاریخ انتشار: ۰۵ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۱

ماجرای گفتگوی حکیمی که به اسکندر مقدونی درس آزادی داد!

شیخ حسین انصاریان گفت: اسارت واقعی متعلق به دشمنان اهل بیت (ع) بود که اسیر هواهای نفسانی و مطامع دنیوی بودند؛ اما امامان آزادگان حقیقی تاریخ جهان‌اند.

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، حجت الاسلام والمسلمین شیخ حسین انصاریان طی سخنرانی خود در مهدیه اعظم با مروری بر سرنوشت اسرای کربلا و جایگاه ممتاز حضرت زین‌العابدین (ع)، شناخت عمیق‌تر ابعاد شخصیتی و رسالت معنوی ایشان را نیاز ضروری امروز جامعه اسلامی دانست.

بنا بر روایت مهر، وی ضمن اشاره به اینکه امام سجاد (ع) در تمام مدتی که در شام به صورت ظاهری در بند بودند، لحظه‌ای از تبلیغ معارف حقیقی الهی و تلاش برای هدایت مردم غافل نشدند، تصریح کرد: حضرت هیچ‌گاه خود را اسیر و داغدار و خسته معرفی نکرد و در تمامی شرایط خود را مسئول نجات جامعه بشری می‌دید. ما نیز باید در روحیه، رفتار و عبادات، به این امام همام تأسی کنیم و حضرت را الگوی حقیقی سرزندگی و معنویت قرار دهیم.

این استاد حوزه علمیه با انتقاد از غریب‌ماندن شخصیت و سیره امام سجاد (ع) میان شیعه، اظهار داشت: در مؤسسه‌ای که در قم دایر کرده‌ایم، قریب به پنج هزار کتاب از علمای شیعه و اندیشمندان جهان درباره امام سجاد (ع) گردآوری شده که مجموعه‌ای عظیم از آثار مکتوب و تاریخی را شامل می‌شود. افزون‌بر این، بیش از دو هزار نسخه خطی صحیفه، با دست‌خط‌های بزرگانی همچون شیخ بهایی، میرداماد و علامه مجلسی، در زمینه موضوع حضرت امام سجاد جمع‌آوری شده است.

استاد انصاریان افزود: در دانشگاه‌های کشور نیز صدها پایان‌نامه کارشناسی‌ارشد و دکتری پیرامون شخصیت و آثار امام زین‌العابدین (ع) تدوین شده است و بنای آن داریم تمامی این آثار را در مرکز مستقلی در نجف مستقر و چاپ نمائیم؛ مشروط بر فراهم شدن شرایط مالی و علمی مناسب.

این استاد حوزه با تأکید بر اینکه بیماری روز عاشورا برای امام سجاد (ع) هرگز نشانه ناتوانی یا اسارت نبود، تصریح کرد: اگرچه حضرت در روز عاشورا بیمار بودند، اما این یک مقدمه و بهانه الهی بود تا ایشان در جنگ شرکت نکنند و استمرار امامت و آثار گرانبهای بعدی حفظ شود؛ چراکه بقای صحیفه سجادیه و میراث عظیم روایی و عبادی امام مدیون این تقدیر الهی است.

وی ادامه داد: هرگز امامان را نباید اسیر پنداشت. اسارت واقعی متعلق به دشمنان اهل بیت (ع) بود که اسیر هواهای نفسانی و مطامع دنیوی بودند؛ اما امامان آزادگان حقیقی تاریخ جهان‌اند.

استاد انصاریان به ذکر داستانی از حکیمان یونان و اسکندر مقدونی پرداخت و با الهام از آن، بر ارزش آزادگی و رهایی از اسارت نفس، مال و هوای شیطانی تأکید کرد و گفت: اسکندر مقدونی که روزگاری به ایران حمله کرد، کتابخانه‌ها را آتش زد و عمارت‌ها را ویران نمود، پادشاهی مغرور و صاحب قدرت بود. روزی اسکندر سوار بر اسب و در میان خدم و حشم از کوچه‌ای عبور می‌کرد. در گوشه‌ای از این کوچه، حکیم و فیلسوفی یونانی بر خاک نشسته و پایش را دراز کرده بود. مأمور اسکندر جلو آمد و با تکبر گفت: اعلیحضرت اسکندر با همراهانش قصد عبور از این راه را دارد؛ پایت را جمع کن. حکیم آرام پاسخ داد: «مگر این راه ملک شخصی اسکندر است؟ این کوچه راه عموم است؛ و اسکندر که باشد که من برای او پایم را جمع کنم؟ خبر به گوش اسکندر رسید. ایستاد و با تعجب پرسید: چه خبر است؟ گفتند: مردی بی‌اعتنا به حضور تو بر خاک نشسته، پایی دراز کرده و اعتنایی به تو نمی‌کند. اسکندر نزدیک شد و گفت: چرا احترام نمی‌کنی و از جای خود بر نمی‌خیزی؟ حکیم پاسخ داد: دلم نخواست. اسکندر با تعجب گفت: مگر من پادشاه این سرزمین نیستم؟

وی افزود: حکیم گفت: اگر من مدیون تو بودم، ناچار حرمت می‌نهادم. اما نه به تو، نه به بیت‌المالت و نه به سلطنتت مدیون نیستم! اسکندر پرسید: پس چرا پایت را جمع نمی‌کنی؟ حکیم پاسخ داد: زیرا من آقای توأم و تو غلام منی؛ زیرا من مجموعه خواسته‌های نامشروع خودم را از وجودم ریشه‌کن کرده‌ام و اینک آزادم؛ اما تو برده و غلام خواسته‌های نفسانی خویش هستی. اسکندر گفت: من غلام توأم؟ چگونه؟ حکیم آرام و بی‌نیازانه گفت: آری! من آزاد از همه وابستگی‌هایم اما تو اسیر جاه، مال و مطامع دنیوی هستی. حال که تو می‌خواهی کاری برای من انجام دهی، تنها یک خواسته دارم: از جلوی من برو کنار تا خورشید به من بتابد؛ سایه‌ات را بردار!؛ سعادت و عزت مردان و زنان در این است که تنها حلقه عبودیت الهی را در گوش داشته و از هر گونه تعلق و اسارت رها باشند.

این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه در طول تاریخ، موجودات عالم از حضور پیامبر (ص)، امام علی (ع)، حضرت زهرا (س) و سیدالشهدا (ع) خوشنود بودند و پس از شهادتشان دچار اندوه شدند، افزود: وجود اهل‌بیت (ع) واسطه و کانال رحمت و فیض الهی بر جامعه بشری است و نبود آنان موجب فقدان و محرومیت است.

استاد انصاریان بر اهمیت شناخت آثار علمی و معنوی امام سجاد (ع) تاکید و خاطرنشان کرد: در روایات امام سجاد (ع) سه شاخصه اساسی برای دینداری حقیقی معرفی شده است: گفتار حق، داوری عادلانه و وفای به عهد که این اصول باید در تمام زندگی فردی و اجتماعی مسلمانان جاری باشد.

در پایان این سخنرانی، استاد انصاریان با دعای خیر برای رفع گرفتاری‌ها، ریشه‌کن شدن ظلم و استکبار و توفیق بندگی خالصانه، بر پیروی از سیره و معارف نورانی امام سجاد (ع) تأکید کرد.

کد خبر 2094630
آخرین اخبار