حراج سکه و شمش این هفته برگزار نمی‌شود

سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلا ایران با اشاره به تعطیلات رسمی ایام محرم در هفته جاری گفت: حراج سکه و شمش طلا به علت مصادف بودن با روزهای تاسوعا و عاشورا، در هفته جاری برگزار نمی‌شود. اصغر بالسینی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به مصادف بودن روزهای حراج شمش و سکه طلا در مرکز مبادله با ایام تاسوعا و عاشورای حسینی در هفته جاری اظهار کرد: حراج شمش طلا که در روزهای یکشنبه و سه‌شنبه و همچنین حراج سکه که در روزهای دوشنبه هر هفته برگزار می‌شود، به علت مصادف بودن با روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی و تعطیلات رسمی در کشور، در هفته جاری برگزار نمی‌شود و از هفته آینده از سر گرفته می‌شود. وی افزود: به علت تعطیلی روزهای دوشنبه و سه‌شنبه، حراج شمش در روز یکشنبه نیز برگزار نمی‌شود؛ چراکه نمی‌توان فرایند تسویه را در روز دوشنبه انجام داد. بنابراین، روز یک‌شنبه نیز حراج شمش طلا برگزار نمی‌شود. سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلا در پایان خاطر نشان کرد: سامانه حراج سکه بروز رسانی و مشکلات آن برطرف شده است و عدم برگزاری حراج سکه طی این هفته ارتباطی با موضوع سامانه حراج سکه ندارد.

 

پرداخت بدهی‌ دولت روحانی تا ۱۴۰۵ طول می‌کشد

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه دولت یازدهم و دوازدهم ،نه تنها خزانه را خالی تحویل داد بلکه خزانه بسیار بدهکار بود، گفت: پرداخت بدهی ۵۳۰ هزار میلیاردی این دولت تا سال ۱۴۰۵ طول خواهد کشید. به گزارش خبرگزاری تسنیم، حجت‌الاسلام غلامرضا مصباحی‌مقدم درخصوص دستاوردهای دولت سیزدهم گفت: دولت سیزدهم در حالی با شهادت شهید رئیسی پایان یافت که معاون اول شهید رئیسی راه ایشان را تا مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید در شرایطی ادامه می‌دهد که نرخ تورم در وضعیت رو به کاهش قرار دارد، حال آنکه شهید رئیسی در شرایطی دولت را تحویل گرفت که نرخ تورم بسیار بالا بود. وی درخصوص نرخ رشد اقتصادی عنوان کرد: نرخ رشد اقتصادی طی دهه 90 بنابه نقلی میانگین سالانه 4 دهم درصد و بنابه نقل دیگری 7 دهم درصد و به هر حال زیر یک درصد بوده اما در سال‌های 1400، 1401 و 1402 نرخ رشد اقتصادی افزایش پیدا کرد و ما اکنون با نرخ رشد 5/4 درصد در پایان سال 1402 روبرو هستیم. وی افزود: در دولت سیزدهم روابط اقتصادی ایران با کشورهای مختلف به‌ویژه با همسایگان بهبود و افزایش پیدا کرده به‌طوری که صادرات و در آمد های ارزی ناشی از آن نیز نسبت به قبل از دولت آیت‌الله رئیسی افزایش یافته است.

