سرمقاله

شهباز حسن‌پور
نماینده مجلس

رویکــرد دولـــت چهاردهم می‌بایست مبتنی بر آرامش و ثبات بازار سرمایه باشد، با سیاست‌های مالی اتخاذ شده در برنامه هفتم توسعه و لایحه بودجه ۱۴۰۳، انتظار می‌رود ضمن هدایت نقدینگی‌ به بازار سرمایه، شاهد تحقق رشد ۸ درصدی اقتصاد باشیم. بازار سرمایه نیازمند رویکردی حمایتی از سوی دولتمردان است، هرچند تحولات موجود در بازار سرمایه متأثر از اقتصاد و تغییر در متغیرها و ریسک‌های حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، و غیره است، اما انتظار می‌رود در دولت چهاردهم از نظر کمی و کیفی حمایت‌های ویژه‌ای از سهامداران صورت گیرد. سیاست‌های اقتصادی دولت می‌بایست مبتنی بر بازگشت آرامش و ثبات به بازار سرمایه باشد، با سیاست‌های مالی اتخاذ شده در برنامه هفتم توسعه و همچنین لایحه بودجه ۱۴۰۳، انتظار می‌رود ضمن هدایت نقدینگی‌های سرگردان از سایر بازارها به سوی بازار سرمایه، شاهد تحقق رشد ۸ درصدی اقتصاد باشیم. دولتمردان و مسئولان اقتصادی درصدد هستند، اقداماتی را به منظور بازگرداندن اعتماد به بورس انجام دهند، تامین مالی از مسیر بازار سرمایه از جمله مولفه‌هایی است که می‌تواند باعث اقبال سهامداران و افزایش سودآوری شرکت‌ها شود و جانی دوباره به بازار سرمایه ببخشد. افزایش سود شرکت‌ها باعث می‌شود نسبت قیمت به سود در بازار سرمایه تعدیل و جذابیت سرمایه‌گذاری افزایش یابد. دولت چهاردهم می‌بایست با مدنظر قرار دادن ملاحظات بازار سرمایه در سیاست‌گذاری‌ها و تصمیم‌گیری‌ها از این بازار حمایت کند تا شاهد چشم‌انداز مثبت بورس در آینده باشیم. کشور در بخش‌های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و غیره نیازمند هماهنگی، انسجام و وفاق همه قوا و به خصوص مجلس است، سیاست‌گذاران و متولیان بازار سرمایه می‌بایست با در نظر گرفتن منافع ملی و توجه به بنگاه‌های اقتصادی و جامعه سهامداران، تصمیمات منطقی‌تری برای رشد و رونق بازار بگیرند. این موضوع یکی از مهم‌ترین انتظارات فعالان بازار سرمایه از دولت جدید است که انتظار می‌رود اقدامات لازم برای آن عملیاتی شود تا فعالان این بازار بتوانند برای سال‌های آینده خود برنامه‌ریزی درست و مدیریت شده‌ای را اتخاذ کنند. بازار سرمایه با ابزارهای مالی جدید می‌تواند منابع زیادی را جذب و به سمت بخش تولید هدایت کند که این امر به پروژه‌های سودآور در کشور کمک خواهد کرد.

