کد خبر: ۳۲۵۴۳
تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۸:۲۰
ظریف:
محمد جواد ظریف که برای شرکت در اجلاس اسلو به نروژ سفر کرده است در دومین روز کاری خود در نشست خبری مشترک به همراه فدریکا موگرینی رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و بورگه برنده وزیر امور خارجه نروژ شرکت کرد.

وزیر امور خارجه کشورمان با تاکید بر نقش مهم انگلیس در اتحادیه اروپا گفت: در باره توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 همگی باید این نکته را بدانند که یک توافق بین‌المللی در صورتی بادوام خواهد بود که تمام افراد شریک در آن از توافق بهره ببرند. ما بر این باوریم که برنامه جامع اقدام مشترک یک توافق برد ـ برد است. اجرای این توافق نیز اجرایی برد ـ برد بوده است، بنابراین همه این احساس را دارند که فواید و مزایایی وجود دارد.وی ادامه داد: آمریکا تحریم‌ها را برداشته است اما تاثیرات روانی ناشی از سال‌ها وضع این تحریم‌ها همچنان وجود دارد و من معتقدم که آمریکا باید نقشی بسیار بسیار فعال‌تر ایفا کند.رئیس دستگاه دیپلماسی ایران افزود: من برای رفع این تاثیرات رایزنی‌های خوبی با خانم موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا داشتم همان‌طور که در چند ماه گذشته نیز چنین بوده است. ما باید در عمل شاهد تحقق وعده‌ها باشیم و به ویژه مردم ایران باید تاثیرات رفع تحریم‌ها را ببینند.ظریف درباره حمایت ایران از گروه‌های شیعه در عراق گفت: درخصوص این گروه‌های شیعه باید بگویم که ما هرگونه اتهامی را در این زمینه رد می‌کنیم. ما بر این باوریم که هرگونه اقدام فرقه‌ای خطرناک است و پیامدهای فاجعه‌آمیز و سختی خواهد داشت که تنها به یک منطقه محدود نخواهد بود.ظریف درباره مساله سوریه گفت: در سوریه نیز همه از راه‌حل سیاسی صحبت می‌کنند ما نیز معتقدیم که باید برای رسیدن به یک راه‌حل سیاسی همکاری کنیم اما اولین لازمه رسیدن به چنین راه‌حلی این است که همگان از این توهم دست بردارند که می‌تواند یک راه‌حل نظامی وجود داشته باشد و من فکر می‌کنم که این توهم هنوز برطرف نشده است.

در ادامه این نشست رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پاسخ به این‌که ایران بر اساس توافق به تعهدات خود عمل کرده است اما طرف مقابل به تعهدات خود در خصوص مسائل بانکی به کندی عمل می‌کند گفت: ما هم‌چنان این موضوع را پی گیری می‌کنیم. از نظر ما تحریم‌ها برداشته شده و نشانه این ادعا این است که 22 درصد روابط ایران با اتحادیه اروپا افزایش یافته است. البته هنوز باید بیشتر کار کنیم تا شرکت‌ها را به همکاری با ایران ترغیب کنیم.موگرینی با اشاره به توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 گفت: تمام تحریم‌های مرتبط هسته‌ای ایران همزمان با روز اجرای توافق هسته‌ای در 16 ژانویه لغو شده است و به ویژه تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه این کشور به طور کامل رفع شده است. ما به طور موثر در حال تعامل با جامعه اقتصادی و بانک‌ها در اروپا و دیگر نقاط خارج از گروه‌ها هستیم تا آنها را برای همکاری و تعامل با ایران ترغیب کنیم.

در ادامه این سفرمحمد جواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان در سخنرانی خود در افتتاحیه اجلاس اسلو با بیان اینکه برای حل مشکلات جهان نیازمند الگوهای صحیح هستیم، گفت: امروزه در هیچ مساله بین المللی الگوی برنده ـ بازنده وجود ندارد. اگر شما رویکرد حاصل جمع صفر را اتخاذ کنید همانطور که این رویکرد به طور سنتی در عرصه بین المللی انتخاب می‌شد و متاسفانه امروزه نیز چنین رویکردی وجود دارد، همه بازنده خواهند بود.ظریف ادامه داد: زمانی که شما به دیگران آسیب می زنید در حال آسیب زدن به خود هستید. ما هنوز سراغ رویکرد حاصل جمع صفر می‌رویم؛ زمانی که تلاش می‌کنیم بر طرف مقابل محدودیت‌های بیشتر از آنچه که برای خودمان انتظار داریم اعمال کنیم. ما باید به گونه‌ای دیگر به این مساله نگاه کنیم چرا که اگر رویکرد حاصل جمع صفر را اتخاذ کنیم و به دنبال نتیجه برنده بازنده باشیم همگان بازنده خواهند بود.

وی با اشاره به مذاکرات بین المللی در خصوص برنامه هسته‌ای ایران، گفت: زمانی که ما مذاکرات هسته‌ای را در سال 2002 آغاز کردیم ایران به سختی سانتریفیوژی داشت و آمریکا تلاش می‌کرد تا ما را در همان سطح نگه دارد. زمانی که ما آخرین دور از مذاکرات هسته ای را شروع کردیم ایران حدود 20 هزار سانتریفیوژ داشت و آمریکا قصد داشت که تمام این سانتریفیوژها را بگیرد. این کشور رویکرد برنده - بازنده اتخاذ کرده بود.رییس دستگاه دیپلماسی ایران افزود: آمریکا فکر می کرد که هر کدام از سانتریفیوژهای ما پله‌ای به سمت سلاح هسته ای است. ما چنین عقیده‌ای نداشتیم و تنها می‌خواستیم از حق طبیعی خودمان استفاده کنیم به علاوه آمریکا حق نداشت برای ما تکلیف تعیین کند.

وی در خصوص مشکلات منطقه خاورمیانه، گفت: وقتی به منطقه نگاه می‌کنیم می‌بینیم که در منطقه نیز با چالش‌های مشترکی مواجه هستیم. هر کسی به جنگ با تروریسم و افراطی‌گری از زاویه دید خود نگاه می‌کند. این مشکل نه فقط راه حل نظامی و نه فقط راه حل اقتصادی یا سیاسی دارد بلکه باید راه حل فرهنگی و فکری نیز وجود داشته باشد.ظریف تصریح کرد: شما همیشه می‌توانید فکر کنید که راه حل نظامی وجود دارد، اما این راهش نیست. اگر مشکلات را از زاویه دیگر نگاه کنیم می‌توانیم ببینیم که آیا می شود مساله را حل کرد یا نه، اگر کسی بخواهد از طریق ابزار نظامی به اهدافش دست یابد و دست بالاتر را داشته باشد طرف مقابل هم به دنبال راه حل نظامی خواهد بود، اما در یک راه حل نظامی هر دو بازنده هستند یکی کمتر و دیگری در درجاتی بیشتر بازنده است.

برچسب ها: موگرینی ، ظریف ، اسلو
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
پرطرفدارترین عناوین