«تجارت» از آخرین تحولات بازار سهام گزارش می دهد

گروه اقتصاد کلان: بازار سهام شنبه هفته گذشته با اعلام پیروزی دکتر پزشکیان روز مثبتی را تجربه کرد. یکشنبه این هیجان فروکش کرد و از دوشنبه به بعد هم روند منفی به خود گرفت. به گزارش «تجارت»، بررسی ها از بازار سهام نشان می دهد که روند همچنان امیدوارکننده نیست اما حجم و روند معاملات نشان می‌دهد اگر سیاست غیر منتظره‌ ای رخ ندهد وضعیت فعلی کف شاخص خواهد بود. از این رو باید منتظر ماند و دید سیاست دولت چهاردهم در قبال بازار سرمایه چگونه خواهد بود؟ روزهای آینده چشم فعالان به معرفی کابینه، تیم اقتصادی دولت و مشخص‌شدن سیاست‌های اقتصادی است. اگر وعده‌ها که مهم‌ترین آنها تک ‌نرخی‌شدن ارز، کاهش نرخ بهره بانکی و کاهش اختلاف بین نرخ دلار نیما و آزاد است، رخ دهد به‌ نظر می‌رسد شاخص رشد مناسبی را در ماه‌ های آینده تجربه کند. اجرای این سیاست‌ها یک ‌شبه ممکن نیست. اما اگر این موضوع نشان ‌داده نشود و در کنار آن در انتخابات آمریکا نیز ترامپ روی کار بیاید، روند آتی هم با ابهام و فضای ناخوشی مواجه خواهد بود. به نظر می رسد که هفته جاری احتمالا روند معاملات متعادل و با یک روز مثبت و منفی همراه خواهد بود و روند خاصی نمی‌گیرد و منتظر اعلام کابینه دولت چهاردهم خواهد ماند.
اما دیروز ارزش معاملات خرد سهام با کاهش 18 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 2 هزار و 979 میلیارد تومان رسید. در معاملات روز شنبه 23 تیر ماه 1403، شاخص کل بورس تهران 9 هزار و 102 واحد نسبت به روز کاری گذشته پایین‌تر ایستاد و به سطح 2 میلیون و 200 هزار و 237 واحد رسید. شاخص کل هم‌وزن بورس نیز با ریزش 3 هزار و 9 واحدی در رقم 703 هزار و 884 واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس با افت 94 واحدی به رقم 22 هزار و 533 واحد رسید. همچنین شاخص هم وزن فرابورس با کاهش 719 واحد به سطح 123 هزار و 186 واحد رسید.

خروج پول حقیقی از بورس تهران
روز شنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی برای پنجمین روز متوالی منفی شد و 299 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. دیروز نماد فملی بیشترین خروج پول حقیقی را داشت که ارزش آن 38 میلیارد تومان بود. پس از فملی، نمادهای وبملت، حفارس، فولاد و خساپا بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای شفام، شاوان، غگلپا، خمحور و ثپردیس تعلق داشت. دیروز نمادهای کچاد، وبملت و فولاد نمادهای قرمزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در افت شاخص کل بورس داشتند. در سوی دیگر نمادهای مبین، شپدیس و سفارس از نمادهای سبز بودند که اثر مثبت بر شاخص داشتند. در فرابورس نیز نمادهای هرمز، شگویا و تجلی بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص داشتند و نمادهای آریا، شاوان و مادیرا نمادهایی هستند که اثر افزایشی بر شاخص کل فرابورس داشتند. در بین نمادهای پرتراکنش بورس دیروز نماد ذوب بیشترین تراکنش را داشت و فولاد و شپنا در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند. در فرابورس نیز شفام، خنور و کرومیت بیشترین تراکنش را داشتند. دیروز ارزش معاملات کل بازار سهام به 11 هزار و 798 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 3 هزار و 626 میلیارد تومان بود که 31 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز تشکیل می‌دهد. ارزش معاملات خرد نیز با کاهش 18 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 2 هزار و 979 میلیارد تومان رسید. در معاملات دیروز نماد فولاد بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن 78 میلیارد تومان بود. پس از فولاد، فملی بیشترین ارزش معاملات را داشت و شفام رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد حفارس و خساپا در رتبه‌های بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند. حجم معاملات نیز سهام ذوب با تعداد 431 میلیون و 796 هزار و 900 سهم در صدر قرار گرفته است. حفارس در رتبه دوم بیشترین حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به شستا تعلق داشت. دو نماد خساپا و وبملت نیز در رتبه‌های بعدی بیشترین حجم معاملات بازار قرار داشتند. در معاملات شنبه، 39 نماد صف خرید داشتند و 95 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌های خرید با افت 15 درصدی نسبت به روز کاری قبل به 209 میلیارد تومان کاهش یافت و مجموع ارزش صف‌های فروش نیز با ریزش 0.5 درصدی به 184 میلیارد تومان رسید.

