توافق ایران و عربستان به نفع امنیت منطقه است
معاون پارلمانی رییس جمهور با اشاره به تاثیرات سیاسی، امنیتی و اقتصاد ی توافق ایران و عربستان، گفت: این توافق به نفع امنیت منطقه است.
سید محمد حسینی د ر گفت و گویی د ر خصوص توافق ایران و عربستان، اظهار کرد : د ر کشور توافق کرد ند د ر د و ماه آیند ه تباد ل سفرا انجام شد ه و روابط د یپلماتیک د و کشور برقرار شود .
وی اد امه د اد : د و کشور به مد ت۷سال رابطه ند اشتند و از این جهت مشکلاتی برای هر د و ایجاد شد ه بود . د ر حال ما هر سال زائر حج د اریم و بحث عمره هم تعطیل شد ه بود . د و کشور ایران و عربستان د و د و قد رت مهم منطقه هستند و عربستان نقشه حائز اهمیتی بر روی کشورهای حاشیه خلیج فارس د ارد از این جهت این همکاریها میتواند د ر زمینه های امنیتی، اقتصاد ی و سیاسی تأثیر گذار باشد . حسینی با بیان اینکه د رست است که ما د ر برخی مسائل اختلاف نظر د اریم، افزود : اما بنای جمهوری اسلامی ایران بر همکاری بود ه است به ویژه این د ولت که سیاست همسایگی آن جواب د اد ه است. ما پاسخ خوبی از این سیاست از همسایگان گرفته ایم. توافق با عربستان هم با واکنش فراوانی از سوی کشورهای همسایه مواجه شد .
احیای روابط با عربستان گام مهمی د ر راستای ثبات منطقه
رییس مجلس شورای اسلامی گفت که احیای روابط با عربستان یک گام مهم د ر راستای ثبات منطقه وخلیج فارس و توسعۀ سیاسی و اقتصاد ی ذیل همکاریهای منطقهای است. محمد باقر قالیباف د ر مطلبی د ر صفحه توییتر خود نوشت:
«احیای روابط با عربستان یک گام مهم د ر راستای ثبات منطقه وخلیج فارس و توسعۀ سیاسی و اقتصاد ی ذیل همکاریهای منطقهای است. امید واریم طرف مقابل هم د ر عمل حسن نیت خود را باعد م د خالت د رامور د اخلی کشور واتخاذ تصمیمات خیرخواهانه د رمسائل منطقه به خصوص لبنان، یمن وحمایت ازفلسطین نشان د هد .» پس از انجام چند روز مذاکرات فشرد ه میان د بیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان با همتای سعود ی خود د ر شهر پکن، امروز توافق حاصل شد ه برای از سرگیری روابط میان د و کشور، طی مراسمی با امضاء بیانیه مشترک میان ایران، عربستان سعود ی و چین به صورت رسمی اعلام شد . به د نبال سفر بهمنماه سید ابراهیم رئیسی به پکن و گفتگوهای انجام شد ه میان رییس جمهور چین با رییس جمهور کشورمان، د ریابان شمخانی از روز د وشنبه ۱۵ اسفند ماه د ر شهر پکن با هد ف پیگیری توافقات سفر رییس جمهور، مذاکرات فشرد های را به منظور حلوفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران-ریاض با همتای سعود ی خود آغاز کرد .
انتشار پیام رهبر انقلاب خطاب
به ملتهای اسپانیولی زبان
همزمان با رونمایی از نسخه اسپانیولی کتاب خاطرات د وران مبارزات رهبر انقلاب اسلامی د ر کاراکاس، پیام حضرت آیتالله خامنهای به ملتهای اسپانیولی زبان منتشر شد . رونمایی از نسخه اسپانیولی کتاب خاطرات د وران مبارزات رهبر انقلاب اسلامی با عنوان «سلول شماره ۱۴» طی مراسمی د ر شهر کاراکاس پایتخت کشور ونزوئلا و د رکنار نمایشگاه فرهنگ د وستی ایران و ونزوئلا به همت فعالان فرهنگی ونزوئلا و اسپانیولیزبانان باحضور شخصیتهای فرهنگی ایران و ونزوئلا برگزار شد .
متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
اگر توانسته باشم به وسیلهی این کتاب با شما اسپانیولی زبانان ارتباط بگیرم، بسیار خرسند خواهم بود . این بخش کوتاهی از سرگذشت من است. چه نیکو است که ما و شما و همهی ملتهای عد التخواه با یکد یگر بیشتر آشنا شویم و بیشتر همافزائی کنیم. نیکروزی شما را از خد ا می خواهم.
سیّد علی خامنهای
کتاب سلول شماره ۱۴ خاطرات و زند گینامه آیتالله خامنهای را د ر د وران مبارزه با رژیم د ستنشاند ه استکبار و پیش از پیروزی انقلاب اسلامی روایت میکند . این اثر ترجمه اسپانیولی کتاب «ان مع الصبر نصرا» است که پیش از این به زبان عربی منتشر و نسخه فارسی آن با عنوان «خون د لی که لعل شد » د ر اختیار علاقهمند ان و اهالی کتاب قرار گرفته بود .
چین د ر حال سبقت از آمریکا
د ر حوزه موشکهای ابرصوت
آژانس اطلاعات د فاعی آمریکا هشد ار د اد که پکن د ر حال سبقت گرفتن از واشنگتن د ر حوزه موشکهای ابرصوت است. به گزارش روزنامه واشنگتن تایمز، یک مقام ارشد آژانس اطلاعات د فاعی آمریکا روز جمعه به وقت محلی د ر کنگره این کشور گفت که ارتش چین د ر حال استقرار موشکهای با سرعت فوقالعاد ه بالا د ر سطحی است که یک تهد ید هستهای فزایند ه برای آمریکا ارزیابی می شود . پائول فرایستلر محقق برجسته این آژانس ابراز د اشت که پکن به صورت تهاجمی چند ین نوع موشک ابرصوت از جمله گلاید ر و موشکهای کروز اسکرمجت را تولید و مستقر کرد ه که قد رت مانور آنها بیش از پنج برابر سرعت صوت است. به نوشته روزنامه واشنگتن تایمز، پنتاگون به د نبال رسید ن به چین د ر این زمینه است اما خاک آمریکا نسبت به حمله ناگهانی این موشکها که میتواند بد ون هیچ هشد اری انجام شود ، آسیب پذیر است. طبق گزارش کمیته فرعی نیروهای مسلح مجلس نمایند گان آمریکا، موشکهای ابرصوت میتواند زمان حمله د وربرد به چند ین هزار کیلومتر آنطرف تر را از ۳۰ د قیقه به ۱۵ د قیقه کاهش د هند . فرایستلر روز جمعه د ر نشست این کمیته فرعی گفت: طی ۲ د هه گذشته، چین به شکل قابل توجهی توسعه قابلیتها و فناوریهای موشکهای ابرصوت هستهای و معمولی را از طریق سرمایه گذاری متمرکز و فشرد ه افزایش د اد ه است.
د وگ لامبورن رئیس این کمیته فرعی اعلام کرد که وضعیت رقابت برای توسعه و استقرار زراد خانههای ابرصوت د رد سرساز است.
وی اضافه کرد : ما عقب و نگران هستم که کار کافی برای نزد یک کرد ن این فاصله ند اشته باشیم د رحالیکه د شمنان به آزمایش و توسعه قابلیتهای جد ید د ر سرعتهای بیشتر اد امه مید هند .
طبق تحلیل آژانس اطلاعات د فاعی آمریکا، یک نشانه از میزان برنامه موشکهای ابرصوت چین ساخت نظامی حد ود ۲۱ تونل باد از جمله سه مورد برای آزمایش موشکهایی با سرعت تا ۱۲ ماخ یا بیش از ۱۴ هزار و ۸۰۰ کیلومتر د ر
ساعت است.
پنتاگون، وزارت انرژی آمریکا و ناسا بیش از ۲۰ تونل باد د ارند اما ۱۴ سازه از آنها متعلق به د هه ۱۹۷۰ بود ه و ممکن است برای آزمایش و ساخت موشکهای ابرصوت منسوخ شد ه باشد .
پاپ: جنگ اوکراین فقط توسط
«امپراتوری روسیه» ایجاد نشد ه است
رهبر کاتولیکهای جهان د ر مصاحبهای گفت، جنگ اوکراین از منافع چند ین "امپراتوری" نشات میگیرد و فقط مربوط به روسیه نیست.
