واردات گاز از ترکمنستان در حال انجام است
سرپرست دیسپاچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: واردات گاز از ترکمنستان در حال انجام است و اکنون واردات گاز از این کشور ۷و نیم میلیون مترمکعب است. به گزارش خبرنگار مهر، سعید عقلی سرپرست دیسپاچینگ شرکت ملی گاز ایران در نشست خبری با اصحاب رسانه، گفت: گازرسانی به اقصی نقاط کشور بیش از ۷۰ درصد انرژی کشور را تأمین میکند. در حال حاضر تأمین سوخت در فصول مختلف سال تقریباً یکسان است به طوری که انتقال گاز در تابستان معادل فصل سرد است. وی ادامه داد: ۹۳ درصد سوخت نیروگاههای کشور برای تولید برق توسط شرکت ملی گاز تأمین شده است. سرپرست دیسپاچینگ شرکت ملی گاز خاطرنشان کرد: در حال حاضر تعمیرات پالایشگاهها در حال انجام و یا به اتمام رسیده است تا بتوانیم گاز را در فصل سرد سال به دورترین نقاط کشور ارسال کنیم. به گفته عبدی بیش از ۳۹ هزار کیلومتر شبکه انتقال گاز و ۴۰۰ هزار کیلومتر شبکه توزیع در کشور وجود دارد. وی درباره اینکه آیا واردات گاز از ترکمنستان صورت میگیرد، گفت: واردات گاز از ترکمنستان در حال انجام است و تا ۱۰ میلیون متر مکعب واردات انجام شده است که اکنون واردات گاز از این کشور ۷و نیم میلیون متر مکعب است. وی درباره وضعیت سواپ گاز گفت: سواپ گاز بر اساس درخواست آذربایجان صورت میگیرد.
افزایش تولید و صادرات نفت ایران به گواه سناتورهای آمریکایی
وزیر نفت گفت: آمار تولید و صادرات نفت خام، میعانات و فرآوردههای نفتی هر روز رو به افزایش است به طوریکه سناتورهای آمریکایی و رسانههای غربی هم گفتهاند در دو سال اخیر روند تولید و صادرات نفت ایران با وجود تحریمها، صعودی بوده است. به گزارش ایسنا، جواد اوجی با بیان اینکه در ایام دفاع مقدس تأمین امنیت انرژی کشور و سوخت تجهیزات جنگی کشور با پشتیبانی پالایشگاههای نفت کشور بهخوبی انجام شد، گفت: با وجود بمباران هر روزه جزیره خارک حتی یک روز جریان صادرات نفت خام کشور قطع نشد. امروز نیز با وجود تحریمهای فلجکننده غرب مردان و زنان این صنعت نگذاشتهاند، این صادرات قطع شود و امنیت انرژی کشور به خطر افتد. اوجی گفت: خوشبختانه با تلاش همکارانم در وزارت نفت آمار تولید و صادرات نفت خام، میعانات و فرآوردههای نفتی هر روز رو به افزایش است و به گفته سناتورهای آمریکایی و رسانههای غربی در دو سال اخیر روند تولید و صادرات نفت ایران با وجود تحریمها صعودی بوده است. وی یادآور شد: بر اساس آمارهای مرکز آمار ایران و بانک مرکزی رشد اقتصادی در بخش نفت و گاز در سه ماه نخست امسال بهترتیب ۱۹.۸ و ۱۶.۴ درصد بوده است که این نشان از تلاش کارکنان صنعت نفت ایران در بخشهای بالادستی و پاییندستی دارد. این آمار با ادامه تلاش همکارانم در ماهها و سالهای آینده نیز صعودی خواهد بود.
