جایگاههای سوخت از مرداد فقط یک کارت سوخت دارند
رئیس صنف جایگاهداران سوخت کشور گفت: تا مردادماه در هر جایگاه سوخت یک کارت سوخت اضطراری وجود خواهد داشت و کلانشهرها نیز در اولویت آخر قرار دارند. اسدالله قلیزاده در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به آخرین وضعیت اجرای طرح استفاده از کارتهای سوخت شخصی در جایگاههای سوخت، اظهار کرد: در حال حاضر در هر سکو از جایگاههای سوخت یک کارت اضطراری وجود دارد اما تا مردادماه در هر جایگاه تنها یک کارت سوخت وجود خواهد داشت، لذا تقاضای ما از مالکان خودرو همراه داشتن و استفاده از کارتهای شخصی است. وی با تاکید بر اینکه بر اساس آمار میزان استفاده از کارتهای سوخت شخصی افزایش یافته است، گفت: پیشبینی میشود تا دو ماه آینده استفاده از کارتهای سوخت شخصی به حداکثر برسد. رئیس صنف جایگاهداران سوخت کشور افزود: در شرایط کنونی میزان استفاده از کارتهای سوخت شخصی نسبت به قبل از شروع طرح، ۱۰ برابر افزایش یافته است و نسبت به افزایش بیشتر آن نیز امیدواریم. قلیزاده با بیان اینکه کلانشهرها در اولویت آخر قرار دارند، گفت: تا مردادماه این موضوع در تمام شهرها اجرایی میشود اما کلانشهرها در لیست نهایی هستند اکنون در کلانشهرها روال مانند گذشته است اما تا مرداد ماه هر جایگاه یک کارت اضطراری خواهد داشت.
هشدار آژانس بینالمللی انرژی در مورد افزایش قیمت نفت
آژانس بینالمللی انرژی به دنبال خبر تمدید قرارداد اوپک پلاس و کاهش دوباره تولید عربستان، درمورد کاهش عرضه و خطر آن برای افزایش قیمت نفت و انرژی در زمان اوج بیثباتی هشدار داد. به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از اویل پرایس، فاتح بیرول، دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی گفت تمدید قرارداد کاهش تولید اوپک پلاس تا پایان سال آینده میلادی و کاهش 1 میلیون بشکهای تولید عربستان در ماه ژوئیه احتمال افزایش قیمت نفت را بالا برده است. وی گفت قبلاً انتظار میرفت بازار نفت در نیمه دوم سال جاری میلادی نامتعادل شود و حالا فاصله بین عرضه و تقاضا بیشتر خواهد شد. تولیدکنندگان اوپک پلاس در روز یکشنبه تصمیم گرفتند قرارداد فعلی کاهش تولید را تا پایان 2024 تمدید کنند. بهعلاوه، عربستان بهعنوان بزرگترین تولیدکننده اوپک و بزرگترین صادرکننده نفت خام دنیا اعلام کرد تولید خود را بهصورت داوطلبانه 1 میلیون بشکه در روز در ماه ژوئیه پایین آورده و به 9 میلیون بشکه در روز میرساند. آژانس بینالمللی انرژی بارها درمورد کاهش عرضه و خطر آن برای افزایش قیمت نفت و انرژی در زمان اوج بیثباتی هشدار داده است.
شوک سعودی به کام نفت روسیه شد
به دنبال اقدام غیرمنتظره عربستان سعودی که قیمت فروش نفت خود را بالا برد، بعضی از پالایشگاههای آسیایی در حال بررسی خرید نفت بیشتر از روسیه و آفریقا هستند. به گزارش ایسنا، بلومبرگ به نقل از منابع آگاه نوشت: حداقل سه پالایشگاه آسیایی قصد دارند در ماه ژوئیه، نفت قراردادی کمتری از عربستان سعودی درخواست کنند و برای خرید نفت ارزانتر، به بازار محمولههای تک مراجعه کنند.