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان د ر گفتوگویی با شبکه تلویزیونی آر.اس.آی گفت: جنگ اوکراین از منافع امپریالیستی و نه از جانب امپراتوری روسیه بلکه از جانب تمامی امپراتوریها نشات گرفته است.
وی همچنین آماد گی خود را برای گفتوگو با ولاد یمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به منظور د رخواست برای صلح عنوان کرد . فرانسیس که ۸۶ سال د ارد و د همین سالگرد انتخابش را د ر ۱۳ مارس ۲۰۲۳ جشن میگیرد ، د ر اد امه گفت، اگر خیلی خسته شود و ظرفیت اد اره کلیسای کاتولیک رم را ند اشته باشد ، استعفا مید هد .
ماه گذشته میلاد ی، رهبر کاتولیکهای جهان گفته بود که استعفای پاپی تنها د ر شرایط ویژه اتفاق میافتد . بند یکت شانزد هم د ر ۳۱ د سامبر ۲۰۲۲ د ر سن ۹۵ سالگی د رگذشت و به نخستین پاپی تبد یل شد که د ر ۶۰۰ سال گذشته د ر ۲۰۱۳ استعفا کرد . فرانسیس د ر پاسخ به اینکه چه شرایطی باعث میشود تا او هم چنین تصمیمی بگیرد ، گفت: خستگی که باعث شود نتوانید امور را به د رستی انجام د هید .
فقد ان شفافیت و چگونگی ارزیابی اوضاع. رهبر کاتولیکهای جهان همچنین با بیان اینکه بابت ناتوانی زانوانش از ویلچر استفاد ه میکند و شرمند ه است اد امه د اد : من پیر هستم. د یگر توان بد نی ند ارم. با اینکه بهبود ی حاصل میشود ، اما زانوهایم مشکل د ارند .
گروه سیاسی: توافق ایران و عربستان برای ار سرگیری مناسبات د ر سطحی گسترد ه کانون توجهات سیاسی و رسانهای را به سوی خود معطوف کرد ه است. د ر این بین استفبال ویژه کشورهای اروپایی از توافق نیز این فرضیه را تد اعی کرد ه که احتمالا د ر آیند ه نزد یک گرهگشایی د ر مذاکرات هستهای و رفع تحریمها را شاهد خواهیم بود .
به گزارش تجارت، بهبود روابط ایران و عربستان گام بزرگی د ر راستای کاهش تنش میان بزرگترین و قد رتمند ترین کشورهای حوزه خلیج فارس است و د رها را برای پیشرفت بیشتر با هد ف پایان جنگ یمن باز می کند .
توافق تهران- ریاض پس از د ید ارهای یک هفتهای میان «علی شمخانی» د بیر شورای عالی امنیت ملی و «مساعد العیبان» همتای عربستانی وی با میانجیگری «وانگ یی» د یپلمات عالی رتبه چین انجام شد . پیش از این عراق و عمان نیز از مذاکراتی که قبلا میان ایران و عربستان صورت گرفته بود ، حمایت کرد ه بود ند .
به نوشته المانیتور، موضوع قابل توجه د ر توافق میان ایران و عربستان همزمانی آن با انتشار ارزیابی تهد ید سالانه جامعه اطلاعاتی آمریکا از سوی کنگره این کشور است که د ر آن چین نقش اصلی را به عنوان د شمن شماره یک جهانی د ارد . ضمن آنکه بسیاری د یگر از کارشناسان، میانجیگری پکن را نه تنها نشان د هند ه تمایل آن به تعمیق روابط با ایران و روسیه، بلکه پرکرد ن جای واشنگتن د ر زمینه د یپلماتیک با ریاض می د انند .
این پایگاه خبری–تحلیلی د ر اد امه مطلب خود آورد ه است: توافق میان ایران و عربستان د ر حالی صورت می گیرد که روزنامه آمریکایی "وال استریت ژورنال" این هفته گزارش د اد که سران سعود ی برای عاد ی سازی روابط با اسرائیل، به د نبال تضمین های امنیتی و کمک هستهای آمریکا هستند . همزمان «شاهزاد ه فیصل بن فرحان آل سعود » وزیر امور خارجه عربستان نیز د ر هفته جاری با سفر به روسیه نشان د اد که این کشور متحد اصلی خود د ر اوپک پلاس را فراموش نمی کند . براساس مطلب این تارنمای آمریکایی، ایران با توجه به روابط خصمانه ای که با ایالات متحد ه و اسرائیل د ارد ، روابط با روسیه و چین را برای عمق استراتژیک خود حیاتی می د اند . ایران خود را نه یک بازیگر منطقه ای که یک بازیگر جهانی می د اند که خاورمیانه و آسیا را د ر بر گرفته است. تهران بیش از آنکه کشورهای عرب را د وست خود بد اند به روسیه و چین نزد یک است. ضمن آنکه ریاض را تهد ید بزرگی نمی د اند و فقط آن را به عنوان متحد نزد یک واشنگتن د ر نظر می گیرد . بنابراین با این توافق ایران می خواهد مهره عربستان را از صفحه شطرنج کنار بزند .
د ر عین حال گزارش ها حاکی از چرخش د ر پروند ه هسته ای ایران است. تهران این هفته د ر بیانیه مشترکی که د ر جریان سفر «رافائل گروسی» مد یرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران امضا شد ، با افزایش فعالیت های راستیآزمایی و نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی موافقت کرد و پیشبرد موضوعات باقیماند ه د ر مورد موضوعات پاد مانی د ر سه مرکز د ر د ستور کار قرار گرفته است. موضوعی که به عقید ه ناظران د ر صورت توجه کافی آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران به پروند ه پاد مانها، میتواند گامی به سوی بازگشت به د یپلماسی هستهای باشد . «انریکه مورا» معاون «جوسپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحاد یه اروپا د ر واکنش به گفتوگوهای ایران و گروسی، این امر را برای پروند ه هسته ای تهران مثبت ارزیابی کرد و گفت: د ر صورت د ستیابی به توافق، بازگشت به برجام آسان تر خواهد شد .
«میخائیل اولیانوف» نمایند ه روسیه د ر سازمانهای بینالمللی مستقر د ر وین د ر این خصوص به المانیتور گفت که «اگر مذاکرات از سر گرفته شود ، ما برای همکاری با سایر طرف ها مشکلی نخواهیم د اشت». وی سپس افزود : «بد یهی است که همه چیز به ما بستگی ند ارد ».
د ر سطحی د یگر، سرویس اقد ام خارجی اتحاد یه اروپا با انتشار بیانیهای به نقل از پیتر استانو سخنگوی این اتحاد یه د رباره ازسرگیری روابط د یپلماتیک بین ایران و عربستان سعود ی، از توافق بین کشور استقبال کرد .
د ر این بیانیه آمد ه است: اتحاد یه اروپا از توافق اعلام شد ه د رباره ازسرگیری روابط د یپلماتیک بین پاد شاهی عربستان سعود ی و جمهوری اسلامی ایران استقبال کرد ه و منتظر اجرای آن است. اتحاد یه اروپا تلاشهای د یپلماتیک منتهی به این گام مهم را تصد یق میکند .
این بیانیه میافزاید : از آنجا که عربستان سعود ی و ایران هر د و برای امنیت منطقه بسیار مهم هستند ، ازسرگیری روابط د یپلماتیک آنها میتواند به ثبات منطقه د ر کل کمک کند .
استانو د ر اد امه اعلام کرد : ارتقای صلح و ثبات و د ستیابی به تنشزد ایی د ر خاورمیانه گسترد هتر اولویتهای اصلی برای اتحاد یه اروپاست. اتحاد یه اروپا همچنان آماد ه تعامل با همه بازیگران د ر منطقه با رویکرد ی تد ریجی و فراگیر و د ر شفافیت کامل است. انریکه مورا معاون جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحاد یه اروپا هم د ر توییتی توافق صورت گرفته بین ایران و عربستان سعود ی را «تحول خوب» خواند .
وزارت امورخارجه فرانسه نیز پس از اعلام ایران و عربستان برای بهبود روابط میان د و کشور بیانیهای منتشر و از توافق تهران و ریاض که با میانجیگری چین انجام شد ، استقبال کرد .
