تاکید دولت بر برخورد با تجمعات برهمزننده نظم و آرامش جامعه
فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت در حاشیه جلسه دیروز هیئت دولت در جمع خبرنگاران گفت: در جلسه امروز هیئت وزیران گزارش همکاری معاونت علمی با وزارت ورزش در راهاندازی مرکز هوش مصنوعی در صنعت ورزش ارائه شد. وی تاکید کرد: همچنین گزارش وزارت کشور در مدیریت انرژی در زمستان بیان شد؛ در زمستان در شرایط سختی داشتیم و حدود ۷ روز در برخی استانها تعطیلی داشتیم. سخنگوی دولت در واکنش به برگزاری برخی تجمعات در روزهای گذشته نیز گفت: درباره عملکرد وزارت کشور درخصوص برخی تجمعات سوالاتی مطرح بود که وزارت کشور در این خصوص اطلاعیهای منتشر و اعلام کرد با شناسایی بانیان، با تجمعاتی که نظم و آرامش جامعه را برهم میزند، برخورد خواهد شد. مهاجرانی همچنین اعلام کرد که آخرین جلسه سخنگویی خود با خبرنگاران در روز دوشنبه ۲۷ اسفندماه برگزار خواهد شد. مهاجرانی با اشاره به مصوبات جلسه امروز هیئت دولت، گفت: در جلسه امروز آییننامه اجرایی برنامه هفتم در مورد موضوع تعیین ارزش اقتصادی آب و الزام صنایع آببر به استفاده از آبهای نامتعارف به تصویب رسید.
تهدید الجولانی از سوی اسرائیل
«یسرائیل کاتس» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در جریان حضور در منطقه اشغالی جبل الشیح واقع در ۴۰ کیلومتری دمشق، بار دیگر به «احمد الشرع» رئیس موقت سوریه و سرکرده هیات تحریرالشام معروف به «ابومحمد الجولانی» حمله کرد و در اظهاراتی مداخلهجویانه گفت: هر صبح که الجولانی چشمانش را در کاخ ریاست جمهوری در دمشق باز میکند، ارتش اسرائیل را میبیند که او را از ارتفاعات جبلالشیخ زیر نطر دارد. به یاد میآورد که ما اینجا و در همه مناطق امنیتی در جنوب سوریه هستیم تا از ساکنان جولان و الجلیل در برابر هرگونه تهدیدی از سوی او و دوستانش حفاظت کنیم.» پیشتر هم وزیر جنگ رژیم صهیونیستی با حمله به مقامات جدید در دولت موقت سوریه از جمله الجولانی، گفته بود تلآویو به او اعتمادی ندارد و برای حفاطت از امنیت خود، ۲ پایگاه نظامی جدید در «جبل الشیخ» سوریه احداث کرده است. کاتس در ادامه تاکید کرد که ارتش اسرائیل به مدت نامعلومی در جنوب سوریه حضور خواهد داشت و افزود رژیم صهیونیستی به «منطقه امنیتی» و کوه جبل الشیخ پایبند خواهد بود و تلاش خواهد کرد تا اطمینان حاصل شود که کل منطقه حائل در جنوب سوریه غیرنظامی و «عاری از تهدید» باقی بماند.
تمرکز ایران و ترکیه بر دستیابی
به حجم تجارت ۳۰ میلیارد دلاری
«رضا مسرو» دبیر شورایعالی مناطق آزاد کشور که در راس هیاتی از مدیران این نهاد به منظور توسعه همکاریهای ۲ کشور در حوزه مناطق آزاد به ترکیه سفر کرده با مقامات وزارت تجارت ترکیه دیدار و مذکراتی را در این خصوص انجام داد. هیاتهای ۲ کشور ظرفیتهای همکاری در زمینه مناطق آزاد و ویژه اقتصادی را ارزیابی و در مورد پروژهها و سازوکارهای مشترک برای افزایش تجارت و سرمایه گذاری میان ۲ کشور مذاکره کردند. بازدید از منطقه آزاد استانبول و نشست با تجار و بازرگانان ترکیهای از دیگر برنامههای مسرور در سفر به ترکیه بود. در این ملاقات، موضوع اجرای یادداشت تفاهم امضا شده در هشتمین نشست شورایعالی همکاریهای ترکیه و ایران و ساز وکارهای همکاری قابل انجام در چارچوب مناطق آزاد و ویژه اقتصادی مورد بحث و بررسی طرفین قرار گرفت. در این رابطه ما به تلاشهای خود برای توسعه روابط اقتصادی دو کشور از طریق تجارت و سرمایه گذاری و دستیابی به هدف حجم تجارت ۳۰ میلیارد دلاری (بین ایران و ترکیه) که توسط رئیس جمهور تعیین شده است، ادامه خواهیم داد.»
رزمایش مرکب کمربند
دریایی ۲۰۲۵ پایان یافت
رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۵ با انجام رژه دریایی یگانهای شناور سطحی شرکت کننده در رزمایش از مقابل ناوشکن جمهوری اسلامی ایران «جماران» پایان یافت. امیر دریادار دوم مصطفی تاجالدینی معاون عملیات نیروی دریایی ارتش اظهار کرد: رزمایش مرکب امنیت دریایی ۲۰۲۵ ایران، چین و روسیه با برگزاری رژه یگانهای شرکت کننده از مقابل ناوشکن جمهوری اسلامی ایران «جماران» در منطقه شمال اقیانوس هند پایان یافت. در این مراسم تمامی شناورهای شرکت کننده در رزمایش از نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی دریایی کشورهای چین و روسیه از مقابل ناوشکن جمهوری اسلامی ایران جماران رژه رفتند.
تاکید عراقچی بر تحرک فعال
برای گرهگشایی از مسائل کشور
وزیر امور خارجه کشورمان در نشست مشترک هماندیشی با معاونین و مدیران وزارت امور خارجه ضمن قدردانی از حُسن ظن و ابراز محبت مقام معظم رهبری به وزارت خارجه تأکید کرد: مفتخریم که رهبر معظم انقلاب پس از آغاز بکار دولت چهاردهم و در فرصت زمانی شش ماهه، سه بار از وزارت امور خارجه به عنوان دستگاهی فعال و پُرکار یاد کردهاند. البته این موفقیتها مرهون عملکرد و تلاش همه بخشهای وزارت امور خارجه است که دست در دست هم کارها را در حوزههای مختلف پیش بردند. عراقچی در عین حال تاکید کرد: البته نباید به وضع موجود راضی باشیم، بلکه باید تلاش و فعالیت بیشتری داشته باشیم و به دستاوردهای بیشتر و بالاتری دست پیدا کنیم و تحرک فعال و مبتکرانه برای گرهگشایی از مسائل و مشکلات کشور باید با قوت تداوم یابد.
کشته شدن ۱۳۸۳ غیرنظامی
سوری به دست عناصر الجولانی
یک سازمان حقوقی در سوریه از کشته شدن ۱۳۸۳ غیرنظامی بیگناه در حمله عناصر وابسته به هیئت حاکمه موقت در دمشق به مناطق شیعهنشین در غرب این کشور خبر داد. سازمان موسوم به «دیدهبان حقوق بشر سوریه» تازهترین آمار تلفات غیرنظامیان در حمله عناصر امنیتی دولت موقت «هیئت تحریر الشام» به منطقه ساحل سوریه را اعلام کرد. طبق گزارش شبکه خبری المیادین، دیدهبان حقوق بشر سوریه گزارش داد که ۱۳۸۳ غیرنظامی در حملات به غرب سوریه کشته شدهاند. این سازمان همچنین نسبت به احتمال دفن قربانیان در گورهای جمعی در غرب سوریه هشدار داد.
پیشبینی یک میلیارد دلار برای توسعه صنعت هستهای کشور
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: سال گذشته بخشی از تخصیص بودجه برای صنعت هستهای کشور اقدام شده و طبیعتا برای سال ۱۴۰۴ هم باید بخش دیگری اقدام شود. محمدباقر قالیباف در جلسه علنی امروز مجلس در جریان بررسی جداول بودجه ۱۴۰۴ عنوان کرد: در برنامه هفتم توسعه یک میلیارد دلار برای صنعت هستهای کشور پیشبینی شده است. بنا به ظرفیتی که از این اعتبار وجود دارد هر سال به اندازه توانایی اقدام شود. وی ادامه داد: سال گذشته بخشی از آن اقدام شده و طبیعتا برای سال ۱۴۰۴ هم باید بخش دیگری اقدام شود یعنی سقف آن در طول پنج سال برنامه هفتم هر سال در بودجه سالانه مشخص میشود و کمک میشود تا رسیدن به سقف مذکور این موضوع انجام شود.
امضای سند همکاری
نظامی بین ایران و بلاروس
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، در جریان دیدار با ژنرال ویکتور خرنین وزیر دفاع بلاروس، سند همکاری دفاعی بین دو کشور را امضا کرد. این دیدار که در راستای گسترش همکاریهای نظامی و دفاعی دو کشور برگزار شد، بر تقویت صلح و ثبات منطقهای و توسعه دیپلماسی دفاعی تأکید داشت. طرفین در این نشست ضمن بررسی مسائل امنیتی مشترک، راهکارهای تعمیق روابط دوجانبه را نیز مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند. امیر سرتیپ عزیز نصیرزاده وزیر دفاع ایران در این دیدار با اشاره به اهمیت همکاریهای دفاعی به ویژه با بهره گیری از ظرفیت سازمان های بین المللی به ویژه بهره گیری از ظرفیت حضور دو کشور در شانگهای در مقابله با تهدیدات مشترک و مبارزه با یکجانبه گرایی، امضای این سند را گامی مؤثر در تقویت تعاملات دفاعی و امنیتی تهران و مینسک دانست.
گروه سیاسی: در شرایطی که دولت دونالد ترامپ تلاش دارد سیاست خود را بر ایران در موضوع پرونده هستهای تحمیل کند، معاونان وزیران خارجه ایران، روسیه و چین در آینده نزدیک درباره برنامه هستهای ایران گفتوگو خواهند کرد. طی ماههای گذشته کشورهای اروپایی و آمریکا تلاش کردهاند، چین و روسیه را از پرونده توافق هستهای با ایران کنار بگذارند اما اکنون شاهد هستیم پکن و مسکو با همراهی تهران، در پی بر هم زدن معادله بازی برای غربیها در این باب هستند.
به گزارش «تجارت»، به گزارش ایسنا، « مائو نینگ» سخنگوی وزارت امورخارجه چین دیروز (چهارشنبه) اعلام کرد در تاریخ ۱۴ مارس (۲۴ اسفند) در پکن قرار است معاونان وزیران خارجه ایران، روسیه و چین در نشستی سهجانبه درباره موضوع هستهای ایران بحث و رایزنی کنند. مائو به خبرنگاران گفت: طرف چینی در ۱۴ مارس در پکن مذاکرات چین، روسیه و ایران در رابطه با موضوع هستهای ایران را برگزار خواهد کرد. دیپلمات چین افزود: «ما ژائوسو» معاون وزیر امور خارجه چین، «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه و «کاظم غریب آبادی» معاون وزیر امور خارجه ایران در این مذاکرات حضور خواهند داشت. همزمان با اظهارات وزارت خارجه چین، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه نیز دیروز چهارشنبه در مصاحبهای گفت: «روسیه و شرکایش در مورد برنامه اقدام جامع مشترک درباره موضوع هستهای ایران گفتوگو کردند. ما طرفدار بازگرداندن برنامه اولیهای هستیم که آمریکاییها در دوره اول دولت ترامپ از آن خارج شدند. برخی از تماسها در طرف اروپایی وجود دارد.»
نشست پکن دروازهایی به سوی رایزنیهای مستمر
«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه در گفتوگو با خبرنگاران اعلام کرد نشست سه جانبه ایران -چین- روسیه در سطح معاونین وزارت امور خارجه سه کشور، با تمرکز بر تحولات مرتبط با موضوع هستهای و رفع تحریمها روز جمعه این هفته در پکن برگزار میشود. به گفته بقائی در این گفتوگوها که در چارچوب رایزنیهای مستمر جمهوری اسلامی ایران با طرفهای مختلف برنامهریزی شده است، راجع به دیگر موضوعات مورد علاقه سه کشور از جمله تحولات منطقهای و بینالمللی و همچنین موضوعات مرتبط با همکاریها در قالب بریکس و شانگهای نیز بحث و تبادل نظر خواهد شد. در سطحی دیگر، «کاظم غریبآبادی» در صفحه اجتماعی ایکس در این ارتباط نوشت: « گفتوگوهای سه جانبه ایران-چین-روسیه راجع به تحولات مرتبط با موضوع هستهای و رفع تحریمها روز جمعه این هفته در پکن و با حضور اینجانب، «ما ژائوسو» معاون وزیر امور خارجه چین و «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه برگزار میشود. » وی افزود: در این گفتوگوها که در چارچوب رایزنیهای مستمر جمهوری اسلامی ایران با طرفهای ذیربط برای رفع تحریمهای ظالمانه علیه جمهوری اسلامی ایران برنامهریزی شده است، راجع به دیگر موضوعات مورد علاقه سه کشور، از جمله همکاریها در قالب بریکس و شانگهای نیز بحث و تبادل نظر خواهد شد.
از مانور نظامی به سوی میز دیپلماتیک
برگزاری نشست دیپلماتیک در شرایطی است که ایران، روسیه و چین در روزهای گذشته نیز یک مانور دریایی مشترک در آبهای نزدیک به بندر چابهار در جنوب شرق ایران برگزار کردند. اکنون بعد از برگزاری این رزمایش، برگزاری یک نشست دیپلماتیک میان سه کشور ایران، روسیه و چین هم در سطح سیاسی و هم در سطح نمادین اهمیتی دو چندان پیدا میکند.
دونالد ترامپ و تیم سیاست خارجی او طی هفتههای اخیر –بعد از بازگشت به قدرت در کاخ سفید- تلاش کردهاند موضوع هستهای ایران را بر اساس راهبرد خود آنچنان که ادعا میکنند، حلوفصل کنند. ترامپ با ادعای میل به توافق با ایران، خواهان پذیرش شرایط موردنظر خود از سوی ایران است. کاخ سفید در روزهای اخیر نیز دوگانه جنگ و دیپلماسی را در قبال برنامه هستهای ایران به میان کشیده است. ترامپ با ادعای این که میخواهد مانع از دستیابی ایران به بمب هستهای شود، به زبان تهدید متکی شده و حتی نامهای را به رهبر انقلاب ارسال کرده است. همزمان ترامپ قصد دارد در موضع هستهای ایران، کشور روسیه را با خود همراه کند. در چند وقت اخیر نیز اخبار زیادی پیرامون پیشنهاد میانجیگری آمریکا به روسیه در بحث پرونده هستهای مطرح شده که البته از سوی مقامهای روس نیز مورد تایید قرار گرفته است.
در چنین بستری نشست معاونان وزارت امور خارجه ایران، روسیه و چین در پکن برای بحث بر سر آینده توافق هستهای و برنامه اتمی ایران اهمیتی ویژه پیدا میکند. نشست این شرکای استراتژیک شرقی در سطح ابتدایی این پیام را منتقل میکند که آنها فارغ از اراده آمریکا و اروپا، روایت خاص خود را پیرامون برنامه هستهای دارند. در سطح دوم، این سه کشور میخواهند بگویند که در موضوع پرونده هستهای ایران، محدود ماندن مذاکرات به فرمت آمریکا ایران یا آمریکا – اروپا و ایران فاقد کارآمدی است. به روایتی خواست کشورهای چین و روسیه این است که همچنان فرمت 1+5 در مذاکرات حفظ شود. در سطح سوم، تهران نیز با حضور در این نشست قصد دراد به متحدان شرقی خود این پیام را منتقل کند که برای اراده و خواست آنها در مساله مهم پرونده هستهای ایران، احترام قائل است. در سطح چهارم، نشست پکن میتواند زمینه را برای افزایش همکاری و همگرایی سیاسی، دیپلماتیک و نظامی میان سه کشور ایران، روسیه و چین افزایش دهد.
تقویت اهرمهای فشار ایران برای مذاکرات احیای برجام
نشست پکن میان ایرن، روسیه و چین در شرایطی برگزاری میشود که بی اعتمادی عمیقی میان تهران و آمریکا وجود دارد. به ویژه، ماجرای رویارویی علنی رئیس جمهور اوکراین با دونالد ترامپ در دفتر بیضی شکل کاخ سفید به ایرانی ها یادآوری کرده که اعتماد کردن به توافق احتمالی آینده با دولت ترامپ دشوار خواهد بود.» سرنوشت ایران ممکن است در دوره دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ کاملا متفاوت به نظر برسد و این تفاوت می تواند خوب یا بد باشد. در تایید این گزاره سیانبیسی در گزارشی مینویسد، دونالد ترامپ در اقداماتی غافلگیرکننده تاکنون چندین بار تمایل خود را برای توافق با ایران ابراز کرده است، آخرین بار از طریق ارسال نامهای به رهبر ایران که شخص ترامپ میگوید ارسال کرده اما مقام های ایرانی میگویند هنوز به دست تهران نرسیده است. دونالد ترامپ ادعا کرده که در این نامه از آمادگی آمریکا برای مذاکره با تهران درباره برنامه هسته ای مورد اختلاف این کشور با غرب سخن گفته است. این سیاست ترامپ در تضاد با سیاست هفت سال قبل، در سال ۲۰۱۸ است، زمانی که ترامپ ایالات متحده را از توافق هسته ای با ایران خارج کرد و بر حجم تنش در رابطه ایران و آمریکا افزود. ترامپ می گوید به دنبال حل و فصل اختلاف با تهران در حوزه هسته ای است و ترجیح می دهد این مساله را با توافق سیاسی حل کند و نه با توسل به گزینه نظامی. با این حال، ترامپ همزمان کمپین تحریم های «فشار حداکثری» خود را علیه این کشور صادرکننده نفت آغاز کرده است.
سیانبیسی در ادامه به پاسخ تهران به سیاست فشار حداکثری امریکا اشاره کرده و می نویسد: ایران می گوید تسلیم قلدری نمی شود و تحت فشار مذاکره نخواهد کرد. نویسنده با طرح این ادعا که تحریم تاثیر خود را بر اقتصاد ایران گذاشته و مجموعه تحولات یک سال اخیر در منطقه، به تضعیف جایگاه ایران منتهی شده می نویسد: شاید قدرت ایران در این زمینه ها نسبت به دوره اول ریاست جمهوری ترامپ کاهش یافته باشد اما ایران هرم فشار دیگری در اختیار دارد؛ برنامه هسته ای توسعه یافته این کشور. نویسنده این مطلب در ادامه با تکرار ادعاها پیرامون برنامه هسته ای ایران می نویسد که به گزارش مدیر کلآژانس بین المللی انرژی اتمی، «ایران تنها کشور غیرهسته ای است که اورانیوم را تا این سطح غنی می کند و نگرانی های قابل توجهی را در مورد توسعه بالقوه برنامه هسته ای که می تواند ابعاد تسلیحاتی پیدا کند، ایجاد می کند.» صنم وکیل، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در چتم هاوس، به سی ان بی سی گفت: «ایران به غنی سازی اورانیوم به عنوان بخشی از اهرم سازی خود ادامه می دهد. هرچه انباشت این مواد بیشتر باشد، دست تهران هم در میز مذاکرات پربارتر خواهد بود.» بیژن خواجه پور، اقتصاددان مستقر در وین به سی ان بی سی میگوید که در تهران هم تمایل به رفع تحریم از طریق توافق قوی است و طرفداران بسیاری دارد. با اینهمه آنچه ادامه مسیر را سخت کرده از نظر خواجهپور بی اعتمادی عمیق میان تهران و واشنگتن است. او در این باره می گوید: «بی اعتمادی عمیقی در هر دو طرف وجود دارد. به ویژه، ماجرای رویارویی علنی رئیس جمهور اوکراین با دونالد ترامپ در دفتر بیضی شکل کاخ سفید به ایرانی ها یادآوری کرده که اعتماد کردن به توافق احتمالی آینده با دولت ترامپ دشوار خواهد بود.»
