کد خبر: ۲۳۷۹۹۵
تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۵:۳۲
تجارت آنلاین دلایل بالارفتن تقاضای خرید ارز در بازار را بررسی می‌کند
تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد که افزایش تنش‌های سیاسی روی نوسان قیمت ارز تاثیر دارد. در این سناریو‌ها بخشی از نوسان بازار ارز ناشی از فضاسازی دلال‌ها و سوداگران برای نوسانگیری است.

ریشه‌های تلاطم کوتاه‌مدت ارزی

گروه اقتصاد کلان: در شرایطی که با تحولات سیاسی اخیر، بازار ارز دوباره به شرایط نوسانی دچار شده، کارشناسان اعتقاد دارند این نوسانات کوتاه‌مدت و مقطعی است و به سرعت با فروکش کردن تب انتظارات تورمی، شرایط به حالت عادی بازخواهد گشت.
به گزارش تجارت آنلاین، کارشناسان معتقدند تمام متغیرهای اصلی اقتصاد کلان رو به بهبود است بنابراین توجیهی برای پایداری شرایط نوسانی وجود نخواهد داشت.
در روز‌های اخیر پس از ترور شرورانه هنیه توسط رژیم اسرائیل بسیاری از دلالان پا به میدان گذاشتند تا از این فضا حداکثر بهره برداری را داشته باشند. بخشی از این مساله به واسطه اقدامات دشمن برای ایجاد فضای التهاب در اقتصاد ایران است. تا از این طریق به نوعی بازدارندگی در خونخواهی ایران ایجاد کند. اما بانک مرکزی توانست نوسان قیمت ارز را در محدوده ۲ هزار تومانی کنترل کند.
تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد که افزایش تنش‌های سیاسی روی نوسان قیمت ارز تاثیر دارد. در این سناریو‌ها بخشی از نوسان بازار ارز ناشی از فضاسازی دلال‌ها و سوداگران برای نوسانگیری است. همچنین برخی نیز با ایجاد تقاضای کاذب به دنبال ایجاد التهاب در بازار ارز هستند تا از این طریق اقتصاد ایران را ملتهب نشان دهند. دقیقا در ماجرای شهادت اسماعیل هنیه تکاپوی دلالان ارزی برای تحقق سوداگری نمایان بود؛ بنابراین در چنین شرایطی کارشناسان بازار توصیه می‌کنند مردم از ورود هیجانی به بازار خودداری کنند. چراکه تجربه نشان داده بعد از التهابات سرعت کاهش قیمت دلار بیشتر می‌شود.
بازخوانی سناریو مشابه سال ۱۴۰۳ همین روند را نشان می‌دهد. ایران عملیات نظامی علیه رژیم صهیونیستی انجام داد. قیمت دلار برای مدت کوتاهی بالا رفت. اما بلافاصله بازار ارز از هیجانات عبور کرد. سناریو معاملات ارزی در تنش‌های نظامی است. ازاین‌رو مردم نباید اقدام به خرید دلار و طلا کنند. زیرا این روز‌ها پرنوسان معاملات غیرضروری منجر به زیان مردم می‌شود.
همچنین بازار ارز در شرایط کنونی این سیگنال را به مردم داد که بازار ساز کاملا بر معاملات تسلط دارد. به طوری در هفته گذشته معاملات دلار و تتر با هیجان زیادی روبرو نشدند. قیمت درهم نیز چندان تغییر نکرد، زیرا تقاضایی نداشت. طبق شنیده‌ها از منابع آگاه بازارساز از ابتدای انتشار خبر، بر بازار مسلط بود. همچنین مداخله در بازار ارز امارات نیز وجود داشت. همین مساله قیمت درهم را با کاهش ۱۰۰ تومانی همراه کرد. همچنین حساسیت بالای پلیس امارات بر روی معاملات حجم معاملات ارز را کاهش داد.
محمدجواد صدیقی، کارشناس اقتصادی در این خصوص گفت: در زمان انجام عملیات وعده صادق قیمت دلار هیجانی بالا رفت و بعد از آن یک سیگنال به جامعه داده شد که احتمالا قیمت دلار بالاتر نیز می‌رود. اما بعد از آن شاهد افت ۱۵ درصدی قیمت دلار بودیم. این موضوع نشان داد که همیشه خرید در زمان التهابات بازار زیانبار است.
او ادامه داد: به همین دلیل بعد از ترور هنیه شاهد افزایش تقاضا در بازار دلار نبودیم. در حالی که پیش بینی‌ها حکایت از این دارد که واکنش ایران به رژیم صهیونیستی بعد از تعرض به خاکش بالاتر خواهد بود. اما از آنجایی که فعالان بازار با دقت قیمت ارز را رصد می‌کردند متوجه شدند که بازارساز کاملا بر بازار مسلط است. به همین دلیل قیمت دلار در محدود چند هزار تومانی نوسانی موقت خواهد داشت و دوباره به زیر ۶۰ هزار تومان بر می‌گردد.
به نقل از سرمایه فردا، در روز ترور دلار هرات در کانال ۶۰ هزار تومن کار خودش را آغاز کرد. اما بلافاصله با سرعت به کانال ۵۹ تومن برگشت. همچنین قیمت ارز در تهران هم نشان داد که توان بالارفتن تا حد تصور افکار عمومی را ندارد. تنها با جهشی کمتر از ۱۰۰۰ تومان کار خود را در بازار شروع کرد.
در روز حادثه ترور اگرچه تتر شروعی هیجانی داشت. اما این هیجان همان روز تخلیه شد. به‌گونه‌ای که تتر به قیمت واقعی خود برگشت. بازارساز با هوشمندی در زمان تزریق یک هیجان، بر بازار ارز سریع سطح عرضه را با تقاضا متعادل کرد. از این رو نوسان‌گیران قیمت درهم و دلار فعالیت خود را کاهش دادند. با توجه به اینکه فعالان عرصه بازار ارز معتقدند التهابات و هیجانات بازار کاهش می‌یابد. به همین دلیل قیمت درهم و دلار دوباره به کانال قبلی برمی‌گردد. از این رو تقاضای فعلی کاذب است. در شرایط تنش سیاسی نباید به بازار‌ها مالی رجوع کرد.

قیمت دلار تا چند روز دیگر به سطوح قبلی باز می‌گردد

در این رابطه،نایب رییس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: ثبات بلندمدت بازار ارز هر از گاهی ممکن است در اثر تنش‌های سیاسی و منطقه‌ای دچار نوسان شود که در اکثر مواقع، موقتی و زودگذر است.
محمدرضا مرتضوی، نایب رئیس کنفدراسیون صادرات و دبیر کل خانه صنعت و معدن ایران در گفت و گو با مهر با توجه به نوسانات اخیر بازار ارز که بعد از ترور شهید هنیه به وجود آمد، اظهار کرد: هر گاه دامنه نرخ ارز برای مدت طولانی ثابت بماند، طبیعتاً با یک تنش و هیجان سیاسی و امنیتی دچار نوسان و افزایش قیمت خواهد شد که این نوسان ۵ تا ۷ درصدی نیز ریشه هیجانی دارد و خیلی زود فروکش می‌کند. معمولاً هیجانات بازار وقتی به این لحظه می‌رسد، نوساناتی را به همراه دارد که مطمئناً اگر اتفاق بزرگی رخ ندهد، قیمت ارز دوباره به سطوح قبلی باز می‌گردد.
دبیر کل خانه صنعت و معدن ایران ادامه داد: به عنوان مثال می‌توان به قیمت یورو در بازار آزاد اشاره کرد که بعد از این اتفاق از ۶۲ هزار تومان به کانال ۶۶ هزار تومان صعود کرد که معتقدم این افزایش قیمت، کاملاً هیجانی و قابل بازگشت به قیمت قبلی است.
این فعال اقتصادی گفت: در واقع نوسانات اخیر ارز به دلیل اینکه هیچ پایه و اساس اقتصادی و منطقی ندارد، خیلی زود هم فروکش خواهد کرد. بارها شاهد بودیم بازار ارز به محض آغاز شمارش معکوس جهت عبور از موج هیجانی، دوباره به زمان ثبات و آرامش قبلی بر می‌گردد؛ مگر اینکه تنش و درگیری تازه‌ای رخ دهد.

نوسانات ارزی کنونی، روانی و زودگذر است

یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه نیز گفت: پس از ترور شهید هنیه ما شاهد افزایش قیمت ارز در بازار بودیم که قاعدتا هیچگونه توجیه اقتصادی ندارد و معلول عوامل روانی است؛ بنابراین همانند مقاطع قبلی که همان‌موقع هم گفته بودیم، نوسانات قیمتی موقتی است و به زودی شاهد برگشت آرامش به بازار خواهیم بود.
بهروز محبی نجم آبادی، عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس در گفت‌وگو با ایسنا اظهار داشت: تجربه یک سال اخیر نشان داده که افزایش قیمت ارز به بهانه‌های مختلف همچون مسائل امنیتی و سیاسی موقتی و زودگذر است.
وی افزود: پس از ترور شهید هنیه ما شاهد افزایش قیمت ارز در بازار بودیم که قاعدتا هیچگونه توجیه اقتصادی ندارد و معلول عوامل روانی است؛ بنابراین همانند مقاطع قبلی که همان‌موقع هم گفته بودیم، نوسانات قیمتی موقتی است و به زودی شاهد برگشت آرامش به بازار خواهیم بود.
عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس اظهار داشت: مهار التهابات در بازار ارز به دلایل واهی و به بهانه مسائل امنیتی منطقه در یک سال گذشته نشان دهنده مدیریت بانک مرکزی بر بازار ارز است که پس از گذشته حدود یک تا دو هفته این نوسانات کنترل شد.
محبی نجم آبادی خاطرنشان کرد: امروز صادرات نفتی ما حدود ۳ برابر سال گذشته است و درآمدهای ارزی نیز وصول می‌شود و در کنار این مسئله آزادسازی دارایی‌های بلوکه شده کشورمان نیز شرایط خوبی را برای منابع ارزی کشور ایجاد کرده که خوشبختانه منجر شده تا از نظر منابع ارزی شرایط قابل قبولی را داشته باشیم.
وی اظهار داشت: مدیریت خوب بانک مرکزی بر بازار ارز و ایجاد شفافیت در این بازار و بهبود وضعیت منابع ارزی کشور باعث شده تا نوسانات در بازار ارز به حداقل برسد و مسائل امنیتی برخلاف ادوار گذشته، کمترین تاثیر را بر بازار ارز ما داشته باشد.

مدیریت بانک مرکزی باعث شده تا شاهد کمترین نوسانات ارزی باشیم

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی هم گفت: مدیریت قوی بانک مرکزی بر بازار ارز باعث شده تا در یکسال و نیم گذشته ما شاهد کمترین نوسانات در بازار ارز باشیم.
غلامرضا شریعتی در گفت و گو با تسنیم افزود: پس از ترور شهید هنیه افزایش قیمت ارز را در بازار شاهد بودیم که با توجه به تجربیات یک سال گذشته می‌توانیم به قطعیت بگوییم که این افزایش قیمت موقتی بوده و صرفا عده‌ای نوسان‌گیر، مته به خشخاش آن می‌گذارند.
عضو کمیسیون عمران مجلس اظهار داشت: با توجه به حوادث امنیتی متعدد در سطح منطقه در یکسال گذشته سودجویان اخلالگران و سواستفاده‌کنندگان پس از هر حادثه امنیتی به دنبال سودجویی و ایجاد اخلال در بازار ارز بودند و بازار را به بهانه این اتفاقات متلاطم می‌کردند.
شریعتی خاطرنشان کرد: واقعیت این است که در همه موارد و از جمله در مورد اخیر هیچ نیاز ارزی در بازار ایجاد نشده و افزایش قیمت‌ها فقط جنبه روانی دارد و اخلالگران با فضاسازی و جوسازی به دنبال سودجویی خود هستند.

وی افزود: در سایه مدیریت قوی بانک مرکزی و ایجاد شفافیت در بازار ارز و حذف دلالان و کوچک شدن بازارهای فرعی و همچنین افزایش قابل توجه درآمدهای نفتی کشور امروز بازار ارز ما و ذخایر ارزی شرایط خوبی را نسبت به سال‌های گذشته تجربه می‌کند.

عضو کمیسیون عمران مجلس با اشاره به تداوم سیاست‌های کنترلی بانک مرکزی اظهار داشت: در مورد اخیر هم که به بهانه ترور شهید هنیه قیمت ارز در بازار افزایش یافته قطعاً هیچ دلیل بنیادی و اقتصادی وجود ندارد و صرفا با ایجاد مقداری هیجان و ترس، دلالان به دنبال سودجویی خود هستند که قطعاً با مدیریت خوب بانک مرکزی آرامش به بازار ارز باز خواهد گشت و سودجویان به اهداف شوم خود نخواهند رسید.

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار