نمی‌توان ایران را به انزوا کشاند

وزیر امور خارجه ایران در گفت‌وگویی با اشاره به این که سیاست جهانی برای به انزوا کشاندن ایران با شکست مواجه شده است، گفت که ایران با بهره‌بردن از چارچوب‌های مختلف چندجانبه‌گرایی از جمله از طریق عضویت در گروه بریکس و سازمان همکاری شانگهای از ظرفیت‌های آن‌ها برای ارتقای همکاری‌ها بهره‌مند خواهد شد. به گزارش پرس تی‌وی، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در گفت‌وگو با این شبکه در پی دیدار با همتایانش از کشورهای مختلف در حاشیه سفر دو روزه‌اش به کیپ تاون آفریقای جنوبی برای شرکت در نشست بریکس گفت: حضور فعالانه ایران در سازمان همکاری شانگهای، در اتحادیه اقتصادی اوراسیا و اخیرا در بریکس نشان‌دهنده این است که سیاست جهانی به انزوا کشاندن ایران شکست خورده است. امیرعبداللهیان افزود: کشورها و اتحادها بر اساس منافع خودشان عمل می‌کنند. پیام صریح ما این است که نمی‌توان جمهوری اسلامی ایران را به انزوا کشاند و به حاشیه راند. پیام صریح ما این است که نمی‌توان جمهوری اسلامی ایران را به انزوا کشاند و به حاشیه راند وزیر امور خارجه ایران در ادامه گفت: ما قویا با یک‌جانبه‌گرایی مخالفیم و در عین حال از فرصت‌های موجود در چارچوب چندجانبه‌گرایی بیشترین استفاده را می‌کنیم. افزون بر این، ایران از وضعیت ژئوپولیتیک و ژئواکونومیکی و ژئو استراتژیکی در منطقه بهره‌مند می‌شود.

 

استقبال آمریکا از بازگشایی سفارت ایران در عربستان

هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید در پاسخ به سوالی درباره موضع آمریکا در قبال بازگشایی اماکن دیپلماتیک ایران در عربستان سعودی، گفت که واشنگتن از اتحاد بیشتر، گفتمان بیشتر و شفافیت بیشتر در منطقه حمایت می‌کند.
جان کربی، هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید در نشستی خبری که مشروح آن در وبگاه کاخ سفید منتشر شده است، در پاسخ به این که ارزیابی آمریکا درباره بازگشایی اماکن دیپلماتیک ایران در عربستان سعودی در پی توافق دو کشور برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک چیست و این اقدام ممکن است چه تاثیراتی در منطقه داشته باشد، گفت: «ما از اتحاد بیشتر، گفتمان بیشتر و شفافیت بیشتر در منطقه حمایت می‌کنیم.»
کربی با نادیده گرفتن نقش ثبات‌زدای آمریکا در خاورمیانه از جمله حضور نظامی مداخله‌جویانه این کشور در این منطقه، ادعاهایی را علیه نقش ایران در منطقه مطرح کرده و ادامه داد: «اگر بازگشایی سفارت ایران در ریاض بتواند به افزایش شفافیت عملکردشان(ایران) و دلیل آن کمکی بکند، اگر بتواند باعث تنش‌زدایی شود، اگر بتواند موجب کم شدن رفتار ثبات‌زدایشان شود، از جمله موانعی که در کشتیرانی ایجاد می‌کند، همان‌طور که طی چندین روز گذشته در تنگه هرمز کرده‌اند، در این صورت، تحولی مثبت خواهد بود.»

