جزئیات مذاکرات را با متحدان درمیان میگذاریم
دبیر شورای عالی امنیت ملی در دیدار وزیر خارجه چین گفت که ایران در مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا، اصول و مواضع روشنی دارد و همواره متحدان راهبردی خود را در جریان این مذاکرات قرار میدهد. «علی اکبر احمدیان» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی و «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین در حاشیه اجلاس امنیتی بریکس در برزیل دیدار و گفتوگو کردند. احمدیان در این دیدار گفت: ایران در مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا، اصول و مواضع روشنی دارد و همواره متحدان راهبردی خود را در جریان این مذاکرات قرار میدهد. دبیر شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: چین همواره شریک مهم سیاسی و اقتصادی برای تهران بوده و بنا داریم این روابط راهبردی را ارتقا دهیم. احمدیان به شرایط حاکم بر روابط بین الملل اشاره کرد و گفت: همکاری تهران-پکن، میتواند یکجانبهگرایی در عرصه بینالملل را به چالش بکشد و منافع بلندمدت ملتها را تضمین کند. در این دیدار وانگیی نیز گفت: پکن همواره از مواضع اصولی ایران در منطقه و مذاکرات حمایت میکند و آماده است روابط اقتصادی خود با تهران را بیش از پیش گسترش دهد.
دوران بزن در رو تمام شده است
وزیر خارجه پیشین ایران با اشاره به پاسخهای نظامی ایران به حملات تجاوزکارانه آمریکا و رژیم صهیونیستی، گفت: دوران بزن در رو تمام شده است. «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه پیشین جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه و طی سخنانی در «همایش بزرگداشت روز ملی خلیج فارس؛ خلیج فارس در پرتو تحولات منطقهای و بینالمللی»، با اشاره به حادثه بندر شهید رجایی اظهار داشت: با خانوادههای قربانیان این حادثه و مردم هرمزگان، همه ایران همدرد است و تمام ایران عزادار بندرعباس است. ظریف در ادامه با اشاره به نگاه تهدیدمحور شرایط و ضرورت تبدیل به نگاه فرصتمحور گفت: تمام حکومتهای ایران در پی دستیابی به امنیت ایران بودند. ما برای به دست آوردن آنچه در جنگ اول ایران و روس از دست داده بودیم، جنگ دوم را در دوران قاجار شروع کردیم. هدف این بود امنیت ملی ایران تامین شود و سرزمینهای ازدسترفته احیا شود. چون براساس واقعبینی نبود، نتیجه این شد که مقدار بیشتری از سرزمین ایران را از دست دادیم. وی تصریح کرد: هدف در این جنگها، ترکمانچای یا گلستان، تامین امنیت ملی ایران بود. اشتباهاتی شد اما ترکمانچای به جای اینکه سقوط ایران را ببیند، مرز ایران را جابهجا کرد.
فرصت 100 روزه آمریکا
به صلح اوکراین-روسیه
معاون ترامپ در مصاحبهای با شبکه خبری فاکس نیوز گفت آمریکا آماده است تا ۱۰۰ روز دیگر را برای میانجیگری صلح بین روسیه و اوکراین صرف کند. جی.دی.ونس معاون دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در این مصاحبه با شبکه خبری فاکس نیوز همچنین گفت ایالات متحده با ترغیب هر دو طرف به ارائه ایدههای خود برای حل مناقشه، پیشرفت کرده است. وی با اشاره به نخستین ۱۰۰ روز دولت ترامپ افزود: «این نخستین گام ما بوده است. ما پیشنهاد توافق صلح بین روسیه و اوکراین را مطرح کردهایم و داریم سخت بر روی ۱۰۰ روز دوم کار میکنیم و تلاشمان، نزدیک کردن دو طرف درگیری اوکراین است.» معاون رئیس جمهور آمریکا خاطرنشان کرد که قبل از دخالت دولت ترامپ، مسکو و کییف «نه با یکدیگر و نه با طرف ثالث صحبت هم نمیکردند. آنها فقط میجنگیدند.» وی در ادامه مصاحبه خود با اشاره به شکاف بسیار بزرگی بین آنچه روسها میخواهند و آنچه اوکراینیها میخواهند، افزود: «اکنون کار دیپلماسی تلاش برای نزدیکتر کردن این دو طرف است.»
