گروه صنعت و تجارت: «روز شنبه بازرسان با حضور در بازار قطعات یدکی، کالاهای تقلبی و جعلی را جمع آوری خواهند کرد.» این وعده ای است که محمد مهدی برادران معاون صنایع عمومی وزیر صنعت، معدن و تجارت در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرده است. معاون وزیر صمت همچنین تاکید کرده که بازار لوازم یدکی خودرو با حذف کالاهای تقلبی، جعلی و قاچاق در آینده نزدیک تبدیل به یکی از شفاف ترین بازارها خواهد شد. اواخر فروردین ماه سال جاری بود که سید رضا فاطمی امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت از همکاری همه دستگاه های مرتبط با مبارزه با کالای قاچاق برای برخورد با عرضه قطعات قاچاق خودرو در سطح بازار و بازرسی فروشگاه به فروشگاه خبر داد. فاطمی امین این صحبت را در نشست هماهنگی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و وزارت صنعت، معدن و تجارت در حوزه مقابله با کالاهای قاچاق موجود در بازار و بخش قطعات خودرو مطرح کرد.
همان ابتدا که صحبت از اجرای طرح جمع آوری قطعات یدکی قاچاق و تقلبی از بازار مطرح شد؛ مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت تاکید کردند که باید درج قیمت تولیدکننده بر روی لوازم یدکی با جدیت شروع شود. آنطور که مشخص است، این فرآیند یک کار بین بخشی است که ستاد مبارزه با قاچاق کالا، ناجا یا وزارت صنعت، معدن و تجارت به تنهایی نمیتوانند کاری از پیش ببرند. بررسی ها نشان می دهد که سال گذشته بر روی تکمیل زیرساختها مانند سامانه جامع تجارت متمرکز عمل شده و کار تا جایی که باید پیش برود، انجام شده است. همچنین در حال حاضر از لحاظ قوانین هم مشکلی در کشور وجود ندارد. با این حساب تنها کاری که باید صورت گیرد، این است که طرح را به صورت ویژه با همکاری همه دستگاههای مربوطه به پیش برد. ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، قوه قضائیه و ناجا در این خصوص با وزارت صمت همکاری خواهند کرد. وزیر صنعت، معدن و تجارت در این زمینه معتقد است که اگر چند برخورد با فروشندگان متخلف انجام شود، این حس را ایجاد میکند که قرار است حرکتی آغاز شود و تولیدکنندگان هم باید در این طرح مشارکت فعال داشته باشند.
اولویت های موضوع برخورد با قاچاق
مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت می گویند که پس از جلسات متعدد با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به این نتیجه رسیده اند که باید به اصلاح تفکرات در این زمینه پرداخته و ایجاد تحول کرد، زیرا در حوزه اندیشه مشکل و چالشهای زیادی وجود دارد تا تفکرات تجمیع نشوند اصلاح صورت نمیگیرد. از هفته ها قبل اعلام شده بود که هم اکنون در همه محصولات کد رهگیری وجود دارد و البته به تولیدکنندگان لوازم یدکی خودرو تذکر داده شده است که تا یک هفته دیگر همه قطعات باید دارای کد شناسه کالا شوند و این فرصت دیگر تمدید نخواهد شد. به نظر می رسد که در بحث مبارزه با قاچاق کالا و ارز تقسیمکار صورت گرفته و اکنون زمان جدیت کار است و در این شرایط توجه به پیوست اجتماعی، فرهنگی و همکاری با رسانهها مهم است. مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده اند که اولویتهای موضوع قاچاق را از قطعات خودرو تا پتروشیمی پیگیری کرده و در بیشتر بخشها برندهای مختلف قاچاق بیکیفیت هستند. بررسی گزارش ها اما نشان می دهد که در سال ۱۳۹۵ نیم میلیارد دلار قاچاق اسباببازی و ۲ و نیم میلیارد دلار قاچاق پوشاک صورت گرفته است، همچنین در سال ۱۳۹۹ نیز ۲ میلیارد و ۷۲ میلیون دلار قاچاق لوازم یدکی خودرو داشتیم.
ضرورت کاهش کالای قاچاق در بازار
کارشناسان اقتصادی می گویند در صورت کاهش کالای قاچاق و فعالیت مستمر، مردم از اراده ما مطمئن میشوند، زیرا کیفیت و ضمانت کالا را میبینند و به سمت کالای بیکیفیت قاچاق نمیروند و تولید و صنعت در کشور جان دوباره میگیرد. با این حال نباید در سیستم رسمی کالای غیررسمی فروخته شود، بنابراین شبکهسازی و تبلیغ کالای باکیفیت وظیفه ما است و باید حامی تولید ملی باشیم؛ اما در استانهای مرزی کار سختتر است و باید فهرستهای ویژه طراحی کرده و برنامه اشتغالزایی داشته باشیم. حقیقت این است که در مسیر مبارزه با قاچاق کالا پشتوانه قانونی کار مهیا شده و اقداماتی برای شفافسازی در دستور کار قرارگرفته است و ما تنها بر مقابله باعرضه تأکید نکردیم، بلکه همه حوزهها را موردتوجه قراردادیم. با این نگاه می توان گفت ک ه ریشهکن شدن قاچاق کالا را مطالبهای مردمی است و اصلاح نظام بازار در حل مشکلات گامی مؤثر است و در زمینه مبارزه با قاچاق کالا نیز از ستادهای مبارزه با قاچاق کالا و ارز استانها حمایت می شود.
جمع آوری لوازم یدکی قاچاق از شنبه
در همین ارتباط معاون صنایع عمومی وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه بازار قطعات یدکی در حال تبدیل شدن به شفاف ترین بازار است، گفت: روز شنبه بازرسان با حضور در بازار قطعات یدکی، کالاهای تقلبی و جعلی را جمع آوری خواهند کرد. به گزارش مهر، محمد مهدی برادران در مورد جلسه وزارت صمت با اصناف درخصوص شناسنامه دار کردن کالاها برای مقابله با قاچاق، اظهار کرد: در ابتدا فرض بود که یک کار مقطعی است همراهی زیاد نبود اما هرچه گذشت موضوع جدی تر گرفته شد و اصناف اذعان کردند که در حال تکمیل کار هستند. همچنین در اصناف طرحهای دقیق و علمی به عنوان طرح مکمل با این طرح ارائه شده است. معاون صنایع عمومی وزیر صمت افزود: قاچاق محصول کار یک قاچاقچی نیست بلکه محصول ناکارآمدی نظام بازار، تولید، بازرگانی، تعرفهای و کیفیت است. همزمان در حال اصلاح همه فرآیندها هستیم و خود اتحادیهها پیش قدم شدند.
این مقام مسئول در وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به بازار قطعات یدکی خودرو گفت: قطعات یدکی خودرو یکی از رهاترین بازارهای ما بود که برای مقابله با قاچاق ابتدا از این بازار کار را شروع کردیم. هم اکنون این بازار در حال تبدیل شدن به شفافترین بازار است. اتحادیهها میخواستند برادران ادامه داد: با واحدی که اصرار به تخلف و تقلب داشته باشند و کالاهای گران و غیرایمن بفروشد و با حقه بازی کالای دست دوم را به عنوان کالای نو به مصرف کننده عرضه کند، برخورد میشود. معاون صنایع عمومی وزیر صمت اضافه کرد: روز شنبه ۱۵ مرداد ماه، اتحادیه با پلیس اماکن و بازرسان صمت و اتاق اصناف به بازار مراجعه میکنند و کالاهای تقلبی و جعلی را از سطح بازار جمع خواهند کرد.