ضرورت تحول نظام اداری کشور
جلسه شورایعالی اداری کشور صبح دیروز شنبه 8 مهر 1402 به ریاست سید ابراهیم رئیسی برگزار شد. در این جلسه سه دستور «الگوی عمومی تحول نظام اداری»، «آئیننامه شورای راهبری تحول اداری دستگاههای اجرایی و استانی» و «ادغام واحدهای استانی و شهرستانی وابسته به دستگاههای اجرایی در سطوح تقسیمات کشوری» پس از بررسی و تبادل نظر اعضا به تصویب رسید. رئیس جمهور در این جلسه با تاکید بر اهمیت و ضرورت تحول نظام اداری کشور، شرط اول در تحقق تحول را برخورداری مدیران از «نگاه و انگیزه تحولی» دانست و افزود: شرط دوم موفقیت در اجرای تحول «اصلاح فرآیندها» است زیرا بخش قابل توجهی از نارضایتیها از نظام اداری مربوط به طولانی بودن فرآیندها و زمانبر بودن انجام امور اداری است. رئیسی با بیان اینکه دستاندازهای مسیر اداری باید به دقت شناسایی و برای رفع آنها برنامهریزی شود، بر «تحول فرآیندی» بهعنوان بخش سوم تحول در نظام اداری تاکید کرد و اظهار داشت: برنامهای که در این جلسه به عنوان الگوی عمومی تحول نظام اداری ارائه شده بیشتر ناظر بر تحول در سامانههاست، اما ضرورت دارد موضوع ارتقای سرمایه انسانی و اصلاح منابع انسانی نیز متناسب با وزن و جایگاه آن در نظام اداری در این برنامه مورد توجه قرار گیرد.
تبدیل شدن مصوبه سران قوا درباره مولدسازی در لایحه برنامه هفتم
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در طول ۱۲ سال گذشته در خصوص مولدسازی، قانون وجود داشته است اما در لایحه برنامه هفتم توسعه نیز مصوبه سران قوا در خصوص هیات عالی مولدسازی، به قانون تبدیل شده است. محمدباقر قالیباف در جلسه علنی دیروز مجلس و در جریان بررسی بندی از لایحه برنامه هفتم توسعه که به مجوز مجلس به هیات عالی مولدسازی دارایی های دولت برای اولویت دادن به مولدسازی اموال بانک های دولتی مربوط می شد، بیان کرد: بنده قبلا در خصوص مولدسازی توضیح دادم که از سال ۸۲ تا امسال ما در بحث مولدسازی قانون داریم. در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ در بند ه تبصره ۸ بحث مولدسازی پیش بینی شده است. در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۰ نیز بحث مولدسازی دیده شده است. وی در ادامه اظهار کرد: بالغ بر ۱۲ سال است که ما در حوزه مولدسازی قانون داریم. در بخشی از سیاست هایی که حضرت آقا در خصوص اصلاح ساختار بودجه فرمودند، یکی از موضوعات بحث مولدسازی دارایی های غیرمنقول بود. از سوی دیگر در آئین نامه تصویب شده پیرو مصوبه سران قوا که به تایید حضرت آقا نیز رسیده است، بحث مولد سازی باید مسیر خود را طی کند.