وزارت امورخارجه فرانسه د ر بیانیه خود تصریح کرد : کاترین کولونا، وزیر امور خارجه از گفتوگو و هر ابتکار عملی که بتواند کمک ملموسی به کاهش تنشها و تقویت امنیت و ثبات منطقهای بینجامد ، حمایت میکند . وزارت امورخارجه فرانسه د ر اد امه این بیانیه از ایران خواست تا از آنچه اقد امات بیثبات کنند ه عنوان کرد ه است، صرف نظر کند .
همچنین آن کلر لوژاند ر، سخنگوی وزارت امورخارجه فرانسه ضمن قرائت این بیانیه خاطر نشان کرد که فیصل بن فرحان، وزیر امورخارجه عربستان د ر د ید ار با کاترین کولونا همتای فرانسوی خود د ر پاریس وی را د ر جریان این توافق قرار د اد ه بود .
روزنامه نیویورک تایمز د ر گزارشی د رباره توافق عاد یسازی روابط ایران و عربستان و برقراری مجد د روابط د یپلماتیک میان د و کشور نوشت: این یکی از پیچید هترین تحولاتی است که هر کسی ممکن بود تصور کند ؛ تغییری که باعث شد همه د ر پایتختهای جهان توجهشان به آن جلب شود . متحد ان و رقبایی که سالهاست کنترل د یپلماسی را د ر د ست د اشتهاند ، حد اقل د ر حال حاضر کنترل امور از د ستشان خارج شد ه است.
نیویورک تایمز د ر اد امه نوشت: آمریکاییها که د ر مد ت سه چهارم قرن گذشته بازیگران اصلی د ر خاورمیانه بود هاند و تقریبا همیشه، د ر هر اتفاقی که افتاد ه حضور د اشتهاند ، حالا د ر لحظه تغییری چشمگیر خود را د ر حاشیه مییابند . چینیها که سالها نقشی ثانویه د ر منطقه د اشتند ، یکباره، به بازیگر جد ید ی د ر قد رتنمایی تبد یل شد هاند . اسراییلیها که د ر قبال د شمنان مشترکشان با عربستان د ر تهران، چاپلوسی آنها را میکرد ند ، حالا د ر تعجبند که این موضوع آنها را د ر چه موقعیتی قرار مید هد .
د ر اد امه این گزارش آمد ه است: اِیمی هاثورن، معاون تحقیقاتی گروه پروژه د موکراسی خاورمیانه د ر واشنگتن د ر این باره میگوید ، «این موضوع مهمی است. بله، آمریکا نمیتوانست د ر حال حاضر چنین توافقی با ایران انجام د هد ، به ویژه الان که روابطی ند اریم. اما به طور کلی، موفقیت بزرگ و مهم چین آن را از نظر د یپلماتیک به جمع جد ید ی وارد میکند و تمامی د ستاورد های آمریکا د ر منطقه از زمان روی کار آمد ن د ولت باید ن را تحتالشعاع قرار مید هد .»
این روزنامه د ر اد امه نوشت که تحلیلگران مستقل میگویند ، با توجه به د ههها رقابت شد ید میان ایران و عربستان برای هد ایت خاورمیانه و جهان گسترد هتر اسلام، معلوم نیست که آشتی د وباره میان این د و کشور تا چه حد ی پیش برود و تصمیم برای بازگشایی سفارتها که د ر سال ۲۰۱۶ انجام شد ، تنها گام اول خواهد بود .
د ر گزارش این روزنامه با اد عایی علیه نقش ایران د ر منطقه مطرح شد ه است: طبق آنچه سعود یها به آمریکا گفتهاند ، راهگشای این توافق، تعهد ایران نسبت به این بود که حملات بیشتر به عربستان سعود ی را متوقف و حمایت از گروههای شبهنظامی را که به عربستان حمله کرد هاند ، کاهش د هد . ایران و عربستان سعود ی جنگی نیابتی د ر یمن د اشتهاند که د ر آن،حوثیهای متحد تهران هشت سال با عربستان سعود ی جنگید ند . آتشبسی مذاکرهشد ه با حمایت سازمان ملل و د ولت باید ن د ر سال گذشته، تا حد زیاد ی باعث متوقف شد ن خصومتها شد .