آرامکو وارد تجارت الانجی میشود
شرکت آرامکوی سعودی با امضای قراردادی برای خرید سهم حداقلی در شرکت «مید اوشن انرژی»، وارد کسب و کار گاز طبیعی مایع (الانجی) جهانی میشود. به گزارش ایسنا، آرامکوی سعودی، توافقنامههای قطعی برای خرید سهم حداقلی استراتژیک در شرکت «مید اوشن انرژی» به مبلغ ۱۰۰ میلیارد دلار، امضا کرده که نخستین سرمایه گذاری بینالمللی این شرکت در الانجی، به شمار میرود. شرکت «مید اوشن انرژی» توسط شرکت EIG که یک سرمایهگذار موسسهای در بخشهای زیرساخت و انرژی جهانی است، تاسیس و مدیریت شده است. آرامکو در سال ۲۰۲۱ با این شرکت قراردادی برای فروش ۴۹ درصد سهم شرکت «خط لوله نفتی آرامکو» امضا کرده بود. توافق خرید سهم شامل گزینهای است که به آرامکو اجازه میدهد سهامداری و حق مرتبط با آن در شرکت «مید اوشن انرژی» را در آینده افزایش دهد. آرامکو اعلام کرد این قرارداد شامل شروط نهایی از جمله تائیدهای رگولاتوری است. این غول نفتی سعودی که بزرگترین صادرکننده نفت در جهان است، ماههاست به دنبال ورود به کسب و کار گاز و الانجی بوده و اوایل امسال شایعه شده بود که سرگرم مذاکرات با توسعهدهندگان برای خرید سهم در پروژه ای در آمریکا یا آسیاست. با توجه به رشد تقاضا برای الانجی در سالهای آینده و افزایش واردات الانجی به اروپا برای حذف استفاده از گاز روسیه، ورود به تجارت الانجی، یک کسب و کار پرسود دیگر برای آرامکو محسوب میشود.
صادرات دیزل روسیه صفر میشود
به نظر میرسد روسیه به ممنوعیت صادرات دیزل در اکتبر عمل کرده و بارگیری این سوخت در بنادر این کشور در دریای سیاه و دریای بالتیک برای ماه میلادی آینده، تقریبا به صفر رسیده است. به گزارش ایسنا، برنامه بارگیری روسیه برای اکتبر، شامل ۲۲۳ هزار تن است که ۲۲۲ هزار و ۸۰۰ تن آن قرار است در بنادر پریمورسک و نووروسیسک برای مشتریان در اتحادیه اقتصادی اوراسیا بارگیری شود که از این ممنوعیت، معاف شده است. روسیه با هدف کنترل قیمت سوخت در بازار داخلی، در سپتامبر صادرات سوخت از بنادر غربی را ممنوع اعلام کرد اما اندکی بعد، ممنوعیت صادرات دیزل کم کیفیت را حذف کرد. این کشور به دنبال تدابیری برای جلوگیری از تکرار بحران سوخت سال ۲۰۱۸ است. افزایش قیمت سوخت در آن سال، باعث کاهش نرخ محبوبیت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه شد.
گروه انرژی امیر مهدی نعمتی: مسئولان وزارت نفت از ثبت رکورد تولید ۳.۳ میلیون بشکه نفت برای ایران خبر میدهند که تولید را به پیش از زمان تحریمها رساند است؛ این درحالی است که ماجرا برای صادارت نفت ایران کمی متفاوت است و به گفته کارشناسان اقتصادی، اگرچه در حال حاضر وضعیت نسبتا خوبی که در حوزه صادرات داریم، اما این افزایش صادرات فعلا تاثیر چندانی در تغییر و ارتقاء جایگاه ایران در اوپک نداشه است زیرا صادرات باید به حدی چشمگیر باشد که بتواند جایگاه ما را ارتقا دهد ما زمانی رکورد صادرات ۲.۵ میلیون بشکه در روز را داشتهایم و تا آن سقف هنوز راه زیادی داریم. به گزارش تجارت، جواد اوجی، وزیر نفت شهریور ماه بود که از ثبت رکورد تولید ۳.۳ میلیون بشکه نفت در روز خبر داد. پس از آن نیز محسن خجستهمهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت با ابراز اینکه رتبه ایران در اوپک در زمینه تولید نفت به پیش از تحریمها بازگشت، اضافه کرد: تا پیش از دولت سیزدهم تولید نفت کشور 2 میلیون و 250 هزار بشکه بود و اکنون به 3.3 میلیون بشکه در روز رسیده است و تا 10 روز دیگر به روزانه 3.4 میلیون بشکه میرسد. وی ادامه داد: در دولت سیزدهم بیش از یک میلیون بشکه تولید نفت را افزایش دادیم زیرا معتقدیم تولید در کشور ثروتآفرین است. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تأکید کرد: تا هشت سال آینده تولید نفت به 5.7 میلیون بشکه خواهد رسید و تولید گاز نیز به 1.5 میلیارد مترمکعب در روز افزایش یابد. خجستهمهر مهمترین رکن برای رسیدن به اهداف تولیدی را جذب سرمایهگذار اعلام کرد و گفت: باید جریان مالی را بهسمت نفت هدایت کنیم.
