رشد ۵۰ درصدی مصرف بنزین در ۱۲ روز جنگ تحمیلی

یک مقام صنفی از افزایش بیش از ۵۰ درصدی میانگین مصرف بنزین در جنگ ۱۲ روزه خبر داد و گفت: این تاب‌آوری در توزیع سوخت موضوعی بسیار سخت و پرچالش است، اما عرضه سوخت هیچ‌گاه متوقف نشد. به گزارش گروه اقتصادی به نقل از وزارت نفت، رضا نواز سخنگوی صنف جایگاه‌داران سوخت کشور با بیان اینکه افزایش حجم ذخایر سوخت و ماندگاری در مخازن اولویت اصلی برای مدیریت بحران در مواقع حساس مانند جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل است، اظهار کرد: با آغاز حمله رژیم صهیونی به کشور، بلافاصله کمیته‌های مدیریت بحران در همه استان‌های کشور تشکیل شد و رعایت اقدام‌های لازم برای پیشگیری؛ پیش از بحران، هنگام بحران و پس از بحران با مدیریت وزارت نفت و حمایت دستگاه‌های مختلف در دستور کار قرار گرفت. وی با اشاره به اینکه تمام تلاش ما در این جنگ ۱۲ روزه، ماندگاری و پایداری سوخت در همه مخازن جایگاه‌های عرضه سوخت و اطمینان به مردم در عرضه سوخت پایدار و بی‌وقفه بود، افزود: در برخی نقاط کشور به‌دلیل ترافیک، ارسال فرآورده با تأخیر همراه بود، اما عرضه سوخت هیچ‌گاه متوقف نشد و شبکه عرضه در این شرایط بحرانی پایدار بود.

 

مبالغ ۸۰۰ هزار بلیت فروخته شده هواپیما باید عودت داده شود

دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی گفت: حدود ۸۰۰ هزار بلیت هواپیما فروخته شده بود که باید مبالغ این بلیت ها به مسافران بازگردانده شود
به گزارش گروه اقتصادی از باشگاه خبرنگاران  مقصود اسعدی سامانی با اشاره به اینکه حدود ۸۰۰ هزار بلیت هواپیما فروخته شده بود که باید مبالغ این بلیت ها به مسافران بازگردانده شود گفت: حدود ۸۰ درصد از مبالغ بلیت ها به مسافران بازگردانده شده و بخش زیادی از این بلیت ها که به صورت سیستمی خریداری شده بود بازگردانده شده است. وی با بیان اینکه مسافرانی که از طریق سایت‌ها و آژانس‌ها بلیت خریداری کرده بودند، با توجه به اعتباری که آژانس یا سایت پیش ایرلاین داشت، تا اندازه‌ای توانستند هزینه بلیت مسافران را برگردانند و هنوز هزینه همه مسافران پرداخت نشده است گفت: البته برخی از بانک ها مشکلاتی در طی روزهای گذشته داشته اند که زمینه ساز ایجاد تأخیر در این حوزه شده است. وی ادامه داد : در صورتی که مسافری قصد داشته باشد پرواز خود را انجام دهد می تواند متناسب با همان مبلغی که پرداخت کرده و در صورتی که‌ مسیر پروازی آن راه‌ اندازی شده باشد اقدام به تهیه بلیت کند. دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی در عین حال تاکید کرد: به همه مسافرانی که پرواز آنها در این شرایط متوقف شده است، اطمینان می‌دهیم هزینه بلیت به آنها عودت خواهد شد و از این بابت هیچ نگرانی نداشته باشند.

