اين روزها وقتي رسانه هاي رسمي بويژه صدا و سيما و همچنين برخي خبرگزاريها و رسانه هاي مكتوب وابسته به جريان اصولگرا را دنبال مي كنيد، مي بينيد همه از تاثير اندك تحريمها در مقابل مشكلات اقتصادي موجود در كشور سخن مي گويند. گزارشهاي اين رسانه ها به گونه اي تدوين شده كه گويي تاثير تحريم در افزايش مشكلات اقتصادي كشور بسيار اندك بوده است و جالب اينجاست كه در اين گزارشها از تحريم داخلي سخن به ميان مي آيد كه تاثيري به مراتب بيش از تحريمهاي خارجي دارد. طي روزهاي اخير كه رييس جمهور از تاثير تحريمها بر مشكلات اقتصادي كشور و حتي محيط زيست و نيز تاثير آن بر جيب مردم سخن گفته، بر شدت گزارشهاي آن رسانه ها هم افزوده شده است. دو نكته مهم در مورد تحليلهايي كه تاثيرات تحريمها بر اقتصاد كشور را اندك ارزيابي مي كنند قابل تامل است. نخست اينكه در زمان دولت قبل، كمتر از عبارت تحريم داخلي استفاده مي شد و به گونه اي درباره وضعيت اقتصادي كشور تحليل مي كردند كه گويي در داخل كشور هيچ مانعي براي رشد اقتصادي وجود ندارد. اما حالا كه دولت تغيير كرده، خيلي ها يادشان افتاده كه تحريمهاي داخلي – يعني موانعي كه در داخل كشور در مقابل توليدكنندگان وجود دارد – هم مهم است و بايد آن را رفع كرد. نكته دوم اين است كه رسانه هاي اصولگرا در شرايطي از بي تاثير بودن تحريمها سخن مي گويند كه رييس دولت قبل كه عملكرد او را عامل بروز و شدت گرفتن تحريمهاي اقتصادي بر ضد ايران
مي دانند، خود در دو سال پاياني دولت خود، به صراحت، تحريمها را عامل مشكلات فزاينده اقتصادي در آن دوران از جمله افزايش تورم، افزايش نرخ ارز و ... اعلام كرده بود.
از اين دو نكته كه بگذريم، نكته مهمتري به ذهن مي رسد و آن پاسخ به اين پرسش است كه تلاش براي تحريم شدن بهتر است يا تلاش براي رفع تحريم؟ رسانه هاي رسمي در كشور به گونه اي گزارش و تحليل پخش مي كنند كه گويي دولت قبل كه كشور را با تحريمهاي دامنه دار مواجه ساخت، عملكرد صحيحي داشته و دولت جديد كه براي رفع تحريمها تلاش
مي كند در مسير اشتباهي قدم برداشته است؛ چرا كه به زعم اين رسانه ها تحريمها تاثيرگذار نبوده و اين يعني چرا بايد تلاش كنيم تحريم ها برداشته شود؟
البته سخنان اخير رييس جمهور در كنفرانس خبري كه به روشني بين موفق بودن
تحريم ها و تاثيرگذار بودن آن مرزي تعيين كرده بود، مي تواند پاسخ روشني به اين دسته از افراد باشد اما مجموعه رفتارهاي برخي مراكز رسمي و رسانه هاي وابسته به آن اين تلقي را در بين عامه مردم ايجاد مي كند كه تحريمها تاثيرگذار نبوده و به همين دليل لازم نيست براي برداشتن آن تلاشي كرده؛ گويي دولت طي اين دو سال اصلا اشتباه كرده كه براي رفع تحريمها تلاش كرده است؛ تفكري كه تقويت آن در روزهاي باقيمانده به نهايي شدن مذاكرات مي تواند افكار عمومي را نسبت به تلاشهاي دولت براي رفع تحريم بدبين ساخته و موانع پيش روي دولت براي تحقق وعده ها را كمتر از ميزان واقعي نشان دهد كه به هيچ وجه نشانه مثبتي نيست.