مبنای قیمت‌گذاری در بازار جهانی نفت دلار است

مدیر اسبق امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران گفت: اکنون قیمت‌ نفت در بورس جهانی تعیین می‌شود و شاخص‌ها و ایندکس‌ها نیز بر اساس دلار است به همین دلیل فروش نفت بدون دلار رویایی به نظر می‌رسد. محسن قمصری در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه نوسان قیمت نفت عوامل مختلفی را به دنبال دارد گفت: نوسان قیمت نفت دلایل متعددی مانند نوسان تقاضا، عرضه و تغییرات هزینه‌های حمل‌و‌نقل را دارد که در کنار آن سفته بازی در بازارهای نفتی هم عاملی برای نوسان قیمت است که سفته‌بازها سعی می‌کنند قیمت را در سطوحی که مد نظرشان است برسانند و مانع افزایش یا کاهش قیمت شوند. وی در رابطه با فروش نفت به‌صورت غیر‌دلاری که در دستور کار اوپک قرار گرفته است گفت: این مساله جای تأمل دارد زیرا فروش نفت به صورت غیر دلاری ایده‌ای است که مورد نظر بخشی از شرکت‌ها و کشورهای نفتی است زیرا به دنبال این هستند که خود را از اختاپوس دلار جدا کنند. قمصری ادامه داد: برای انجام چنین اقدامی زیر ساخت‌هایی لازم است که در حال حاضر به نظر نمی‌رسد فراهم باشد که عمده‌ترین آن شاخص‌های تعیین قیمت است زیرا اکنون قیمت‌ها در بورس جهانی تعیین می‌شود و بورس‌های نفتی دنیا نیز قیمت نفت را بر مبنای دلار اعلام می‌کنند.

 

کاهش تولید، قیمت نفت را افزایشی کرد

نماینده پیشین ایران در اوپک گفت: تصمیم اخیر اوپک پلاس مبنی بر کاهش‌های داوطلبانه نفت منجر به افزایش قیمت نفت شده است. محمد علی خطیبی در گفت‌وگو با مهر با اشاره به اینکه کاهش عرضه نفت برخی از کشورها منجر به بالا رفتن قیمت شده است گفت: تصمیم اخیر اوپک مبنی بر کاهش‌های داوطلبانه نفت و کاهش‌هایی که برای آن تصمیم گیری شده است برای برخی از اعضا بیش از تعهدات موجود بوده که در نتیجه منجر به افزایش قیمت نفت شده است. وی ادامه داد: البته افزایش قیمت نفت دلایلی دیگری نظیر افزایش تقاضای فصلی نیز دارد که نتیجه این موضوع افزایش قیمت نفت است. به گفته نماینده پیشین ایران در اوپک این روند افزایش قیمت نفت تا زمانی وجود دارد که کاهش عرضه نفت اوپک پلاس و کاهش‌های داوطلبانه دیگر کشورها وجود داشته باشد، بنابراین ما شاهد استحکام قیمت‌ها در آینده خواهیم بود. خطیبی با اشاره به دلار زدایی در میان اعضای اوپک خاطر نشان کرد: برخی از کشورها سال‌ها است که از دلار استفاده نمی‌کنند و برخی از اعضا بدون تصمیم گیری اوپک مبادلات خود را از انجام می‌دهند و اگر امکان پذیر نبود پیش از آن هم چنین مبادلاتی میسر نمی‌شد. به گفته این کارشناس انرژی قیمت گذاری مسأله‌ای مهم است اما انتقال وجه می‌تواند براساس هر ارزی باشد.

پس‌لرزه کاهش تولید
نفت در بودجه عربستان
عربستان سعودی در پی کاهش داوطلبانه تولید نفت، کسری بودجه ۲۱ میلیارد دلاری را برای سال میلادی آینده پیش‌بینی کرد. به گزارش ایسنا، وزارت دارایی عربستان سعودی در بیانیه بودجه مقدماتی اعلام کرد کسری بودجه ۷۹ میلیارد ریال (۲۱ میلیارد دلار) معادل ۱.۹ درصد تولید ناخالص داخلی را برای سال آینده پیش‌بینی می‌کند. این وزارتخانه اعلام کرد پیش‌بینی می‌شود هزینه در سال ۲۰۲۴، به ۱.۲۵ تریلیون ریال و درآمد به ۱.۱۷ تریلیون ریال برسد. نرخ رشد اقتصادی هم ۴.۴ درصد پیش‌بینی می‌شود. طبق گزارش بلومبرگ اکونومیکس، اقتصاد ۱.۱ تریلیون دلاری عربستان سعودی امسال احتمالا کوچک می‌شود که تا حد زیادی به دلیل کاهش عرضه نفت است که از سوی دولت عربستان برای تقویت قیمت نفت، به اجرا گذاشته شده است. این اقدام باعث محدود شدن عرضه در بازار جهانی همزمان با رشد تقاضا برای نفت شده و بهای معاملات نفت برنت را به بالای ۹۰ دلار در هر بشکه رسانده است. افزایش قیمت، به عربستان سعودی که بزرگترین صادرکننده نفت جهان است، فضای بیشتری برای حفظ سطح بالای هزینه دولتی فراهم می‌کند. بخش عمده این هزینه‌ها برای متنوع کردن اقتصاد و تقویت بخش غیرنفتی صرف می‌شود. بر اساس گزارش بلومبرگ، با وجود تلاش برای متنوع‌سازی اقتصادی، نفت و پتروشیمی همچنان برای عربستان حیاتی مانده و حدود ۹۰ درصد از صادرات این کشور را تشکیل می‌دهد.

کاهش تولید برق آبی در آمریکا
اداره اطلاعات انرژی (EIA) پیش‌بینی خود از تولید برق آبی آمریکا در سال میلادی جاری نسبت به سال ۲۰۲۲ را شش درصد کاهش داد زیرا تولید بسیار کمتر در منطقه نورت‌وست، افزایش تولید برق آبی کالیفرنیا را جبران کرده است. به گزارش ایسنا، اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام کرد: از بهار، دمای بالاتر از حد معمول، تولید برق آبی در نورت‌وست که نیمی از تولید برق آبی آمریکا را تشکیل می‌دهد را کاهش داده است. هر چند دورنمای چشم‌انداز تامین آب در نورت وست برای تابستان ۲۰۲۳، در پاییز و زمستان سال گذشته خوب به نظر می‌رسید، اما دمای بالا در ماه مه، منجر به ذوب سریع برف و از دست رفتن قابل توجه تامین آب شد. با کمتر شدن آب موجود، منطقه نورت‌وست در نیمه اول سال ۲۰۲۳ در مقایسه با مدت مشابه سال میلادی گذشته، ۲۴ درصد برق آبی کمتری تولید کرد. انتظار می‌رود تولید برق آبی منطقه نورت‌وست، امسال ۱۹ درصد در مقایسه با سال میلادی گذشته، کاهش پیدا کند.

بازارسازی نفت در دستور کار دولت سیزدهم است؛

گروه انرژی: ایران تاکنون برای نوسازی 17 پالایشگاه فراسرزمینی به ظرفیت 2.5 میلیون بشکه اقدام کرده که می‌توان تا 1404 به میزان یک میلیون بشکه برای صادرات نفت ایران به این مقصدها بازارسازی کرد.
به گزارش تجارت، با روی کار آمدن دولت سیزدهم، «بازارسازی نفت» به عنوان راهبرد صادرات نفت ایران در شرایط تحریم تعریف شد. طبق این راهبرد، وزارت نفت ملزم به ایجاد و ساختن بازار جدید برای فروش نفت ایران و سپس صادرات نفت به آن مقصد است. محمدصادق جوکار، رئیس موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی در گفت‌‌و‌گو با فارس با توضیح راهبرد بازارسازی نفت اظهار داشت: الگوی فروش نفت ایران در دولت یازدهم و دوازدهم همانند الگوی قرن‌بیستمی بود، با بازگشت تحریم‌ها با کاهش صادرات نفت مواجه شدیم، الگوی قرن بیستمی یعنی اینکه متولیان امر در وزارت نفت همچنان فکر می‌کردند دست برتر با عرضه‌کنندگان است، در حالی که معادلات بازار نفت تغییر کرده بود. وی افزود: حالا ببینیم بازارسازی یعنی چه؟ آیا دولت ایران می‌تواند در شرایط تحریم بازارسازی کند یا نه؟ بازارسازی برای فروش نفت ایران بدین معناست که موضوع تحریم از موضوع دوجانبه آمریکا و ایران تبدیل شود به موضوع مورد دغدغه کشور طرف ثالث در تعاملات نفتی ایران. بدین صورت بازار فروش نفت ایران اثر‌پذیری حداقلی از بازگشت تحریم‌ها داشته و تداوم یابد. یکی از سیاست‌های بازارسازی نفت، خرید تقاضا یا Buy demand است.

17پالایشگاه فراسرزمینی با ظرفیت 2.5 میلیون بشکه
تاکنون در دو سال گذشته بحث حضور ایران در 17 پالایشگاه فراسرزمینی مطرح شده است. مجموع ظرفیت این 17 پالایشگاه فراسرزمینی 2.5 میلیون بشکه نفت در روز است که شامل 13 پالایشگاه نیمه‌فعال به ظرفیت 2.2 میلیون بشکه در روز و 4 پالایشگاه نیمه‌ساخته به ظرفیت بیش از 300 هزار بشکه در روز است. پالایشگاه ال‌پالیتو: این پالایشگاه 140 هزار بشکه‌ای در ونزوئلا تا قبل از حضور مهندسان ایرانی تنها با 10 هزار بشکه در روز فعالیت می‌کرد. در ابتدای سال 1401 قراردادی بین شرکت ملی مهندسی و ساختمان ایران و شرکت نفت ونزوئلا به ارزش 110 میلیون یورو امضا شد. بعد از گذشت 2 سال از امضای قرارداد، حال پالایشگاه ال‌پالیتو با تمام ظرفیت کار کرده و به مقصد روزانه 100 هزار بشکه نفت صادراتی ایران تبدیل شده است. مجتمع پالایشی پاراگوانا: این مجتمع پالایشی به ظرفیت 955 هزار بشکه، سومین مجتمع بزرگ پالایشی دنیا و نخستین مجتمع بزرگ پالایشی در ونزوئلاست که شامل سه پالایشگاه کاردون، آموی و گرانده با ظرفیت 310، 645 و 16 هزار بشکه در روز است. هم‌اکنون این سه پالایشگاه با توان حدود 250 هزار بشکه در روز کار می‌کنند. فوریه سال جاری نیز رویترز در گزارشی از امضای قرارداد 460 میلیون یورویی برای احیای ظرفیت مجتمع پالایشی پاراگوانا (کاردون) بین ایران و ونزوئلا در آینده‌ای نزدیک خبر داد. با نوسازی این مجتمع می‌توان به میزان 700 هزار بشکه در روز برای صادرات نفت ایران بازارسازی کرد. پالایشگاه پرتو لاکروز: این پالایشگاه 187 هزار بشکه‌ای در ونزوئلا واقع شده است که به دلیل ضعف توان فنی و مهندسی این کشور برای تعمیرات اساسی، طبق گزارش رویترز هم‌اکنون با ظرفیت 85 هزار بشکه در روز کار می‌کند. طبق اعلام مدیر گروه تعمیرات پالایشگاه ال‌پالیتو ونزوئلا، پالایشگاه پرتولاکروز نیز در مرحله مذاکرات عقد قرارداد بازسازی قرار دارد و ایران می‌توان با احیای ظرفیت این پالایشگاه، روزانه 100 هزار بشکه دیگر به ونزوئلا صادر کند. پالایشگاه سینفوئگوس: این پالایشگاه در کوبا واقع شده و یک تأسیسات مربوط به دوران شوروی سابق است که برای استفاده از نفت خام روسیه پیکربندی شده که بعداً توسط شرکت نفت ونزوئلا برای تبدیل روزانه 65 هزار بشکه‌ نفت ونزوئلا به محصولات پالایش شده برای بازار داخلی و صادرات کوبا ارتقا یافت. این پالایشگاه حاصل سرمایه‌گذاری مشترک کوبا با ونزوئلاست اما از آگوست 2017، پالایشگاه سینفوئگوس به عنوان یک نهاد کاملا دولتی کوبا فعالیت می‌کند. پالایشگاه رویای آرمانی بولیوار: فاز نخست پالایشگاه رویای آرمانی بولیوار نیکاراگوئه 150 هزار بشکه‌ای مربوط به احداث مخازن ذخیره‌سازی بود که ساخته شده اما فازهای بعدی مربوط به تأسیسات پالایشگاهی به دلیل نبود سرمایه متوقف مانده است. میزان سرمایه‌گذاری لازم برای تکمیل این طرح 4.7 میلیارد دلار برآورد می‌شود و راهکارهایی برای تامین مالی آن با تلفیق ظرفیت ایران و نیکاراگوئه وجود دارد. سال گذشته نیز تفاهم‌نامه تکمیل این پالایشگاه بین دو کشور امضا شد.

رئیس جامعه تورگردانان ایران از چالش‌هایی گردشگری ایران با تغییر کشورهای هدف جذب گردشگر گفت. به گزارش تجارت به نقل از ایلنا، مصطفی شفیعی شکیب افزود: طی سال گذشته با قهر گردشگران از کشورهای اروپایی روبه رو شدیم که تبعا از سوی دولت‌هایشان به آن‌ها گوشزد شده که به ایران سفر نکنند. همین مسئله سبب شد برخی از تورگردانان که بازار هدفشان بازار اروپا بود کسب و کارشان با چالش روبه رو شود و تعدادی کار خود را ترک کردند. شفیعی شکیب خاطرنشان کرد: تاجایی که اطلاع دارم تاکنون حدود ۸۰ آژانس و توراپراتور فعالیت خود را تعطیل کرده‌اند یا ناچار به تغییر شده‌اند. او درخصوص تاثیر باز شدن بازارهای دیگر همچون چین و روسیه در حوزه گردشگری ایران، گفت: برخی از کشورهای مستقل مانند چین و روسیه تحت تاثیر تحریم‌های آمریکا قرار نگرفتند و ایران نیز سعی کرد بازار هدف گردشگری را به سمت این کشورها تغییر دهد.

هویت جدید خانه «جلال آل‌احمد»
طراح و کارآفرین گردشگری هنری خانه پدری جلال آل‌احمد از تبدیل محل زندگی جلال و پدرش آیت‌الله سیداحمد طالقانی به مقصدی برای گردشگران فرهنگی و هنری خبر داد. به گزارش ایسنا، محبوبه کاظمی دولابی ـ طراح و کارآفرین گردشگری هنری خانه تاریخی پدری جلال آل احمد ـ گفت: این خانه در محله قدیمی سنگلج تهران به عنوان یک مکان مهم برای گردشگران و بازدیدکنندگان داخلی و خارجی قرار گرفته و قرار است علاوه بر کاربری فرهنگی، هنری، آئینی و گردشگری که دارد به عنوان محلی برای نمایش آثار هنری و فرهنگی شناخته شود. توسعه‌گر فرهنگی خانه پدری جلال آل احمد بیان کرد: این خانه ۹۰ ساله پس از مرمت، به عنوان یک گالری هنری، آثار هنرمندان معاصر و سنتی را به نمایش خواهد گذاشت تا فرصتی را برای تعامل با هنرمندان و بازدید از آثارشان فراهم کند.

سه تفاهم‌نامه در راستای گردشگری سبز
تفاهم‌نامه دو جانبه وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و آبفا، تفاهم‌نامه چهار جانبه معاونت گردشگری، ساتبا، جامعه اقامتگاه‌های بوم‌گردی و بنیاد علوی همچنین تفاهم‌نامه سه جانبه معاونت گردشگری، صندوق ملی محیط زیست و جامعه هتلداری ایران سه تفاهم‌نامه‌هایی هستند که در راستای عینیت بخشیدن به مفهوم‌گردشگری سبز امضا خواهد شد.
علی‌اصغر شالبافیان در همایش ملی گردشگری سبز که یکشنبه ۹ مهر ماه ۱۴۰۱ در سالن آمفی تئاتر وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی برگزار شد، بیان کرد: موضوع گردشگری سبز از دو سال قبل و پیش از طرح آن به‌عنوان شعار اصلی سال به‌طور جدی جزو برنامه‌های وزارتخانه قرار داشت و پیگیری می‌شد. او با تاکید بر اهمیت گسترش دانش، مفهوم‌سازی معانی و عینیت یافتن گردشگری سبز ادامه داد: تلاش‌های متعددی با کمک انجمن موسسات آموزشی و انجمن اقامتگاه‌های بوم‌گردی در این راستا انجام شده است و طی هفته گردشگری در ۲۱ استان و ۶۰ موسسه کارگاه‌های آموزسی تحت عنوان «شب‌های بوم‌گردی»
برگزار شد.