یادداشت

فریدون مجلسی
کارشناس مسائل آمریکا

جیمز ونس که در حال حاضر سناتور ایالت اوهایو در مجلس سنای ایالات متحده به حساب می‌آید با ۴۰ سال سن یکی از جوان‌ترین سیاستمداران آمریکا به حساب می‌آید. او به نوعی اظهار نظرهای دوران دانشگاه خود را مطرح می‌کند و این در حالیست که این سناتور آمریکایی که حالا از سوی .دونالد ترامپ به عنوان معاون وی انتخاب شده، در سال ۲۰۱۶ علیه ترامپ موضع گرفت اما در سال ۲۰۲۰ صراحتاً شاهد چرخش سیاسی وی به سمت ترامپ بودیم و او در نهایت با حمایت رئیس‌جمهوری پیشین ایالات متحده وارد مجلس سنا شد. اینکه چرا ترامپ وی را در کنار خود قرار داده به نوعی نشان می‌دهد که نامزد حزب جمهوری‌خواه که صرفاً چند سال از بایدن کوچک‌تر است، با قرار دادن جیمز ونس کنار خود به دنبال آن است تا یک معاون جوان را به افکار عمومی معرفی کند و او را مکمل خود بداند.
اگرچه ترور نافرجام دونالد ترامپ همچنان در سرخط اخبار قرار دارد، اما باید متوجه بود که این موضوع زودی فراموش خواهد شد و به حاشیه می‌رود ولی مساله مهم‌تر این است که در اردوگاه دموکرات‌ها اوضاع به هیچ وجه مناسب پیش نمی‌رود. همچنان معتقدم که بزرگان این حزب باید به سمت جایگزینی بایدن حرکت کنند و باید بدانند که دایره خودی‌ها در حزب دموکرات صرفاً نباید به بایدن محدود شود.
بر این اساس معتقدم آمریکای بایدن و ترامپ می‌تواند اوضاع را به صورت صحیح پیش ببرد و باید یک چهره جدید و توانمند روی کار بیاید تا بتواند بر مشکلات داخلی و خارجی فعلی فائق آید؛ چراکه به نظر می‌رسد ایالات متحده به دلیل چالش‌های موجود نیاز به یک گزینه بسیار قوی دارد.
اگر بایدن از رقابت‌های فعلی کنار نرود و تا چند وقت دیگر حزب دموکرات یک جایگزین قوی و مناسب برای او پیدا نکند، احتمال دارد که ترامپ در انتخابات به راحتی پیروز شود. توجه داشته باشید که دونالد ترامپ از لحاظ سنی چندان کوچک‌تر از بایدن نیست ولی از حیث فیزیکی و حتی در مورد میدانداری سیاسی در جهت هدایت افکار عمومی جلوتر از بایدن گام برمی‌دارد و همین توانمندی‌ها باعث ایجاد تمایزهای آشکار میان دو نامزد حزب جمهوری‌خواه و دموکرات می‌شود.
در این بین اگر به سخنان معاون ترامپ توجه شود، می‌بینیم که او هم از اسرائیل حمایت کرده که این حمایت به دموکرات یا جمهوری‌خواه بودن رئیسجمهوری ایالات متحده مربوط نمی‌شود.
واقعیت این است که هر دو حزب اصلی ایالات متحده مجاب به حمایت از اسرائیل هستند این در حالیست که آمار کشته‌ها در غزه در حال افزایش بوده و حالا به مرز ۴۰ هزار نفر رسیده است. وضعیت منطقه با پیروزی ترامپ کمی تغییر خواهد کرد و حتی وخیم‌تر خواهد شد. بحث این است که اگر ترامپ روی کار بیاید بدون شک موضوع تشکیل کشور مستقل فلسطین با خلل جدی
روبه‌رو می‌شود و از سوی دیگر صلح با کشورهای عربی هم برای تل‌آویو با مشکلات جدید روبه‌رو خواهد شد و مقامات اسرائیل باید هزینه‌های بیشتری برای تحقق این توافق پرداخت کنند. در مورد چین هم معاون ترامپ یک موضع رادیکال همانند وی اتخاذ کرد ولی واقعاً مشخص نیست که ایالات متحده از پکن چه می‌خواهد. واشنگتن فکر می‌کند که همچنان جهان تک‌قطبی وجود دارد اما نمی‌خواهد رشد چین را بپذیرد و متوجه شود که پکن هم در دنیای کنونی از حیث اقتصاد و تکنولوژی در حال تبدیل شدن به یک قطب مشخص است. به همین جهت پیروزی ترامپ باز هم گره‌های متعددی را در جامعه ملل به وجود خواهد آورد.

شفافیت تعیین تکلیف کالای متروکه و ضبطی گمرکی در سامانه سیات

به گفته مدیرعامل سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی، سامانه یکپارچه اموال تملیکی علاوه بر کالاهای قاچاق، کالاهای متروکه، ضبطی گمرکی، ضبطی قضائی و اموال غیرمنقول را نیز شامل خواهد شد. به گزارش خبرگزاری تسنیم، عبدالمجید اجتهادی مدیرعامل سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی در خصوص بهره‌برداری از فاز اول سامانه سیات و کاربردهای آن گفت: سامانه سیات یا سامانه یکپارچه اموال تملیکی از تکالیف قانون مبارزه با قاچاق است که از سال 1395 و با تصویب آیین‌نامه‌های اجرایی باید ایجاد می‌شد. وی افزود: با شروع دولت سیزدهم، رئیس جمهور شهید به وضعیت اموال تملیکی ورود کردند و در سفر به بوشهر خودشان به انبارهای اموال تملیکی رفتند و با توجه به وضعیت نامناسب انبارها دستوراتی را صادر کردند. ساماندهی و قفسه‌بندی انبارها به شکل خوبی انجام گرفت. اجتهادی گفت: یکی از مواردی که رئیس جمهور چه در جلسات و چه به صورت کتبی پیگیری کردند، اجرایی شدن سامانه‌های مبارزه با قاچاق و برقراری ارتباط بین آنها بود که یکی از آنها سامانه سیات بود. در این سامانه وقتی کاشف کالای قاچاق را کشف می‌کند، باید آن را در سامانه ثبت کند. کد یکتایی که از سامانه تعزیرات دریافت می‌شود نیز باید ثبت شود.

 

نامه خاندوزی به فرزین برای اصلاح آیین‌نامه تسهیلات کلان

وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه موضوع ذی‌نفع واحد از اهم مشکلات بزرگ اقتصادی است، برخی راهکارهای پیشنهادی کارگروه مشترک برای رفع چالشهای مرتبط را به بانک مرکزی ارائه کرد. به گزارش خبرگزاری تسنیم، در مکاتبه احسان خاندوزی وزیر اقتصاد با رئیس‌کل بانک مرکزی درخصوص اصلاح آیین‌نامه تسهیلات و تعهدات کلان آمده است: همان گونه که مستحضرید؛ ستاد پیگیری رفع موانع سرمایه‌گذاری و تولید از سال 1400 در وزارت متبوع تشکیل شده که یکی از وظایف اصلی آن پیگیری مشکلات فعالان اقتصادی است. براساس اظهارات فعالان اقتصادی، موضوع ذی‌نفع واحد از اهم مشکلات بزرگ اقتصادی است که منجر به اختلال در فعالیت آنها شده است. در این خصوص کارگروهی متشکل از نمایندگان بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران مجمع کارآفرینان ایران، معاونت امور بانکی بیمه و شرکتهای دولتی و مرکز تسهیل تأمین مالی تولید این وزارتخانه در مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود محیط کسب‌وکار تشکیل و 5 جلسه تخصصی نیز در این خصوص برگزار شده که طی آن به بررسی پیشنهادهای مطرح‌شده در مورد اصلاح آیین‌نامه تسهیلات و تعهدات کلان و حل مشکل ذی‌نفع واحد پرداخته شد.

