رکورد منفی در استفاده از منابع سرزمینی

وزیر جهاد کشاورزی ضمن تاکید بر رعایت اخلاقیات در مصارف محصولات کشاورزی اظهار کرد:حدود یک سوم محصولات کشاورزی به دست مصرف‌کننده نهایی و اصلی نمی‌رسد و تبدیل به ضایعات می‌شوند. به گزارش ایسنا، غلامرضا نوری قزلجه - وزیر جهاد کشاورزی - در اولین همایش ملی اخلاق در کشاورزی و غذا، اظهار کرد: علما دین را با دو عنصر عقلانیت و اخلاق تعریف می‌کنند. اخلاق ۵۰ درصد دین است که عدالت و کرامت را در بر می‌گیرد. همایش امروز بسیار گسترده است و فرهنگ، اقتصاد، معیشت و امنیت را در بر می‌گیرد و پرداخ تن نظامات اخلاقی در این حوزه از ضروریات است. وی افزود: اگر بخواهیم بررسی کنیم که در یک جامعه با بخش کشاورزی، اخلاق مدارانه رفتار می‌شود یا نه باید پایداری محیط زیست، پایداری منابع تولید و منابعی را که در اختیار دارد و استفاده می‌کند را مورد بررسی قرار دهیم. ما متاسفانه از منابع آب و خاک خود به خوبی استفاده نکرده‌ایم و این درحالیست که باید حتی در مصرف نعمت‌هایی که به وفور وجود دارند نیز صرفه‌جو باشیم. در ملل پیشرفته دیگر از ۴۵ درصد منابع تجدید شونده خود استفاده می‌کنند. با وجود وفور نعمت شاهد صرفه‌جویی در میان آن‌ها هستیم اما ما در کشور خودمان از ۸۰ درصد منابع تجدید شونده استفاده می‌کنیم بنابراین عملکرد اخلاقی نداریم و تا عدالت اجتماعی فاصله بسیاری داریم.

 

انتقاد از حضور مسئولان در فضای مجازی

رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره‌ به استفاده زیاد مسؤلان اقتصادی از فضای مجازی برای ارائه نظرات و مواضع خود گفت: مسائل کشور باید از فضای توییتی خارج شود. به گزارش تسنیم، غلامرضا تاجگردون رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس امروز در نشستی با حضور روسای تشکل ها در اتاق بازرگانی ایران اظهار داشت: در بودجه نمی شود توقع داشت همه مسائل را حل کرد اما مسائل اصلی که مطرح می‌شود را باید مد نظر داشت. وی افزود: تعارض منافع میان بخش خصوصی و دولتی زیاد شده است و چالش سنگینی در بخش هایی مانند برق و نحوه محاسبه خدمات دولتی ایجاد شده است. رییس کمیسیون برنامه بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: تخصیص ارز، نوع تخصیص ارز و پیمان سپاری ارزی از جمله مسائلی است که باید در ابتدا باید مورد توجه قرار گیرد. وی تصریح کرد:برای تعیین نرخ ارز باید منافع همه بخش ها در نظر گرفته شود زیرا در این بخش میام مردم و فعالان اقتصادی نیز تعارض منافع وجود دارد. وی با اشاره‌ به استفاده زیاد مسؤلان اقتصادی برای ارایه نظراتشان از شبکه های مجازی گفت: مسائل کشور باید از فضای توییتی خارج شود و با مسائل بخش خصوصی آشنا شوند.

افزایش حدود ۱۰ درصدی برداشت محصول خرما در آبادان
حسن دشتی نژاد در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به پایان برداشت خرما از نخیلات شهرستان، اظهار کرد: امسال حدود ۷۳ هزار تن خرما از نخیلات آبادان برداشت شد و شاهد افزایش ۸ تا ۱۰ درصدی برداشت بودیم؛ سال گذشته ۶۸ هزار تن خرما برداشت شد. وی ادامه داد: ۴ کارگاه مکانیزه بسته‌بندی خرما و ۸ کارگاه سنتی در شهرستان آبان مستقر هستند و خرما به صورت توافقی از نخلداران خریداری می‌شود.
دشتی نژاد با بیان اینکه کیفیت خرما بستگی به کیفیت آب دارد، عنوان کرد: محصول خرمای آبادان، سال گذشته درجه دو و سه بود اما با توجه به بارندگی‌های مناسب سال زراعی گذشته و ای سی پایین آب خوشبختانه خرمای با کیفیت و درجه یک و دو برداشت شد. مدیر جهاد کشاورزی آبادان گفت: ۶۵ درصد واریته‌های نخیلات، استعمران است که خرمای صادراتی است. امسال حدود ۴۸ هزار تن خرمای استعمران برداشت شد. همچنین ۱۵ درصد خرمای برحی، ۱۵ درصد زاهدی و مابقی شامل دیگر ارقام خرما است. وی در خصوص قیمت خرید توافقی خرما یادآور شد: هر کیلوگرم خرمای درجه یک استعمران با قیمت ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان و درجه دو نیز ۱۵ درصد کمتر و با قیمت هر کیلوگرم ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان خریداری می‌شود.

تبدیل ۳۰ درصدی تولیدات
کشاورزی به ضایعات
معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات و ترویج کشاورزی با تاکید بر بکارگیری هوش مصنوعی در حوزه امنیت غذایی اظهار کرد: به طور متوسط ۲۵ تا ۳۰ درصد از تولیدات ۱۳۳ میلیونی بخش کشاورزی به اصراف و ضایعات تبدیل می‌شود.
به گزارش ایسنا، سید مجتبی خیام نکویی - معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات و ترویج کشاورزی - در اولین همایش ملی اخلاق در کشاورزی و غذا، اظهار کرد: ما در تدوین سند امنیت غذایی در شورای عالی انقلاب فرهنگی، میزبان ۲۶ دستگاه بودیم و این سند یکی از افتخارات نظام جمهوری اسلامی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است. وی افزود: ایجاد هماهنگی در سیاست گذاری تامین، تولید، عرضه و مصرف غذای حلال و سالم در کل زنجیره از پیش تولید تا مزرعه و سیاست کرامت انسانی افراد در دسترسی به غذای کافی، حاکمیت فرهنگ مطلوب غذایی و پرهیز از اسراف، ارتقای شاخص‌هایی که کیفیت و سلامت غذا در کل اجزای زنجیره از جمله اهداف مهم و اصلی است بنابراین این نشست قدم موثری در اجرایی شدن برخی از سیاست‌های مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی در یکی از بهترین اسناد مصوبه سند امنیت غذایی دانش‌بنیان کشور، نقش مهمی دارد. خیام نکویی ادامه داد: تمام گرفتاری‌های بشر امروزه علیرغم پیشرفت‌های حیرت‌آور و شگفت انگیز در برخی ابعاد این است که اخلاق وجود نداشته و این پیشرفت‌ها همچون فناوری هسته‌ای بر ضد بشر است. این امکان که در اختیار استکبار جهانی قرار می‌گیرد، به یک سلاح بیولوژیک علیه جامعه بشری تبدیل می‌شود در صورتی که می‌تواند در حوزه امنیت غذایی اتفاقات کم‌نظیری را از لحاظ افزایش تولید در واحد بهره‌وری و افزایش کیفیت رقم زند.

در نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران مطرح شد

صبح دیروز (دوشنبه) هفدهمین نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با محوریت تبادل‌نظر در مورد شرایط روز اقتصاد و فعالیت‌های اقتصادی و رسیدگی به موضوعات داخلی پارلمان بخش خصوصی برگزار شد؛ در این جلسه، رئیس اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد که کیفیت سبد صادراتی کشور ارتقا داده شود.
به گزارش ایسنا، صبح دیروز (دوشنبه) هفدهمین نشست هیات نمایندگان دوره دهم اتاق بازرگانی ایران با حضور نمایندگان بخش خصوصی در محل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران برگزار شد؛ تحولات منطقه‌ای، لایحه بودجه ۱۴۰۴ و مباحث محیط کسب‌وکار از موضوعات اصلی این نشست بود.
همچنین گزارش حسابرس و بازرس قانونی اتاق ایران برای سال ۱۴۰۲، گزارش تفریغ بودجه ۱۴۰۲ و گزارش پیشرفت احکام بودجه ۱۴۰۳ اتاق ایران نیز در این نشست ارائه شد.
در سخنرانی پیش از دستور جلسه، سهراب شرفی- عضو هیات نمایندگان اتاق ایران- پیرامون مسائل ساختاری در اتاق بازرگانی ایران، ضمن تاکید بر اینکه بایستی راهبردهایی برای رشد و توسعه اقتصادی تنظیم شود، اظهار کرد: اما در عمل اتاق درگیر مشکلات زیادی است که باید برای این موارد چاره‌اندیشی کند. اتاق بازرگانی باید محل اندیشه و تفکر در جهت رونق اقتصادی باشد اما به دلایلی این موارد حاصل نشده است. باید دولت و مجلس باور کنند که اتاق در تدوین قوانین و سیاست‌گذاری اقتصادی اثرگذار است و باید با توانمندی در درون اتاق این موارد حاضر شود. وی تصریح کرد: باید اتاق بر مبنای اندیشه و تفکر و تأیید استراتژی توسعه‌ای کار کند. امیدوارم در این مسیر گام‌های مؤثر در اصلاح ساختار برداریم. بر شفافیت در اتاق ایران تانید کنیم و امیدواریم هیات رئیسه جدید گزارشی از عملکرد و اثرگذاری افرادی که در کرسی‌های دولتی به‌عنوان نماینده اتاق ایران حضور دارند، ارائه شود. همچنین باید گزارشی از عملکرد شورای روسا برای اعضای هیات نمایندگان ارائه شود.

لزوم حذف تناقض‌ها در مرکز داوری
در دومین سخنرانی پیش از دستور، امیرعادل طاهرخانی - دیگر عضو هیات نمایندگان اتاق ایران - اظهار کرد: بنده به‌عنوان منتخب هیات نمایندگان در مرکز داوری حضور داشتم؛ اما متأسفانه ابزار این همکاری در اختیار ما قرار نگرفت؛ این موضوع در حقیقت اهانت به آرا و موکلان من است. مرکز داوری اتاق ایران در ارائه خدمات مطلوب ناکام بوده و در توسعه دفاتر در شهرستان‌ها نیز ناکام است.
عضو هیات رئیسه مرکز داوری اتاق ایران ادامه داد: برخی از تشکل‌ها برای ارائه خدمات به دنبال مراکز داوری هستند. اگر ابزار کافی در مرکز داوری بود این تناقض‌ها پیش نمی‌آمد. مرکز داوری نهادی قانونی است اما خود به بی‌قانونی دست می‌زند و اقداماتی انجام می‌دهد که خلاف قانون است و این مصادیق به رئیس اتاق ایران اطلاع داده شده است.

تعطیلی پنج‌شنبه غیرکارشناسی است
یوسف قاضی عسکر- عضو هیات نمایندگان اتاق اصفهان- در ادامه به‌عنوان آخرین سخنران پیش از دستور، گفت: بیست و هشتیمن روز ملی صادرات که روز گذشته (یکشنبه ۲۹ مهر ماه)، کم رونق تر از همیشه برگزار شد؛ چنانچه این رویه ادامه‌دار باشد، وضعیت بدتر هم خواهد شد و کسری تراز تجاری کشور به بیش از ۲۰ میلیارد دلار در نیمه دوم سال خواهد رسید؛ چراکه رویه‌های جدید، قوانین و مشکلات باعث می‌شود که صادرات بیش‌ از پیش آسیب ببیند. وی با بیان اینکه مجلس و دولت، به‌جای حل مشکلات صادرات، به دنبال تعطیلی روز پنجشنبه هستند، تصریح کرد: متاسفانه گویی هیچ توجهی به گزارش بخش خصوصی نمی‌شود. در حال حاضر وضعیت به سمتی پیش می‌رود که با تعطیلی پنج‌شنبه‌ها، هزینه تولید بالاتر می‌رود. این در حالیست که بخش خصوصی و تولیدکننده معتقد است که بایستی به پیشنهاد بخش خصوصی و اقتصاددان‌ها توجه شود.
قاضی عسکر در بخشی دیگری از صحبت‌های خود تاکید کرد: بخشی نگری در حوزه انرژی، بلای جان تولید است. واردات و صادرات یک زنجیره است و باید این زنجیره باهم دیده شود.
این عضو هیات نمایندگان اتاق اصفهان پیشنهاد کرد: شورای عالی صادرات تشکیل شود؛ اما ریاست آن در اختیار اتاق ایران، کمیسیون صادرات اتاق ایران یا کنفدراسیون صادرات ایران باشد. باید اتاق ایران نبض کار را دست گیرد و دولت و مجلس به نظر و پیشنهاد بخش خصوصی توجه کنند.