تحلیل بازار شنبه
معاملات بازار سهام در روز ابتدایی هفته در حالی بسته شد که شاخص‌های بورسی در خلاف جهت کندل هفته معاملاتی گذشته تشکیل شدند. به طوری که هر دو نماگر بازار در پایان بورس امروز با کاهش ارتفاع روبه‌رو شدند. معاملات بورس دیروز در جهت کندل روز معاملاتی گذشته بسته شد و در پایان بورس دیروز، شاخص کل با کاهش 9 هزار و 103 واحدی که معادل 0.41 درصد این شاخص است روبه‌رو شد. بر این اساس شاخص کل در پایان معاملات دیروز در سطح دو میلیون و 200 هزار واحدی ایستاد. در طرف دیگر، قیمت معاملات سهم‌های کوچک بازار سهام نیز کاهش داشته است؛ به طوری که شاخص هم‌وزن بازار در پایان بورس دیروز سه هزار و هشت واحد که معادل 0.43 درصد این شاخص است، کاهش ارتفاع داد و به سطح 703 هزار واحد رسید. گفتنی است تابلو بورس اوراق بهادار تهران در روز گذشته، حجم معاملات را 6.1 میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی) را سه هزار و 54 میلیارد تومان نشان می‌دهد. همچنین باید گفت در بورس امروز گروه محصولات کامپیوتری و نساجی بیش از سایر رقبا افزایش قیمت پیدا کرده است.

ورود و خروج پول حقیقی
تراز پول حقیقی در سهام، مانند روز معاملاتی گذشته، دیروز منفی بود. به طوری که در پایان بورس دیروز حدود 394 پول حقیقی از بازار سهام خارج شده است. موضوع دیگری که باید گفت اینکه تا لحظه تنظیم این گزارش حدود 74 میلیارد تومان پول حقیقی از صندوق‌های درآمد ثابت خارج شده است. در جریان معاملات دیروز سه سهم فولاد، فملی و شفام بیشترین ارزش معاملات و سهم‌های ذوب، حفارس و شستا به‌ترتیب بیشترین حجم معاملات را ثبت کرده‌اند.
همچنین سهم فملی نیز بیشترین ارزش بازار را در اختیار خود گرفت. بیشترین خالص خرید حقیقی نیز به سهم‌های شفام، شاوان و غگلپا تعلق گرفت. همچنین در جریان معاملات دیروز سهم‌های شپنا، سرود و غبهنوش ورود پول هوشمند داشتند. در سوی دیگر، فیلترهای بورسی نشان می‌دهند پول هوشمند از نمادهای فولاد، خساپا و خودرو خارج شده است. شایان ذکر است بیشترین سرانه خرید حقیقی در سهم‌های وخاور، بخاور و نمرینو رقم خورد. همچنین درازک در جریان معاملات دیروز بیشترین فشار تقاضا را ثبت کرد. در مقابل، بیشترین فشار عرضه نیز در نماد ولتجار بود.

گروه اقتصاد کلان: اکثر اقتصاددانان در نظرسنجی وال استریت ژورنال پیش‌بینی کردند سیاست‌های دونالد ترامپ احتمالا باعث بالاتر رفتن نرخ تورم نسبت به دولت بایدن خواهد شد. به گزارش ایسنا، از ۵۰ اقتصاددانی که در نظرسنجی، به سوالاتی درباره ترامپ و بایدن پاسخ دادند، ۲۸ نفر گفتند ریسک بازگشت به سطوح تورم بالا، تحت برنامه‌های پیشنهادی نامزد جمهوریخواه، بیشتر از برنامه‌های دولت دموکرات بایدن است. هشت اقتصاددان هم در نظرسنجی وال استریت ژورنال گفتند: تورم در دولت بایدن، بدتر از دوران ترامپ خواهد شد. در مقابل، ۱۴ نفر اظهار کردند: اختلاف بین این دو برنامه، ناچیز خواهد بود. اقتصاددانان و تحلیلگران وال استریت می‌گویند پیشنهادهای ترامپ در خصوص اعمال تعرفه که شامل تعرفه ۱۰ درصدی برای تمامی واردات و تعرفه ۶۰ تا ۱۰۰ درصدی برای واردات از چین است، ممکن است هزینه‌های تولیدکننده را افزایش دهد و به قیمت‌های بالاتر مصرف کننده منتهی شود. ترامپ می‌خواهد با مهاجرت مقابله کند که می‌تواند جریان کارگران مهاجری را که بازار کار قوی آمریکا را بدون تحریک مجدد تورم تقویت کرده‌اند، قطع کند. در این بین، چندین اقتصاددان، با اشاره به بسته هزینه بزرگ بایدن، او را تهدید تورم بزرگتری ارزیابی کردند. با این حال، ۵۱ درصد از اقتصاددانان در نظرسنجی وال استریت ژورنال برآورد کردند که کسری فدرال در دولت ترامپ که پیشنهاد کرده است کاهش مالیاتی اعمال شده در دوره اول ریاست جمهوری خود را دائمی کند، افزایش بیشتری پیدا خواهد کرد. در این بین، ۲۲ درصد اقتصاددانان با اشاره به حمایت تاریخی اکثر دموکرات‌ها از هزینه دولت، چنین وضعیتی را برای دولت بایدن پیش‌بینی کردند. ستاد انتخاباتی بایدن از این نظرسنجی برای حمایت از پیروزی مجدد بایدن در انتخابات ریاست جمهوری استفاده کرده است.سارافینا چیتیکا، سخنگوی بایدن - هریس در ۲۰۲۴ گفت: در حالی که تورم در حال کاهش است و تولید تحت ریاست جمهوری بایدن رونق یافته، کارشناسان هشدار واضحی درباره آنچه برنامه سیاست ترامپ می‌تواند داشته باشد، داده اند. اما کمپین ترامپ درباره این نظرسنجی، اظهارنظر نکرد. این نظرسنجی که روز پنجشنبه منتشر شد، به آمار رو به رشد اقتصاددانان، از جمله ۱۶ دریافت کننده جایزه نوبل اقتصاد، اضافه می‌شود که پیش از این درباره خطرات تورمی دوره دوم ترامپ هشدار داده بودند. این نظرسنجی که بین پنجم تا نهم ژوئیه انجام شد، یک روز پس از آن منتشر شد که شاخص قیمت مصرف کننده ماهانه نشان داد تورم آمریکا در ژوئن نسبت به ماه قبل، ۰.۱ درصد کاهش یافته است. برای اولین بار در بیش از چهار سال گذشته بود که شاخص بهای مصرف کننده ماهانه بر مبنای ماهانه کاهش یافت و نشانه‌ای خوش‌بینانه برای اقتصاد آمریکا بود که پس از شیوع کرونا، در تلاش برای احیا از نرخ‌ تورم بالا بوده است. این نظرسنجی همچنین در حالی انجام می‌شود که آینده سیاسی بایدن در صدر انتخابات ریاست‌جمهوری حزب دموکرات همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. از زمان عملکرد ضعیف او در مناظره در ژوئن در برابر ترامپ، تعداد فزاینده‌ای از دموکرات‌ها در کنگره، در میان اهداکنندگان و در برخی نظرسنجی‌ها می‌گویند معتقدند رئیس‌جمهور باید از رقابت خارج شود و حزب دموکرات، باید نامزد جدیدی را انتخاب کند. بایدن تاکنون در برابر فشارها برای کناره گیری از رقابت، ایستادگی کرده و اصرار دارد که در رقابت باقی بماند و تلاش کرده است صحبت‌ها را به ترامپ برگرداند. بایدن در یک کنفرانس مطبوعاتی در روز پنجشنبه، درباره برنامه اقتصادی پیشنهادی ترامپ که شامل سیاست سخت‌گیرانه تعرفه‌های جهانی، تمدید کاهش مالیات و فشار بر فدرال رزرو برای کاهش نرخ بهره است، هشدارهای آشنای خود را داد. به نظر می‌رسد نظرسنجی جدید روز جمعه از اقتصاددانان استدلال بایدن را تقویت کند. اما بسیاری از اقتصاددانان خاطرنشان می‌کنند که رئیس جمهور شاید از آنچه هر یک از نامزدها بخواهند اقرار کنند قدرت کمتری بر اقتصاد دارد. بر اساس گزارش شبکه سی ان بی سی، در عوض، بخش عمده سلامت اقتصاد را می‌توان به مجموعه‌ای از سیاست‌ها و تصمیمات رئیس جمهور، کنگره، سازمان‌های دولتی مستقل، فدرال رزرو و عوامل خارجی خارج از کنترل هر کسی نسبت داد.

گروه اقتصاد کلان: قیمت طلا در روز جمعه (۱۲ جولای) بالای ۲۴۰۰ دلار در هر اونس بود و سومین افزایش هفتگی متوالی خود را در پیش گرفت، زیرا سرمایه‌گذاران مطمئن شدند که فدرال‌رزرو ایالات‌متحده در مسیر کاهش نرخ بهره به زودی قرار دارد. به گزارش ایسنا، هر اونس طلا در ۲۴۱۷ دلار و ۳۶ سنت ثابت بود. شمش برای هفته تا کنون یک درصد افزایش داشته است. معاملات آتی طلای آمریکا عمدتاً بدون تغییر در ۲۴۲۰ دلار و ۷۰ سنت فروخته شد. پس از کاهش غیرمنتظره قیمت‌های مصرف‌کننده در ایالات‌متحده، قیمت طلا روز پنجشنبه به بالاترین حد خود از ۲۲ مه رسید. داده‌ها این دیدگاه را تقویت کرد که روند کاهش تورم از سر گرفته شده است و امیدها برای کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو را افزایش داد. کارشناسان اظهار کردند که احتمال کاهش نرخ در سال جاری، احتمالاً در اوایل سپتامبر، بالاست. جیم ویکوف، تحلیلگر ارشد بازار در کیتکو متالز گفت گزارش شاخص قیمت تولیدکننده داغتر از حد انتظار بود و این بر فشار فروش افزود. قیمت‌های تولیدکننده ایالات‌متحده در ماه ژوئن نسبتاً افزایش یافت که بیشتر تأیید کرد که تورم روند نزولی خود را از سر گرفته است و کاهش نرخ بهره در سپتامبر را تقویت کرد. بر اساس گزارش CME FedWatch Tool، بازارها اکنون با احتمال ۹۴ درصد کاهش نرخ در ماه سپتامبر قیمت گذاری می‌کنند. نرخ بهره پایین‌تر، هزینه فرصت نگهداری شمش بدون بازده را کاهش می‌دهد. طبق گزارش رویترز، در بازار سایر فلزات ارزشمند، قیمت هر اونس نقره پس از صعود به بالاترین حد یک ماهه در روز پنجشنبه با ۱.۵ درصد کاهش به ۳۰.۹۵ دلار رسید. پلاتین با ۰.۱ درصد کاهش به ۱۰۰۳ دلار و ۱۰ سنت و پالادیوم با ۱.۸ درصد کاهش به ۹۷۶ دلار و ۶۳سنت رسید. قرار بود هر دو فلز کاهش هفتگی را ثبت کنند.

گروه اقتصاد کلان: طبق اعلام درگاه ملی مجوزها، مجوزهای صادر شده به صورت خودکار از لحاظ قانونی معتبر هستند. به گزارش ایسنا، درگاه ملی مجوزها طی اطلاعیه‌ای در رابطه با صدور درخواست مجوزهایی که با تاخیر روبرو شده‌اند اعلام کرد: به اطلاع عموم متقاضیان مجوزهای کسب‌وکار و دستگاه‌های اجرایی کشور می‌رساند در اجرای تبصره ۳ ماده ۱ قانون تسهیل صدور مجوزها، از اوایل تیرماه، آن دسته از درخواست‌های مجوز که مراجع صدور، در بررسی آنها تاخیر داشته‌اند به‌طور خودکار از درگاه ملی مجوزها صادر شده‌اند. مجوزهای صادر شده به‌صورت خودکار، از نظر قانون کاملا معتبر هستند و صاحبان این مجوزها تحت حمایت دولت قررادارند.
در این مورد، تذکر چند نکته ضروری است؛
۱. شنیده شده برخی ماموران دولتی به صاحبان مجوزهای صادره به‌صورت خودکار گفته‌اند این مجوزها را قبول ندارند.
لازم به ذکر است صاحبان شناسه یکتا، به‌طور کلی نیازی به مراجعه به ادارات دولتی ندارند و می‌توانند کسب‌وکارشان را شروع کنند.
براساس تبصره ۶ ماده ۱ قانون تسهیل صدور مجوزها، در مواجهه با استعلام ماموران دولتی، نظامی، انتظامی و ضابطان قضائی، ارائه شناسه یکتای مجوز صادره از سوی دارنده مجوزکفایت می‌کند و درخواست مدارک اضافی از صاحبان شناسه یکتا، جرم محسوب و مرتکب، به یکی از مجازات‌های تعزیری درجه شش موضوع ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی محکوم می شود.
بر این اساس؛ اگر مامور دولتی مانع فعالیت اقتصادی صاحب مجوز قانونی (شناسه یکتا) شود، صاحب مجوز می‌تواند مستندات وقوع این جرم (قبول نداشتن مجوز قانونی) را از دکمه شکایت در کارپوشه خود در درگاه ملی مجوزها، اعلام کند تا متخلفان مورد پیگرد قانونی قرار گیرند.
۲. ممکن است برخی از صاحبان این مجوزها، همه شرایط لازم در درگاه ملی را نداشته‌باشند و بر اثر کوتاهی مرجع صدور در بررسی به موقع درخواست آنها، مجوز بطور خودکار صادرشده باشد.

