حمله نظامی روسیه به اوکراین، بزرگترین عامل مختل کننده برای بازارهای انرژی در سال ۲۰۲۲ شناخته شد.
به گزارش اویل پرایس، اغلب، وقوع یک رویداد به اشکال متعدد بر بخش انرژی تاثیر میگذارد. در سال ۲۰۲۰، شیوع ویروس کرونا و پیامدهای متعاقب پاندمی کووید ۱۹ بود که اثر آبشاری بر وقایع انرژی سال داشت. تاثیر این پاندمی، امسال همچنان ادامه داشت زیرا مسائل زنجیره تامین به همراه احیای اقتصادی، باعث افزایش قیمتهای انرژی شدند. با این حال، در سال ۲۰۲۲ واقعه دیگری اتفاق افتاد که تاثیر مختل کنندهای بر همه بازارهای انرژی داشت و مهمترین اتفاق سال بود و بر وقایع مهم متعدد دیگر، تاثیر مستقیمی گذاشت.
۱- حمله نظامی روسیه و اوکراین، بازارهای انرژی را مختل کرد
حمله نظامی روسیه به اوکراین، بزرگترین تاثیر را بر انرژی در سال ۲۰۲۲ داشت. روسیه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان به شمار میرود. حمله نظامی این کشور به همسایهاش و متعاقب آن، تصمیم دولت آمریکا برای متوقف کردن واردات نفت روسیه، بازارهای انرژی را در سال ۲۰۲۲ به شدت مختل کرد. این اختلال، به نوبه خود پیامدهایی را به دنبال داشت.
۲- افزایش قیمتهای انرژی
طی هفتهها و ماههای پس از حمله نظامی روسیه، قیمت نفت در بازار جهانی به سطحی صعود کرد که از سال ۲۰۰۸ بیسابقه بود. دولت آمریکا تصمیم گرفت واردات نفت روسیه را متوقف کند و این امر باعث اختلالات قابل توجهی در بخش پالایش شد. عمده نفتی که از روسیه وارد میشد، فرآوردههای پالایشی نهایی یا نفت نیمه فرآوری شده بود. از دست رفتن واردات نفت روسیه، باعث مختل شدن عرضه بنزین و سپس تولید دیزل در دوره تقاضای بالا برای این سوخت شد. همه این موارد به بالاترین میانگین هفتگی قیمت دیزل و بنزین در آمریکا منتهی شد. افزایش قیمتهای انرژی همچنین عامل اصلی در صعود تورم آمریکا بود که به بالاترین رکورد در ۴۰ سال گذشته رسید.
۳- برداشت تاریخی از ذخایر نفت استراتژیک آمریکا
دولت بایدن برای مقابله با افزایش قیمتهای انرژی، بزرگترین برداشت نفت از ذخایر نفت استراتژیک در تاریخ آمریکا را اعلام کرد. آمریکا، ذخایر نفت استراتژیک را در سال ۱۹۷۵ و پس از تحریم نفتی ۱۹۷۳-۱۹۷۴ به منظور جلوگیری از شوک اختلالات آتی که در روند عرضه نفت روی میدهد، ایجاد کرد. اگرچه این ذخایر برای استفاده در موارد اختلالات شدید عرضه ایجاد شده است اما سیاستمداران آمریکایی معمولا برای مهار افزایش قیمت بنزین به خصوص در سالهای برگزاری انتخابات، از آن استفاده کرده اند. سطح ذخایر نفت استراتژیک در اوج خود در سال ۲۰۱۰ به ۷۲۶.۶ میلیون بشکه رسیده بود. از سال ۱۹۸۴، سطح این ذخایر کمتر از ۴۵۰ میلیون بشکه نبوده است اما این ذخایر سال ۲۰۲۲ را در سطح ۳۷۸ میلیون بشکه به پایان میبرند که حدود ۴۰ درصد کاهش از ابتدای سال نشان میدهد.
۴- تصویب قانون کاهش تورم در کنگره آمریکا
لایحه قانون کاهش تورم با وجود نامی که دارد، در واقع بیشتر به عنوان لایحه تغییرات اقلیمی دیده میشود. مجموعه سرمایهگذاری هدف گذاری شده، آمریکا را در مسیر کاهش ۴۰ درصدی آلایندگی تا سال ۲۰۳۰ قرار می دهد. این لایحه بزرگترین سرمایه گذاری اقلیمی در تاریخ آمریکاست. بزرگترین برندگان این لایحه شرکتهای انرژی تجدید پذیر هستند اما تمهیداتی هم در نظر گرفته شده که به شرکتهای نفت و گازی که می توانند در فناوریهای جدید جذب متان و کربن سرمایه گذاری کنند، کمک میکند.
۵- نشت نفت از خط لوله کیاستون
خط لوله کیاستون که در چند سال اخیر به دلیل تصویب و لغو مکرر توسعه آن، مرتب در تیتر اخبار قرار داشته است، در دسامبر با نشت نفت روبرو شد. مخالفان این خط لوله میگویند نشتی یک خط لوله بزرگ، یک فاجعه زیست محیطی خواهد بود. شرکت "تی سی انرژی" که اپراتور این خط لوله است، هفتم دسامبر اعلام کرد ۱۴ هزار بشکه نفت از این خط لوله به ظرفیت ۶۲۲ هزار بشکه نفت در مناطق روستایی ایالت کانزاس نشت کرده است. این سومین نشت بزرگ این خط لوله در پنج سال گذشته بوده و به مخالفان آن خوراک بیشتری برای مخالفت با خطوط لوله آینده میدهد.
در همین حال و در آخرین روزهای سال 2022 قیمت نفت در معاملات روز سه شنبه تحت تاثیر تسهیل محدودیتهای کرونایی در چین که امید به بهبود تقاضا را برانگیخت و مختل شدن تولید انرژی در آمریکا، به بالاترین حد سه هفته اخیر صعود کرد.
بهای معاملات نفت برنت با ۸۸ سنت معادل ۱.۱ درصد افزایش، به ۸۴ دلار و ۸۰ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا، با ۸۸ سنت معادل ۱.۱ درصد افزایش، به ۸۰ دلار و ۴۴ سنت در هر بشکه رسید. این دو شاخص اوایل معاملات روز جاری به بالاترین رکورد خود از پنجم دسامبر صعود کرده بودند.
نفت برنت روز جمعه ۳.۶ درصد و وست تگزاس اینترمدیت ۲.۷ درصد افزایش داشت. هر دو شاخص بزرگترین رشد هفتگی خود از اکتبر را رقم زدند. بازارهای انگلیس و آمریکا روز دوشنبه برای تعطیلات کریسمس بسته بودند.
کمیسیون ملی سلامت چین اعلام کرد از هشتم ژانویه، الزام قرنطینه برای مسافران داخلی حذف خواهد شد. حذف این مقررات که از آغاز پاندمی در سه سال پیش به اجرا گذاشته شده بود، خوش بینی به تقاضای بالاتر برای سوخت در بزرگترین واردکننده نفت جهان را برانگیخت.
ارزش دلار روز سه شنبه در پی اعلام این خبر، اندکی کاهش یافت. ضعیف شدن دلار آمریکا، نفت را برای خریداران غیرآمریکایی، ارزانتر میکند.
کولاک مرگباری که شهر بوفالوی نیویورک را در روز کریسمس فلج کرد، بسیاری از رانندگان و نیروهای امداد را غافلگیر کرد و هزاران نفر را در خانهها بدون برق گذاشت. ایرلاینها بعدازظهر شنبه پس از این که وضعیت جوی نامساعد، فعالیتهای فرودگاهی در سراسر این کشور را متوقف کرد، حدود ۲۷۰۰ پرواز آمریکایی را لغو کردند.
سرمای منجمدکننده و وزش بادهای شدید روز جمعه باعث قطع تولید برق و انرژی در سراسر آمریکا شده و قیمت گرمایش و برق را بالا برده بود.
کازوهیکو سایتو، تحلیلگر شرکت "فوجیتومی سکیوریتیز" در این باره گفت: نگرانیها نسبت به اختلال عرضه به دلیل وقوع طوفانهای زمستانی در آمریکا، باعث خرید شد؛ هر چند که بسیاری از معاملهگران به تعطیلات سال نو رفته بودند. اما پیش بینی می شود اوضاع جوی آمریکا هفته جاری بهبود پیدا کند و به این ترتیب، ممکن است روند صعودی قیمتها چندان طولانی نباشد.
بر اساس گزارش رویترز، عامل دیگری که از قیمتهای نفت پشتیبانی کرد، احتمال کاهش تولید نفت در روسیه بود. الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه روز جمعه به خبرگزاری ریا گفت: روسیه ممکن است تولید نفت را اوایل سال ۲۰۲۳ در واکنش به مکانیزم سقف قیمت غربی، به میزان پنج تا هفت درصد کاهش دهد.