کد خبر: ۱۹۰۷۲
تاریخ انتشار: ۰۷ شهريور ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۵
گزارش «تجارت» از بازار های مالی در هفته ای که گذشت
بورس اوراق بهادار تهران در هفته گذشته نیز همچنان به مسیر کاهشی خود ادامه داد. بطوریکه در پایان معاملات این هفته، شاخص کل با ریزش 1012 واحدی معادل 55/1 درصد افت را تجربه کرد و به رقم 64206 واحد رسید.
روزنامه تجارت- حسين نوروزي زاده؛ هفته گذشته را شاید بتوان یکی از به یادماندنی ترین روزهای اقتصاد جهان به شمار آورد، روزهایی که بازارهای بورس در بیشتر نقاط دنیا سقوط کردند. بسیاری از کارشناسان عقیده دارند که کاهش شاخص بورس در آمریکا و بسیار دیگر از بازار های جهانی، ناشی از آمار اقتصادی چین بوده که خود منعکس کننده کاهش رشد اقتصادی آن کشور است. کشوری که بعد از بحران 2008، یکی از عوامل بهبود اقتصاد جهانی بود، اکنون به نظر می رسد خود دچار بحران شده است. در بازار سرمایه کشور نیز با توجه به افت محسوس قیمت سهام در اغلب گروهها و صنایع، بسیاری از کارشناسان انتظار هفته ای بهتر نسبت هفته های قبل را داشتند و با توجه به اخبار مثبتی مثل مباحث مربوط به حضور سرمایه گذاران خارجی در اقتصاد کشور، ابلاغ قانون اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم، بازگشایی سفارت انگلستان‌ و... همگان بازاری شاداب تر و با روند معقول تری را تصور می کردند، که متاسفانه بازار نشان داد که در این ایام زیاد هم قابل پیش بینی نیست و از اتفاق در این هفته شاخص با ریزش بیشتری نیز همراه شد. از طرفی بنظر می رسد سایه شوم اخبار و اتفاقات منفی در سطوح کلان، قصد ندارد دست از سر بازار بورس بردارد، در این برهه که تحریمها در حال فروپاشی است و زمینه مناسبی برای ورود سرمایه گذاران خارجی به کشور فراهم شده است، نوبت به اخبار نگران کننده از اقتصاد جهانی، کاهش قابل توجه قیمت کالاها و از همه مهمتر ریزش شدید قیمت نفت، کلیت اقتصاد وابسته به نفت ایران و به تبع آن بورس را وارد بحرانی جدید کرده است. در ادامه همین روند کسادی بورس، شاخص بازار اول نیز  با 765 واحد کاهش به رقم 45452 واحد بالغ شد و شاخص بازار دوم با 1900 واحد کاهش عدد 137587 واحد را تجربه کرد و به ترتیب  با  66/1 درصد و 36/1 درصد کاهش نسبت به هفته قبل مواجه شدند.طی هفته گذشته استخراج قند و شکر با 29/6 درصد، دباغی، پرداخت چرم و ساخت انواع پاپوش با 13/5 درصد، رایانه و فعالیت های وابسته به آن با 2 درصد و مخابرات با  54/1درصد بیشترین تغییر مثبت در شاخص صنایع را نسبت به سایر گروه ها به خود اختصاص دادند.
پیش بینی بازار هفته جاري
بازار سهام  همچنان منتظر جمع‌بندی توافق و لغو واقعی تحریم‌ها و رفع رکود و کسادی از اقتصاد به سرمی برد. با این وجود و علیرغم افت پیاپی قیمت سهام که در هفته های گذشته شاهد آن بوده ایم، اما وضعیت برای سرمایه گذارانی که با دید بلند مدت بازار سرمایه را رصد می کنند، بحرانی تلقی نمی شود. همچنان پیشنهادی برای ورود به بازار و خریدهای سنگین در شرایط کنونی چندان منطقی به نظر نمی رسد. از سویی سرعت گرفتن کاهش قیمتها در روزهای گذشته سرمایه گذاران را شگفت زده کرده است، چرا که با نزدیک شدن قیمتهای اکثر سهام به سطوح حمایتی شان، انتظار عمومی بر این بود که این سطوح همچون سرعت گیر به کاهش سرعت تغییرات قیمتی بینجامند که چنین اتفاقی در هفته گذشته حادث نشد. این شرایط سبب گردیده که پیش بینی تحلیلگران یکی پس از دیگری بی اعتبار گردد و ارائه یه مدل برای آینده بازار را کاری سخت و طاقت فرسا کند. بازار هفته آینده را به نیز به دلیل نبودن یک محرک جدی و قوی همچنان بازاری بی رمق و کساد پیش بینی می توان کرد، که بازگشایی احتمالی لیدر گروه پالایشی یعنی پالایش نفت بندر عباس می تواند شاخص را به سطوح پایینتری از افت هدایت کند. این نکته را نیز باید خاطر نشان کرد که به دلیل کاهش پی در پی و رسیدن قیمت دو صنعت بزرگ بانکی و خودرویی به سطوح حمایتی خود و همچنین رسیدن شاخص کل به سطح روانی 64 هزار واحد، می توان در ابتدای هفته آینده بازار سبز ولی مقطعی را در پیش روی اهالی تالار شیشه ای متصور بود.    
سایر بازارهای مالی
بر خلاف بورس، سایر بازارهای مالی از جمله بازار طلا و ارز داخلی، هفته پر نوسانی را سپری کردند و قیمتها در این دو بازار با رشد قابل ملاحظه ای مواجه شدند.در بازار ارزهای خارجی، دلار در اواسط هفته به ارقامی بالاتر از 3400 تومان رسید که بالاترین نرخ از ابتدای سال94 تاکنون می باشد.برخی از کارشناسان از قاچاق دلار به کشورهای همجوار به دلیل بالا بودن ارزش دلار در آن کشورها نسبت به ایران، تقاضای سفته بازی و خرید دلالان و احتکار ارز و عواملی از این دست را سبب جهش قیمت دلار در هفته گذشته می دانند.در همین خصوص رییس انجمن صنفی کارفرمایان سکه و صرافان نظر دیگری دارد و افزایش قیمت دلار و ارزهای رایج را نتیجه و عاقبت تصمیماتی نظیر تهدید به پلمپ صرافی ها می داند. عباس مسعودی درباره نامه اخیر بانک مرکزی به عنوان اخطار آخر برای انطباق با دستورالعمل جدید و همچنین پلمپ بعد از پایان مهلت تعیین شده گفت: هنگامی که مقامی، فعالین بطن بازار آن هم فعالان ارزی را که با بخش های گسترده اقتصادی اعم از دولتی و خصوصی ارتباط تنگاتنگ دارند را تهدید می کند، دور از مصلحت اندیشی و به نوعی فراقانونی است.وی با بیان این که بازخورد رفتارهای این چنینی در بازار به خوبی نمود دارد، گفت: از دو روز گذشته که نامه اخطار به پلمب به صرافان ارسال شده، شاهد افزایش نرخ ارز هستیم و این در حالی است ما پیش‌تر تبعات این چنین اقداماتی را به گوش مسوولان رسانده و مکاتبات گسترده‌ای را با برخی از آنها داشته و هشدارهای لازم را داده بودیم. شایان ذکر است در آخرین ساعات کاری روز پنجشنبه دلار مقداری از رشد شتابان خود کاست و به حدود 3360 تومان رسید.  
در ابتدا هفته گذشته طلا در بازار جهانی پس از آنکه با بزرگترین کاهش در پنج هفته گذشته روبرو شده بود، به مسیر صعودی بازگشت و با افزایش قیمت روبرو شد. بدین ترتیب قیمت انس جهانی به بالای 1160دلار رسید. هفته قبل بهای طلا بیشترین افزایش هفتگی 3 ماه گذشته را به ثبت رساند. به تبع این رشد قیمت سکه بهار آزادی طرح جدید به 938 هزار تومان در ابتدای هفته رسید و طلای 18 عیار ارقامی بیش از 96 هزار تومان را تجربه کرد. نتایج بررسی بانک مرکزی از بازار جهانی طلا نشان می دهد، تأثیرات تقویت یوآن چین، ارقام اقتصادی متناقض از اقتصاد آمریکا، ضعف اقتصاد جهانی در پی ارقام اقتصادی ضعیف از سراسر دنیا به‌خصوص چین، در کنار نزول بازار سهام، به افزایش بهای فلز زردرنگ منجر شده است.
در بازار مسکن و مستغلات، مدیرعامل بانک مسکن  خبر از پیشنهاد افزایش سقف تسهیلات خرید و ساخت مسکن داده است. وی در همین زمینه گفت: پیشنهاد افزایش سقف تسهیلات خرید و ساخت مسکن به بانک مرکزی داده شد که بعد از اعلام نظر بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار اعلام خواهد شد. بت‌شکن اضافه کرد: برای تحقق‌بخشی بیشتر به تأمین مالی بخش مسکن پیشنهاد راه‌اندازی لیزینگ مسکن از طریق لیزینگ بانک مسکن را به بانک مرکزی دادیم تا عمق بازار مسکن بیشتر شود.
کاهش قیمتها در بازار جهانی نفت همچنان ادامه دارد و به رقمهای زیر 40 دلار رسیده است. همچنین نایب رییس سابق کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران از احتمال افت قیمت نفت به حدود 20 دلار با ورود نفت ایران به بازار نفت خبر داده است. محمد پارسا درباره روند سقوط قیمت نفت و همچنین تحولات بازار نفت داخلی پس از حضور هیات‌های خارجی و مذاکره با مسئولان وزارت نفت اظهار کرد: به لحاظ اینکه شرکت‌های نفتی خارجی به قصد سرمایه‌گذاری به ایران می‌آیند، مطمئنا امیدی برای بهبود وضعیت صنعت نفت ایران در آینده به وجود می‌آید.وی افزود: نباید این موضوع را فراموش کنیم که در وضعیت فعلی با مسئله اشباع بازار نفت روبرو هستیم. در حال حاضر روزانه سه میلیون بشکه نفت مازاد تولید وجود دارد و با افزایش تولید نفت ایران، یک میلیون بشکه دیگر به این مازاد تولید اضافه خواهد شد که باعث می‌شود قیمت نفت از 43 دلار به 20 دلار کاهش یابد.رییس فدراسیون صادرکنندگان انرژی و صنایع وابسته عنوان کرد: اگر فروش نفت‌مان به دو برابر برسد، درآمد نفتی‌مان دو برابر نخواهد شد و ثابت می‌ماند. درصورتی که قیمت نفت به 20 دلار برسد می‌تواند باعث شود بعضی تولید‌کننده‌های متفرقه و کوچک از بازار خارج شوند و در نتیجه عرضه و تقاضا به تعادل برسد تا قیمت نفت افزایش یابد. پارسا درباره دلیل افت مجدد قیمت نفت در روزهای اخیر تصریح کرد: افت قیمت نفت با توجه به اینکه رشد اقتصادی چین کاهش یافته و مصرف نفت در بازار به اشباع رسیده باعث شده است با مازاد عرضه روبرو شویم.
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار