ناترازی انرژی مانع ارتقاء بهرهوری شده است
رئیس انجمن سنگ ایران اعلام کرد: در شرایطی که سه روز در هفته با قطع برق و گاز مواجه هستیم، چگونه میتوانیم از تولیدکننده انتظار ارتقای بهرهوری و رقابتپذیری را داشته باشیم. بهرام شکوری رئیس انجمن سنگ ایران باشاره به تحقق شعار سال با عنوان «سرمایهگذاری برای تولید» اظهار داشت: کشور ما از هر جهت ظرفیت سرمایهگذاری دارد به گونهای که معدن و مس میتواند جایگزین نفت شود. وی افزود: باید بسترهای لازم برای فعالیت بخش خصوصی فراهم شود و با کاهش تصدیگریها در بخش دولتی، به مالکیت بخش خصوصی احترام بگذاریم. رئیس انجمن سنگ ایران با اشاره به اینکه الحاق ایران به گروه ویژه اقدام مالی (FATF) منجر به توسعه صادرات و واردات میشود، گفت: دولت چهاردهم در تلاش برای رفع موانع از مسیر و پیوستن به این گروه است تا با توسعه روابط ایران با سایر کشورها و حل مشکلات بانکی تجار، گام بزرگی در این زمینه برداشته شود. شکوی ادامه داد: با پیوستن به افای تی اف محدودیتی را برای ممنوعیت صادرات و تعامل با دنیا نخواهیم داشت و مسیر سرمایه گذاریهای داخلی و خارجی در کشورمان فراهم میشود.
صادرات ایران به ازبکستان کاهش یافت
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ازبکستان گفت: صادرات ایران به ازبکستان در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ کاهش داشته است، این کاهش البته چشمگیر نبوده اما آنچه سببساز آن شده قوانین صادراتی ایران است. موسی آقایی، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ازبکستان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا شرحی از آخرین وضعیت تجارت دو کشور ارائه کرد و گفت: روابط ایران و ازبکستان از نظر سیاسی و اقتصادی در سطح مطلوبی قرار دارد و تاکنون ۱۲۰ تاجر ازبکی برای حضور در اکسپوی ۲۰۲۵ ایران ثبتنام کردهاند، علاوه بر این کمیسیون مشترک ایران و ازبکستان نیز قرار است ۲۵ اردیبهشت ماه در تهران برگزار شود و احتمال زیادی وجود دارد که در این رویداد موضوع برقراری تجارت ترجیحی میان دو کشور نهایی شود با این حال اما صادرات ایران به ازبکستان در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ کاهش داشته این کاهش البته چشمگیر نبوده اما آنچه سببساز آن شده قوانین صادراتی ایران است. وی افزود: بخش زیادی از تجارت ایران و ازبکستان را صادرات ایران به این کشور تشکیل میدهد و از مجموع ارزش ۵۰۰ میلیون دلاری که سالانه از تجارت طرفین حاصل میشود تنها حدود ۱۷۰ میلیون دلار آن شامل واردات ازبکستان به ایران است.
همه آیفونهای اپل در هند تولید میشوند
اپل قصد دارد تا سال آینده، مونتاژ همه آیفونهای فروخته شده در آمریکا را به هند منتقل کند و به دلیل افزایش خصومتهای تجاری میان پکن و واشنگتن، از چین فاصله بگیرد. ایسنا به نقل از روزنامه فایننشال تایمز نوشت: این اقدام، احتمالا بیشتر و سریعتر از آنچه سرمایهگذاران پیشبینی میکنند، صورت خواهد گرفت و هدف، تامین کل بیش از ۶۰ میلیون دستگاه آیفون فروخته شده سالانه در آمریکا از هند تا پایان سال ۲۰۲۶ است. این هدف مستلزم دو برابر شدن تولید آیفون در هند در مدت اندکی بیش از یک سال است که بسیار کمتر از زمانی است که اپل برای توسعه خط تولید خود در چین صرف کرد و به مدت حدود دو دهه، سرمایهگذاری سنگین در این کشور انجام داد. اپل، به چین به عنوان یک پایگاه تولیدی، به شدت وابسته است و چندین محصول خود را از طریق تولیدکنندگان قراردادی مانند فاکسکان، در این کشور تولید میکند. اما این وابستگی، اپل را در برابر تعرفههای تجاری سنگین که توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، علیه دومین اقتصاد بزرگ جهان تحمیل شده، آسیبپذیر کرده است. اپل در اوایل آوریل و پس از آغاز جنگ تجاری مجدد با چین، به سرعت، محمولههای آیفون را از هند به آمریکا منتقل کرد. هر چند ترامپ، واردات لوازم الکترونیکی از چین را از تعرفهها معاف کرد، اما تصریح کرد که این اقدام موقتی است و واردات لوازم الکترونیکی، مشمول تعرفه جداگانه خواهد شد. ترامپ، تعرفههای ۱۴۵ درصدی را روی واردات کالا از چین تحمیل کرد و چین نیز با اعمال تعرفه ۱۲۵ درصدی، مقابله کرد. نگرانیها از پیامدهای این تعرفهها بر اپل، باعث ریزش ۷۰۰ میلیارد دلار از ارزش بازار این غول فناوری شد. بر اساس گزارش اینوستینگ، اپل از طریق تولیدکنندگان قراردادی مانند فاکسکان و تاتا الکترونیکس، ظرفیت تولید خود را در هند، پیوسته افزایش داده است. این تلاشها در سالهای اخیر، بهویژه پس از اینکه این شرکت با برخی اختلالات تولید در چین مواجه شد، شتاب گرفت. این شرکت همچنین به دلیل بدتر شدن روابط چین با آمریکا، با تفحص فزاینده پکن مواجه است. اما اپل همچنان بخش عمدهای از آیفونهای پرچمدار خود را در چین تولید میکند.
مجوز کارگزاری گمرک سه روزه صادر شد
گمرک جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد مجوزهای مربوط به کارگزاری گمرکی در درگاه ملی مجوزها بارگذاری شده و در کمتر از سه روز از ثبت نام در این درگاه، مجوز این فعالیت صادر میشود. مجوز کارگزاری گمرکی برای پذیرفتهشدگان آزمون اخذ کارت کارگزاری گمرکی پس از ثبتنام در درگاه ملی مجوزها در کمتر از ٣ روز صادر شد. آنگونه که گمرک ایران اعلام کرده در آزمون اخذ پروانه کارگزاری گمرکی سال ١۴٠٣، تعداد ۶ هزار و ۸۶۹ نفر شرکت کردند که از این تعداد ۸۸۳ نفر پذیرفته شدند. آزمون اخذ پروانه کارگزاری گمرکی در سال ۱۴۰۳ به طور همزمان در ١۴ مرکز استان برگزار شد. شایان ذکر است آزمون تخصصی اخذ پروانه کارگزاری گمرکی سال ۱۴۰۳ در اجرای بخش دهم قانون امور گمرکی و بند «ج» ماده ۱۹۱ آییننامه اجرایی این قانون و در راستای اجرای قانون تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار، با همکاری سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور در ۵ بهمن ۱۴۰۳ برگزار شد.
قیمت مصوب مرغ هفته آینده اعلام میشود
دبیر انجمن کشتارگاهها و صنایع بسته بندی طیور گفت: قیمت مصوب مرغ هفته آینده اعلام میشود. مهدی یوسف خانی دبیرانجمن کشتارگاه ها و صنایع بستهبندی طیور کشور از ثبات نسبی قیمت مرغ در بازار خبر داد و گفت: قیمت کنونی هر کیلو مرغ زنده ۶۰ هزارتومان و مرغ گرم ۹۰ هزارتومان است. وی با بیان اینکه مشکلی در عرضه مرغ نداریم، افزود: در حال حاضر با مازاد عرضه بیش از تقاضا در بازار روبرو هستیم و شرایط قیمت به نفع مصرفکننده است. یوسفخانی درباره آینده بازار مرغ بیان کرد: با توجه به افزایش حجم تولید و عرضه پیشبینی میشود که نوسان خاصی تا پایان ماه در بازار رخ ندهد.
رشد ۱۶ درصدی تجارت ایران و روسیه
وزیر انرژی روسیه از رشد چشمگیر روابط اقتصادی میان دو کشور خبر داد و نقش کمیسیون مشترک را در تعمیق این همکاریها کلیدی دانست. به گزارش تجارت به نقل از مهر، سرگئی تیسیلیوف روز پنجم اردیبهشتماه 1404 در نشست محدود هجدهمین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه با ابراز خرسندی از حضور هیئت ایرانی در مسکو اظهار کرد: با کمال افتخار، مقدم شما و هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران را گرامی میدارم. وی با اشاره به ترکیب گسترده هیئت ایرانی متشکل از بیش از ۶۰ شرکتکننده، افزود: این حضور پرشمار، نشانه دیگری از عمق گفتوگوی دوجانبه و تعهد متقابل به توسعه همکاریهای جامع است.
گروه صنعت و تجارت: سرپرست معاونت خدمات تجاری سازمان توسعه تجارت گفت: از آنجا که حدود ۹۵ درصد تجارت ایران با افریقا را صادرات کشور ما به این قاره تشکیل میدهد در تجارت با افریقا رویکرد جدیدی مبتنی بر افزایش تعامل با هدف رشد و ماندگاری تجارت اتخاذ شده است. به گزارش تجارت به نقل از ایلنا، محمدصادق قنادزاده، سرپرست معاونت خدمات تجاری سازمان توسعه تجارت از رویکرد جدید ایران در تجارت با افریقا خبر داد و گفت: افریقا سالانه ۱۵۰۰ میلیارد دلار با جهان تجارت دارد اما سهم ایران از این رقم ناچیز است؛ مهمترین مشکل ایران در تجارت با افریقا دارد و آنچه سبب کوچک بودن ارقام تجاری میشود یکسویه بودن این تجارت است تا جایی که حدود ۹۵ درصد این تجارت را صادرات کالاهای ایرانی به این قاره تشکیل میدهد و این مدل تجارت ماندگار نیست. وی افزود: بر همین اساس در ارتباط با افریقا بر چهار حوزه پتروشیمی، معدن و صنایع معدنی، سلامت، کشاورزی و صنایع غذایی متمرکز هستیم زیرا ایران و افریقا در این حوزهها غنی هستند، افریقا در زمینه کشاورزی یکی از بهترین منابع تامینکننده کالاهای اساسی، غلات و نهاده، گوشت و از این قبیل است این قاره همچنین یکی از بهترین سرزمینها بر کشت فراسرزمینی به شمار میآید و ایران از این پتانسیلها غافل است و در مقابل میتوانیم ماشینآلات و ادوات، فناوری و محصولات نهایی کشاورزی به افریقا صادر کنیم. قنادزاده از افریقا با عنوان یک کارگاه ساختوساز یاد و اظهار کرد: در سال ۲۰۲۱ بیشتر از ۳۲۰ میلیارد دلار پروژه خدمات فنی مهندسی در این قاره احصا شده است و این حاکی از پتانسیل جذابی برای صادرات خدمات فنی و مهندسی از ایران به شرط حل مسائلی همچون صدور ضمانتنامه برای شرکتها است. سرپرست معاونت خدمات تجاری سازمان توسعه تجارت ادامه داد: بیشترین ذخایر معدنی استحصال نشده جهان در آفریقا قرار دارد در حالی که ایران برای کارخانههای فولادی خود نیاز به مواد اولیه دارد در مقابل ساختوساز و صنایع در افریقا رو به رشد است و آنها نیاز به محصولات نیمهخام صنعت فولاد ایران مانند انواع شمش و میلگرد دارند. در نتیجه در هر یک از حوزههای مذکور اینگونه برنامهریزی شده که مبادله کالا صورت بگیرد و تعامل برقرار باشد و این رویه کشورهایی است که در تجارت با افریقا موفق عمل کردهاند، با این رویه تجارت ایران با آفریقا رشد میکند و ماندگار میماند. وی خاطرنشان کرد: روابط تجاری ما با آفریقا تنها به کشورهای کنیا و تانزانیا محدود نمیشود و ایران با افریقای جنوبی، غنا، الجزایر و نیجریه هم این رابطه را دارد و با وجودی که خط کشتیرانی از بنادر ایران به غرب افریقا برقرار نیست اما کالاهای ایرانی به غرب این قاره بیشتر از شرق صادر میشود البته این صادرات به واسطه کشورهای ثالثی مانند امارات و ترکیه صورت میگیرد که طبیعتا هزینه تجارت را بالا میبرد با این حال اکنون هم ایرانیها در غرب افریقا سرمایهگذاریهای بزرگی انجام دادهاند. قنادزاده در پاسخ به اینکه توسعه تجارت ایران با افریقا با توجه به ضعف زیرساختهای حملونقل یک پروژه طولانیمدت تلقی میشود، گفت: اگر بلندمدت از نظر شما زمانی نزدیک به یک دهه است، این طور نیست و در صورتی که زیرساختهایی مانند حمل و نقل و مبادلات پولی بانکی فراهم شود تحقق این امر بیش از دو سال زمان نمیبرد.