تایید دور شدن گروههای تجزیهطلب از نوار مرزی ایران از سوی بغداد
وزیر کشور عراق در اظهاراتی گفت که گروههای تجزیهطلب از مرزهای شمالی کشورش با ایران دور شدند. عبدالامیر الشمری، وزیر کشور عراق در گفتوگوی اختصاصی با شبکه سعودی «العربیه» گفت که مخالفان مسلح ایرانی(تروریستهای تجزیهطلب) از نوار مرزی شمالی میان دو کشور منتقل شدهاند. الشمری تاکید کرد که مرزهای ایران با اقلیم کردستان به طور کامل در کنترل نیروهای عراقی است. منابع العربیه هفته گذشته نیز تایید کردند که مقرهای نیروهای کرد تجزیهطلب به نقاطی دور از مرز مشترک دو کشور منتقل شدند. این منابع گزارش دادند که نیروهای مرزبانی عراق در مرز مشترک با ایران مستقر شدهاند. پایگاه خبری العربیالجدید نیز روز چهارشنبه به نقل از منابع عراقی اعلام کرد که یک کمیته امنیتی-نظامی ایرانی بهزودی راهی عراق خواهد شد تا از روند اجرای توافق امنیتی میان دو کشور مطلع شود. یک منبع مسئول در فرماندهی عملیات مشترک عراق گفت که این کمیته امنیتی-نظامی ایرانی از مناطقی در داخل اقلیم کردستان که گروههای تروریستی تجزیهطلب در آنجا پایگاه داشتند، بازدید خواهد کرد. وی افزود: ایران نگران این است که گروههای تجزیهطلب همچنان پایگاههایی در نوار مرزی دارند.
اقرار به گناه متحد ترامپ در پرونده انتخاباتی
«اسکات هال» یکی از ۱۹ متهم در پرونده دخالت در انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا در ایالت جورجیا، به عنوان بخشی از معامله با دادستان شهر فولتون، به پنج اتهام کیفری اعتراف کرده است. به نقل از وبسایت خبری الجزیره، او اولین کسی است که در این پرونده گسترده و پر پیچ و خم به گناه اقرار میکند. در این پرونده آمده است که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا و دیگر متحدانش درگیر «اقدام مجرمانه» شدند تا نتیجه رقابت ریاست جمهوری ۲۰۲۰ را تغییر دهند. به عنوان بخشی از توافق با دادستان، اسکات هال موافقت کرد تا در فرایندهای آتی شهادت دهد. او در ازای اقرار به گناه در پنج فقره جرم توطئه برای مداخله عامدانه در روند انتخاباتی، پنج سال عفو مشروط گرفت و ۵۰۰۰ دلار هم جریمه شد. ترامپ مدتهاست که بدون ارائه شواهدی مدعی شده که انتخابات سال ۲۰۲۰ از او به سرقت رفته است. جو بایدن، رقیب دموکراتیک او، با اختلاف اندک در ایالتهای چرخشی مانند جورجیا پیروز شد و از این طریق به کاخ سفید رسید.
توافق ایران و عربستان
غافلگیری بسیار خوبی بود
رئیس جمهور سوریه در اظهاراتی ضمن تمجید از میانجیگریهای چین، توافق ایران و عربستان را دستاوردی بسیار بزرگ و غیرمنتظره توصیف کرد. بشار اسد، رئیسجمهور سوریه در بخشی از گفتوگویش با تلویزیون مرکزی چین (CCTV) در پاسخ به سوالی در خصوص «موج آشتی» در خاورمیانه و بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و همچنین میانجیگری فعال چین میان عربستان سعودی و ایران و ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان این دو کشور، گفت: مصالحه عربستان و ایران یک دستاورد بسیار بزرگ و غیرمنتظره بود، اما همزمان غافلگیری بسیار خوبی بود، زیرا این مشکل در منطقه ما چهار دهه یا کمی بیشتر از آن قدمت دارد و نشان دهنده مدل غربی و به ویژه آمریکایی جهت ایجاد مشکلات متعدد بین چند طرف است. وی تاکید کرد که آمریکا برای رسیدن به منافع خود از این طرفها باجخواهی میکند و بهای آن را کشورهای منطقه میپردازند. بشار اسد خاطرنشان کرد: این ابتکارعمل چیزی بیش از آشتی بین دو طرف بود، بگذارید بگوییم دو نفر که با هم دشمن بودند، با هم دوست شدند.
جلسه اضطراری کابینه بایدن
برای بررسی تعطیلی احتمالی دولت
چهار مقام دولتی آمریکا به شبکه سیانان گفتهاند انتظار میرود «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا پس از آنکه گمانهزنیها در مورد تعطیلی دولت وی مطرح شده، جلسه اضطراری کابینه را در اوایل این هفته با محوریت بررسی تداوم فعالیت دولت برگزار کند.
یکی از این منابع آگاه عنوان کرده که قرار است جلسه بین اعضای کابینه دولت به صورت حضوری و در کاخ سفید برگزار شود. طبق اطلاعات عنوان شده از سوی این منابع، بایدن این هفته را در واشنگتن میماند تا با تیم مربوط به امور قانونگذاریاش در تماس باشد و در مورد هر گونه وضعیت احتمالی پیش آمده مربوط به تعطیلی دولت در کنگره تصمیم گیری کند. بر این اساس، این هفته بایدن برنامه دیگری نخواهد داشت.
در حال حاضر کاخ سفید با کارکنان خود و آژانسهای مستقل دولت فدرال آمریکا ارتباطات منظمی برقرار کرده و از طریق این آژانسها، برنامهریزی اضطراریاش را برای انجام اقدامات لازم در صورت مواجه با کمبود بودجه دولت آغاز کرده است.
بدبینی وزیر امور خارجه
سابق به تنشزدایی ریاض و تلآویو
«مایک پمپئو»، وزیر خارجه اسبق آمریکا، اگر پیشنیاز توافق اسرائیل و عربستان تشکیل یک کشور فلسطینی باشد، ممکن است اجراییشدن یک توافق مشکل یا غیرممکن باشد. وی گفت: «تصور راهحل دوکشوری فعلی با دولت فلسطین قابلتصور نیست.» پمپئو گفت: «تصور اینکه چگونه میتوان با همان رهبرانی که هر پیشنهاد منطقی را رد کردهاند، به توافق دست یافت، بسیار دشوار است.» وی گفت: «عادیسازی روابط عربستان و اسرائیل با یک رئیسجمهور جمهوریخواه آسانتر خواهد بود.»
گروه سیاسی: در شرایطی که این روزها موضوع کوچ اجباری ارامنه از منطقه قرهباغ کوهستانی، پس از دور جدید حمله جمهوری آذربایجان بازتاب بسیار گسترده رسانهای را به همراه داشته، جمهور باکو از اسکان آذریها در این منطقه خبر میدهد. به روایتی شفاف و آشکار، ارامنه در حال مهاجرت، کوچانده شدن و ترک محل سکونت خود هستند؛ در مقابل دولت جمهوری آذربایجان در پی اسکان دادن آذریهای برآمده است.
به گزارش «تجارت»، بر اساس گزارشهای تایید شده حالا تمامی ساکنان ارمنی قرهباغ، این منطقه را ترک کردهاند. همزمان با این رخداد، الهام علیاف، رئیسجمهور جمهوری آذربایجان خبر داد تعداد ساکنان آذربایجانی که به خانههای خود در قرباغ بازمیگردند به ۵۵۰۰ نفر تا پایان ۲۰۲۳ خواهد رسید. «الهام علیاف» رئیسجمهور جمهوری آذربایجان گفت تعداد ساکنان آذربایجانی که به خانههای خود در قره باغ بازمیگردند به ۵۵۰۰ نفر تا پایان سال ۲۰۲۳ خواهد رسید. وی گفت: تا امروز ۲۳۰۰ نفر که مجبور به جابجایی شده بودند، بازگشتهاند و تا پایان امسال ۵۵۰۰ نفر خواهند شد. علیاف افزود: نوعی فهرست انتظار برای کسانی که منتظر بازگشت به سرزمین مادری هستند وجود دارد. مردم از باکو، سومگیت و گنجه میآیند. از شهرها به روستاها میروند.