«تجارت» آخرین تحولات بازار سرمایه را بررسی کرد

گروه اقتصاد کلان: در روزهای پایانی دولت سیزدهم به نظر می رسد تصمیم جدیدی به نفع بازار یا به ضرر بازار گرفته نخواهد شد و اگر گرفته بشود هم از تضمین اجرایی نزدیک به صفری برخوردار خواهد بود. به گزارش تجارت، کارشناسان معتقدند به نظر می رسد تا آمدن دولت جدید بسیاری از فعالان بازار تماشاگر هستند، وجود دو روز تعطیلی در وسط این هفته کمی بازار سرمایه را به دور از هیجانات همراه کرد و این موضوع ررا هم می توان در ارزش معاملات به وضوح دید.
البته اخبار مثبت حول بازار همچنان زیاد است و می توان به روند فعلی بازار بسیار امیدوار تر از روند های قبلی بود. از سوی دیگر همچنان سهم های کوچک و متوسط مورد توجه هستند و سهم های بزرگ در تعادل به سر می برند . از سوی دیگر رشد خزنده و آرام دلار نیما هم نکته ای است که بسیاری از فعالان بازار این روزها از آن غافل هستند و به نظر این رشد خزنده تاثیرات خودش را در گزارشات فصل های بعدی شرکت ها نشان خواهد داد. نرخ دلار نیما طی همین مدت 43600 را لمس کرد و به سمت کاهش اختلاف با دلار آزاد پیش می‌رود و این اختلاف به دی ماه سال قبل رسیده و شرایط رفته رفته در حال منطقی‌تر شدن است و حتی به نظر با استقرار دولت جدید این فضا منطقی‌تر و این فاصله کمتر خواهد شد. از سوی دیگر در نرخ بهره نیز تغییرات جدیست از دخالت‌های بانک مرکزی گرفته شود. کنترل جریان نرخ بهره یکی از مهمترین دستاوردهای مدت اخیر بازار بود که آن طور که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفته و زیر سایه سیاست گم شد اما از این پس به نظر این دو عامل می‌تواند نقش آفرینی ویژه و خاصی را برای بازار به همراه داشته باشد. یک نکته خاص دیگر را نیز باید به بحث مذکور اضافه کرد. باید گفت به نظر می رسد ترامپ موفق خواهد شد که دموکرات‌ها را شکست بدهد و این یک اتفاق عجیب و خاص برای بازار ما خواهد بود و از همین حالا باید استراتژی هایی را برای آن روز در نظر گرفت. گزارش‌های میان دوره‌ای ،برگزاری مجامع و گزارش‌های ماهانه و در نهایت رفت و آمد نمادها مهمترین اتفاق بازار خواهد بود که نبض اتفاقات و رویدادها را به دست می‌گیرد و طول موج ایجاد شده ناشی از تحولات بنیادی بازار قوی نیست ولی روی سهم های کوچک اثار قوی دارد. گزارش‌های سه ماهه گزارش‌های قوی برای بازار نخواهد بود.. هرچه تیم اقتصادی سریعتر مشخص شود و با اظهار نظرهای خود کار را آغاز کند تکلیف بازار روشن‌تر خواهد بود به نظر رفتار فعلی بازار که میلی به رشد ندارد توجیه پذیر است و البته همه در انتظار یک چرخش بزرگ در سیاست‌های اقتصادی هستند که می‌تواند بازار را نیز خوشبین کند.

کاهش خروج پول حقیقی از بورس تهران
اما روز چهارشنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی برای هفتمین روز متوالی منفی شد و 29 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد که نسبت به روزهای پیشین کاهش چشمگیری داشته است. دیروز نماد وبملت بیشترین خروج پول حقیقی را داشت که ارزش آن 15 میلیارد تومان بود. پس از وبملت، نمادهای فملی، وپاسار، ثفارس و خودرو بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای شتران، انرژی، شاوان، فزر، وآفر، وآذر و خنور تعلق داشت.

نمادهای اثرگذار بر شاخص کل
دیروز نمادهای شتران، وپاسار و حکشتی نمادهای سبزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در رشد شاخص کل بورس داشتند. در سوی دیگر نمادهای وپارس، ومعادن و کگل از نمادهای قرمز بودند که اثر منفی بر شاخص داشتند. در فرابورس نیز نمادهای شاوان، فزر و شرانل بیشترین اثر افزایشی را بر شاخص داشتند و نمادهای بساما، بپاس و مادیرا نمادهایی هستند که اثر کاهنده بر شاخص کل فرابورس داشتند. در بین نمادهای پرتراکنش بورس امروز نماد فملی بیشترین تراکنش را داشت و شتران و ثامان در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند. در فرابورس نیز خنور، شفام و معین بیشترین تراکنش را داشتند.

ارزش معاملات سهام
دیروز ارزش معاملات کل بازار سهام به 12 هزار و 988 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 3 هزار و 472 میلیارد تومان بود که 27 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز تشکیل می‌دهد. ارزش معاملات خرد نیز با کاهش 8 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 2 هزار و 871 میلیارد تومان رسید.

پرمعامله‌ترین سهم‌ها
در معاملات دیروز نماد فملی بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن 179 میلیارد تومان بود. پس از فملی، شتران بیشترین ارزش معاملات را داشت و فزر رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد شفام و وبملت در رتبه‌های بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند. حجم معاملات نیز سهام زملارد با تعداد 260 میلیون و 531 هزار و 223 سهم در صدر قرار گرفته است. فملی در رتبه دوم بیشترین حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به شتران تعلق داشت. دو نماد بترانس و شستا نیز در رتبه‌های بعدی بیشترین حجم معاملات بازار قرار داشتند.

صف‌های خرید و فروش بورس
در معاملات چهارشنبه، 39 نماد صف خرید داشتند و 79 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌های خرید با افت 28 درصدی نسبت به روز کاری قبل به 141 میلیارد تومان کاهش یافت و مجموع ارزش صف‌های فروش نیز با کاهش 18 درصدی به رقم 151 میلیارد تومان رسید.
تحلیل روز چهارشنبه
پایان بورس دیروز در حالی رقم خورد که از فشار فروش در بازار سهام کاسته شد و شاخص‌های بورسی در محدوده مثبت نوسان ایستادند. با این حال، معاملات بازار سهام همچنان با قدرت کمی بسته می‌شود؛ چراکه حجم و ارزش معاملات، روند نزولی داشته‌اند. پایان بورس دیروز به نحوی رقم خورد که شاخص کل در جهت کندل روز معاملاتی گذشته خود رفتار کرد. به طوری که در پایان بورس دیروز شاخص کل با افزایش هزار و 557 واحدی که معادل 0.07 درصد این شاخص است، روبه‌رو شد. بر این اساس، شاخص کل در پایان معاملات دیروز در سطح دو میلیون و 202 هزار واحدی ایستاد. در طرف دیگر، قیمت معاملات سهم‌های کوچک بازار سهام نیز بالا رفت؛ به طوری که شاخص هم‌وزن بازار در پایان بورس دیروز 825 واحد که معادل 0.12 درصد این شاخص است، افزایش ارتفاع داد و به سطح 704 هزار واحدی رسید.
گفتنی است تابلو بورس اوراق بهادار تهران در روز جاری، حجم معاملات را پنج میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی) را دو هزار و 959 میلیارد تومان نشان می‌دهد.

ورود و خروج پول حقیقی
برخلاف روند روز معاملاتی گذشته ورود و خروج پول حقیقی، این عدد در معاملات دیروز مثبت بود. به طوری که در پایان بورس امروز حدود هشت میلیارد تومان پول حقیقی وارد بازار سهام شده است. موضوع دیگری که باید عنوان کرد اینکه تا لحظه تنظیم این گزارش حدود 68 میلیارد تومان پول حقیقی از صندوق‌های درآمد ثابت خارج شده است. در جریان معاملات دیروز سه سهم فملی، شتران و فزر بیشترین ارزش معاملات و سهم‌های زملار، شتران و شستا به‌ترتیب بیشترین حجم معاملات را ثبت کرده‌اند.
همچنین سهم فملی نیز بیشترین ارزش بازار را در اختیار خود گرفت. همچنین قلرست با افزایش 6 درصدی بیشترین بازدهی و ودی با افت 10.53 درصدی کمترین بازدهی روز را از آن خود کرده‌اند. بیشترین خالص خرید حقیقی نیز به سهم‌های انرژی، شاوان و فزر تعلق گرفت. همچنین در جریان معاملات دیروز سهم‌های انرژی، شاوان و فزر ورود پول هوشمند داشتند. در سوی دیگر، فیلترهای بورسی نشان می‌دهند پول هوشمند از نمادهای توریل، شیراز و بوعلی خارج شده است. شایان ذکر است بیشترین سرانه خرید حقیقی در سهم‌های شرنگی، لخزر و ثفارس رقم خورد.
همچنین سآبیک در جریان معاملات دیروز بیشترین فشار تقاضا را ثبت کرد. در مقابل، بیشترین فشار عرضه نیز در نماد غگیلا بود.

گروه اقتصاد کلان: زائران سرپرست خانوار که دریافت کننده یارانه هستند، می‌توانند با مراجعه به در سامانه حج و زیارت و انجام مراحل ثبت نام اربعین، درخواست تسهیلات اربعین را ثبت کنند، با این حال هنوز به صورت رسمی پرداخت تسهیلات اعلام نشده و احتمالا با نزدیک شدن به روزهای اربعین مانند سال گذشته جزئیات آن اعلام می‌شود. به گزارش ایسنا، به تازگی وزیر اقتصاد اعلام کرده است که زائران سرپرست خانواری که یارانه دریافت می‌کنند، می‌توانند تسهیلات مربوط به سفر ایام اربعین دریافت کنند. این تسهیلات در سال گذشته تا سقف پنج میلیون تومان مشخص شد و برای حضور زمینی زائران اربعین از سوی بانک‌های زیرمجموعه این وزارتخانه پیش بینی شد. اگر طبق روال سال گذشته این تسهیلات پرداخت شود، متقاضیان زائر سرپرست خانوار به منظور دریافت و ثبت نام وام اربعین، می‌توانند نسبت به درخواست تسهیلات در سامانه حج و زیارت (سماح) به نشانی samah.haj.ir اقدام نمایند. در صورتی که متقاضیان از مرزهای زمینی خارج شوند، مبلغ این تسهیلات به صورت خودکار و بدون نیاز به مراجعه به بانک‌ها به حساب یارانه آن‌ها واریز شده و با اقساط یکساله از یارانه آن‌ها کسر می‌شود. سال گذشته، میزان این تسهیلات برای سرپرست خانوار سه میلیون تومان، سرپرست خانوار همراه با یک نفر از اعضای خانوار تحت پوشش او چهار میلیون تومان و سرپرست خانوار و دو نفر یا بیشتر از اعضای خانوار تحت پوشش او ‌پنج میلیون تومان بود، اما برای اربعین امسال هنوز اطلاعاتی از میزان مبلغ تسهیلات به صورت رسمی اعلام نشده است. با این حال، برخی شنیده‌ها حاکی از آن است که برای دریافت وام اربعین، ابتدا باید در سامانه سماح ثبت نام کرده و سپس به صورت اینترنتی یا با مراجعه حضوری به شعب بانک ملی درخواست وام کنید. گفتنی است؛ تا امروز خبر مبنی بر اعطای وام و تسهیلات بانکی از سوی بانک‌های عامل به زائران اربعین اعلام نشده و بر اساس تجربیات سال گذشته، به احتمال زیاد با نزدیک شدن به ایام اربعین اطلاع رسانی می‌شود.

اقتصاد کلان: رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: در حال حاضر ورودی از منابع بودجه جریان منظم و پایداری دارد که مصارف را پوشش می‌دهد. ۹۰ درصد بودجه جاری ۴ ماه اول سال تخصیص داده شده و از محل تملک دارایی‌ها هم ۵۰ همت تخصیص انجام شده است. به گزارش ایلنا، داوود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز در جلسه امروز هیئت دولت با اشاره به پایداری بودجه در دولت مردمی گفت: با وجود اینکه بودجه در سال‌های گذشته رشد نسبتاً بالایی داشت، اما امروز اتکاء به منابع و درآمد‌های پایدار در بودجه به گونه‌ای است که این ماه‌ها را بدون دغدغه در بودجه عمومی پشت سر می‌گذاریم.
وی اظهار داشت: در حال حاضر به طور متوسط ۲۰۰ هزار میلیارد تومان برای هزینه‌های جاری اعم از حقوق و دستمزد، هزینه‌های اجتناب‌ناپذیر دیگر و بازپرداخت اصل و سود اوراق منتشره در دوره‌های قبل، بدون نیاز به برداشت از محل‌های دیگر از محل منابع تعیین شده در قانون بودجه، تامین و پرداخت می‌شود. منظور با اشاره به اینکه این وضعیت در ماه‌های آتی نیز ادامه خواهد داشت، افزود: در حال حاضر ورودی از منابع بودجه جریان منظم و پایداری دارد که مصارف را پوشش می‌دهد. ۹۰ درصد بودجه جاری ۴ ماه اول سال تخصیص داده شده و از محل تملک دارایی‌ها هم ۵۰ همت تخصیص انجام شده است. رئیس سازمان برنامه و بودجه، همچنین به تامین و پرداخت حدود ۴۰ همت یارانه نقدی، کمک‌های معیشتی، یارانه دارو و برخی هزینه‌های حمایتی دیگر دولت اشاره کرد و اظهار داشت: این منابع نیز از محل فروش بنزین، گاز طبیعی و سایر فرآورده‌ها در داخل به دست می‌آید که عینا به مردم بازگردانده می‌شود و دولت از این محل چیزی دریافت نمی‌کند. همین موضوع باعث شده که شاخص عدالت اجتماعی و توزیع درآمد در این دولت بهبود و ضریب جینی کاهش پیدا کند. همچنین با تلاش‌های صورت گرفته، خرید تضمینی گندم نیز به روال معمول در حال انجام است.

یکی از اقدامات دولت سیزدهم جلب مشارکت‌های مردمی در مالیات ستانی عادلانه، شفاف و حق انتخاب هزینه‌کرد محل مالیاتی است که این امر باعث اعتماد مردم به نظام مالیاتی و رشد درآمدهای مالیاتی می‌شود. به گزارش ایرنا، تعیین محل هزینه‌کرد مالیات با هدف حکمرانی مالیاتی مردم بر درآمدهای مالیاتی کشور با تاکید دولت سیزدهم در برنامه هفتم توسعه مورد توجه قرار گرفته است و هیات این دولت این موضوع را مصوب کرد و مالیات‌دهندگان می‌توانند محل هزینه‌کرد مالیات پرداختی خود را مشخص کنند. مودیان می توانند با انتخاب خود مالیات‌های پرداختی خود را در حوزه ساخت مدارس، بیمارستان‌ها، اماکن ورزشی و... صرف کنند؛ به نحوی که مالیات‌دهندگان در یک عمران و توسعه کشور مشارکت می‌کنند. نتیجه ارتباط مثبتی که بین مودیان و سازمان امور مالیاتی ایجاد شده، نشانگر رشد درآمدهای مالیاتی با بستن راه‌های فرار مالیاتی و اعتماد مردم به نظام مالیاتی است.

تکیه بر درآمدهای غیر نفتی با رشد درآمدهای مالیاتی
در راستای جلب مشارکت مردمی، برنامه‌های دولت سیزدهم تکیه بر درآمدهای غیرنفتی بود تا بودجه با درآمد پایدار و پیش‌بینی شده تامین شود و با کسری مواجه نشود؛ در همین راستا مالیات ستانی عادلانه را به ثمر رساند. دولت سیزدهم بر پایدارسازی منابع بودجه عمومی تاکید ویژه‌ای داشت و در مدت سه سال از فعالیت این دولت شاهد رشد درآمدهای مالیاتی و گمرکی هستیم که بر اساس اعلام سازمان برنامه و بودجه، متوسط رشد درآمدهای مالیاتی و گمرکی در دولت سیزدهم به ۶۱ درصد و نسبت درآمدهای مالیاتی به منابع بودجه عمومی به ۴۱ درصد در سال ۱۴۰۲ رسیده است. طبق این گزارش، متوسط رشد درآمدهای مالیاتی و گمرکی از ۲۰ درصد در سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹ به ۶۱ درصد در سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ رسید که در نتیجه آن (همزمان با رشد اقتصادی بالای ۵ درصد) نسبت درآمدهای مالیاتی به منابع بودجه عمومی از ۳۶.۸ درصد در سال ۱۳۹۹ به ۴۱ درصد در سال ۱۴۰۲ رسید. همچنین سهم درآمدهای پایدار بودجه از ۴۴.۹ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۵۱.۸ درصد در سال ۱۴۰۲ و ۵۹.۴ درصد در قانون بودجه سال ۱۴۰۳ افزایش یافته است. دولت سیزدهم مالیات ستانی عادلانه را در دستور کار قرار داد، در همین راستا از تحقق درآمدهای مالیاتی از رقم مصوب در قانون بودجه پیشی گرفت؛ بر اساس گزارش سازمان امور مالیاتی کشور، در سال ۱۴۰۰، حدود ۳۰۶ هزار میلیارد تومان در منابع مالیات‌های مستقیم و کالاها و خدمات وصول شد که نسبت به سال ۱۳۹۹ به میزان ۵۹ درصد رشد و نسبت به مصوب قانون بودجه سال ۱۴۰۰ معادل ۱۱۳ درصد تحقق داشت.