سرمقاله

سینا رهبر شهلان
کارشناس اقتصادی

با انتصاب مناسب اعضای کابینه و مواردی همچون رشد معافیت های مالیاتی عملاً می توان گفت کشور از انقباض شدید فعلی می‌تواند عبور و به مرور به سمت رونق حرکت نماید. با توجه به اینکه فرمانده اقتصادی دولت آقای علی طیب نیا وزیر سابق اقتصاد، مطرح شده اند چنانچه تغییر خاصی در دولت اتفاق نیفتد و ایشان به عنوان فرمانده اقتصادی پس از استقرار دولت نیز حضور داشته باشند، با توجه به مصاحبه‌ای که در زمان انتخابات انجام داد ما قاعدتاً به سمت حذف انواع رانت‌های ارزی خواهیم رفت. با حذف انواع رانت های ارزی و اصلاح فرمول نرخ خوراک برای پتروشیمی‌ها و همچنین اصلاح نرخ محاسبه فرمول خوراک پالایشگاهی ها، اتفاقی که می‌افتد عملاً بخش بزرگی از تهدیدات ارزی که با ارز نیما باعث شده کاهش صادرات گسترده‌ای را در صنایع فولاد، پتروشیمی و محصولات ویژه پالایشگاهی شاهد باشیم از بین برود. همچنین در شش ماهه دوم سال شرایط بهتری خواهیم داشت، نیمه دوم سال هم شاهد رشد دلار نیما خواهیم بود و هم به دلیل کاهش نرخ بهره دلار آمریکا، قیمت‌های جهانی حداقل ۱۵ یا ۲۰ درصد بالاتر از سطوح فعلی خواهند بود لذا در شش ماهه دوم سال شرایط به مراتب بهتری نسبت به شش ماهه اول سال در گزارشات و نیز در قیمت‌های تابلوی سهام مشاهده خواهیم کرد. با وجود افزایش نرخ نیما با توجه به اینکه رسماً کشور تمایل به گشایشات سیاسی و رفع گره از مشکلات با کشورهای خارجی دارد، قاعدتاً چند ماه اول انتظارات تورمی سنگینی نخواهیم داشت لذا برای کلیت اقتصاد شرایط بهتری می توان پیش بینی کرد، هرچه به سمت پایان سال و سررسید شدن اوراق بدهی نزدیک شویم قاعدتاً شرایط دولت جهت پوشش مشکلات بیشتر خود را نشان می دهد که البته چنانچه با یک کابینه مناسب بقیه اعضای اقتصادی تعیین شوند و شاهد رشد معافیت‌های مالیاتی همچون وعده‌های انتخاباتی باشیم و مجلس نیز رشد معافیت‌های مالیاتی اشخاص حقیقی و اصناف خرد تا درآمد ماهانه ۲۵ و نیم میلیون تومان را تصویب نماید عملاً می توان گفت که کشور از انقباض شدید فعلی می‌تواند عبور و به مرور به سمت رونق حرکت کند. در پی برطرف شدن مشکلات صادراتی صنایع با نرخ نیما، شرایط به مراتب بهتری نسبت به نیمه اول امسال و همچنین سال ۱۴۰۲ برای بورس متصور هستیم و به مرور با گشایش‌های سیاسی بیشتر احتمال اینکه به سمت رشد اقتصادی در بخش‌های غیر نفتی نیز حرکت نماییم بسیار زیاد می‌شود.

یادداشت

حشمت الله فلاحت پیشه
کارشناس مسائل بین‌الملل

مقاله آقای پزشکیان را باید دنیا به شکل «نو واقع گرایانه» تفسیر کند. ما در عصری به سر می‌بریم که فقط با شاخص‌هایی نو واقع گرایانه قابل تفسیر است. از یک سو جهان به شدت درگیر آنارشی و هرج و مرج بین المللی است و هر لحظه ممکن است بحران‌های موجود هم گسترش پیدا کند و امیدی به حل زودهنگام بحران‌ها و درگیری‌های امروز جهان نیست. دوم این که در این عصر، جمهوری اسلامی ایران و دولت آقای پزشکیان، اصل را بر منافع ملی گذاشته اند و بر اساس منافع ملی عمل می‌کند و لذا این عمل همزمان با حضور پرقدرت در عرصه جهانی خواهد بود و مصالح و مصلحت لازم نیز در نظر گرفته می‌شود. به هر حال دنیا باید درک واقع گرایانه‌ای از توانایی‌های ایران داشته باشد» سه شاخص نو واقع گرایی عبارت است از آنارشیسم بین المللی، غلبه منافع ملی و توزیع توانایی‌های کشورها. مقاله آقای پزشکیان دقیقا در همین قالب نوشته شده و به همین شکل هم باید تفسیر شود. آقای پزشکیان در تلاش است که برخلاف دولت‌های آقایان روحانی و خاتمی سیاست خارجی ایران را تنظیم کند. درواقع آقای پزشکیان در تلاش است سیاست خارجی ایران دچار غافلگیری نشود. ما دیدیم که ۲ دولت مشابه با دولت آقای پزشکیان، یعنی دولت‌های آقایان خاتمی و روحانی، به رغم این که با حسن نیت سعی کردند یک رویکرد توام با صلح و تنش زدایی را در پیش بگیرند، اما آنارشیسم بی رحم بین المللی بحران‌هایی را در منطقه ایجاد کرد که عملا مانع از پیشبرد سیاست‌های توسعه‌ای ایران هم شد. در زمان آقای خاتمی به رغم این که ایشان با گفتگوی تمدن‌ها آمده بود، اما دیدیم که امریکا اولین تحریم‌ها را در سال ۱۹۹۵ با تحریم شرکت کونوکو نشان داد و این شرکت آمریکایی را از همکاری نفتی با ایران منع کرد. بلافاصله همزمان با این تحولات دیدیم که به تدریج سلفی گری در شرق ایران شکل گرفت و القاعده و سپس طالبان قدرت گرفتند و پس از حادثه ۱۱ سپتامبر نیز ایران و آمریکا تا مرحله جنگ پیش رفتند و امریکا، ایرانی را محور شرارت نامید، که با گفتگوی تمدن‌ها به سمت رفع تنش آمده بود؛ بنابراین دیدیم که حتی در زمان دولت آقای خاتمی هم راهبرد توسعه‌ای ایشان، بالاجبار، تحت الشعاع ادبیات نظامی و امنیتی کشور قرار گرفت. در زمان روحانی این بحران از غرب برخاست. داعش و ترامپ همزمان یک آنارشی را به منطقه تحمیل کردند که به طور مشخص بخش عمده‌ای از منابع و انرژی ایران را هدر داد و ادبیات بین المللی و توسعه‌ای دولت روحانی هم تحت الشعاع بحران‌های منطقه‌ای و بین المللی قرار گرفت و بخش عمده‌ای از منابع کشور ایران سوخت شد.»
پزشکیان، با این پیامی که در عرصه بین المللی داده، عملا سعی دارد قبل از این که توطئه‌ای دیگر علیه ایران شکل بگیرد، به دنیا اعلام کند که ایران حاضر به گفتگو و مصالحه است. همانطور که ایشان به طور دقیق اعلام می‌کند که ایران حاضر است با کشور‌های غربی هم همکاری کند تا به بحران غزه پایان داده شود. در عین حال ایشان به عنوان شاخص سوم نوواقع گرایی بر توانایی‌های ایران تاکید می‌کند. زمانی که آقای پزشکیان از گسترش روابط با چین و روسیه صحبت می‌کند، این نوع مناسبات با مناسباتی که در دولت گذشته شکل گرفته بود متفاوت است. مناسبات مدنظر آقای پزشکیان از نوع برابری و احترام متقابل است، چرا که متاسفانه دیدیم که در دولت گذشته، چین و روسیه فقط ایران تحریم شده را در مناسبات خود تعریف کرده بودند و سایر قابلیت‌های ایران را نادیده گرفته بودند. اما آقای پزشکیان تاکید دارد که ایران قابلیت‌ها و توانایی‌های زیادی دارد که در راستای منافع ملی و با هدف مقابله با آنارشی بین المللی حاضر است به کار بگیرد.