ایران تولید نفت اوپک را افزایش داد
براساس نظرسنجی رویترز، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در ماه اوت، ۲۷.۵۶ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرده که ۲۲۰ هزار بشکه در روز نسبت به ژوئیه افزایش یافته و نخستین افزایش ماهانه تولید این گروه از فوریه بوده است. ایران از مشارکت در کاهش تولید اوپک معاف است و صادرات نفتش در سال ۲۰۲۳، با وجود تحریمهای آمریکا، افزایش یافته است، اما دیدگاههای مختلفی درباره حجم دقیق آن وجود دارد. برخی تحلیلگران میگویند رشد صادرات ایران، به چالش اوپکپلاس در مدیریت بازار اضافه میکند. از سویی تولید نفت ۱۰ عضو اوپک که در توافق کاهش عرضه اوپکپلاس مشارکت دارند، ۱۰ هزار بشکه در روز در اوت کاهش یافت. عربستان سعودی و دیگر تولیدکنندگان خلیج فارس، پایبندی بالا به محدودیت عرضه را حفظ و کاهش تولید اضافی را اعمال کردند. طبق نظرسنجی رویترز، تولید نفت عربستان سعودی که بزرگترین صادرکننده اوپک است، حدود ۹ میلیون بشکه در روز در اوت ماند. ریاض کاهش داوطلبانه روزانه تولید یک میلیون بشکه را در ماه اوت برای دومین ماه متوالی تمدید کرد تا حمایت بیشتری از بازار فراهم کند. بنابر یافتههای این نظرسنجی، تولید نفت ایران در اوت، به ۳.۱۰ میلیون بشکه در روز رسید که بالاترین حجم از سال ۲۰۱۸ است که واشینگتن، تحریمها علیه ایران را مجدد وضع کرد. به گفته تحلیلگران، صادرات بالاتر، نتیجه موفقیت ایران در دور زدن تحریمهای آمریکاست.
ارتقای ظرفیت پالایشی و کیفیسازی فرآوردههای نفتی
روز گذشته نیز اوجی اظهار کرد: با مجموعه این اقدامها در زمینه سرمایهگذاری، تکمیل طرحهای نیمهتمام و در نتیجه افزایش تولید و صادرات بوده که رشد اقتصادی گروه نفت در دو سال گذشته پیشتاز همه گروههای اقتصادی بوده است و همانطور که مستحضر هستید، مطابق گزارش بانک مرکزی، گروه نفت با ثبت رشد اقتصادی ۱۶.۴ درصد به روایت بانک مرکزی و ۱۹.۸ درصدی به روایت مرکز آمار، برای دومین سال پیاپی بالاترین رشد اقتصادی را میان همه گروههای اقتصادی کسب کرده است و در اوپک هم ما توانستیم به جایگاه سوم تولید نفت بازگردیم. اوجی با تأکید بر ادامه روند صعودی رشد اقتصادی در بخش نفت، به اقدامهای پالایشی از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون اشاره کرد و افزود: بخش قابلتوجهی از این افزایش تولید و تکمیل طرحهای نیمهتمام که بدان اشاره شد در زمینه ارتقای ظرفیت پالایشی و کیفیسازی فرآوردههای نفتی بوده است. وی ادامه داد: توسعه ظرفیت پالایش و پتروپالایش نفت خام و میعانات گازی کشور قریب به ۳.۲ میلیون بشکه در روز است و نفت و میعانات گازی تولیدی خود را اکنون بهصورت نفت خام صادر میکنیم.
وزیر نفت تصریح کرد: این خامفروشی افزون بر اینکه ما را از ایجاد ارزش افزوده بینصیب میکند، در سالهای اخیر پاشنه آشیل کشور و سبب آسیبپذیری کشور در حوزه تحریمها شده است. افزون بر اینها با توجه به شدت مصرف انرژی در کشور، بهمنظور تأمین امنیت انرژی کشور و پوشش کامل نیاز داخلی به فرآوردههای نفتی، احداث پالایشگاههای جدید ضرورتی انکارناپذیر است که مکرر مورد تأکید رهبر انقلاب و ریاست جمهوری نیز بوده است.
رئیس کمیسیون گردشگری اتاق ایران از ارزآوری هر گردشگر خارجی معادل 100 بشکه نفت گفت. به گزارش تجارت به نقل از فارس، احد عظیمزاده گفت: به دلیل فراهم نبودن زیرساختهای بخش گردشگری در کشور، به سرعت در حال از دست دادن فرصتهای جذب گردشگر و عقب ماندن از کشورهای منطقه هستیم. عظیمزاده ادامه داد: متأسفانه ایرلاین مناسب، مجتمعهای بینراهی آبرومند، هتلهای درخور توریست، اتوبوسهای کولردار و ... به اندازه کافی نداریم و اساسا شرایط پذیرش گردشگر در کشور فراهم نیست. وی افزود: با همراهی دولت با بخش خصوصی، این توان را داریم که ظرف دو سال مشکلات را در این بخش حل کنیم. چراکه هر گردشگر خارجی معادل ۱۰۰ بشکه نفت برای کشور ارزآوری دارد. ما ابتدا باید موج مهاجرت از ایران را متوقف کنیم و بعد به فکر جذب توریست بیشتر باشیم.
معاون میاث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در سفر به عربستان گفت: پیشنهاد لغو روادید بین ایران و عربستان مطرح شد. به گزارش تجارت به نقل از ایسنا، مریم جلالی گفت: پیشنهاد تشکیل کارگروه رفع موانع گردشگری و لغو روادید بین ایران و عربستان را مطرح کرد. او درباره این دیدار اظهار کرد: پیام سیدعزتالله ضرغامی ـ وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ـ به وزیر گردشگری عربستان سعودی را به سلطان المسلم ارائه کردم. در این پیام از مقام عالی وزارت عربستان برای سفر به ایران دعوت شده است که قرار شد برنامهریزی و هماهنگیهای لازم انجام شود. عربستان با هدف افزایش شمار گردشگران این کشور، پیشتر طرح ویژه معافیت از روادید الکترونیکی را برای شهروندان بریتانیا و ایرلند شمالی، اروپا و ایالات متحده آمریکا اجرا کرده است.
رشد 30 درصدی مسافران خارجی
رشد ۲۵ درصدی حجم سفرهای داخلی در سال اخیر و افزایش ۳۰ درصدی سفرهای خارجی به نسبت ۵ ماه مشابه سال قبل، نویدبخش رونق صنعت گردشگری در ایران است. به گزارش خبرگزاری باشگاه خبرنگاران جوان، علی دارابی معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: گردشگری به عنوان بهترین ابزار برای معرفی ارزشهای فرهنگی و دانایی مردمان این سرزمین، میتواند نقش تعیین کنندهای در انتقال و ساخت فرهنگی جامعه داشته باشد. میراث فرهنگی و طبیعی ایران اسلامی تنها مزیت رقابتی برای توسعه گردشگری در کشور است.
به گفته دارابی، تنوعبخشی به محصولات گردشگری به فراخور گستردگی مقاصد سفر، میتواند تأکید بر همه زمانی و همه مکانی سفر را در کشور محقق سازد و وقوع این مهم باعث حمایت و توانمندسازی زیست بوم و کسب و کارهای کوچک میشود. معاوت میراث فرهنگی میگوید: سازمان جهانی گردشگری با توجه به چالشهای زیست محیطی کنونی و نیاز به حفظ منابع طبیعی شعار امسال خود را با موضوع گردشگری و سرمایهگذاری سبز عنوان کرده است. این شعار میتواند بر آگاهی بخشی به مردم در حفظ محیط زیست، اقتصاد جامعه محلی و کاهش مصرف انرژی تأثیرگذار باشد.
تجلیل از بازنشستگان
و معرفی موزههای برتر در سال گذشته
نخستین رویداد سالانه گروه موزههای دفینه با عنوان «مهرواره هدف» همزمان با سال کاری جدید موزهها برگزار شد و از بازنشستگان و برگزیدگان موزهای در سال گذشته تقدیر به عمل آمد.
