کد خبر: ۷۹۴۲۸
تاریخ انتشار: ۰۹ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۸:۰۱
قیمت ارز در ادامه روند چندماه گذشته امروز هم در بانک‌ها و صرافی‌های مجاز بانک مرکزی کاهش یافت تا موج تازه ای از خروج سرمایه گذاران بزرگ از بازار دلارفروشان شکل بگیرد، اتفاقی که از آن به عنوان کوچ نهنگ ها از بازار ارز یاد می کنند.

کوچ نهنگ ها از بازار دلارفروشان!

قیمت ارز امروز هم در بانک‌ها و صرافی‌های مجاز بانک مرکزی کاهش یافت تا موج تازه ای از خروج سرمایه گذاران بزرگ از بازار دلارفروشان شکل بگیرد، اتفاقی که از آن به عنوان کچ نهنگ ها از بازار ارز یاد می کنند.

بانک‌ها امروز (نهم مرداد) قیمت دلار را نسبت به روز گذشته کاهش دادند؛ به طوری که قیمت خرید دلار در بانک‌ها که در روز گذشته ۱۱ هزار و ۹۵۰ تومان بود، امروز به ۱۱ هزار و ۶۵۴ تومان رسید.

صرافی‌های مجاز بانک مرکزی هم قیمت دلار را نسبت به روز گذشته ۵۰ تومان کاهش دادند؛ به طوری که قیمت خرید دلار در این صرافی‌ها ۱۱ هزار و ۹۰۰ تومان و قیمت فروش آن ۱۲ هزار تومان است.

این صرافی‌ها امروز هر یورو را به قیمت ۱۳ هزار و ۵۵۰ تومان می‌خرند و ۱۳ هزار و ۶۵۰ تومان می‌فروشند که نسبت به روز گذشته ۵۰ تومان کاهش داشته است.

با توجه به روند کاهشی قیمت ارز در چند ماه اخیر معامله‌گران بزرگ ارزی بر این باورند که بازار فعلی دیگر جای ماندن نیست و باید تا جهش بعدی، فعلا به سمت سایر بازارهای موازی کوچ کرد؛ سناریویی که آن را دلالان دون‌پایه هم تائید می‌کنند.

در همین رابطه مهر گزارش می دهد چند اتفاق مهم و موازی در بازار ارز، شرایطی را اکنون به وجود آورده که زرق و برق‌های معامله و حضور در آن را برای بسیاری از فعالان بازار ارز کم کرده است. دلالانی که اگرچه روزهای زیادی را در سال جاری از بازارساز رکب خوردند، اما به امید جهش قیمت ارز تحت تاثیر اتفاقات سیاسی اخیر، حضورشان در بازار را تداوم بخشیدند و از آن خارج نشدند؛ اما اکنون چند هفته‌ای است که این سناریو تغییر کرده و کوچ سرمایه‌ توسط دلالان در بازار ارز به سایر بازارهای موازی و دارای قابلیت نقدشوندگی بالا آغاز شده است.

در واقع، معامله‌گران بزرگ ارزی بر این باورند که بازار فعلی دیگر جای ماندن نیست و باید تا جهش بعدی، فعلا به سمت سایر بازارهای موازی کوچ کرد؛ سناریویی که آن را دلالان دون‌پایه هم تائید می‌کنند. در واقع، کف بازار را باید از زبان همین دلالان خرد شنید که اگرچه حجم کلی سرمایه‌هایشان خیلی بالا نیست، اما به نوعی کارسازی برای دلالان بزرگ را به عهده گرفته‌اند. آنها هم بر این باورند که بازی بیش از این با بازارساز و روش‌هایی که به کار می‌گیرد تا بازار را مدیریت کند، اکنون دیگر چندان آسان نیست و همه برگ برنده‌هایشان تقریبا رو شده است.

گشت و گذاری در میدان فردوسی، خیابان فردوسی و چهارراه استانبول در تهران به خوبی فضای غالب بر بازار ارز را نمایان می‌سازد. کلونی‌های دلالی تنها ساعات مشخصی در روز شکل می‌گیرند و به معامله می‌پردازند و بعد هم متفرق می‌شوند و بازار به روند عادی خود ادامه می‌دهد. در عین حال، بسیاری از همین دلالان، ظرف ماههای گذشته با تحریک معامله‌گران بزرگ ارزی، اقدام به خریدهای کلان کرده‌اند تا بلکه بتوانند در موقع مشخص، گلیم خود را از بازار بیرون بکشند؛ اما تاکتیک‌های بازارساز و ورود آن به نوسانات مقطعی از طریق ابزارهای مختلف، قدرت مانور را از آنها گرفته است.

یکی از دلالان چهارراه استانبول تهران در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: بازار ارز دیگر بازار جذابی برای دلالی نیست. حاشیه سودها بسیار پایین و گاهی منفی است؛ به خصوص اینکه در روزهایی که نوسانات نرخ ارز مشاهده می‌شود، اگرچه این نوسانات محدود است و قیمت را در مقاطعی از روز بالا می‌برد، اما به هر حال خریداری هم وجود ندارد و به همان تناسب، بازار قفل می‌شود.

