به گزارش
تجارت آنلاین به نقل از ایرنا؛ با توجه به پیشرفت مذاکرات هسته ای و احتمال لغو تحریم ها در آینده ای نزدیک، وزارت نفت از هم اکنون به مذاکره با شرکت های بین المللی روی آورده تا زمینه های حضور مجدد شرکت های صاحب فناوری و منابع مالی در صنعت نفت ایران را فراهم کند.
اما با توجه به مشروط شدن حضور شرکت های معتبر اروپایی برای بازگشت به صنعت نفت ایران، مقامات شرکت نفت به سراغ راه های مطمئن تری رفته و به مذاکره با شرکت های روسی و چینی پرداخته اند تا از حضور آنها برای پر کردن ظرفیت های خالی صنعت نفت کشورمان استفاده کنند.
براساس اخبار منتشر شده نیز این مذاکرات سازنده بوده و زمینه حضور شرکت های روسی در برخی از حوزه های صنعت نفت و گاز ایران فراهم شده است.
اصغر سهیلی پور رئیس کمیته سرمایه گذاری شرکت ملی گاز در مورد همکاری شرکت های روسی می گوید: روس ها از زمانی که پروژه های خود را در اروپا بویژه اروپای شرقی و سوریه، به دلایل موجود متوقف کردند بسیار علاقمندند در طرح های ما به صورت فاینانس سرمایه گذاری کنند.
مشاور مدیرعامل شرکت ملی گاز ادامه داد: حتی شرکت هایی پیشنهاد دادند با 2 میلیارد دلار بدون تشریفات همکاری را شروع کنند.
وی پیش از این اعلام کرده بود: خط لوله ٣٠٠ کیلومتری گاز ایرانشهر به چابهار با سرمایه گذاری ٧٠٠ میلیون دلاری یک شرکت روسی در قالب امضای تفاهمنامه، تکمیل می شود.
رئیس کمیته سرمایه گذاری شرکت ملی گاز اظهار داشته بود: تفاهمنامه تکمیل خط لوله ایرانشهر به جنوب چابهار که حدود ٢٤٠ کیلومتر خط ٥٦ اینچ و ٦٠ کیلومتر خط ٣٦ اینچ بوده، با یک شرکت روسی امضا شده و تکمیل آن به ٢ سال زمان نیاز دارد.
همچنین حمیدرضا عراقی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران از اعلام آمادگی تعدادی زیادی از سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای سرمایه گذاری در خط لوله گاز ایرانشهر- چابهار خبر داده و گفته بود که در این راستا تفاهمنامه ای نیز با یک شرکت روسی امضا شده است.
وی همچنین تصریح کرده است که شرکت ملی گاز ایران در نظر دارد از طریق برگزاری مناقصه، مقدمات کار را فراهم کند.
روند همکاری ایران و روسیه در صنعت نفت در ماه های اخیر شدت یافته و سیر صعودی پیدا کرده است، به طوری که چندی پیش تهران و مسکو سند همکاری های مشترک که گفته می شود حدود 70 میلیارد یورو ارزش دارد را امضا کردند.
الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه در خصوص همکاری های ایران و روسیه در صنعت نفت و گاز می گوید: استخراج منابع هیدروکربوری ایران برای روسیه جذاب است اما تاکنون با توجه به تحریم های وضع شده، همکاری های میان دو کشور محدود شده بود.
نواک خاطرنشان کرد: اگر شرایط روسیه در زمینه سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز نیز فراهم شود، تحرک بزرگی در زمینه فعالیت های نفت و گاز ایران به وجود می آید.
وی تصریح می کند: روسیه با ایران در زمینه انرژی و انرژی هسته ای با مقاصد صلح جویانه و مسائل مربوط به نفت و گاز همکاری دارد و تحریم روسیه، مانع گسترش همکاری ها نیست.
لوان جاگاریان سفیر روسیه در این خصوص خاطرنشان می کند: چنانچه جذابیت شرایط مشارکت در طرح های استخراج نفت و گاز ایران برای شرکت های روسی افزایش یابد، علاوه بر حضور شرکت هایی که به صورت سنتی در ایران فعال بوده اند، شاهد همکاری شرکت های دیگر با این کشور خواهیم بود.
علاوه بر این، رویترز نیز گزارش داده بود که مسکو و تهران مشغول مذاکره بر سر معامله ای پایاپای به ارزش 20 میلیارد یورو هستند که در صورت توافق بر سر آن مسکو تا سقف روزانه 500 هزار بشکه از نفت خام ایران را دریافت کرده و در مقابل تجهیزات و کالاهای تولید شده در این کشور را روانه ایران خواهد کرد.
به گفته وزیر اقتصاد روسیه مذاکراتی میان مقامات مسکو و تهران در جریان است که براساس آن روسیه در برابر دریافت نفت٬ تجهیزات مرتبط با صنایع نفت و گاز٬ ماشین های کشاورزی٬ خودرو٬ هواپیما٬ ژنراتورهای الکتریکی و بسیاری کالاهای دیگر را در اختیار ایران قرار خواهد داد.
در شرایطی که جمهوری اسلامی در پی تحریم های جامعه جهانی با محدودیت های گسترده ای برای فروش نفت مواجه است٬ چنین توافقی هم امکان افزایش چشمگیر صادرات نفت را برای ایران فراهم می کند و هم به اقتصاد رو به افول روسیه روح تازه ای می دمد.
حضور روس ها در صنعت گاز و ساخت خط لوله خلاصه نمی شود و برخی مقامات از حضور آنها در حوزه تامین کالا و تجهیزات صنعت نفت نیز خبر داده اند.
عزت اله اکبری مدیرعامل شرکت پشتیبانی ساخت و تهیه کالای نفت تهران نیز از احتمال تامین برخی تجهیزات استراتژیک صنعت نفت توسط روس ها گزارش داده و اظهار می کند: با توجه به نیاز صنعت نفت ایران به برخی کالاهای استراتژیک که به دلیل تحریمهای غرب علیه کشورمان دچار مشکل شده است، می توان در این زمینه از ظرفیتهای موجود در روسیه بهره برد.
اکبری گفت: مقرر شده است هیئتی ایرانی برای بررسی ظرفیتهای همکاری روسیه با ایران در حوزه نفت و گاز به این کشور سفر کند تا با در نظر گرفتن همه جوانب، در زمینه توسعه همکاریها با این کشور تصمیم های مقتضی گرفته شود.
انتهای پیام/