مخالفت رژیم صهیونیستی با
برنامه صلح آمیز هسته‌ای عربستان
وزیر انرژی رژیم صهیونیستی اعلام کرد که این رژیم مخالف اقدام عربستان برای توسعه برنامه هسته‌ای با اهداف مسالمت‌آمیز است. به گزارش سایت خلیج آنلاین، یسرائیل کاتس، وزیر انرژی رژیم صهیونیستی اعلام کرد که این رژیم مخالف توسعه برنامه هسته‌ای عربستان برای اهداف مسالمت‌آمیز است. روزنامه نیویورک تایمز نوشت، کاتس در گفت‌وگو با شبکه ماهواره‌ای "وای‌نت" در پاسخ به سوالی درباره احتمال وجود برنامه‌ هسته‌ای غیرنظامی برای عربستان گفت: اسرائیل به چنین اموری تشویق نمی‌کند و فکر نمی‌کنم اسرائیل موظف باشد با چنین مسایلی موافقت کند.
این روزنامه آمریکایی در ادامه مدعی شد که برنامه هسته‌ای عربستان یکی از شروط ریاض برای امضای توافق عادی‌سازی روابط با اسرائیل است؛ اما مقامات سعودی یا آمریکایی این موضوع را به صورت رسمی تاکید نکرده‌اند. همچنین نیویورک تایمز نوشت، "اسرائیل هفته گذشته اعلام کرد که انتظار دارد واشنگتن در هر توافق آمریکایی-سعودی که بر امنیت داخلی آن تاثیر می‌گذارد، با آن مشورت کند". عربستان با به‌روزرسانی دانشمندان داخلی در روند کشف و استخراج اورانیوم در راستای تولید سوخت هسته‌ای تلاش می‌کند و همچنین سعی دارد با به‌کارگیری تجربه‌ها در این حوزه جهت توسعه منابع اورانیوم خود، به فناوری جدیدی در استخراج مقادیر موجود در این کشور دست یابد. عربستان اولین گام‌های خود در حوزه انرژی هسته‌ای و اتکا به اورانیوم را زمانی آغاز کرد که در سال ۲۰۱۹ اعلام کرد که برنامه انرژی هسته‌ای آن با دو رآکتور مجموعا با توان ۳ تا ۴ گیگاوات آغاز خواهد شد و در ادامه امکان توسعه بخش انرژی هسته‌ای خود را بر اساس نیازهایش ارزیابی خواهد کرد.

رایزنی اتحادیه اروپا درباره
ارتباط ریلی باکو و ایروان
فارس: رسانه‌های ارمنستانی از دیدار روز سه شنبه (امروز) هیات اعزامی اتحادیه اروپا با معاون نخست‌وزیر این کشور در ایروان خبر دادند. وبگاه ارمنستانی «آرمن پرس» خبر داد که دفتر «مهر گرگوریان» معاون نخست‌وزیر این کشور در توضیح دیدار با «تویوو کلار» نماینده ویژه اتحادیه اروپا در امور قفقاز جنوبی بیانیه صادر کرد. بنا بر این گزارش، هیات اعزامی اتحادیه اروپا به ایروان در این دیدار با معاون نخست‌وزیر ارمستان درباره موضوعاتی از قبیل احیای ارتباطات ریلی بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان رایزنی داشت.
در بیانیه معاون «نیکول پاشینیان» نخست‌وزیر ارمنستان آمده است که در این دیدار طرفین درباره موضوعاتی از قبیل احیای ارتباط ریلی ایروان با باکو رایزنی کردند. به روایت بیانیه معاون نخست‌وزیر ارمنستان، گرگوریان و هیات اعزامی اتحادیه اروپا درباره «تحولات منطقه‌ای از جمله چشم انداز احیا و ساماندهی اتصال ریلی یراسخ-جلفا-مغری-هورادیز و مسائل مربوط به کارهای آتی کمیسیون تحدید حدود و امنیت مرزها را مورد بحث و بررسی قرار دادند». علاوه بر «تویوو کلار» نماینده ویژه اتحادیه اروپا در امور قفقاز جنوبی، «آندری ویکتورین» رئیس هیات نمایندگی اتحادیه اروپا در ارمنستان هم در دیدار با معاون پاشینیان در ایروان حضور داشت. رایزنی نمایندگان اتحادیه اروپا در ایوان درباره امکان ارتباط ریلی ارمنستان و جمهوری آذربایجان در شرایطی انجام شده که به رغم وجود اختلافات، تحرکات کشورهای مختلف برای حصول به توافق نهایی بین ایروان و باکو ادامه دارد.