این گزارش میافزاید : عربستان سعود ی، سالها به د نبال پایان د اد ن به خصومتها با ایران بود ه است که اول از طریق مذاکرات بغد اد انجام شد که د ر نهایت هم راه به جایی نبرد . مقامات د ولت باید ن گفتند که سعود یها به آنها د رباره مذاکرات د ر پکن اطلاع د اد ه بود ند اما آمریکاییها ترد ید د اشتند که ایران به تعهد ات جد ید ش عمل کند .
نیویورک تایمز د ر بخش د یگری از این گزارش با توجه به تحولات اخیر روابط واشنگتن-ریاض د ر پی رخد اد هایی همچون قتل جمال خاشقجی، خبرنگار آمریکایی د ر سفارت عربستان د ر ترکیه نوشت: د نیل سی.کورتز،
سفیر پیشین آمریکا د ر اراضی اشغالی و مصر گفت که «این تغییرات ناشی از توافقی که با کمک چین انجام شد ه است، هنوز چالشی برای د ولت باید ن ایجاد میکند که ترجیح مید هد روی جای د یگری متمرکز باشد ». به گفته او، « این موضوع نشاند هند ه زیرکی چین د ر بهرهبرد ن از خشم عربستان سعود ی نسبت به آمریکا و بازتاب این واقعیت است
که سعود یها و ایرانیها مد تی بود ه است که د ر حال مذاکره بود هاند . این موضوع همچنین گواه سیاست تاسفبار آمریکا است.»
گروه سیاسی: د و روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز و وال استریت ژورنال به این نتیجه مشترک رسید ند که عربستان و آمریکا د ر حال انجام مذاکراتی د رباره خواسته ریاض د ر ازای عاد یسازی روابط با اسرائیل د ر چارچوب «توافقنامههای ابراهیم» د ر سال ۲۰۲۰ هستند که با کشورهای امارات و بحرین امضا شد ند و د ر اد امه مراکش نیز این توافقنامه را امضا کرد .
د و روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز و وال استریت ژورنال به نقل از برخی افراد آگاه د ر مذاکرات جاری میان ریاض و واشنگتن نوشتند ، ریاض د ر ازای عاد یسازی روابط خود با تلآویو، خواستار تضمینهای امنیتی آمریکا برای خود و حمایت از توسعه برنامههای هستهای غیرنظامیاش است. روزنامه وال استریت ژورنال پیشبینی کرد که این د و شرط مانعی د ر مذاکرات امضای توافقنامه باقی بماند چراکه برخی نمایند گان آمریکایی احتمالا با آن مخالفت میکنند و یکی از د لایلش این است که این نوع توافق موجب افزایش تنش با ایران میشود .
به گفته منابع وال استریت ژورنال، مساله فلسطین اهمیتی د ر شروط مقامات سعود ی ند اشته و آنها آن را موضوع اصلی نمید انند . جون هانا، مشاور سابق امنیت ملی د یک چینی، معاون رئیس جمهور سابق گفت، بررسی مساله فلسطین بسیار حاشیهای بود .
وال استریت ژورنال نوشت، مسؤولان د ولت جو باید ن، رئیس جمهوری آمریکا و برخی مقامات سعود ی بر این باور هستند که اسرائیل باید با اقد اماتی متواضعانه همانند انجام مذاکرات صلح با فلسطینیها موافقت کند . این روزنامه آمریکایی د ر اد امه به نقل از د نیل شاپیرو، سفیر سابق آمریکا د ر اراضی اشغالی نوشت، عاد یسازی روابط میان اسرائیل و عربستان تسهیل آن د ر راستای منافع سه طرف خواهد بود اما این به معنای آن نیست که تحقق آن آسان خواهد بود .
روزنامه نیویورک تایمز نیز به نقل از مارتین اند یک، سفیر آمریکا د ر اراضی اشغالی د ر د وره ریاست جمهوری بیل کلینتون نوشت، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل واقعا این توافقنامه را میخواهد و این توافق تنها با حمایت باید ن ممکن است و باید ن د ر تلاش است نتانیاهو را متقاعد کند که اگر تلآویو اجازه د هد اوضاع د ر کرانه باختری و قد س شرقی به هم بریزد ، این توافق با سعود یها هرگز به د ست نخواهد آمد .
اند یک همچنین تاکید کرد که باید ن معتقد است توافق اسرائیل-عربستان د ر راستای منافع آمریکا د ر مهار نفوذ ایران خواهد بود . وال استریت ژورنال د ر اد امه نوشت، «یکی از د لایل د شواری حصول این توافق که مذاکرات بسیار جد ی برای امضای آن د ر د ست انجام هستند ، این است که میتواند فضای سیاسی خاورمیانه را تغییر د هد چراکه به سایر کشورهای آن که غالبا رویکرد اسلامی د ارند چراغ سبزی برای قد م گذاشتن د ر این راه نشان مید هد و این امر روند تشکیل یک ائتلاف نظامی منطقهای د ر مقابل ایران را سرعت خواهد بخشید ».
با وجود د شوار بود ن روند مذاکرات، این روزنامه آمریکایی به نقل از برخی مقامات آمریکایی، اسرائیلی و سعود ی نوشت، حصول چنین توافقی ممکن است و به منزله پیروزی برای جو باید ن، سران عربستان و بنیامین نتانیاهو خواهد بود . به نوشته نیویورک تایمز، مذاکرات از طرف آمریکا توسط برت مکگورک، هماهنگکنند ه شورای امنیت ملی شمال آفریقا و خاورمیانه و نیز آموس هوکشتاین، معاون ارشد باید ن د ر امور انرژی که سال گذشته د ر توافق لبنان و اسرائیل برای تعیین مرزهای د ریایی میانجی بود ، هد ایت میشود .
اما این روزنامه به نقل از برخی منابع آگاه نوشت، از طرف عربستان، محمد بن سلمان، ولیعهد سعود ی نقش مستقیمی د ر مذاکرات د ارد اما مذاکرهکنند ه ارشد ریما د ختر بند ر آل سعود ، سفیر عربستان د ر آمریکا است. طبق اظهارات منابع این روزنامه آمریکایی، مسؤولان سعود ی د ر پایان سال گذشته با کارشناسانی د ر موسسه سیاستهای خاور نزد یک د ر واشنگتن، پژوهشکد ه حامی رژیم صهیونیستی رایزنی کرد ند .
به نوشته این د و روزنامه آمریکایی، شرط اصلی ریاض د ر مذاکرات حمایت آمریکا از غنیسازی اورانیوم د ر پروژه هستهای عربستان و پشتیبانی از آن است تا بتواند سیستم تولید سوخت هستهای خود را د اشته باشد و همین مساله آمریکاییها و اسرائیلیها را نگران کرد ه چرا که احتمال د ارد روزی این سیستم به ساخت سلاح هستهای توسط عربستان رسید ه و موجب آغاز مسابقه تسلیحاتی با ایران شود .
یوئیل گوزانسکی، پژوهشگر ویژه روابط عربستان و رژیم صهیونیستی د ر موسسه امنیت ملی (که د فتر آن د ر تلآویو قرار د ارد ) گفت، شرط هستهای چالش بزرگتری برای اسرائیل است تا حد ی که این سوال ایجاد میشود که آیا صلح با عربستان ارزش این ریسک را د ارد . برخی منابع آگاه نیز جمعه به شبکه خبری سیانان گفتند که عربستان به د نبال گرفتن تضمینهای امنیتی از آمریکا و حمایت آن از برنامه هستهای غیرنظامی خود به عنوان شرط عاد یسازی روابط با اسرائیل و گرفتن تصمیمی نهایی د ر این خصوص است که میتواند شرایط سیاسی خاورمیانه را تغییر د هد . با این وجود ، باید ن به عاد یسازی روابط میان عربستان و رژیم صهیونیستی اهمیت مید هد ، همینطور نتانیاهو که معتقد است بهبود روابط میان د و طرف میتواند به «افزایش امنیت د ر خاورمیانه» کمک کند . رژیم صهیونیستی و عربستان از چند سال قبل با وجود اینکه روابط د یپلماتیک رسمی با یکد یگر ند ارند ، بر روی ایجاد روابط غیررسمی خود تلاش میکنند . باید ن جمعه مد عی شد ، هر چقد ر روابط میان اسرائیل و همسایگان عرب آن بهتر شود ، برای همه بهتر است.