میریستیک اسید (Myristic acid) نوعی اسید چرب اشباع است که دارای خواص مختلفی مانند امولسیون کنندگی، ضد میکروبی، ضد التهابی است، همچنین می تواند یک نشانگر زیستی در بیماریهای عفونی باشد. این ماده از برند سیگما آلدریچ بسیار پر فروش میباشد وکاربرد این ماده به حدی است که هر شرکت معتبر فروش مواد آزمایشگاهی باید آن را داشته باشد. ما در ادامه می خواهیم ویژگی ها و کاربردهای مختلف این ماده را شرح دهیم.
مشخصات میریستیک اسید
میریستیک اسید نوعی اسید چرب اشباع با زنجیره بلند (14:0) است. این اسید یکی از فراوان ترین اسیدهای چرب موجود در شیر می باشد به طوری که تخمین زده می شود بیش از 10 درصد چربی شیر از Myristic acid تشکیل شده باشد.
این اسید چرب را می توان در اتانول، اتر و کلروفرم حل نمود. در حالت خالص، میریستیک اسید به صورت جامد کریستالی دیده می شود که رنگ آن از سفید تا زرد کم رنگ متغیر است. این ماده خواص شیمیایی مختلفی دارد به طوری که به عنوان یک عامل سورفکتانت، پاک کننده، غلیظ کننده و امولسیون کننده شناخته می شود. به علاوه مطالعات بیولوژی بر روی میریستیک اسید نشان دهنده خواص ضد التهابی قابل توجه برای این ماده می باشد.
اسید میریستیک.
میریستیک اسید دارای نمک ها و استرهای بسیار مهمی است که به صورت گسترده در صنایع آرایشی بهداشتی و غذایی مورد استفاده قرار می گیرند از جمله: آلومینیوم دی میریستات، میریستات پتاسیم، میریستات سدیم، میریستات روی، اتیل میریستات، گلیسریل دی میریستات و ….
تولید میریستیک اسید در سطح وسیع با استخراج این ماده از هسته میوه نخل روغنی آفریقایی (Elaeis guineensis)، جوز هندی و نارگیل صورت می گیرد.
انواع کاربرد های میریستیک اسید
میریستیک اسید هم در بعد صنعتی (تولید انواع مواد آرایشی و دارویی) و هم تحقیقاتی کاربردهای زیادی دارد. با توجه به خواصی که در بالا برای اسید میریستیک ذکر شد این ماده هم اکنون در تولید انواع محصولات آرایشی و بهداشتی مانند فوم های پاک کننده، نرم کننده ها، شوینده ها و … به کار می رود.
در حال حاضر Myristic acid به صورت گسترده در مطالعات علمی مورد استفاده قرار می گیرد. به طوری که هر روزه جنبه های مختلفی از این اسید چرب اشباع کشف می شود. برای مثال نشان داده شده است که اسید میریستیک دارای خواص ضد باکتریایی و قارچی قابل توجهی است. به طوری که می تواند مانع تشکیل بیوفیلم توسط باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی و قارچ کاندیدا گردد. بنابراین اضافه نمود این ماده به برخی از محصولات غذایی می تواند موجب ماندگاری بیشتر آنها شود.
ساختار شیمیایی.
مطالعات اخیر نشان می دهند که می توان از Myristic acid به عنوان یک نشانگر زیستی قابل اطمینان استفاده نمود. برای مثال در بیماران مبتلا به سپسیس و باکتریمی سطح سرمی اسید میریستیک به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.
اتیولوژی و نقش اسید میریستیک در بیماریهایی مانند دیابت نیز مورد توجه محققین می باشد. مطالعات مختلف نشان می دهند که رژیم غذایی حاوی Myristic acid بالا می تواند موجب افزایش مقاومت به انسولین گردد در نتیجه خطر بروز دیابت را افزایش می دهد.