رفع فیلترینگ در دستور کار جدی دولت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره وضعیت فیلترینگ، تاکید کرد: اقدامات به صورت جدی در دستور کار جدی دولت است. امیدواریم که زودتر این موضوع هم به نتیجه برسد. به گزارش ایسنا، ستار هاشمی در حاشیه جلسه امروز هیئت دولت در جمع خبرنگاران اظهار کرد: به صورت طبیعی نگاه ما در وزارت ارتباطات بر ایجاد همگرایی و وفاق است. ما از تصمیمات هیجانی پرهیز میکنیم. سعی میکنیم تصمیماتی که گرفته میشود پایدار باشد که عملاً امکان برگشت آن وجود نداشته باشد. وی درباره نرخ رجستری، اظهار کرد: نگاه ما در وزارت ارتباطات، مبنایی، کارشناسی و علمی است تا همگرایی و وفاق را ایجاد کنیم. دستگاههای مرتبط و ذینفع در این موضوع را دعوت و جلسات متعددی را برگزار کردیم و در نهایت موضوع با همفکری معاونت حقوقی، وزارت صمت و نهادهای نظارتی و امنیتی، جمعبندی، در هیئت دولت مطرح و تصویب شد. سازوکار اجرایی آن را هم بزودی اعلام میکنیم. وزیر ارتباطات در پاسخ به پرسشی درباره نظارت بر قیمت آیفون، ادامه داد: نظارت بر قیمتها موضوعی است که در حاکمیت رخ میدهد اما آنچه در هیئت وزیران مطرح و مصوب شد براساس یک نگاه کارشناسی، تحلیلی و همفکرانه بود که باید اجازه داد این امر مسیر خود را طی کند.
شیخ نعیم قاسم جایگزین شایستهای برای شهید نصرالله است
«سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیروز چهارشنبه و در حاشیه جلسه هیأت دولت، انتخاب شیخ نعیم قاسم بهعنوان دبیرکل حزبالله لبنان را تبریک گفت و ابراز اطمینان کرد که «ایشان جایگزین شایستهای برای شهید بزرگوار سیدحسن نصرالله خواهد بود». عراقچی در ادامه گفت: حزبالله یک واقعیت است که نمیتوان آن را نادیده گرفت، حزبالله در حال ترمیم و جبران ضربههایی است که خورده است و فرماندهان و سران در حال جایگزین شدن هستند. سازماندهی مجدد در حال برقراری است و نتیجه این روند را هم در روزهای گذشته در صحنههای عملیاتی دیدیم که چطور حزبالله توانست با تهاجمهای زمینی رژیم صهیونیستی مقابله کرده و ضربههای قابل توجهی را به آن وارد کند. خوشحال هستیم که حزبالله خودش را بازسازی کرده و با قدرت ادامه میدهد. وزیر خارجه ایران همچنین گفت: ما خوشحال میشویم که با ایشان ملاقات داشته باشیم و این موضوع به تحولات جاری در لبنان بستگی دارد؛ حملههای رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان همچنان ادامه دارد؛ بحثهای امنیتی در لبنان همچنان وجود دارد و به محض فراهم شدن فرصت ما خوشحال میشویم که دیداری داشته باشیم.
گروه سیاسی: در معادلات امنیتی جدید خاورمیانه موضوع آینده تقابل ایران و رژیم اسرائیل در مقام مسالهای جدی مورد توجه افکار عمومی و ناظران سیاسی قرار گرفته است. اگر در گذشته عرصه تقابل میان تهران و تلآویو به برخوردهای نیابتی محدود بود، در چند وقت اخیر شاهد اقدامات مقابل میان طرفین بودهایم.
به گزارش «زیسان»، در آخرین موج از برخوردهای پینگ پنگی میان ایران و رژیم اسرائیل، شنبه هفته جاری (5 آبان) اقدام متجاوزانه رژیم صهیونیستی با حمله به مراکزی نظامی در کشورمان صورت گرفت. هر چند تمامی شواهد از شکست خودره بودن حمله آنها حکایت دارد اما همچنان بحث واکنش ایران به این اقدام صهیونیستها در کانون توجهات است. در چند روز گذشته برخی از افراد در محافل مجازی خواستار پاسخ کوبنده و انجام عملیات وعده صادق 2 شدند که البته به هیچ عنوان این موضع رسمی دولت ایران بود. در این زمینه، اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: «ما از همه ابزارهای در دسترس برای پاسخدهی قاطع و موثر به تجاوز رژیم صهیونیستی استفاده میکنیم و قاعدتاً نوع پاسخ ما با توجه به نوع حمله صورت میگیرد.» با وجود این اظهارات حالا مساله مهم این است که ایران برای آینده تنشها با اسرائیل میبایست چه رویکردی را اتخاذ کند؟ آیا باید دور جدیدی از عملیات نظامی کوبنده همانند وعده صادق 1 و 2 علیه رژیم اسرائیل صورت بگیرد؟ «تجارت» به منظور بررسی این مساله مهم با علی بیگدلی، کارشناس مسائل بینالملل و استاد دانشگاه و حسن هانیزاده، کارشناس مسائل بینالملل گفتوگو داشته است.
علی بیگدلی: مصلحت کشور در این است که تنش با اسرائیل مدیریت شود
علی بیگدلی در ارزیابی خود از اقدام متجاوزانه اخیر رژیم اسرائیل علیه کشورمان تاکید کرد: «در ابتدا باید توجه داشت که حمله رژیم اسرائیل به ایران، به واسطه نقشآفرینی آمریکا کنترل شده بود. در روزهای اخیر نیز که ابعاد و خسارات حمله مشخص شده، به طور رسمی اعلام کردهاند که جنگندههای اسرائیلی وارد حریم هوایی ایران نشده و عملا خسارات بسیار ناچیزی وارد شده است. در وضعیت بعد از حمله نیز شاهد بودیم که بازارهای مالی در ایران سیگنال مثبت نشان دادند؛ چرا که حمله محدودتر از آنچیزی بود که تبلیغ میشد. بنابراین با در نظر گرفتن تمامی این جوانب، در ابتدا اصلا ضرورتی برای نشان واکنش از سوی ایران وجود ندارد. در سطح دوم، باید توجه داشت که هر گونه حمله مجدد ایران به اسرائیل میتوان عملا زمینه را برای وقوع یک جنگ بزرک ایجاد کند. این وضعیتی است که هیچ بازیگری خواهان آن نیست؛ حتی اسرائیل.» وی افزود: «در صورت وقوع درگیری جدید نقش بازدارندگی و میانجیگری آمریکا در کنترل تنش میان ایران و اسرائیل نیز از میان خواهد رفت. واقعیت امر این است که تنها چند روز تا زمان انتخابات آمریکا باقی مانده و آنچنان که سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان نیز تاکید کرده، کانالهای واسطه برای رایزنی غیرمستقیم میان تهران و واشنگتن قطع شده است. این وضعیت به معنای یک شرایط پیچیده است که امکان خلق بک بحران بزرگ را دارد. بنابراین، بر این بارو هستم که ایران حداقل در مقطع کنونی نمیخواهد پاسخ قاطعی به اسرائیل نشان دهد ومعادلات را به سوی یک بحران بزرگ سوق بدهد.» این کارشناس مسائل بینالملل در ادامه اظهارات خود تصریح کرد: «با توجه به وضعیت اقتصادی کشور و برنامههایی که دولت جدید برای بهبود شرایط در پیش گرفته است، به هیچ عنوان مصلحت نیست که ایران حمله متقابلی را علیه اسرائیل انجام دهد. البته باید توجه داشت که این موضوع مشروط است و در شرایط خاص ایران باید قاطعانه در برابر هر گونه تجاوز واکنش نشان دهد.» این استاد دانشگاه در بخش پایانی اظهارات خود با تمرکز بر موضوع انتخابات آمریکا تاکید کرد: «باید توجه داشتیم که موقیعت احیای برجام از میان رفته و اکنون تفاوتی ندارد که کدامیک از هریس یا ترامپ برنده باشند. اما باید خود را برای وضعیت روی کار آمدن ترامپ مهیا کنیم. واقعیت این است که دموکراتها نرمش بیشتری در مذاکره با ایران دارند اما دونالد ترامپ با موضعی سرسختانه میتواند مشکلات بزرگی را برای کشورمان رقم بزند. لذا در موقعیت کنونی کنترل تنشها یک ضرورت غیر قابل انکار است که باید مورد توجه قرار بگیرد.»