مشکل ناترازی انرژی داریم
در ادامه این نشست، صمد حسن‌زاده- رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران- ضمن تاکید بر اینکه اتاق ایران با مجلس و دولت ارتباط خوبی دارد، اظهار کرد: می‌توانیم از رئیس مجلس برای بخش خصوصی درخواست زمان نطق قبل از دستور کنیم تا در صحن مجلس، بخش خصوصی مشکلات خود را از نزدیک مطرح کند. وی ضمن اشاره به نشست صبح امروز هیات رئیسه اتاق ایران با اعضای کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس، گفت: مطالبی در این نشست عنوان شد؛ واقعیت این است که کل کشور مشکلاتی دارد و دولت هم می‌گوید در این شرایط نمی‌توانیم کاری انجام دهیم. یکی از این مشکلات، ناترازی انرژی است. باید همه سعی کنیم در حل این مشکلات به دولت کمک کنیم. طبق اعلام وزارت نیرو، قرار است ۳۰ هزار مگاوات به ظرفیت کشور اضافه شود اما این وعده به این زودی عملیاتی نخواهد شد و اینکه در واقعیت چه خواهد شد، موضوع دیگری است. حسن‌زاده تاکید کرد: بخش خصوصی باید همت کرده و با سرمایه‌گذاری در این حوزه، برای حل این مشکل کشور کمک کند. دولت، توانایی حل این مشکلات را به دلیل تحریم‌ها و مشکلات سیاسی منطقه ندارد. رئیس اتاق بازرگانی ایران در رابطه با سپرده‌های اتاق ایران و اتاق شهرستان‌ها نزد بانک‌ها، گفت: هیات رئیسه اتاق ایران معتقد است که مشکلات واحدهای تولیدی باید احصا شود و آن واحد تولیدی که در تأمین نقدینگی مشکلاتی دارند اتاق‌های بازرگانی در سراسر کشور در جهت حل آن تلاش کند.

لزوم تغییر رویکرد و نگاه سیاست‌گذار به صادرات
رئیس نمایندگان بخش خصوصی کشور تصریح کرد: یکی از نکاتی که روز گذشته (مراسم بزرگداشت روز ملی صادرات) تلاش کردم به مقامات و سیاست‌گذاران این حوزه یادآور شوم، اهمیت تغییر رویکرد و نگاه سیاست‌گذار به صادرات بود. بخش عمده صادرات کشور به محصولات خام و نیمه‌خام تعلق دارد که این مسئله اقتصاد ما را در برابر هرگونه شوک داخلی و خارجی آسیب‌پذیر ساخته است. باید در کنار بهره‌مندی از مزیت‌های نسبی، به خلق مزیت هم توجه ویژه شود و با تقویت تولیدات با ارزش‌افزوده بالا و صادراتی، کیفیت سبد صادراتی کشور ارتقا داده شود. وی گفت: همچنین فعالان بخش خصوصی پیشنهادهایی را برای حل مشکلات نرخ ارزی، رفع تعهد ارزی و مشکلات حمل‌ونقل و ... مطرح کردند. رئیس‌جمهوری هم به همکاری بخش خصوصی تاکید و عنوان کرد که اتاق بازرگانی طرح‌های کارشناسی خود را درباره مسائل اقتصادی، آماده کرده و تحویل دولت دهند. در حل مشکلات به این راهبردها توجه خواهد شد. امیدواریم همه واحدهای تولیدی در مسیر پیشرفت اقتصادی گام‌های مهمی بردارند. حسن‌زاده افزود: همچنین در خصوص تأثیر سیاست ارزی و تجاری بر ایجاد کسری تجاری ۱۷ میلیارد دلاری در سال گذشته (۱۴۰۲) هشدار داده و خواستار تجدیدنظر در این سیاست‌ها شدم. از طرفی با توجه به رویه نادرست برخی از کشورها مشکلاتی برای کشور و اقتصاد پیش آمده، ما در حال حاضر پنج کشور، شریک تجاری ایران هستند، باید بازارهای هدف دیگری برای صادرات کشور در نظر بگیریم تا این تهدیدها را رفع کنیم.
رئیس اتاق ایران در رابطه با لایحه بودجه ۱۴۰۴ اظهار کرد: اتاق ایران طی نامه‌ای در خصوص تنظیم سند لایحه بودجه ۱۴۰۴، پیشنهادهای بودجه‌ای خود را برای سازمان برنامه ارسال کرده است. همچنین نامه‌ای به رئیس سازمان برنامه‌ و بودجه تنظیم و درخواست شد که پیش از ارسال سند لایحه به دولت، نظرات اتاق شنیده شود.