توافق ایران و عراق برای راه‌اندازی خط دریایی خرمشهر - بصره

احمد وحیدی دیروز، ۲۲ تیرماه پس از بازید از مرز شلمچه و حضور در کشور عراق و بندر السیبه جهت هماهنگی‌های لازم برای برگزاری با شکوه پیاده‌روی اربعین حسینی، اظهار کرد: از مردم شریف عراق به خاطر میزبانی و اهتمام جدی در موضوع اربعین و زوار اباعبدالله الحسین علیه السلام، تشکر می‌کنم. امسال نیز مانند سال گذشته همراه وزیر محترم امور داخلی عراق از مرزها بازدید کردیم و مسایل بررسی و تصمیمات خوبی اتخاذ شد. اقدامات لازم انجام شده است و امیدواریم شاهد برگزاری خوب مراسم پیاده‌روی اربعین برای همه زوار باشیم. وی گفت: با تصمیمات گرفته شده در حوزه‌های حمل و نقل، بهداشت و هلال احمر، عبور سریع از مرز و هماهنگی بیشتر میان بخش‌های گذرنامه اتخاذ شد تا امسال نیز مشکلی نداشته باشیم. امیدواریم خدماتی که ارایه می شود از سال گذشته بهتر باشد. وزیر کشور بیان کرد: درباره تقویت حمل و نقل عمومی از شلمچه به نجف و کربلا نیز بحث شد و کشور عراق پذیرفت که اگر اتوبوس‌های مناسب داشته باشیم، به تسهیل حمل و نقل کمک کنیم. البته جزییات آن همچنان در دستور بررسی خواهد بود اما موافقت اصولی انجام شد. همچنین برای راه‌اندازی خط دریایی خرمشهر بصره بحث شد.

 

در مسئله‌ هسته‌ای ایران، ترجیح ما دیپلماسی است

مقام ارشد شورای امنیت ملی آمریکا با بیان اینکه چرخ سانتریفیوژها در ایران در چرخش است، گفت آمریکا سعی دارد از مسیر دیپلماتیک «جلوی دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را بگیرد.» «جان کربی» هماهنگ‌کننده ارتباطات استراتژیک در شورای امنیت ملی آمریکا گفت ایالات متحده مایل است که در مسئله هسته‌ای ایران، راهکار مذاکره را برای حل‌وفصل مناقشات در پیش گیرد. کربی در حاشیه اجلاس سران ناتو در واشنگتن گفت: «می‌دانیم که چرخ سانتریفیوژها در ایران می‌چرخد. رئیس‌جمهور جو بایدن به وضوح گفته است که اجازه نمی‌دهیم ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند. واضح است که ترجیح می‌دهیم از راه دیپلماسی به این هدف دست یابیم.» کربی این اظهارات را در حالی مطرح کرد که به اذعان رسانه متبوع خبرنگار حاضر در مصاحبه، ایران بارها اعلام کرده است به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و آن را مغایر با سیاست‌های کلی خود می‌داند. این مقام آمریکایی ضمن طرح این ادعا که ایالات متحده مایل به مذاکره است، با بیان اینکه در حال حاضر چنین راه دیپلماتیکی وجود ندارد، گفت: «در آینده نزدیک، مسیری برای رسیدن به مذاکره درباره توافق هسته‌ای نمی‌بینم.»

قالیباف در سن‌پترزبورگ با پوتین دیدار و رایزنی کرد

گروه سیاسی: محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی که از روز پنجشنبه، 21تیر به منظور شرکت در نشست روسای بریکس وارد سن‌پترزبورگ روسیه شده بود، مواضع صریح ایران را در ارتباط با توسعه روابط با اعضای بریکس و ضرورت چندجانبه‌گرایی در نظام جهانی ابراز کرد. حضور ایران در بریکس به عنوان یکی از رخدادهای مهم در دولت سیزدهم اجرایی شد تا دریچه‌ای جدید در عرصه تعاملات سیاست خارجی بر روی کشورمان گشوده شود. به گزارش «تجارت»، در جریان نشست روسای مجالس بریکس در روز پنج‌شنبه یادداشت نامه تفاهم پروتکل مجمع پارلمانی بریکس به امضای همه روسای مجالس حاضر در این نشست رسید. نکته قابل توجه این است که نشست اخیر بریکس همزمان با نشست اجلال سران ناتو برگزار شد که در نوع خود دارای پیام نمادین بسیار مهم است. شایان ذکر است، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی که در رأس هیأتی پارلمانی به منظور حضور در نشست روسای مجالس بریکس به کشور روسیه سفر کرده بود، بعد از ظهر دیروز (جمعه ۲۲ تیرماه ۱۴۰۳) عازم کشورمان شد

تاکید بر توافق اخیر ایران و روسیه به عنوان نمونه موفق دلازدایی
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست روسای بریکس گفت: حضور کشورهای جدید و روند رو به رشد تمایل کشورها برای پیوستن به این سازمان بین‌المللی چند جانبه، بیانگر اهمیت آن در مناسبات بین‌المللی و تثبیت جایگاه آن در عرصه جهانی است. نظام کنونی جهانی نتوانسته در زمینه‌ی حل و فصل اختلافات منطقه‌ای و بین‌المللی، پایان دادن به جنگ‌ها، کشمکش‌ها و نابرابری‌ها اقدامات ثمربخشی داشته باشد و بر این اساس، ظرفیت‌های اقتصادی و سیاسی جمعی جدیدی در چهارچوب سازمانهای چند جانبه در حال شکل گیری است تا حکمرانی جهانی بر اساس اصل چندجانبه گرایی در جهان تسری پیدا کند. در این خصوص موضع همیشگی ما، لزوم توجه به یک نظام چندجانبه گرا است. بر اساس چنین نگرشی، دولت و مجلس شورای اسلامی ایران با عزم و اراده قوی، خواهان مشارکت و همکاری سودمند بین اعضاء و تحقق عملی اهداف متعالی بریکس است. وی توضیح داد: از جمله اقدامات مهمی که در بریکس دنبال شده، دلارزدایی و استفاده از ارزهای جایگزین برای تجارت بین اعضا است که باعث قطع یکی از اهرمهای اصلی فشار امریکا بر اقتصادهای نوظهور خواهد بود. توافق مالی اخیر میان ایران و روسیه از نمونه های موفق همکاری برای دلارزدایی از مناسبات دوجانبه است. گسترش همکاری در تعیین فرآیندهای انتقال پول میان کشورهای عضو و نیز توسعه کریدورهای تجاری برای انتقال کالا و خدمات اعضای بریکس از جمله ظرفیتهای مهمی است که باید از سوی مجالس عضو، پیگیری و فعال شود.
قالیباف چهار محور اصلی ترانزیت، انرژی، تجارت و بانک، را از مهمترین محورهای همکاری میان اعضای بریکس دانست و گفت: مجلس شورای اسلامی و دولت جدید ایران آمادگی همه جانبه دارند تا در تمامی این حوزه ها با شرکای خود همکاری نماید. رییس مجلس افزود: همچنین پیشنهاد می‌کنیم که موضوع تحریم های اقتصادی و مقابله با اقدامات قهری یکجانبه گرایانه به عنوان یک تهدید بزرگ علیه امنیت، رفاه مردم و شهروندان عادی اعضای بریکس در دستورکار مجمع مجالس بریکس قرار گیرد. معتقدیم که استفاده از راه حل حقوقی و سازوکار جمعی و در نتیجه اقدام جمعی در این زمینه می‌تواند نتایج مؤثری در پی داشته باشد. قالیباف اظهار کرد: مجلس شورای اسلامی ایران، گسترش روابط و ارتقای تعاملات پارلمانی را جزء اصول محوری خود در نظر گرفته و آن را در راستای منافع ملی و تقویت چندجانبه گرایی ارزیابی می‌کند.

تاکید قالیباف و پوتین بر گسترش همکاری دو کشور
رئیس مجلس شورای اسلامی ایران در سن پترزبورگ با رئیس جمهور روسیه دیدار و گفتگو کرد. به نقل از صدا و سیما، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در دیدار با آقای قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی کشورمان تاکید کرد از پیوستن ایران به گروه بریکس استقبال می‌کند و خواستار گسترش روابط دو کشور شد. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در این دیدار تاکید کرد از پیوستن ایران به گروه بریکس استقبال می‌کنیم. وی تاکید کرد روابط دو کشور به طور موفقیت آمیزی در حال گسترش است. امیدواریم همکاری دو کشور در آینده گسترش پیدا کند. محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی ایران نیز در این دیدار گفت (آیت الله سید علی خامنه ای) رهبر معظم ایران بر ضرورت ادامه طرح‌های بزرگی که دو کشور درباره آن توافق کرده‌اند، تاکید کرد. وی افزود: تردیدی نیست که ما به تقویت همکاری در آینده بخصوص از طریق گروه بریکس ادامه خواهیم داد. رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: همکاری دو کشور عرصه‌های مختلف از جمله عرصه‌های اقتصادی و امنیتی را شامل می‌شود. وی تاکید کرد تلاش خود را برای از میان برداشتن مشکلات تا تحقق طرح‌های مشترک به کار خواهیم گرفت.

تاکید ایران بر اجرای توافق شانگهای
ماولن آسیمبایف رئیس مجلس سنای قزاقستان پنجشنبه ۲۱ تیرماه با محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در حاشیه برگزاری نشست روسای مجالس بریکس دیدار و گفت‌وگو کرد. قالیباف در این دیدار ضمن تشکر از ابزار همدردی و عرض تسلیت کشور قزاقستان به دلیل شهادت رئیس جمهور رئیسی، گفت: اولویت ما در دولت سیزدهم و مجلس همکاری با همسایگان بود و این موضوع راهبرد ایران است. مهم ترین وظیفه ما این است که توافق شانگهای اجرایی شود، در این زمینه هم دولت ها و هم ما به عنوان پارلمان ها وظایفی داریم. وی با تاکید بر اینکه پارلمان‌ها و گروه های دوستی پارلمانی می توانند در حوزه اقتصادی تسهیل گری کنند، ادامه داد: ما آمادگی داریم ارتباطات را از طریق پارلمان‌ها و دولت‌ها و بخش خصوصی پیگیری و از این فرصت برای توسعه ترانزیت، تجارت، انرژی و کشاورزی استفاده کنیم.

فرصت مناسب برای توسعه روابط تهران و مسکو
در یکی دیگر از دیدارهای مهم، والنتینا ماتوینکو رئیس شورای فدراسیون روسیه روز پنجشنبه ۲۱ تیرماه با قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در حاشیه برگزاری نشست روسای مجالس بریکس دیدار و گفت‌وگو کرد. قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در این دیدار، ضمن تبریک به دلیل برگزاری موفق مجمع پارلمانی بریکس، گفت: بدون شک بریکس در کنار روابط دوجانبه ایران و روسیه، تاثیرات منطقه ای و بین المللی برای هر دو کشور دارد. ریاست روسیه در بریکس فرصت مناسبی برای توسعه روابط به ویژه در حوزه‌های اقتصادی، امنیتی، اجتماعی و فرهنگی و فرصت های ترانزیتی، انرژی و تجارت است. وی تاکید کرد: ایران و روسیه ظرفیت بزرگی در توسعه اقتصادی، سرمایه گذاری و مبادلات تجاری دارند. براساس این گزارش والنتینا ماتوینکو رئیس شورای فدراسیون روسیه نیز در این دیدار ضمن تسلیت مجدد به دلیل شهادت رئیس جمهور ایران، گفت: همه ما از این حادثه متاثر شدیم ایشان سهم بسیاری در بهبود روابط بین دو کشور داشتند و امیدواریم این همکاری ها توسط رئیس جمهور جدید تداوم داشته باشد. وی اظهار کرد: ما از الحاق ایران به بریکس حمایت کردیم و تاکید می کنیم که ایران به صورت فعالانه در تمامی فرمت های این گروه و همکاری ها حضور دارد. ما باید توافقات در سطح عالی را در مجالس دو کشور تصویب کنیم. حدود ۱۵ سند همکاری بین استان های ایران و روسیه در مرحله هماهنگی است از شما می خواهم که از همکاری های بین استان های ایران و روسیه حمایت کنید.