 افزایش چشمگیر واردات نفت چین از ایران
بر اساس داده‌های جدید، چین در ماه جاری میلادی با افزایش قابل توجه واردات نفت خام از ایران، به رکورد ۱.۸ میلیون بشکه در روز دست یافت. بر اساس داده‌های شرکت‌های ردیابی نفتکش، در بحبوحه واردات کلی بالا در هفته‌های اخیر که تحت تأثیر قیمت‌های پایین‌تر نفت در ماه‌های آوریل و مه انجام شد، چین واردات نفت خام از ایران را در ماه میلادی جاری طور قابل توجهی افزایش داد. طبق اطلاعات شرکت «ورتکسا»، واردات نفت چین از ایران، در فاصله اول تا ۲۰ ژوئن، به رکورد ۱.۸ میلیون بشکه در روز رسید. داده‌های کپلر نشان داد که واردات نفت از ایران به چین، از اول تا ۲۷ ژوئن، به طور متوسط ۱.۴۶ میلیون بشکه در روز بوده که حدود ۵۰۰ هزار بشکه در روز بیشتر از واردات تخمینی چین از ایران در ماه مه است. صادرات بالاتر نفت ایران به چین، به دلیل بارگیری بالاتر نفت خام ایران در ماه مه و خرید بیشتر پالایشگاه‌های مستقل چینی که به اصطلاح «تی‌پات» نامیده می‌شوند و نفت خام ارزان‌تر ایران را برای پر کردن ذخایر در اوج تقاضای تابستان، خریداری کردند، روی داد. صادرات روزانه نفت ایران در هفته اول تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی، ۴۴ درصد افزایش یافت و تحلیلگران انتظار دارند واردات نفت چین از ایران طی هفته‌های آینده در سطح بالایی باقی بماند. بر اساس گزارش «اویل پرایس»، پس از اقدام تجاوزکارانه آمریکا در حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» نوشت: چین اکنون می‌تواند به خرید نفت از ایران ادامه دهد. امیدواریم که آنها مقدار زیادی نفت هم از آمریکا خریداری کنند.

هشدار به ایرلاین‌ها درباره تاخیر در بازپرداخت پروازهای لغو شده
سازمان هواپیمایی کشوری اعلام کرد: در صورت مشاهده هرگونه تاخیر یا تخلف در بازپرداخت وجوه پروازهای لغو شده، با شرکت‌های هواپیمایی برخورد قانونی خواهد شد. سازمان هواپیمایی کشوری در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: به اطلاع عموم مردم می‌رسانیم که تمام شرکت‌های هواپیمایی داخلی و دفاتر خدمات مسافرت هوایی موظفند نسبت به استرداد کامل وجوه پروازهای لغو شده اقدام کنند و این حق قانونی مسافران به هیچ‌وجه قابل چشم‌پوشی نیست. همچنین به مردم عزیز اطمینان داده می‌شود فرآیند استرداد مبلغ بلیط پروازهای لغو شده، در سریع‌ترین زمان ممکن و به صورت کامل انجام خواهد شد. تاکنون ۸۵ درصد از فرآیند استرداد وجوه انجام شده است و تنها بخشی از بازپرداخت‌ها به دلایلی نظیر اختلال در سیستم‌های بانکی و اینترنتی، پاسخ‌گو نبودن برخی بانک‌ها، بازگشت وجه از حساب مسافر، حجم بالای مراجعات و تعطیلی دفاتر ستادی شرکت‌ها با تأخیر مواجه شده است. شایسته است بدانیم با وجود آسیب‌های جدی اقتصادی وارد شده به شرکت‌های هواپیمایی و دفاتر خدمات مسافرت هوایی در روزهای اخیر، فرآیند بازگشت وجوه با نظم و برنامه‌ریزی مشخص از سوی شرکت‌ها در حال اجراست و تا تکمیل فرآیند استرداد کامل وجوه، سازمان هواپیمایی کشوری بر این روند نظارت دقیق را ادامه خواهد داد.
 در همین ارتباط سازمان هواپیمایی کشوری تأکید کند که در خصوص حقوق مردم با هیچ شرکت هواپیمایی، دفتر خدمات مسافرتی یا سامانه فروش آنلاین مماشات نخواهد کرد و در صورت مشاهده هرگونه تخلف یا تأخیر خارج از ضوابط، موضوع به صورت قانونی و قاطع پیگیری خواهد شد و تمامی شرکت‌ها موظف به اجرای دقیق دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌های صادره این سازمان هستند و تخطی از این مقررات، با برخورد قانونی مواجه خواهد شد. از تمامی مسافران محترم درخواست می‌شود در صورت مشاهده هرگونه مغایرت یا تخلف موضوع را از طریق سامانه حقوق مسافر سازمان هواپیمایی کشوری به نشانی www.caa.gov.ir ثبت نمایند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن مورد رسیدگی قرار گیرد. سازمان هواپیمایی کشوری در کنار مردم ایستاده و حفظ حقوق مسافران را خط قرمز خود می‌داند.

تخفیف ویژه حمل و ترخیص کالا در حمل ترکیبی کشتیرانی
با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته از سوی گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، از این پس بنا به تقاضای متقاضیان و با ارائه تخفیفات ویژه، بار صاحبان کالا، قابلیت تحویل در بنادر خشک را خواهد داشت.
به منظور سهولت دسترسی فعالان اقتصادی به کالاهای حمل‌شده از سوی ناوگان کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، از این پس با درخواست متقاضیان، بار صاحبان کالا با برخورداری از تخفیف‌های ویژه، قابلیت تحویل در بنادر خشک را خواهد داشت. این اقدام، گامی در راستای سهولت دسترسی صاحبان کالا به بار سپرده شده جهت حمل به ناوگان کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران از یک سو و کاهش دپوی کالا در بنادر اصلی کشور از سوی دیگر است. گفتنی است بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته و به منظور استفاده از ظرفیت حداکثری بخش ریلی و جاده‌ای کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک شرکت لجستیکی، جدول قیمت‌های رقابتی با رعایت صرفه و صلاح صاحبان کالا از سوی مشتریان قابل دریافت خواهد بود که بر این اساس صاحبان کالا می‌توانند از طریق تماس با اداره ترانزیت و کریدور به شماره تلفن (۲۳۸۴۲۱۷۷-۰۲۱)، کریدور شرق- غرب با شماره تلفن (۲۳۸۴۲۷۳۵-۰۲۱)، کریدور داخلی (۲۳۸۴۲۷۰۳-۰۲۱) و کریدور شمال- جنوب Ex-Work با شماره تلفن (۲۳۸۴۲۷۳۶- ۰۲۱) از تخفیف‌های در نظر گرفته شده و نرخ‌های مرتبط اطلاع یابند. همچنین کالاهای حمل شده از سوی ناوگان، در نزدیک‌ترین بنادر خشک به متقاضیان و صاحبان کالا تحویل داده خواهد شد. 

برآوردهای«تجارت» ردپای صهیونیست‌ها را در واردات ماینر به ایران و افزایش مشکوک مصرف برق نشان می‌دهد

  گروه اقتصادی:« کسری سوخت نیروگاه‌های تولید برق بر اثر اقدامات اسرائیل بود. »این عبارات را وزیر نیرو روز دوشنبه در آیین بهره برداری از نیروگاه خورشیدی ۱۰۰ مگاواتی محلاتی مطرح کرده است. صحبتهایی که بلافاصله در فضای رسانه ای کشور وایرال شد و بحث و تبادل نظر در خصوص آن حسابی گرم شد.  اعتراف وزیر نیروی ایران در مورد دست داشتن اسراییل در مشکلات برق کشور در حالی است که قبل از آغاز جنگ 12 روزه دولت چهاردهم هیچ اشاره به این موضوع نکرده و همواره مصرف بالای ایرانی ها را دلیل این ناترازی ها معرفی می کردند.  اما علی آبادی هرچند اعلام کرد که ناترازی های برق در یک سال اخیر به دلیل توطئه های اسراییل است، اما هرگز اشاره نکرد که دشمن صهیونی این توطئه ها را چگونه اجرایی کرده است؟ بلافاصله پس از صحبتهای وزیر نیرو، برخی این پرسش را مطرح کردند که چرا در جنگ ۱۲ روزه با رژیم صهیونیستی؛ قطعی برق در سراسر کشور کمتر شد؟
پایش تجارت از گفتگو با مقامات توانیر نشان می دهد در شرایط جنگی و زمانی که اینترنت در بعضی روزها قطع شد، تنها طی 3روز حدود ۲۴۰۰ مگاوات از مصرف برق کشور که مستقیما به تولید غیرمجاز رمزارزها اختصاص داشت کاهش پیدا کرد. طبق گزارش توانیر، این توان مصرفی ناشی از فعالیت بیش از ۹۰۰ هزار دستگاه ماینر در طول شبانه‌روز است. اگر بعضی فعالان حوزه رمزارز به شبکه استارلینک متصل نمیشدند، میزان افت مصرف برق، بیشتر هم می شد. به نظر میرسد، توان برق مصرفی برای تولید رمزارز غیرمجاز، معادل 20تا 30درصد ناترازی شبکه برق است که در ایام جنگ، این میزان ناترازی رفع شد. این داده های اطلاعاتی گویای این واقعیت است. تجارت در ماه های گذشته بارها در قالب فعالیت های میدانی از روند فعالیت ماینرهای غیر مجاز گزارش هایی را منتشر کرده بود. در این گزارش ها اشاره شده بود، بخشی از فعالیت های ماینرهای غیر مجاز به دلیل وجود فساد ظهور و بروز یافته اند. اما توجهی به این گزارش های مستند نشد تا جایی که مشخص شد ریشه های این فعالیت ها به پروژه نفوذ دشمن صهیونی نیز مرتبط است.

