آمادهام به پاریس، برلین و لندن سفر کنم
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه بار دیگر دیپلماسی را به اروپا پیشنهاد میکنم، گفت: پس از رایزنیهای اخیرم در مسکو و پکن، آمادهام تا گام اول را با سفر به پاریس، برلین و لندن بردارم. پیش از آغاز گفتوگوی غیرمستقیم با آمریکا نیز آماده این کار بودم، اما سه کشور اروپایی نخواستند. سید عباس عراقچی در مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: روابط ایران با سه کشور اروپایی (فرانسه، آلمان، بریتانیا) در سال های اخیر فراز و نشیبهایی داشته است. چه بخواهیم چه نخواهیم، این روابط در حال حاضر در وضعیت نشیب است. چرا؟ هر طرف روایت خاص خود را دارد. به نظر من، سرزنش کردن کاری بیهوده است. آنچه که اهمیت دارد این است که وضعیت کنونی برای هر دو طرف باخت - باخت است. وی تاکید کرد: سپتامبر گذشته در نیویورک، زمانی که با وزرای امور خارجه سه کشور و دیگر همتایان اروپایی دیدار کردم، پیشنهاد گفتوگو دادم. گفتم بیایید به جای تقابل، همکاری را انتخاب کنیم، نه فقط در موضوع هستهای، بلکه در هر زمینه دیگری که منافع و نگرانیهای مشترک داریم. متأسفانه آنها راه سخت را انتخاب کردند.
بازسازی غزه باید بر اساس طرح عربی اسلامی صورت گیرد
رئیس جمهور مصر تاکید کرد بازسازی نوار غزه باید بر اساس طرح عربی اسلامی بدون کوچاندن مردم غزه صورت بگیرد. «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر دیروز جمعه به مناسبت چهل و سومین سالروز آزادسازی شبه جزیره سینای مصر گفت: جنگ مستمر در نوار غزه همه چیز را ویران کرده و منجر به کشته شدن دهها هزار نفر شده و یک فاجعه انسانی شرم آور را به وجود آورده که در تاریخ ثبت خواهد شد. طبق گزارش تلویزیون العربی، السیسی تاکید کرد: بازسازی نوار غزه باید بر اساس طرح عربی اسلامی بدون کوچاندن مردم غزه صورت گیرد. وی تاکید کرد: صلح عادلانه و فراگیر تنها با تشکیل کشور مستقل فلسطین بر اساس قطعنامههای بینالمللی ممکن است. مصر همانطور که در طول تاریخ نشان داده است یک سد مستحکم در برابر تلاشها برای از بین بردن مسئله فلسطین است. رئیس جمهور مصر گفت: ما از همان آغاز به طور قاطعانه با کوچاندن فلسطینیها به خارج از سرزمین خود مخالفت کردیم. موضع ما ثابت است و ما خواهان آتش بس در نوار غزه، آزادی اسرا و ورود کمکها شدیم.
رهبر انقلاب در مراسم عزاداری شهادت امام صادق (ع) مطرح کردند
درس ائمه، درس منطق و استدلال است
گروه سیاسی: حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی، در مراسم عزاداری شهادت حضرت امام جعفر صادق علیهالسلام که پنجشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ برگزار شد، تاکید کردند: خط ائمه، خط ایستادگی و استقامت است و درس ائمه، درس منطق و استدلال به شمار میرود.
به گزارش «تجارت»، رهبر انقلاب در ادامه تاکید کردند: در زمان امام صادق (علیه الصلاة والسّلام) در تقدیر الهی ــ و نه در قضای محتوم الهی ــ بنا بوده یک تحّولی اتّفاق بیفتد به نفع ائمّهی هدی (علیهم السّلام). این را در روایات متعدّدی که وارد شده، انسان میفهمد. یک روایت از حضرت صادق (علیه السّلام) است که میفرماید که «اِنّ اللهَ قَدّرَ هذا الاَمرَ فی سَنَةِ سَبعین».(۱) خدای متعال این امر را، یعنی امر امامت را ــ امامتِ به معنای واقعی را ــ در تقدیر خودش برای سال ۷۰ هجری گذاشته بود.
ایشان افزودند: ببینید؛ وقتی که امام حسن مجتبی صلح کردند با معاویه، یک عدّهای میآمدند گله میکردند و اعتراض میکردند. حضرت میفرمودند که: «ما تَدری لَعَلَّه فِتنَةٌ لَکُم وَ مَتاعٌ الی حین»؛ این تا یک وقتی است، این موقّت است. یعنی در کلمات امام حسن مجتبی (علیه السّلام) اشاره شده به اینکه این حادثه، این تسلّط کفر و نفاق، بنا نیست دائمی باشد؛ در تقدیر الهی این موقّت است. تا کی؟ تا سال ۷۰. یعنی طبق همین روایت، سال ۷۰ هجری بنا است هر کس از اهلبیت در قید حیات است، قیام کند و حکومت را به دست بگیرد، و امامت واقعی تحقّق پیدا کند.
مقام معظم رهبری در بخش دیگری تاکید کردند: یا در یک روایت دیگر باز همین زراره ــ چون زراره ساکن کوفه بود ــ پیغام میدهد به حضرت صادق (علیه السّلام) و عرض میکند که یکی از دوستان ما از شیعیان مقروض شده و طلبکارها دنبالش هستند. او هم برای اینکه پول ندارد، گذاشته از شهر رفته، آواره شده. اگر این قضیّه، یعنی قضیهی خلافت، تا همین یکی دو سال بنا است انجام بگیرد ــ در روایت، هذا الأمردارد؛ [یعنی] اگر این قضیّه بنا است همین یکی دو سال انجام بگیرد ــ خب این [شخص] باشد تا شما بیایی سر کار، و قضایا حل میشود؛ امّا اگر طولانی است، رفقا پول جمع کنند و قرض او را بدهند. (۳) یعنی کسی مثل زراره منتظر بوده که در همین یکی دو ساله مسئله تمام بشود. اینکه شما میبینید میآیند خدمت حضرت صادق و مدام میگویند آقا، چرا قیام نمیکنید، [چرا] قیام نمیکنید، ناشی از این است که منتظرند؛ [یعنی] یک چیزی شنفتهاند، یک مطلبی به گوششان رسیده.
رهبر افزودند: بعد دنبالهی همان روایت که [سال] ۱۴۰ را معیّن فرمود، فرمود: شما افشا کردید، خدا عقب انداخت. یعنی اگر شیعیان دهنشان قرص بود و افشا نمیکردند، شاید همان وقت قضیّه تمام میشد؛ و شما ببینید تاریخ چقدر تغییر پیدا میکرد! اصلاً مسیر بشر یک مسیر دیگری میشد و امروز دنیا، دنیای دیگری بود. یعنی کوتاهیهای ما، یک جا دهنلقّیمان، یک جا کمک نکردنمان، یک جا اعتراض کردن بیخودیمان، یک جا صبر نکردنمان، یک جا تحلیل غلطی که از اوضاع میکنیم، گاهی تأثیر میگذارد ــ [آن هم] تأثیرات تاریخی ــ یعنی اینجور مسیر را عوض میکند؛ لذا خیلی باید مراقبت کرد. و البتّه زندگی امام صادق (علیه السّلام) زندگی فوقالعادهای است، زندگی عجیبی است، زندگی موفّقی است از لحاظ اشاعهی احکام الهی و روایات فراوانی که از آن بزرگوار و اصحاب ایشان داریم. البتّه این چهار هزار شاگردی که [برای حضرت] نقل میشود، شنونده خیال میکند که حضرت یک درسی شروع میکردند، چهار هزار نفر آنجا مینشستند؛ این [جور] نیست. در طول عمر این بزرگوار چهار هزار نفر از ایشان روایت کردهاند ــ آنطور که حالا در آن کتاب هست ــ ایشان چهار هزار نفر راوی دارند؛ چهار هزار شاگرد به این معنا است؛ نهاینکه حالا چهار هزار نفر مینشستند پای درس ایشان و ایشان درس میدادند.
توقف احداث مجتمع پتروشیمی میانکاله با حکم پزشکیان
پس از گزارش رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره فعالیتهای مجدد برای احداث مجتمع پتروشیمی در منطقه حساس میانکاله، رئیسجمهور در جلسه هیئت دولت ضمن دستور فوری توقف عملیات، بر برخورد قانونی و پیگیری قضایی خاطیان تأکید کرد. این اقدام با واکنش مثبت کارشناسان و فعالان محیط زیست مواجه شده و نشاندهنده اراده قاطع دولت در حفاظت از محیط زیست و توسعه پایدار است. در جلسه صبح چهارشنبه سوم اردیبهشت ۱۴۰۴ هیئت دولت، شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، گزارشی مفصل از آخرین وضعیت پروژه احداث پتروشیمی در منطقه میانکاله ارائه داد. وی خاطرنشان کرد که با وجود حساسیتهای زیستمحیطی این منطقه که در فهرست ذخایر سازمان جهانی یونسکو به ثبت رسیده، تلاشهایی برای راهاندازی مجدد این مجتمع صنعتی آغاز شده است که تهدید بزرگی برای اکوسیستم منطقه دارد. پزشکیان پس از شنیدن این گزارش، بلافاصله با استاندار مازندران تماس گرفت و دستور توقف هرگونه عملیات ساخت و ساز در این پروژه را صادر کرد.
گروه سیاسی: در شرایطی که روز چهارشنبه (3 اردیبهشت) نخستین گامها در جهت آغاز مذاکرات فنی میان ایران و آمریکا در مسقط پایتخت کشور عمان برداشته شده، به نظر میرسد همه چیز برای حصول یک توافق بزرگ مهیا است. عراقچی و ویتکاف نیز دیروز جمعه عازم عمان شدند تا دور سوم گفتوگوها را امروز شنبه (6 اردیبهشت) مدیریت کنند. به گزارش «تجارت»، بیش از هر موضوع دیگری این اظهارات دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا است که کانون توجهات را به سوی خود جلب کرده است. ترامپ با وجود اصرار بر طرح دوگانه جنگ یا صلح در اظهاراتش، با صراحت تمام از امکان حصول توافق و صلح سخن میگوید. او حتی بر خلاف برخی از اعضای کابینه تندرو خود، موضعی نسبتا نرم را در قبال ایران اتخاذ کرده و حتی از دیدار با مسئولان سیاسی ارشد کشورمان نیز استقبال کرده است. این روند همزمان با پالسهای مثبت مخابره شده از میز مذاکرات بیش از پیش خوشبینیها را نسبت به احتمال حصول توافق افزایش داده است.
آمادگی کامل ترامپ برای توافق با ایران
دونالد ترامپ که با طرح وعدههای بزرگ در رابطه با پایان دادن به جنگ اوکراین و جنگ غزه به قدرت رسید، در میدان عملا با ناکامی بزرگ مواجه شد و حالا به نظر میرسد بخش عمده تمرکز خود را بر صلح با ایران معطوف کرده، تا از این طریق به نوعی برای خود ادعاده حیثیت کند. در همین چارچوب، رئیسجمهور ایالات متحده در مصاحبه خود با مجله تایم گفت: «فکر میکنم که با ایران به توافق خواهیم رسید» و افزود که «هیچکس بجز من نمیتوانست این کار را انجام دهد!» ترامپ در پاسخ به این پرسش که آیا برای دیدار با «مسعود پزشکیان» یا رهبر انقلاب ایران آمادگی و تمایل دارد، گفت: «حتماً.» رئیسجمهور آمریکا همچنین این ادعا را که مانع از اقدام نظامی رژیم صهیونیستی علیه تاسیسات هستهای ایران شده، تکذیب کرد و گفت: «من جلویشان را نگرفتم، بلکه از تسهیل شرایط خودداری کردم، چون باور داریم میتوانیم توافق کنیم، امیدوارم که بتوانیم.» اظهارات اخیر ترامپ در شرایطی ابراز میشود که اخیرا رئیس جمهور آمریکا در جریان دیدار خود با «یوناس گار اشتوره» نخست وزیر نروژ در حضور خبرنگاران گفت: «بهخاطر پیمان ابراهیم، سزاوار جایزه صلح نوبل هستم.» ترامپ همچنین در پاسخ به سوالی درباره ایران گفت: «در حوزه ایران، پیشرفتهای بسیار خوبی داشتیم. دیدارهای بسیار جدی با آنها داشتیم. همه چیز به خوبی پیش میرود. فقط ۲ گزینه وجود دارد.» او در اظهاراتی تهدیدآمیز علیه ایران ادعا کرد: «گزینه دوم، گزینه خوبی نیست.» رئیس جمهور آمریکا تأکید کرد: «اما در حوزه رسیدن به توافق با ایران، بسیار خوب پیش میرویم.» او مجددا در تهدیدی علیه ایران ادعا کرد: «در صورت رسیدن به تصمیمهای مهم، جانهای بسیاری نجات خواهند یافت.» اظهارات ترامپ به وضوح نشان میدهد که او از نظر فردی و روانشناختی به شدت به سوی صلح با ایران گرایش دارد. او بسیار مشتاق است که پس از صلح با ایران که به معنای تاریخسازیای بزرگ خواهد بود، بتواند جایزه صلح نوبل را دریافت کرده و همچون یک سیاستمدار بزرگ در تاریخ جهان از او یاد شود.
تداوم جنجالها در رابطه با ایران در کابینه ترامپ
دو دستگی در مواضع آمریکاییها در قبال توافق با ایران همچنان در مقام یک مساله غامض باقی مانده است. «استیو ویتکاف»، نماینده ویژه آمریکا، اظهاراتی متناقض درباره پیشرفت مذاکرات با جمهوری اسلامی بیان کرده است. او ابتدا در ۱۵ آوریل اعلام کرد که آمریکا آماده است غنیسازی اورانیوم توسط ایران برای اهداف غیرنظامی و با نظارت را بپذیرد، اما بعداً آن را پس گرفت. این تغییر ناگهانی در پیامرسانی، به گفته کارشناسان، نشان از درگیری بزرگتری در پشت صحنه دارد؛ درگیری میان تندروهایی که خواهان برچیدن کامل برنامه هستهای ایران هستند و مقامات محتاطتری که گزینه دیپلماتیک با غنیسازی محدود و تحت نظارت را ترجیح میدهند. دیلی کالر نوشت: دولت ترامپ اخیراً از برنامهاش برای مهار بلندپروازیهای هستهای ایران عقبنشینی کرده است، ابتدا دیدگاهی شبیه به دوران اوباما در خصوص غنیسازی اتخاذ کرد و سپس ناگهان به رویکردی با تحمل صفر نسبت به این موضوع روی آورد. این سیگنالهای متضاد از سوی ویتکاف طی تنها دو روز، به گفته کارشناسان، نشاندهنده نزاع گستردهتری در درون دولت ترامپ است بین محافظهکاران مداخلهگرا و آنهایی که به خویشتنداری گرایش دارند. منابعی در داخل دولت به نیویورک تایمز گفتهاند که ترامپ ماه گذشته از حمله نظامی به ایران صرفنظر کرد، چرا که برخی از مقامات ارشد دولتش از جمله معاون رئیسجمهور «جیدی ونس»، وزیر دفاع «پیت هگست»، و مدیر اطلاعات ملی «تولسی گابارد» طرفدار دیپلماسی بودند.
ابهام در اظهارات روبیو درباره توافق با ایران
در آستانه آغاز دور سوم مذاکرات با ایران، اخیرا مارکو روبیو درباره نحوه توافق با ایران اظهاراتی جنجالی را به زبان آورد. با وجود سکوت بسیاری از مقامات آمریکایی از جمله «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه و مذاکره کننده ارشد ترامپ برای پیگیری دیپلماسی با ایران، «مارکو روبیو» وزیر خارجه آمریکا که به داشتن تفکرات تند و جنگطلبانه علیه ایران مشهور است، در اظهاراتی ادعا کرد که «ایران میتواند برنامه هستهای صلح آمیز داشته باشد. اما باید مواد غنی شده خود را وارد کند.
با وجود عقبنشینی روبیو از اظهارات پیشین مقامات تندرو دولت ترامپ از جمله «مایک والتز» مشاور امنیت ملی کاخ سفید مبنی بر «برچیده شدن کامل تأسیسات هستهای ایران»، اظهارات او نشان دهنده این است که واشنگتن بهدنبال تبدیل برنامه هستهای ایران به مدلی مشابه برنامه هستهای امارات متحده عربی است. در همین راستا، نشریه آمریکایی «والاستریتژورنال» با اشاره به اظهارات روبیو نوشت: «سخنان اخیر روبیو از آمادگی دولت ترامپ برای همکاری با ایران حکایت دارد. دولت ترامپ آماده است تا به ایران اجازه دهد برنامه هستهای صلحآمیز وابسته به واردات اورانیوم غنیشده را داشته باشد.»
نگرانی شدید تلآویو از پیشرفت مذاکرات با ایران
همزمان با پیشرفت ویژه در مذاکرات ایران و آمریکا، اسرائیل بهشدت نگران است که ایالات متحده در آستانه دستیابی به یک «توافق بد» با ایران باشد؛ توافقی که به باور تلآویو، شرایط حیاتی و اعلامشده اسرائیل برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای را تأمین نمیکند. دولت فعلی ایالات متحده مصمم است که نشان دهد میتواند به توافقی قویتر دست یابد. کارشناسان آمریکایی دستور داده شدهاند که چارچوبی برای محدودیتها و مکانیسمهای نظارتی قابل اجرایی که ایران باید به آن پایبند باشد، آماده کنند تا توانایی غنیسازی با درجه نظامی را در بلندمدت از بین ببرند. مقامات اسرائیلی معتقدند مذاکراتی که به دستور ترامپ با ایران و به رهبری فرستاده ویژهاش استیو ویتکاف در جریان است، «بسیار بسیار پیشرفته» است. اسرائیل میگوید ایالات متحده در مورد مسائل کلیدی و مشخص، اطلاعات کافی در اختیار اسرائیل قرار نمیدهد، با وجود آنکه گفتوگوهای مستمری میان ویتکاف و وزیر امور استراتژیک اسرائیل، در جریان است. در حقیقت، نهادهای امنیتی اسرائیل همچنان نگرانی زیادی درباره مسیر مذاکرات دارند. از یک طرف، ایالات متحده به طور علنی اعلام میکند که ایران به سلاحهای هستهای دست نخواهد یافت، اما در عین حال، گزارش ها میگوید که پیشرفت واقعی در جهت دستیابی به یک توافق هستهای در حال انجام است که به طرز عمیقی نگرانکنندهای است.
گروه سیاسی: امام جمعه مسجد مکی با انتقاد از اتفاق اخیر خواستار برخورد با افراد تندرو حاضر در صدا و سیما شد.
به گزارش «تجارت»، مولوی عبدالحمید امام جمعه مسجد مکی اظهار داشت: اقدامات مدیران صدا و سیما در برخورد سریع با عوامل اهانت اخیر مایه تسکین است. از مردم می خواهم احساسات خود را کنترل کنند. نباید تعصبات مردم تحریک شود.
ماجرا از چه قرار بود؟
اظهارات اخیر مولوی عبدالحمید در شرایطی ابراز میشود که اخیرا توهین به مقدسات اهل تسنن در برنامه «سیمای خانواده» شبکه یک صداوسیما، موجی از واکنشهای تند علما، فعالان رسانهای و مقامات را به دنبال داشت. روز چهارشنبه سوم اردیبهشت، بخش ضبطشدهای از برنامه «سیمای خانواده» از شبکه یک سیما پخش شد که در آن مطالبی توهینآمیز نسبت به عقاید اهل سنت مطرح شد. این اقدام که در قالب یک آیتم ضبطشده و بدون مناسبت خاصی پخش شد، موجی از اعتراضات اجتماعی، مذهبی و سیاسی را به همراه داشت و از سوی اقشار مختلف مردم و علمای اهل سنت محکوم شد.
برخورد جدی و قاطعانه با خاطیان
در پی پخش این آیتم مدیر شبکه یک عزل و به دستور دادستان تهران ۴ نفر از عوامل اصلی پخش این برنامه با دستور قضایی بازداشت شدند. همچنین پرونده قضایی تشکیل شده و تحقیقات تا رسیدن به نتیجه نهایی ادامه خواهد داشت. همچنین، معاونت سیما در پی خطای صورت گرفته در برنامه «سیمای خانواده» شبکه یک سیما اطلاعیهای صادر کرد و به موجب آن مدیر این شبکه تلویزیونی نیز کنار گذاشته شد.
در اطلاعیه روابط عمومی معاونت سیما تصریح شده، رسانه ملی به ویژه سیمای جمهوری اسلامی در ماههای اخیر برنامههای متعددی در راستای تقویت وحدت امت اسلامی تولید و پخش کرده که برخی از آنها مورد توجه تودههای میلیونی در کشورهای مختلف اسلامی قرار گرفت. اولویت موکد رسانه ملی حفظ وحدت و احترام به همه پیروان مذاهب اسلامی است. خطای نابخشودنی و مشکوک صورت گرفته در برنامه روز چهارشنبه سیمای خانواده شبکه یک سیما از لحظه بروز با حساسیت بالا و اقدام سریع و قاطع معاونت سیما و مرکز صیانت و حفاظت سازمان دنبال شد و علاوه بر حذف فوری ویدئوی مذکور از سکوهای تلوبیون و سپهر وابسته به سازمان صدا و سیما، بلافاصله در تماس با مقام قضایی برای 8 نفر از عوامل و متخلفین اعلامجرم و این افراد به دستگاه قضایی معرفی شدند. همچنین مدیر گروه تولید مربوطه و مدیر پخش شبکه یک سیما از سمت خود عزل شدند. با دستور رئیس سازمان همچنین کمیتهای متشکل از مرکز صیانت و حفاظت سازمان، معاونت سیما، معاونت حقوقی و اداره کل بازرسی سازمان به فوریت برای بررسی و پیگیری این موضوع تشکیل شده است و تحقیقات برای شناسایی بقیه عوامل احتمالی ادامه دارد.
در سطحی دیگر، پیمان جبلی رئیس سازمان صداوسیما به توهین به مقدسات اهل سنت در سیمای خانواده واکنش نشان داد. پیمان جبلی در صفحه ویراستی خود نوشت: «فتنه افکنی در جامعه اسلامی هیچ مدافعی در بین مسلمانان واقعی اعم از شیعه و سنی ندارد. در شرایطی که حماسه غزه عالی ترین جلوه های همبستگی و خون شریکی بین سنی و شیعه را به نمایش گذاشته است و نصرالله و نیلفروشان و سنوار پرچم اتحاد اسلامی را بالاتر از همه دورانها به اهتزاز درآورده اند.»
جبلی همچنین در واکنشی دیگر تاکید کرد: «خطای جهله افراطی نابخشودنی است. تشیع انگلیسی رسواتر و حقیرتر از آن است که بتواند مطامع اربابان مستکبر خود را محقق کند. به هموطنان عزیز سنی و شیعه اطمینان می دهم فرزندان ملت در رسانه ملی ریشه فتنه را کور خواهند کرد.»
گروه سیاسی: سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه گفت: دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، به درستی معتقد است که دستیابی به توافق در مورد اوکراین نزدیک است و مسکو برای آن آماده است. لاوروف به سیبیاس گفت: «رئیس جمهور ایالات متحده به درستی به این معتقد است و من فکر میکنم که ما در مسیر درستی حرکت میکنیم. بیانیه رئیس جمهور (آمریکا) به توافق اشاره دارد و ما آماده رسیدن به توافق هستیم. اما هنوز نکات خاص و عناصری از این توافق وجود دارد که باید به دقت تنظیم شوند و ما دقیقاً مشغول همین فرآیند هستیم.» به گزارش «تجارت»، هفته گذشته، ترامپ گفت که اگر هر یک از طرفین درگیری اوکراین مذاکرات صلح را متوقف کنند، واشنگتن کنارهگیری خواهد کرد. بعداً، او ابراز امیدواری کرد که روسیه و اوکراین در هفته آینده به توافق برسند. لاوروف همچنین معتقد است ترامپ «تنها رهبر روی زمین» است که ریشههای بحران اوکراین را درک میکند. وزیر خارجه روسیه در برنامه خبری «روبرو با ملت» گفت: «رئیس جمهور ترامپ احتمالاً تنها رهبر روی زمین است که لزوم رسیدگی به ریشههای این وضعیت را تشخیص میدهد.» لاوروف خاطرنشان کرد ترامپ همچنین اشتباه بودن تلاشها برای عضویت اوکراین در ناتو را درک میکند. وی در پاسخ به این سوال که آیا دیدار بین ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ، روز جمعه برگزار خواهد شد و آیا میتوان انتظار داشت که طی روزهای آتی توافقی در مورد اوکراین حاصل شود، گفت که تماسها با طرف آمریکایی در مورد اوکراین ادامه دارد. همزمان با اظهارات لاوروف، «کر استارمر»، نخست وزیر انگلیس در اظهاراتی که از سوی روزنامه «تلگراف» انتشار یافت عنوان کرد: «برای اروپا به رغم اختلافاتی که با ایالات متحده دارد این غیر ممکن است که روابط امنیتی خود را با واشنگتن کنار بگذارد.» استارمر تصریح کرد: «کسان زیادی تاکید میکنند که ما باید مسیر مشترک اروپا و آمریکا را کنار گذاشته و گام در یک مسیر صرفا اروپایی بگذاریم. من فکر میکنم که چنین تفکری اصولا هم از جنبه مساله اوکراین و هم از جنبه مسائل عمومیتر اشتباه است.» از سوی دیگر روزنامه انگلیسی دیگری گزارش کرد لندن که از چند ماه قبل به همراه فرانسه ایده اعزام سربازان خارجی تحت عناوین مختلف اعم از «نیروی صلحبان»، «نیروی بازدارنده» یا «نیروی اطمینانبخش» به اوکراین را مطرح کرده بود به احتمال زیاد از این طرح صرف نظر میکند. روزنامه «تایمز» به نقل از منابع بریتانیایی نوشت انگلیس احتمالا از ایده مشترک با فرانسه با محوریت فرستادن هزاران سرباز به اوکراین به خاطر بالا بودن بیش از حد ریسکهای چنین طرحی صرف نظر میکند. طبق این گزارش یک منبع دخیل در مذاکراتی که اخیرا این ۲ کشور در چارچوبی تشکیل شده به موازات ائتلاف ناتو تحت عنوان «ائتلاف مشتاقان» با هدف جذب دیگر حامیان اوکراین به مشارکت در اعزام سربازان خارجی به این کشور انجام دادند، گفت: «ریسکها بیش از حد بالا هستند و نیروها برای انجام چنین وظیفهای ناکافی هستند. این دیدگاهی بوده که بریتانیا همیشه داشته. این فرانسه بود که خواستار یک رویکرد قدرتمندتر بود.»