به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مسعود میرکاظمی در نشست خبری اظهار داشت: زمانی که دولت سیزدهم، دولت را تحویل گرفت، شرایط اقتصادی مطلوبی وجود نداشت. از ۸ میلیارد دلار ارز کشور، ۶.۵میلیارد دلار خرید شده بود و کشور تنها یک ونیم میلیارد دلار برای خرید کالای اساسی داشت.
به گفته رییس سازمان برنامه و بودجه، علاوه بر کاهش درآمدهای دولت هزینههای جاری طی ۸ سال بیش از ۱۰ برابر شده بود، زمان تحویل دولت تنها ۶۰ هزار میلیارد تومان تخصیص بدون اعتبار در خزانه مانده بود؛ علاوه بر اینکه باید ماهانه ۱۰ تا ۱۲ هزار میلیارد تومان اصل و سود اوراق تسویه میشد.
وی تصریح کرد: دولت از آغاز کار با این تصور روبهرو بود، اما درنهایت بدون استقراض و چاپ پول مشکلات یکی پس از دیگری حل شد؛ نهتنها مطالبات معوق اقشار پرداخت شد بلکه تخصیص اعتبارات عمرانی و اشتغال در پایان سال گذشته به بیش ۲۰۰ هزار میلیارد تومان رسید.
میرکاظمی عنوان کرد: دولت با حذف ارز ترجیحی صرفهجویی در هزینهها نمیکند، به طوری که در بودجه پارسال ۸ میلیارد دلار برای ارز ترجیحی گذاشته شده بود اما هماکنون به ۲۲ میلیارد دلار رسیده است. با این اقدام دولت از کف بازار خارج میشود. با توجه به جنگ اوکراین افزایش قیمت های جهانی وجود داشته که دولت باید در این بخش حمایت کند.
او گفت: میزان یارانه پرداخت شده بیش از جدولهای ارائه شده است، بنابراین باید اصلاحیه یارانه بودجه را به مجلس دهیم.
تاثیر افزایش حقوق روی تورم
میرکاظمی در پاسخ به این سوال خبرآنلاین که شما در سال گذشته در هنگام بررسی لایحه بودجه عنوان میکردید که افزایش حقوق باید با درنظرگیری تورم باشد و حتی این موضوع را مطرح میکردید ک نباید یک میلیون حقوق اضافه کنیم که بعد ۳ میلیون از جیب مردم برداریم. آیا با پیشنهاد جدیدی که برای افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان شده، به این موضوع فکر شده است؟ گفت: در ۴۰ سال قبل چرخه معیوبی وجود داشت که افزایش حقوق انجام میشد اما از طرفی با کسری منابع مواجه میشدند که مجبور به خلق پول و ایجاد تورم و کاهش ارزش پول میشدند.
وی گفت: در حال حاضر ۹۵ درصد صندوقهای لشکری و کشوری به جای اینکه خودشان حقوق مستمریبگیران را بدهند، از دولت حقوق میگیرند یعنی یک فردی که بازنشسته میشود هم پاداش خوبی از دولت میگیرد سپس به صندوق بازنشستگی معرفی میشود و در آنجا هم سر سفره دولت مینشیند و حقوق بازنشستگی او را هم دولت میدهد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه باید منابع افزایش حقوق کارمندان مشخص شود و نباید به افزایش پایه پولی و تورم منجر شود گفت: این موضوع در حال بررسی است و احتمالا در شهریور در مورد آن تصمیمگیری صورت بگیرد.
خبر جدید درباره یارانهها
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در مورد افزایش یارانهها گفت: سال گذشته میزان مصوب یارانهها ۸ میلیارد دلار بود اما در عمل حدود ۱۷ میلیارد دلار ارز ترجیحی داده شد امسال نیاز به ۲۳ میلیارد دلار ارز برای کالاهای اساسی احساس میشد بنابراین صرفهجویی در زمینه اجرای طرح حذف ارز ترجیحی در کار نیست و مابهالتفاوت ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی تا دلار ۲۵ هزار تومانی حدود ۲۱ هزار تومان است که ضرب در ۲۳ میلیارد دلار میشود در حالی که یارانهای که دولت در سال میدهد به ۴۵ همت میرسد یعنی دولت هیچ درآمد اضافهای نخواهد داشت.