گلوگاه های نفوذ در حوزه اقتصاد هم وجود دارد
حسن مرادی کارشناس حوزه انرژی در گفتگو با تجارت درباره تلاش های دشمن برای فشار بیشتر به شبکه برق ایران می گوید:« اصولا پدافند غیر عامل در یک چنین مواردی معنا و مفهوم پیدا می کند. پدافند غیر عامل یعنی اینکه همه مواردی که ممکن است دشمن از طریق غیر نظامی بتواند به کشور آسیب برساند، شناسایی شده و راه های این آسیب ها مسدود شوند. کار دشمن، دشمنی است و تلاش می کند با هر ابزاری به ریشه های ایران بزند، ما باید جلوی این ضربات و تلاش ها را سد کنیم. متاسفانه علی رغم همه تبلیغاتی که در خصوص پدافند غیر عامل در کشور صورت گرفته، در این بخش منافذ بسیاری برای ضربه زدن به ایران شکل گرفته است.» 
مرادی ادامه می دهد:« موضوع نقش داشتن صهیونیستها در فشار به شبکه برق کشور زمانی نمایان شد که در ایام جنگ 12 روزه و در شرایطی که بسیاری تصور می کردند، فشار بر شبکه برق کشور در بحران اخیر  بیشتر شده و خاموشی های فراوان تری شکل می گیرد، پس از قطع شدن اینترنت فشار بر شبکه برق کشور کاهش چشمگیری پیدا کرده است. سیستم های امنیتی کشوری باید همه منافذ و راه های نفوذ دشمن را چک کرده و آنها را مسدود کند. هرچند وزیر نیرو توضیح بیشتری ارائه نکرده اما داده های موجود نشان می دهد که این اثر گذاری منفی ناشی از فعالیت های ماینرهای غیر مجاز در ایران است. در واقع صهیونیستها از طریق نقل و انتقال قاچاق کالا، ماینرهای بسیاری را وارد کشور کرده و زمینه فشار فزاینده به شبکه برق را فراهم کرده است. »
او می گوید:«وزیر نیرو و مسئولان پدافند غیر عامل پاسخ دهند چطور نتوانسته اند، به نقش ماینرهای غیر مجاز در خاموشی های کشور پی برده و مسیر آنرا مسدود سازند. شاید برای مخاطبان شما عجیب باشد که بدانند  با قطع شدن اینترنت در ایران روند تولید دستگاه ماینر در جهان کاهش پیدا می کند! دلیل این امر تلاش هایی است که اسراییل برای فشار بر شبکه برق  ایران صورت داده است. حتی قطع شدن اینترنت در ایران باعث شد، اقتصاد رمزارزها نوساناتی را تجربه کند. صهیونیستها ماینرهای غیر مجاز را در سطح گسترده به صورت قاچاق وارد کشور کردند. هر مرغداری، هر دامداری قدیمی، هر زمین کشاورزی و هر سوله ای به صورت بالقوه به محلی برای استخراج رمزارزها بدل شده و برق کشور را می بلعند. »
مرادی با اشاره به اینکه از این منظر ایران  باید اقدامات عاجلی صورت دهد، می گوید:« باید دید چرا مسئولان وزارت نیرو، نتوانسته اند نوسانات در مصرف برق را در نقاط مختلف تشخیص داده و جلوی فعالیت های رمزارزها را بگیرند.  آیا کم کاری در نیروی انسانی و کارمندان وزارت نیرو بوده؟ مسئولان قرائت کنتور اهمال کرده اند یا از فناوری ها و سامانه های به روز برای شناسایی ماینرهای غیر مجاز استفاده مناسبی صورت نگرفته است. به هر حال یک جای کار می لنگد، مسئولان باید مراقب باشند، پروژه نفوذ در این بخش تسری پیدا نکرده باشد. استخراج این میزان رمز ارز در این سطح بدون رصد و درک مسئولان وزارت نیرو غیر قابل قبول است.» 
مرادی در پایان خاطرنشان می کند:«دشمن در ابعاد مختلف تلاش می کند زمینه  نفوذ و ضربه زدن به ایران را دنبال کند. به نظرم دولت  و نهادهای نظارتی در این زمینه باید اقدامات سریعی را آغاز کنند تا دیگر شاهد یک چنین ضرباتی نباشیم. پروژه نفوذ تنها در حوزه های نظامی و ریزپرنده ها و پهپادها ظهور و بروز ندارد، گاهی ممکن است در بخش های اقتصادی و انرژی هم این نفوذ شکل گرفته باشد. وقتی فردی در یک سوله، دامداری .و...اقدام به استخراج رمز ارز و مصرف بالای برق می کند، قطعا کارمندان وزارت نیرو با رصد درست و اصولی می توانند این موضوع را شناسایی کنند. باید دید عدم شناسایی این کانون های رمز ارز به دلیل فساد بوده؟ کم کاری بوده؟ یا اینکه پای نفوذ در این بخش در میان است؟»

اهداف دشمن محقق نشد
امیر نوروزی، تحلیلگر ارشد اقتصاد انرژی درباره چرایی هدف‌گیری صنعت نفت و گاز ایران توسط رژیم صهیونیستی در دوازده روز نبرد اخیر می‌گوید: «دشمن خوب می‌داند که صنعت برق، نفت و گاز، حیاتی‌ترین شریان اقتصاد ایران و ستون اصلی ثبات اجتماعی کشور است. اگر کوچک‌ترین اخلالی در تولید یا صادرات این بخش ایجاد شود، نه فقط درآمد ارزی دولت کاهش می‌یابد، بلکه امنیت انرژی کشور، اشتغال گسترده و حتی ثبات قیمت‌ها زیر سوال خواهد رفت.»
وی افزود: «در شرایطی که بیش از نیمی از درآمد دولت و صادرات غیرنفتی نیز به این صنعت وابسته است، دشمنان تلاش داشتند با ایجاد بی‌ثباتی در این حوزه، دولت ایران را با بحران مالی و کسری بودجه روبرو سازند. هدفی که رسیدن به آن می‌تواند فشار اجتماعی و روانی شدیدی ایجاد کند و حتی بر ثبات سیاسی تأثیرگذار باشد.»
نوروزی درباره تأثیرات اختلال در صنعت نفت و گاز بر سایر بخش‌های اقتصادی توضیح می دهد: «فلج شدن این صنعت به سرعت به نیروگاه‌ها، کارخانه‌های بزرگ، صنایع مادر، پتروشیمی‌ها، حمل‌ونقل و حتی کشاورزی تسری می‌یابد و ضربه دومینویی به تمامی آئینه‌های اقتصادی وارد می‌کند. تولید برق دچار اختلال می‌شود و قیمت کالاهای اساسی افزایش پیدا می‌کند. به همین دلیل، دشمن صهیونیستی تمرکز حملات خود را متوجه پالایشگاه‌ها، خطوط انتقال و مراکز راهبردی نفت و گاز ایران قرار داد.»
این کارشناس ادامه داد: «شاید در نگاه اول، جنگ مستقیم نظامی و نبرد سرباز با سرباز مهم‌ترین صحنه مبارزه تصور شود، اما در دنیای امروز، جنگ‌های اقتصادی و زیرساختی تأثیر ویران‌گری دارند. اسرائیل با هدف گرفتن قلب انرژی ایران امید داشت که با ایجاد تلاطم در بازار نفت و دلار، موج نارضایتی در جامعه شکل بگیرد و قدرت چانه‌زنی جمهوری اسلامی در عرصه دیپلماسی منطقه‌ای تضعیف شود.»
نوروزی در پایان اظهار کرد: «درس این جنگ مشخص بود: کشورهایی که ستون اقتصادی خود را به‌شکل هوشمند و مقاوم می‌سازند، در برابر بزرگ‌ترین تهدیدات هم تاب‌آوری بالایی خواهند داشت. لازم است برای آینده، سرمایه‌گذاری در ایمنی و بومی‌سازی فناوری صنعت برق، نفت و گاز همچنان با قدرت و جدیت ادامه یابد تا اقتصاد کشور همواره از این سپر استوار بهره‌مند باشد.» 

چالش در تأمین صفحات خورشیدی ادامه دارد

ایران پتانسیل زیادی برای توسعه نیروگاه های خورشیدی دارد و باید برای ارائه تسهیلات و اعطای اعتبار تدابیر جدی در نظر گرفته شود چرا که علاوه بر جبران ناترازی می تواند راه دوم تامین برق باشد. حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی در طول جنگ ۱۲ روزه اخیر، زیرساخت‌های برق و انرژی همواره یکی از محورهای تهدیدات رژیم صهیونی بود، حتی عباس علی‌آبادی، وزیر نیرو طی این مدت بارها بر لزوم حفظ آرامش مردم تاکید و از برطرف شدن اقدامات خرابکارانه صهیونیست‌ها توسط کادر فنی وزارت نیرو خبر داد. اما اکنون سوالی ک وجود دارد آنکه آیا در صورت بروز حادثه‌ای برای شبکه برق راهکار دیگری برای تأمین برق وجود دارد؟البته وزیر نیرو به این سوال پاسخ داد و روز گذشته از امکان نصب نیروگاه‌های ۵ کیلوواتی در پشت بام منازل خبر داد و گفت: در هفته پیش رو پروژه‌ای را معرفی خواهیم کرد تا مردم بتوانند با نصب واحدهای نیروگاهی ۵ کیلوواتی در پشت بام منازل خود تولید و تأمین برق داشته باشند. ایران به عنوان دارنده دومین ذخایر گازی جهان شناخته می‌شود و متأسفانه بیش از ۸۰ درصد تولید برق کشور وابسته به گاز است. شوربختانه نباید از یاد برد سبد تولید برق کشور از تنوع چندانی برخوردار نیست که این امر معایب بسیاری را نمایان می‌کند چرا که وابستگی بالا به یک منبع، کشور را از لحاظ پدافندی آسیب‌پذیر می‌کند.بیشترین میزان استخراج گاز از میدان گازی پارس جنوبی است میدان گازی که اغلب چاه‌های آن نیمه دوم عمر خود را آغاز کرده‌اند. نباید از یاد برد، بیشترین میزان استخراج گاز از میدان گازی پارس جنوبی است میدان گازی که اغلب چاه‌های آن نیمه دوم عمر خود را آغاز کرده‌اند و با توجه به اینکه پالایشگاه‌های این میدان گازی حدود ۳۰۰ کیلومتر مربع مساحت دارد که در صورت آسیب، کشور در زمینه‌ی استخراج گاز و تولید برق با چالش‌های جدی دست و پنجه نرم می‌کند چرا که بروز یک مشکل در بخش گاز به معنای توقف تولید برق تلقی می‌شود علاوه بر آن باید در نظر داشت که منابع گازی ما روزی به پایان می‌رسند و در نتیجه آیندگان نیز از این نعمت بسیار ارزشمند خدادادی محروم خواهند شد.