تلویزیون‌های روسیه
با "پوتین جعلی" هک شدند!
کرملین اعلام کرد، چندین تلویزیون و ایستگاه رادیویی روسیه هک شدند و به دنبال این اقدام پیغام دروغینی از جانب ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری این کشور منتشر شد. به گزارش ایسنا دویچه وله، در این پیام جعلی، پوتین گفت: نیروهای اوکراینی توسط ناتو تا دندان مسلح شده‌اند و با حمایت‌های مداوم واشنگتن به مناطقی نظیر کورسک، بلگورود و بریانسک حمله کرده‌اند. در این پیام دروغین همچنین ذکر شد: حکومت نظامی اعلام شده و خارج‌سازی غیرنظامیان در سه منطقه مذکور در جریان است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در واکنش به این خبر گفت: برنامه هک شده بود. همه چیز به کنترل عادی خود بازگشته است. مقامات محلی در بلگورود – جایی که مسکو نیروهای اوکراینی را به آغاز حمله متهم کرده‌اند و کی‌یف آن را رد می‌کند – گفتند که این برنامه هک شده تا رعب و وحشتی در دل شهروندان این منطقه ایجاد کنند. یکی از پخش‌کنندگان برنامه‌های تلویزیونی گفت که هک این برنامه تلویزیونی حدود ۴۰ دقیقه طول کشید. فیلیپ اینگرام، افسر سابق اطلاعات نظامی انگلیس و برنامه‌ریز ناتو گفت: پست‌های جعلی که ادعا می‌کنند واقعی هستند، خطر فزاینده‌ای در دنیای تحت تاثیر هوش مصنوعی به دنبال دارد. در پروپاگاندای جنگ، تصاویر و ویدئوهای جعلی به شیوه‌ای توجیه‌پذیر تاثیرات نظامی و سیاسی دارند. این‌ها سلاحی قابل انتظار است اما می‌توانند بسیار متقاعدکننده باشند.

رایزنی آمریکا و دولت مستعفی یمن
سفیر آمریکا در یمن با برخی مسؤولان دولت مستعفی یمن از جمله وزیر دفاع این دولت و استاندار عدن دیدار و گفت‌وگو کرد. همچنین نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور یمن از دیدارهای متعدد و مذاکرات فشره با طرف‌های گوناگون برای کمک به پیشبرد صلح در این کشور خبر داد. به گزارش روزنامه عربی۲۱، پس از تعلیقی که در عرصه سیاسی‌ یمن به وجود آمد، این کشور به تازگی شاهد فعالیت سیاسی در چارچوب اقدامات بین‌المللی جهت دستیابی به یک سازش قطعی برای جنگی است که از هشت سال قبل در این کشور برقرار است.

رئیسی: پیشرفت موشکی کشور با تهدید دشمن متوقف نخواهد‌ شد

گروه سیاسی: دیروز –سه‌شنبه- توئیتی منتسب به سردار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در رسانه‌های مجازی منتشر شد که در آن نوشته بود: « طلوع سه شنبه طلوع خورشید در یک روز عادی نیست خورشید امروز با فتاح طلوع می‌کند.» با گذشت ساعاتی از این توئیت به صورت رسمی از موشک پیشرفته جدید ایران به نام «فتاح» رونمایی شد.
به گزارش تجارت»، موشک هایپرسونیک «فتاح»، صبح دیروز (سه‌شنبه) با حضور رئیس‌جمهوری و جمعی از مسئولان نیروهای مسلح در نیروی هوافضای سپاه پاسداران رونمایی شد. رئیس‌جمهور در آیین رونمایی از موشک هایپرسونیک فتاح با بیان اینکه موشک فتاح در پرتو ایمان به خدا و مجاهدت‌های جمعی ساخته شده و از مولفه‌های اقتدار است، گفت: صنایع موشکی و نظامی در کشور کاملا بومی شده‌ و این دانش و صنعت پیشرفته را دشمنان کشور نمی‌توانند به حاشیه ببرند. رئیسی اظهار داشت: امروز روز بسیار خوبی است زیرا شاهد دستاورد بزرگی از نیروهای مسلح بویژه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بخش هوافضای سپاه هستیم؛ باید خداوند را سپاسگزاری کنیم بخاطر این روحیه و اقتداری که به جمهوری اسلامی ایران مرحمت کرده است.
رئیس‌جمهور با اشاره به دستاوردهای نیروی هوا فضای سپاه گفت: مجموعه نیروی هوافضای سپاه کارهایی که انجام می‌دهد بر پایه دانش و علم است موضوعی که در کشور ما این علم و دانش در صنایع موشکی و دفاعی و نظامی بومی شده و وارداتی نیست. صنعت موشکی و دفاعی ما امروز در حالی، پیشرفته است که در دوران دفاع مقدس با وجود آن‌که تهران و سایر شهرهای کشور را موشک باران می‌کردند، قدرت دفاعی نداشتیم لذا از همان موقع تلاش‌ها برای مستقل شدن در حوزه دفاعی آغاز شد و این‌گونه قدرت بازدارندگی بوجود آمد.
وی توان دفاعی ایران را صلح آمیز دانست و تاکید کرد: این قدرت و توان برای کشورهای منطقه نقطه امنیت و صلح پایدار است. برخی مسئولان کشورهای منطقه در دیدارهای اخیری که با آنها داشتم عنوان می‌کردند که ایران یار روزهای سخت است و اگر نبود تلاش‌های حاج قاسم سلیمانی و نیروی قدس سپاه و دفاعی که ایران از ما در برابر هجوم تکفیری‌ها و داعشی ها، از کشورشان چیزی باقی نمانده بود.
رئیس جمهور گفت: قدرت نظامی و دفاعی و موشکی ایران، بازدارندگی دارد البته نه فقط از هجوم بلکه از فکر هجوم هم بازدارندگی ایجاد می‌کند؛ این قدرت موشکی معنایش آن است که منطقه از شر اشرار و تعرض بیگانگان در امان بماند لذا پیام آن به مردم منطقه، پیام امنیت است و پیام آن به کسانی که به ایران فکر تعرض دارند این است که جمهوری اسلامی کشوری قدرتمند است و قدرت او برای حمایت از ملت ایران و مظلومان عالم است. مردم منطقه وقتی چنین رونمایی صورت می‌گیرد ابراز خوشحالی می‌کنند چون بر قدرت منطقه افزوده می‌شود. در واقع قدرت ایران یعنی قدرت منطقه و ملت‌های مظلوم لذا این پیام عزت و استقلال و بازدارندگی است. گاهی بیان شده است که ساخت موشک برای چیست که باید گفت این برای بازدارندگی است؛ موشک را برای این می‌سازیم تا مورد تعرض دشمنان قرار نگیریم از یک قدرتی برخوردار شویم که در ذهن دشمنان فکر تعرض هم ایجاد نشود. در واقع موشک برای موشک‌نزدن دشمنان است نه برای موشک زدن ما.
موشک هایپرسونیک «فتاح» را باید جزو پیشرفته‌ترین نسل موشک‌های موجود در جهان دانست که تاکنون هیچ سیستم پدافندی برای مقابله با آن ساخته نشده است. از سویی جمهوری اسلامی ایران با رونمایی از موشک هایپرسونیک «فتاح» که به گفته سردار سرتیپ پاسدار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دنیا کم‌نظیر است؛ جزو چهار کشور دارای این فناوری شد.
موشک هایپرسونیک «فتاح» که از فناوری تک بهره برده است، موشکی رادارگریز است که مسیر آن می تواند بعد از شلیک تغییر می کند. مانور در سرعت سرسام آور و غیرقابل پیش بینی بودن مسیر هم از دیگر ویژگی های موشک فتاح است. موشک فتاح همچنین قابلیت پرواز از داخل و بیرون جو را دارد و دارای کلاهک پروازی هدایت شونده است. توان عبور از سامانه های موشکی موجود هم از ویژگی های دیگر « فتاح» است.
رونمایی از موشک هایپرسونیک فتاح در میان کاربران فضای مجازی نیز واکنش‌هایی گسترده را به همراه داشت. رویترز در خبری با بازتاب مراسم رونمایی از این موشک و همچنین اظهارات مقامات نیروی هوافضای سپاه نوشت: نگرانی‌ها درباره موشک‌های بالستیک ایران، به تصمیم سال ۲۰۱۸ دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا برای خارج شدن از توافق هسته‌ای تهران موسوم به «برجام» دامن زد.
جروزالم پست نیز با بازتاب رونمایی از موشک فتاح، نقل قول سردار امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه را منتشر کرد و نوشت که «موشک هایپرسونیک فتاح می‌تواند ظرف ۴۰۰ ثانیه به اسرائیل برسد.»
یواس‌نیوز نیز از رونمایی ایران از موشک نسل جدید تهران خبر داد و نوشت: موشک‌های هایپرسونیک قادرند دست کم پنج برابر سریع‌تر از سرعت صوت و در مسیری پرپیچ‌وخم پرواز کنند؛ قابلیتی که رهگیری آن را دشوار می‌کند.
العربیه با تیتر «رونمایی ایران از نخستین موشک هایپرسونیک موسوم به فتاح» به این موشک پرداخت و نوشت: انتشار رسمی این خبر احتمالا نگرانی غرب درباره توانمندی‌های موشکی تهران را تشدید خواهد کرد. موشک هایپرسونیک نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با نام «فتاح» صبح امروز (سه‌شنبه) با حضور سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، سرلشکر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه و سردار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه در ستاد این نیرو رونمایی شد. با رونمایی این موشک ایران جزو چهار کشور دارای این فناوری قرار گرفت.
همزمان با تمامی این واکنش‌ها، سردار امیرعلی حاجی‌زاده در جمع خبرنگاران با اشاره به ویژگی‌های موشک هایپرسونیک «فتاح» اظهار کرد: این موشک از دو قسمت تشکیل شده است که قسمت ابتدایی آن که سه متر و 60 سامتی‌متر طول دارد و به تنهایی، یک موشک کامل است؛ یعنی هم موتور پیشران، هم کنترل و هم سر جنگی دارد، به قسمت دوم موشک این توانایی داده شده که در منطقه مورد تهدید دشمن و در فاصله چند صد کیلومتری از هدف در جهات مختلف، ارتفاعات مختلف و ترکیبی از این‌ها شروع به انجام مانور می‌کند که در چنین حالتی، مسیر حرکتی آن برای دشمن قابل محاسبه نخواهد بود و این به دلیل استفاده از سامانه‌ها و سیستم‌های کنترل بردار تراست است.