حسن هانیزاده: ورود به عرصه کنش و واکنش پینگ پنگی بازی کردن در زمین نتانیاهو است
حسن هانی زاده در ارزیابی خود از حمله اخیر اسرائیل به کشورمان تاکید کرد: «حمله اخیر جنگندههای رژیم صهیونیستی به ایران، یک شکست تاریخی در عملیاتهای نظامی تلآویو محسوب میشود. با وجود برنامهریزی رژیم اسرائیل با همراهی آمریکا برای ضربه زدن به تاسیسات راهبردی نظامی ایران، با اقدام و عملکرد سامانه پدافندی کشورمان ناکام ماند. آسیبهای بسیار اندکی به ایران وارد شد. لذا میتوان گفت، با توجه به شکست عملیات، واکنشهای شتابزده به هیچ عنوان در راستای منفاع و امنیت ملی کشورمان نیست. در یک اقدام منطقی جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم صهیونیستی در شورای امنیت سازمان ملل طرح شکایت میکند.» وی افزود: «در این نکته که حق پاسخگویی برای ایران محفوظ است، تردیدی وجود ندارد اما باید این امر در زمان و مکان معین صورت بگیرد. چنین امری نیازمند مطالعه میدانی دقیق است.
با توجه به اینکه عملیات وعده صادق 2 ابهت و هیمنه تلآویو را خدشهدار کرد، دیگر نیازی به یک اقدام فراگیر و همهجانبه علیه رژیم صهیونیستی نبوده و نیست. هر گونه ورود به عرصه کنش و واکنش پینگ پنگی بازی کردن در زمین نتانیاهو است. نخستوزیر رژیم اسرائیل قصد دارد فضای منطقه را به صورت بحران بیشتر سوق دهد و ایران را به یک جنگ هوایی و دریایی با آمریکا و تلآویو وارد کند. این امر به هیچ عنوان در راستای منافع ملی کشور نیست.» این کارشناس مسائل بینالملل در بخشی دیگر از گفتههای خود تاکید کرد: «اکنون زمان است که بیش از هر زمان دیگر میدان و دیپلماسی با هم هماهنگ شوند. بدین معنا که باید تمامی نهادهای نظامی و دیپلماسی با هماهنگی کامل شرایط منطقه را در نظر بگیرند. بنابراین هر گونه اقدام شتابزده در راستای منافع نتانیاهویی است که به مرحله خودزنی رسیده است. او سعی دارد در آخرین روزهای عمر سیاسی خود، از طریق گسترش بحران و کشاندن پای ایران به یک جنگ نابرابر، امتیاز و پیروزیای نظامی را برای خود ثبت کند. در مقطع کنونی خویشتنداری بهترین راهبری است که باید ایران در پیش بگیرد. در این زمیه دشتگاه دیپلماسی کشورمان میتواند بیشترین نقش و مهمترین رسالت را بر عهده داشته باشد.»
آزمون استخدامی دولت ۲۳ آذر برگزار میشود
رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور با اشاره به آغاز ثبت نام آزمون استخدامی از ۱۰ آبان ماه، گفت: ششهزار و ۴۰۰ مجوز استخدامی برای ۱۷ دستگاه صادر شده است. به گزارش ایرنا، «علاءالدین رفیعزاده»(چهارشنبه) در حاشیه نشست هیات دولت در جمع خبرنگاران اظهار داشت: در مرداد ماه قرار بود که آزمون استخدامی دستگاهها برگزار شود که به خاطر تغییراتی که در دستگاه ها و محل انجام شد به عقب افتاد؛ از فردا پنجشنبه ۱۰ آبان ماه ثبت نامها شروع میشود و تا ۲۰ آبان ادامه دارد. وی افزود: متقاضیانی که پیشتر ثبت نام کردهاند، میتوانند محل شغلی خود را انتخاب و سایر افراد نیز میتوانند ثبت نام کنند. رئیس سازمان اداری و استخدامی با بیان اینکه کارت آزمون ۲۰ آذرماه توزیع و آزمون ۲۳ آذر برگزار می شود، گفت: در همه استانها تقاضای استخدام وجود دارد و متقاضیان می توانند در آزمون شرکت کنند. وی در خصوص وضعیت ساماندهی نیروهای شرکتی در سازمانهای دولتی گفت: کارگروهی با حضور مسئولان سازمان امور استخدامی، برنامه و بودجه و معاونت حقوقی تشکیل شده است تا مسائل را از همه جهت بررسی کرده و تصمیم درست گرفته شود. رفیع زاده با اشاره به اینکه همسان سازی حقوق بازنشستگان تصویب شده است، یادآور شد: این موضوع دو هفته پیش در دولت تصویب شده است و بازنشستگان تامین اجتماعی نیز شامل آن می شوند.
فرزین: باید از جایگاه خود در IMF دفاع کنیم
نمایندگان مجلس در جلسه علنی امروز جزئیات لایحه اجازه افزایش سهمیه دولت جمهوری اسلامی ایران در صندوق بینالمللی پول را بررسی و تصویب کردند. به گزارش ایبنا، طبق این مصوبه، «به دولت اجازه داده میشود سهمیه دولت جمهوری اسلامی ایران را نزد صندوق بینالمللی پول از طریق بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به میزان یک میلیارد و ۷۸۳ میلیون و ۶۰۰ هزار حق برداشت مخصوص افزایش دهد که از میزان ۳ میلیارد و ۵۶۷ میلیون و ۱۰۰ هزار حق برداشت مخصوص سهم فعلی به میزان ۵ میلیارد و ۳۵۰ میلیون و ۷۰۰ هزار حق برداشت مخصوص افزایش یابد.» بنا بر این گزارش محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی در جلسه صحن علنی روز چهارشنبه - ۹ آبان ماه - مجلس شورای اسلامی، در دفاع از لایحه اجازه افزایش سهمیه دولت جمهوری اسلامی ایران در صندوق بینالمللی پول گفت: قرار است ما حدود یک میلیارد و ۷۸۳ میلیون دلار افزایش سرمایه در صندوق داشته باشیم در این راستا بانک جهانی گفته است هر کسی میتواند ۵۰ درصد افزایش سرمایه داشته باشد. وی ادامه داد: برای تامین این مقدار پول، ۷۵ درصد سفته و ریال میدهیم و ۲۵ درصد از ارزی که در کشورهای دیگر داریم و استفاده نمیکنیم را به صندوق به عنوان سرمایه منتقل میکنیم، چون صندوق بینالمللی پول سود میدهد و ۵ میلیارد دلار با سود به ۷ میلیارد دلار میرسد و این پول در مراحل بعدی قابل استفاده است. رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: اگر هم نخواهیم پول را به صندوق ببریم میتوان از حق برداشت مخصوص (SDR) خودمان استفاده کنیم.
گروه اقتصاد کلان: بررسی های به عمل آمده از سیاستهای ارزی اتخاذ شده از سوی بازارساز و همچنین میزان حضور این نهاد در بازار ارز خبر از تلاش بیشتر برای کنترل نرخ ارز میدهد. از نیمههای زمستان سال 1401 پس از آغاز به کار رسمی مرکز مبادله ارز و طلا و ساماندهی سرفصلهای تخصیص ارز رسمی، سیگنالهایی مبنی بر افزایش تمرکز بانک مرکزی بر معاملات ارزی منتشر شد. به گزارش «تجارت»، از نخستین اقدامات مثبت این نهاد میتوان به کاهش شکاف میان ارقام رسمی و غیررسمی بازار با افزایش نرخ ارز رسمی سخن گفت. کارشناسان معتقدند، دولت و بانک مرکزی باید برنامههایی را تدوین کنند تا نرخ ارز در بلندمدت در مدار ثبات باقی بماند. این در حالی است که در گذشته با کوچکترین خبری بازار ارز از کنترل خارج میشد، اما در این دوره بانک مرکزی به خوبی توانست نرخ ارز را مدیریت کند و حتی پس از تنش های و درگیری های رخ داده میان ایران و اسرائیل و اتفاقات شروع این هفته بازار ارز واکنش منفی نشان نداد و حتی قیمت ها روند نزولی به خود گرفتند. تجربه گذشته نشان می دهد که در سالهای 94 و 95 یعنی زمانی که روند نرخ ارز تقریبا ثابت بود، سیاست بانک مرکزی در جهت جلوگیری از کاهش قیمت دلار در بازار بود و حتی ریاست بانک مرکزی در آن دوران اعلام کرده بود که «اجازه کاهش بیشتر نرخ ارز را نخواهد داد.» چراکه این کاهش موجب ارزان فروشی ارز و افزایش تقاضا (افزایش واردات و کاهش صادرات) خواهد شد و در نهایت خزانه ارزی کشور بهشدت کاهش خواهد یافت، که تبعات بدی برای اقتصاد ایران دارد. همچنین در آن سالها به دفعات کارشناسان اقتصادی، به دولت تذکر دادند که تثبیت نرخ ارز، درکنار رشد نقدینگی و تورم، برای اقتصاد کشور خطرناک است. اما متاسفانه سیاست سرکوب نرخ ارز در سالهای 94، 95 و 96 ادامه داشت و زمینه انحراف بزرگ تر در اقتصاد کشور را فراهم کرد. در این دوره نرخ ارز کشور حدود صددرصد کمتر از نرخ متعادل به دست آمده با توجه معیار حجم نقدینگی 150میلیارد دلار بوده است. پس از این دوره زمانی، تعادل نسبی به بازار ارز کشور باتوجه به معیار مدنظر در سالهای 97، 98 و 99 بازگشت. البته در این سالها فاصله قیمت برآوردی و قیمت ارز در بازار کم و کمتر شده است. در سال 1400 مجدد تعادل نرخ ارز بههم خورد، به گونهای که در بیشتر ماههای سال 1400، نرخ ارز بازار بیشتر از نرخ متعادل بوده است. باید توجه داشت که هم ارزانفروشی ارز و هم گرانفروشی آن، به ضرر اقتصاد ایران است. به قول یکی از مدیران ارشد بانک مرکزی در سال 1399، «بیشترین رنجی که در نظام پولی و مالی متوجه کشور است، ناترازی است.» و نوسان شدید نرخ ارز هم یک نوع ناترازی است. در سالهای 1394 و 1395، نرخ ارز همراه انحراف به سمت کمتر ارزشگذاری شده و در سال 1400 که بیش از حد قیمت ارز، نرخگذاری شده، ناترازی ایجاد و به سمت عرضه و تقاضای اقتصاد ضرر وارد کرده است. انحراف منفی در سالهای 94 و 95 در زمان پولداری دولت و انحراف مثبت در سال 1400 در زمان بیپولی دولت بوده است. بیپولی در شرایط حال حاضر بیشتر ناشی از تشدید تحریم و عدمبرگشت ارز صادراتی، بلوکه شدن منابع ارزی دولت و بانک مرکزی، عدمصادرات مناسب نفت و گاز، کسری بودجه شدید و... است.