وی افزود: در چنین فضایی، صرافی‌ها با احتیاط معامله می‌کنند و مردمی هم که خریدار هستند، دیگر به این تاکتیک صرافی‌ها عادت کرده‌اند که در روزهایی که نوساناتی در بازار وجود دارد، دست از معامله می‌کشند تا بازار دوباره آرام شود.

یکی از صرافان هم گفت: معامله‌گران بزرگ این روزها ترجیح می‌دهند که سرمایه شان را در بازار دیگری فعال کنند تا بلکه سود بیشتری نصیب‌شان شود؛ اما بسیاری از بازارها تقریبا رشد خود را کرده و به دوران رکود وارد شده‌اند، بنابراین ترجیح می‌دهند که حداقل در بازار ارز نباشند، چراکه بازار رو به آرامش است و حاشیه سود بالایی ندارد.

وی افزود: البته هنوز برخی دلالان از طریق پادوهای خود در بازار مشغول فعالیت هستند ولی معمولا، حجم بالایی از اسکناس را در بازار وارد نمی‌کنند و معاملات بالایی ندارند؛ این رفتار به نوبه خود به بازار این سیگنال را می دهد که از جهش در بازار خبری نیست و آرامش بازار تداوم خواهد داشت.

در این میان، روند تغییرات و نوسانات نرخ ارز نیز به خوبی نشان می‌دهد که این بازار نوسان خیلی شدید نخواهد داشت و حتی در شرایط سیاسی حساس نیز که بسیاری انتظار دارند ژانر بازار شرایطی برگرفته از تصمیمات سیاسی باشد، چنین آرایشی مشاهده نشده و وضعیت به نحو آرامی پیش می‌رود.
چرا نهنگ های بازار ارز خرید وفروش را کم کرده‌اند؟

عده‌ای معتقدند محدود شدن نوسانات دلار از اواخر اردیبهشت‌ماه و نزول قیمت دلار در دو ماه اخیر موجب شده است که بسیاری از معامله‌گران تمایلی برای خرید و فروش دلار نداشته باشند. قیمت دلار که ۱۵ اردیبهشت تا محدوده ۱۵ هزار تومانی رشد کرده بود، به یکباره گرفتار امواج نزولی شد که در مقطعی حتی آن را تا مرز ۱۱ هزار تومانی پایین برد. در این میان، قیمت گاها با سرعت و شیب تند در مسیر کاهشی حرکت کرده است و بعضا پس از افزایش‌های موقت به مسیر نزولی بازگشته است. همین عامل موجب شده که بعضا افراد زیادی در قیمت‌های بالاتر اقدام به خرید کرده باشند و هم‌اکنون به‌عنوان متضرر ارزی حاضر به فروش ارز خود نباشند. هم زمان ریالی هم برای حضور در بازار نداشته باشند.کوچ به بازارهای دیگر: عده‌ای نیز باور دارند، بازیگران بزرگ بازار از معاملات بازار ارز خارج شده‌اند و به سوی بازارهای امن‌تر مانند بازار سهام و مسکن رفته‌اند. این عده احتمال برخورد با معامله‌گران ارزی را عامل جابه‌جایی به سایر بازارها عنوان کرده‌اند. به گفته آنها، در یک سال گذشته با معامله‌گران ارز و سکه برخوردهای امنیتی صورت گرفته است، در نتیجه بازارهای دیگر برای سرمایه‌گذاری آنها مناسب‌ترند.

عده دیگری از فعالان، کمبود نقدینگی در بازار را عامل کاهش نوسانات دلار دانسته‌اند. از نظر این عده، بیشتر معامله‌گران بزرگ در سال گذشته ارز مورد نیاز خود را تهیه کرده‌اند و در حال حاضر، تمایلی به فروش آن نیز ندارند؛ با این حال، نقدینگی دیگری در دست آنها باقی نمانده است که اقدام به خریدهای بیشتر کنند. در واقع برخلاف گروه دوم که اعتقاد دارند معامله‌گران بزرگ به سوی بازارهای دیگر کوچ کردند یا به دلایل امنیتی تمایلی ندارند در بازار مشارکت کنند، دسته دوم اساسا معتقدند ریال زیادی برای معامله‌گران بزرگ باقی نمانده است که در معاملات بازار مداخله کنند. انتظارات: گروهی از فعالان نیز عدم‌حضور بازیگران بزرگ در بازار را ناشی از انتظارات آنها نسبت به آینده قیمت بازار عنوان کرده‌اند. این عده باور دارند، بازارساز در شرایط کنونی دست بالاتر را در بازار دارد و نهنگ‌ها تا زمانی که احساس نکنند از میزان عرضه کاسته شده است، تمایلی برای حضور مجدد در بازار نخواهند داشت.

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار