تاکید تهران بر اجرای کامل توافقنامه امنیتی ایران و عراق
قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق که به تهران سفر کرده، صبح دیروز با علیاکبر احمدیان، نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان دیدار و با او درباره مسائل دوجانبه و نحوه اجرای کامل توافقنامه امنیتی میان دو کشور گفتوگو و تبادل نظر کرد. در این دیدار احمدیان با تشکر از حسن همکاری و تمهیدات دولت عراق در برگزاری هرچه باشکوهتر مراسم اربعین و همچنین میهمان نوازی گرم مردم عراق، تصریح کرد، مراسم اربعین علاوه بر ابعاد مهم سیاسی و فرهنگی و برکات معنوی آن موجب نزدیکی هر چه بیشتر دو ملت مسلمان و شیعه ایران و عراق شده است. دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان، با بیان اینکه توافق نامه امنیتی میان دو کشور تضمین کننده امنیت مرزهای دو کشور و نقشه راه معقول و مناسبی برای حذف مؤلفه های ناامن کننده در دو کشور و منطقه است؛ بر اجرای دقیق و کامل این توافق نامه تاکید کرد. احمدیان با اشاره به توافقات ایران و عراق در حوزه های مختلف به ویژه حوزه اقتصادی گفت: ظرفیتهای بسیار زیادی برای ارتقاء همه جانبه روابط دو کشور در بخش های مختلف به صورت بالقوه وجود دارد که باید با تشریک مساعی و تلاش مضاعف آن را فعلیت بخشید.
تغییر رویکرد صندوق توسعه ملی
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به اخطاری گفت: رویکرد صندوق توسعه ملی در حال تغییر است و این موضوع نیز در جلسه سران قوا مورد بحث قرار گرفته است. محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه دیروز (یکشنبه، 9 مهر) مجلس شورای اسلامی در پاسخ به اخطار نماینده ملایر گفت: رویکرد صندوق توسعه ملی در حال تغییر است و این موضوع نیز در جلسه سران مورد بحث قرار گرفته و با مقام معظم رهبری نیز مطرح شده است. وی افزود: در مواد مربوط به سرمایهگذاریهای برنامه هفتم، صندوق به عنوان یکی از سرمایه گذاران سرمایه گذاری میکند. پیش از صحبت قالیباف ،حجت الاسلام احد آزادی خواه در جریان رسیدگی به لایحه برنامه هفتم در اخطاری با استناد به اصل ۱۱۰ قانون اساسی گفت: بر اساس سیاستهای اقتصاد مقاومتی، سهم صندوق توسعه ملی مشخص است و ریاست سازمان برنامه و بودجه نیز اظهار کرده که اگر کم آمد، از صندوق برمیداریم؛ درحالیکه این اقدام خلاف اصل ۱۱۰ قانون اساسی است. وی تاکید کرد: برداشت از صندوق توسعه ملی برابر قانون است و اذن رهبری را میخواهد و هر ساله نیز برای برخی موضوعات بعد از اذن رهبری حق برداشت از صندوق توسعه ملی را داریم.
رئیسجمهور در جلسه هیات دولت تاکید کرد؛
حمایت ویژه از تولیدکنندگان در اولویت دولت سیزدهم
رئیسجمهور در جلسه هیات دولت پیشنهاد کرد برای شتاب بخشیدن به پیشرفت اجرایی رشد تولید در کشور، جلسهای متشکل از اعضای اقتصادی دولت و با مدیریت معاون اول رئیسجمهور برگزار و همه امکانات و ظرفیتهای مالی موجود در کشور به دقت مرور شده و راهکارهای لازم برای رفع مشکلات مالی تولیدکنندگان احصا و ارائه شود. به گزارش ایرنا در جلسه عصر یکشنبه هیات دولت با اشاره به مدیریت خوب وزارت نیرو برای رقم زدن تابستانی بدون خاموشی برای مردم، تصریح کرد: با به ثمر رسیدن اقداماتی که با همکاری صنایع در حال انجام است، در آینده نزدیک تولید و توزیع برق به سطحی خواهد رسید که نه تولید دچار وقفه شود و نه در مصارف خانگی با کمبود برق مواجه باشیم. رئیس جمهور رشد تولید را مهمترین برنامه دولت عنوان کرد و با اشاره به اهمیت مساله تامین مالی آن پیشنهاد کرد، برای شتاب بخشیدن به پیشرفت اجرایی این برنامه مهم، جلسهای متشکل از اعضای اقتصادی دولت و با مدیریت معاون اول رئیس جمهور برگزار و همه امکانات و ظرفیتهای مالی موجود در کشور به دقت مرور شده و راهکارهای لازم برای رفع مشکلات مالی تولیدکنندگان احصا و ارائه شود. تاکید بر تبیین خدمات و اقدامات دولت برای مردم و نخبگان در قالبهای مختلف رسانهای، تقدیر از اقدامات صورت گرفته در راستای مهار نرخ تورم و تاکید بر ضرورت تلاش بیشتر برای کاهشی شدن آن، ضرورت مقابله با بوروکراسی اداری و کنُدی خدمترسانی به واحدهای تولیدی در ادارات، توجه ویژه به مساله بازنشستگی در دستگاههای اجرایی و رفع نگرانیهای جامعه در خصوص تولید و تامین داروهای مورد نیاز از دیگر محورهای مهم سخنان رئیس جمهور در این جلسه بود. رئیس جمهور در ابتدای این جلسه با تبریک فرارسیدن ایام ولادت نبی مکرم اسلام (ص)، ایجاد نشاط اجتماعی را از ضرورتهای مهم در جامعه عنوان کرد و تلاشهای صورت گرفته در این راستا از سوی مردم، فعالین اجتماعی و دستگاههای اجرایی را ارزشمند دانست. پیش از سخنان رئیس جمهور استاندار قزوین به ارائه گزارشی از وضعیت این استان و فرصتها و چالشهای پیش روی آن به رئیسی و سایر اعضای دولت پرداخت.
ترس صهیونیستها
از هستهای شدن عربستان
نتایج یک نظرسنجی نشان میدهد که اغلب صهیونیستها موافق توافق با عربستان هستند، اما بهطور همزمان از هستهای شدن این کشور هراس دارند. یک نظرسنجی در سرزمینهای اشغالی که شبکه ۱۱ صهیونیستی آن را انجام داده نشان میدهد که ۵۶ درصد صهیونیستها موافق عادی سازی روابط با عربستان هستند، اما ۳۹ درصد معتقدند که تل آویو نباید توافقی که منجر به هستهای شدن عربستان میشود را امضا کند. بر اساس نایج این نظر سنجی، ۱۲ درصد صهیونیست ها به طور کلی مخالف عادی سازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی هستند و ۳۲درصد نظری در این خصوص ندارند. نتایج این نظرسنجی همچنین نشان میدهد که ۶۳ درصد رای دهندگان به حزب حاکم موافق عادی سازی روابط با عربستان هستند و تنها ۹درصد از آن ها مخالف این توافق هستند. در حزب لیکود نیز ۶۷ درصد موافق عادی سازی روابط و ۱۱ درصد مخالف سازش عربستان با تلآویو هستند. ۵۸درصد از طرفداران اپوزیسیون نیز موافق توافق با عربستان و ۱۶ درصد مخالف هستند. درخصوص عدم غنی سازی اورانیوم در خاک عربستان نیز ۳۹درصد موافق این مساله و ۲۸ درصد مخالف هستند.
هشدار مدودف به انگلیس و آلمان
دیمیتری مدودف معاون شورای امنیت روسیه در واکنش به اظهارات وزیر دفاع انگلیس مبنی بر استقرار مربیان بریتانیایی در اوکراین برای آموزش سربازان،آنها را اهداف قانونی ارتش روسیه خواند. وی همچنین به آلمان به دلیل گمانهزنیها درباره ارسال موشکهای دوربرد برای کییف هشدار داد. خبرگزاری رویترز نوشت: رئیسجمهوری پیشین روسیه امروز اعلام کرد، سربازان بریتانیایی که به نیروهای کییف در اوکراین آموزش میدهند، اهداف مشروعی برای نیروهای روسی خواهند بود، همانطور که کارخانههای آلمانی تولید موشکهای "تورس" در صورت تامین کییف، اهداف قانونی خواهند بود. مدودف که در حال حاضر معاون شورای امنیت روسیه است، اضافه کرد که چنین اقداماتی از سوی غرب، وقوع جنگ جهانی سوم را محتمل تر می کند. وی که این اظهارات را در در حساب تلگرام خود آورده است، ابتدا گرانت شاپس وزیر دفاع بریتانیا را که به تازگی به این سمت انتخاب شده هدف حملات خود قرار داد.
