به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فرادید،فراموشی نوعی اختلال حافظه است که میتواند به علل مختلف از جمله آسیب مغزی و روانی، حادثه و شوک ایجاد شود. فرد مبتلا به این اختلال ممکن است در زمینههای مختلف از جمله یادآوری وقایع و خاطرات، حقایق، تاریخها و در موارد نادر هویت خود، دچار مشکل شود. از نظر زمانی نیز ممکن است در ثبت خاطرات پس از واقعه یا یادآوری پیش از آن یا هر دو مشکلاتی ایجاد شود.
نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که فراموش کردن موارد مختلف که به صورت روزمره برای هر کسی پیش میآید با اختلال فراموشی متفاوت است.
بسیاری از موارد فراموشی، موقت هستند، اما ممکن است زمان زیادی برای بهبودی نیاز داشتهباشند. حضور چنین افرادی در خانواده میتواند مسائلی را به وجود بیاورد و در مقابل دریافت حمایت از سوی آنها و بهرهمندی از مشاوره خانواده میتواند در حل مشکل نقش بسزایی داشتهباشد.
فراموشی یا یادزدودگی یکی از انواع اختلالات حافظه است که با توجه به ویژگیهای اختلال فرد به چند نوع تقسیم میشود.
فرد توانایی ثبت خاطرات جدید و نگهداری اطلاعات در حافظه کوتاه مدت را از دست میدهد. این نوع از یادزدودگی معمولا بر اثر ضربه به سر ایجاد میشود. فرد معمولا اطلاعات و خاطراتی که پیش از ضربه ثبت شده را بدون مشکلی به خاطر میآورد و فقط در یادآوری اطلاعات جدید دچار مشکل میشود.
فراموشی پس گستر نیز مانند نوع پیش گستر معمولا بر اثر ضربه ایجاد میشود و به نوعی میتوان آن را نقطه مقابل فراموشی پیش گستر دانست. در این نوع از یادزدودگی فرد توانایی یادآوری خاطرات پیشین و اطلاعاتی که قبل از وقوع حادثه ثبت شده را ندارد. اطلاعات جدیدتر که به تازگی ثبت شدهاند بیشتر در خطر از دست رفتن هستند و خاطرات قدیمیتر مثل دوران کودکی ثبات و ماندگاری بیشتری دارند. در بیماری مثل زوال عقل (دمانس) خاطرات فرد به تدریج از جدید به قدیمیتر از دست میروند. در مواردی نادر پیش میآید که دو نوع فراموشی پیش گستر و پس گستر همزمان ایجاد شوند.
اختلالی موقتی و گذرا که در آن فرد برای مدت کوتاهی توانایی یادآوری اطلاعات پیشین و در موارد حاد ثبت اطلاعات جدید را ندارد. این نوع از فراموشی معمولا بر اثر مسدود شدن رگهای مغزی و بیشتر در افراد مسن و میانسال رخ میدهد.
نوعی از یادزدودگی که بر اثر ضربه شدید به سر ایجاد میشود و ممکن است با افت هشیاری و کما همراه شود. این نوع از فراموشی معمولا موقتی بوده و طول دوره بهبودی آن بستگی به شدت ضربه وارده دارد. با وجود معمول بودن آسیب موقتی، گاهی نیز ممکن است حادثه پیش آمده باعث مشکلات دائمی در حافظه شود.
سندرم ورنیکه کورساکوف بر اثر سوء مصرف الکل مشکلاتی در حافظه از هر دو نوع پیش گستر و پس گستر ایجاد میکند. در افراد با کمبود ویتامین B1 این مشکل بیشتر بروز پیدا میکند. در اثر مصرف بیش از حد الکل در یک دوره مصرف ممکن است فراموشی پیش گستر موقتی ایجاد شود اما در اعتیاد به الکل هر دو نوع ذکر شده به صورت بلند مدت ایجاد میشود و ممکن است خود فرد به این ناتوانی در ثبت خاطرات آگاه نباشد.
زمانی که یک شخص با حادثه ای روبرو میشود که توان روانی مقابله با آن را ندارد ممکن است در واکنش به آن مشکلات حافظه بروز کند. به طور ناگهانی متوجه میشود که اطلاعات مهمی مثل هویت خود را به خاطر نمیآورد. اختلال یادزدودگی تجزیه ای معمولا بعد از مدت کوتاه حداکثر چند روزه یا به طور تدریجی و یا ناگهانی برطرف میشود.