اقتصاد کلان: نشانه ها حاکی از تاب آوری اقتصادی کشور در برابر فشارهای حداکثری تحریم های آمریکا است. اخباری که این روزها چه از موافقان نظام و چه از سوی مخالفان در رسانه ها منتشر می شود عمدتا بر مقاومت ایران در مقابل اقدامات ظالمانه و ناجوانمردان ترامپ و قدرت های همسو با واشنگتن صحه می گذارند. به نظر می رسد اقتصاد هرچند نزار کشور با تمهیداتی که طی ماه های گذشته صورت گرفته است موجبات ناکامی سیاست های هیئت حاکمه کاخ سفید را فراهم آورده است. البته در این مسیر نبایستی از فداکاری و همراهی مردم با مسئولان به سادگی گذشت.
تاب آوری اقتصاد، اولویت دولت
اواخر شهریور ماه بود که معاون اول رییس جمهور در این راستا با تاکید بر اینکه در هیچ مقطعی با این تحریمها روبه رو نشدیم، گفت: مهمترین اولویت دولت در این شرایط خطیر بالا بردن میزان تابآوری سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ملت است تا بتوانیم این شرایط را به خوبی پشت سر بگذاریم.
به گزارش رسانه های خبری «اسحاق جهانگیری» در آیین تکریم و معارفه دبیر هیات دولت با اشاره به تحریم های جدید آمریکا علیه ملت ایران اظهارداشت: فشار آمریکاییها در اجرای تحریمهای حداکثری به نهایت رسیده و دوباره بانک مرکزی را تحریم کردند و بعید نیست که فردا برای بار دوم وزارت نفت و شرکت ملی نفت کشور را تحریم کنند.
جهانگیری ادامه داد: این تحریمها هم در درون آن تهدید وجود دارد و هم فرصت؛بنابراین ما در این شرایط خطیر باید میزان تاب آوری اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را بالا ببریم تا بتوانیم این شرایط را به خوبی پشت سر بگذاریم.
به زانو درآوردن اقتصاد ایران منتفی شد
در مورد نتیجه بخش بودن اقدامات مردم ومسئولان،یک استاد اقتصاد بینالملل اظهار داشت: هرچند تحریمها به اقتصاد ما ضربه وارد کردند اما ما نیز مرحله بحران را پشت سر گذاشتهایم بطوریکه بانک جهانی رشد اقتصادی یک درصدی را برای سالهای آتی پیشبینی میکند که هرچند رقم مناسبی نیست اما به معنای پایان فشار حداکثری بر اقتصاد کشور است. جمشید عدالتیان روز گذشته در گفتوگو با ایلنا در مورد مدیریت بازار ارز در شرایط تحریمی گفـت: به نظر من با شروع تحریمهای اقتصادی اطلاعات نادرست به خارج از کشور ارسال شد و از همین روی پیش بینی میشد که اقتصاد کشور تا خرداد و تیر امسال از هم فروبپاشد. بطوریکه رسانههای خارجی صحبت از دلار بیست هزار تومانی میکردند اما دولت آن زمان که تقریبا ۱۱۰ میلیارد دلار ذخیر ارزی داشت، دلار را عملا سه نرخی کرد و سپس با اعمال قوانین مناسب توانست آن را به یک نرخ متوسط و تقریبا تک نرخی برساند و سیاستهای ارزی باعث حذف سوداگران از بازار ارز شود. عدالتیان افزود: باید توجه داشت که این تحریمها باعث شد تا ما به سمت اصلاحات اقتصادی مانند بودجه بدون، افزایش درآمدهای مالیاتی، افزایش صادرات غیرنفتی یا عضویت در پیمان اوراسیا حرکت کنیم که پیش از این هیچ کس جرات آن را نداشت. عدالتیان در مورد انطباق مردم با شرایط و مشکلات اقتصادی گفت: ما در اقتصاد تئوری به نام خودسازماندهی داریم یعنی وقتی یک فاکتور اقتصادی تغییر میکند ابتدا موجب ورود شوک میشود و سپس دیگر متغیرها به تدریج خود را با آن منطبق میکنند. همین موضوع در اقتصاد ایران را نیز مشاهده میشود که مردم به نوعی خود را با تورم و دیگر مشکلات اقتصادی انطباق دادهاند و در نتیجه ثبات نسبی حاصل شده است. هرچند این ثبات را هنوز نمیتوان پایدار دانست اما تودهنی بزرگی به ترامپ بود. وی ادامه داد: همین ثبات نسبی گویای آن است آنهایی که میخواستند با تحریم اقتصادی ایران را به زانو دربیاورند هدفشان منتفی است. اما این وضعیت هم مورد رضایت مردم نیست چون زمانی میتوان صحبت از رضایت کرد که رشد اقتصادی بالاتر از ۴ درصد حاصل شود. نباید فراموش کرد که هزینه این ثبات را مردم و تولیدکنندگان با تحمل استرسهای یک سال اخیر که بسیار سنگین بود، پرداخت کردهاند. عضو اتاق بازرگانی متذکر شد: بسیاری فکر میکردند که شرایط از دست دولت خارج است اما در واقع اینگونه نبود و اتفاقا چون دولت از مشاوران خوب اقتصادی بهره میبرد، توانست بحران را به خوبی مدیریت کند و اقتصاد را اصطلاحا از مرحله قرمز به زرد برساند که امیدواریم به هرچه زودتر وارد مرحله سبز شود. البته نباید فراموش کرد که در حال و هوای انتخابات مجلس موضوع کمی پیچیده خواهد شد و جناحهای سیاسی به راحتی میتوانند از مشکلات اقتصادی انتقاد کنند
افزایش تاب آوری اقتصادی کشور
وزیر میراث فرهنگی و صنایع دستی نیز در خصوص موضوع این گزارش گفت: تاب آوری اقتصادی کشور به شدت افزایش یافته است و کشوربا آرامشی بی نظیر رشد مثبتی دارد. به گزارش جماران؛ علی اصغر مونسان مدتی قبل در قرارگاه اقتصاد مقاومتی استان همدان، با بیان اینکه آمریکاییها واقعا کم آورده اند، اظهارکرد: بانک جهانی رشد با ثباتی برای ایران پیشبینی کرده است. وی تصریح کرد: اقتدار همه جانبه ای پیدا کرده ایم و این چیزی نیست جز اقداماتی که در همه بخشهای اقتصاد مقاومتی انجام گرفته است والبته هنوز جا دارد کار کنیم تا فکر تحریم از فکر دشمنان ما خارج شود. وی افزود: در شرایط تحریم هر کشور دیگری بود گردشگری اش از کار میافتاد اما با وجود تحریم ها ما شاهد رشد بسیار خوبی در گردشگری هستیم و به 7 میلیون و 800 هزار نفر گردشگر در سال 97 رسیدهایم. وزیر میراث فرهنگی با بیان اینکه با تلاش که انجام شده تاب آوری کشور افزایش یافته است، یادآور شد: این یعنی یک قدرت بالایی درکشور وجود دارد و فکر میکنم به مرور دشمنان تحریم را کنار خواهند گذاشت. مونسان ادامه داد: با وجود اینکه دولت در بدترین شرایط درآمدی قرار و کمترین حجم بودجه ای را داشت اما همه در کنار هم و با یک هدف مشترک بودیم ظرفیت ها کنار هم قرار گرفت.