در روزهای گذشته پیغامی مبنی بر تاثیرات منفی ساخت سد ایلیسو ترکیه در فضای مجازی دست به دست در حال چرخش بود و از مخاطبین خود خواسته آن را امضا کنند که در این نامه اعتراضی به سازمان ملل در خصوص ساخت این سد در ترکیه و تاثیرات سو آن در کشور ایران هشدارهایی داده شده و در آن به نقض معاهده بینالمللی از سوی ترکیه اشاره شده است.
سدی با ظرفیت 3 برابر بزرگترین سد ایران که ساخت آن از سال 2006 میلادی آغاز شده و بنا بر برنامه ریزی های صورت گرفته تا سال 2019 میلادی ادامه دارد و با توجه به مرزی بودن این سد در جنوب شرق ترکیه و احداث آن بر روی رود دجله که به خاک عراق سرازیر می شود و محیط زیست کشور ایران را نیز به خود وابسته کرده است. به گونهای که نهایت منجر به خشک شدن زمینهای کشاورزی عراق و افزایش ورود ریزگردها به داخل کشور خواهد شد.
این سد نیازمند مجوزهای قانونی بین المللی و جلب رضایت کشورهای ایران و عراق است که دولت ترکیه بدون اخذ مجوزهای قانونی از مجامع بینالمللی در حال ساخت آن است.
* عراق و سوریه پیگیر اصلی ساخت سد ایلیسو در مجامع بینالمللی
علیرضا دائمی قائم مقام وزیر نیرو در امور بین الملل در گفتوگو با خبرگزاری میزان در این خصوص گفت: ساخت این سد بر میزان آب ورودی به رودخانه های پایین دست مانند اروند رود و شط العرب تاثیرگذار خواهد بود که در نهایت کانون ریزگردها در منطقه جنوب عراق و سوریه یا به بیان دیگر میان رودان دجله و فرات تقویت خواهد کرد.
وی افزود: آسیب اصلی ساخت این سد در ابتدا بیشتر گریبان کشورهای سوریه و عراق را خواهد گرفت و در مرحله سوم قسمتهای غربی و جنوبی کشور ما تحت تاثیر این ریزگردها قرار می گیرند.
قائم مقام وزیر نیرو در امور بین الملل عنوان کرد: در قالب پروتکلها و مباحثی مربوط به تغییر اقلیم امکان پیگیری وجود دارد و به زودی نیز همایشی با حضور دبیر کل سازمان ملل متحد در ایران با موضوع همکاریهای بینالمللی برای کاهش ریزگردها در ایران برگزار خواهد شد.
دائمی خاطرنشان کرد: این سد مستقیما در مرزهای کشور ما ساخته نمی شود و بر اساس پروتکلهای بینالمللی کشوری که همجوار است و بیشترین آسیب را میبیند باید پیگیریهای حقوقی و بینالمللی را انجام دهد.
وی با اشاره به اینکه مواضع ایران در خصوص این سد روشن است، بیان کرد: ایران نیز در مجامع بینالمللی اقداماتی انجام داده است ولی مسئولیت اصلی آن با کشور عراق و سوریه است.