راهبرد ارتقای روابط با کشورهای اسلامی و همسو تداوم خواهد یافت

سرپرست ریاست جمهوری به نقش موثر رئیس جمهور و وزیر امور خارجه شهید کشورمان در ارتقای روابط و همکاری‌های جمهوری اسلامی ایران با کشورهای اسلامی و همسو اشاره و تصریح کرد: این رویکرد به عنوان راهبرد اساسی جمهوری اسلامی ایران تداوم خواهد یافت. محمد مخبر پیش از ظهر دیروز - یکشنبه - در دیدار آقای «حسین عوض» وزیر امور خارجه سودان ضمن قدردانی از ابراز همدردی و همبستگی دولت و ملت سودان با جمهوری اسلامی ایران، به نقش موثر رئیس جمهور و وزیر امور خارجه شهید کشورمان در ارتقای روابط و همکاری‌های جمهوری اسلامی ایران با کشورهای اسلامی و همسو اشاره و تصریح کرد: این رویکرد به عنوان راهبرد اساسی جمهوری اسلامی ایران تداوم خواهد یافت. سرپرست ریاست جمهوری همچنین توجه به دغدغه‌های مسلمانان و کشورهای اسلامی را از راهبردهای جمهوری اسلامی ایران دانست و گفت: از هیچ کمکی برای استقلال، پیشرفت و آرامش مردم سودان دریغ نخواهیم کرد. وزیر امور خارجه سودان نیز در این دیدار با بیان اینکه حامل مراتب تسلیت و همبستگی رئیس جمهور، دولت و مردم سودان با ملت و دولت ایران است، اظهار داشت: روابط میان ایران و سودان بر پایه اصول اسلامی و انسان‌دوستانه و دوستی میان دو ملت شکل گرفته است.

 

آژانس آماده همکاری بیشتر با ایران است

رافائل ماریانو گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پیامی شهادت آیت‌الله رئیسی، شهید امیرعبداللهیان و سایر شهدای خدمت را تسلیت گفت. در پیام مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خطاب به رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان آمده است؛ اطلاع از درگذشت غم‌انگیز و نابهنگام جناب آقای سید ابراهیم رئیسی رییس جمهوری اسلامی ایران، جناب آقای حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه و سایر مقامات محترم جمهوری اسلامی ایران حُزن‌آور بود. اجازه دهید به نمایندگی از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، مراتب صمیمانه‌ترین همدردی خود را با خانواده‌های آن‌ها، دولت و مردم ایران ابراز نمایم. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چنین دوران سختی آماده همکاری بیشتر با ایران بوده و حمایت کامل خود نسبت به اطمینان از تداوم تلاش‌ها را مبذول می‌نماید. عمیق‌ترین مراتب تسلیت ما را پذیرا باشید. اظهارات رئیس آژانس در شرایطی است که بعد زا شهادت سید ابراهیم رئیسی، موضوع کمیت و کیفیت تعاملات میان ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به یک مساله جدی برای رسانه‌ها و ناظر ان سیاسی تبدیل شده است. سران آژانس امیدوار هستند که در عصر جدید سطحی از هماهنگی‌ها میان دو طرف صورت بگیرد.

تاکید دولت بر ادامه راهبرد ایران در پشتیبانی از جریان مقاومت
سرپرست ریاست‌جمهوری پشتیبانی جدی از مقاومت و حمایت از حق مسلم مردم فلسطین را از دغدغه‌های رئیس‌جمهور و وزیر خارجه شهید دانست و تصریح‌کرد: راهبرد اساسی جمهوری اسلامی ایران در پشتیبانی از جریان مقاومت، به‌خصوص گروه‌های مقاومت فلسطینی، با تغییر افراد تغییر نخواهد کرد. «زیاد نَخاله» دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین شامگاه روز شنبه در تماس تلفنی با دکتر محمد مخبر سرپرست ریاست‌جمهوری ایران، ضمن تسلیت شهادت رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه به دولت و ملت ایران، تصریح‌کرد: باور داریم با وجود همه سنگینی این ضایعه، جمهوری اسلامی ایران به برکت برخورداری از رهبران و مسئولانی باکفایت و ملتی بهره‌مند از افکار و اندیشه‌های انقلابی، بر چنین دشواری‌هایی غلبه خواهد کرد. مخبر نیز در این تماس تلفنی ضمن قدردانی از ابراز همدردی دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین با دولت و ملت ایران، پشتیبانی جدی از مقاومت و حمایت از حق مسلم مردم فلسطین را از دغدغه‌های رئیس‌جمهور و وزیر خارجه شهید دانست و تصریح‌کرد: راهبرد اساسی جمهوری اسلامی ایران در پشتیبانی از جریان مقاومت، به‌خصوص گروه‌های مقاومت فلسطینی، با تغییر افراد تغییر نخواهد کرد.

تحقق وحدت نگاه به دیپلماسی و میدان در دولت شهید رئیسی
سرپرست وزارت خارجه گفت: یکی از موفقیت های دولت سیزدهم این بود که هوشمندانه با تدبیر شهید آیت الله رئیسی، وحدت نگاه و هماهنگی میان میدان و دیپلماسی محقق شد . علی باقری، سرپرست وزارت امور خارجه ایران در جمع خبرنگاران درباره ادامه سیاست های خارجی دولت سیزدهم اظهارکرد: مسیری که شهید آیت الله رئیسی و شهید امیرعبداللهیان در سیاست خارجی کشور دنبال کردند، پس از شهادت ایشان نیز با قوت ادامه پیدا خواهد کرد. وی ادامه داد: سیاست همسایگی، یکی از سیاست های راهبردی جمهوری اسلامی در وزارت خارجه خواهد بود و برای ایجاد ثبات در منطقه، گسترش همکاری‌های اقتصادی و تعاملات چندجانبه بیش از پیش تلاش خواهد شد. همچنین روابط ایران با کشورهای اسلامی رو به توسعه است. هرچند هنوز با برخی از کشورها به حد تراز نرسیدیم. باقری در پایان یادآور شد: میدان و دیپلماسی بدون یکدیگر ناموفق خواهند بود.

روسیه خروج نیروهایش از اوکراین را رد کرد
سفیر روسیه در آمریکا، بیانیه‌های دولت ایالات متحده مبنی بر «عدم آمادگی روسیه» برای مذاکرات صلح با اوکراین را تلاش عمدی جهت «وارونه‌سازی» روایت‌ها خواند و در عین حال تاکید کرد که عقب‌نشینی و خروج نیروهای مسلح فدراسیون روسیه از اوکراین رخ نخواهد داد. همزمان با اینکه نیروهای اوکراینی در میدان نبرد با مشکلات متعددی از جمله کمبود نیرو و تجهیزات دست‌وپنجه نرم می‌کنند، نیروهای روسیه دستاوردهایی را به دست می‌آورند و به پیشروی خود ادامه می‌دهند. هم‌چنین با گذشت بیش از ۲ سال از جنگ اوکراین، هنوز هیچ چشم‌انداز صلحی به دلیل موضع غرب در قبال کی‌یف و ارسال مداوم تسلیحات وجود ندارد. «آناتولی آنتونوف» سفیر روسیه در آمریکا به نشریه نیوزویک گفت: «نمایندگان دولت ایالات متحده بیانیه‌های ادعایی را درخصوص اینکه روسیه آمادگی شروع مذاکرات صلح با اوکراین را ندارد، منتشر می‌کنند که به نظر ما این بیانیه‌ها تلاش عمدی برای وارونه‌سازی همه چیز است.»

زلنسکی رهبران آمریکا و چین را به نشست صلح اوکراین دعوت کرد
رئیس‌جمهور اوکراین با گفتن این که هیچ ملتی نمی‌تواند به تنهایی و بدون کمک در جنگی مانند
جنگ اوکراین با روسیه دوام بیاورد، از رهبران جهان خواست که به تلاش‌های «نشست جهانی صلح» برای پیشبرد صلح کمک کنند. «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین، دیروز (یکشنبه) از رهبران جهانی خواست در نشست صلح جهانی شرکت کنند؛ نشستی که قرار است از ۱۵ ژوئن آغاز شود.
زلنسکی همچنین مدعی شد روسیه توسط مردانی اداره می‌شود که «قصد دارند به آتش‌ کشیدن زندگی‌ها و تفرقه میان مردم را عادی‌سازی کنند و هیچ ملتی نمی‌تواند چنین جنگی را به‌تنهایی و بدون کمک متوقف کند.»
این در حالیست که روسیه بارها آمادگی خود را برای مذاکره اعلام کرده و این خود اوکراین است که تحت فشار غرب، مذاکره را نمی‌پذیرد. جنگ اوکراین در فوریه وارد سومین سال خود شد و تاکنون، تلاش‌های بین‌المللی
برای توافق صلح میان طرفین جنگ نتیجه‌ای به همراه نداشته است.

گزارش «تجارت» از آغاز فرآیند انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم:

گروه سیاسی: پس از حادثه تلخ شهادت رئیس‌جمهور و همراهان در یک‌شنبه هفته گذشته کشور بتدریج آماده برگزاری یک انتخابات جدید می‌شود. انتخاباتی که می‌تواند یکی از مهم‌ترین و سرنوشت‌سازترین صحنه‌های سیاسی تاریخ کشور باشد.
به گزارش «تجارت»، به دلیل شهادت رئیس‌جمهور و پیش از موعد بودن انتخابات، از هر حیث انتخابات کنونی از اهمیت فوق‌العاده برخوردار است. انتخابات جدید حدودا یازده ماه زودتر از موعد اصلی برگزار می‌شود. در شرایط معمول انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم می‌بایست در خرداد ماه سال آینده (1404) برگزار می‌شد اما شهادت رئیس‌جمهور وضعیت را به کلی دگرگون کرده است.

جدول زمان بندی انتخابات ریاست جمهوری
طبق اعلام ستاد انتخابات کشور، ۱۰ خرداد تا ۱۴ خردادماه به‌مدت ۵ روز موعد ثبت‌نام از داوطلبان خواهد بود. سپس شورای نگهبان از ۱۵ الی ۲۱ خرداد صلاحیت‌های ثبت‌نام‌کنندگان را بررسی می‌کند و روز ۲۲ خرداد اسامی نامزد‌های انتخابات دولت چهاردهم منتشر خواهد شد. به‌گفته سخنگوی ستاد انتخابات، مهلت تبلیغات کاندیدا‌ها از ۲۳ خرداد الی ۶ تیرماه است و رأی‌گیری برای انتخابِ نهمین رئیس‌جمهور ایران در روز ۸ تیر ۱۴۰۳ انجام خواهد گرفت. ستاد انتخابات برای برگزاریِ رأی‌گیریِ الکترونیک در چند حوزه از جمله کلانشهر تهران و برخی دیگر کلانشهر‌ها اعلام آمادگی کرده، اما این مسئله منوط به تأیید از سوی شورای نگهبان است که هنوز تصمیم نهایی اتخاذ نشده است.

دستور شروع انتخابات ریاست جمهوری از سوی وزیر کشور
وزیر کشور روز یکشنبه در نامه‌ای خطاب به استانداران و فرمانداران سراسر کشور دستور شروع انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری را صادر کرد. به گزارش مرکز اطلاع رسانی وزارت کشور، متن نامه احمد وحیدی وزیر کشور به این شرح است:
استانداران محترم سراسرکشور
فرمانداران محترم سراسر کشور
با سلام و احترام؛ ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت حضرت آیت‌الله دکتر سید ابراهیم رئیسی و همراهان گرانقدر ایشان، در اجرای اصل یکصد و سی و یکم قانون اساسی و مواد ۳۸ و ۳۹ قانون انتخابات ریاست جمهوری و تبصره‌های ذیل آنها، دستور شروع انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری صادر می‌شود. ضروری است ضمن صدور دستور تشکیل ستاد انتخابات استان توسط استانداران محترم، فرمانداران سراسر کشور نیز نسبت به تشکیل هیئت‌های اجرایی از روز یکشنبه مورخ ۱۴۰۳/۳/۶ حداکثر در مدت سه روز و انجام سایر برنامه‌های انتخابات مذکور در مرکز شهرستان و بخش‌های تابعه، طبق برنامه زمان‌بندی ابلاغی و در مهلت­ های قانونی مقرر اقدام کرده و وصول این بخشنامه را به ستاد انتخابات کشور اعلام نمایند.

حضوری بودن ثبت نام نامزدی ریاست جمهوری
در شرایطی که در چند روز گذشته موضوع ثبت نام اینترنتی برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری مطرح شده بود، دیروز یک‌شنبه، سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد: تمام مراحل ثبت نام از داوطلبان کاندیداتوری انتخابات چهاردهیمن دوره ریاست جمهوری به صورت حضوری انجام می‌شود. هادی طحان نظیف عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان ظهر یک‌شنبه ۶ خرداد ۱۴۰۳ در گفت‌وگویی تلویزیونی به ارائه توضیحاتی درباره اجازه قانون برای نام‌نویسی الکترونیکی داوطلبان کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری پرداخت و گفت: در خصوص انتخابات ریاست جمهوری قانون ثبت‌نام را به صورت حضوری پیش بینی کرده و ادوار گذشته انتخابات ریاست جمهوری هم ثبت‌نام به همین صورت بوده است. وی با اشاره به انجام ثبت‌نام غیرحضوری در انتخابات مجلس دوازدهم اظهار کرد: اخیرا در انتخابات مجلس شورای اسلامی ثبت‌نام را بصوت مجازی داشتیم و علت نیز این بود که قانون انتخابات در این خصوص اصلاح شده بود و پیش‌بینی پیش ثبت‌نام بصورت مجازی انجام شده بود. در روزهای اخیر دوستان وزارت کشور در گفت‌وگوهایی که با موضوعات مرتبط با انتخابات داشتیم، پیشنهادی مطرح کردند که در کنار ثبت نامی که بصورت حضوری انجام می‌شود، دریافت مدارک را بصورت الکترونیکی داشته باشیم و ما هم در شورای نگهبان با این پیشنهاد مخالفتی نداشتیم و قرار بود سامانه‌ای هم که در این خصوص معرفی کردند، بررسی کنیم. سخنگوی شورای نگهبان اظهار کرد: در جلسات کارشناسی که با این عزیزان داشتیم به ویژه جلسه‌ای که قبل از ظهر امروز برگزار شد، این مباحث مجدد مطرح و جمع‌بندی همکاران وزارت کشور این بود که با توجه به اینکه ثبت نام بصورت حضوری است، دریافت مدارک هم بصورت حضوری باشد و با توجه به زمان کمی هم که تا آغاز ثبت‌نام باقی مانده است، محدودیتی برای داوطلبان ایجاد نکنیم. طحان نظیف همچنین به ارائه توضیحاتی درباره بررسی صحت آرای انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در همه حوزه‌های انتخابیه پرداخت و عنوان کرد: در مراحل قبل اعلام کرده بودم که صحت انتخابات در تمام حوزه‌ها به جز حوزه انتخابیه کرمانشاه به تایید شورای نگهبان رسیده است؛ از این حوزه انتخابیه گزارشاتی داشتیم که بررسی کردیم و امروز اعلام می‌کنم که به فضل خدا بررسی‌های ما به نتیجه رسید و صحت انتخابات در حوزه انتخابیه کرمانشاه هم به تایید شورای نگهبان رسید.
همچنین، رئیس کمیته فناوری اطلاعات ستاد انتخابات کشور خبر داد که ثبت‌نام از داوطلبان انتخابات ریاست‌جمهوری حضوری است. امیر شجاعان درباره روند ثبت‌نام از داوطلبان انتخابات ریاست‌جمهوی اظهار کرد: سامانه ستاد انتخابات کشور برای ثبت‌نام الکترونیکی داوطلبان آماده است، اما با توجه به اینکه قانون انتخابات ریاست‌جمهوری می‌گوید که ثبت‌نام‌ها باید حضوری باشد، به این نتیجه رسیدیم که داوطلبان نیازی به ثبت‌نام اینترنتی ندارند. وی ادامه داد: داوطلبان در روزهای ۱۰ تا ۱۴ خرداد ثبت‌نام حضوری را انجام می‌دهند و همان‌جا توسط اپراتورهای ستاد انتخابات کشور، پرونده الکترونیکی تشکیل می‌شود.
شرایط نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری
در سطحی دیگر، در نشست شب گذشته سران قوا تصمیم‌گیری شده بود که بر اساس نظر شورای نگهبان مقرر شد برای تسهیل روند اجرای انتخابات و جلوگیری از ایجاد زحمت اضافه برای داوطلبان، افراد واجد شرایط ثبت‌نام (حداقل ۴۰ و حداکثر ۷۵ سال سن، برخورداری از مدرک فوق لیسانس، حداقل ۴ سال سابقه مدیریت عالی مثل استانداری، وزارت، نمایندگی مجلس و امثال آن و نداشتن سوءپیشینه کیفری) ابتدا مدارک خود را بر روی سامانه‌ای که وزارت کشور طراحی کرده بارگذاری کنند، تا فقط افرادی که واجد شرایط می‌باشند، برای ثبت‌نام به شکل حضوری به وزارت کشور مراجعه کنند.

آخرین گمانه‌زنی‌ها پیرامون نامزدهای احتمالی
با سپری شدن ایام سوگواری و بزرگداشت شهدای خدمت، اکنون جنب و جوش افراد و گروه‌های مختلف سیاسی برای دستیابی به اجماع برای معرفی کاندیدا در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو افزایش قابل ملاحظه‌ای یافته است. در اردوگاه اصلاح طلبان تاکنون حضور محمدرضا عارف، مسعود پزشکیان، عبدالناصر همتی و محمد شریعتمداری قطعی شده است. اگرچه این افراد از نظر مشی سیاسی نزدیک به اصلاح طلبان هستند لیکن بر اساس اطلاعات موثق هنوز نتوانسته اند حمایت احزاب یا رهبران اصلاح طلب را جلب کنند. اخبار رسیده به نور نیوز حاکی است که اطرافیان سید محمد خاتمی به لیست ۴ نفره شامل سید محمد صدر، مجید انصاری، رضا اردکانیان و علی اکبر صالحی رسیده اند و قصد دارند آنها را برای ثبت نام در انتخابات ترغیب کنند. گفته می‌شود حمایت اولیه خاتمی نیز از این فهرست اخذ شده و نهایتا و پس از اعلام صلاحیت‌ها یکی از این افراد به عنوان کاندیدای مورد حمایت اصلاح طلبان معرفی خواهد شد. اخبار رسیده از اردوگاه اصولگرایان نیز از حضور قطعی سعید جلیلی، محمد باقر قالیباف، سعید محمد حکایت دارد. گفته می‌شود تحت شرایطی، احتمال حضور محسن رضایی نیز در انتخابات پیش رو وجود دارد. خبر‌هایی که در خصوص قصد علی زاکانی شهردار تهران برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری منتشر شده صحت نداشته و وی قصدی برای نامزد شدن در انتخابات آتی ندارد. طیف بندی‌های حاضر در جریان اصولگرایی دارای شرایطی است که می‌توان گفت که ابعاد رقابت داخلی در این جناح حتی از جدال نهایی انتخابات نیز جدی‌تر است اعتدالیون نیز در تلاشند تا با متقاعد کردن علی لاریجانی برای حضور در انتخابات در گردونه رقابت حضوری جدی داشته باشند. پیشتر نام محمد جواد ظریف نیز به عنوان کاندیدای این طیف که می‌تواند مورد توجه اصلاح طلب‌ها نیز باشد مطرح شده بود، اما بر اساس اطلاعات موثق دریافت شده، ظریف در انتخابات شرکت نخواهد کرد. بر اساس اخبار رسیده به نور نیوز، علی جنتی، محمد باقر نوبخت و محمود واعظی اواخر هفته گذشته با برگزاری جلسه‌ای چند ساعته با علی لاریجانی از او برای حضور در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری دعوت کرده‌اند. علی لاریجانی هنوز در مورد حضور در انتخابات به تصمیم قطعی نرسیده که به نظر می‌رسد علت اصلی آن به دو موضوع شامل عدم اطمینان از اقبال سایر گروه‌های نزدیک به اعتدال گرا‌ها به وی و موضوع احتمال تایید صلاحیت‌ها مرتبط است. محمود احمدی نژاد هم بر اساس آنچه خود اعلام کرده در حال بررسی شرایط برای اخذ تصمیم نهایی است. به نظر می‌رسد احمدی نژاد که تقریبا از رد مجدد صلاحیتش برای حضور در انتخابات، اطمینان دارد نهایتا برای پاسخگویی به هوادارانش و منتقل کردن بارمسئولیت عدم حضورش در انتخابات به حاکمیت، در انتخابات پیش رو ثبت نام خواهد کرد. در این میان اعلام نظر شورای نگهبان در خصوص فقدان وجود مانع قانونی در خصوص شرکت قالیباف، مخبر و اژه‌ای به عنوان روسای قوای سه گانه در انتخابات، شایعاتی که در زمینه احتمال حضور محمد مخبر سرپرست ریاست جمهوری و غلامحسین اژه‌ای رئیس قوه قضاییه در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری مطرح شده بود را تقویت کرده است.

اهمیت راهبردی بندر چابهار

گروه سیاسی: توسعه بندر چابهار نه‌تنها تامین‌کننده منافع اقتصادی و بازرگانی ایران، هند، افغانستان و آسیای میانه است، بلکه همکاری منطقه‌ای و تضمین صلح در سطح آسیای جنوبی و مرکزی را تضمین خواهد کرد. وینسنت جیمز هوپر، استادتمام رشته اقتصاد دانشکده مدیریت جهانی در دوبی، با ارسال مقاله‌ای به بررسی جایگاه و چشم‌انداز توسعه بندر چابهار در ایران پرداخته است که در ادامه می‌خوانید:
ایران و هند قراردادی ۱۰‌ساله امضا کرده‌اند که بر اساس آن، شرکت بنادر بین‌المللی هند (IPGL) بندر چابهار را توسعه خواهد داد تا امکان ترانزیت محصولات هندی از طریق ایران به افغانستان و آسیای میانه فراهم شود. این شرکت هندی، از سال ۲۰۱۶ تاکنون ۸۵ میلیون دلار در چابهار سرمایه‌گذاری کرده، هرچند تاخیر در ساخت راه‌آهن چابهار – زاهدان، پیشرفت کارها را با کندی مواجه کرده است. اما حالا قرارداد جدید، میزان سرمایه‌گذاری را تا ۳۷۰ میلیون دلار افزایش خواهد داد. بندر چابهار، واقع در جنوب شرقی ایران، برای تهران، دهلی نو و کابل اهمیت راهبردی دارد و به عنوان یکی از محورهایی عمل می‌کند که برنامه‌های اقتصادی و ژئوپلتیکی این کشورها را تسهیل خواهد کرد. توسعه چابهار، همچنین با وجود چالش‌هایی که تحریم‌های آمریکا ایجاد می‌کند، نشانه تعهد این سه کشور به گسترش ارتباطات و اقتصاد منطقه‌ای است.

منافع راهبردی و اقتصادی هند
چابهار برای هند، دروازه‌ای به‌ سوی افغانستان و آسیای میانه است؛ زیرا به عبور از پاکستان که به لحاظ ژئوپلتیکی برای دهلی مسدود است، نیازی ندارد. مسیر ایران، نه‌تنها روابط بازرگانی و اقتصادی هند با افغانستان را گسترش خواهد داد، بلکه دسترسی تجاری به کشورهای هم‌مرز در آسیای مرکزی را هم امکان‌پذیر خواهد کرد. همچنین با در نظر گرفتن اینکه چینی‌ها در حال ساخت راه‌گذر اقتصادی چین و پاکستان (CPEC) و توسعه بندر گوادر در آن کشور هستند، مسیر ایران، به هند امکان رقابت با چین را هم خواهد داد. افزون بر این، چابهار با ایجاد زیرساخت برای ترانزیت نفت ایران و منابع انرژی آسیای میانه، به امنیت انرژی در هندوستان کمک خواهد کرد. در واقع، چابهار به دهلی امکان می‌دهد که مسیرهای واردات نفت خود را تنوع ببخشد و به مسیرهای سنتی که ممکن است دستخوش تنش‌های ژئوپلتیک بشوند، وابسته نباشد.

توسعه اقتصادی و قدرت راهبردی ایران
چابهار برای ایران و به‌ویژه برای مناطق جنوب شرقی این کشور، یک ظرفیت اقتصادی محسوب می‌شود. هدف از توسعه این بندر، افزایش بازرگانی و تقویت اقتصاد مقاومتی در مواجهه با تحریم‌ها است. علاوه بر این، چابهار یکی از کانون‌های راه‌گذر بین‌المللی شمال-جنوب (INSTC) خواهد بود که می‌تواند با اتصال اروپا و روسیه به هند، نقش ایران در شبکه تجارت جهانی را پررنگ‌تر کند. این بندر، همچنین می‌تواند ابزاری برای کاهش تاثیر تحریم‌ها باشد. چابهار با تسهیل بازرگانی میان شریکان منطقه‌ای و کاهش وابستگی به مسیرهایی که می‌توانند تحت تاثیر تحریم‌ها قرار بگیرند، به ایران کمک می‌کند که فعالیت‌های پایدار اقتصادی داشته باشد و با وجود فشارهای خارجی، اهداف اقتصادی خود را دنبال کند.

ریسمان نجات افغانستان
چابهار برای افغانستان به عنوان کشوری محصور در خشکی، یک گزینه برای بازرگانی بدون وابستگی به بندرهای پاکستان ارائه می‌کند و این موضوع، بسیار مهم است؛ زیرا هزینه ترانزیت را کاهش خواهد داد و فرصت‌های اقتصادی تازه‌ای را فراهم خواهد آورد. دسترسی بهتر به بازارهای جهانی از طریق چابهار، می‌تواند صادرات و واردات را برای این کشور آسان کند و محرک توسعه اقتصادی در این کشور باشد. از سوی دیگر، ارتباط تجاری گسترده از طریق چابهار می‌تواند با درهم‌تنیدگی اقتصادی و همکاری میان افغانستان، ایران و هند، به ثبات منطقه‌ای نیز کمک فراوان کند. این به‌هم‌پیوستگی در مقیاس بزرگتر برای ثبات و توسعه سراسر منطقه ثمربخش خواهد بود.