ایران آماده ارائه خدمات مهندسی و دانش‌بنیان
در سطحی دیگر، محمدطاهر ذاکرزاده رئیس مجلس نمایندگان تاجیکستان دیروز (جمعه ۲۲ تیرماه ۱۴۰۳) با محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی که برای حضور در نشست رؤسای مجالس بریکس به روسیه سفر کرده است، دیدار و گفت‌وگو کرد. براساس این گزارش قالیباف در این دیدار با اشاره به ظرفیت ایران در حوزه خدمات فنی مهندسی، گفت: ما در حوزه خدمات مهندسی، دانش بنیان‎ها و موضوعات مربوط به تکنولوژی ظرفیت‌های بسیاری خوبی داریم و می‌توانیم از این ظرفیت برای توسعه ارتباطات استفاده کنیم به ویژه اینکه در این حوزه‌ها بخش خصوصی و دانشگاه‌ها نیز فعال هستند. وی با اشاره به اینکه پارلمان‌ها می‌توانند در این مسیر به تسهیل و ارتقای روابط کمک کنند، اضافه کرد: ما همزبان، هم‌کیش و همسایه هستیم و باید از این ظرفیت برای توسعه روابط استفاده کنیم. وی افزود: ما در حوزه خدمات مهندسی در دنیا تراز خوبی داریم که می‌توان از این ظرفیت برای طراحی و اجرا و ساخت راه، سد و پروژه‌های مربوط به برق و انرژی تا مسائل کشاورزی استفاده کرد.

شورای راهبری دوره انتقال، کابینه جدید را تعیین خواهد کرد

گروه سیاسی: این روزها بحث ترکیب کابینه دولت چهاردهم موضع نخست محافل سیاسی و رسانه‌ای کشور است. از همان ساعات اولیه اعلام نتایج انتخابات، گمانه‌زنی‌های درباره کابینه تحت مدیریت مسعود پزشکیان آغاز شد. در ابتدا شایعه‌ای مبنی بر ایجاد یک شورا از نزدیکان رئیس‌جمهور منتخب برای تشکیل کابینه مطرح شد که از آن به عنوان شورای انتصابات یاد شد اما محمد جواد آذری جهرمی، وجود تشکلی تحت عنوان شورای انتصابات را قویا رد کرد.
به گزارش «تجارت»، در ادامه محمد جواد ظریف و محمد جواد آذری جهرمی به عنوان دو چهره‌ای که بیشترین نقش را در پیروزی مسعود پزشکیان داشتند، هر گونه حضور خود در کابینه یا نقش‌آفرینی در دولت جدید را رد کردند تا عملا بحث بر سر ترکیب کابینه دولت چهاردهم بیش از بیش داغ شود. در جدیدترین تحولات به نظر می‌رسد مسعود پزشکیان نقشه‌راه ویژه خود را برای انتخاب کابینه دارد. نقشه‌راهی که می‌توان از آن به عنوان نوعی دموکراسی شورایی یا دموکراسی انجمنی یاد کرد. شورای راهبری دوره انتقال دولت چهاردهم راهبردی است که رئیس‌جمهور منتخب در پیش گرفته است. محمد جواد ظریف نیز به عنوان رئیس این شورا به طور حتم نقشی بی‌بدیل در تشکیل کابینه جدید خواهد داشت.

دموکراسی انجمنی در قالب کارگروههای ویژه انتخاب کابینه
مسعود پزشکیان برای انتخاب کابینه جدید خود به سوی ایجاد کارگروهها روی آورده است. کارگروههای که نقشی مشورتی و البته مهم را در انتخاب ترکیب کابینه خواهند داشت. در این زمینه، محمد هاشمی عضو سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام و فعال سیاسی اصلاح طلب درباره چیدمان کابینه دولت چهاردهم اظهار کرد: آقای پزشکیان برای چینش کابینه دولت خود دست به اقدام متفاوتی زده و پنج کار گروه تشکیل داده است. عضو سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: رئیس‌جمهور منتخب کارگرو‌هایی برای تشکیل کابینه دولت چهاردهم تشکیل داده است.
محمد هاشمی عضو سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام و فعال سیاسی اصلاح طلب درباره چیدمان کابینه دولت چهاردهم اظهار کرد: آقای پزشکیان برای چینش کابینه دولت خود دست به اقدام متفاوتی زده و پنج کار گروه تشکیل داده است. وی افزود: رئیس جمهور منتخب از کارگروه‌ها خواسته تا برای هر وزارتخانه سه گزینه مناسب مشخص کنند تا او بتواند از میان آنها بهترین فرد را برای تصدی وزارتخانه‌ها انتخاب کند. هاشمی تصریح کرد: به نظر می‌رسد که اقای پزشکیان روش مناسبی را برای چینش کابینه خود در نظر گرفته است و احتیاجی به توصیه کسی ندارد و با روشی که در پیش گرفته نتیجه خوبی خواهد گرفت.
عضو سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه رئیس جمهور منتخب با توجه به برخورد جناح رقیب مسئولیت سختی دارد، گفت : آقای پزشکیان مسائل را بررسی کرده و اقتصاد و معیشت مردم را در راس اولویتهای خود قرار داده است. هاشمی متذکر شد: اقتصاد بخش‌های مختلفی چون تولید، صادرات، فروش نفت و ... دارد که امیدواریم کارگروهای رئیس جمهور منتخب افرادی را برای تصدی این امور در نظر بگیرند که بتوانند باعث تحول تمامی جنبه های اقتصادی کشور شوند.

تصمیمات ویژه شورای راهبری
پس از کناره‌گیری اشخاصی همچون آذری‌جهرمی و ظریف، اکنون از هیچ شخصی نمی‌توان به عنوان گزینه قطعی حضور در دولت چهاردهم یاد کرد. تنها نام سید عباس عراقچی برای وزارت خارجه و علی‌طیب‌نیا برای یکی از مناصب اقتصادی است که به طور جدی مطرح هستند. در سایر مناصب حتی گرینه‌هایی قطعی مطرح نشده‌اند. تنها نکته قابل اتکا تا لحظه کنونی درباره ترکیب کابینه را می‌توان به اظهارات صریح محمد جواد ظریف ربط داد. ظریف در ابتدا در نشست با شست اعضای مجمع کارآفرینان ایران همزمان با اشاره به عدم ایفای نقش در دولت جدید تاکید کرد: «بر اساس تصمیماتی که گرفته شده با هدف جوان سازی دولت قرار است ۶۰ درصد از وزرا برای نخستین بار وزیر شوند و شرایط سنی آنان نیز زیر ۵۰ سال باشند.» در جدیدترین توضیحات نیز محمد جواد ظریف دیروز در ارتباط با شورای راهبری دوره انتقال دولت چهاردهم تاکید کرد: جوانان عضو ستاد پزشکیان، پیشنهاد اضافه شدن چندتن از میان خودشان به شورای راهبری را داشتند که با پذیرش آن از سوی رئیس جمهور منتخب این اتفاق رخ داد. این 5 تن از میان دبیران کمیته های ستاد انتخاباتی انتخاب شدند.
محمدجواد ظریف در پاسخ به پرسش دیگری درباره برخی گمانه‌زنی‌ها پیرامون روند تعیین اعضای کابینه دولت چهاردهم گفت: تا کنون هیچ نامزدی برای هیچ پستی از جمله معاون اول حتی بررسی هم نشده است. روند بررسی ها پس از دریافت پیشنهادهای سمن‌ها، انجمن‌های علمی ، انجمن‌های صنفی و بخش خصوصی شروع می شود. ظریف افزود: فراخوان دیروز ارسال شده است. روسای کمیته‌ها فردا با بنده جلسه دارند تا روش کار معلوم شود و هفته آینده اعضای کمیته‌ها با جناب آقای دکتر پزشکیان دیدار می‌کنند تا اولویت‌های دولت چهاردهم را از زبان ایشان بشنوند. روند بررسی نامزدها به صورت کاملا شفاف تنها پس از آن شروع خواهد شد و ان شاءالله تا پایان تیرماه به نتیجه خواهد رسید. رئیس شورای راهبری دوره انتقال دولت چهاردهم در ادامه افزود: از همه رسانه‌ها و نامزدها و دوستان و طرفدارانشان تقاضا می‌کنم از دامن زدن به شایعات و طرح اسامی که نه تنها هیچ پایه و اساسی ندارد، بلکه تها باعث خدشه‌دار شدن اعتماد عمومی به روند می‌شود خودداری کنند. از مردم عزیز هم تقاضا دارم که اصلا به این خبرسازی ها توجه نفرمایند. وی تأکبد کرد: شایعه اعمال فشار شخصیت هایی چون آقای خاتمی در این روند را شدیدا تکذیب میکنم. اصولا این شایعات با رفتار بزرگ منشانه ایشان سازگاری ندارد.

تسلیت رهبر انقلاب درپی درگذشت ابوالشهیدین، حاج سیدجواد حجازی
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در پیامی درگذشت ابوالشهیدین آقای حاج سیدجواد حجازی را تسلیت گفتند. متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
جناب حجة‌الاسلام آقای حاج سیدعلی‌اصغر حجازی دامت توفیقاته
درگذشت پدر بزرگوار جنابعالی، مومنِ مجاهدِ صادق و ابوالشهیدین مرحوم آقای حاج سیدجواد حجازی رحمة‌الله‌علیه را به شما و والده‌ی گرامی و اخوان محترم و دیگر بازماندگان و دوستان و همکاران آن مرحوم تسلیت عرض می‌کنم. مجاهدتهای پیش از انقلاب و خدمات گسترده و مداوم ایشان در دوران جمهوری اسلامی، حسنات ارزشمندی است که رحمت و مغفرت الهی را نصیب آن مرحوم خواهد کرد بمنّه و فضله.
سید علی خامنه‌ای
۲۲ تیر ۱۴۰۳»

رایزنی فواد حسین در واشنگتن برای آزادسازی اموال بلوکه شده ایران
وزیر خارجه عراق با یک مقام آمریکایی در واشنگتن درباره موضوع آزادسازی اموال بلوکه شده ایران در عراق صحبت کرد. فواد حسین، وزیر خارجه عراق با جان باس، معاون وزیر خارجه آمریکا در امور اداری و سیاسی در واشنگتن دیدار کرد. طبق گزارش خبرگزاری عراقی واع، وزیر خارجه عراق در این دیدار بر لزوم ایجاد راهکاری سریع و عادلانه برای موضوع اموال بلوکه شده ایران در عراق تاکید کرد. وی نسبت به وضعیت غزه و سرایت نزاع و درگیری به جنوب لبنان نیز ابراز نگرانی کرد. فواد حسین بر اهمیت حمایت از بخش مالی و بانکی در عراق با تمرکز بر چالش‌های مربوط به استفاده از دلار در معاملات مالی تاکید کرد.

ایران ارسال تسلیحات برای انصارالله را رد کرد
نمایندگی ایران در سازمان ملل در نیویورک اعلام کرد که اطلاع داریم که انصارالله توانمندی نظامی زیادی را با اتکا به توان داخلی خودشان کسب کرده‌اند اما ما تسلیحاتی در اختیار آنها نکذاشته ایم. خبرگزاری آسوشیتدپرس روز پنجشنبه به نقل از مقامات آمریکایی ادعا کرد ارتش یمن (حوثی ها) احتمالاً در ماه دسامبر یک موشک کروز ضد کشتی ساخت ایران را به سمت یک نفتکش با پرچم نروژ در دریای سرخ شلیک کردند، حمله‌ای که حالا یک ارتباط عمومی و مبتنی بر شواهد را بین این کشور نشان می‌دهد. در همین راستا، نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل در نیویورک روز پنجشنبه به وقت محلی در پاسخ به ادعای استفاده از موشک نور ایرانی توسط انصارالله در هدف قرار دادن کشتی نروژی اعلام کرد: «ایران هیچ تسلیحاتی در اختیار انصارالله (حوثی‌ها) نگذاشته است، اما اطلاع داریم که آنها توانمندی نظامی زیادی را با اتکا به توان داخلی خودشان کسب کرده‌اند.»
نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل همچنین اعلام کرد: طولانی شدن جنگ علیه آنها، عامل اصلی توسعه توانمندی تسلیحاتی آنها است.

اعلام آمادگی ایران برای گسترش
روابط خارجی
مسعود پزشکیان، رئیس جمهور منتخب در پاسخ‌های کتبی به پیام‌های تبریک سران و مقامات کشورهای مختلف و همچنین در تماس تلفنی با برخی از مقامات آنها آمادگی دولت جدید ایران برای گسترش هرچه بیشتر روابط با دیگر کشورها را اعلام کرد. در تماس‌های تلفنی و همچنین در پاسخ کتبی به پیام‌های تبریک سران و مقامات کشورهای مختلف از جمله روسیه، چین، امیر کویت، امارات (رئیس و نخست وزیر)، عراق (رئیس جمهور و نخست وزیر)، پادشاه بحرین، بنگلادش (رئیس جمهور و نخست وزیر)، پاکستان (رییس جمهور و نخست وزیر)،اردن، مصر، سوریه، الجزایر ، موریتانی، آذربایجان، ارمنستان، ترکمنستان، قراقستان، قرقیزستان، ازبکستان. تاجیکستان، بلاروس، گرجستان، کوبا، بولیوی، ونزوئلا، نیکاراگوا، اتیوپی، آفریقای جنوبی، سیشل، هند، مالدیو، ترکیه، صربستان، کرواسی، ژاپن، اندونزی، مالزی، تایلند، کره جنوبی، کره شمالی و ...، مسعود پزشکیان اعلام کرد که رهیافت اصلی سیاست خارجی دولت جدید گشایش افق‌های جدید، و گسترش همه‌ جانبه‌ روابط دوستانه با سایر دولت‌ها بر اساس گفتگو، همکاری، برابری و احترام متقابل خواهد بود و جایگاه ویژه و رفیعی برای تعمیق هر چه بیشتر مناسبات همه جانبه با کشورهای همسایه، منطقه و دیگر دولت‌ها قائل است.

سند دفاعی جدید ژاپن منتشر شد
دولت ژاپن در یک سند دفاعی جدید اعلام کرد هنوز چین را تهدید راهبردی اصلی خود می‌داند و قصد دارد برای مقابله با قدرت نظامی روسیه و چین، در حوزه‌های دفاعی مختلف پیشرفت داشته باشد. بر اساس سند دفاعی ۲۰۲۴ ژاپن که امروز توسط وزارت دفاع این کشور منتشر شده، توکیو قصد دارد برای آمادگی در برابر تهدیدهای امنیتی پیچیده جهان امروز، قدرت نظامی خود را در هفت حوزه کلیدی
تقویت کند. بر اساس این سند دفاع، ژاپن در حال تقویت توانایی‌های نظامی خود برای خنثی‌سازی حملات دشمن از فاصله ایمن است که با قابلیت‌های دفاعی دوربرد محقق خواهد شد.
در این راستا، این کشور اقدام به توسعه ناوشکن‌های مجهز به سامانه سیستم ضد موشکی «ایجس»، تقویت هواپیماهای تجسسی و بدون سرنشین و همچنین تقویت عملکردهای فرماندهی و اطلاعاتی خواهد کرد.

«تجارت» مهمترین اولویت ها برای تیم اقتصادی دولت جدید را بررسی کرد

گروه اقتصاد کلان: به اعتقاد کارشناسان به طور کلی یکی از مهمترین پارادایم هایی که باید مد نظر سکانداران اقتصادی کشور قرار داشته باشد این است که بازارهای مالی جدا از فضای تولید کشور نیست. به گزارش «تجارت»، در واقع تیم اقتصادی جدید در شرایط فعلی دو راهکار پیش رو دارد. یا باید به اقتصاد طرف عرضه توجه کند و یا به اقتصاد طرف تقاضا شیفت کند. اتفاقی که در سال های اخیر رخ داده در واقع بازی با متغیرهای پولی و مالی بوده است. بنابراین عمدتا در سمت اقتصاد تقاضا تلاش بی حاصلی انجام شده و عمدتا نتیجه ای را در کمیت های واقعی مثل رشد اقتصادی حقیقی مشاهده نشده است. اما اقتصاد طرف عرضه اقتصادی است که در نهایت نتیجه گراست و باید کمیت ها و پارامترهای حقیقی اقتصاد نشانه ای برای تحقق آن باشد. گذار از اقتصاد طرف تقاضا به اقتصاد طرف عرضه چند راهکار مشخص دارد. مهمترین این راهکارها تغییر پارادایم به سمت تولید محوری است. وقتی که تمرکزمان روی تولید باشد طبیعتا بازارهای موازی هم در امتداد آن اصلاح خواهد شد. اما اینکه چگونه دیدگاه مان را نسبت به بهبود تولید تغییر بدهیم چند راهکار اورژانسی دارد. اولین راهکار نرخ بهره و بازده بدون ریسک است. هر کسی که سکاندار تیم اقتصادی دولت باشد حتما باید این نکته را مد نظر قرار بدهد که بازده حقیقی مثبت فضای کسب و کار را به سمت رخوت می برد و در چنین شرایطی افراد تمایلی ندارند که پول شان را وارد فضای ریسکی کنند و ترجیح می دهند که بازده حقیقی مثبت کسب کنند و این کار فضای تولید و کسب و کار را به سمت رکود می برد. بنابراین اولین قدم باید اصلاح نرخ بازده بدون ریسک باشد و حتی باید این بازده را تا یک کانال 10 درصدی در یک چشم انداز کوتاه مدت کاهش داد. نکته دوم کم کردن گپ دلار نیما و دلار واقعی بازار آزاد است. هر چقدر این گپ بزرگتر باشد فرصت رانت بیشتر است. عمده رانت خواری به بهانه حمایت از حقوق مصرف کننده و کنترل تورم صورت گرفته است که تجربه گذشته گواهی داده است که این راهکار اصلا سازنده نبوده است، بنابراین کار دوم باید نزدیک کردن دلار نیما به دلار آزاد باشد. نکته سوم نیز مشوق هایی است که باید برای تولید لحاظ شود. وقتی که تولید را موتور پیشران کشور بدانیم و نه رقیبی برای دولت و نه فضایی برای جبران کسری بودجه دولت باید قوانین را به سمت شکوفایی تولید تنظیم کنیم. بنابراین نباید اینگونه باشد که هر کجا سودی در شرکت ها پدیدار می شود دولت با قوانین خلق الساعه و دستوری این سود را از جیب سهام داران خارج و به خزانه دولت منتقل کند.

ارزیابی کارشناسی
یک کارشناس بازار سرمایه گفت:کابینه اقتصادی دولت باید نقش دولت را در دخالت ها و سیاست گذاری هایی که باعث می شود تا بازار سرمایه از ریل تعادل خارج شود ،اصلاح کند. محمد غفوری در خصوص روند هفته آتی بازار سرمایه گفت:بعد از به پایان رسیدن ،ریسک مهمی که بازار سرمایه را تهدید می کرد و مشخص شدن رویکرد رئیس جمهور برگزیده، بازار سرمایه واکنش مثبتی به این اتفاق داشت همچنین این بازار دیدگاه خوبی نسبت به صحبت ها و رویکرد نهمین رئیس جمهور کشور داشت وی ادامه داد:اما سوال مهمی که در ذهن اکثر سهامداران را طی چند روز اخیر درگیر کرده، این است که آیا این رویکرد مثبت دولت چهاردهم به سمت عملگرایی خواهد رفت ؟ اگر یکسری از عوامل و پارامتر ها را اصلاح کنیم ،مجددا شاهد ریل تعادل در بازار سرمایه خواهیم بود. که از جمله می توان به ،رویکرد اصلاح دستورالعمل شرکت های پالایشی و پتروشیمی توجه داشت چراکه باعث کاهش سود عملیاتی این شرکت ها شده است. همچنین به موضوع تاثیر نرخ مالیات و عوارض شرکت های صادراتی نیز می توان اشاره داشت، که اگر این اتفاق رخ دهد باعث ایجاد انتظارات مثبت برای خرید سهام و اقبال مجدد سهامداران می شود. کارشناس بازار سرمایه افزود :رویکرد دوم جلوگیری از قیمت گذاری دستوری است چرا که باعث زیان ده شدن شرکت ها می شود قطعا اصلاح و جلوگیری از قیمت گذاری دستوری باید جزء عوامل و اهداف کابینه اقتصادی دولت جدید باشد تا ورود سرمایه گذار جدید بر بازار سرمایه را فراهم کند. وی اظهار داشت:عامل و پارامتر بعدی اصلاح و ثبات سیاست های پولی بانک مرکزی است چرا که کاهش نرخ بهره بربورس و تامین مالی شرکت ها اثر مثبتی خواهد گذاشت غفوری از دیگر عاملی که باعث رشد بازار سهام خواهد شد تک نرخی شدن ارز یا کاهش گپ قیمتی میان دلار نیما و آزاد دانست و گفت: در یک سال اخیر این تفاوت شدید قیمتی میان این نرخ ارز آزاد و نیمایی باعث شد که شرکت های صادراتی، سوبسید و یارانه ای به میزان ۵ تا ۷ میلیارد دلار به شرکت های وارد کننده دهند ،که باعث شده بازار سرمایه دچار تردید و دوگانگی شود و در این فضا سرمایه گذاران رغبتی به سرمایه گذاری و خرید سهام ندارند .کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد:رویکرد های مثبت باعث ورود نقدینگی به بورس خواهد شد و کابینه اقتصادی دولت باید نقش دولت را در دخالت ها و سیاست گذاری هایی که باعث می شود تا بازار سرمایه از ریل تعادل خارج شود ،اصلاح کند سپس این اتفاق باعث می شود بازار سهام بر اساس موضوع عرضه و تقاضا پیش رود و معاملات صورت گیرد.

سرمقاله

حمید میرمعینی
استاد دانشگاه

در دولت چهاردهم باید اقدامات موثری در راستای مشارکت عمومی مردم برای سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه و جهش تولید انجام شود. بازار سرمایه تابعی از شرایط حاکم بر اقتصاد است به طوری که با رشد اقتصادی، شاخص بورس نیز در مدار صعودی قرار می‌گیرد، زمانی که کشور با رکود اقتصادی مواجه می‌شود، فعالیت بخش‌های تولیدی و خدماتی، شرایط تحرک بخشی لازم را ندارد و همین موضوع به منجر به افت شاخص بازار سرمایه می‌شود. یکسری فاکتورها و سیاست‌گذاری‌های اقتصادی، بازار سرمایه و میزان سرمایه‌گذاری مردم را تحت تاثیر قرار می‌دهد، برخی سیاست گذاری‌ها منجر به بی‌ثباتی‌های مالی و در مواقع دیگر بازار را در مدار صعودی قرار می‌دهد. در صورت وجود شرایط اقتصادی منطقی و با ثبات، بازار سرمایه نیز پیش‌بینی‌پذیرتر و امیدوارانه‌تر نسبت به آینده عمل کرده و روند خود را با شرایط اقتصادی هماهنگ‌تر می‌کند. حمایت از حقوق سرمایه‌گذاران با تاکید بر منافع بلندمدت مهمترین ماموریت سازمان بورس و متولیان اقتصادی است، تصمیم‌گیران بازار سرمایه در دولت چهاردهم و مجلس دوازدهم، نباید با برخی تصمیمات و مصوبه‌ها آسیبی به امنیت و اعتماد سرمایه‌گذاران وارد کنند، چرا که یک تصمیم خلق‌الساعه بدون در نظر گرفتن منافع سرمایه‌گذاران، به ضرر بازار تمام شده و بازگرداندن اعتماد را سخت‌تر می‌کند. وضع برخی قوانین می‌تواند مانع تضییع حقوق سهامداران شود، بهتر است قوانین و مقرراتی در سطح قوانین تجارت به منظور دفاع از حقوق سرمایه‌گذاران و امنیت فضای سرمایه‌گذاری تدوین شود تا نهادهای مالی بتوانند با دفاع از حقوق سهامداران، امنیت سرمایه‌گذاری را در بازار سرمایه را افزایش دهند. تامین مالی از مسیر بازار سرمایه به منظور رفع مشکلات بنگاه‌های اقتصادی اهمیت بسزایی دارد. لذا نیازمند تحرک قابل توجهی در ساختار عملکردی آنها برای تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی هستیم. بازار سرمایه با مدیریت قوی و اثرگذار خود نقش اساسی در اقتصاد و مطالبه حقوق سهامداران از دولت و سیاست‌گذاران اقتصادی دارد که می‌بایست از سوی دولت و مجلس مورد حمایت جدی قرار گیرد. در دولت چهاردهم باید بیش از پیش و به مرور زمان، اعتماد سرمایه‌گذاران، سیاست‌گذاران اقتصادی و مسئولان دولت را به بازار سرمایه به عنوان بازوی اجرایی در تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی جلب و اقدامات موثری در راستای مشارکت عمومی مردم برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه و جهش تولید انجام داد.

یادداشت

علی بیگدلی
کارشناس مسائل بین‌الملل

در خصوص از سرگیری ارسال مهمات با وزن سنگین از سوی آمریکا به اسرائیل سه موضوع را باید مدنظر قرار داد: نخست آن‌که نتانیاهو در وضعیت فعلی بین‌المللی و داخلی که بسیاری از مؤلفه‌ها علیه وی رقم خورده، به صورت تمام‌قد به دنبال آن است که پرونده غزه را یکسره کند و سپس در ...همین شرایط به خانه برگردد تا بتواند بر تمامی موج‌های منفی در داخل و خارج از اسرائیل غلبه کند؛ چراکه نخست وزیر اسرائیل به خوبی می‌داند که بسیاری از پرونده‌های قضایی وی در دست رسیدگی بوده و از سوی دیگر بحث فروپاشی کابینه هم مطرح است. مساله دوم فشارهای منطقه‌ای بر بایدن است. بسیاری از کشورهای عربی منطقه در حال اعمال فشار بر وی برای مهار و پایان بحران غزه هستند و او حالا از سوی افکار عمومی در داخل و خارج از واشنگتن زیر فشار قرار گرفته اما مساله سوم که باز هم به رئیس‌جمهوری ایالات متحده مربوط می‌شود، انتقادهای داخلی در شرایط سیاسی کنونی است.
بایدن همین حالا به دلیل انتقادهایی که پس از مناظره نخست با دونالد ترامپ با آنها مواجه شده، با مصائب سیاسی زیادی در داخل ایالات متحده روبه‌رو است و به موازات این روند ترامپ و محافظه‌کاران ایالات متحده هم در حال تحریک افکار عمومی علیه وی هستند. او به خوبی می‌داند که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری قرار دارد و باید بتواند حمایت اسرائیل و لابی یهود را به نفع خود تا حد زیادی کسب کند. بایدن صرفا با مشکلات خارجی دست و پنجه نرم نمی‌کند بلکه در داخل ایالات متحده هم او با موانع و مین‌گذاری‌های سیاسی جمهوریخواهان روبه‌رو است. این در حالیست که اساساً جامعه ملل هم در مورد ارسال تسلیحاتی مانند بمب‌های ۲۳۰ و ۹۰۰ کیلوگرمی از سوی آمریکا به اسرائیل هشدار داده‌اند و در این بین در برهه‌ای شاهد عدم ارسال این نوع تسلیحات از سوی واشنگتن به تل آویو بودیم که واکنش تند نخست‌وزیر اسرائیل را به دنبال داشت. در این مسیر نباید از تبعات تزریق مجدد این میزان از تسلیحات به اسرائیل از سوی آمریکا غافل شد.