افزایش تعداد کلاهکهای هستهای
در جهان طی یک سال گذشته
برخی منابع از افزایش ۱۳۶ عددی کلاهکهای هستهای جهان از سال ۲۰۲۲ تا ابتدای سال جاری میلادی خبر دادند. سایت Statista.com در گزارشی به نقل از انجمن دانشمندان آمریکا اعلام کرد که تعداد کلاهکهای هستهای در جهان از ژانویه ۲۰۲۲ تا ژانویه ۲۰۲۳ میلادی ۱۳۶ عدد افزایش داشت. در این گزارش آمده است، این آمار شامل کلاهکهای هستهای مستقر و ذخیره بوده و افزایش تعداد آنها نیز عمدتا به کشورهای چین، روسیه، کره شمالی، پاکستان و هند مربوط میشود. در سال ۲۰۲۲ تعداد کلاهکهای هستهای در جهان کمی کاهش یافت. همچنین از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۷ با سرعت بالایی هر ساله ۱۰۰ تا ۴۵۰ کلاهک کم شد. پیشتر پژوهشکده صلح استکهلم (SIPRI) گزارش داد، روند کاهش جهانی تعداد کلاهکهای هستهای متوقف شده و بار دیگر تعداد آنها رو به افزایش است.
گروه سیاسی: تعطیلی دولت در آمریکا یک اتفاق سنتی است که هر چند وقت یکبار در نتیجه اختلافنظر دولت و کنگره بر سر جزئیات بودجه، اتفاق میافتد اما این ریشه یا عامل اصلی اختلاف است که هر بار اهمیت پیدا میکند. اخیرا نیز دولت آمریکا تا آستانه تعطیلی پیشرفت. جمهوریخواهان در 30 سپتامبر اقدامات دموکراتها را برای جلوگیری از تعطیلی دولت خنثی کردند. اما نهایتا روز شنبه لایحه بودجه موقت دولت در کنگره تصویب شدن تا به مدت 45 روز این مجادله مهم به تعویق بیافتد.
به گزارش «تجارت»، تعطیلی دولت بدین معنا است که که عملا دولت بودجهای دریافت نمیکند و عدم بودجه دولتی به معنای عدم هزینه دولت است. این امر میتوانست صدها هزار نفر از کارکنان بخش فدرال را بدون دستمزد نگهداشته و میلیونها شهروند را بدون دسترسی به برنامههایی مانند کمکهای تغذیه رها کند. اما مساله مهم این است که جمهوریخواهان چه میخواستند؟ آنها خواستار کاهش گسترده بودجه اختیاری دولت با تمرکز بر حمایتهای بی حد و حصر دولت از اوکراین بودند. در واقع، این بار پای اوکراین و زلنسکی به منازعه بر سر بودجه کشیده شد؛ منازعهای که به نظر میرسد به ور موقت ختم به خیر شده اما در آینده میتواند بازهم به عامل بحران تبدیل شود.
تصویب قانون موقت بودجه دولت بدون تخصیص کمک به اوکراین
مهمترین نمود بحرانی شدن مساله تداوم کمکهای آمریکا به اوکراین را میتوان در ماجرای تصویب قانون موقت بودجه دولت برای جلوگیری از تعطیلی کاخ سفید مشاهده کرد. در واقع، روز یکشنبه (9 مهر) جو بایدن، قانون بودجه موقت برای جلوگیری از تعطیلی دولت تا ۱۷ نوامبر آینده را بدون تخصیص کمک به اوکراین امضا کرد. این امر در شرایطی اتفاق افتاد که تام کول، عضو کنگره آمریکا از ایالت اوکلاهاما اعلام کرده بود که مجلس نمایندگان ایالات متحده که اکثریت آن در اختیار جمهوریخواهان قرار دارد، لایحهای را برای بودجه موقت ۴۵ روزه دولت پیشنهاد کرده است که در آن مبلغی برای کمک به اوکراین اختصاص نیافته است. خبرگزاری اسپوتنیک در این باره گزارش داد: کول میگوید این ابتکار در بین هزینههای در نظر گرفته خود، منابعی را برای رفع بلایای طبیعی در داخل کشور تعیین کرده است. با این وجود در این سند اشارهای به کمک به اوکراین نشده است. این وضعیت در شرایطی است که سنا با ۸۸ رای موافق در مقابل ۹ رای مخالف لایحه بودجه موقت را تصویب کرد.
رقابت تمامعیار بایدن با نمایندگان کنگره بر سر تداوم کمک اوکراین
موضوع همیاری و تداوم کمکهای به اوکراین، در وضعیت جدید به یک بحران تمام عیار میان طرفین تبدیل شده است. در یک سوی ماجرا، سنای ایالات متحده به یک توافق موقت در مورد لایحه هزینههای مورد نیاز برای جلوگیری از بحران بودجه فدرال دست یافته و قانونگذاران با کاهش نزدیک به ۲۰ میلیارد دلار کمک پیشنهادی به اوکراین پس از عقبنشینی برخی جمهوری خواهان موافقت کردهاند. در ارتباط با این رخداد، چاک شومر، رهبر اکثریت سنا در بیانیهای اعلام کرد: در روزهای اخیر دموکراتهای سنا و جمهوریخواهان با حسن نیت کار کردند تا به توافقی بر سر راه حلی دست پیدا کنند که بودجه دولت را تامین و از تعطیلی جلوگیری کند. بر اساس گزارشها، لایحه مذکور۶.۲ میلیارد دلار برای کمک به اوکراین اختصاص میدهد که کاهش قابل توجهی از حدود ۲۵ میلیارد دلاری است که در ابتدا دموکراتها به دنبال آن بودند. با اینکه به نظر میرسد تعداد زیادی از جمهوریخواهان بسته کمکی کمتری را پذیرفتهاند، برخی از اعضای جمهوریخواه وعده دادهاند که با هرگونه اقدامی که شامل تامین مالی برای کییف باشد، مخالفت کنند علاوه بر جمهوریخواهان، رند پل، سناتور لیبرال نیز در پستی در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر) نوشت: این سیاست بدی است که کشور خودمان را برای ارسال پول به اوکراین ورشکست کنیم.
در سوی دیگر ماجرا، بر خلاف مواضع نمایندگان، بایدن دیروز (یکشنبه) با اشاره به لایحه بودجهای کوتاه مدت تصویب شده در سنای آمریکا به منظور فعال نگه داشتن دولت فدرال تا ۴۵ روز گفت: واشنگتن تحت هیچ شرایطی اجازه نمیدهد تا کمکها به کییف متوقف و دچار اختلال شود. وی افزود: درحالیکه رئیس مجلس نمایندگان و اکثریت قریب به اتفاق در کنگره در حمایتشان برای اوکراین ثابت قدم ماندهاند، هیچ بودجه جدیدی در این توافق لایحه کوتاه مدت بودجهای برای اوکراین در نظر گرفته نشده است. بایدن در ادامه گفت: ما نمیتوانیم تحت هیچ شرایطی اجازه دهیم که کمکهای آمریکا به اوکراین دچار اختلال شود. رئیس جمهوری آمریکا همچنین به کوین مک کارتی، رئیس مجلس نمایندگان گفت که به تعهدش درقبال مردم اوکراین پایبند بماند و حمایت مورد نیاز برای کمک به این کشور را در این برهه حساس تضمین کند. مجموع این دو رویکرد متفاوت، در وضعیت جدید آمریکا را با بحرانی تمامعیار مواجه کرده است. بحرانی که میتواند در آینده به تقابلهای بیشتر بیانجامد و در عرصه سیاست خارجی نیز قربانی شدن زلنسکی و دولت کییف را به همراه داشته باشد.
افزایش نگرانیها نسبت به شکست اوکراین در برابر روسیه با کاهش تعهدات آمریکا
گسترش مجادلات بر سر میزان و چگونگی نگاه آمریکا به حمایت از اوکراین در جنگ با روسیه، یک پرسش جدی را به همراه دارد که عبارتست از اینکه، آیا مخالفتهای موجود در کنگره برای کاهش حمایت از کییف به معنای پذیرش شکست در برابر روسیه است؟ آیا نهادهای اطلاعاتی و تصمیمگیرندگان سیاست خارجی آمریکا به سمت پذیرش پیروزی روسیه گام بر میدارند؟ همین امر حالا موجبات نگرانی ناظران سیاسی را در داخل آمریکا به همراه داشته است. در همین راستا، داگلاس مکگرگور، مشاور سابق وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) بر این باور است که ایالات متحده تنها دو راه دارد؛ یا اوکراین را ترک کند، یا نیروهای خود را به آنجا بفرستد. او در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) نوشت که واشنگتن یا باید شکست در اوکراین را به دلیل خطر تشدید تنشها بپذیرد، یا نیروهای خود را به این کشور بفرستد. با این حال، به نظر مکگرگور گزینه دوم بدترین گزینه است. به اعتقاد او، ایالات متحده برای چنین سناریویی آماده نیست. او نوشت: «ما به نقطهای رسیدهایم که یا باید بگوییم که دیگر نمیتوانیم کاری انجام دهیم چون اقدامات بسیار بیشتر خطرات جنگ مستقیم با روسیه را در پی دارد، یا اینکه بگوییم عمیقتر درگیر میشویم و اینکه حرف از استفاده از نیروهای زمینی خودمان بزنیم.»
گروه سیاسی: سی و هفتمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی دیروز –یکشنبه- آغاز به کار کرد. این کنگره از روز یکشنبه، 9 مهر، 1402 لغایت سه شنبه، 11 مهر، 1402 توسط مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی برگزار می شود. اینکنفرانس بینالمللی ۱۴۰۲ با موضوع همکاریهای اسلامی برای دستیابی به ارزشهای مشترک برگزار خواهد گردید.
به گزارش «تجارت»، سید ابراهیم رئیسی صبح دیروز در سی و هفتمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی با تبریک ولادت پیامبر اسلام و امام صادق و گرامیداشت یاد مجاهدین وحدت اسلامی، اظهار کرد: امروز موضوع وحدت بسیار اهمیت دارد همواره در تاریخ اسلام وحدت امت اسلامی دارای اهمیت بوده و اهمیت وحدت روز به روز در عالم اسلام مورد تاکید قرار می گیرد. توجه به وحدت توجه به امر فردی و مقطعی نیست، بلکه یک منظومه فکری با محوریت حق و قرآن و نبی مکرم اسلام و عترت پاک او است. وی ادامه داد: امروز وحدت به معنای وحدت در مذاهب یا جغرافیا نیست، بلکه اتحاد و انسجام برای حفظ منافع امت اسلامی است. امت با ریشه لغوی که دارد، مجموعه ای داری یک هدف و مقصد است و صیرورت به سوی حق است. امت اسلامی فقط به سخن خدا عمل می کند.
عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی حرکت در سیر قهقرایی است
رئیسی همچنین با بیان اینکه امت اسلامی توقف و ایستایی را مرگ خود می دانند و همواره به پویایی و سیرورت الی الله اعتقاد دارند، افزود: بدانیم که دشمن، دشمن وحدت و انسجام است و با وحدت امت اسلامی در ستیز است و نمی خواهد امت اسلامی انسجام داشته باشد. امروز هرکس با قلم و گامهایش در جهت انسجام حرکت کند، در جهت وحدت امت اسلامی حرکت کرده، اما اگر در جهت تفرقه تلاش کند، بداند یا نداند، بخواهد یا نخواهد در جهت دشمن حرکت کرده است. توجه به آزادی قدس مهمترین شاخص برای امت اسلامی است. عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی حرکت در سیر قهقرایی برای هر دولتی است چون این عادی سازی خواست بیگانگان است. اینها برای ما شاخص است.
بانی حرکات تکفیری در منطقه آمریکا و صهیونیستها هستند
وی ادامه داد: حرکتهای تکفیری و جنایت در پاکستان و افغانستان توسط دست نشاندههای آمریکا و رژیم صهیونیستی انجام میشود. در حالیکه این نشستهای وحدت اهمیت زیادی دارد و ادراک مشترک بین بایستههای علمای جهان اسلام به وجود آورده است. ادراک و نگاه مشترک همه بر اتحاد و نفرت از تکفیر است. نگاه مشترک همه ما با این نشستها بوجود آمده است. وی در همچنین با بیان اینکه تسلیم و سازش راه در برابر دشمن نیست، گفت: راه مقاومت و ایستادگی است. گزینه تسلیم و سازش از روی میز برداشته شده و دیگر سخنی در لبنان و فلسطین از تسلیم نیست. در جهان اسلام گزینه مقاومت و ایستادگی در مقابل دشمن جواب داده است. دشمن بسیار تلاش کرده است. وی افزود: به تعبیر رهبری ، دشمن خواست و نتوانست، ولی ما خواستیم و توانستیم. جایگاه دشمن و جایگاه حرکت مجاهدین را در فلسطین، سوریه، یمن، افغانستان و عراق ببینید. ابتکار عمل امروز در اختیار فلسطینیان است. دیروز قرارداد اسلو، شرم الشیخ یا کمپ دیوید امضاء میکردند، اما امروز ابتکار عمل در اختیار مجاهدین اسلام است و این موفقیت به خاطر وحدت گروههای فلسطینی است.
تقویت دیپلماسی فرهنگی میان ملل مسلمان ضرورت دارد
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: دیپلماسی فرهنگی، سیاسی و کار ارتباطات در همه حوزهها بسیار اهمیت دارد. جمع حاضر در بخش دیپلماسی فرهنگی می توانند بسیار نقش آفرین باشند. این حرکت که آسیا را به آفریقا، آفریقا را به اروپا وصل کند، اهمیت زیادی دارد. این حرکت می تواند راه سعادت را برای امت اسلامی هموارتر کند. در این نشست که از همه کشورهای اسلامی در آن شرکت کرده اند، قرار است هدف مشترک را برای وحدت امت اسلامی دنبال کنند.
گروه سیاسی: در شرایطی که طی چند روز گذشته تحولات مرتبط با قرهباغ کوهستانی، کوچ اجباری ارامنه از این منطقه کانون توجهات را به سوی خود جلب کرده، دولت فرانسه اسب خود را برای حمایت تمام عیار از ایروان زین کرده است. به نظر میرسد فرانسه قصد دارد در مقام متحد استراتژیک و نظامی ارمنستان وارد ماجرا درگیری این کشور با قرهباغ شود تا از احتمال شکست ایروان در آینده ممانعت به عمل بیاورد.
به گزارش «تجارت»، وزیر دفاع فرانسه ضمن تاکید بر تعهدات کشورش در قبال تمامیت ارضی، حاکمیت و امنیت جمعیت ارمنستان، اعلام کرد که فرانسه در حال حاضر «نیازهای دفاعی ارمنستان» را بررسی میکند.
به گزارش وبسایت خبری بیانان، «سباستین لکورنو» وزیر دفاع فرانسه در بیانیهای عنوان کرد: فرانسه در حال حاضر نیازهای دفاعی ارمنستان را بررسی میکند و این بررسی به دلیل اهمیت راهبردی ارمنستان برای فرانسه، شخصا توسط امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری این کشور نظارت میشود. وی خاطرنشان کرد: من چندین بار با وزیر دفاع ارمنستان دیدار کردهام. علاوه بر این، من خودم را به عنوان اولی وزیر نظامی در نظر میگیرم که چندین تماس با همتای ارمنستانیاش داشته است. وزیر دفاع فرانسه افزود: ما یک نمایندگی دفاعی در ارمنستان تاسیس کردیم که تا امروز وجود نداشته است و برای ما امکان گفتوگو روزانه را با ارتش ارمنستان و مقامات این کشور میسر میسازد. او در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا فرانسه در مسائل مربوط به ارمنستان «مداخله نظامی» خواهد کرد، گفت: من به چنین چیزی معتقد نیستم و این سوال را فرمانده کل نیروهای مسلح ارتش ارمنستان باید پاسخ دهد. ما در حال حاضر درخواستهای ارمنستان را بررسی میکنیم؛ این اقدامی است که ما قطعا در حال حاضر مشغول آن هستیم. پس از عملیات جمهوری آذربایجان در منطقه قرهباغ، ارمنیهای ساکن این منطقه راهی ارمنستان شدند. دفتر نخستوزیری ارمنستان از ورود بیش از ۱۰۰ هزار ارمنی منطقه قرهباغ کوهستانی به خاک ارمنستان خبر داد. برآوردها نشان میدهد حدود ۱۲۰ هزار نفر ارمنی در قرهباغ سکونت داشتند. الهام علیاف، رئیسجمهور جمهوری آذربایجان گفته بود که حقوق ارمنیهای منطقه قرهباغ مورد احترام قرار خواهد گرفت اما ساکنان این منطقه از ترس «پاکسازی قومی» تاکید کردند که تمایلی ندارند تحت حکومت جمهوری آذربایجان به زندگی خود ادامه دهند. دولت فرانسه از ارسال ۵ تن کمک بشردوستانه به ارمنستان خبر داده است. هواپیمای حامل این کمکها شامل اقلام پزشکی و دارویی عصر روز جمعه در فرودگاه زوارتنوتس ایروان به زمین نشست.