مقامات آمریکا: سامانه دفاعی برای مقابله با «موشک‌ هایپرسونیک» نداریم
خبرگزاری آمریکایی «یونایتد پرس» به دنبال رونمایی از موشک هایپرسونیک فتاح، گزارشی درباره نگرانی واشنگتن در خصوص ناتوانی در برابر این موشک‌ها منتشر کرد.طبق این گزارش، مقامات دفاعی آمریکا هشدار داده‌اند که تسلیحات هایپرسونیک توسط سامانه‌های زمینی و فضایی موجود قابل شناسایی و ردیابی نیستند.«مایکل گریفین» معاون سابق تحقیقات و دفاع مهندسی، وزارت دفاع آمریکا چندی قبل در جلسه استماع کنگره گفته بود که ایالات متحده سامانه‌های ندارد که بتواند دارندگان موشک‌ هایپرسونیک را به شیوه‌ای مشابه در معرض خطر قرار دهد. وی خطاب به قانونگذاران آمریکایی اظهار داشت: «ما دفاعی برابر این سامانه‌های موشکی نداریم.»

تلاش آمریکا برای حل و فصل اختلافات با عربستان؛

گروه سیاسی: همزمان با آمادگی وزیر خارجه آمریکا برای سفر به عربستان سعودی طی دیروز (سه‌شنبه)، یک رسانه آمریکایی از تلاش دو طرف برای حل و فصل اختلافات میان دو کشور خبر داده است. خبرگزاری بلومبرگ در این باره اعلام کرد که آمریکا و عربستان گام‌های اولیه برای ترمیم «شکاف عمیق» میان خود را برداشته‌اند. بلومبرگ در همین راستا، به سفر امروز آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا به عربستان سعودی پرداخت و این سفر را نشانه‌ای از بهبود روابط میان دو کشور پس از اختلافات سال گذشته بر سر تولید نفت ارزیابی کرد. این رسانه در ادامه همچنین بر همکاری‌های جاری ریاض و واشنگتن در سودان و اوکراین اشاره کرد. بلومبرگ در ادامه آورده است: دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا بر اصلاح روابط با ریاض تاکید دارد؛ چراکه عربستان پیش از اتفاقات اوپک پلاس یکی از نزدیک‌ترین هم‌پیمانان واشنگتن در خاورمیانه بوده است. طبق این گزارش، همزمان با برنامه ریزی عربستان سعودی برای کاهش تولید نفت، به نظر می‌رسد که دو کشور درحال حرکت به سمت حل و فصل اختلافات پیچیده میان خود هستند. بلومبرگ همچنین اعلام کرد، نشانه‌ها حاکی از آن است که در برهه فعلی قراردادهای اصلی دفاعی و هوانوردی، هشدار آمریکا درباره تحرکات چین در خاورمیانه و تلاش برای دستیابی به توافق عادی‌سازی روابط میان عربستان و اسرائیل، مهم‌تر از ادامه اختلافات میان ریاض و واشنگتن است. باب مک نالی، رئیس گروه انرژی «راپیدان» و مقام سابق کاخ سفید در این باره گفت که معتقد نیست دولت بایدن بخواهد به جنگ لفظی که اکتبر گذشته رخ داد بازگردد و تلاش خواهد کرد اهمیت تصمیم "اوپک +" برای کاهش تولید خود را کم اهمیت جلوه دهد. بلومبرک در ادامه گزارش داد که نشانه‌های غلبه بر اختلافات و گرم شدن جو حاکم میان عربستان سعودی و آمریکا در پرونده‌های مختلف مشهود است؛ چراکه دو کشور درحال همکاری با یکدیگر هستند تا طرف‌های درگیر در سودان را به آتش بس متقاعد کنند، علاوه بر این از ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در نشست اخیر سران عرب در جده استقبال شد و ریاض و واشنگتن همکاری‌هایی نیز در زمینه فضا دارند.
کارن یانگ، محقق ارشد مرکز سیاست انرژی جهانی در دانشگاه آمریکایی کلمبیا می گوید: نگرانی‌های آمریکا نسبت به مشارکت چین در برنامه هسته‌ای عربستان مندرج در چشم انداز «۲۰۳۰»، می‌تواند واشنگتن را به سمت اتخاذ «راه حل میانه» با ریاض سوق دهد.

جراحی بزرگ اردوغان در وزارت خارجه ؛

گروه سیاسی: انتخاب رئیس سابق دستگاه اطلاعات ملی ترکیه برای وزارت خارجه، پرسش‌های بسیاری را در داخل و خارج این کشور برانگیخته است. میدل ایست نیوز نوشته است: انتخاب رئیس سابق دستگاه اطلاعات ملی ترکیه برای وزارت خارجه، پرسش‌های بسیاری را در داخل و خارج این کشور برانگیخته است.
به گزارش «العربی الجدید» پیش از اعلام رسمی انتخاب «هاکان فیدان» به وزارت خارجه، اخبار غیر رسمی در این باره منتشر شده بود و همه می‌دانستند که او قرار است جانشین «مولود چاوش‌اوغلو» شود که اکنون در مجلس به سر می‌برد. قبل از آن، پیش‌بینی می‌شد که فیدان به جای «سلیمان سویلو» به وزارت کشور برود چون میان این وزارتخانه و دستگاه اطلاعات ملی تناسب بیشتری وجود دارد و به جای آن «ابراهیم کالن»، سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه، به وزارت خارجه بیاید. تا اینکه کالین به جای فیدان در دستگاه اطلاعات رفت و فیدان در رأس دستگاه دیپلماسی جای گرفت.
«برهان کوراوغلو»، استاد فلسفه سیاسی دانشگاه مرمره، معتقد است که تعیین هاکان فیدان به این مقام بازتاب‌دهنده رویکرد «سده ترکیه» است، ترکیه‌ای که روابط خوب با شرق و غرب دارد، به‌خصوص که فیدان معمار آشتی و ازسرگیری روابط ترکیه با بسیاری کشورها در فاصله ۲۰۱۰ تا اکنون بود و در کمیته چهارجانبه امنیتی مسکو با حضور ایران و سوریه نیز حضور داشت.
به نظر کوراوغلو، فیدان روابط گسترده خارجی دارد، هم با کشورهای غربی و هم با کشورهای آفریقایی و شرقی و این شرایط «کاملا متناسب با برنامه‌های مرحله پیش روی ترکیه است»، زیرا ترکیه در این مرحله در پی تقویت روابط با کشورهای عربی و اسلامی است و فیدان بنیان‌گذار آشتی ترکیه با امارات و مصر و عربستان است و نقش اصلی را در روابط با سوریه داشته و نیز موجب تقویت روابط با روسیه و کشورهای غربی شده است.
به نظر این استاد دانشگاه، ویژگی مهم دیگر هاکان فیدان نزدیکی شدید او به اردوغان است در حدی که او را سایه اردوغان و «صندوق سیاه» و فرستاده ویژه وی در بسیاری مأموریت‌های حساس می‌دانند و حضور او در وزارت خارجه به معنای آن است که قرار است ترکیه در این مرحله دیپلماسی قدرتمند را پیش بگیرد.
به گفته کوراوغلو، همه مشکلات در روابط خارجی ترکیه پیش از آنکه به وزارت خارجه منتقل شود، در دستگاه امنیتی که فیدان ریاست آن را داشت، حل و فصل شده بود. هاکان فیدان زاده آنکارا در سال ۱۹۶۸ و تحصیل‌کرده مدرسه حربیه است و سپس در زمان مأموریت خود در ناتو، تحصیلات عالی خود را در رشته علوم سیاسی و مدیریت در دانشگاه مریلند پی گرفته است. و همچنین کارشناسی ارشد و دکتری خود را از دانشکده روابط خارجی دانشگاه بیلکنت آنکارا دریافت کرده است.
فیدان مسئولیت‌های گوناگونی از جمله معاون سیاست خارجی و امنیت دستگاه نخست‌وزیری، عضو هیئت مدیره آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نماینده ویژه نخست‌وزیر، معاون رئیس دستگاه اطلاعات، و نماینده ویژه رئیس جمهور را بر عهده داشت و به مدت ۱۳ سال نیز رئیس دستگاه اطلاعات ترکیه (میت) بوده است. سمیر صالحه، استاد روابط بین‌المللی ترکیه، تأکید می‌کند که فیدان از قدیم رؤیای آن را داشته که از سایه بیرون بیاید و در سال ۲۰۱۵ صریحا این موضوع را با اردوغان در میان گذاشت و اردوغان هم در این باره به او وعده مثبت داد هرچند از او خواست مدتی صبر کند و در دستگاه اطلاعات بماند. به گفته صالحه، فیدان یکی از اعضای حلقه چهارنفره نزدیکان اردوغان بود و در مرکز برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری و اجرا نه فقط در عرصه اطلاعاتی جای دارد بلکه بارها مأموریت‌های مهمی را با موفقیت انجام داده است. او می‌افزاید که ترکیه امروز وارد مرحله تازه‌ای می‌شود که با گذشته کاملا متفاوت است و می‌خواهد با انتخاب شخصیتی مقتدر در رأس دستگاه دیپلماسی پیامی چندجانبه به همه طرف‌ها برساند، چه به کسانی که از مخالفان اردوغان حمایت می‌کنند، چه به «تروریست»ها، و چه به دوستانی که قرار است روابط خوبی با ترکیه داشته باشند. صالحه تأکید می‌کند که وزیر خارجه جدید اطلاعات و روابط عمیقی با کشورهای همسایه و اروپا دارد و بهترین فرد برای ارائه ترکیه جدید در مرحله پیش رو است.