تاکید تهران بر اجرای کامل توافقنامه امنیتی ایران و عراق
قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق که به تهران سفر کرده، صبح دیروز با علیاکبر احمدیان، نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان دیدار و با او درباره مسائل دوجانبه و نحوه اجرای کامل توافقنامه امنیتی میان دو کشور گفتوگو و تبادل نظر کرد. در این دیدار احمدیان با تشکر از حسن همکاری و تمهیدات دولت عراق در برگزاری هرچه باشکوهتر مراسم اربعین و همچنین میهمان نوازی گرم مردم عراق، تصریح کرد، مراسم اربعین علاوه بر ابعاد مهم سیاسی و فرهنگی و برکات معنوی آن موجب نزدیکی هر چه بیشتر دو ملت مسلمان و شیعه ایران و عراق شده است. دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان، با بیان اینکه توافق نامه امنیتی میان دو کشور تضمین کننده امنیت مرزهای دو کشور و نقشه راه معقول و مناسبی برای حذف مؤلفه های ناامن کننده در دو کشور و منطقه است؛ بر اجرای دقیق و کامل این توافق نامه تاکید کرد. احمدیان با اشاره به توافقات ایران و عراق در حوزه های مختلف به ویژه حوزه اقتصادی گفت: ظرفیتهای بسیار زیادی برای ارتقاء همه جانبه روابط دو کشور در بخش های مختلف به صورت بالقوه وجود دارد که باید با تشریک مساعی و تلاش مضاعف آن را فعلیت بخشید.
تغییر رویکرد صندوق توسعه ملی
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به اخطاری گفت: رویکرد صندوق توسعه ملی در حال تغییر است و این موضوع نیز در جلسه سران قوا مورد بحث قرار گرفته است. محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه دیروز (یکشنبه، 9 مهر) مجلس شورای اسلامی در پاسخ به اخطار نماینده ملایر گفت: رویکرد صندوق توسعه ملی در حال تغییر است و این موضوع نیز در جلسه سران مورد بحث قرار گرفته و با مقام معظم رهبری نیز مطرح شده است. وی افزود: در مواد مربوط به سرمایهگذاریهای برنامه هفتم، صندوق به عنوان یکی از سرمایه گذاران سرمایه گذاری میکند. پیش از صحبت قالیباف ،حجت الاسلام احد آزادی خواه در جریان رسیدگی به لایحه برنامه هفتم در اخطاری با استناد به اصل ۱۱۰ قانون اساسی گفت: بر اساس سیاستهای اقتصاد مقاومتی، سهم صندوق توسعه ملی مشخص است و ریاست سازمان برنامه و بودجه نیز اظهار کرده که اگر کم آمد، از صندوق برمیداریم؛ درحالیکه این اقدام خلاف اصل ۱۱۰ قانون اساسی است. وی تاکید کرد: برداشت از صندوق توسعه ملی برابر قانون است و اذن رهبری را میخواهد و هر ساله نیز برای برخی موضوعات بعد از اذن رهبری حق برداشت از صندوق توسعه ملی را داریم.
گروه اقتصاد کلان: فردین آقابزرگی کارشناس بازار سرمایه ضمن بیان مهمترین معضلات بازار و همچنین تضویح نحوه دخالت دولت در آن در بخشی از سخنانش گفت: سطح ارزندگی بازار بورس ما بین 3 تا 3.5 میلیون واحد تا پایان سال است؛ اما عواملی منجر به بازدارندگی در حرکت بازار میشوند که شامل نوع حکمرانی، قیمتگذاری دستوری، دستاندازی به سود سهامدار خرد و عدم حضور تشکلهای خودانتظام برای استیفای حقوقشان است.
به گزارش «تجارت»، وضعیت ناخوش بورس ادامه دارد و هر روز شاهد کاهش بیشتری نسبت به روز گذشته هستیم؛ روند کاهش قیمتها در بازار سهام سبب شده تا حقیقیها بیش از پیش عقبنشینی کنند و شاخص کل هر روز به از دست دادن مجدد کانال 2 میلیون واحد نزدیکتر شود. همچنین شاخص هموزن که وضعیت بازار را به روش یکسان و مساویتری نشان میدهد، بیانگر حال وخیم بورس است. فعالان بازار سهام معتقد هستند که بدون رخ دادن اتفاق خاصی و بدون اتخاذ هیچ تصمیم مهمی نمیتوان به شروع مجدد روند صعودی امیدوار بود. جو حاکم شده بر بازار سرمایه رنگ و بوی ناامیدی را برای اهالی آن پخش میکند. با وجود آنکه از نیمه اول سال عبور کردیم و بازار سهام در شروع نیمه دوم برخلاف انتظارها آغاز به کار کرد، حالا تحلیلگران عنوان میکنند که فرسایش و رکود حاکم بر بازار میتواند تا اواخر سال به طول انجامد. یعنی اگر کسی به داد بازار نرسد و اتفاق خاص تاثیرگذاری برای آن به وقوع نپیوندد وضعیت بورس به همین منوال به کار خود ادامه میدهد. وضعیتی که بازار با آن دست و پنجه نرم میکند نشان میدهد که فنر بورس هر روز فشردهتر میشود و بالاخره این فنر مجددا آزاد خواهد شد و قطعا بازدهی خوبی به ارمغان خواهد آورد، چرا که پیشینه تاریخی بورس همیشه گویای این امر است. اما به طبع این داستان برای برخی از سهامداران که تحمل و صبر انتظار را ندارند، زجرآور خواهد بود. درحال حاضر همه به این موضوع اذعان دارند که قیمت سهمها ارزنده است، اما جو نااطمینانی به خوبی خود را در حجم و ارزش معاملات نشان میدهد. بازار این روزها از ناحیه نرخ ارز محرک خاصی ندارد و به نظر میرسد اگر قرار به تزریق اخبار مثبت باشد ، باید از ناحیه تزریق اخبار مثبت به صنایع باشد. همانطور که بارها اشاره شده، یکی از اصلیترین دلایلی که در مقطع کنونی سببشده تا بورس تهران از روند خاصی برخوردار نباشد، رکود حاکم بر بازارهای دارایی است. بررسی بازارهای موازی نشان میدهد که قیمت ارز چندین ماه است که در یک کریدور حبسشده و توسط بازارساز کنترل میشود. افت و خیز نداشتن نرخ ارز موجبشده تا دیگر بازارهای دارایی نیز روزهای آرامی را تجربه کنند. سکه رفاه در بورس تهران به کانال 26 میلیون تومان سقوط کرده است که چنین مقادیری در قیمت سکه در اسفند سالگذشته مورد معامله قرارگرفته بود. بورس تهران نیز به موازات سایر بازارها در مسیر رکودی قرار گرفتهاست، در این اثنا عامل دیگری که سببشده تا مهجور واقعشدن بورس نسبت به سایر بازارها دوچندان شود، تصمیمات خلقالساعهای است که از سوی نهادهای مختلف مطرح میشود و اثر زایدالوصفی بر جریان معاملات بازار سهام میگذارد.
تصمیمات ذینفعانه و خلقالساعه از مهمترین معضلات بازار سرمایه است
«فردین آقابزرگی» تحلیلگر بازار سرمایه دباره وضعیت این روزهای بورس تهران در گفتگو با خبرنگار «تجارت» گفت: «صرف صحبت کردن و به قول سیاسیون، گفتاردرمانی درباره معضلاتی که بهصورت ریشهای و بنیادین به بازار ضربه میزند، تاثیر ندارد. از جمله مهمترین این معضلات، تصمیمات ذینفعانه و خلقالساعهای است که دولت انجام میدهد و انتظارش از سازمان بورس این است که کلیه تریبونهای مطالبهگری در ارتباط با استیفای حقوق سهامداران به خصوص سهامداران خرد را صرفا در اختیار خودش داشته باشد؛ یعنی مجالی برای حضور و تاسیس تشکلهای
خودانتظام ندادند». وی در ادامه عنوان کرد: «بنابراین وقتی دولت تصمیم میگیرد نرخ خوراک را افزایش دهد، نرخ تسعیر ارز را تغییر دهد، سازمان بورس به تنهایی نمیتواند کاری کند. در خیلی از ابعاد سخنگوی اقتصادی مسئولان عالیرتبه در سطوح مختلف کشور از جمله مجمع تشخیص مصلحت نظام یا وزیر راه و شهرسازی در بازار تاثیرگذار است؛ اینکه یکباره میگویند میخواهیم فولاد و سیمان را از بورس کالا خارج کنیم؛ اینها تنشهایی است که بیاعتمادی را افزایش میدهد». این کارشناس بازار سرمایه در ادامه بیان کرد: «آقای رئیسی هرچقدر هم برای بازار سرمایه قصه تعریف کند، دردی دوا نمیشود. مهم این است که بگوییم در یک سطح کلان اقتصادی حکمران اقتصادی که دولت است چگونه با سهامداران خرد برخورد میکند.