«تجارت» گزارش می‌دهد؛

روزهای ابتدایی سال جاری انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در گزارشی حجم و ارزش صادرات ۱۱ماهه سال گذشته زنجیره فولاد کشور را منتشر کرد که نشانگر رشد ۲۰ درصدی ارزش صادراتی زنجیره فولاد (معادل تقریبی ۱.۲ میلیارد دلار) بود که بر اساس آن صادرات حدود ۲۷ میلیون تن از محصولات زنجیره فولاد (جهش ۶۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته) به کمک کنسانتره و گندله سنگ آهن از دیگر دستاوردهای این صنعت در سال گذشته را نشان می‌داد. همچنین افزایش ۶.۸ درصدی حجم (تناژ) صادرات فولاد میانی به لطف جهش حدود ۳۰ درصدی حجم صادرات اسلب، افزایش ۶.۷ درصدی حجم صادرات میلگرد و رشد حدود ۸۰۰ درصدی (۹ برابر شدن) حجم صادرات کنسانتره سنگ آهن به ثبت رسید. انجمن جهانی فولاد ایران در جدیدترین گزارش خود فهرست ۱۰ کشور برتر تولیدکننده فولاد را اعلام کرد که بر این اساس، ایران بالاترین رشد تولید فولاد خام را طی نخستین ماه ۲۰۲۴ میلادی با ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تن در میان این کشورها با ۳۹.۳ درصد ثبت کرد. طبق این گزارش، ایران در رتبه نهم از بیشترین تولیدکنندگان فولاد قرار گرفت. بر اساس این گزارش، ۱۰ کشور برتر تولیدکننده فولاد خام در ماه ژانویه ۲۰۲۴ به ترتیب شامل چین (۷۷.۲ میلیون تن، کاهش ۶.۹ درصدی)، هند (۱۲.۵ میلیون تن، افزایش ۷.۳ درصدی)، ژاپن (۷.۳ میلیون تن، افزایش ۶ دهم درصدی)، آمریکا (۶.۸ میلیون تن، کاهش ۳ دهم درصدی)، روسیه (۶.۲ میلیون تن، افزایش ۱.۲ درصدی)، کره جنوبی (۵.۷ میلیون تن، افزایش ۱.۵ درصدی)، ترکیه (۳.۲ میلیون تن، افزایش ۲۴.۷ درصدی)، آلمان (۲.۹ میلیون تن، کاهش ۹ دهم درصدی)، ایران (۲.۶ میلیون تن، افزایش ۳۹.۳ درصدی) و برزیل (۲.۵ میلیون تن، کاهش ۷.۲ درصدی) بودند.
بهار خزان صادرات فولاد
با وجود آمارهای خوشبینانه از صادرات فولاد در سال گذشته، اما روند صادرات در سال جاری بسیار شوکه‌کننده بود. انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران آمار کامل حجم و ارزش صادرات سه ماهه سال ۱۴۰۳ زنجیره فولاد کشور را منتشر کرد که بر این اساس ارزش صادرات زنجیره فولاد کشور، ۱۹ درصد معادل تقریبی ۴۰۰ میلیون دلار کاهش داشته است. در این گزارش بیانگر کاهش ۳۲ درصدی ارزش صادرات فولاد میانی (معادل ۳۵۸ میلیون دلار کاهش نسبت به مدت مشابه سال گذشته) است. همچنین حاکی از صادرات حدود ۷، ۶ میلیون تن از محصولات زنجیره فولاد است که نشان‌دهنده کاهش ۲.۴ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. در حالی آمارها نشان از کاهش صادرات فولاد دارد که مدت‌هاست فعالان این صنعت این کاهش را پیش‌بینی و نسبت به هشدار سیاست‌های بانک مرکزی که منجر به توقف صادرات می‌شود، هشدار داده بودند. در اسفندماه سال گذشته بود که کمیته برگشت ارز حاصل از صادرات تمامی صادرکنندگان زنجیره فولاد از ابتدا تا انتهای زنجیره را مکلف کرد تا از اول فروردین سال ۱۴۰۳ نسبت به عرضه ۱۰۰ درصد ارز خود در سامانه نیما اقدام کنند که این امر به انتقاد جدی تولیدکنندگان فولاد منجر شد. در اولین ماه از سال‌جاری 10 صادرکننده اصلی فولاد با کاهش 76‌درصدی صادرات خود مواجه شدند که زنگ خطری برای ادامه سال‌بود. انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران اعلام کرد؛ حجم صادرات ۱۰ صادر‌کننده برتر فولاد ایران در نخستین ماه سال‌جاری نسبت به مدت مشابه سال‌قبل کاهشی ۷۶‌درصدی داشته و از ۳۶۸‌هزار‌تن به ۷۶‌هزار‌تن رسیده‌است.

علت کاهش صادرات فولاد چه بود؟
اصلی‌ترین دلیل برای این سقوط ناگهانی سیاست‌های ارزی است که بارها نسبت به آن هشدار داده ‌شده بود. چندی پیش محمد لاهوتی، رئیس کمیسیون صادرات اتاق ایران گفته بود که از ابتدای سال با برخی سیاست‌های بانک مرکزی، صادرات فولاد و قیر کاهشی شده است. او در توضیح این موضوع عنوان کرده بود: از ابتدای سال ۱۴۰۳ کلیه زنجیره فولاد ناگزیر به عرضه ارز خود در سامانه نیما شده‌اند. ولی از آنجا که مواد اولیه آن‌ها در بورس، به قیمت بالاتر از نرخ ارز نیما تعیین می‌شود، صادرکنندگان معتقدند روند صادرات به شدت کاهشی خواهد شد. هشدار توقف صادرات فولاد نیز در اردیبهشت‌ماه سال جاری توسط یکی از اعضای انجمن فولاد ایران داده شده بود. بهادر احرامیان گفته بود: بخشنامه جدید ارزی مبنی بر عرضه ارز صادرات فولاد در سامانه نیما علی‌رغم تمام هشدارهایی که داده می‌شد، اجرایی گردید و نتیجه این است که صادرات در حال توقف است. اجباری که به عرضه ارز حاصل از صادرات فولاد در سامانه نیما شده، تنها دلیل افت و توقف صادرات در کل زنجیره فولاد است؛ البته سایر چالش‌های موجود هم صادرات فولاد را تحت فشار و کاهش قرار داده بود، اما هیچ چیز مانند تغییر سیاست‌های ارزی صادرات را کند نکرده است.