این نفت میتواند از خلیج فارس، آمریکا یا برزیل خریداری شود. عربستان سعودی پس از آن که تولیدکنندگان اوپک پلاس کاهش بیشتر تولید در ژوئیه را با هدف تثبیت بازار نفت اعلام کردند، قیمت فروش رسمی گریدهای نفتی خود به همه مناطق را بالا برد. پالایشگاههای آسیایی به دلیل تقاضای ضعیفتر، با حاشیه سود ضعیف مواجه شدهاند و بعضی از آنها قصد دارند فعالیتشان را محدود کنند.گائو مینگیو، تحلیلگر ارشد انرژی شرکت "اسدیآیسی اسنس فیوچرز" در این باره گفت: این اقدام برخلاف بازار است و جایگزینهایی مانند نفت روسیه را برای خریداران جذابتر میکند. با این حال، یافتن محمولههای تک برای خریداران ممکن است دشوار باشد زیرا به گفته معاملهگران، محمولههای تک اندکی برای ژوئیه موجود است.
پرداخت پاداش به مشترکین
خانگی تا پایان شهریور
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق اهواز گفت: شهروندان اهوازی با صرفهجویی در مصرف برق علاوه بر کمک به پایداری شبکه، قبض برق رایگان دریافت کنند. عبدالحمید عباس شیاری در گفت و گو با ایسنا با اشاره به شرایط تامین برق شهر اهواز با اشاره به آغاز طرح پرداخت پاداش به مشترکان برق بخش خانگی از ابتدای خردادماه اظهار کرد: مشترکان کلانشهر اهواز با صرفهجویی حداقلی در مصرف برق بیش از یک میلیون تومان در ماه پاداش دریافت خواهند کرد. وی با اشاره به اینکه طرح پرداخت پاداش به مشترکین خانگی تا پایان شهریورماه ادامه دارد، افزود: امسال با مصوبه وزیر نیرو مشترکان خانگی به ازای هر کیلووات ساعت صرفهجویی نسبت به سال گذشته خود ۲۰ برابر تعرفه منطقه خود به ازای هر کیلو وات کاهش، پاداش دریافت میکنند و این طرح شامل تمام مشترکان بخش خانگی است. مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق اهواز گفت بیش از ۸۰ درصد برق مصرفی در اهواز در حوزه خانگی است.
گروه انرژی: عربستان سعودی با هدف تنبیه سرمایهگذارانی که روی کاهش قیمت نفت حساب باز کردهاند، توافق اوپک پلاس پیچیدهای را طراحی کرده اما ممکن است با تصمیم اخیرش، ناخواسته، به حمایت بلندمدت از صنعت انرژی آمریکا کمک کرده باشد. به گزارش تجارت، عربستان سعودی روز یکشنبه متعهد شد علاوه بر کاهش تولید فعلی اوپک و متحدانش، در ژوئیه تولید نفت خود را یک میلیون بشکه در روز معادل ۱۰ درصد کاهش دهد. با کاهش جدید تولید از سوی عربستان سعودی، این گروه توافق کرده است که حدود ۴.۶ میلیون بشکه در روز عرضه نفت را در ژوئیه از بازار خارج کند که معادل ۴.۶ درصد از ۱۰۰ میلیون بشکه در روز تقاضای جهانی برای نفت است. اوپک پلاس همچنین روز یکشنبه موافقت کرد که کاهش عرضه فعلی این گروه به میزان ۳.۶۶ میلیون بشکه در روز را تا سال ۲۰۲۴ ادامه دهد. قیمت نفت در واکنش به این تصمیم، در اوایل روز دوشنبه، حدود دو دلار در هر بشکه افزایش یافت و به ۷۸ دلار در هر بشکه رسید. تحلیلگران میگویند که این رشد، تازه شروع روند صعودی نفت است و کاهش عرضه به طور پیوسته، باعث تشدید کمبود عرضه جهانی شده و میتواند قیمتها را تا مرز ۱۰۰ دلار در هر بشکه برساند. شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی روز یکشنبه گفت: این بازار نیاز به ثبات دارد و تصمیم غیرمنتظره خود برای کاهش بیشتر تولید عربستان را احسن کردن این توافق خواند. وزیر انرژی عربستان سعودی بارها عصبانیت خود را ابراز کرده و وعده داده است که فروشندگان استقراضی که روی کاهش قیمت نفت حساب و معامله میکنند را مجازات کند. قیمت نفت در هفتههای اخیر به حدود ۷۰ دلار در هر بشکه در مقایسه با بیش از ۱۳۰ دلار در سال میلادی گذشته که حمله نظامی روسیه به اوکراین آغاز شد، کاهش پیدا کرده است. یک منبع مطلع از استراتژی اوپک پلاس که مایل نبود نامش فاش نشود، به رویترز گفت: این اقدام عربستان سعودی با هدف بازداشتن فروشندگان استقراضی از پایین آوردن قیمت نفت انجام شده است. ناتاشا کانوا، تحلیلگر جی پی مورگان اظهار کرد: میزان کاهش عربستان قابل توجه بوده و حداقل، فشار نزولی روی قیمتها را باید تا پایان سال محدود کند. افزایش غیرمنتظره قیمتها، فروشندگان استقراضی را مجبور میکند معاملات خود را با ضرر ببندند. اوپک میگوید برای قیمت نفت هدف گذاری نکرده است و تصمیمات سیاستی این گروه، با هدف جلوگیری از نوسان از طریق متعادل کردن عرضه و تقاضا، گرفته میشود. تاماس وارگا از شرکت کارگزاری پی وی ام در این باره اظهار کرد: تصمیم عربستان سعودی برای کاهش تولید، به وضوح نشان دهنده خشم و ناامیدی تولیدکنندگان به خصوص ریاض، از کاهش قیمتها بوده است. طبق برآورد صندوق بین المللی پول، عربستان سعودی به قیمت ۸۰ دلار در هر بشکه نفت برای متعادل کردن بودجه خود نیاز دارد.
دورهای قبلی کاهش تولید اوپک پلاس، هدف انتقاد آمریکا و سایر کشورهای مصرف کننده قرار گرفت که این تولیدکنندگان را متهم کرده اند که اقتصاد جهانی را با افزایش هزینههای انرژی، تضعیف میکنند. وزیران اوپک پلاس در پاسخ به این انتقادات، اظهار کردهاند که از منافع خود دفاع میکنند و باید شرایطی را برای سرمایه گذاری بلندمدت در بخش نفت و گاز فراهم کنند. همچنین این طور میگویند که سیاستهای مقطعی برای حرکت به سمت انرژی کم کربن، باعث کاهش سرمایهگذاری شده و پیش از آن که جهان آماده زندگی بدون نفت شود، میتواند منجر به کمبود عرضه در آینده شود.
رونق صنعت نفت آمریکا
آمریکا نسبت به جدیدترین دور کاهش تولید اوپک، نظر مثبت داشت. یکی از مقامات کاخ سفید روز یکشنبه گفت: تمرکز دولت روی بشکههای نفت نیست، بلکه قیمت برای مصرف کنندگان آمریکایی است که اهمیت دارد و از سال گذشته، قیمتها به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده است. از ابتدای سال میلادی جاری تاکنون، تضعیف اقتصاد جهانی، نگرانی پیرامون بحران بانکی آمریکا و بهبود کند اقتصاد چین از محدودیتهای کرونایی، روند رشد قیمت نفت را محدود کرده است. اما اوپک و همچنین آژانس بین المللی انرژی که دیده بان انرژی غرب است و بسیاری از ناظران، انتظار دارند افزایش تقاضا در نیمه دوم سال از میزان عرضه، فراتر برود. خورخه لئون، تحلیلگر شرکت تحقیقاتی "ریستاد انرژی" میگوید: کاهش تولید عربستان سعودی، کمبود عرضه در بازار را از ژوئیه، به بیش از سه میلیون بشکه در روز افزایش داده و فشار صعودی بر قیمتها را در هفتههای آینده افزایش میدهد. اگر جدیدترین دور کاهش تولید اوپک پلاس، باعث افزایش قیمتها شود، تولیدکنندگان رقیب خارج از این گروه سود خواهند برد و بزرگترین رقیب این گروه، آمریکا است. آمریکا طی ۱۵ سال گذشته، تولید نفت و گاز خود را بیش از دو برابر افزایش داده است که عمدتا، نتیجه توسعه میادین شیل بوده است.