«تجارت» به بررسی سبک پرطرفدار توریسم در سال‌های اخیر می‌پردازد؛

گروه گردشگری:‌شاید بتوان بهترین نوع سفر و گردشگری برای افرادی که در طول زندگی همیشه به‌دنبال تجربه و کشف ناشناخته‌ها هستند، «گردشگری ماجراجویانه» دانست که شرایط ایده‌آلی را برای تخلیه انرژی و سفر هیجان‌اگیز فراهم می‌کند.
گردشگری مقوله‌ای کهن است. پدیده‌ای که از دیرباز تا کنون در جوامع انسانی وجود داشته ‌است. اما شاید این‌روزهای بیشتر از گذشته دچار تغییر و تحول شده باشد. اکثر جمعیت جوان در سفرهایشان به‌ دنبال هیجان و تجربه‌های جدید هستند؛ نه فقط خوش‌گذرانی و و دیدن مناظر زیبا. اگرچه اکثر افراد به‌منظور فرار از زندگی روزه و مدرن شهرنشینی به‌دنبال گذران اوقات فراغت خود در آرامش و یفری بدون دغدغه و عاری از رشد و توسعه شهری و تکنولوژی هستند، اما برخی از افراد به‌دنبال محرک‌های مهیج بوده و به دلیل کسب تجربه و هیجان به آن قدم می‌گذارند. این نوع گردشگری که گردشگری ماجراجویانه نام دارد، در عصر حاضر به یکی از اصلی‌ترین شیوه‌های سفر و گردشگری و جذب توریست در سراسر جهان تبدیل شده‌است. این مقوله به‌قدری مورد استقبال علاقه‌مندان قرار گرفته‌ که در سال‌های اخیر این نوع گردشگری حدود ۶۵ درصد رشد داشته‌ است. گردشگری ماجراجویانه یا Adventure tourism بنابر تعریف «انجمن تجاری سفرهای ماجراجویانه» یعنی سفری که شامل فعالیت فیزیکی، انتقال فرهنگ یا ارتباط با طبیعت است. به عبارت دیگر، گردشگری ماجراجویانه یعنی ارتباط گرفتن با یک فرهنگ جدید و طبیعت حین انجام فعالیّت‌‌های فیزیکی. برای اینکه یک ماجراجو باشید، لزوما نباید کارهایی مانند پرش آزاد و غواصی با کوسه‌‌ها را انجام دهید. هر چند که هر دو فعالیّت نام برده شده، بخشی از گردشگری ماجراجویانه هستند، اما همین که خود را در شرایطی قرار دهید که فراتر از دایره امن شما است، ماجراجو شده‌‌اید. «سازمان جهانی گردشگری» (UNWTO) نیز معتقد است گردشگری ماجراجویانه می‌تواند هم به‌صورت داخلی و هم بین‌المللی باشد و مانند همه‌ی سفرها، باید شامل یک شب اقامت باشد، اما بیش از یک سال طول نکشد. در گردشگری ماجراجویانه افراد با سفر به مناطق دور‌افتاده، کشف مناطق عجیب‌و‌غریب و انجام فعالیت‌های ماجراجویانه از حاشیه‌ی امن خود خارج می‌شوند. این نوع گردشگری معمولا ریسک بالایی داشته و به‌طور معمول نیاز به مهارت‌های تخصصی یا قدرت بدنی خاصی دارد.
در واقع در گردشگری ماجراجویانه شخص با قدم گذاشتن در طبیعت ناشناخته، به دنبال تجربه فعالیت‌هایی همراه با خطر و چالش است و در آن تلفیقی از فعالیت‌های بدنی، طبیعت گردی و آشنایی با فرهنگ‌های مختلف وجود دارد. در این نوع گردشگری شخص باید در سطح مطلوبی از استقامت و آمادگی جسمانی قرار داشته باشد و ریسک و خطر کردن را بخش مهمی از زندگی بداند و شجاع باشد. با این اوصاف گردشگری ماجراجویانه که در حال حاضر در ایران نیز مورد توجه بسیاری از طبیعت‌گردها قرار گرفته، با مزایا و مزیت‌های چندی همراه است که در این گزارش به آن می‌پردازیم.
باتوجه به اینکه در گردشگری ماجراجویانه مقصد سفر جنگل، کوه، روستا یا شهری ناشناخته است، باید در این مکان‌ها حداقل یک شب اقامت داشت. همین اتفاق منجر به ایجاد رونق در این مناطق با ورود گردشگر می‌شود. خوردن غذاهای محلی و تجربه استراحت در اقامتگاه ها و خرید از صنایع دستی یا محصولات کشاورزی از جمله مواردی هستند که می‌توانند در بهبود شرایط اقتصادی و بالا بردن امید به زندگی در اقصی نقاط دنیا تاثیرگذار باشند. در تعریف این نوع گردشگری باید به بعد فرهنگی در کنار نقش فعالیت بدنی اشاره کرد و همین عاملی بر رونق اقتصادی جوامع محلی می‌شود.
گستره فعالیت‌‌هایی که امروزه با نام گردشگری ماجراجویانه می‌شناسیم به شدت وسیع است که می‌توان به کوهنوردی، اسکی، دوچرخه‌سواری، پرواز با پاراگلایدر، پرواز با بالن، غارنوردی، دره‌نوردی، رودخانه‌نوردی و رفتینگ، پرش آزاد، بانجی‌جامپینگ، پرش با چتر، غواصی، اسب‌سواری، کویرنوردی و جنگل‌نوردی اشاره کرد. سفر به کویرهای مرکزی ایران مانند ریگ جن یا همان کویر وحشت، غارنوردی در غار قاتل کرمانشاه، گذر از دره ارواح، اتراق در جنگل روستای سربرج که به اعتقاد بومیان منطقه درختان آن جیغ می‌کشند، بازدید از گورستان جن واقع در روستای تیس استان سیستان و بلوچستان، کوهنوردی و صخره نوردی در مناطق صعب العبور و غواصی در آب‌های هیجان‌انگیز خلیج فارس می‌تواند از سفرهای پرهیجان همراه با ماجراجویی محسوب شود، که اکنون مورد توجه بسیاری از گردشگران قرار گرفته است.
ایران با توجه به برخورداری از جاذبه‌های گردشگری بسیار و پتانسیل‌های بالا در لیست بهترین مقاصد گردشگری ماجراجویانه به‌شمار می‌آید اما متاسفانه هنوز رشد و توسعه‌ای در این زمینه به دست نیاورده و از جامعه جهانی عقب مانده است. این در حالی است که کشور پتانسیل لازم برای جذب گردشگران ماجراجو را دارد که می‌توان به مقاصدی همچون کویرها،غارها، کوه‌ها و صخره‌های صعب‌العبور و غواصی و دوچرخه سواری در مسیرهای فوق‌العاده اشاره کرد که برخی از این مقاصد در جهان بی‌نظیر هستند. البته طی چند سال اخیر با توجه به تغییر ذائقه سفر بسیاری از مردم، سفرهای ماجرجویانه گسترش یافته و اقدامات بسیاری در جهت ایجاد زیرساخت های این نوع از گردشگری صورت گرفته است.

مزایای گردشگری ماجراجویانه
گردشگری ماجراجویانه در سال‌های اخیر به‌ویژه از زمان همه‌گیری کرونا به‌طور چشمگیری در سطح جهان افزایش یافت و افراد به‌دنبال کشف مقاصد جدید، به سمت طبیعت رهسپار شدند. این کشف ناشناخته‌ها باعث می‌شود، مقاصد جدیدی به بازار گردشگری اضافه شود و از طرفی به تقاضای گردشگرانی که به‌دنبال تجربه‌های منحصربه‌فرد و نادرند نیز پاسخ داده شود. همچنین این نوع گردشگری هم مانند تمامی انواع آن بر محیط زیست، اقتصاد و فضای اجتماعی جوامع تاثیرگذار است. گردشگری ماجراجویانه و اقامت در مناطق دورافتاده روستایی و مکان‌هایی که کمتر در معرض توجه هستند، قطعا موجب رونق اقتصادی در آنها می‌شود. علاوه‌برآن خرید غذاهای محلی، صنایع دستی و محصولات کشاورزی از جمله مواردی هستند که می‌توانند تاثیر مثبتی بر شرایط اقتصادی و وضعیت زندگی ساکنان بومی مناطق مذکور بگذارند. ضمن اینکه، با سفر کردن به مناطق ناشناخته امکان تبادل فرهنگی میسر می‌شود که قطعا نقش بسزایی در تبادل فرهنگی و ارتقای وضعیت اجتماعی جوامع دارد. گردشگری ماجراجویانه نقش بسیار مهمی در ایجاد مشاغل در مقاصد دارد. این اشتغال‌زایی می‌تواند از ایجاد مشاغل در زمینه‌های مختلف گردشگری نظیر اقامتگاه و هتل، بخش حمل‌و‌نقل و آژانس‌های مسافرتی یا اپراتورهای تور متفاوت باشد. علاوه بر آن، گردشگری ماجراجویانه به‌صورت غیرمستقیم نیز باعث اشتغال‌زایی و در نتیجه پیشرفت اقتصادی نیز می‌شود.

معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز از پیشقدمی واحدهای گردشگری در بهینه سازی مصرف انرژی گفت. به گزارش تجارت از ایرنا، مجید چگینی اظهارداشت: مراکز گردشگری را در طرح بهینه‌سازی مصرف سوخت قرار دادیم، ۳هزار و ۳۰۰ واحد موتورخانه در تاسیسات گردشگری داریم که یکهزار و ۵۰۰ واحد از این تعداد بهینه سازی شده و تلاش می‌کنیم در ادامه این طرح در همه واحدهای گردشگری در سراسر استان‌ها اجرایی شود. وی گفت: گاز انرژی با ارزشی است و قیمت جهانی آن بالاست و البته فعلا هم جایگرین ندارد، بخش گردشگری در بهینه سازی پیشقدم شود تا برای سایر واحدها الگوسازی شود. چگینی با اشاره به بهینه سازی مصرف سوخت در روسیه افزود: هتل‌ها در روسیه که مقام اول منابع گازی جهان را دارد کاملا مصرف گاز را رعایت می‌کنند تا مراکز گردشگری از تجهیزات کم‌مصرف انرژی و انرژی‌های تجدیدپذیر استفاده کنند.