خروج ۱۰۰ هزار نفر از قرهباغ به ارمنستان؛ «تقریباً هیچ ارمنی در قرهباغ نمانده»
دفتر نخستوزیری ارمنستان از ورود ۱۰۰۴۱۷ ارمنی منطقه قرهباغ کوهستانی به خاک ارمنستان خبر داد. نازلی باغداساریان، سخنگوی نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان در نشست خبری ارائه پیشرفتهای کاری «مرکز بشردوستانه» گفت: تاکنون ۱۰۰۴۱۷ آواره از قره باغ کوهستانی وارد جمهوری ارمنستان شدهاند. وی از عبور ۲۱ هزار و ۴۳ خودرو از پل هاکاری خبر داد. آرتاک بیگلریان، وزیر داخلی پیشین قرهباغ در کانال تلگرامی خود در این باره نوشت. «اطلاعات غیر رسمی من: آخرین گروه از مردم آرتساخ (ناگورنو-قرهباغ) در حال حاضر در راه ارمنستان هستند. در آرتساخ، حداکثر چند صد نفر باقی ماندهاند که اکثر آنها مقامات، کارکنان خدمات اورژانس، داوطلبان، برخی افراد با نیازهای ویژه هستند. آنها همچنین در حال آماده شدن برای رفتن هستند.»
کلید خوردن روند مهاجرت معکوس
رئیسجمهور جمهوری آذربایجان در پی دور جدید اخیر حملات به قرهباغ گفته بود حقوق ارامنه منطقه قرهباغ مورد احترام قرار خواهد گرفت اما ساکنان ارامنه قرهباغ تأکید کردند تمایلی ندارند تحت حکومت جمهوری آذربایجان به زندگی خود ادامه دهند. به گفته سخنگوی «نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان، تا (جمعه هفتم مهر) ۹۷ هزار و ۷۳۵ نفر پناهجو از قرهباغ وارد ارمنستان شدند. شمار ارامنهای که در پی عملیات برقآسای جمهوری آذربایجان از قرهباغ به سوی ارمنستان گریختهاند در شرایطی افزایش یافته که برآوردها نشان میدهد حدود ۱۲۰ هزار نفر از ارامنه در قرهباغ سکونت داشتند. نخستوزیر ارمنستان در نشست جمعه دولت همزمان با اعلام پایان موجودیت جمهوری خودخوانده قرهباغ کوهستانی، گفت: مهاجرت ارامنه از قرهباغ کوهستانی در نتیجه سیاست پاکسازی قومی جمهوری آذربایجان ادامه دارد. تحلیلها نشان میدهد هیچ ارمنی در روزهای آینده در این منطقه باقی نخواهد ماند. این اقدام مستقیم پاکسازی قومی و [سلب مالکیت] است. چیزی که مدتهاست درباره آن به جامعه بینالمللی هشدار دادهایم. باکو در پاسخ اعلام کرد: اگر برخی از ارامنه قرهباغ مایل به زندگی و پیروی از قوانین (جمهوری) آذربایجان نیستند، نمیتوانیم آنها را وادار کنیم. برعکس، از ساکنان ارمنی میخواهیم محل زندگی خود را ترک نکنند و بخشی از جامعه چند قومیتی (جمهوری) آذربایجان باشند.
آیا پاکسازی نژادی در حال وقوع است؟
همزمان با تحولات اخیر در منطقه قرهباغ، یکی از نگرانی های جدی و مسائل مورد اختلاف باکو و ایروان در ارتباط با موضوع احتمال پاکسازی نژادی در منطقه قرهباغ است اخیرا نخستوزیر ارمنستان، جمهوری آذربایجان را به «پاکسازی نژادی» ارامنه در قرهباغ متهم کرد و گفت طی روزهای آینده حتی یک ارمنی در اقلیم قرهباغ باقی نخواهد ماند. «نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستاندرباره اوضاع انسانی ارامنه در قرهباغ گفت: آنچه در قرهباغ رخ میدهد پاکسازی نژادی و کوچاندن (ارمنیها) است و این همان مسالهای است که نسبت به آن به جامعه بینالمللی هشدار میدادیم. از سوی دیگر وزارت خارجه آذربایجان اعلام کرد که تصمیم ارمنیها برای منتقل شدن به خاک ارمنستان و یا هر کشور دیگری به باکو مربوط نمیشود. در بیانیه وزارت خارجه آذربایجان آمده است: اظهارات نخست وزیر ارمنستان مبنی بر پاکسازی نژادی ارمنیها در منطقه قرهباغ را به شدت محکوم میکنیم.
گروه سیاسی: احمد مسعود، رهبر در تبعید جبهه مقاومت ملی افغانستان در مصاحبهای در پاریس گفت، تنها راه برای طالبان به منظور دستیابی به مشروعیت این است که انتخابات برگزار کند اما درحال حاضر دورنمایی برای چنین اقدامی دیده نمیشود. وی ادامه داد: طالبان از هرگونه مذاکره برای گفتوگو امتناع میکند و فقط از جهان و مردم افغانستان میخواهد تا بپذیرند این تنها روش رو به جلوست. گروههای مقاومت ملی افغانستان وفادار به مسعود و مخالف به قدرت رسیدن مجدد طالبان هستند و درگیریهایی هم از اوت ۲۰۲۱ بین دو طرف در پنجشیر رخ داده است.
احمد مسعود که از خارج از کشور بر این گروهها نظارت دارد گفته که جبهه مقاومت افغانستان مجبور شده تا تاکتیکهایش را تغییر دهد چون نمیتواند با طالبان که به شدت مجهز است، مبارزه کند. وی با اشاره به رشد تعداد نیروهای جبهه مقاومت ملی افغانستان از ۱۲۰۰ به ۴۰۰۰ نفر گفت: ما سال گذشته میلادی یک رویکرد عملیتر را انتخاب کردیم که همان جنگ چریکی است. برای همین است که میبینید با این تعداد کم تاثیر بیشتری داشتهایم. احمد مسعود ۳۴ ساله که برای رونمایی از یک کتاب جدید در پاریس بود، همچنین گفت: نیروهای جبهه مقاومت ملی افغانستان هیچ کمک نظامی دریافت نمیکنند و به انبارهای تسلیحاتی مربوط به چندین دهه جنگ در افغانستان وابسته هستند. آنها به مهمات نیاز دارند. مسعود خاطرنشان کرد: این به قدر کافی مایه دردسر طالبان است البته نه آنقدری که باعث سرنگونی آنها شود یا باعث شود تا بر سر میز مذاکره بنشینند. این چیزی است که جهان باید درکش کند. رهبر در تبعید جبهه مقاومت ملی افغانستان هرگونه پیشنهاد برای بازگشت به افغانستان را به عنوان بخشی از طرح الحاق مجدد مقامهای سابق افغانستان که از سوی طالبان مطرح شده، رد کرد و افزود: این افرادی که افغانستان را ترک کرده به دنبال دلایل جدی هستند. آنها برای اصولی افغانستان را ترک کردهاند. اگر طالبان اعلام کرد که انتخابات را میپذیرد آنوقت همگی ما میتوانیم به خاطر آن چیزی که میخواهیم، به افغانستان برگردیم. وی گفت: ما تلاش میکنیم تا به غربیها بگوییم که شاید شما به مساله اوکراین مشغول و سرگرم هستید اما ما هم بابت اوضاع در افغانستان به توجه نیاز داریم چون اوضاع در کشور مثل بمب ساعتی است. انتخابات آخری که در افغانستان برگزار شد به دست دولت مورد حمایت آمریکا بود که طالبان در اوت ۲۰۲۱ آن را با بازگشت مجددش به افغانستان سرنگون کرد. طالبان کمیسیون انتخابات این کشور را در دسامبر ۲۰۲۱ منحل کرد. بسیاری از کشورهای غربی دولت طالبان در افغانستان را به صورت رسمی به رسمیت نمیشناسند و یکی از دلایل آنها رفتار درباره زنان در افغانستان است.
اما و اگرهای بازگشت احمد مسعود به صحنه
اظهارات احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت مردمی افغانستان به عنوان مهمترین چهره سیاسی مخالف حکومت طالبان بعد از قدرتگیری مجدد در کابل در شرایطی ابراز میشود که در چند وقت اخیر او سفری ویژه را به مسکو پایخت کشور مسکو انجام داده بود. در این سفر سرگئی میرونوف، رهبر حزب عدالت و معاون رئیس دومای روسیه با احمد مسعود دیدار و تاکید کرده، «پارلمان روسیه نشستی را درباره افغانستان برگزار و احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت مردمی افغانستان در مقابل نمایندگان و مسئولان روسی سخنرانی کرد. سفر احمد مسعود به مسکو نخستین سفر یک مقام ارشد سیاسی مخالف طالبان به روسیه بود. نکته مهم در این بین این بود که سفر مسعود به روسیه در شرایطی صورت کرفت که یکی از مقامهای ارشد پاکستانی عازم مسکو شده بود. در واقع، اسلامآباد در مقطع کنونی با برآورده نشدن انتظاراتش از طالبان بعد از بازگشت به قدرت مواجه شده و همین امر میتواند محرکی مهم برای این دیدار باشد. حالا پاکستانیها اختلافات مرزی و امنیتی جدیای با طالبان دارند.
در ارتباط با این سفر پیر محمد ملازهی، کارشناس مسائل افغانستان، قبلتر به «تجارت» گفته بود: «ک برداشت این است که پاکستانیها میخواهند به طالبان این هشدار را بدهند که در صورت تکرار مزاحمتهای مرزی و ادامه حمایت از تحریک طالبان، در سیاستهای حمایتی خود تجدیدنظر کرده و از مخالفان حمایت خواهند کرد. با توجه به نقشی که روسیه میتواند داشته باشد و نگرانیهای این کشور از تبدیل شدن افغانستان به محل تجمع رادیکالهای جهادی، این برداشت تا حدود زیادی
قابل دفاع است.
برداشت دوم نیز این است که پاکستانیها، به آرامی در حال زمینهسازی کشورهای مختلف با موضوع کنار آمدن با طالبان است. یعنی اسلامآباد قصد دارد دیگر کشور از جمله روسیه، طالبان را به رسمیت بشناسد. چنین امری که مسکو میتوان پیشرو آن باشد، در نهایت همراستای با منافع ملی پاکستان خواهد بود فراتر از پاکستان به نظر میرسد، احمد مسعود نیز امیدوار است که از طریق روسیه به راهی میانی و نوعی مصالحه با دولت کابل دست پیدا کند. شاید به این نتیجه رسیده باشد، که جنگ در آن معنای ابتدایی که بتواند قیامی عمومی را علیه طالبان ایجاد کند، به سرانجام نخواهد رسید. لذا اکنون روسها میتوانند نقش میانجیگرانه را در این بین ایفا و به نوعی فضا را برای حکومتی مشارکتی ایجاد کنند.»
گروه سیاسی: سید روحالله لطیفی، همزمان با سفر رییس مجلس شورای اسلامی به آفریقای جنوبی برای شرکت در نشست روسای مجالس اعضای بریکس، اظهار داشت: در پنج ماه نخست امسال بیش از ۷۰.۳ میلیون تن کالای غیرنفتی به ارزش ۴۳.۵ میلیارد دلار بین ایران و کشورهای جهان تبادل شد که ۳۶.۸ میلیون تن به ارزش ۲۵ میلیارد و ۱۰۹ میلیون دلار آن بین ایران و ۱۰ کشور عضو فعلی و جدید و بریکس بوده که ۵۲.۴ درصد وزن و ۵۷.۷ درصد ارزش کل تجارت ایران(مجموع واردات و صادرات) را به خود اختصاص داده است . وی افزود: از کالاهای تبادل شده بین ایران و بریکس ، ۲۷.۷ میلیون تن کالای غیر نفتی به ارزش ۹ میلیارد و ۱۲۳ میلیون دلار، صادرات ایران به ۱۰ کشور بریکس پلاس بوده که ۵۰ درصد وزن و ۴۷ درصد ارزش کل صادرات کشورمان به دنیا را شامل می شده است.
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت در مورد مقاصد صادراتی ایران به کشورهای بریکس پلاس، گفت: چین با خرید ۵.۶ میلیارد دلار، امارات با ۲.۳ میلیارد دلار ، هند با ۸۴۵ میلیون دلار ، روسیه با ۳۶۱ میلیون دلار و آفریقای جنوبی با ۵۱.۵ میلیون دلار ، پنج مقصد اول صادرات کالاهای غیرنفتی ایران در بین ۱۰ عضو فعلی و جدید بریکس در پنج ماه نخست امسال بودند. وی افزود: برزیل با خرید مستقیم ۱.۲ میلیون دلار، مصر با ۶۴۴ هزار دلار ، اتیوپی با ۱۴۳ هزار دلار، عربستان با ۹۰ هزار دلار و آرژانتین با ۴۱.۳ هزار دلار مقاصد ششم تا دهم صادرات کالاهای ایرانی به اعضای بریکس بودند. سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت اظهار داشت: از کل صادرات به اعضای فعلی و جدید ، ۲۲.۲ میلیون تن کالا به ارزش ۶.۸ میلیارد دلار صادرات ایران به پنج کشور عضو فعلی بریکس و ۵.۵ میلیون تن کالا به ارزش ۲.۳ میلیارد دلار نیز به اعضای جدید بوده است . لطیفی در مورد واردات از اعضای فعلی و جدید بریکس گفت: از کل واردات ۱۴.۵ میلیون تنی کالا به کشور به ارزش ۲۴.۲ میلیارد دلار ، ۹ میلیون و ۱۲۸ هزار تن کالا به ارزش ۱۶ میلیارد دلار از اعضای قدیم و جدید بریکس بوده که ۶۳ درصد وزن و ۶۶ درصد ارزش واردات از این کشورها در پنج ماهه امسال بوده که ۴.۴ میلیون تن کالا به ارزش ۸.۸ میلیارد دلار از اعضای فعلی بریکس و ۴.۷ میلیون تن کالا به ارزش ۷.۲ میلیارد دلار از اعضای جدید بریکس بوده است. سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت در خصوص میزان واردات ایران از اعضای بریکس پلاس بیان داشت: امارات با فروش ۷.۲ میلیارد دلار ، چین با ۷.۱ میلیارد دلار، هند یا ۸۱۳ میلیون دلار، روسیه با ۷۹۳ میلیون دلار، برزیل با ۱۳۰ میلیون دلار ، آفریقای جنوبی با ۹.۱ میلیون دلار، اتیوپی با ۵۵۲ هزار دلار ، آرژانتین با ۲۹۷ هزار دلار ، مصر با ۲۷۹ هزار دلار و عربستان بدون فروش کالا ، به ترتیب کشورهای فروشنده کالای مورد نیاز ایران در پنج ماهه نخست امسال در بین اعضای بریکس پلاس بودند. لطیفی در پایان ابراز امیدواری کرد با آغاز عضویت ایران ، مصر، امارات ، اتیوپی ، آرژانتین و عربستان از ابتدای سال ۲۰۲۴ میلادی ، با فعال شدن کریدور جنوب به شمال ، سیاست دلار زدایی ، توسعه حمل و نقل ، توسعه کسب و کار نوین بین اعضا، راه اندازی ارز مشترک و ایجاد ساز و کار مناسب اقتصادی بین همه یازده عضو که عمدتا کشورهای بزرگ و در حال توسعه هستند، و سهم بزرگی از کیک اقتصاد دنیا را دارند، تجارت ایران با اعضای فعلی و جدید روند شتابانی را به خود بگیرد.