به گزارش روابط عمومی گروه موزههای دفینه؛ رویداد سالانه گروه موزههای دفینه با شعار هم افزایی، دانش محوری و فرهنگ مداری و با عنوان «نخستین مهرواره هدف» همزمان با سال جدید کاری در هتل پارسیان انقلاب برگزار شد. در این نشست محمدحسین پورتقی مدیرعامل و عضو هیئت مدیره شرکت سیاحتی و مراکز تفریحی پارسیان، فاضل نظری مدیرعامل مؤسسه و جمعی از کارکنان، رؤسا و مدیران گروه موزههای دفینه حضور داشتند.
گروه گردشگری: آنچه که بیش از هرچیزی در اقتصاد ترکیه قابل توجه است، پیشی گرفتن رشد اقتصاد گردشگری علیرغم وجود تورم، مشکلات اقتصادی و کاهش ارزش پول ملی این کشور در برابر دلار است که توانست به یکی از کشورهای برتر با بالاترین میزان رشد گردشگری در پساکروناتبدیل شود.
آمارهای ارائه شده از سوی وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه نشان میدهد که در هشت ماه نخست سال 2023، تعداد گردشگران ورودی به ترکیه حتی از سطح 2019 نیز پیشی گرفته و به رقم نزدیک به 37 میلیون گردشگر بینالمللی رسید. این بالاترین رقم به ثبت رسیده در صنعت گردشگری ترکیه تا کنون است. همانند سالهای گذشته گردشگران روسیه، آلمان، انگلیس، بلغارستان و ایران در صدر توریستهای ورودی به ترکیه قرار دارند. گردشگران روسی با 6/2 میلیون نفر تا نیمه اول 2023، بیشترین میزان گردشگران خارجی ترکیه را به خود اختصاص دادهاند. گردشگران ایرانی با وجود کاهش 15/0 درصدی اما با ورود بیش از 5/1 میلیون نفر
به ترکیه در رتبه پنجم گردشگران ورودی به این کشور قرار گرفتند.
باتوجه به اینکه گردشگری یکی از منابع مهم درآمدی و ارزآور اقتصاد ترکیه بهشمار میرود، بخش مهمی از کمبود بودجه و ارز این کشور توسط این صنعت تامین میشود.
از همین رو، ترکیه بهمدت سه دهه سرمایهگذاریهای کلان داخلی و خارجی در جهت توسعه این صنعت ارائه داده است و توانست توریسم را به یک قطب قدرتمند در اقتصاد این کشور تبدیل کند و بتواند بیش از 12درصد از تولید ناخالص داخلی را به صنعت توریسم اختصاص دهد.
به گزارش ایسنا به نقل از حریت دیلی، «مهمت شیمشک»، وزیر اقتصاد ترکیه با اشاره به رونق گردشگری در این کشور در حساب توئیتر خود نوشت که انتظار میرود کسری بودجه جاری ترکیه بهدلیل افزایش شدید درآمدهای گردشگری از ۵۶ میلیارد دلاری در ماه ژوئن به حدود ۴۰ میلیارد دلار در ماه دسامبر کاهش یابد.
این در حالی است که ایران کشور همسایه ترکیه، باوجود برخورداری از پتاسیلهای بسیار بالا در حوزه گردشگری، اما کمترین سهم را در اقتصاد کشور به خود اختصاص داده و علیرغم ادعاهایی مبنی بر جایگزینی توریسم با درآمدهای تک محصولی نفتی، صنعت گردشگری ایران نتوانست جایگاه چندانی در توریسم بینالمللی بیابد و بتواند در رقابت با کشورهای منطقه قرار گیرد. در حالیکه با نگاهی به وضعیت اقتصادی ترکیه طی چند سال اخیر می توان دریافت که، این کشور نیز همانند ایران با چالشهایی جدی در اقتصاد خود مواجه است، اما در مقابل گردشگری، بهعنوان یک اهرم کمکی و قدرتمند در جلوگیری از سقوط اقتصادی ترکیه
بهشمار میرود.
اگرچه سقوط لیر در اقتصاد داخلی ترکیه، بهعنوان تهدیدی جدی بر اقتصاد این کشور بهشمار میرود و ضربه سهمگینی بر شهروندان این کشور وارد کرده است، اما در مقابل، بهعنوان یک فرصت برای صعود نعت توریسم ترکیه محسوب میشود که توانست بخش مهمی از کمبود بودجه این کشور را جبران کند. بر اساس آمارهای جهانی، ترکیه همچنان در زمره 10 مقصد برتر جهان به شمار میرود که توانست در تابستان 2023، جز 5 کشور برتر اروپا در جذب گردشگر باشد.
اگرچه اینطور بهنظر میرسد که علت تسریع رشد توریسم ترکیه و بازیابی آن در پساکرونا در مقایسه با بسیاری از کشورهای پیشرفته کاهش ارزش لیر است، اما در واقع ریشه توسعه گردشگری ترکیه ناشی از 5/1 دهه سرمایه گذاری و زیرساختسازی در این صنعت است که توانست ترکیه را به یکی از مقاصد اصلی گردشگری در جهان تبدیل کند. این امر می تواند بهعنوان الگو نقشه راه برای ایران محسوب شود.
ترکیه توانست در سال گذشته نزدیک به 50 میلیون گردشگر را جذب کند و چشمانداز خود برای سال2023 را جذب 60 میلیون توریست و کسب درآمد 56 میلیارد دلار از محل گردشگری درنظر گرفته است که باتوجه به رشد چشمگیر تعداد ورودیها تا تابستان امسال، رسیدن به این هدف نه تنها غیرممکن نیست، حتی احتمال رقمی بیشتر از پیشبینیها وجود دارد. اما اینکه ترکیه با وجود بحرانهای اقتصادی و تورم چشمگیر، چگونه توانست به قطب گردشگری جهان بدل شود ریشه در اقدامات و سیاستگذاریهای متعددی از سوی بخش های مختلف دولتی و خصوصی این شکور دارد که ایران در انجام آنها ناکام مانده است. البته باید این موضوع مهم را درنظر گرفت که توسعه گردشگری ترکیه را نمی توان جدا از توسعه اقتصادی این کشور دانست. زیرا بدون توسعه اقتصاد در یک کشور، توسعه گردشگری تحقق نخواهد یافت.
ترکیه روند توسعه اقتصادی خود را در بکارگیری سیاستهای متعدد در پنج دوره زمانی بهدست آورد که شامل 1950-1924سیاستهای ملی قوی، 1960-1950 لیبرالیسم طرفدار صنایع داخلی، 1980-1961 دوره اقتصادی برنامهریزی شده، 1990-1980 آغاز کارآفرینی خصوصی و 1990 تاکنون بر بخشخصوصی و سیاستهای اقتصادی لیبرال میشود. براساس گزارش دنیای اقتصاد، این سیاستهای اقتصادی توانست بر توسعه گردشگری نیز تاثیر بگذارد و باعث شود تا میزان درآمد گردشگری از 129هزار گردشگر در سال 1961 با کسب درآمد 5/ 7 میلیارد دلاری به 5/ 13میلیون گردشگر و 10میلیارد دلار درآمد در سال 2001 برسد و تا سال 2008 نزدیک به 50درصد جهش یافت و 5/ 24میلیون گردشگر را جذب کرد و به درآمد 5/ 17میلیارد دلار دست یافت.
البته در کنار این توسعه اقتصادی، باید تدوین صنعت چشمانداز گردشگری در افق 2023 را نیز درنظر گرفت که از سال 2007 تا 2015 اجرایی شد و در این سالها ترکیه اقدام به زیرساختسازی اساسی و سرمایهگذاریهای کلان در این صنعت کرد. بهطوریکه در سال 2018 توانست خود را به رتبه ششم جهان در جذب گردشگر برساند و در سال بعد به رتبه پنجم جهان دست یافت. ترکیه در این سالها از هر فرصتی برای معرفی جاذبههای توریستی و ظرفیتهای مسافرتی خود بهره برده است که میتوان به ساخت سریالها و فیلمهای متعدد اشاره کرد که اینک در سراسر جهان انتشار یافته است و بسیاری از گردشگران از سراسر جهان بهمنظور بازدید از لوکیشن فیلمها و سریالها به این کشور سفر میکنند. البته در کنار این مسائل، ترکیه در صنعت هتل نیز توانست جایگاه مهمی در جهان بهدست آورد و گردشگری سلامت، رکن مهم دیگر گردشگری این کشور بهشمار میرود که سهم قابل توجهی از درآمدهای مربوط به گردشگری به حوزه گردشگران سلامت اختصاص دارد.