گروه سیاسی: وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد: ما از احیای برجام که آمریکاییها در دوره نخست ریاستجمهوری دونالد ترامپ از آن خارج شدند، حمایت میکنیم؛ در این زمینه تماسهایی با کشورهای اروپایی وجود دارد. به گزارش «تجارت»، سرگئی لاوروف این سخنان را در مصاحبه با ماریو نائوفالو، لری جانسون و اندرو ناپولیتانو بلاگرهای آمریکایی و در پاسخ به این سوال که آیا موضوع ایران بخشی از مذاکرات جاری روسیه و آمریکا است؟، بیان کرد. وی همچنین گفت: با مقامات آمریکا درباره وضعیت خلیج فارس و همچنین برنامه جامع اقدام مشترک در مورد برنامه هستهای ایران (برجام) گفتوگو کردیم.
حمایت روسیه از فعالیت قالب ۱ + ۵
وزیر امور خارجه روسیه همچنین اظهار داشت: موضع ما بر ازسرگیری قالب پیش بینی شده در توافق اولیه مصوب شورای امنیت سازمان ملل متحد که شامل فرانسه، آلمان، انگلیس، ایالات متحده، روسیه، چین و ایران ( ۱ + ۵ ) بود، استوار است.
خواسته آمریکا برای توافق جدید، سناریویی غیرممکن است
لاوروف در پاسخ به پرسشی درباره چشمانداز احیای توافق هستهای جاری یا توافقی دیگر نیز گفت: آمریکا می خواهد توافق هستهای جدید را با الزام ایران به عدم حمایت از تعدادی از گروه ها در خاورمیانه مرتبط کند، اما این گزینه کارساز نخواهد بود. وی ادامه داد: این موضوع نگران کننده است که نشانه هایی وجود دارد مبنی بر اینکه آمریکاییها تمایل دارند این توافق جدید با شرایط سیاسی همراه باشد که تحت آن ایران متعهد شود که از گروههایی در عراق، لبنان، سوریه و دیگر کشورها حمایت نکند. وزیر امور خارجه روسیه در این زمینه یادآور شد: همه کشورهای حوزه خلیج فارس فراتر از مرزهای پادشاهی و امارت خود نفوذ دارند. آنها برنامه های بشردوستانه و اقتصادی زیادی را در شمال آفریقا اجرا می کنند. اظهارات لاوروف در شرایطی است که مسکو در ماههای اخیر نشانههایی از آمادگی خود برای میانجیگری نشان داده است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، اخیراً تأکید کرده که مسکو آماده است تا “هر اقدامی که در توان دارد” برای حل مسائل میان ایران و آمریکا از طریق مذاکره انجام دهد. این موضع را میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین نیز تکرار کرده و از ایجاد یک “کانال ارتباطی ویژه” در مذاکرات ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ با واشنگتن در ریاض خبر داده است. از سوی دیگر، سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان ۱۵ اسفند ۱۴۰۳ در نشست شورای حکام، با تکرار ادعاهای سیاسی درباره برنامه هستهای ایران و نادیده گرفتن همکاریهای گسترده کشورمان با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مدعی شدند که تهران باید برای کاهش تنشهای هستهای گامهای «جدی و معناداری» بردارد. نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین روزهای اخیر گفته است که انتظار می رود به زودی گزارش جامع آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره مسائل فعلی و حلنشده گذشته در مورد برنامه هستهای ایران ارائه شود.