به گزارش روابط عمومي پژوهشكده بيمه در اين طرح، به ارزیابی فضای فعالیت، عملکرد و وضعیت کلی شرکت¬های بیمه مناطق آزاد به منظور اتخاذ تصمیمات سیاستی صحیح در این زمینه پرداخته شده است.
بر پايه اين گزارش این طرح يك مطالعه کیفی- کمّی است كه از نظر هدف، کاربردی و نحوه گردآوری دادههاي آن، توصیفی و با استفاده از منابع كتابخانهاي، منابع الکترونیک بینالمللی و داخلی و همچنين مصاحبه و بهرهگیری از نظرات مسئولین ذیربط، نخبگان و ... تهيه شده است.
در اين طرح پژوهشي علل و اهداف تاسیس شرکتهای بیمه مناطق آزاد، مقايسه مزایا و عملکرد شرکتهای بیمه مناطق آزاد با شركتهاي بيمه در سرزمين اصلي، ضعف ها و نواقص شرکتهای بیمه مناطق آزاد، چالشهاي شرکتهای بیمه مناطق آزاد و تجارب ساير شركت ها بررسي شد.
بر اساس نتايج اين تحقيق مقایسه پتانسیل¬ها و عملکرد شرکت¬های بیمه مناطق آزاد نشانگر آن است که شرکت¬های بیمه مناطق آزاد، علیرغم سهولت بسیار بیشتر در فضای کسب و کار، برخورداری از انواع مزایا و معافیت¬های مالیاتی ویژه مناطق آزاد و آزادی عمل ناشی از آنها، نتوانسته¬اند از نظر عملکردی پیشتازی ملموسی نسبت به شرکت¬های سرزمین اصلی داشته باشند. همچنین این شرکت¬ها در جذب سرمایه¬گذار خارجی، جذب پرتفوی بیمه¬ای خارجی و حتی توسعه دامنه فعالیت یا گسترش کمی و کیفی شرکت خود ناتوان بوده¬اند. مجموع این عوامل، وضعیت نسبتا نامناسب این شرکت¬ها، عدم دستیابی به اهداف نهاد ناظر از تاسیس شرکت¬های بیمه در مناطق آزاد، لزوم اتخاذ تصمیم جدی در خصوص تعیین تکلیف این شرکت¬ها را گوشزد می¬نماید؛ لذا لازم است از طریق آسیب¬شناسی دقیق و تفصیلی، نسبت به شناسایی و رفع موانع توسعه¬ آنها اقدام نموده و الزامات رشد سریع آنها را فراهم نمود؛ در غیر این صورت و با ادامه روند کنونی، به نظر نمی¬رسد که شرکت¬های مذکور حداقل در برخی از اهداف تعریف شده برای آنان، موفقیتی کسب کنند. بر همين اساس پیشنهادات و راهکارهايي در قالب دو سناریوی مجزا مبنی بر «ادامه وضع موجود» یا «برچیدن نظام بیمه¬ای مناطق آزاد و انتقال شرکت¬های بیمه مناطق آزاد به سرزمین اصلی» در اين طرح ارايه شده است.