فرزام ابوعلی با بیان این مطلب که نقدینگی مشکلی است که نهتنها در بازار سرمایه بلکه در اقتصاد کشور وجود دارد، گفت: دلیل این معضل به چندین مساله مرتبط است که یکی از این عوامل که تاثیر بسیاری داشته، تاحدودی به وضعیت تحریمها که چندین سال است با آن مواجهیم، برمیگردد.
مدیرعامل کارگزاری کارآمد ادامه داد: در واقع کاهش قیمت نفت به واسطه تحریمها وضعیت پولی دولت را در وضعیت نامناسبی قرار داده و دولت هم در این راستا به دلیل کنترل تورم، سیاستهای انقباضی را در پیش گرفته است.
او گفت: با این حال چون دولت خواهان افزایش پایه پولی نبوده پس، از بانک مرکزی استقراض نکرده است، اما با این کار مشکلاتی را بر دوش سیستم بانکی گذاشته است. بنابراین با این عمل، دولت، بدهی بزرگی را به سیستم بانکی تحمیل کرده است و باعث شده تا بازار پول و سیستم بانکی در وضعیت نامطلوبی قرار بگیرند.
ابوعلی معتقد است: با این حال از نظر من هیچ راهی جز گسترش در وضعیت نقدینگی در کشور وجود ندارد و دولت باید خواهناخواه برای خروج از این تنگنا سیاستهای انبساطی را در پیش بگیرد.
او ادامه داد: در حال حاضر برای خروج از این بحران به خصوص در بازار سرمایه و بورس، راهکاری که میتواند موثر واقع شود این است که بانک مرکزی یک اعتباری را در اختیار سیستم بانکی قرار دهد، به این معنی که پایه پولی از طریق استقراض بانکها از بانک مرکزی افزایش یابد.
این فعال بازار سهام تاکید کرد: این راه اثرش همانند استقراض دولت از بانک مرکزی نیست؛ یعنی اثرات شدت پول پرقدرت به آن شکل را ندارد اما پایه پولی را افزایش میدهد.
این کارشناس بازار سهام ادامه داد: منتها این نقدینگی باید نقدینگی مدیریتشده باشد، یعنی اینکه بانکها میتوانند این نقدینگی را در قبال وثیقه سهام در اختیار شرکتهای تابع خودشان قرار دهند. یعنی اینکه این اعتبار افزایش پایه پولی میتواند به واسطه در اختیار گرفتن سهام در قبال افزایش حجم اعتبارات قرار بگیرد که به این ترتیب پایه پولی افزایش و به دنبال آن نقدینگی افزایش پیدا خواهد کرد.
ابوعلی گفت: اما این افزایش نقدینگی در قبال خرید سهام است و این خرید سهام در حال حاضر در وضعیتی که قیمتها در حداقلشان قرار دارند وضعیت مطلوبی است و خیلی از دستاندرکاران بازار از جمله شرکتهای سرمایهگذاری تابع بانکها میتوانند سهام را خریداری کنند. حتی اگر خود بانکها هم نخواهند مستقیما وارد قضیه خرید سهامها شوند میتوانند از طریق شرکتهای زیرمجموعه خودشان سهام را خریداری کنند و سهام به عنوان وثیقه در اختیار سیستم بانکی قرار بگیرد و پول وارد بازار سرمایه شود .
این فعال بازار سهام خاطرنشان کرد: این راهکار تا حدود زیادی میتواند مشکل نقدینگی را حل کند. افزایش پایه پولی در مرحله بعدی، به طور مثال در یکسال بعد، از آنجاکه این افزایش پایه پولی منجر به خرید سهام از طریق وثیقه شده، به احتمال زیاد تورمزا نخواهد بود . زیرا با برداشته شدن تحریمها و اجرایی شدن برجام و همچنین ورود منابع اولیه ظرفیت اقتصادی کشور افزایش مییابد که باعث میشود تا نقدینگی افزایشپیداکرده در قبال افزایش تولید ناخالص ملی در سال 95 جبران شود.
منبع: اقتصادنیوز