کامران ندری، کارشناس اقتصادی و استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق، تاکید کرد: برخی مقامات مداوم میگفتند ارز ۴۲۰۰ تومانی به هدف اصابت نمیکند و همین مساله سبب شده است برای بهتر شدن وضعیت دست به حذف آن بزنند اما در عمل حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی تورمی بسیار بالا را در پی آورد که در آن همه اقشار متضرر شدند اما ضرر اقشار پایینتر و دهکهای کمدرآمد بیشتر است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا نرخ تورم نقطهای ۱۳.۲ درصدی در خرداد ۱۴۰۱ بالاترین نرخ تورم در سالهای پس از انقلاب بوده یا خیر؛ گفت: در اوایل دهه ۷۰ شاهد تورمهای بالا در کشور بودهایم اما به نظر میرسد تورم با این رقم مختص دولت سیزدهم است چرا که پس از انقلاب نرخ تورم نقطهای ۱۳.۲ درصدی جزو موارد بسیار بالا محسوب میشود.
وی با اشاره به اینکه باید تصمیمات بر اساس واقعیات اتخاذ شود نه فرضیات گفت: میگفتند ارز ۴۲۰۰ تومانی خودش عامل تورم است در حالی که تورم در شرایط کنونی بسیار بالا رفته و این اتفاق وقتی مهمتر میشود که میبینیم بیش از چهار سال است که با تورم بالا دست به گریبان هستیم.
ندری گفت: در حقیقت پس از خروج ترامپ از برجام، اقتصاد ایران با شوکی روبرو شد که موجبات افزایش نرخ تورم را فراهم کرد. حالا نیز شوک کنونی در اثر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بسیار چشمگیر است و تورمی بیسابقه برای ایران به همراه آورد.
وی تاکید کرد: مهمترین برنامه دولت باید مهار تورم بالا باشد چرا که تورم فرسایشی در این سالها قدرت خرید خانوار ایرانی را به شدت کاهش داده است.
این اقتصاددان گفت: نرخ تورم اعلامی از سوی مرکز آمار نرخ تورم بسیار بالایی محسوب میشود و نشان میدهد که در کشور نتوانستهایم افزایش قیمتها را مهار کنیم.
او در پاسخ به این سئوال که استناد به آمارهای بالاتر تورم در ماهها و سالهای گذشته با چه هدفی انجام میشود؟ گفت: اینها نوعی فرافکنی است.
ندری در توضیح این مطلب به اظهارات رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره عدم استقراض از بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: در هر صورت این دولت در کنترل نرخ تورم ناکام بوده و بالاترین نرخ تورم ماهانه در مقایسه با سایر دولتها در دولت سیزدهم ثبت شده و مهم این است که تورم ماهانه در دولت آقای رییسی در مقایسه با ۴۰ سال گذشته رکورد زده است. در این شرایط مانور بر مساله عدم استقراض موضوعیت ندارد چرا که با این مولفه نیز تورم رکوردشکنی کرده است.
۲۲۳۲۲۷