صنعت بیمه به عنوان یکی از شاخصهای توسعه یافتگی از عمده ترین نهادهای اقتصادی درجامعه است و فعالیت سایر نهادها را پشتیبانی می کند. به عبارتی این صنعت با دریافت حق بیمه در توسعه اقتصادی کشور نقش به سزایی دارد و از طرف دیگر با ایجاد امنیت و اطمینان برای فعالیتهای خدماتی، تولیدی و... در جامعه روند سازندگی، پیشرفت و ترقی را تسهیل می کند.
به همین منظور عصر اقتصاد به سراغ "عبد الرسول عطایی" مدیرعامل بیمه حافظ رفته و با وی به گفت وگو پرداخته که در ادامه می خوانید.
عطایی در خصوص” کد یکتا " که از روز گذشته اجرایی شد ، گفت : "اجرای کد یکتا " بر روی بیمه نامههای شخص ثالث حرکت بسیار مثبتی درصنعت بیمه است. با اجرای این طرح بیمه گر و بیمه گذار مطمئن می شوندکه بیمه نامه با سلامت کامل صادر شده و این حرکت نقطه امیدی برای هماهنگی سایر فعالیتها در این صنعت است.
مدیرعامل بیمه حافظ با اشاره به صحبتهای چند روز گذشته رییس کل بیمه مرکزی مبنی بر نقش صنعت بیمه در سطح بین المللی و پوشش ریسکهای صادراتی افزود: بیمه حافظ فعالیت خود را در مناطق آزاد با پوشش ریسکهای واردات و صادرات آغاز کرده است و باید سایر شرکتهای بیمه نیز در این مسیر گام بردارند.
وی ادامه داد: شرکتهای بیمه باید از فروش صرف بیمه درمان و شخص ثالث به سمت ابداع بیمه نامههای جدید روند و این اقدام منجر به ورود بارقههای امید برای رشد و تحول بیشتر درصنعت بیمه خواهد شد.
عطایی درخصوص تخصصی شدن شرکتهای بیمه در زمینه "بیمه عمر" خاطرنشان کرد: بیمه مرکزی از ابتدا نظارت کامل بر صورتهای مالی بیمه نامههای عمر به دلیل ریسک بلند مدت آنها داشته است و شرکتهای بیمه نیز باید حسابهای بیمه عمر را به طور مستقل بازرسی کنند. سهم بیمههای زندگی درکشور ما با توجه به ریسکهای بلند مدت آن نسبت به پرتفوی سایر رشتههای بیمه ای کم تر است. البته با توجه به تخصصی شدن صنعت بیمه در زمینه بیمه نامه عمر باید توجه داشت که رشد آن در آینده بحران ساز نشود.
وی ادامه داد: تبلیغ، تشویق وترغیب مردم به خرید بیمه نامههای عمر آینده روشنی را برای شرکتهای بیمه رقم خواهد زد.
مدیرعامل بیمه حافظ درخصوص وضعیت صنعت بیمه بعد از برجام و ارتباط ما با کشورهای دیگر بیان داشت: بعد از برجام و با ورود خارجیها به صنعت بیمه توانسته ایم تعدادی از ریسکها را که نگهداری آنها در داخل کشور دشوار بود را به خارج از کشور واگذار کنیم. در حوزه بیمه نمی توانیم دور خود حصار ایجادکنیم، اما نباید برجام مسیر جاده یک طرفه باشد که فقط اتکایی انجام دهیم . قطعا برجام با همکاری بیمههای خارجی یک هم افزایی در کشور به ارمغان خواهد آورد.
وی درادامه واگذاری ریسکها به خارج از کشور ، ارتباط با دنیا و جذب نیروهای متخصص را از دستاوردهای مهم برجام برشمرد.
عطایی با اشاره به گذشت چند سال از خصوصی سازی درصنعت بیمه و نتایج آن تصریح کرد: خصوصی سازی درصنعت بیمه امری اجتناب ناپذیر است . ورود چند شرکت دولتی به بخش خصوصی زمینه تشکیل شرکتهای جدید بیمه در کشور را فراهم کرد.
مدیرعامل بیمه حافظ خاطر نشان کرد: خصوصی سازی برکات زیادی برای صنعت بیمه داشته وباید به سمت سوق یافتن اقتصاد کشور از دولتی به خصوصی باشیم . اقتصاد دولتی سمی مهلک برای کشور بوده و درصورت تحقق این امر قطعا موفق خواهیم شد.
وی ادامه داد: برخی شرکتهای بیمه ریسکهای بالایی دارند و شاهد دامپینگ ( نرخ شکنی ) در صنعت بیمه هستیم . اما خوشبختانه با گذشت زمان سهامداران شرکتهای بیمه توجیه شده اند که باید به دنبال منافع خود بوده وباید شرکتهای بیمه به رشد وبالندگی دست یابند.
عطایی با اشاره به نقش موثر شبکه فروش درصنعت بیمه اظهار کرد: از زمان شکل گیری صنعت بیمه درایران و سایر کشورها فروش بیمه نامهها از طریق شبکه فروش انجام می شد. شرکتهای بیمه با انتخاب نمایندگان و کارگزاران حرفه ای در افزایش پرتفوی، رضایت مندی بیمه گذار تاثیر گذار هستند . نمایندگان فروش با آموزش کافی می توانند ریسکها را پوشش دهند، به دلیل اینکه آنها در پرداخت خسارت لبه مقابل نبرد درصنعت بیمه به حساب می آیند.
مدیرعامل بیمه حافظ درخصوص تقلبات موجود در بخش بیمه شخص ثالث توسط مردم برای دریافت خسارت افزود: در تمام کشورها شاهد وجود تقلبات هستیم وصنعت بیمه از این امر مستثنی نیست. اما خوشبختانه دراین صنعت با پیگیریها ی پزشکی قانونی، نیروی انتظامی، برخوردهای قوه قضاییه و تعاملات خوب با شبکههای IT وفناوری تا حدودی جلوی این تخلفات گرفته شده است.
وی در خصوص راهکارهای جلوگیری از تخلفات در صنعت بیمه، ادامه داد: با فرهنگ سازی مناسب میان مردم و آگاهی یافتن آنها از حقوق شان جلوی تخلفات گرفته می شود.
عطایی با اشاره به نقش صنعت بیمه در اشتغال زایی یاد آور شد: در صورت رشد صنعت بیمه زمینههای اشتغال زایی نیز فراهم می شود . در صنعت بیمه با وجود دارا بودن 30 شرکت بیمه ای شاهد جذب نیرو در بخشهای فروش، کارگزاران، نمایندگان و پرسنل شرکتهای بیمه هستیم. این صنعت به دلیل پیچیدگیهایش نیازمند افراد حرفه ای و متخصص است. صنعت بیمه با تربیت وجذب نیروی حرفه ای مانع از تحمیل خسارت به شرکتهای بیمه خواهد شد ودرنهایت طراحی بیمه نامههای جدید را به دنبال خواهد داشت.
مدیرعامل بیمه حافظ در پایان در خصوص رویکرد شرکت بیمه حافظ یاد آور شد: بیمه حافظ تنها شرکت خصوصی قبل از اجرای اصل 44 است که در سال 81 درمناطق آزاد تاسیس شده است. رویکرد شرکت بیمه حافظ پرداخت خسارات باقی مانده قبل است. درحال حاضر با شفاف سازی مالی شرکت از حالت قبل خود خارج شده و ورود به بازارهای جدید را هدف قرار داده است. البته بیمه حافظ توان رقابت با بیمههای قدرتمندی همانند بیمه ایران، آسیا و البرز را ندارد، اما درتلاشیم با طراحی بیمه نامههای جدید مانند بیمه اعتبار درصادرات وتعامل با شرکتهای خارجی به موقعیت بهتری دست یابیم.
وی با اشاره به وجه تمایز بیمه حافظ با سایر شرکتهای بیمه ای ادامه داد: در شرکت بیمه حافظ از نهایت فناوری و سیستمهای زیر ساخت پرداخت خسارت استفاده کرده ایم و با نوآوری درصنعت بیمه به دنبال ایجاد شبکه ای هستیم که در حداقل ممکن خسارات را پرداخت و درحد بضاعت خود به صنعت بیمه کمک کنیم.