در حالی که اکنون هر آنچه که منافعش بطلبد اجرا میکند، مدافعی هم درست کردند به اسم سازمان بورس که سخنگویش رئیس سازمان است و هرازگاهی اخبار تعریف میکند که چنین است و چنان است؛ اما اینها دردی از معضلات دوا نمیکند». آقابزرگی سپس در ادامکه به مهمترین مشکل بورس و در حالت کلی بازار سرمایه میپردازد و میگوید: «مشکل ما بیاعتمادی در بازار، مشخصا تبعات حکمرانی اقتصادی قیمتگذاری دستوری یا سایر تصمیمات خلقالساعه است که ضربه میزند و باعث شده وضعیت بازار به این روز بیفتد و نه صرفا خروج پول حقیقی که بیاعتمادی در بازار را سبب شود». وی افزود: «هرچه بگویند که سود فلان صنعت افزایش پیدا کرده هم بازار حساسیت مثبت نشان نمیدهد. چون مطمئن هستند که دولت با ابزارهایی که دارد به این صنعت وارد میشود و سهامداران خرد یک حامی بیشتر ندارند که سازمان بورس است و تنها بهعنوان معاونت در بدنه وزارت اقتصاد فعالیت میکند».
سطح ارزندگی بازار بورس 3 تا 3.5 میلیون واحد تا پایان سال است
این تحلیلگر بازار سرمایه در ادامه عنوان کرد: «سطح ارزندگی بازار بورس ما بین 3 تا 3.5 میلیون واحد تا پایان سال است؛ اما عواملی منجر به بازدارندگی در حرکت بازار میشوند که شامل نوع حکمرانی، قیمتگذاری دستوری، دستاندازی به سود سهامدار خرد و عدم حضور تشکلهای خودانتظام برای استیفای حقوقشان است. یک مرجع به اسم سازمان بورس وجود دارد که نهایت هماهنگی با دولت را دارد؛ هرچند در ظاهر نامهای منتشر کنند یا مخالفت خود را ابراز کنند». وی ادامه داد: «در حال حاضر از طرفی زیان انباشته صنعت خودروی ما 150 هزار میلیارد تومان است، اختلاف حساب فولاد مبارکه 92 هزار میلیارد تومان است، بدهی دولت به صندوق بازنشستگی 300 هزار میلیارد تومان است. این ساختار نشان میدهد که سهامدار خرد و بازار سرمایه درست مانند مجمع عمومی که سهامدار با درصد پایین هیچگونه نقشی در تصمیمات ندارد، به منافعش دستاندازی میشود و این آفت بازار است؛ عامل اصلی عدم حساسیت و عدم واکنش مثبت بازار هم همین است.
تورم بر خلاف گفتههای رئیس جمهور افزایش یافته است
آقابزرگی سپس به مسئله انتظارات تورمی و تاثیر آن بر وضعیت این روزهای بازار سرمایه را مورد بررسی قرار داد و گفت: «انتظارات کاهشی تورم را باید در سبد معیشت مردم ببینیم نه آماری که ارائه میشود. مثلا در آمار ارائهشده میگوییم که دلار 28 هزار و 500 تومان است، یا دلار نیمایی 38 هزار تومان است؛ اما نرخ موثر واردات ما از خارج از کشور بر اساس نرخ دلار 60 هزار تومانی است؛ یا ارزاق عمومی و کالاهای اساسی که شاهد تورم هستیم». وی در ادامه خاطرنشان کرد: «به این ترتیب ما نباید رکودی که در مسکن و خودرو حاکم شده را به تمام سطوح معیشت مردم تعمیم بدهیم. مواد غذایی و دارویی، بهداشتی و پوشاک نهتنها کاهش قیمت نداشته، بلکه افزایش هم داشته است؛ برای رسیدن به این آمار، سال مبنا را از سال 1382 به 1400 تغییر دادند و به همین دلیل این آمارهایی که ما میشنویم، مبنا ندارد. درست برخلاف گفته آقای رئیس جمهور که میگفت ما مهار تورم را در رکود نمیخواهیم، همین اتفاق افتاده و رکود با تورم توام شده و ما اکنون کاهش سطح عمومی قیمتها را شاهد نیستیم».
پرفسور ویلم بیتر
اقتصاددان
پیگیری موثر یک هدف تورمی و تعادل داخلی و خارجی مستلزم یک بانک مرکزی مستقل از نظر عملیاتی و یک موضع ثابت سیاست مالی است. سیاست مالی باید با نرخ بهره واقعی خنثی (نرخ بهره واقعی زمانی که اقتصاد در اشتغال کامل است و تورم در سطح هدف خود است) و نرخ ارز واقعی منطبق با تراز خارجی (با توجه به هرگونه تحریم) باشد. هم مخارج عمومی و هم مالیات به دلیل توازن داخلی و خارجی محدود خواهند شد. اگر کسریهای مالی فعلی و آتی از رشد پولی منطبق با ثبات قیمتها حمایت کند و اگر بانک مرکزی قوی باشد، دستیابی به یک هدف بلندپروازانه تورم (مثلاً ۵ درصد یا حتی ۲ درصد) زمان زیادی نخواهد برد و احتمالاً به کاهش موقتی در فعالیتهای اقتصادی نیاز دارد - یک رکود یا رکود چرخهای برای دستیابی به کاهش نرخ تورم فعلی، یعنی از ۴۰ درصد به تورم تک رقمی. به احتمال زیاد گزینه ضد تورمی "بیعیب و نقص" یا بدون درد نمیتواند در منوی بانک وجود داشته باشد. با توجه به اعتبار بانک مرکزی و کسری بودجه غیرتورمی قابل اعتماد فعلی و آتی، هدف تورمی تک رقمی باید طی ۱۸ ماه تا ۲ سال قابل دستیابی باشد. اگر بتوان انتظارات تورمی را به شدت به سمت پایین بازبینی کرد، روند کاهش تورم میتواند با سرعت بیشتری و با هزینه کمتر از نظر تولید و اشتغال از بین برود. من فرض میکنم که ایران همچنان به کنترل سرمایه ادامه دهد و تحریمهای تجاری و مالی نیز باقی بماند، اما با توجه به سیاست هدفگذاری تورمی معتبر، منطقی است که نرخ ارز شناور و تعیین شده توسط بازار را داشته باشیم. اگر موجودی ذخایر ارزی مناسب باشد، برخی مداخلات در بازار ارز برای محدود کردن نوسانات بیش از حد، میتواند مطلوب و امکانپذیر باشد، اما مسیر زیربنایی نرخ ارز اسمی فعلی و آتی باید با هدف تورم منطبق باشد. قیمت نفت و حجم صادرات نفت محرک اصلی کسری تجارت خارجی و کسری بودجه است. نرخ واقعی ارز در ایران تحت تاثیر تحولات اقتصادی و سیاسی خارجی است که کنترل اندکی بر آنها وجود دارد. تا زمانی که کسری بودجه دلالت بر رشد پول و با نرخی مطابق با هدف تورمی وجود نداشته باشد و تا زمانی که بتوان کسری خارجی را با ترتیبی از نرخهای ارز مطابق با هدف تورمی تامین مالی کرد، هدف تورمی به شیوهای پایدار محقق نخواهد شد. نوسانات شرایط تجاری (و هم نرخ واقعی ارز) و کسری تجاری بیثبات، منبع استرس مالی خواهند بود. نرخ ارز فعلی ایران (۴۲۲۴۰ ریال)، نشان دهنده میراث طولانی تورم بیش از حد است. یک اقدام نمادین برای تاکید بر جدیت تغییر رژیم پولی و مالی، اصلاح مبنای نرخ ارز است (مثلاً یک ریال جدید ۱۰۰۰۰ ریال قدیمی است). اما کلید تعهد معتبر به تورم پایین و باثبات، نرخهای رشد پولی منطبق با آن تورم پایین و پایدار و کسریهای مالی منطبق با آن رشد پولی است. آیا همان افرادی که تورم را در محدوده ۴۰ و ۵۰ درصد تحویل دادهاند، مایل و قادر به ارائه تورم پایین و پایدار خواهند بود؟ اعتبار نام "بازی" است.
فرشید پورحاجت
کارشناس مسکن
جعل و تقلبهایی در خرید و فروش املاک با اسناد عادی صورت میگیرد که منجر به شکلگیری پروندههای بسیاری در دستگاه قضایی شده ، اما با تصمیم دولت در راستای اعتبار زدایی، مشکلات در این زمینه حل خواهد شد.از سال ۱۳۴۱ که بحث اصلاحات ارضی در کشور مطرح شد مبنا بر این بود که تمام زمینهای کشور دارای سند باشد. منظور سندی بود که از جایگاه حقوقی و قانونی برخوردار است. اینکه در کنار اسناد رسمی، اسناد عادی را هم داریم که طبق قانون نمیتوان آن را نادیده گرفت. مثل قراردادهایی که مشاوران املاک تنظیم میکنند و دارای اعتبار رسمی است.اینکه دولت تصمیم گرفته از اسناد عادی اعتبارزدایی کند کار بسیار ارزشمندی است، اما باید بسترسازی مناسب برای آن ایجاد شود. اقدام خوبی که در سالهای گذشته تحت عنوان طرح کاداستر انجام شد اسناد سیستمی شدند و دارای کد کاداستر هستند. بر این اساس تمام پلاکها دارای شناسه شدند. این اتفاق باعث شد مردم با اطمینان نسبت به انجام معاملات اقدام کنند.
بخش عمدهای از اختلافات حقوقی در حوزه زمین و مسکن به اسناد عادی برمیگردد. جعلها و تقلبهایی در خرید و فروش املاک با اسناد عادی صورت میگیرد که منجر به شکلگیری پروندههای بسیاری در دستگاه قضایی شده است. گاها برخی اشخاص برای اینکه حقوق قانونی دولت را پرداخت نکنند، املاک خود را تفکیک میکنند و به فروش میرسانند که جلوی این اقدام باید گرفته شود. درباره راهکار سلب اعتبار از اسناد عادی،ابتدا باید تکلیف زمینهایی که بر اساس قولنامه و سند عادی ساخته شده مشخص شود. به هر حال بسیاری از افراد خانه خود را به صورت قولنامهای خریداری کردهاند که باید حقوق این افراد را مدنظر قرار داد.
ملکی که سند دارد دارای قیمت مشخص شده است؛ چرا که حقوق مکتسبه اشخاص و دولت در آن تعریف شده است. وقتی یک نفر زمینی را با قیمت بسیار پایینتر از معمول به معرض فروش میگذارد، خریدار باید بداند که ممکن است حقوق قانونی این زمین پرداخت نشده باشد و در خرید آن دقت کند تا متضرر نشود.
گروه گردشگری:شاید بتوان بهترین نوع سفر و گردشگری برای افرادی که در طول زندگی همیشه بهدنبال تجربه و کشف ناشناختهها هستند، «گردشگری ماجراجویانه» دانست که شرایط ایدهآلی را برای تخلیه انرژی و سفر هیجاناگیز فراهم میکند.
گردشگری مقولهای کهن است. پدیدهای که از دیرباز تا کنون در جوامع انسانی وجود داشته است. اما شاید اینروزهای بیشتر از گذشته دچار تغییر و تحول شده باشد. اکثر جمعیت جوان در سفرهایشان به دنبال هیجان و تجربههای جدید هستند؛ نه فقط خوشگذرانی و و دیدن مناظر زیبا. اگرچه اکثر افراد بهمنظور فرار از زندگی روزه و مدرن شهرنشینی بهدنبال گذران اوقات فراغت خود در آرامش و یفری بدون دغدغه و عاری از رشد و توسعه شهری و تکنولوژی هستند، اما برخی از افراد بهدنبال محرکهای مهیج بوده و به دلیل کسب تجربه و هیجان به آن قدم میگذارند. این نوع گردشگری که گردشگری ماجراجویانه نام دارد، در عصر حاضر به یکی از اصلیترین شیوههای سفر و گردشگری و جذب توریست در سراسر جهان تبدیل شدهاست. این مقوله بهقدری مورد استقبال علاقهمندان قرار گرفته که در سالهای اخیر این نوع گردشگری حدود ۶۵ درصد رشد داشته است. گردشگری ماجراجویانه یا Adventure tourism بنابر تعریف «انجمن تجاری سفرهای ماجراجویانه» یعنی سفری که شامل فعالیت فیزیکی، انتقال فرهنگ یا ارتباط با طبیعت است. به عبارت دیگر، گردشگری ماجراجویانه یعنی ارتباط گرفتن با یک فرهنگ جدید و طبیعت حین انجام فعالیّتهای فیزیکی. برای اینکه یک ماجراجو باشید، لزوما نباید کارهایی مانند پرش آزاد و غواصی با کوسهها را انجام دهید. هر چند که هر دو فعالیّت نام برده شده، بخشی از گردشگری ماجراجویانه هستند، اما همین که خود را در شرایطی قرار دهید که فراتر از دایره امن شما است، ماجراجو شدهاید. «سازمان جهانی گردشگری» (UNWTO) نیز معتقد است گردشگری ماجراجویانه میتواند هم بهصورت داخلی و هم بینالمللی باشد و مانند همهی سفرها، باید شامل یک شب اقامت باشد، اما بیش از یک سال طول نکشد. در گردشگری ماجراجویانه افراد با سفر به مناطق دورافتاده، کشف مناطق عجیبوغریب و انجام فعالیتهای ماجراجویانه از حاشیهی امن خود خارج میشوند. این نوع گردشگری معمولا ریسک بالایی داشته و بهطور معمول نیاز به مهارتهای تخصصی یا قدرت بدنی خاصی دارد.
در واقع در گردشگری ماجراجویانه شخص با قدم گذاشتن در طبیعت ناشناخته، به دنبال تجربه فعالیتهایی همراه با خطر و چالش است و در آن تلفیقی از فعالیتهای بدنی، طبیعت گردی و آشنایی با فرهنگهای مختلف وجود دارد. در این نوع گردشگری شخص باید در سطح مطلوبی از استقامت و آمادگی جسمانی قرار داشته باشد و ریسک و خطر کردن را بخش مهمی از زندگی بداند و شجاع باشد. با این اوصاف گردشگری ماجراجویانه که در حال حاضر در ایران نیز مورد توجه بسیاری از طبیعتگردها قرار گرفته، با مزایا و مزیتهای چندی همراه است که در این گزارش به آن میپردازیم.
باتوجه به اینکه در گردشگری ماجراجویانه مقصد سفر جنگل، کوه، روستا یا شهری ناشناخته است، باید در این مکانها حداقل یک شب اقامت داشت. همین اتفاق منجر به ایجاد رونق در این مناطق با ورود گردشگر میشود. خوردن غذاهای محلی و تجربه استراحت در اقامتگاه ها و خرید از صنایع دستی یا محصولات کشاورزی از جمله مواردی هستند که میتوانند در بهبود شرایط اقتصادی و بالا بردن امید به زندگی در اقصی نقاط دنیا تاثیرگذار باشند. در تعریف این نوع گردشگری باید به بعد فرهنگی در کنار نقش فعالیت بدنی اشاره کرد و همین عاملی بر رونق اقتصادی جوامع محلی میشود.
گستره فعالیتهایی که امروزه با نام گردشگری ماجراجویانه میشناسیم به شدت وسیع است که میتوان به کوهنوردی، اسکی، دوچرخهسواری، پرواز با پاراگلایدر، پرواز با بالن، غارنوردی، درهنوردی، رودخانهنوردی و رفتینگ، پرش آزاد، بانجیجامپینگ، پرش با چتر، غواصی، اسبسواری، کویرنوردی و جنگلنوردی اشاره کرد. سفر به کویرهای مرکزی ایران مانند ریگ جن یا همان کویر وحشت، غارنوردی در غار قاتل کرمانشاه، گذر از دره ارواح، اتراق در جنگل روستای سربرج که به اعتقاد بومیان منطقه درختان آن جیغ میکشند، بازدید از گورستان جن واقع در روستای تیس استان سیستان و بلوچستان، کوهنوردی و صخره نوردی در مناطق صعب العبور و غواصی در آبهای هیجانانگیز خلیج فارس میتواند از سفرهای پرهیجان همراه با ماجراجویی محسوب شود، که اکنون مورد توجه بسیاری از گردشگران قرار گرفته است.
ایران با توجه به برخورداری از جاذبههای گردشگری بسیار و پتانسیلهای بالا در لیست بهترین مقاصد گردشگری ماجراجویانه بهشمار میآید اما متاسفانه هنوز رشد و توسعهای در این زمینه به دست نیاورده و از جامعه جهانی عقب مانده است. این در حالی است که کشور پتانسیل لازم برای جذب گردشگران ماجراجو را دارد که میتوان به مقاصدی همچون کویرها،غارها، کوهها و صخرههای صعبالعبور و غواصی و دوچرخه سواری در مسیرهای فوقالعاده اشاره کرد که برخی از این مقاصد در جهان بینظیر هستند. البته طی چند سال اخیر با توجه به تغییر ذائقه سفر بسیاری از مردم، سفرهای ماجرجویانه گسترش یافته و اقدامات بسیاری در جهت ایجاد زیرساخت های این نوع از گردشگری صورت گرفته است.
مزایای گردشگری ماجراجویانه
گردشگری ماجراجویانه در سالهای اخیر بهویژه از زمان همهگیری کرونا بهطور چشمگیری در سطح جهان افزایش یافت و افراد بهدنبال کشف مقاصد جدید، به سمت طبیعت رهسپار شدند. این کشف ناشناختهها باعث میشود، مقاصد جدیدی به بازار گردشگری اضافه شود و از طرفی به تقاضای گردشگرانی که بهدنبال تجربههای منحصربهفرد و نادرند نیز پاسخ داده شود. همچنین این نوع گردشگری هم مانند تمامی انواع آن بر محیط زیست، اقتصاد و فضای اجتماعی جوامع تاثیرگذار است. گردشگری ماجراجویانه و اقامت در مناطق دورافتاده روستایی و مکانهایی که کمتر در معرض توجه هستند، قطعا موجب رونق اقتصادی در آنها میشود. علاوهبرآن خرید غذاهای محلی، صنایع دستی و محصولات کشاورزی از جمله مواردی هستند که میتوانند تاثیر مثبتی بر شرایط اقتصادی و وضعیت زندگی ساکنان بومی مناطق مذکور بگذارند. ضمن اینکه، با سفر کردن به مناطق ناشناخته امکان تبادل فرهنگی میسر میشود که قطعا نقش بسزایی در تبادل فرهنگی و ارتقای وضعیت اجتماعی جوامع دارد. گردشگری ماجراجویانه نقش بسیار مهمی در ایجاد مشاغل در مقاصد دارد. این اشتغالزایی میتواند از ایجاد مشاغل در زمینههای مختلف گردشگری نظیر اقامتگاه و هتل، بخش حملونقل و آژانسهای مسافرتی یا اپراتورهای تور متفاوت باشد. علاوه بر آن، گردشگری ماجراجویانه بهصورت غیرمستقیم نیز باعث اشتغالزایی و در نتیجه پیشرفت اقتصادی نیز میشود.
ترخیص ۷ مدل خودروی وارداتی از گمرک
مهدی ضیغمی در گفتوگو با تسنیم در خصوص روند قیمت گذاری خودروهای وارداتی به ارائه توضیحاتی پرداخت و گفت: بسیاری از شرکتهای واردکننده خودرو محصولات خود را از گمرکات ترخیص کرده و اطلاعات خودروها را به سازمان حمایت ارسال کرده اند، تا بعد از بررسی این سازمان پیشنهاد مربوطه به شورای رقابت ارسال شود، البته ما در مرحله شورای رقابت تا کنون تأخیری در اعلام قیمتها نداشتیم. وی با بیان اینکه ممکن است اطلاعات ارسالی برخی از شرکتهای واردکننده به سازمان حمایت ناقص بوده و همین امر باعث کندی روند قیمت گذاری شده باشد، افزود: در حال حاضر شرکتهای واردکننده هیوندا، کیا، فیات، زوتی، سوزوکی، بستیون و هونگچی تشریفات را انجام داده و از گمرکات ترخیص شده اند و مدارک خود را برای تعیین قیمت به سازمان حمایت ارسال کرده اند و سایر برندها نیز در حال ترخیص هستند. رئیس سازمان توسعه تجارت با تأکید بر اینکه سامانه یکپارچه خودرو در حال بروز رسانی برای آمادگی عرضه خودروها طی هفته آینده است، اضافه کرد: با تکمیل اطلاعات و ارسال آنها به سازمان حمایت، به زودی لیست این خودروها در سامانه بارگذاری در اختیار مشتریان قرار خواهد گرفت.
منتظر مجوز افزایش قیمت خودرو نباشید
دبیر هیأت تجدید نظر شورای رقابت با تاکید بر این که خودروسازان با احتکار نمی توانند مجوز افزایش قیمت بگیرند افزود: در حال حاضر وضعیت بازار خودرو به گونهای نیست که خارج از سامانه یکپارچه، خودرو به مردم عرضه شود. شرکتهای خودروسازی موظف هستند بر اساس تاریخی که در سامانه یکپارچه آمده، عرضه خودرو به مردم را دنبال و عملیاتی کنند و منتظر تغییر قیمتها نباشند. آلبرت بغزیان در ادامه گفت با توجه به شواهد موجود و وضعیت عرضه خودرو، خودروسازان نمیتوانند خارج از سامانه یکپارچه نسبت به عرضه خودرو در بازار اقدام کنند. وی افزود: هدف اصلی از ایجاد سامانه یاد شده، توزیع عادلانه خودرو به مردم است لذا دلیلی ندارد سامانه یکپارچه حذف شود و خودروسازان به صورت مستقل نسبت به فروش خودرو اقدام کنند، آن هم در شرایطی که موضوع احتکار خودرو توسط خودروسازان شنیده میشود. این مقام شورای رقابت در واکنش به خبرهای مربوط به احتکار خودرو با هدف افزایش قیمت گفت: اگر خودروسازان نسبت به عرضه محصولاتشان به مردم اقدام نکنند، چند روز میتوانند خودروها را احتکار کرده یا چند وقت میتوانند از قانون تمکین نکنند، از این رو شرکتهای خودروساز مجبور هستند هم خودروهای موجود در پارکینگ را به دست ثبتنامکنندگان برسانند و هم اینکه دست از احتکار بردارند.
گروه صنعت و تجارت: بر اساس گزارش رئیس کل گمرک تجارت خارجی کشور در نیمه اول سال جاری با 4.84 درصد رشد به حدود 54.6 میلیارد دلار رسیده اما کسری تجاری ایران در این مدت از مرز 6 میلیارد دلار نیز عبور کرده است که حاکی از اختلاف شدید بین واردات و صادرات در کشور در جهت رشد واردات است.