نگاه کارشناسی
علیرضا کلاهی صمدی؛رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه در یکسال گذشته شوکهای سیاسی متعددی در کشور رخ داده و با توجه به شرایط اقتصادی کشور ممکن بوده این شوکها منجر به جهش شدید نرخ ارز شوند، گفت: بانک مرکزی توانست این شرایط را مدیریت و از ایجاد تنش شدید در بازار ارز جلوگیری کند. وی افزود: در یک سال گذشته از لحاظ سیاسی و امنیتی کشور شرایط بسیار پرحادثهای را تجربه کرد که این حوادث شامل شهادت رئیس جمهور، تنشهای منطقهای و درگیری با رژیم صهیونیستی میشود؛ بنابراین باید بدانیم کشور ما چندین سال است که درگیر جنگ اقتصادی است؛ در نتیجه باتوجه به این شرایط حفظ آرامش بازار ارز اقدام بزرگی بوده که بانک مرکزی موفق شد آن را عملی کند. رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد: ما بخش خصوصی در صحبتی که با رئیس کل بانک مرکزی داشتهایم بر ثبات نرخ ارز تاکید کردهایم. به عبارت دیگر مهمتر از نرخ ارز، حفظ ثبات بازار است؛ بنابراین اطمینان فعالان اقتصادی و عامه مردم به ثبات بازار ارز و تصمیمهای اقتصادی دارای اهمیت است.
کلاهی صمدی با بیان اینکه در چند ماه اخیر به آرامی نرخ نیمایی افزایش یافته و به سمت تک نرخی شدن در حال حرکت هستیم گفت: به هر میزان که اجازه دهیم سازکار بازار و منطق اقتصادی حاکم باشد زمینه ایجاد فساد کاهش پیدا میکند و در نتیجه اثرات اقتصادی مطلوبتری را شاهد خواهیم بود. وی با اشاره به موضوع پیمان سپاری ارزی گفت: خواسته ما نمایندگان بخش خصوصی از دولت قبلی این بود که شرکتهای کوچک و متوسط و بخش صنعتی کشور از
قوانین سختگیرانه مانند پیمان سپاری ارزی معاف شوند؛ چون این صنایع دارای حاشیه سود ۱۰ درصدی هستند؛ اما این تصمیم گرفته نشد؛ بنابراین راه اندازی تالار توافقی ارز در مرکز مبادله ایران میتواند به رفع تعهد ارزی این شرکتها کمک کند.
مرتضی افقه
اقتصاددان
این موضوع را فراموش نکنیم که بسیاری از مشکلات اقتصادی ما درواقع مشکلات اقتصادی نیستند؛ بنابراین بودجه که یکی از سیاستهای مالی دولت است، نمیتواند کار ویژهای برای اقتصاد کشور انجام دهد چرا که ریشه مشکلات اقتصاد ما غیراقتصادی است و اگر این مسائل حل نشوند، هیچ یک از مشکلات اقتصادی ما حل نمیشوند. تنها چیزی که میتوانیم در شرایط فعلی مورد تحلیل قرار دهیم این است که کدام دولت در شرایط فعلی میتواند بهتر از پس مشکلات برآمده و این مشکلات را حل کند. آقای پزشکیان در دورهای مسئولیت دولت را بر عهده گرفته که میتوانیم به عنوان بدترین شرایط پس از انقلاب، از آن یاد کنیم. ما بعد از تشدید تحریمهای سال ۱۳۹۷، در دولتهای آقایان روحانی و رئیسی، هر آن چه که ذخیره و اموال عمومی دولت داشتیم که دولت میتوانست از آنها به عنوان جایگزینی برای نفت بهره ببرد، استفاده کرده ایم. به خصوص در دولت سیزدهم که به اصطلاح عامیانه، ته دیگ هم خالی شد و افزایش ارز ۴۲۰۰ تومانی از یک سو و افزایش حدود ۵۰ درصدی مالیاتها از سوی دیگر، شرایط را بسیار پیچیدهتر کرد. با این شرایط، دولت چهاردهم، نه اموال چندانی دارد که جایگزین درآمدهای نفتی کند، نه ظرفیت فروش اوراق قرضه چندانی دارد، نه ظرفیت افزایش مالیاتی که اخیراً دولت حدود ۴۰ درصد افزایش مالیاتی را دولت در بودجه اخیر گنجانده است. من بعید میدانم که چنین چیزی محقق شود مگر این که دولت به سراغ ۲ گروه رفته باشد که تا کنون نتوانسته به آنها فائق شود. در کشور ما گروههایی هستند که سالهاست از مالیات معاف شده اند. برای مثال برخی بنیادها و مراکز فرهنگی که بارها هم در سطح رسانهها سوال شده که چرا معاف از مالیات هستند و پاسخی نیامده است. گروه دوم افراد و گروههایی هستند که فرار مالیاتی دارند و عمدتا هم فرار مالیاتی دارند و عمدتا هم در بخش غیرمولد هستند. اگر این ۴۰ درصد برای آنها در نظر گرفته شود، میتواند اقدام مثبتی باشد، اما اگر قرار باشد دوباره روی دوش بخش توسعه و مصرف باشد، حقیقت این است که این ۲ بخش، بیش از این ظرفیت تحمل ندارد. حتی اگر دولت بتواند با روشهای فشار و ابزار قانونی این مالیات را بگیرند، رکود را تعمیق میبخشند و ممکن است، تولید کنندگان کشور دچار توقف تولید و ورشکستگی شوند و تقاضای خرید در بازار توسط مصرف کنندگان کاهش پیدا کند. بنابراین، ۴۰ درصد افزایش مالیاتی میتواند لطمهای سنگین به اقتصاد بزند. از طرفی دیگر طبیعیست وقتی که به یکباره درآمد ۲.۵ میلیون بشکه در روز کشور کاهش پیدا کرده (از سال ۱۳۹۷ به بعد) و دولتها هم نتوانسته اند جایگزین مناسب و پایداری برای آن ایجاد کنند. درواقع به جای این که به سراغ حذف ردیفهای موازی و مازاد بروند که کسری بودجه ایجاد میکند، به دنبال منابعی جدید گشته اند که حالا این منابع هم تمام شده اند، بنابراین، این بودجه به نظر من از روی اضطرار و ناچاری است که شاید بخشهایی از آن هم محقق نشود. البته با توجه به نزدیک بودن انتخابات آمریکا و اهمیت این که هریس انتخاب میشود یا ترامپ، به هر حال با توجه به نتایج انتخابات، ممکن است دولت مجبور باشد، در نتایج تغییراتی اعمال کند، اگر هریس انتخاب شود، امیدها برای کاهش تحریمها افزایش پیدا میکند. اما اگر ترامپ انتخاب شود، احتمال بدتر شدن شرایط و کاهش فروش نفت وجود دارد، در نتیجه ممکن است انتظارات بودجهای محقق نشود. به هر حال اگر مشکل تحریم و FATF در سال آینده حل نشود، این بودجه نه تنها مشکلی را حل نمیکند، بلکه وضعیت بدتر میشود و سال سختی را در پیش خواهیم داشت.
علیاصغر زرگر
کارشناس مسائل منطقه
بسیاری بر این باور بودند که اسرائیل و نخست وزیر آن برنامه مشخصی در قبال غزه داشته یا دارد اما آرام آرام مشخص شد که اسرائیل و نتانیاهو در سایه حمایتهای آمریکا و اروپا به دنبال آن است تا استراتژی همانند آنچه در بلندیهای جولان رخ داد را عملیاتی کنند. اسرائیل به دنبال آن است تا بتواند همانند سایر اراضی اشغالی تمام ساکنان غزه را مجبور به جابجایی کند تا در نهایت بتواند سلطه خود بر این اراضی را کامل کند. بر همین اساس به نظر میرسد که نتانیاهو و تیم وی علی رغم اصرار جامعه بینالملل بر احیای مجدد مذاکرات آتش بس، همچنان در ادامه این روند و تکمیل فرایند تسلط بر غزه تاکید دارد و حتی به دنبال آن است که بعدها بر مدیریت غزه توسط تشکیلات خودگردان فلسطین تاثیر بگذارد. نکتهای که در این میان باید مورد نظر قرار بگیرد این است که آمریکاییها به هیچ وجه از این وضعیت شکایت نمیکنند و حتی در این میان با حمایت از اسرائیل به دنبال آن هستند که یک بار برای همیشه مسئله غزه تمام شود و بر همین اساس هیچ مخالفتی با اقدامات اسرائیل در این منطقه نمیکنند. این در حالیست که کشورهای عربی اساساً نگاه خاص خود را به پرونده غزه دارند به نظر میرسد که چندان نمیخواهند در این مورد و حتی اقدامات اسرائیل علیه غزه واکنش عمیق نشان دهند و به نوعی یک کنشگری کنترل شده را در دستور کار قرار دادهاند. این در حالیست که عربستان سعودی اعلام کرده که حاضر است در قبال تشکیل طرح دو دولتی رابطه خود با اسرائیل را علنی و عادی کند و دقیقاً همان کاری را انجام دهد که امارات چندی پیش انجام داد. در این میان باید توجه شود که بیاعتنایی اسرائیل به هرگونه طرح آتش بس درون مایه تهاجمی اقدامات تل آویو را نمایان میکند اما باید متوجه بود که قرار است در عربستان سعودی نشستی برگزار شود و در مورد طرح دو دولتی تبادل نظر صورت بگیرد که به نظر من آنچه نه تنها در این نشست بلکه در هر کشور دیگر عربی منطقه با محوریت اسرائیل و غزه رخ دهد میتواند گویای آن باشد که این کشورها به دنبال آن هستند تا بتوانند مسئله غزه را آرام آرام به یک نقطه پایانی نزدیک کنند و آن را اساساً یک موضوع درونی قلمداد کنند. این در حالیست که انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده هفته دیگر برگزار خواهد شد و در این مسیر آنها به دنبال این هستند که بتوانند تا زمان انتخاب رئیس جمهور کشورشان وضعیت فعلی را حفظ کنند. آمریکاییها به دنبال آن هستند تا در شرایط کنونی بتوانند یک روند مشخص را پیش ببرند و نمیخواهند بیش از حد به اسرائیل فشار وارد کنند یا بیش از حد جلوی اقدامات آن را در غزه بگیرند و همین موضوع موجب شده تا تل آویو از شرایط داخلی ایالات متحده به نفع خود سوء استفاده کند.
گروه صنعت و تجارت: چند سالی است که واردات گوشیهای برند آیفون به دلایل مختلف که مهمترین آن محدودیتهای ارزی بود، ممنوع شده بود، اما این موضوع باعث شد قاچاق این گوشیها رواج یابد و حتی اجرای طرح رجیستری نیز نتوانسته به طور کامل جلوی آن را بگیرد. در همین راستا بود که روز گذشته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از حل مشکل رجیستری آیفون خبر داد و اعلام کرد جزئیات و آییننامه مرتبط با واردات آیفون در کوتاهترین زمان ممکن اعلام خواهد شد. سید ستار هاشمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در فضای مجازی نوشت: مشکل رجیستری آیفون با تدبیر دولت وفاق، حمایت رییسجمهور محترم و پیگیری فعالانه وزارت ارتباطات حل شد. معتقدم با کار کارشناسی، ایجاد وفاق، بدون هیاهو و غوغاسالاری میتوان سایر مشکلات فضای مجازی و مطالبات مردم را حل کرد. وی اعلام کرد که جزئیات و آییننامه مرتبط با واردات آیفون در کوتاهترین زمان ممکن اعلام خواهد شد. در همین راستا نیز با مصوبه روز گذشته هیئت وزیران و ابلاغ رسمی معاون اول رئیس جمهور، سود بازرگانی واردات گوشی های تلفن همراه آیفون ۹۶ درصد تعیین شد. اما آنطور که اعضای انجمن واردات موبایل و کنگره زیستبوم موبایل ایران به تجارتنیوز خبر دادهاند، فعلاً ابلاغیهای به دست آنها نرسیده و حتی از تصمیم دولت و مشخصاً وزارت ارتباطات اطلاعی ندارند و آنها صرفاً در صفحه ایکس هاشمی چنین خبری را مشاهده کردهاند.
اما چرا واردات آیفون ممنوع شد؟ یکی از عمده دلایل ممنوعیت واردات آیفون محدودیت منابع ارزی عنوان شد و دولت در پی این بود که سبد ارزی خود را کنترل کند. از این رو واردات آن مشابه هدر رفت منابع ارزی میدانستند. اما در این باره کارشناسان نظر دیگری دارند و معتقدند که ممنوعیت واردات آیفون نه تنها منجر به کاهش تقاضای این برند از گوشی در بین مردم نشد، بلکه به راحتی نیاز مردم از طریق قاچاق تامین شد و در این بین تنها دولت بود که میتوانست از طریق عوارض گمرکی، تعرفه، مالیات از این مسئله سود ببرد؛ سرش بیکلاه ماند. بنا بر آماری که از سوی انجمن موبایل ایران منتشر شده است، سال گذشته، حدود ۵٠٠ میلیون دلار آیفون ١۴ و آیفون ۱۵ بهصورت غیررسمی وارد و ارز آن هم بهشکل غیررسمی با حسابهای یکبارمصرف خارج شد. آمار نشان میدهد طی دو سال گذشته تعداد زیادی از این دو مدل گوشی وارد کشور و به روشهای مختلف دارای آنتن شدهاند که اگر به صورت قانونی وارد کشور میشد، بالای 600 میلیارد تومان نصیب دولت میشد. بنا به گفته رئیس انجمن تلفن همراه ایران، ضمن بیان اینکه ممنوعیت واردات آیفونها طی دو سال گذشته، نهتنها اهداف این طرح همچون مدیریت منابع ارزی کشور را محقق نکرده، بلکه حدود ۹۰۰ میلیون دلار ارز به صورت غیر رسمی از کشور خارح شده، بر ادامه پیگیری این موضوع (رفع این ممنوعیت) از وزارت ارتباطات تاکید و پیشبینی کرد که پس از رونمایی و معرفی آیفون ۱۶، چنانچه مشکل ریجستریها حل نشود، تا پایان سال میزان ارزبری غیررسمی از یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار هم تجاوز خواهد کرد. در کنار آن، گاها شنیده میشد که احتمال اتصال به اینترنت ماهوارهای یکی از دلایل دیگر ممنوعیت واردات آیفون است.
چرا واردات سامسونگ ممنوع نشد؟
بسیاری ذینفعان ممنوعیت واردات آیفون نیز با موج ممنوعیت واردات آیفون همصدایی کردند و با این عنوان که باید با ممنوعیت واردات کالای لوکس آمریکایی جلوی ارزبری را گرفت، از این اقدام حمایت کردند. این در حالی است که در طول سالهای گذشته شرکت آمریکایی اپل همواره آیفونهای خود را در چین ساخته است؛ البته گزارشها حاکی از آن است که اپل قصد دارد تولید آیفونهای ۱۶ پرو و پرو مکس را در هند آغاز کند. حال این سوال مطرح میشود که چرا واردات برند سامسونگ که یک برند کرهای است و حدود 50 درصد بازار موبایل ایران تصاحب کرده ا با توجه اینکه کرهجنوبی در اتخاذ سیاستهای ضد ایرانی حتی گاها از آمریکا افراطیتر عمل کرده، گرفته نشده است؟ برخی از مسئولان صنفی در حوزه موبایل نیز چندی پیش اعلام کردند که برخی نهادها میگویند آیفون 14 میتواند به ماهواره استارلینک متصل شود و این امر ممنوع است؛ اما این موضوع مورد واکنش بسیاری قرار گرفت چرا که قطعا برندهای دیگر در این حوزه از جمله سامسونگ نیز قطعا به سراغ این تکنولوژی خواهند رفت و این نمیتواند دلیل مبنی بر ممنوعیت واردات آن باشد.
چه کسانی دنبال ممنوعیت واردات آیفون بودند؟
با وجود اینکه بر کسی پوشیده نبود که محدودیت و ممنوعیت واردات این کالا منجر به قاچاق گسترده آن به کشور میشود، اما باز هم منافعی برخی در این بود که بتوانند فضای را به سمتوسویی هدایت کنند که واردات گوشی آیفون را به منزله واردات کالای لوکس است و جزو نیازهای ضروری مردم نیست و هزینه ارزی در این بخش را باید به سوی تولید داخلی هدایت کرد. اما ممنوعیت واردات آیفون به سود چه کسانی بود؟ ۱۰۰ شرکت در سال ۱۴۰۲ برای تولید گوشی تلفن همراه درخواست مجوز کرده و با دریافت برخی «حمایتها و تسهیلات» فعالیت خود را آغاز کردهاند؛ این گفته سیدحسین سادات حسینی، رئیس کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی اتاق اصناف است که عنوان کرد واردکنندههای مونتاژکار خود را به عنوان تولیدکننده معرفی کردهاند و بهدنبال ایجاد انحصار در بازار هستند. در پایان گفتنی است؛ با اعلام رسمی رجیستری، موج فروش گوشی آیفون به ویژه آیفون ۱۳ به راه افتاده است. در همین راستا مصوبه رفع ممنوعیت آیفون در جلسه هیئت دولت صادر شده که بر این اساس سه دستگاه وزارت صمت، ارتباطات و معاونت حقوقی ریاست جمهوری مامور شدند آییننامه واردات را تدوین کنند اما هنوز وضعیت اجرا و جزئیات تعرفه مشخص نیست. هنوز شفافسازی بیشتری در خصوص گفته وزیر ارتباطات مبنیبر حل مشکل رجیستری آیفون انجام نشده است، اما میتوان گفت که ممکن است رجیستری آیفون در کشور از سر گرفته شود و واردات آیفون آزاد شود.
فعال شدن یک میلیون دستگاه آیفون با مشخص شدن تعرفهها
رئیس انجمن تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی ایران ضمن ابراز خرسندی از اینکه بالاخره پس از بارها اعلام نتایج تحقیقات کارشناسی و درخواست بر رفع ممنوعیت واردات آیفون به کشور، این امر اجرایی شد، تاکید کرد که پس از مشخص شدن رقم تعرفهها، حتما در قالب سازوکاری هزینه رجیستری پرداخت خواهد شد و حدود یک میلیون دستگاه آیفون ١۴ و ١۵ که فعال نیستند، فعال شوند. به گزارش ایسنا، صبح دیروز (چهارشنبه) هیأت وزیران در جلسه خود به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون جمهوری اسلامی ایران تصویب کردند که واردات هر نوع تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل، با سود بازرگانی ٩۶ درصد مجاز است. بر این اساس پس از دو سال ممنوعیت واردات گوشیهای اپل به کشور و توقف ثبت سفارش آن، واردات این برند گوشی با سود بازرگانی ٩۶ درصد از سر گرفته میشود.
یادآوری میشود که ابتدای پاییز ۱۴۰۱ واردات آیفون ۱۴ به بعد به شکل تجاری و مسافری به کشور ممنوع شد. هر چند که برای مدت کوتاهی اجازه واردات به صورت محدود و به شکل مسافری آزاد بود، اما پس از مدت کوتاهی واردات به هر شکل، ممنوع اعلام شد. ضمن اینکه خرداد ماه امسال بود که تصویبنامه هیئت وزیران منتشر شد که بر اساس آن با توجه به ممنوعیت واردات تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل، در صورت لغو ممنوعیت آن در آینده توسط مراجع ذیصلاح، سود بازرگانی آن به میزان ۹۶ درصد پیش بینی خواهد شد.
ممنوعیت واردات، تبعات منفی بسیاری برای کشور داشت
در پی تصویب هیأت وزیران مبنی بر آزاد شدن واردات این برند گوشیهای تلفن همراه به کشور، عبدالمهدی اسدی- رئیس انجمن تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی- در گفتوگو با ایسنا، در رابطه با تاثیر آن بر بازار، اظهار کرد: قطعا با رفع ممنوعیت، بازار رونق خوبی خواهد گرفت. به هر حال این برند سهم خوبی در بازار داشته است. هم مردم طالب آن هستند و هم در صنعت سهم قابل توجهی داشته است.
وی افزود: ١٠ درصد بازار و ۴٠ درصد صنعت درگیر و متعلق این برند هستند؛ به هر روی لوازم جانبی آن، تعمیرکاران، نمایندگی و... هم مطرح هستند؛ با رفع این ممنوعیت، حتماً بازار اینها هم رونق خواهد گرفت و رونق صنعت را هم در پی خواهد داشت. این مقام صنفی- صنعتی خاطرنشان کرد: بهزودی منشأ ارز واردات و مباحث مربوط به حقوق گمرکی و تعرفه ها مشخص میشود و ثبت سفارشات آغاز خواهد شد که طی این مدت حتما ما نظرات کارشناسی خود را به دولت ارائه خواهیم کرد. اسدی تاکید کرد: خوشحال هستیم که دولت به هر حال صدای ما را شنید و البته امیدوار هم بودیم. جلسات زیادی برگزارشده بود و تبعات منفی ممنوعیت و ضررهای ملی که برای کشور را بر اساس تحقیقاتی که طی ٩ ماه در خصوص آیفونها انجام داده بودیم، به مسئولان دولت اعلام کرده بودیم. تحقیق و مطالعه داشتیم و نظر کارشناسی ارائه کردیم. رفع این ممنوعیت قطعا منافع ملی و همچنین منافع صنفی و دولتی را در بر خواهد داشت.
رئیس انجمن تلفن همراه ایران تصریح کرد: دولت از عوارض این موضوع منتفع میشود، ضمن اینکه مردم نیز از تکنولوژی روز دنیا به صورت سادهتر بهرهمند خواهند شد؛ فعالان و تجار این حوزه نیز مجدد به چرخه فعالیت تخصصی خود باز میگردند. بسیاری از همکاران ما که وارد کننده تخصصی آیفون بودند، پس از ممنوعیت واردات، مجبور شدند که در حوزه سایر برندها فعالیت کنند؛ بنابراین با رفع ممنوعیت و رجیستر شدن آیفونها، همه در این زنجیره منتفع خواهند شد.
این مقام صنفی تأکید کرد: اینکه این مسیر به بهانه بحثهای ارزی بسته بود، اشتباه بود؛ چرا که آیفونهای ۱۴ و ۱۵ به صورت غیررسمی وارد کشور میشدند و همان ارز به صورت غیررسمی توسط حسابهای یکبار مصرف، از کشور خارج میشد. طبق آمار غیررسمی که وجود دارد، حدود ۹۰۰ میلیون دلار بهصورت غیررسمی، آیفون وارد کشور و ارز آن به صورت غیر رسمی خارج میشد. این عدد مختص به شش ماهه دوم سال گذشته است که در مقایسه با پیش از معرفی آیفون ۱۵، در حدود ۳۰۰ میلیون دلار وارد شده بود. در مجموع برای آیفونهای ۱۴ و ۱۵ در حدود ۹۰۰ میلیون دلار (از شهریور سال گذشته که آیفون ۱۵ رونمایی شد) وارد شده است. این عدد با معرفی آیفون ۱۶ تا پایان سال، چنانچه ممنوعیت برداشته نمیشد، به بیش از ۱.۳ تا ۱.۴ میلیارد دلار هم میرسید.
وی اعلام کرد: طی روزهای آینده در بحث تعرفهها و عوارض گمرکی و...، حتما هم بحث تجار و هم بحث مسافری مشخص و اعلام میشود. همانطور که اشاره شد ما نیز نظرات کارشناسی خود را ارائه خواهیم کرد تا گوشیها با قیمت مناسب به دست مردم برسد.
آیفونهای وارد شده در زمان ممنوعیت، پس از پرداخت هزینه مربوطه، رجیستر میشوند
رئیس انجمن تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی در رابطه با آیفونهای ١۴ و ١۵ ای که تا پیش از این وارد کشور شده اما رجیستری ندارند، تصریح کرد: پس از مشخص شدن رقم تعرفه، حتما در قالب سازوکاری، هزینه رجیستری پرداخت خواهد شد و حدود یک میلیون دستگاه آیفون فعال شوند.
در حالی که طبق قانون به ازای ساخت ۲۰۰ واحد مسکونی باید یک مدرسه ساخته شود، اما انبوهسازان از ساخت مدرسه سرباز میزنند و این مسئله راه نفس دانشآموزان مدارس دولتی عادی را تنگتر کرده است. به گزارش گروه مسکن و انرژی از تسنیم، کمبود مدرسه و کلاسهای درس فرسوده در کشور بهویژه در کلانشهرهایی مانند تهران به یکی از مشکلات حاد آموزشی کشورمان تبدیل شده است. بر اساس قوانین موجود از جمله قانون 18 شوراهای آموزش و پرورش، انبوهسازان موظف هستند به ازای هر 200 واحد مسکونی، یک مدرسه بسازند. با این حال، بسیاری از این سازندگان به این الزام قانونی هیچ توجه نمیکنند و نتیجه آن، بحران شدید کمبود مدرسه در برخی مناطق تهران است. عباس زارع؛ مدیرکل نوسازی مدارس استان تهران درباره این مسئله تأکید کرد که وزارت مسکن باید بر ساخت مدارس در پروژههای مسکن مهر و انبوهسازی نظارت کند. او خاطرنشان کرد: سازندگان باید در مناطقی با بیش از 200 واحد مسکونی، یک مدرسه بسازند و در غیر این صورت، شهرداری نباید پایان کار صادر کند. متأسفانه، عدم توجه به ساخت مدارس در پروژههای جدید مشکلاتی را برای دانشآموزان به وجود آورده است.
بسیاری از آنها ناچارند برای تحصیل به دیگر مناطق شهر محل سکونت خود با فاصله بسیار زیاد با خانه بروند یا در کلاسهای درس شلوغ و ناکافی تحصیل کنند. مهدی چمران؛ رئیس شورای شهر تهران نیز با اشاره به اینکه منطقه 22 امروز کممدرسهترین نقاط کشور است، گفت: "با وجود ساختمانهای بلند، در این منطقه کمترین میزان مدرسه وجود دارد." در این میان، آموزشوپرورش برای مقابله با قانونگریزی انبوهسازان، به قوه قضاییه شکایت کرده است. قوه قضائیه در اینباره اعلام کرده "گزارشی از دادگستری شهرستان شهریار داریم که مشمول حوزه آموزشوپرورش استان تهران است و پروندهای در رابطه با انبوهسازانی که اقدام به ساخت مراکز آموزشی نمیکنند، در دست بررسی است. اخیراً جلسهای با مدیریت دادگستری شهریار و انبوهسازان برگزار شده که در آن اعلام کردند اگر زمین آماده باشد و در اختیار آنها قرار گیرد، ساخت مراکز آموزشی را انجام خواهند داد!" این وضعیت با واکنش فاطمه مهاجرانی؛ سخنگوی دولت هم مواجه شد و او در اینباره گفت: بر اساس قانون هنگام ساخت 200 واحد مسکونی باید یک واحد آموزشی نیز ساخته شود ولی راههایی برای دور زدن قانون در این پروژهها اعمال شده مثلاً به جای 200 واحد، 199 واحد ساخته میشود! وی ادامه داد: امروز در تمامی حلقههای پیرامونی و حاشیه شهرها به خصوص شهرهای جدید که طرحهای احداث مسکن اجرا میشود بدون استثنا مشکل مدرسه و فضاهای آموزشی مناسب دارند." اما در این میان از نقش بسیار کلیدی و تعیینکننده "دادستانها" غفلت شده چرا که در تمام موارد تخلفات محرز انبوهسازان در عدم ساخت و تامین مدرسه، دادستانها به راحتی میتوانند به این پروندهها ورود کنند و با صدور دستور قضایی، جلوی فروش این واحدها از سوی انبوهسازان متخلف را متوقف کنند. متاسفانه در بسیاری از تخلفات انبوهسازان در تامین الزامی مدرسه، شاهد عدم حضور و ورود دادستانها هستیم که همین مسئله باعث استمرار تخلفات انبوهسازان شده است. قطعا استمرار این مسئله، معضل کمبود فضای آموزشی و مدرسه را در کلانشهری مانند تهران با شرایط حادتری مواجه خواهد کرد و این مسئله به صورت مستقیم، گریبان دانشآموزان مدارس دولتی عادی را بیش از پیش خواهد فشرد و نابرابریهای آموزشی را تشدید خواهد کرد.
گروه بینالملل:دبیرکل جدید حزبالله لبنان گفت: حملات دشمن به روستاها و شهرها موجب عقبگرد ما نخواهد شد؛ مقاومت قوی است و توانست پهپاد را به اتاق نتانیاهو هم برساند. او این بار جَست و شاید اجل او هنوز نرسیده است.
به گزارش تجارت، حزبالله لبنان روز سهشنبه شیخ «نعیم قاسم» را بعد از شهادت «سید حسن نصرالله» در حمله رژیم صهیونیستی به ضاحیه جنوبی بیروت، به عنوان دبیرکل جدید این جنبش تعیین کرد.
شیخ نعیم قاسم در ابتدای اولین سخنرانی خود بهعنوان دبیرک حزبالله، به شهادت «سید هاشم صفیالدین» رئیس شورای اجرایی حزبالله پرداخت و گفت: شهید صفی الدین به مقاومت اهتمام میورزید و تلاش میکرد نیازهای جبهه مقاومت را تأمین کند و یکی از بارزترین افرادی بود که شهید «سید حسن نصرالله» بر او تکیه داشت. او همچنین «یحیی السنوار» رئیس دفتر سیاسی حماس که در نبرد با صهیونیستها به شهادت رسید را «نماد قهرمانی و مقاومت برای فلسطین و آزادگان جهان» توصیف کرد که تا آخرین نفس با دشمن صهیونیستی شجاعانه و با ایمان جنگید و مقابله کرد. شیخ نعیم قاسم در ادامه سخنرانی خود با اشاره به شهید سید حسن نصرالله، تصریح کرد: او در طول ۳۲ ساعت فعالیت در جبهه مقاومت، ایمان، ولایت و مقاومت را در دل جوانان، زنان و سالمندان و کودکان کاشت و پرچمدار مقاومت پیروز و منادی پیروزی بوده و خواهد بود. او از اعتماد رهبری حزبالله و شورای حزبالله قدردانی کرد و گفت: آنها من را برای این بار سنگین انتخاب کردند، اما این گواه اعتماد است. این امانت، امانت سید عباس موسوی است که به ما فرمودند دستور اساسی، حفظ مقاومت است. این امانت، امانت رهبر بزرگ، سید حسن نصرالله است که به هنگام شهادت سید عباس موسوی سخنرانی کردند و گفتند: «آنهایی که دبیرکل ما را کشتند، می خواستند روحیه مقاومت ما و اراده جهاد ما را از بین ببرند، اما خون او همچنان در رگهای ما میجوشد و عزم ما را برای ادامه این راه جزم میکند». شیخ نعیم قاسم پیرامون برنامه خود به عنوان دبیرکل جدید حزبالله لبنان گفت: برنامه کاری من ادامه برنامه کاری رهبرمان سید حسن نصرالله در همه زمینههای سیاسی، جهادی، اجتماعی و فرهنگی است. ما به اجرای طرح جنگی که سید نصرالله با رهبری مقاومت تدوین کرده است، ادامه خواهیم داد و در چارچوب رویکردهای سیاسی تعیین شده در مسیر جنگ باقی خواهیم ماند.
شیخ نعیم قاسم اعلام کرد: ما به نمایندگی از هیچکس نمیجنگیم، بلکه برای محافظت از لبنان، آزادی سرزمین خود و حمایت از غزه میجنگیم. ایران از ما برای پروژه ما حمایت میکند و از ما چیزی نمیخواهد. ما از هر کشور عربی که بخواهد در مقابله با اسرائیل از ما حمایت کند، استقبال می کنیم... یعنی کشورهای عربی به ما سلاح دادند و ما گفتیم نه!
دبیرکل حزبالله لبنان ضمن به حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران درود فرستاد و گفت او بود که پروژه نابودی رژیم صهیونیستی را راهاندازی کرد و حضرت امام خامنهای این پرچم را با شجاعت به دوش کشید و حمایتهای لازم را برای خدمت به مجاهدان ارائه کرد.
او خاطرنشان کرد ایران از بهایی که به خاطر حمایت از مقاومت میپردازد، آگاه است و آنچه را که هیچکس به مقاومت اعطا نکرد، ایران با شهادت سردار «قاسم سلیمانی» به مقاومت اعطا کرد. شیخ نعیم قاسم تأکید کرد: ما در سرزمین خود میجنگیم و سرزمین اشغالی خود را آزاد میکنیم و هیچکس از ما چیزی نمیخواهد و ما را به کاری ملزم نمیکند. ایران با ما نمیجنگد، اما از پروژه ما حمایت میکند و در ازای آن چیزی نمیخواهد و از هرگونه حمایت عربی، اسلامی و بینالمللی استقبال میکنیم. دبیرکل حزبالله لبنان از جبهههای پشتیبانی در یمن و عراق قدردانی کرد و گفت: بحران انفجار دستگاههای پیجر و بیسیم موجب زخمیشدن چهار هزار لبنانی اعم از نظامی و غیرنظامی شد. او تأکید کرد: امکانات حزبالله گسترده است و میدان نبرد بهبود حزبالله را از حملاتی که در معرض آن قرار گرفته بود، اثبات و تأیید میکند، زیرا این یک نهاد بزرگ و منسجم با پتانسیل بسیار بالاست. حزبالله تاریخ واقعی جهادی دارد و سال به سال قویتر میشود و تجربه بیشتری کسب میکند. تواناییهای حزبالله در دسترس است و با جنگ میدانی طولانی سازگار است. شیخ نعیم قاسم گفت: دشمن صهیونیستی ترسیده و در حال تغییر سخنان و اهدافش است. همه توانمندی های لازم در میان رزمندگان مقاومت در جبهه ها وجود دارد و آنها ثابت قدم و توانمند هستند. اتاق عملیات مقاومت تلفات دشمن را ثبت کرده است. مقاومت افسانهای است و مکتب نسلهای آزادی است. او تصریح کرد: دشمن به ناتوانی خود در برابر موشکها و پهپادهای حزبالله اعتراف کرد که در چارچوب یک برنامه میدانی از پیش تدوین شده، حمله میکند. توانایی مقاومت در ایجاد سکوها با وجود حملات هوایی مستمر استثنایی است و حزبالله با افتخار میجنگد. مقاومت پایگاهها و نظامیان رژیم صهیونیستی را هدف قرار میدهد اما این رژیم غیرنظامیان و زیرساختها را هدف قرار میدهد و قصد ضربه زدن به مقاومت را دارد. اما باید بداند حملاتش به روستاها و شهرها موجب عقبگرد مقاومت نخواهد شد و مقاومت قوی است و توانسته پهپاد را به اتاق نتانیاهو هم برساند. نتانیاهو این بار جست و شاید اجل او هنوز نرسیده است. شیخ نعیم قاسم تأکید کرد: ما به دشمن ضربه میزنیم و حمله به پایگاه بنیامینا، حیفا، عکا و غیر آنها گواه این امر است. تصمیم گرفتیم این جنگ را «نبرد قدرتمندان» بنامیم.
دبیرکل حزبالله خطاب به رژیم صهیونیستی گفت: به قطع شکست خواهید خورد زیرا سرزمین مال ماست و مردم ما دور ما متحد هستند، پس سرزمین ما را ترک کنید تا از ضرر و زیان خود بکاهید، در غیر این صورت بهای بیسابقهای خواهید پرداخت. همانطور که در جنگ تموز (۳۳ روزه) پیروز شدیم، اکنون نیز پیروز خواهیم شد و با افزایش روزافزون قدرتمان قوی خواهیم ماند.
رسانه آمریکایی نوشته انصارالله یمن با گسترش همکاریهای خود با دیگر گروهها و بازیگران همسو در منطقه و فراتر از آن و برخورداری بیشتر از حمایتهای داخلی و خارجی به عنوان «مدافع غزه» در حال دگرگونی و تبدیل شدن به یک «تشکیلات نظامی قدرتمند» است. روزنامه آمریکایی با اشاره به درگیری رژیم صهیونیستی با نیروهای مقاومت در خارج از غزه، از جمله انصارلله یمن و حزبالله لبنان که این رژیم را هدف حملات تلافیجویانه خود در پاسخ به جنایات جنگی آن در غزه قرار دادهاند، آمده است که آسیبهای وارده، باعث متوقفشدن فعالیت انصارالله در دریای سرخ و همکاری آن با دیگر شاخههای محور مقاومت از جمله در عراق نشده است. انصارالله یمن با گذشت مدتی کمی از حملات رژیم صهیونیستی به غزه که با نقض قطعنامههای شورای امنیت و قوانین بینالمللی غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی را نیز هدف قرار داده و تاکنون، نزدیک به ۴۳ هزار نفر شهید بر جای گذاشته است، حملات و توقیفهای تلافیجویانه خود علیه کشتیهای مرتبط با رژیم صهیونیستی و حامیان آن را در منطقه دریای سرخ و خلیج عدن آغاز کرد. ارتش یمن همچنین نقاطی از اراضی اشغالی را نیز هدف حملات موشکی و پهپادی خود قرار داده و اعلام کرده تا زمان آتشبس کامل در جنگ غزه، مواضع این رژیم اهداف مشروع برای حملات تلافیجویانه آن خواهد بود. روزنامه وال استریت ژورنال نوشت که مقامات غربی مدعی هستند که انصارالله به سرعت در حال گسترش در خارج است و روابط بینالمللی خود با طیفی از بازیرگران غرب آسیا، آفریقا و روسیه را گسترش میدهد. «تیموتی لندرکینگ» نماینده ویژه آمریکا در یمن مدعی شده «یکی از پیامدهای ناگوار جنگ غزه این است که حوثیها (انصارالله) توانستهاند تماسهای خود با بازیگران مخرب در منطقه و فراتر از آن را چند برابر کنند.» لندرکینگ در گفتوگویی این رویه را «بسیار نگرانکننده» دانسته و گفت که آمریکا در حل گفتوگو با شرکای منطقهای درباره چگونگی پاسخ به این موضوع است.
حمایتهای داخلی و بینالمللی از انصارالله به عنوان مدافع غزه افزایش یافته است
«محمد الباشا» تحلیلگر مسائل غرب آسیا میگوید انصارالله با ورود به جنگ غزه «مشروعیت داخلی و منطقهای خود را افزایش داد و این گروه را به عنوان مدافعان غزه در جنگ گستردهتر اسرائیل-فلسطین معرفی کرد.» رسانه آمریکایی نوشته به نظر میرسد این راهبرد کارآمد بوده و حمایتهای داخلی و بینالمللی را از انصارالله افزایش داده و علاوه بر حمایتهای داخلی، رهبر کتائب حزبالله در عراق گفت که گروه او برای حمله به اراضی اشغالی با انصارالله همکاری خواهد کرد. این رسانه آمریکایی مدعی شده که در گزارش اخیر سازمان ملل که توسط گروهی از کارشناسان نوشته شده، آمده است که شواهد گستردهای از همکاری انصارالله با گروههای خارجی در عراق و لبنان وجود دارد. در این گزارش سازمان ملل همچنین آمده است که انصارالله یمن در حال دگرگونی از «یک گروه مسلح داخلی با توان محدود به یک تشکیلات نظامی قدرتمند است.»
مدافعان غزه؛ انصارالله چگونه به یک تشکیلات نظامی قدرتمند تبدیل شد؟
در بخش دیگری از این مطلب با اشاره به تحولات منطقه در پی تداوم اقدامات تروریستی و متجاوزانه رژیم صهیونیستی، از جمله ترور رهبران حماس و حزبالله لبنان در تهران، غزه و بیروت آمده است: «برخی تحلیلگران میگویند تمرکز اسرائیل بر دیگر گروههای مقاومت، ناخواسته، به نفع انصارالله تمام شده است». الباشا میگوید، پس از ترور «سید حسن نصرالله» دبیرکل حزبالله لبنان در سپتامبر، «انصارالله به سرعت وارد صحنه شد تا خلأ سیاسی و نظامی ایجاد شده در محور مقاومت را پر کند.» در ادامه این مطلب ادعا شده است انصارالله همچنین در حال بررسی روشهای جدیدی برای تامین تسلیحاتی و مالی از خارج، از جمله از مسکو است. مقامات آمریکایی مدعی شدهاند که روسیه اطلاعات مرتبط با هدفگیری کشتیهای غربی در دریای سرخ را در تحولات اخیر منطقه در اختیار انصارالله قرار داده و قصد دارد موشکهای ضدکشتی به این گروه بدهد.
تارنمای «آکسیوس» در گزارشی با اشاره به گمانه زنیها در مورد گسترش خشونت سیاسی پس از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ در آمریکا تاکید کرد که دموکراتها و جمهوریخواهان کنگره یکدیگر را به نپذیرفتن نتایج انتخابات و دامن زدن به ناامنی در جامعه متهم میکنند.
این رسانه آمریکایی نوشت: قانونگذاران هر دو حزب در آمریکا خود را برای دوره ای پرآشوب پس از انتخابات ریاست جمهوری ۵ نوامبر (۱۵ مهرماه) آماده و بسیاری آشکارا نگرانیهای خود در مورد خشونت سیاسی در جامعه آمریکایی را مطرح می کنند. این گزارش افزود: اکثر دموکراتها پذیرش شکست احتمالی از سوی «دونالد ترامپ» نامزد جمهوریخواهان را تقریبا ناممکن می دانند و مطمئن هستند که او در صورت شکست نتایج انتخابات را به چالش کشیده و شبح ناآرامیهای داخلی سراسری مانند حمله ۶ ژانویه ۲۰۲۱ را گسترش میدهد. از سوی دیگر، جمهوری خواهان ادعا می کنند که تهدید واقعی از سوی چپ سیاسی خواهد بود زیرا این احتمال وجود دارد که آنها یک دوره دیگر از ریاست جمهوری ترامپ را نپذیرند. آن ها پیشبینی می کنند که دموکراتها به طور ویژه در مورد مراسم تحلیف احتمالی ترامپ، تحرکات خشونت آمیز داشته باشند. آکسیوس با اشاره به افزایش تلاش مجریان قانون در سطح فدرال و محلی برای تامین امنیت در سراسر واشنگتن دیسی پیش از انتخابات تاکید کرد تأیید کرد. بنابر گزارش سرویس مخفی آمریکا پیش از صدور گواهینامه منتخبان ریاست جمهوری در ۶ ژانویه، ملاحظات امنیتی- از جمله حصارکشی- در ساختمان کنگره لحاظ می شود.
این گزارش با اشاره به نگرانی نمایندگان دموکرات مجلس آمریکا در مورد احتمال وقوع خشونت پس از انتخابات تاکید کرد عدم اطمینان درباره امنیت شهروندان و خانوادههای آمریکایی پس از انتخابات ۲۰۲۴ موضوعی است که دموکراتها احتمال می دهند هم با پیروزی و هم با شکست ترامپ رو به گسترش خواهد بود. بسیاری از دموکراتها معتقدند پیروزی ترامپ، او و حامیانش را جسورتر میکند و شکست او، یادآور خشونتها و ناامنی های چهارسال پیش است. نظرسنجی ماه مه رویترز و ایپسوس نشان داده بود که از هر سه آمریکایی بیش از دو نفر نگران خشونتهای افراطگرایان پس از انتخابات هستند. انتخابات ریاست جمهوری آمریکا روز سهشنبه ۵ نوامبر ۲۰۲۴ (۱۵ آبان ماه ۱۴۰۳) برگزار میشود و برنده این انتخابات، دوره چهار ساله ریاست جمهوری را از ژانویه ۲۰۲۵ آغاز خواهد کرد.
به گزارش رسانه انگلیسی، با توجه به پیشروی مداوم روسیه در اوکراین و توان محدود متحدان غربی کییف در حمایت از این کشور، اوکراین و متحدان غربیاش توان پیروزی در این جنگ را نداشته و تنها برای جلوگیری از دستیابی روسیه به یک پیروزی تمامعیار میکوشند. پس از گذشت ۹۷۰ روز از جنگ اوکراین، «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا در سفر به کییف در ۲۱ اکتبر به طور علنی گفت «پوتین حتی به یک هدف راهبردی نیز دست پیدا نکرده است. مسکو هرگز در اوکراین پیروز نخواهد شد.» اما همکاران او در پنتاگون، مقامات غربی و بسیاری از فرماندهان اوکراینی در پشت پرده، بیش از پیش نگران مسیر جنگ و توان اوکراین برای متوقف کردن پیشرویهای روسیه طی شش ماه بعدی هستند. در یادداشت نشریه اکونومیست با این مقدمه آمده است: نیروهای اوکراینی توانستهاند پوکروفسک، شهری جنگزده در منطقه شرقی دونباس را حفظ کنند که باعث آزردگی پوتین شده است. اما در جای دیگری از خط مقدم، روسیه در حال باز کردن راه خود از میان استحکامات دفاعی اوکراین است. در کوپیانسک شمال هم نظامیان آن صفآرایی نیروهای اوکراین را در نزدیکی رودخانه اوسکیل 2 دسته کردند. ارتش روسیه در چاسیو یار در شرق نیز پس از شش ماه تلاش، از کانال سیورسکی دونتس گذشته است. آنها در جنوب نیز در ووهلدار و اطراف آن دست برتر را دارند و در حال پیشروی به سمت کوراخوف از 2 جهت هستند. این در حالی است که اوکراین در کورسک روسیه، حدود نیمی از قلمرو تصرفشده در سال جاری را از دست داده است.
دلایل ضعف میدانی اوکراین
اکونومیست نوشت: مشکل از دست دادن بخش بزرگی از قلمرو نیست که محدود است و هزینه گزافی را نیز همزمان با فرسایش تدریجی نیروهای اوکراینی به روسیه تحمیل کرده است. آمریکا ارزیابی کرده که حدود ۶۰۰ هزار نفر از آغاز جنگ مجروح شده یا جان خود را از دست دادهاند و طبق اطلاعات اوکراین، ۵۷ هزار نفر فقط در اکتبر سال جاری جان خود را از دست دادهاند. یگانهای ارتش اوکراین نیروی خود را از دست داده، کمبود تجهیزات و نیروی انسانی دارند و بر اثر تلفات سنگین، خسته شدهاند. بهرغم تصویب قانون جدیدی برای سربازگیری در ماه مه، ارتش این کشور با اعزام نیروهای جایگزین کافی مشکلات زیاده داشته است؛ مردان جوان تمایلی به نامنویسی برای خدمت سربازی ندارند؛ مدت آن در بهترین حالت، نامحدود و در بدترین حالت، بازگشتناپذیر است. رهبران شرکای غربی اوکراین از آن میخواهند حداقل سن سربازگیری را از ۲۵ نیز پایینتر بیاورند تا ظرفیت نیروهای ذخیره افزایش پیدا کند. اما برخی حساسیتهای سیاسی و نگرانی از بروز بحران جمعیتی، سد راه هرگونه تغییری در این زمینه شده است.
سربازان اوکراینی در حال حمله توپخانهای به مواضع روسیه
در ادامه این مطلب آمده است: «جک واتلینگ» عضو اندیشکده «خدمات متحد سلطنتی» در لندن چند دلیل را عامل اقبال رو به افول اوکراین در این جنگ میداند. یکی از آنها کمبود سامانههای رهگیری دفاع هوایی است که امکان «جاسوسی مداوم و گسترده» پهپادهای شناسایی روسیه را فراهم میکند. این امر موجب سرازیر شدن موشکهای بالستیک و پهپادهای روسیه علیه توپخانه اوکراین در پشت خط مقدم و بمبهای سرشی علیه نظامیان در خط مقدم میشود و روسیه را قادر میسازد پیشرویهای تدریجی اما پیوستهای با یگانهای کوچکتر داشته باشد. ذخایر محدود گلولههای توپ، تانکها و خودروهای زرهی آن بر این مشکل میافزاید. هرچه قدرت آتش و نیروی زرهی کمتر باشد، اتکای بیشتری به نیروی پیادهنظام وجود دارد.
پیشروی مداوم روسها بهرغم چالشهای جدی
در این میان، ارتش روسیه نیز با مشکلاتی جدی مواجه است. سال بعد، مسکو یکسوم بودجه ملی خود را هزینه بخش دفاعی خواهد کرد که اقتصاد غیرنظامی را در این روند در مضیقه قرار خواهد داد. شاید تورم بیش از دو برابر میزان رسمی آن خواهد شد که بالای ۸ درصد است. یک مقام اطلاعاتی اروپایی با گفتن این که خانوادههای روسی در ۲۰۲۵، کمکم مشکلات اقتصادی را برای اولین بار احساس خواهند کرد، افزود نشانههای اولیه خستگی جنگ در میان کسانی که از نزدیک درگیر این جنگ بودهاند، مثلا مادران و اعضای خانواده، احساس میشود. این یادداشت میافزاید: روسیه در میدان جنگ به تاکتیکهای ناشیانهای متکی است که منجر به تلفات سنگین میشود. تصمیم قرض گرفتن هزاران نفر از نظامیان کرهشمالی نیز که گمان برده میشود در کورسک به خدمت گرفته شوند، نشان میدهد که یگانهای ارتش روسیه نیز با کمبود نیرو مواجه هستند. مقام اروپایی که پیشتر به او اشاره شد، میگوید ستاد کل ارتش و وزارت دفاع روسیه در حال اعمال فشار زیادی به کرملین برای سربازگیری و اعزام بیشتر نیرو هستند. اکونومیست در بخش پایانی این مطلب آورده است: روسیه نمیتواند تا ابد بجنگد. اما نگرانی مقامات آمریکایی، اروپایی و اوکراینی این است که با رویه موجود، شکست اوکراین فرا برسد.
برخی مقامات اروپایی در خفا باور دارند که پیروزی دوباره «دونالد ترامپ» در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، فرصت افزایش سرمایهگذاری در زمینه دفاعی و تقابل آشکار با چین را برای بروکسل فراهم میکند. رسانه آمریکایی گزارش داد، برخی از مقامات ارشد اروپایی با وجود آگاهی از دیدگاه «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق آمریکا نسبت به اروپا، حامی بازگشت او به قدرت هستند، زیرا باور دارند سختگیریهای این سیاستمدار جمهوریخواه در قبال بروکسل میتواند به تقویت استقلال اروپا منجر شود.
به گزارش پالتیکو، برخی از مقامات اروپایی بر این باورند که پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا میتواند فرصتی برای اتحادیه اروپا باشد تا قوای دفاعی خود را تقویت کرده و موضع سختتری در قبال چین اتخاذ کند. یک دیپلمات اروپایی که نخواست نامش فاش شود، به پالتیکو گفت: بازگشت ترامپ میتواند یک ضربه تکاندهنده و سودمند باشد که فرصت رشد را برای اتحادیه اروپا فراهم میکند؛ درست مانند همهگیری کرونا و بحران انرژی که بعد از جنگ اوکراین ایجاد شد. منابع اروپایی با تأکید بر اینکه تمایل آنها به پیروزی ترامپ ناشی از علاقه آنان به او و سیاستهایش نیست، تصریح کردند ریاستجمهوری ترامپ مانند یک داروی تلخ است که اروپا باید با آن کنار بیاید تا پیشرفت کند. آنان با یادآوری رفتار ترامپ با اتحادیه اروپا در دور نخست ریاستجمهوری وی از ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰، گفتند در صورت پیروزی دوباره ترامپ در انتخابات، او چنان رفتار خصمانهای با اتحادیه اروپا خواهد داشت که این بلوک قدرت به جز افزایش هزینههای دفاعی، تقویت بخش فناوری و مقابله آشکارتر با چین، راهی نخواهد داشت.