وی همچنین گفت: دولت سال قبل ۴.۵ میلیون تن گندم خریداری کرد امسال با وجود خشکسالی ۷.۵ میلیون تن گندم از کشاورزان داخلی خریداری کرده است.
سه مرحله افزایش قیمت
میرکاظمی همچنین در پاسخ به این سوال خبرآنلاین که درباره چگونگی اجرای طرح کالابرگ با توجه به فشار مجلس برای بازگرداندن قیمتها به شهریور ۱۴۰۰ و اینکه به کسری بودجه فکر شده است؟ گفت: بعد از ابلاغ بودجه یک افزایش قیمتی در کالاهای اساسی به واسطه جنگ اوکراین و افزایش قیمت کالاهای اساسی در دنیا اتفاق افتاد مثلا قیمت روغن از تنی ۹۰۰ دلار به ۲۷۰۰ دلار افزایش یافت یعنی سه برابر شد بنابراین این جنگ مشکلاتی برای همه کشورهای جهان به وجود آورد و کشورهایی که ۴۰ سال تورم نداشتند، دچار تورم وارداتی شدند.
وی گفت: در زمان بودجه افزایش سوم قیمت کالاهای اساسی روی نداده بود، بنابراین دولت برای تامین منابع آن از مجلس سؤال کرد که در قالب یک اصلاحیهای بودجه به مجلس ارائه کنند تا منابع برای جبران این افزایش قیمت را فراهم کند. نرخ ارز کالاهای اساسی از ارز ترجیحی به ارز نیمایی افزایش پیدا کرد.
وی گفت: دولت ماهی ۲۷.۵ تا ۲۸ همت یارانه به کالاهای اساسی غیر از یارانه نان و دارو میپردازد همچنین ۱۵۰ همت یارانه نان و دارو است که جمع آن ۴۵۰ همت در سال میشود در حالی که تفاوت نرخ ارز ترجیحی و نیمایی کمتر از این رقم میشود.
میرکاظمی همچنین گفت: دولت سال قبل ۲۰۰ همت برای پروژههای عمرانی پرداخت کرد دولتی که گفته میشد چگونه میتواند حقوق کارمندان را بپردازد اما ۲۰۰همت برای پروژههای عمرانی داد امسال هم تا ۲۰ مرداد ۶۰ همت تخصیص یافته و برای پرداخت به خزانه ابلاغ شده است.
رییس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به این سوال خبرآنلاین که نظرات مردمی حاکی از آن است که بیشتر ترجیح گیدهند یارانه دریافت کنند تا کالابرگ، افزد: قانون میگوید که یارانه به صورت کالابرگ باشد اما نظرسنجیهای رسمی نشان میدهد که مردم می خواهند در استفاده از آن آزاد باشند و یارانه را به کالابرگ ترجیح میدهند.
زمان و نحوه اجرای طرح کالابرگ
رئیس سازمان برنامه در پاسخ به این سوال درباره زمان اجرای کالابرگ و محل تامین منابع آن اظهار داشت: باید توجه داشت که کالا برگ، کوپن نیست. قرار بر این است که با راهاندازی کالابرگ، یارانه برای خرید چند قلم کالا برای خانوار محدود شود و باید ساز و کار دقیقی برای اجرای آن تعرف شود و بانکها در اجرای این ساز وکار مشارکت داشته باشند.
وی ادامه داد: آنچه تعریف شده این است که دیگر مبلغ یارانه به حساب افراد واریز نشود بلکه هزینه خرید کالاها با استفاده کارت از سوی افراد به حساب فروشنده واریز شود و فراهم کردن این زیرساخت و روند زمانبر بوده است.
معاون رییس جمهوری با بیان اینکه یارانه و کالابرگ اثر تورمی ندارد چراکه منابع آن از خود جامعه تامین میشود، تاکید کرد: محل تامین منابع تبصره ١۴ از دو محل فروش گاز در داخل و خارج و فروش فرآوردهها است که مابه التفاوت آن وارد سازمان برنامه شده و در توزیع یارانه مصرف میشود.
۲۲۳۲۲۵