به گزارش
تجارت آنلاين به نقل از ایسنا، در تابستان امسال بود که وزارت راه و شهرسازی طرحی مبنی بر راه اندازی صندوق پس انداز مسکن برای پرداخت وام به متقاضیان طبقه متوسط و بالا به بانک مرکزی ارائه کرد و منتظر بررسی و اعلام نظر بانک مرکزی در این رابطه و طرح آن در شورای پول و اعتبار ماند.
از آن زمان تاکنون با اینکه رییس کل و قائم مقام بانک مرکزی هیچ گاه طرح صندوق پس انداز مسکن و وام های پرداختی آن تا سقف 80 میلیون تومان را کاملا رد نکرده اند اما همواره پیش شرط های مورد نیاز آن را قبل تایید، مورد تاکید قرار داده اند.
سیف که بارها اعلام کرده طرح وام مسکن 80 میلیونی در دستور کار شورای پول و اعتبار قرار داشته اما هنوز گزارشی از آن ارائه نشده است. پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی را ایده خوبی دانسته و عنوان کرد که موضوع را به رییس جمهور منعکس کرده اند.
رییس کل بانک مرکزی با اعلام اینکه گروه کارشناسی در حال بررسی شرایط و مفروضات صندوق پسانداز مسکن هستند، توضیح داد:میزان تعیین شده برای وام اعطایی، مهلت بازپرداخت تسهیلات اعطایی ، سود بازپرداخت تسهیلات، قدرت پرداخت قسط در پایان هرماه توسط متقاضی و مهمتر از همه خودکفایی صندوق شرط لازم برای موافقت بانک مرکزی با این موضوع است.
وی تاکید کرد: اگر این صندوقها بتوانند تعهدات ایجاد شده در جامعه را به طور متعادل حرکت داده و به نظمبخشی نظام بانکی لطمه نزنند بانک مرکزی از آن استقبال می کند، در غیر این صورت باید راه اندازی آن به زمان مناسب و فراهم شدن شرایط موکول شود.
در عین حال که کمیجانی - قائم مقام بانک مرکزی - نیز موافقت صریح بانک مرکزی با این طرح را هیچ گاه اعلام نکرد و همواره تاکید داشته که راهاندازی صندوق پسانداز مسکن مشروط به حصول اطمینان از رعایت توازن پایدار منابع و مصارف این صندوقها، حفظ سلامت بانکی و نداشتن آثار تورمی است.
همچنین قربانی –معاون اقتصادی بانک مرکزی - نیز تاکید کرده که در صورت اندیشیدن تمهیدات لازم جهت تامین کسریهای احتمالی صندوق پسانداز مسکن و اطمینان از عدم مراجعه به بانک مرکزی برای جبران کسری که درنهایت منجر به افزایش پایه پولی و تورم می شود، این صندوقها به مرحله اجرا در می آیند.
وی به صراحت اعلام کرد که شرط راه اندازی چنین صندوقی عدم مراجعه بانکها به بانک مرکزی برای تامین منابع آن است.
اما نبود پاسخی صریح در باره تصویب طرح وام 80 میلیونی به متقاضیان مسکن زمانی عدم تمایل بانک مرکزی به اجرای آن را تقویت کرد که علی رغم اعلام چند باره مبنی بر قرار گرفتن این طرح در دستور کار شورای پول و اعتبار، مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی اخیر در مورد آخرین وضعیت بررسی این طرح از وجود آن اظهار بی اطلاعی کرد.
اگر چه قوت گرفتن چنین طرح هایی که تامین مالی آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است نیازمند بررسی و نظر کارشناسی اداره اعتبارات بانک مرکزی و تایید در کمیسیون آن است، اما وقتی که میرمحمد صادقی از عدم ارائه چنین پیشنهادی به این اداره سخن می گوید این ابهام را ایجاد می کند که حتی بانک مرکزی آنقدر به این موضوع معتقد نیست و شرایط را نامناسب می داند که مدیرکل اعتبارات این بانک از آن خبر ندارد.
میر محمد صادقی که عنوان کرده بود باید هر طرحی که از سوی سازمان یا نهادی پیشنهاد میشود ابتدا در حوزه کارشناسی و بررسی اداره اعتبارات قرار گرفته و سپس به تایید رییس کل بانک مرکزی رسیده و بعد در دستور شورای پول و اعتبار قرار گیرد، اما هنوز هیچ درخواستی در رابطه با وام 80 میلیونی به اداره اعتبارات ارائه نشده، اظهارات سیف مبنی بر قرار گرفتن موضوع در دستور کار شورای پول و اعتبار را این گونه توجیه کرد که اگر طرح وام مسکن 80 میلیونی با دستور رییس کل بانک مرکزی باشد میتواند به صورت مستقیم و قبل از طرح در اداره اعتبارات در دستور کار شورای پول و اعتبار قرار گیرد.
براین اساس، با توجه به اینکه در مجموع مقامات بانک مرکزی هیچ گاه فراهم نبودن شرایط برای راه اندازی صندوق پس انداز مسکن و پرداخت وام 80 میلیون تومانی را تایید نکرده و ماههاست که وعده بررسی در شورای پول و اعتبار مطرح می شود، با توجه به اوضاع فعلی نقدینگی در بانکها و مشکلی که در پرداخت تسهیلات وجود دارد به نظر نمی رسد که این طرح در آینده ای نزدیک اجرایی شده و به نیاز متقاضیان پاسخ دهد. هر چند که در صورت اجرایی شدن نیز آنقدر میزان سود بازپرداخت این وام قابل توجه است که صرفه چندانی برای گیرندگان آن ایجاد نمی کند.