به گزارش
تجارت آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران؛ عرضه محصولات در بورس کالا براساس ارز مبادلهای باعث شد که اختلاف قیمت بین بازار آزاد و بورس کالا به وجود آید و موجب جذب بیشتر واسطهگران به سمت بازار محصولات پتروشیمی شود.
مزایای فروش محصولات پتروشیمی با ارز آزاد این است که سودهای کلان و غیرمنطقی دلالان بازار از بین رفته و و اسطه گری هم تا حدود زیادی از بین می رود، زیرا قسمت عمده این سودهای غیرمنطقی به دلیل اختلاف قیمتها به وجود آمده است.
در سال های گذشته افزایش نرخ ارز باعث شد که بازارهای صادراتی به عنوان اهداف مهم فروش محصولات پتروشیمی شناسایی شده و عرضه محصولات در بازار داخلی با کمبود مواجه شود.
همچنین،این موضوع با توجه به عرضه محصولات در بورس کالا بر اساس ارز مبادله ای باعث شد که اختلاف قیمت بین بازار آزاد و بورس کالا به وجود آید و موجب جذب بیشتر واسطه گران به سمت بازار محصولات پتروشیمی شود.
بخشی از تقاضا در بورس کالا به تقاضای دلالی اختصاص یافت و این تقاضای کاذب موجب شد معاملات برخی از محصولات پتروشیمی در بالاترین نرخ ممکن و در سقف 5% رقابت انجام گیرد؛ به گونه ای که تولیدکنندگان در تامین مواد مورد نیاز خود دچار مشکلات عدیده بودند.
علاوه براین،برای جلوگیری از رانت خواری و ایجاد رقابت سالم در بازار محصولات پتروشیمی مسئولان تصمیم گرفتند که عرضه محصولات در بورس کالا بر اساس ارز آزاد صورت گیرد. بر اساس ابلاغیه وزارت صنعت، معدن و تجارت در اواسط تیر ماه، محاسبه قیمت محصولات پتروشیمی در بورس کالا به جای ارز مبادله ای، بر اساس ارز آزاد صورت گرفت، به طوری که با تغییر فرمول قیمت پایه محصولات پتروشیمی، قیمت های پایه در حدود 11% افزایش یافت.
همچنین آمده است با توجه به تعدیل نرخهای پایه و همچنین برای رصد کردن مداوم بازار و تأمین نیاز داخلی، کلیه تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی، اعم از دولتی و خصوصی موظفند همه محصولات خود را از طریق بورس کالا عرضه کنند.
همچنین،یکی از مزایای فروش محصولات پتروشیمی با ارز آزاد این است که سودهای کلان و غیرمنطقی دلالان بازار از بین رفته و و اسطه گری هم تا حدود زیادی از بین می رود، زیرا قسمت عمده این سودهای غیرمنطقی به دلیل اختلاف قیمتها به وجود آمده است.
علاوه براین،افزایش حجم عرضهها، منطقی تر و شفاف تر شدن بازار، حذف واسطهگری و آزادی عمل بیشتر برای مصرفکننده واقعی در بورس کالا مهم ترین تاثیر سیاست مذکور است. در صورت عرضه مستمر پتروشیمیها در بورس، تولیدکنندگان میتوانند برای تولید خود برنامه ریزی کنند چرا که می دانند مواد اولیه آنها به طور مداوم در بورس عرضه می شود و برای تامین آن مشکلی نخواهند داشت.
براین اساس تولیدکنندگان چندین سال بود که به دلیل محدودیتهای عرضه در بورس نمی توانستند به اقلام پتروشیمی مورد نیاز تولیدات داخلی خود برسند.
در این میان باید این موضوع را مورد توجه قرار داد که برای یک تولیدکننده، ثبات قیمت در بلندمدت بسیار مهمتر از رشد قیمت مواد اولیه و به تبع آن افزایش هزینههای تولید در یک برهه زمانی است، زیرا وقتی ثبات بر بازار حاکم باشد، تولیدکنندگان میتوانند با خریداران خود قراردادهای میان مدت و بلند مدت ببندند اما در زمانی که قیمتها در نوسان است، تولیدکنندگان در تصمیم گیری های خود دچار مشکل می شوند.
به نظر می رسد سیاست اتخاذ شده در کنار افزایش سقف نوسان مجاز معاملات محصولات پتروشیمی از 5 به 10 درصد، تا حدودی فضای بازار را به تعادل نسبی نزدیک کرده و تفاوت بین قیمت های بورس و بازار را کاهش داده است. به گونه ای که درصد بالایی از سفارش های ثبت شده در سیستم معاملات سفارش های واقعی بوده و تقاضاهای کاذب حذف شده است.
علاوه براین،مخالفت های فراوانی علیه کشف قیمت محصولات پتروشیمی با نرخ ارز آزاد در بورس کالای ایران وجود داشت، اما آزادسازی قیمت محصولات پتروشیمی در این مدت کوتاه آثار مثبتی از خود بر جای گذاشته است.
گفتنی است،کاهش نرخ ارز از طریق فروش محصولات بر اساس نرخ آزاد و تزریق این ارز به بازار، شفافیت بیشتر بازار، تقویت شرکت های پتروشیمی در بورس اوراق بهادار و افزایش شاخص های بورس، رقابتی شدن بیشتر بازار با محوریت بورس کالا و سهولت دست یابی مصرف کنندگان نهایی به کالای مورد نظر را می توان از مزایای دیگر این سیاست دانست.
در پایان، صنعت این اطمینان را به تولیدکنندگان بدهد که پتروشیمیها کل نیاز داخل را از طریق بورس کالا تامین میکنند، شاهد رشد تولید و رونق هر چه بیشتر در صنعت پتروشیمی کشور خواهیم بود. فروش محصولات پتروشیمی همسو با نرخهای جهانی، رانت بازار پتروشیمی را از بین میبرد و انگیزه شرکتهای پتروشیمی را برای تامین نیاز داخل بیشتر میکند.
انتهای پیام/