به گزارش «تجارت»، روند تجارت خارجی ایران طی ماههای ابتدایی سال راضیکننده نبوده است و حاکی از افزایش ادامهدار کسری تجاری است. به تعبیر دیگر میزان افزایش صادرات ایران مطابق انتظار نبوده است. این در حالیست که طی یکی دو سال اخیر ایران توانسته بود با کشورهای زیادی توافقنامه تجاری امضا کند و حتی با برخی از کشور منتهی به امضای تواقنامه تجارت ترجیحی شده است. به عنوان مثال انتظار میرفت که روند تجارت ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا رشد بیشتری داشته باشد و یا حتی کشورهایی که همسایه ایران هستند و ظرفیت و قابلیت رشد تجارت با ایران را دارند. همچنین انتظار میرفت که با گسترش روابط با آفریقا این روابط روی میزان تجارت خارجی ایران تأثیرگذار باشد اما دست کم در امارهای نیمه اول سال چنین چیزی مشاهده نمیشود. از طرف دیگر ایران توانست به عضویت بریکس در بیاید و این خود طبق گفته کارشناسان تجارت میتواند در نهایت منجر به کاهش اثرات تحریمها و ارتقای تجارت ایران و حضور قدرتمندتر در بازار بینالمللی شود. برخی دیگر از کارشناسان بر این باورند تا زمانی که تحریمهای پولی و بانکی برقرار است و ایران به عضویت FATF در نیامده باشد هیچکدام از معاهدههای تجاری نمیتواند موفقیت ایران در تجارت را تضمین کند چرا که تمامی کشورهای طرف مقابل روابط گسترده تجاری با آمریکا دارند و اکثر مبادلات بینالمللی آنها نیز با دلار و یورو و ارزهای بینالمللی انجام میشود. لذا استفاده از روش تهاتر در مبادلات تجاری نمیتواند تاثیر چندانی بر وضعیت تجارت خارجی ایران بگذارد. نکته دیگری که اهمیت دارد و در تجارت خارجی ایران به ویژه در صنایع بزرگ ایران مانند فولاد تاثیر گذار بوده حضور قدرتمند روسیه در بازار آسیاست که باعث شد مشتریان ایران به دلیل دامپینگ گسترده روسیه در بازار نفت و فولاد به سمت روسیه متمایل شوند. طبق گفته رضا شهرستانی عضو هیئت رئیسه انجمن فولاد ایران دامپینگ روسیه طی شش ماه اخیر به قدری گسترده بود که علاوه بر منطقه بازار جهانیب فولاد را تحت تاثیر قرار داد و شرکتهای ایرانی که نسبت به دیگر کشورها از انرژِ ارزان، کارگر و سنگآهن فراوان بهره میبرند نتوانستند با قیمتهای جدید روسیه رقابت کنند و به حاشیه رفتند. این موضوع یکی از دلایل کاهش میزان صادرات فولاد ایران طی ماههای اخیر است. بنابراین بخش کوچکی از کاهش صادرات ایران را میتوان در همین موضوع و تحولات اقتصادی و تجاری منطقه ارزیابی کرد.
افزایش کسری تجاری با وجود رشد تجارت خارجی
رئیسکل گمرک ایران اعلام کرد: تجارت خارجی کشور در نیمه اول سال جاری با 4.84 درصد رشد به حدود 54.6 میلیارد دلار رسید. محمد رضوانیفر با اعلام این خبر گفت: میزان وزنی تجارت خارجی کشور در این مدت 85 میلیون و 300 هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 23.78 درصد افزایش نشان میدهد. معاون وزیر اقتصاد با اشاره به میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی کشور (بهاستثنای نفت خام، نفت کوره، نفت سفید و تجارت چمدانی) اظهار داشت: در مدت یادشده بیش از 67 میلیون و 700 هزار تن انواع کالاهای غیرنفتی به ارزش 24 میلیارد و 144 میلیون دلار صادر شد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر وزن 29 درصد افزایش و از لحاظ ارزش 2.62 درصد کاهش داشته است. بهگفته وی میزان واردات کشور در نیمسال اول سال جاری به 17 میلیون و 600 هزار تن و به ارزش 30 میلیارد و 443 میلیون دلار رسید که از افزایش 6.89 درصدی در وزن و 11.62 درصدی در ارزش نسبت به مدت مشابه سال قبل برخوردار بوده است. با وجود این ارقام کسری تجاری تجار که مابهالتفاوت بین صادرات و واردات کالاهاست به حدود 6 میلیارد و 200 میلیون دلار رسیده است که در نوع خود یک رکورد محسوب میشود. رضوانیفر در ادامه اعلام کرد «در شش ماهه نخست سال جاری سه قلم عمده کالاهای صادراتی شامل گاز طبیعی مایعشده با 2 میلیارد و 200 میلیون دلار، پروپان مایعشده با یک میلیارد و 600 میلیون دلار و بوتان مایعشده با یک میلیارد و 200 میلیون دلار بوده است». وی افزود: متوسط ارزش هر تن کالای صادراتی در این مدت از 473 دلار به 356 دلار رسیده است که نشانگر کاهش 24.56 درصدی است. رئیس کل گمرک ایران ادامه داد: سه قلم عمده کالاهای وارداتی در این مدت به ذرت دامی با یک میلیارد و 700 میلیون دلار، گوشیهای تلفن همراه با یک میلیارد و 200 میلیون دلار و دانه سویا با یک میلیارد دلار اختصاص داشت. وی اضافه کرد: «متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی 1729 دلار بوده که نسبت به رقم 1656 دلار در شش ماهه سال گذشته 4.42 درصد رشد داشته است. بنابراین در حالی که متوسط ارزش گمرکی هر تن صادرات با کاهش مواجه شده اما برای کالاهای وارداتی متسوط ارزش گمرکی هر تن با افزایش حدود 4.5 درصدی همراه شده است. معاون وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه بیشترین افزایش ارزش کالاهای وارداتی بین 10 قلم عمده بهترتیب شامل روغن خام سویا با رشد 188.53درصدی، جو با رشد 1374.74 درصدی و گوشیهای تلفن همراه با رشد 134.94 درصدی بوده است، در خصوص بیشترین کاهش ارزش کالاهای وارداتی بین 10 قلم عمده در این مدت گفت: برنج با 49.78 درصد، گندم با 49.23 درصد و روغن پالم با 12.70 درصد بیشترین کاهش را دارا بودند. بهگفته وی بین اقلام عمده کالاهای صادراتی بیشترین افزایش بهلحاظ ارزش در این مدت به گاز طبیعی مایعشده با 124.79 درصد، گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازیشکل مایعشده با 49.27 درصد و اوره با 41.12 درصد و بیشترین کاهش در ارزش کالاهای صادراتی به متانول با 23.53 درصد، پروپان مایعشده با 18.84 درصد و میلگرد با 12.57 درصد اختصاص داشته است. رضوانیفر همچنین مقاصد عمده کالاهای صادراتی ایرانی در این مدت را بهترتیب چین با 6.9 میلیارد دلار، عراق با 4.5 میلیارد دلار، امارات متحده عربی با 3 میلیارد دلار، ترکیه با 2.4 میلیارد دلار و هند با 1.1 میلیارد دلار اعلام کرد. وی همچنین 5 کشور عمده مبدأ کالاهای وارداتی را بهترتیب شامل امارات متحده عربی با 9 میلیارد دلار، چین با 8.8 میلیارد دلار، ترکیه با 3.3 میلیارد دلار، آلمان با 1.1 میلیارد دلار و هند با 987 میلیون دلار ذکر کرد.
ورود بیش از 9 میلیارد دلار کالاهای اساسی به کشور در نیمه اول سال
محمدرضوانیفر رئیس کل گرمک ایران راجع به واردات کالاهای اساسی در نیمسال اول سال جاری گفت: در این مدت 11 میلیون تن انواع کالاهای اساسی بهارزش 9 میلیارد و 100 میلیون دلار وارد کشور شد که با اختصاص 62.47 درصد از وزن و 29.95 درصد از ارزش کل واردات در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افزایش 1.5 درصدی در وزن و کاهش 6.14 درصدی در ارزش داشته است. وی در رابطه با اقلام عمده کالاهای اساسی اظهار داشت: ذرت، دانه سویا، روغن دانه آفتابگردان، برنج، گندم، روغن خام سویا، جو و پالم اویل اقلام عمده کالاهای اساسی وارداتی به کشور بودند که در مجموع از نظر وزنی 55.23 درصد و از نظر ارزشی 19.73 درصد از کل واردات کشور را به خود اختصاص دادند. معاون وزیر اقتصاد همچنین به آمار ترانزیت کشور نیز اشاره کرد. وی در رابطه با آمار ترانزیت خارجی کشور در شش ماهه نخست سال جاری گفت: ترانزیت خارجی کشور در این مدت با رشد 8.24 درصدی به 7.7 میلیون تن رسیده است.
گروه صنعت و تجارت: چهارمین اجلاس هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سراسر کشور با حضور هیات رئیسهی دوره دهم این اتاق، اعضای هیات نمایندگان و فعالان اقتصادی عضو اتاق بازرگانی صبح یکشنبه نهم مهرماه در شهر مشهد برگزار شد. در ابتدای این اجلاس، غلامحسین شافعی (عضو اتاق بازرگانی ایران و رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی) با خوشآمدگویی به نمایندگان اتاق بازرگانی اظهار کرد: نقش بخش خصوصی در نجات اقتصاد کشور بسیار مهم است و ما باید به عنوان فعالان اقتصادی در این راستا با نگاه ملی گام برداریم. حسین سلاح ورزی، رئیس اتاق بازرگانی ایران، در ادامه با تقدیر از استقبال از این اجلاس بیان کرد: براساس وعده داده شده از سوی هیات رئیسه مبنی بر شفافیت، صورتهای مالی اتاق به تمامی اعضای هیات نمایندگان ارائه میشود و از موسسات وابسته به اتاق بازرگانی نیز صورتهای مالی خود را با توضیحات به اعضا ارائه دهند. وی افزود: برای تحول در اتاق بازرگانی و ایجاد سازوکار بودجه ریزی نیز برنامهای ارائه شده که در پایان هر دوره سنجشپذیر و قابل ارزیابی خواهد بود. سلاح ورزی با اشاره به انتخابات کمیسیونها و اعتراضات مربوط به آن تصریح کرد: هیات رئیسه موظف به پیگیری اعتراضات به این انتخاباتها است. ما به معترضین به این انتخابات تریبون داده و اعتراضات به واحد حقوقی اتاق بازرگانی ارجاع شد. واحد حقوقی ابتدا توصیه به مصالحه کاندیداهای کمیسیون گردشگری داد که حواشی خاصی داشته و در غیر این صورت نیز این واحد توصیه به تجدید انتخابات کرده است. رئیس اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: در بحث کارت بازرگانی هیچ تهدیدی مبنی بر حذف این کارت از سوی دولت وجود ندارد و در تعامل دولت با اتاق بازرگانی این ایده از پیش نویس برنامه هفتم توسعه حذف شد. وی ادامه داد: اخبار و شایعاتی مبنی بر گشایش در حوزه تجارت خارجی و رفع تحریمها و حتی پذیرش اف.ای.تی.اف مطرح شده که در عمل صحت ندارد و برخی نهادها همچنان به سیاستهای خارجی قبلی پافشاری میکنند. او با اشاره به بازارسازی از سوی دولت در چهارچوب بورس کالا و اوراق بهادار گفت: برخی فکر میکنند راه کنترل قیمت بازارسازی است اما مشکل تورم تنها با کنترل نقدینگی از طریق انضباط نظام بانکی و کنترل موتورهای خلق نقدینگی حل خواهد شد. سلاح ورزی تصریح کرد: اگر تحریمهای ظالمانه نتوانست اقتصاد ایران را به زانو در بیاورد، ولی خطر مداخلات نابجای دولت به زیان تولیدکنندگان بخش خصوصی چنین خواهد کرد. توصیه ما این است که قبل از هر تصمیمی دولت اثر آن را بر توان تولید درنظر بگیرند. امروز مهمترین ابرچالش کشور ضعف توان تولید رقابت پذیر است. رییس اتاق بازرگانی ایران اضافه کرد: توصیه همه اقتصاددانان این بوده که تولید رقابت پذیر تنها راه نجات کشور است اما دولت هیچ توجهی به آن نکرد و دولت با وجود اقدام قابل تقدیر مالیات بر سود، اما در عین حال بسیاری از معافیتهای مالیاتی را حذف کرده است. وی افزود: راه حل پیشنهادی ما افزایش تنش زدایی خارجی و افزایش فروش نفت و گاز و آوردن پول این منابع در تکمیل زنجیره تولید ارزش در کشور است. رفع کسری بودجه دولت نیز مانند سایر کشورهای پیشرفته دنیا باید پی گرفته شود. سلاح ورزی تاکید کرد: یک بسته سیاست ارزی روشن برای بخش خصوصی از سوی دولت باید مطرح شود تا اهداف ارزی برنامه هفتم توسعه اجرایی شود. جهش نرخ ارز و تورم بالا در سالهای اخیر که بیش از چهل درصد بوده، قدرت صادراتی کشور را کاهش داده است. با روش کنترل ارزی فعلی قطعا نهاد صادرات کشور تضعیف بیشتری را تجربه خواهد کرد. دولت بجای تاکید بر نرخ ارز، باید بر رقابتپذیری تولید تاکید و ورود کند. مهار تورم به جز این راهکاری ندارد. پیمانسپاری یک سیاست موقت طی دو یا سه سال بوده است، اما در ایران سالهاست بحث تعهد ارزی و پیمانسپاری را داشتهایم که ضربات بدی به ما زده است. او با تاکید بر بحران قطع برق در تابستان و قطع گاز در زمستان گفت: کمبود عرضه انرژی به تولید و شهرکهای صنعتی و بنگاههای تولیدی ضربه بدی خواهد زد. گزارش مرکز پژوهشهای مجلس به خوبی نشان میدهد که هر یک ساعت قطع برق یا گاز زیان جبران ناپذیری به واحدها میزند و از هم اکنون در رابطه با تامین برق و گاز واحدها به دولت توصیه اکید میکنیم تا حداکثر تلاش خود را برای برقراری تولید صرف کند تا با کاهش تولید به بحرانها افزوده نشود.
با حضور رئیسجمهور و جمعی از اعضای هیئت دولت، مسئولان استان اصفهان و مدیرعامل فولاد مبارکه، واحد اول گازی نیروگاه سیکل ترکیبی فولاد مبارکه اصفهان که به نام «شهید حاج احمد کاظمی» مزین شده است بهعنوان اولین واحد نیروگاهی کلاس F صنایع در محل مصرف، راهاندازی شد تا گام بلندی برای تأمین پایدار برق موردنیاز این صنعت و جبران ناترازی برق شبکه سراسری برداشته شده باشد.
آیتالله سید ابراهیم رئیسی، روز جمعه هفتم مهرماه، در جریان دومین سفر استانی خود به اصفهان، پس از بازدید از مرحله اول انتقال آب از دریای عمان به اصفهان که با مشارکت و سرمایهگذاری ویژه فولاد مبارکه در حال انجام است، با حضور در معراجالشهدای فولاد مبارکه به مقام شامخ شهدا ادای احترام و پس از آن، از خطوط تولید فولاد مبارکه بازدید کرد. وی در ادامه، فاز اول گازی نیروگاه سیکل ترکیبی «سردار شهید حاج احمد کاظمی» این شرکت را راهاندازی کرد و پس از آن، در جمع مدیران و کارکنان فولاد، طی بیاناتی اظهار داشت: برای بنده توفیق ارزشمندی بود که در جمع کارکنان، مهندسان، کارگران، مشاوران و مدیران فولاد مبارکه حاضر شوم و از زحمات مدیرعامل و سایر مدیران و کارکنان پرتلاش و مخلص این شرکت قدردانی کنم. رئیسجمهور ایران اسلامی با تأکید بر اینکه امروز تولید برای کشور یکی از ضرورتهای اساسی در حوزههای مختلف است، گفت: خوشبختانه موفقیتهایی در عرصه تولید داشتهایم که باید از بابت آن، خداوند متعال را سپاسگزار باشیم. رئیسی تحقق اقتصاد مقاومتی را یکی از ضروریات کشور دانست و گفت: شرط اساسی تحقق این امر، استقلال در تولید و رشد آن است. این امر در صنایع مادر، ازجمله فولاد که زیرساخت رشد تولید است، اهمیت بیشتری دارد، زیرا رشد کمّی، کیفی و تنوع تولید در فولاد میتواند موجب رشد بسیاری از صنایع پاییندست این حوزه شود و در پی رشد صنایع مادر است که رشد صنایع دیگر کشور، زنجیره ارزشافزوده را کامل میکند و این امر در تکمیل زنجیره اشتغال نیز مؤثر است. بسیار حائز اهمیت است که برنامهریزی فولاد مبارکه برای کاملکردن این زنجیره بسیار درست و قابلتقدیر است.