انرژی تجدید پذیر بهترین جایگزین سوخت‌های فسیلی
در جای جای همچنان سوخت‌های فسیلی مشتریان خود را دارند البته کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در کنار استفاده از سوخت‌های فسیلی به سراغ انرژی‌های تجدید پذیر رفته اند و سبد سوختی کشور خود را متنوع کرده‌اند. یکی از انرژی‌های تجدیدپذیر رایج، انرژی خورشیدی است که در حال حاضر کشورهای متعددی از این منبع پایدار و در دسترس استفاده می‌کنند. با این حال کشور ما با وجود آنکه ظرفیت مناسبی برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر دارد تنها ظرفیت یک درصد تولید برق شبکه برق کشور را بردوش می‌کشد در حالی که میانگین جهانی آن نزدیک به ۱۰ درصد می‌شود. ضمن آنکه نباید از یاد برد که بر اساس آنچه کارشناسان امر می‌گویند کشور ایران ظرفیت تولید ۶۰ هزار مگاوات برق لحظه‌ای را از طریق انرژی خورشیدی دارد که این امر می‌تواند بر ناترازی ۲۰ هزار مگاواتی برق کمک کند. در همین راستا رضا ناصری، کارشناس انرژی به خبرنگار مهر گفته بود: پنل‌های فتوولتائیک می‌توانند در بام منازل، مدارس، مراکز درمانی و روستاها نصب شوند. چنین استقراری، هدف قرار دادن همه تولیدکنندگان برق را برای دشمن را غیرممکن می‌کند. از نظر نظامی، این همان مفهوم پراکندگی دارایی‌های حیاتی برای افزایش بقا تحت هر نوع حمله است.نصب درست پنل‌ها می‌تواند نیاز به سوخت و ظرفیت ذخیره‌سازی را در شرایط بحران تا نصف کاهش دهد. وی با تأکید بر اینکه علاوه بر بحث پدافند غیرعامل، برق خورشیدی می‌تواند اوج بار مصرف روز را پوشش دهد، اضافه کرده بود: مناطق ایران، مصرف اوج به ساعات ظهر تا عصر می‌رسد که همان زمان بیشینه تابش خورشید است. نصب درست پنل‌ها می‌تواند نیاز به سوخت و ظرفیت ذخیره‌سازی را در شرایط بحران تا نصف کاهش دهد. این کارشناس انرژی همچنین تأکید کرده بود که افزایش تاب‌آوری یعنی کاهش آسیب‌پذیری. هر خانه‌ای که برق خورشیدی داشته باشد، خودکفا و حتی قابل کمک‌رسانی به همسایگان است. درنتیجه چاره‌ی حل مشکل ناترازی برق، روی آوردن به استفاده‌ی بیشتر از این انرژی پاک، ایمن، در دسترس و پایدار خدادادی است.
 ارائه تسهیلات برای نیروگاه‌های بامی
البته پیش از این هم محسن طرز طلب معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر در رابطه با اقدامات انجام شده برای تسهیلات ویژه مشتریان نیروگاه‌های بامی گفت: در حال مکالمه با چند بانکی برای استفاده از منابع بانکی هستیم.وزیر نیرو: در هفته پیش رو پروژه‌ای را معرفی خواهیم کرد تا مردم بتوانند با نصب واحدهای نیروگاهی ۵ کیلوواتی در پشت بام منازل خود تولید و تأمین برق داشته باشند. وی ادامه داد: در کنار این موضوع ما کمک می‌کنیم اجناس با قیمت پایین وارد کشور کرده و یا تجهیزات مورد نیاز را از تولید کنندگان خریداری کنیم و در دو سه هفته آینده پلتفرم سامانه طراحی شده برای شهروندان شرایطی را فراهم کنیم که برای خانه‌های خود تجهیزات خریداری، نصب و استفاده کنند. به گفته طرز طلب پیش بینی می‌کنیم تسهیلات بانکی و امکان استفاده از نیروگاه‌های بامی مورد استقبال شهروندان قرار گیرد. حالا به نظر می‌رسد این طرح به نتیجه رسیده باشد، چرا که عباس علی آبادی وزیر نیرو روز گذشته از امکان نصب نیروگاه‌های ۵ کیلوواتی در پشت بام منازل خبر داد و گفت: در هفته پیش رو پروژه‌ای را معرفی خواهیم کرد تا مردم بتوانند با نصب واحدهای نیروگاهی ۵ کیلوواتی در پشت بام منازل خود تولید و تأمین برق داشته باشند. یکی از اقدامات مهم دولت، هموار کردن مسیر واردات صفحات خورشیدی توسط بخش خصوصی است تا هر چه سریع‌تر این صفحات در اختیار مردم قرار بگیرند. این اقدام دولت با توجه به شرایط جنگی حساسی که کشور با آن روبرو شده است، از اولویت بالایی برخوردار است. یکی دیگر از اقداماتی که دولت چهاردهم در راستای توسعه پنل‌های خورشیدی در کشور انجام داد، انعقاد قرارداد واردات پنل خورشیدی از کشور چین بوده است. در این راستا ساخت تعدادی نیروگاه دولتی به ظرفیت ۵۰۰۰ مگاوات در کشور و واردات ۲۰۰۰ مگاوات تجهیزات خورشیدی را هدف‌گذاری کرده است. البته محل تأمین اعتبارهای لازم برای واردات به این مقدار، از محل صندوق توسعه‌ ملی قید شده است که آنطور که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفته است. بر اساس این گزارش با توجه به اهمیت توسعه نیروگاه‌های خورشیدی انتظار می‌رود با شرایط جدید به وجود آمده و افزایش نیاز کشور به این حوزه، این میزان اعتبار هر چه سریع‌تر تأمین شود تا با واردات سریع و درنتیجه بهره‌برداری و واگذاری سریع به مردم، مشکل ناترازی در برق تا حد نسبتاً قابل قبولی رفع شود.