نقش محوری صنعت نفت در تقویت منافع مشترک اقتصادی ایران و عربستان
وزیر نفت گفت: ایران و عربستان دو قدرت بزرگ منطقهای بهشمار میآیند که همکاری آنها در گسترش امنیت، رونق اقتصادی و شکوفایی فرهنگی و اجتماعی جهان اسلام و شکلدهی به همکاریهای بینالمللی و انرژی اثرگذار خواهد بود و در این راه صنعت نفت میتواند نقش محوری در تقویت منافع مشترک اقتصادی دو ملت ایفا کند. به گزارش ایسنا، جواد اوجی گفت: جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی دو قدرت بزرگ منطقهای بهشمار میروند که همکاری آنها در گسترش امنیت، رونق اقتصادی و شکوفایی فرهنگی و اجتماعی جهان اسلام و شکلدهی به تعاملات بینالمللی و انرژی اثرگذار خواهد بود و در این راه صنعت نفت میتواند نقش محوری در تقویت منافع مشترک اقتصادی دو ملت ایفا کند. وزیر نفت با بیان اینکه خوشبختانه مناسبات جمهوری اسلامی ایران و عربستان در حال طی کردن روند رو به رشد و مثبتی است، اظهار کرد: ظرفیتهای فراوان همکاری نزد مقامها و مسئولان دو کشور در تهران و ریاض در حال نمایان شدن است. اوجی با اشاره به اینکه مقامهای عالی دو کشور دعوتهای متقابلی برای دیدار به عمل آوردهاند، اظهار کرد: ما در حال برداشتن گامهایی رو به آینده هستیم تا پیش از انجام سفر مقامهای عالی دو کشور، شاهد دستاوردهای ملموس باشیم.
سهم نفت و گاز از رشد اقتصادی ۱۶.۴ درصد است
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: بانک مرکزی سهم نفت و گاز را در رشد اقتصادی ۱۶.۴ اعلام کرده است. به گزارش ایلنا، محسن خجستهمهر با بیان اینکه تولید نفت و گاز از شاخصهای مؤثر بر رشد اقتصادی است، افزود: رشد تولید در حوزه اقتصادی مهمترین کاری است که باید در کشور انجام شود، همانطور که رهبر معظم انقلاب نیز امسال را سال رشد تولید نامگذاری کردند. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه بانک مرکزی سهم نفت و گاز را در رشد اقتصادی ۱۶.۴ اعلام کرده است، اظهار کرد: این موضوع در شرایط یک جنگ تمامعیار اقتصادی محقق شده که بیانگر اقتداری اقتصادی برای ایران است. خجستهمهر گفت: در ابتدای نیمه دوم سال ۱۴۰۰ تولید نفت خام ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه در روز بود که هماکنون به ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز رسیده و این یعنی بیش از ۴۰ درصد رشد داشته که با تلاش رزمندگان جبهه و جهاد اقتصادی جمهوری اسلامی بهدست آمده است. وی افزود: هماکنون ۵۰ میلیارد دلار پروژه مهم و اولویتدار در شرکت ملی نفت ایران در حال اجراست و روزانه بیش از یک میلیارد مترمکعب گاز تولید میکنیم که هم رشد اقتصادی است و هم برای مردم رفاه میآورد.
آغاز صادرات گاز ترکیه به رومانی
شرکت دولتی بوتاش ترکیه، قراردادی را برای تامین حداکثر ۱.۵ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی با شرکت «او ام وی پتروم» رومانی، امضا کرد. به گزارش ایسنا، ترکیه منابع گازی اندکی دارد اما زیرساخت واردات گاز طبیعی گستردهای دارد تا تامینکننده جایگزین برای بازارهای گاز کوچکتر در جنوب شرقی اروپا شود.
شرکت بوتاش در بیانیهای اعلام کرد این شرکت، مشارکت خود در امنیت و تنوع تامین انرژی در بازارهای همسایه و در اروپا را افزایش داده است. صادرات گاز از ترکیه به رومانی، از اول اکتبر آغاز میشود و حداکثر چهار میلیون متر مکعب در روز معادل ۱.۵ میلیارد متر مکعب در سال است. این توافق تا سه ماهه نخست سال ۲۰۲۵ ادامه خواهد داشت. ترکیه امسال قراردادهای تامین گاز با بلغارستان و مجارستان امضا کرده است.
بر اساس گزارش رویترز، با قرارداد اخیر، تعهدات صادرات بوتاش به حداکثر ۳.۳ میلیارد متر مکعب خواهد رسید که تقریبا ظرفیت کامل مسیر صادرات شمالی این کشور است. آنکارا میگوید ظرفیت این مسیر با سرمایهگذاری همسایگان اروپایی، میتواند دو برابر شود.
نخستین محموله گاز مایع
روسیه به پاکستان رسید
پاکستان نخستین محموله گاز مایع (الپیجی) را از روسیه دریافت کرد. به گزارش ایسنا، سفارت روسیه در اسلام آباد اعلام کرده که این محموله با کمک ایران، به پاکستان تحویل داده شد. این محموله پس از ارسال نخستین محموله نفت خام روسیه به پاکستان تحت توافق میان دو کشور، صادر شده است. سفارت روسیه در پستی در شبکه اجتماعی اعلام کرد: روسیه ۱۰۰ هزار تن گاز مایع را از طریق منطقه اقتصادی ویژه سرخس ایران، به پاکستان تحویل داده است. رایزنی برای ارسال محموله دوم، در حال انجام است اما سفارت روسیه جزئیات بیشتری درباره مشارکت ایران ارائه نکرد و قیمت این محموله یا تخفیف آن معلوم نیست. پاکستان اعلام کرده است پول نفت روسیه را به ارز چین پرداخت کرده است اما ارزش این قرارداد هرگز فاش نشد. بر اساس گزارش رویترز، واردات انرژی، بخش عمده پرداختهای خارجی پاکستان را تشکیل میدهد و واردات تخفیفدار از روسیه، از بار مالی پاکستان که با بحران اقتصادی و مشکل حاد تراز پرداخت روبروست، کم میکند
گروه انرژی: به گفته یک کارشناس حوزه انرژی، هرخط انرژی که بدون حضور ایران احداث میشود؛ در واقع به نفع کشور ما نیست و متضرر میشویم، چون قراردادهای صادرات گاز بلندمدت است و اگر ما از خط لوله صادرات گاز کنار گذاشته شویم اینگونه نیست که دوباره بتوانیم مشارکت کنیم چون پروژه تمام شده و مشتریان یک شریک جدید را نمیپذیرند.
به گزارش تجارت، نخجوان یک جمهوری خودمختار است و مجموعهای است که مرتبط به جمهوری آذربایجان بوده اما به واسطه جنگهایی که بین آذربایجان و ارمنستان وجود داشته، این منطقه از سرزمین اصلی فاصله افتاده و تحت حمایت اذربایجان هست اما مرز مشترک با این کشور ندارد. به همین دلیل آذربایجان برای اینکه منابع انرژی را به نخجوان برساند قراردادی در سال ۲۰۰۴ با ایران منعقد کرد. طبق این قرارداد ایران مقداری گاز به نخجوان سوآپ میکند. یعنی ما از منطقه آستارا در آذربایجان گاز تحویل میگیریم و در منطقه نخجوان به این منطقه تحویل میدهیم. این قرارداد ۲۰ ساله است و از سال ۲۰۰۵ اجرایی شده و تا ۲۰۲۵ ادامه دارد. در این قرارداد سالانه ۳۵۰ میلیون متر مکعب گاز به نخجوان معادل روزی یک میلیون متر مکعب سوآپ توسط ایران سوآپ میشد. برای این توافق سوآپ گازی ایران ۱۵ درصد گاز صادراتی آذربایجان را به عنوان کارمزد انتقال برمیدارد. اما ترکیه در سالهای اخیر برنامهریزی کرده است تا منابع واردات گازی خود را متنوع کند و در حال تبدیل شدن به هاب گازی در منطقه است. در این راستا یکی از پروژه این کشور این است که جای ایران را در سوآپ گاز به نخجوان بگیرد. با اجرایی شدن خط لوله تاناپ، ترکیه عملا توانسته وابستگی به ایران برای تامین گازی شرق کشور خود را از بین ببرد و حتی در این منطقه با مازاد گاز مواجه شود. در نتیجه ترکیه برنامه دارد این مازاد گاز را به نخجوان سوآپ کند. ترکیه هم مثل ما با نخجوان مرز مشترک دارد و میتواند این سوآپ را انجام دهد. ترکیه قصد دارد که در ۵ سال آینده که قرارداد سوآپ ایران به نخجوان تمام میشود با احداث خط لوله به نخجوان بتواند جای ایران را بگیرد.
تاثیر احداث خط لوله گاز بر صادرات ایران
در این راستا میرقاسم مومنی در گفتوگو با ایلنا، درباره پروژه احداث خط لوله صادرات گاز آذربایجان-نخجوان با همکاری ترکیه و تاثیر آن بر برنامههای صادرات گاز ایران اظهار داشت: پروژه خط لوله انرژی شامل نفت و گاز و ترانزیت زمینی و ریلی؛ پروژهای است که ترکیه طی یک دهه گذشته به شدت دنبال اجرایی کردن آن بوده و در این بین مشکل اصلی قرهباغ بود که تکلیف آن مشخص نشده بود. در سال ۲۰۲۰ آذریها توانستند بخشهای بزرگی از قرهباغ را آزاد کنند و اخیرا هم در توافقی که با ساکنین قرهباغ داشتهاند کل این منطقه که درواقع ۲۰ درصد از خاک آذربایجان را شامل میشد دوباره به آذربایجان الحاق میشود و این کشور اراضی آزاد شده را دوباره تحت حاکمیت خود قرار میدهد و این قدم بزرگی برای تحقق پروژه انرژی بوده است. وی افزود: این کشورها طرحی بنام ترانسخزر را دنبال میکنند که بتوانند از بستر خزر انرژی آسیای میانه شامل ترکمنستان و قزاقستان را به خط لوله آذربایجان متصل کنند و از طریق خاک منطقه زنگزور، ارمنستان و نخجوان به ترکیه و در نهایت به دیگر کشورهای جهان وصل شوند و این برای ترکیه حیاتی است، چون این کشور در قراردادهای گازی که قبلا با ایران، روسیه و آذربایجان منعقد کرده در نظر دارد نقش مهمی در حوزه انرژی جهانی ایفا کند، به همین جهت آذریها بعد از تثبیت موقعیت خود در قرهباغ و تصرف منطقه؛ مسئله زنگزور را در اولویت خود قرار دادند و حاضرند به خاطر آن نیز جنگ کنند. در شرایطی که ارمنستان هم در وضعیت زرد قرار گرفته تصور بنده این است که اگر روی پیشنهاد اردوغان مبنی بر ائتلاف چهارجانبه بین روسیه-ارمنستان آذربایجان-ترکیه توافق صورت گیرد و مسیر زنگزور برای عبور خط لوله آذربایجان از ارمنستان باز شود این گزینه محتمل است؛ زیرا نه ارمنستان به خاطر ضعف و از بین رفتن روحیه ملی توان جنگ دارد و نه اینکه آذربایجان و ترکیه علاقمندند که در این شرایط یک جنگ جدید آغاز شده و ایران هم در این میان به نوعی مشارکت داشته باشد، زیرا ایران مرزهای منطقهای را خط قرمز خود اعلام کرده است. این کارشناس حوزه انرژی تصریح کرد: اگر این خط اجرایی شود ما از بسیاری از مسیرهای ترانزیتی کنار گذاشته خواهیم شد و اگر ایران در این خط مشارکت داده نشود، از نظر امنیتی نیز به زیان ما خواهد بود، اما اگر ایران به عنوان گزینه پنجم حضور داشته و احقاق حقوق کند، میتواند برای کشور ما مفید باشد. چراکه میتوانیم از ظرفیتهای این خط استفاده کنیم اما واقع امر اینکه در این خط انرژی شرکتهای اسرائیلی نقش دارند و این با مسائل ایران منافات دارد به همین دلیل در شرایط فعلی باید روی این مسئله مطالعه صورت گیرد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران گفت: هفته آینده در قالب طرح پویش پیامبر رحمت (ص) به ۲۵۰۰ خانواده دارای سه فرزند و بیشتر در استان تهران زمین رایگان اهدا میشود. به گزارش تجارت از ایسنا، حسین جنتی اظهار کرد: هفته آینده همزمان با میلاد پیامبر اکرم (ص) در طرح واگذاری ۲۰ هزار قطعه زمین به متقاضیان در سراسر کشور تحت عنوان پویش پیامبر رحمت، تعداد ۱۰۷۲ قطعه زمین به ۲۵۰۰ خانوار واجد شرایط طرح نهضت ملی مسکن در استان تهران واگذار میشود.وی افزود: این زمینها در شهرهای پرند، رباط کریم، اسلامشهر، فیروزکوه، دماوند، پاکدشت و پیشوا تحویل متقاضیان خواهد شد. فرآیند اختصاص این زمینها بر اساس ارزش قطعات است. بدین صورت که برخی قطعات به یک خانواده، دو خانواده یا سه خانواده واگذار می شود.
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن از رفع تعرض ۸۳۶هکتار زمین دولتی در نیمه نخست امسال خبر داد و گفت: بیشترین آمار وقوع و رفع تعرض مربوط به فارس، تهران و ایرانشهر بوده است. به گزارش تجارت از تسنیم، ارسلان مالکی با اشاره به اینکه از ابتدای سال تا پایان شهریور امسال، حدود 241 مورد حکم قطعی در خصوص زمینهای تصرفی به نفع دولت توسط یگان حفاظت سازمان ملی زمین و مسکن در کشور اجرا شده است، اظهار کرد: براساس آن بیش از 196 هکتار زمین دولتی به بیتالمال بازگشته است. وی افزود: در نیمه نخست امسال از حدود 2 هزار و 250 فقره تعرض به زمینهای دولتی با مساحت بیش از 836 هکتار به صورت فوری توسط یگان حفاظت سازمان ملی زمین و مسکن رفع تعرض شده است.
اکثر آگهیهای فروش املاک جعلی است
عضو هیأت مدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران گفت: شهروندان پیش از انعقاد قرار داد دردفاتر مشاور املاک باید جواز کسب آنها رو رؤیت کنند و آدرس درج شده بر روی جواز کسب را با آدرس فعلی مطابقت دهند. به گزارش تجارت، سعید لطفی عضو هیأت مدیره اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران در گفت و گو با رادیواقتصاد اظهار داشت: فروش سهامی مسکن وجود ندارد شرکتهای تعاونی امتیاز مسکن خود را واگذار میکنند. لطفی تاکید کرد: هر نوع معاملهای از جمله معامله در حوزه مسکن باید تمام مدارک مطالعه و با حضور یک متخصص منعقد شود. وی افزود: عدم نظارت بر عملکرد مشاوران املاک تبعات بسیار زیادی به همراه خواهد داشت. لطفی تصریح کرد: شهروندان پیش از انعقاد قرار داد در دفاتر مشاور املاک باید جواز کسب آنها رو رؤیت کنند و آدرس درج شده بر روی جواز کسب را با آدرس فعلی دفتر املاک مطابقت دهند. همچنین تاریخ انقضا جواز را مشاهده کنند. عضو هیأت مدیره اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران یادآور شد: شهروندان هنگام امضا قرار داد اجاره و یا خرید ملک در دفاتر املاک، توجه داشته باشند که مباشر دفتر و یا صاحب جواز باید آن را امضا کنند در غیر این صورت شهروندان به هیچ وجه قرارداد را امضا نکنند.
امضای قرارداد بلندمدت
بهرهبرداری چابهار با هندیها
وزیر راه و شهرسازی با تأکید براینکه قرارداد بلندمدت بهرهبرداری بندر چابهار با هندیها به زودی امضا میشود، گفت: حاضریم ظرفیتهای بنادر را طبق مقررات به بخشهای داخلی و خارجی خصوصی واگذار کنیم.به گزارش تجارت از فارس، مهرداد بذرپاش در مراسم روز جهانی دریانوردی که در مرکز آموزش دریانوردی سازمان بنادر و دریانوردی برگزار شد، اظهار داشت: 1800 کیلومتر ساحل در جنوب کشور به غیر از جزایر داریم که چهار استان را در بر میگیرد اما درآمد ارزی مرتبط با این میزان ساحل نداریم و از ظرفیت اقتصاد دریا کم بهره بردهایم.وی افزود: ایران سرزمین فرصتهای لجستیکی و ترانزیتی است. در واقع ایران «ایران راه» است. برای ترانزیت دنیا ایران هم راه است و هم راه حل.
گروه راه و مسکن: در حالی که ساخت دو میلیون مسکن مهر بعد از گذشت 20 سال هنوز به اتمام نرسیده و تکمیل حدود ۱۴۰ هزار واحد از این پروژههای در کشور باقی مانده؛ تحقق وعده ساخت سالانه یک میلیون مسکن ملی در دولت فعلی امکانپذیر است؟ به گزارش«تجارت»، یکی از معضلات بخش مسکن، پروژههای نیمهتمام بر زمین مانده از سالیان گذشته است و یا ساخت شهرکهایی است که حداقل امکانات لازم برای سکونت و زندگی را ندارند. بر اساس جدیدترین آماری که وزارت راه و شهرسازی از واحدهای باقیمانده مسکن مهر در کشور را اعلام کرده است، ۱۴۰ هزار واحد مسکن مهر نیمه تمام همچنان در کشور وجود دارد که اتمام آن نیازمند تامین اعتبار است.
وجود۱۴۰ هزار مسکن مهر ناتمام
طبق گفته رسلان مالکی مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن، بیش از ۱۰۰ هزار واحد مسکن مهر در دولت سیزدهم تکمیل شده است و حدود ۱۴۰ هزار واحد از پروژههای مسکن مهر در کشور باقی مانده است. او گفته است بر اساس قانون بودجه سال ۱۴۰۲ هرگونه کمکی برای اتمام طرح مسکن مهر صرفا باید از طریق گردش کار صندوق ملی مسکن انجام شود. البته مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی، یکم مهرماه در سفر به شهر جدید پرند گفت که تعداد باقیمانده واحدهای مسکن مهر را تا پایان سال به اتمام میرسانیم. حالا در شرایطی که طرح مسکن مهر بعد از گذشت 20 سال هنوز به اتمام نرسیده و دو دولت رحانی و حالا ابراهیم رئیسی میراثدار این طرح حمایتی از محمود احمدی نژاد بودند و اکنون بیش از 140 هزار واحد از این پروژه در انتظار تامین اعتبار است، دولت سیزدهم درصدد اجرای طرح انتخاباتی خود یعنی نهضت ملی مسکن است.
رئیسی وعده داده بود که سالی یک میلیون مسکن میسازد اما با آغاز کار دولت سیزدهم و با کمبود اعتبارات مالی مشخص شد عملی شدن این برنامه به آسانی میسر نیست. براساس اظهارات مسئولان وزارت راهوشهرسازی تنها بانک مسکن حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات به طرح نهضت ملی اعطا کرده و مشارکت سایر بانکها عمدتا مربوط به قراردادهای منعقده است. حال در این شرایط این پرسش مطرح است در حالی که ساخت دو میلیون مسکن مهر بعد از گذشت 20 سال هنوز به اتمام نرسیده و تکمیل حدود ۱۴۰ هزار واحد از این پروژههای در کشور باقی مانده؛ تحقق وعده ساخت سالانه یک میلیون مسکن ملی در دولت فعلی امکانپذیر است؟ چه آیندهای در انتظار این طرح حمایتی است؟
ساخت دو میلیون مسکن مهر طی 20 سال!
در همین زمینه « منصور غیبی»- کارشناس اقتصاد مسکن- به خبرنگار روزنامه «تجارت» گفت:« عموما دولتهای بعد از احمدینژاد هیچ تعهدی نسبت به اتمام مسکن مهر نداشتند و اتمام این مسکنها به حال خود رها شدند، دولتهای قبلی تمایلی نداشتند که عملکرد ساخت مسکن به پای دولت قبل نوشته شود درحالی که هیچ راهی جز اتمام پروژه مسکن مهر ندارد. »
غیبی با بیان اینکه چرایی تعلل 20 ساله در ساخت 2 میلیون واحد مسکن مهر نیاز به واکاوی دارد، تصریح کرد:« قرارداد پروژه های مسکن مهر به صورت سه جانبه میان دولت، بانک و آورده متقاضی بود. که شاید تعلل در تامین اعتبار این سه بخش عاملی برای نا تمام ماندن این طرح شد.» او افزود:« متاسفانه سوءمدیریتهای حاکم بر جریان پروژه مسکن مهر باعث شد که ساخت 2 میلیون واحد
مسکن مهر با گذشت قریب به 20 سال، هنوز تمام نشده و دو دولت درگیر اتمام این طرح کهنه شدند.»
مردم با تصمیمهای احساسی خانهدار نمیشوند
این کارشناس اقتصاد مسکن با اعتقاد به اینکه مردم با تصمیمهای احساسی و یک شبه خانهدار نمیشوند، گفت:« مسکن مهر های ساخته شده طی این 20 سال به دست مصرف کننده واقعی نرسیده و عموما شاید 80 درصد این واحدهای ساخته شده دست دلالان است؛ اجرای این طرح نه تنها نتوانست بخشی از بحران کمبود مسکن را رفع کند بلکه اجرای غیر اصولی آن در بیابان و به دور از خدمات رفاهی خود موجب بحرانهای اجتماعی و شهرسازی شد.» غیبی تصریح کرد:« مساله تامین اعتبار یکی از معضلات جدی اتمام واحدهای نیمه تمام مسکن مهر است و جای تاسف است که هنوز بعد از 20 سال ساخت دو میلیون واحد لنگ مساله تامین اعتبار است و حالا دراین شرایط ساخت سالی یک میلیون مسکن ملی با علامت سوالهایی رو به روست.»
تامین مصالح مسکن ملی از جیب مردم؟!
غیبی با اشاره به وعده وزیر راه و شهرسازی برای تسریع ساخت مسکن ملی با حذف سیمان و فولاد از بورس کالا به خبرنگار روزنامه «تجارت» گفت: «پیشنهادم به وزیر راه و شهرسازی این است که مشاوران مسکن خود را تغییر داده و دیدگاهش را کمی نسبت به ساخت مسکن تغییر دهد چرا که این پیشنهاد کاملا غیر منطقی است.» او تاکید کرد:« اولا دستکاری نظام بازار سرمایه آن هم برای خرید سیمان و فولاد نتایج بسیار سهمگینی برای اقتصاد به دنبال دارد؛ دوما، سهام فولاد و سیمان برای مردم است و دولت برای اجرای پروژه دولتی خود که در حوزه تامین فولاد و سیمان مشکل دارد نباید دست در جیب مردم کند.»
عواقب حذف فروش بورسی سیمان و فولاد
او با تاکید بر اینکه اعلام عدد ساخت 4 میلیون مسکن ملی از سوی دولت کاملا غیرمنطقی بود، افزود:« تامین مصالح از جمله سیمان و فولاد برای ساخت 4 میلیون مسکن نه تنها با حذف فروش آن در بورس کالا محقق نمیشود بلکه این احتمال وجود دارد که ما را به واردات مصالح از خارج از کشور هم محتاج کند.» غیبی با بیان اینکه هزینه تمام شده مسکن ملی برای
مردم گران تمام میشود، تصریح کرد:« با کمبود اعتبار منابع مالی و افزایش هزینه ساخت این طرح، دولت به دنبال راهی برای تعدیل قیمتهای مسکن ملی از طریق تامین مصالح از بازار سرمایه است که این خود در اقتصاد کلان کشور تبعات منفی دارد که خوشبختانه اجرای آن با مخالفت وزرای صمت
و اقتصاد رو به رو شد.»
سرانجام طرح نهضت ملی مسکن
این کارشناس اقتصاد مسکن به شرایط مسکن ملی دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت:« اکنون اجرای مسکن ملی در لایههای اداری درحال رشد است و به لحاظ فیزیکی این خانهها در آینده خود را نشان خواهند داد اما این امر در دراز مدت محقق شده و برای متقاضیان گران تمام خواهند شد.» غیبی تصریح کرد:« این احتمال وجود دارد که سرانجام مسکن ملی دولت سیزدهم هم همانند مسکن ملی احمدینژاد به لحاظ فیزیکی رویت شوند اما نیمه تمام و در مراحل نازککاری باقی بمانند و این برای متقاضیان دوباره هزینه اضافی به بار دارد. » او در پایان با بیان اینکه بهتر بود دولت برای وعده ساخت مسکن حمایتی، عدد مشخصی تعیین نمیکرد و وعده ساخت 4 میلیون مسکن را نمیداد، گفت:« با توجه به شرایط موجود آیندهای که میتوان برای مسکن ملی متصور بود، شرایط امروز مسکن مهر بعد از گذشت 20 سال است که تکمیل آن به دولتهای دیگر رسیده و باری بر دوش دیگر پروژههای
ناتمام کشور است.»