امروز در فولاد مبارکه برنامههای بسیار ارزشمندی
برای خود تأمینی و خودکفایی انجام شده است
رئیسجمهور در ادامه سخنان خود با تأکید بر اهمیت پیشگیری از خامفروشی گفت: امروز در فولاد مبارکه برنامههای بسیار ارزشمندی برای خود تأمینی و خودکفایی انجام شده و این اقدامات گامهای بسیار مهمی به شمار میرود. در نظر داشته باشیم مادام که یک صنعت، بهعنوانمثال در حوزه آب، بتواند آب موردنیاز خود را از محل تصفیه پساب صنعتی و شهری تأمین کند یا با اجرای پروژهای نظیر انتقال آب از دریای عمان به فلات مرکزی برای صنایع استان اقدام کند، بهیقین گام مهمی در جهت خود تأمینی برداشته است.
کار بزرگی که امروز در فولاد مبارکه رقم خورد بسیار مهم است
وی با اشاره به اهمیت ورود فولاد مبارکه برای احداث نیروگاه و به بهرهبرداری رساندن این پروژه گفت: کار بزرگی که امروز در فولاد مبارکه رقم خورد بسیار مهم است؛ احداث نیروگاه بهصورت مستقل برای صنعت با هدفگذاری ۹۱۴ مگاوات تولید برق که امروز ۳۰7 مگاوات آن بهرهبرداری شد، گام بسیار مهمی است. اینکه برق خانگی از برق صنعتی جدا باشد و این صنعت بتواند برق خود را تأمین کند و همچنین اقدامات فولاد مبارکه در حوزه تأمین آب بسیار حائز اهمیت است.
تولید فولاد سبز یکی دیگر از اقدامات بسیار مهم
برای کشور ماست که فولاد مبارکه در این مسیر گام برداشته است
رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود گفت: تولید فولاد سبز یکی دیگر از اقدامات بسیار مهم برای کشور ماست که فولاد مبارکه در این مسیر گام برداشته است. فولاد سبز برای کشور ما برخلاف بسیاری از کشورها امکانپذیر است؛ بنابراین هر اقدامی که در مسیر تولید فولاد سبز برداشته شود میتواند کشور ما را نسبت به سایر تولیدکنندگان این حوزه متمایز کند. وی با اشاره به برنامهریزیهای دشمن برای ضربهزدن به ایران گفت: دشمن بهخوبی میداند که ضربه به تولید و اقتصاد یعنی ضربه به ایران اسلامی و مردم. تلاش دشمن بر این است که تولید را در کشور متوقف کند و حتی به عقب برگرداند. وقتی ما اعلام میکنیم در بهار امسال طبق اعلام مرکز آمار به 6.7 درصد رشد رسیدهایم، چنین دستاوردهایی دشمن را سردرگم میکند و باور نمیکند که در شرایط تحریم، تحقق این میزان رشد امکانپذیر بوده باشد. اینکه آنها نمیتوانند چنین دستاوردهایی را درک کنند بهخاطر این است که مردم ما را نمیشناسند و درک نمیکنند که بهعنوانمثال، در هر کوی و برزن استان اصفهان، مردم این آمادگی را دارند که از همه آن چیزی که دارند برایخدا مایه بگذارند؛ استانی که ۲۴ هزار شهید آن سرمایه و پشتوانه این کشور است؛ مردم شهر و دیاری که حاضرند برای آرامش هممیهنان خود شبانهروز تلاش کنند تا محتاج دیگران نباشیم و برای اجرای امر ولیامر مسلمین از هیچ کوششی فروگذار نمیکنند. دشمن باید بداند که ما در برابر برنامههای آنها استقلال، آزادی و نظام مقدس جمهوری اسلامی را حفظ میکنیم و سرافرازانه در مقابل دنیا ظاهر میشویم. آنها حتماً دچار اشتباه محاسباتی درباره مردم ما شدهاند.
کار در فولاد مبارکه با برنامهریزی دقیق در حال پیشرفت است
آیتالله رئیسی ادامه داد: امروز در بازدید کوتاهی که از فولاد مبارکه داشتم، احساس کردم کار در این مجموعه کاملاً با برنامهریزی دقیق در حال پیشرفت است. برداشت من این بود که هدفگذاریهای بسیار خوبی در این مجموعه انجام شده است. بهخاطر داشته باشیم مجموعهای که هدف و برنامه، اراده پولادین و ایمان قوی دارد و گامهای استوار برمیدارد حتماً به جایگاه برتر و جایی که در شأن اوست خواهد رسید.
در هر بخش فولاد مبارکه برای آینده و برای حرکت، خودتأمینی، خودکفایی و استقلال برنامهریزی شده است
رئیسجمهور تصریح کرد: اگر مسئولان فولاد مبارکه میخواستند به جایگاه سیسال قبل اکتفا کنند، نباید این گامها را برمیداشتند؛ ولی خوشبختانه در هر بخشی از این شرکت که وارد شدیم، مشاهده کردیم که برای آینده، برای حرکت، خود تأمینی، خودکفایی و استقلال برنامهریزی شده است.
کارکنان مجموعه فولاد مبارکه دلی
مملو از ایمان و امید به آینده دارند
وی ادامه داد: در فولاد مبارکه برای زنجیره فولاد از سنگ تا رنگ و تا همه محصولاتی که در زندگی مردم بروز و ظهور دارد، برنامهریزی وجود دارد. این صنعت زیربنای بسیاری از صنایع است و در کشور امید ایجاد میکند. همچنان که مقام معظم رهبری دو شرط اساسی ایمان و امید را به همه ما آموختند، امروز بحمدالله احساس میکنیم کارکنان مجموعه فولاد مبارکه دلی مملو از ایمان و امید به آینده دارند.
اقدامات فولاد مبارکه در حوزه مسئولیتهای
اجتماعی ارزشمند است
رئیسی در ادامه سخنان خود با اشاره به اقدامات فولاد مبارکه در حوزه مسئولیتهای اجتماعی گفت: در واقع این اقدامات، ارزشمند است و ضرورت هم دارد در شرایطی که صنعت فولاد به لحاظ سودآوری برای صنایع پاییندست بسیار مؤثر است، شایسته است که منطقه پیرامونی خود و استان را نیز در زمینههای احداث جاده و پل، بهینهسازی بیمارستانها و مدارس و سایر موارد موردنیاز یاری دهد.
توسعه صنایع نیاز به سرمایهگذاری دارد
رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت سرمایهگذاری در صنعت گفت: صنایع ما نیاز به سرمایهگذاری دارند. اگر به این امر توجه کافی نداشته باشیم، مسلماً صنایع در همان نقطهای که هستند متوقف خواهند شد؛ بهعنوانمثال، فولاد مبارکه دیگر صنعتی بهروز، پیشرفته و مولد نخواهد بود و نخواهد توانست محصولاتی مانند فولاد زنگنزن و ورقهای موردنیاز صنایع لوازمخانگی و خودروسازی را تولید کند. وی تولید انواع محصولات خاص ازجمله فولادهای زنگنزن را قابلتقدیر دانست و تأکید کرد: این اقدامات بسیار ارزشمند است و نباید فراموش کنیم که توسعه این صنایع نیاز به سرمایهگذاری دارد. رئیسی در همین زمینه خطاب به سایر مسئولان، صاحبان صنایع کشور، نمایندگان مجلس و دستاندرکاران و تصمیمسازان و تصمیمگیران کشور گفت: اگر در صنایع کشور سرمایهگذاری نکنیم، صنایع ما عقبمانده خواهند شد و دیگر شاهد پیشرفت آنها نخواهیم بود؛ همچنان که در تمامی دنیا از صنایع خود حمایت میکنند. اگر در صنعت سرمایهگذاری کردیم، مسلماً در پی آن بهرهبرداری خوبی نیز خواهیم داشت. اگر طی سنوات گذشته، در فولاد مبارکه سرمایهگذاری برای اجرای پروژههای جدید و محصولات خاص انجام نمیشد، قطعاً امروز ما در این نقطه از صنعت فولاد قرار نگرفته بودیم رئیسجمهور در همین زمینه تصریح کرد: اگر طی سنوات گذشته در فولاد مبارکه سرمایهگذاری برای اجرای پروژههای جدید و محصولات خاص انجام نمیشد، قطعاً امروز ما در این نقطه از صنعت فولاد قرار نگرفته بودیم؛ بنابراین اگر امروز نیز سرمایهگذاری نکنیم، در عرصه جهانی حرفی برای گفتن نخواهیم داشت. این راهبرد تمامی صنایع ازجمله خودروسازی و لوازمخانگی را نیز شامل میشود. اگر در صنایع نفت و پتروشیمی نیز سرمایهگذاری نکنیم، خواهیم دید که در صنایع و میادین مشترک، سهم ما را بهراحتی به سود خود جذب خواهند کرد و اجازه برداشت به ما نخواهند داد.
به بهرهبرداری رسیدن مرحله اول نیروگاه سیکل ترکیبی فولاد مبارکه را مرهون تلاش همه کارگران، کارشناسان و مدیران فولاد مبارکه میدانم
رئیسجمهور در بخش پایانی سخنان خود به بهرهبرداری رسیدن مرحله اول نیروگاه سیکل ترکیبی فولاد مبارکه را مرهون تلاش همه کارگران، کارشناسان و مدیران فولاد مبارکه دانست و گفت: در فولاد مبارکه همه در کسب این افتخارات نقش دارند و باید به تلاش همه شما که در هر شرایط آبوهوایی کنار خطوط تولید، سختیها را متحمل میشوید و برای کشور اقتدارآفرینی میکنید بسیار ارزشمند است؛ ازاینرو از خانوادههای محترمی که صبورانه در کنار شما تلاش میکنند، صمیمانه قدردانی میکنم.
وزیر صمت در آیین راهاندازی فاز اول نیروگاه شهید حاج احمد کاظمی: برنامه فولاد مبارکه برای پیشتازی در جهان حرکت به سمت فولاد سبز است
عباس علیآبادی وزیر صمت گفت: اگر با محدودیت گاز مواجه شویم، تولید نخواهیم داشت. گاز در حکم انرژی نیست؛ در حکم خوراک است؛ بنابراین برنامهای که در فولاد مبارکه برای پیشتازی در جهان مطرح است این است که به سمت فولاد سبز برویم. وی گفت: در قرآن کریم، اسم فولاد آمده است (وَ أَنزَلْنَا الْحَدِيدَ فِیهِ بَأْسٌ شَدِيدٌ)، این از معجزات قرآن است. چون فقط فولاد با فلزات دیگر متفاوت است و اگر حد معینی نیرو به آن وارد شود استحکامش بینهایت میشود. علیآبادی افزود: نکته دیگر آن که فولاد صنعت مادر است و بدون فولاد هیچ صنعتی نمیتواند شکل بگیرد؛ ولی تحولات بزرگی در مسیر فولاد قرار دارد که در بخشی حرکت کردهایم و در بخشهای دیگر نیز باید بهعنوان پیشتاز حرکت کنیم. وزیر صمت با اشاره به اینکه در دنیا فولاد بیشتر به دو روش کوره بلند و احیا مستقیم تولید میشود، گفت: ما در اینجا از احیا مستقیم استفاده میکنیم؛ چون مزیت بهرهمندی از گاز را داریم. اگر با محدودیت گاز مواجه شویم، تولید نخواهیم داشت. وی در ادامه گفت: گاز در حکم انرژی نیست؛ در حکم خوراک است. آب در حکم خنککننده نیست، در حکم مواد لازم برای تولید فولاد است؛ چون برای خواص مکانیکی به آن نیاز داریم؛ بنابراین برنامهای که در فولاد مبارکه بهعنوان پیشتاز در جهان مطرح است این است که به سمت فولاد سبز برویم. ما چون از احیای مستقیم استفاده میکنیم میتوانیم به فولاد سبز نزدیک بشویم.
مدیرعامل فولاد مبارکه: ما مدعی جایگزینی
اقتصاد فولادی بهجای اقتصاد نفتی هستیم
به گزارش خبرنگار فولاد، محمدیاسر طیبنیا مدیرعامل فولاد مبارکه نیز در این آئین ضمن خداقوت به همه کارکنان فولاد مبارکه و پیمانکاران برای رکوردزنی در راهاندازی نیروگاه شهید احمد کاظمی باکلاس F اظهار داشت: ۷۰ درصد از تجهیزات این نیروگاه از قطعات و تجهیزات تولید داخل است. وی افزود: همچنین لازم است از تمامی شهدای ایران و قهرمانانی که رکورد انسانیت را در تاریخ ثبت کردند و شهدایی که فارغ از افتخارات دفاع مقدس نام آنها برکتآفرین و حماسهآفرین است قدردانی کنیم. استان اصفهان از منظر افتخارآفرینی صنعتی نیز پیشتاز است مدیرعامل فولاد مبارکه با بیان اینکه اصفهان خطه حماسههاست، گفت: استان اصفهان که با تقدیم نزدیک به 23 هزار شهید، ۱۰ درصد شهدای کشور را در دفاع مقدس به خود اختصاص داده است، امروز علاوه بر تمدن و فرهنگ تاریخی خود، توسط جوانان پیشتاز از منظر افتخارآفرینی صنعتی نیز با تولید نزدیک به ۴۵ درصد فولاد کشور بهعنوان قطب تولید فولاد ایران شناخته میشود. وی با بیان اینکه فولاد مبارکه بهعنوان بزرگترین دستاورد صنعتی پس از انقلاب و مولود انقلاب طرحهای توسعه خود را همواره با نام شهدا افتتاح کرده است، ادامه داد: مگا مدولهای واحد احیا مستقیم فولاد مبارکه به نام شهید حسین خرازی مزین شد؛ پس از آن نورد گرم ۲ فولاد مبارکه به نام سردار سلیمانی کلید خورد و امروز جمع این سه رفیق بهشتی با نامگذاری نیروگاه فولاد مبارکه به نام شهید احمد کاظمی، در این شرکت تجلی دوبارهای یافت. وی اضافه کرد: عجیب نیست که بگوییم این اتفاقات و افتتاحها فتح خرمشهر دیگر در صنعت است. امیدوارم به برکت رشادتهای این عزیزان، خیروبرکت این نیروگاه برای مردم استان و تمامی کشور باشد تا در فصلهای پرمصرف شاهد خاموشی صنایع نباشیم. طیبنیا در ادامه گفت: انقلاب اسلامی به ما آموخت که توکل بر خدا و تکیه بر اراده ایرانی راه برونرفت از مشکلات خواهد بود. امروز در شرایطی قرار داریم که فولاد مبارکه بهعنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد غرب آسیا و شمال آفریقا در شرایط تحریمی
و رکود جهانی در این صنعت و علیرغم محدودیتهای موجود بهاندازه تولید برخی از کشورهای جهان بهتنهایی تولید فولاد دارد. ما در فولاد مبارکه بهتنهایی اندازه کل کشور عربستان، اسپانیا، اتریش، استرالیا و مالزی فولاد تولید میکنیم و نقش مؤثر فولاد مبارکه در رسیدن به جایگاه دهم در بین کشورهای تولیدکننده فولاد در جهان، غیرقابلانکار است. وی تصریح کرد: این در حالی است که قبل از انقلاب یک میلیون تن فولاد در کشور تولید میشد و امروز شاهد تولید ۳۰ میلیون تن فولاد در کشور هستیم و ظرفیت ۴۶ میلیونتنی امروز پابرجاست.