حمایت قاطع عراق
از گفتوگو میان ایران و آمریکا
نخستوزیر عراق تاکید کرد بغداد روابط متمایزی با ایران و ایالات متحده دارد و گفتوگو میان آنها را گامی مهم میداند. «محمد شیاع السودانی» نخستوزیر عراق، در مصاحبهای تلویزیونی با اشاره به مذاکرات غیر مستقیم میان ایران و آمریکا اظهار داشت: موفقیت مذاکرات میان ایران و آمریکا نه تنها بر کشورهای منطقه، بلکه بر عراق نیز که به دلیل روابط پرتنش میان دو کشور با چالشهایی روبهرو بوده است، تاثیر خواهد گذاشت. وی ادامه داد: ما روابط متمایزی با ایران و ایالات متحده داریم و گفتوگو میان آنها را گامی مهم میدانیم.
آمریکا و اوکراین توافق معدنی را امضا کردند
آمریکا و اوکراین توافق معدنی امضا کردند که طبق آن، دو کشور در سود حاصل از فروش مواد معدنی اوکراین شریک خواهند شد. «یولیا سویریدنکو» وزیر اقتصاد اوکراین و «اسکات بسنت» وزیر خزانهداری آمریکا پس از ماهها مذاکره و تنش میان دو کشور بر سر قراردادی در زمینه منابع معدنی اوکراین، سرانجام آن را امضا کردند. وزیر اقتصاد اوکراین در پی امضای این قرارداد با واشنگتن گفت که دو طرف توافقنامه تأسیس «صندوق سرمایهگذاری بازسازی ایالات متحده-اوکراین» را امضا کردهاند. به گفته او، طبق این توافق، تمام منابع معدنی همچنان جزو اموال اوکراین باقی میمانند و این موضوع در توافقنامه قید شده است. همچنین صندوق سرمایهگذاری بر اساس سهم ۵۰/۵۰ ایجاد میشود. اوکراین و ایالات متحده به طور مشترک این صندوق را مدیریت خواهند کرد و هیچ یک از طرفین حق رأی کنترلی نخواهند داشت. سویریدنکو افزود: این توافقنامه شامل تغییراتی در فرآیندهای خصوصیسازی یا مدیریت شرکتهای دولتی نمیشود و آنها همچنان متعلق به اوکراین خواهند بود. از اینرو، شرکتهایی مانند Ukrnafta یا Energoatom همچنان دولتی باقی خواهند ماند.
احتمال کاندیداتوری
نمایندگان زن برای نایب رئیسی مجلس
یکی از اعضای فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه در انتخابات سال دوم هیئت رئیسه، برای جایگاههای دبیری و ناظران چند نفر از نمایندگان زن اعلام کاندیداتوری خواهند کرد، گفت: فکر کنم که برای جایگاه نایب رئیسی نیز کاندیداهایی از نمایندگان زن داشته باشیم. بهشید برخوردار با اشاره به برگزاری انتخابات هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در خرداد ماه سال جاری با بیان اینکه «نمایندگان زن حتما در این انتخابات چندین کاندیدا دارند»، اظهار کرد: در انتخابات سال دوم هیئت رئیسه، علاوه بر اینکه برای جایگاههای دبیری و ناظران چند نفر از نمایندگان زن اعلام کاندیداتوری خواهند کرد، فکر کنم که برای جایگاه نایب رئیسی هم کاندیداهایی از نمایندگان زن داشته باشیم. وی درباره اهمیت حضور زنان در ترکیب هیئت رئیسه مجلس نیز اظهار کرد: این حضور میتواند در پیگیری بهتر موضوعات مربوط به حیطه زنان خیلی موثر باشد.
واکنش مدودف به توافق
معدنی آمریکا و اوکراین
معاون شورای امنیت روسیه با اشاره به توافق معدنی آمریکا و اوکراین گفت: ترامپ سرانجام مقامات کییف را تحت فشار قرار داد تا از منابع معدنی خود برای پرداخت کمکهای نظامی استفاده کنند. «دیمیتری مدودف» معاون شورای امنیت روسیه پنج شنبه با انتشار پیامی که در کانال تلگرامی او قرار گرفته است به توافق معدنی امضا شده میان ایالات متحده و اوکراین که مدت ها انتظار آن می رفت، واکنش نشان داد. اوکراین و ایالات متحده پس از مدتها مذاکره و تنش سرانجام روز چهارشنبه توافق معدنی را که بر اساس آن، دو کشور در سود حاصل از فروش مواد معدنی اوکراین شریک خواهند شد، امضا کردند.
حملات آمریکا به مناطق مختلف یمن
در ادامه حملات جنگندههای آمریکایی به یمن، وزارت بهداشت این کشور از تلفاتی در این حملات خبر داد. وزارت بهداشت یمن اعلام کرد: سه شهروند در حمله هوایی آمریکا به منطقه عصر در جنوب غربی صنعا زخمی شدند. طبق گزارش المیادین، جنگندههای آمریکایی به مناطقی در صنعا، پایتخت یمن و استان الجوف حمله کردند.
گروه سیاسی: مذاکرات ایران و آمریکا به تعویق میافتد؛ همزمان تحریمهای جدیدی از سوی آمریکا علیه ایران اعمال میشود و دونالد ترامپ، رئیس کاخ سفید، تمامی خریداران نفت ایران را به اعمال تحریمهای ثانویه تهدید میکند. تنها یک روز بعد از برکناری مایک والتز، چهره تندرو و ضدایرانی از سمت مشاور امنیت ملی دولت آمریکا، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا طی اظهاراتی نسبتا شدیداللحن خواستار پایان غنیسازی اتمی از سوی ایران میشود. در این بین نکته مهم این است که تمامی این رویدادها تنها در فاصله چند روز از زمان در نظر گرفته شده برای دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا اتفاق میافتد.
به گزارش «تجارت»، به نظر میرسد دونالد ترامپ همزمان با گرایش ویژه به مذاکره و سازش با ایران، قصد دارد از تمامی ابزارهایش برای به کرسی نشاندن خواستههایش بهره میگیرد. یعنی همزمان با گرایش به مذاکره، تحریم و افزایش فشار اعمال خواهد شد. به نظر میرسد بازی تاج و تخت ترامپ با ایران به واپسین مراحل خود نزدیک میشود. بازیای که به طور حتم فراز و فرودهای زیادی خواهد داشت و سرانجام آن را تنها میتوان در مذاکرات آتی مشاهده کرد.
ادعاهای عجیب واشنگتن پیرامون تعویق مذاکرات
در شرایطی که قرار بود، دور چهارم گفتوگوهای ایران و آمریکا به صورت غیرمستقیم در روز شنبه (۳ می / 13 اردیبهشت) در رم برگزار شود، شاهد تعویق گفتوگوها بودیم. هر چند «بدر بن حمد آل البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان دلیل تعویق دور چهارم گفتوگوهای ایران و آمریکا دلایل لجستیکی اعلام کرده اما به نظر میرسد باید به علتهای ورای این ادعا اشاره داشت. در ارتباط با این موضوع، تمی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با اشاره به عقب افتادن دور چهارم گفتوگوهای ایران و آمریکا تاکید کرد: « آمریکا هرگز آمادگی خود برای شرکت در گفتوگوهای روز شنبه را اعلام نکرد. اما زمان و محل برگزاری دور تازه گفتوگوهای ایران بهزودی مشخص خواهد شد. این ادعای بروس در شرایطی مطرح شد که منابع آمریکایی همچون «والاستریتژورنال»، «آکسیوس» و «نیویورکتایمز» به نقل از مقامات آمریکایی گزارش کرده بودند که واشنگتن با برگزاری گفتوگوها در روز شنبه موافقت کرده است. همزمان «مایک والتز» مشاور امنیت ملی برکنار شده کاخ سفید، عصر پنج شنبه اظهار داشت: «ایران باید متوجه شود که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا آماده توافق درباره برنامه هستهای ایران است. ویتکاف منتظر است تا تهران به میز مذاکرات بازگردد.» اظهارات عجیب بروس و والتز در شرایط مطرح شدند که ایران از مذاکرات غیرمستقیم خود با آمریکا خارج نشده و شنبه گذشته، پس از برگزاری سومین دور از گفتوگوهای غیرمستقیم، وزیر خارجه عمان اعلام کرد شنبه آینده دور چهارم گفتوگوها برگزار میشود.
متعاقب این اظهارات «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: ما به همراه طرفهای عمانی و آمریکایی، تصمیم گرفتیم دور چهارم مذاکرات را به دلایل تدارکاتی و فنی به تعویق بیندازیم. وی تصریح کرد: از طرف ایران، هیچ تغییری در عزم ما برای دستیابی به یک راهحل مذاکراتی ایجاد نشده است.
تحریمها و تهدیدات جدید همزمان با تاکید بر گرایش به مذاکره
با نگاه به تحریکات جدید آمریکا در آستانه برگزاری دور چهارم مذاکرات، تا حدود زیادی میتوان به علت تعویق مذاکرات پی برد. در سطح ابتدایی، «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا عصر چهارشنبه از تصمیم این کشور برای اعمال تحریمهای تازه علیه ایران خبر داد. روبیو اعلام کرد که دولت ایالات متحده تحریمهایی را علیه هفت نهاد و ۲ کشتی که ادعا میشود در تجارت فرآوردههای نفتی ایران دست داشتهاند، اعمال کرده است. همزمان با این تحریمها، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا شامگاه پنج شنبه به تهدیدات تازه علیه ایران روی آورد. رئیس جمهور آمریکا با اشاره به تصمیم خود برای وضع تحریمهای جدید علیه نفت ایران، تهدید کرد هر کشوری که از ایران نفت بخرد حق تجارت با آمریکا را نخواهد داشت. همزمان با اظهارات ترامپ، ، «پیت هگست» وزیر دفاع آمریکا بدون اشاره به شکستهای واشنگتن در تحقق نیافتن اهدافش در یمن، طی پیامی در شبکه اجتماعی ایکس مدعی حمایت ایران از انصارالله یمن شد و تهدید کرد که ایران هزینه این کار خود را خواهد پرداخت.
مجموع این تهدیدات و تحریمها به وضوح نشان میدهد که واشنگتن قصد دارد از تمامی ابزارهای سیاسی، اقتصادی و تبلیغاتی خود برای در تنگنا قرار دادن ایران قبل از انجام دور چهارم مذاکرات بهره بگیرد. به نظر میرسد هدف نهایی آنها نیز این است که در نهایت تهران بخش بزرگی از خواستههای آنها را بپذیرد.
اظهارات مخرب روبیو درباره پایان غنیسازی ایران و بازرسی از مراکز هستهای و نظامی
واپسین قطعه از پازل تشدید فشار بر ایران در آستانه آغاز دور چهارم مذاکرات را میتوان به اظهارات مارکو روبیو وزیر امور خارجه آمریکا مشاهده کرد. روبیو، در گفتوگو با فاکس نیوز درباره برنامه هستهای ایران گفت: اگر ایران خواستار یک برنامه صلحآمیز غیرنظامی و نیروگاه اتمی است، راهش این است که مانند دیگر کشورها چند رآکتور ساخته شود و اورانیوم غنی شده را برای سوخت رسانی به این رآکتورها وارد کند. او گفت: دهها کشور در جهان این کار را انجام میدهند تنها کشورهایی که در جهان غنیسازی اورانیوم انجام میدهند، کشورهایی هستند که اورانیوم غنیسازی میکنند.
روبیو در ادامه این گفتوگو بیان کرد: ایرانیها میگویند سلاح هستهای نمیخواهند اما اساسا از ما میخواهند تنها کشور غیرهستهای باشند که اورانیوم غنیسازی میکند. از سوی دیگر، سطح غنیسازی آنها هم با اهداف صلحآمیز متناسب نیست؛ اگر توان غنیسازی ۳.۶۷ درصد را داشته باشید، در مدت چند هفته به غنیسازی ۲۰ درصد، ۶۰ درصد و بعد ۹۰ درصدی که برای سلاح نیاز است دست پیدا میکنید. روبیو گفت: ایران فقط باید بگوید که ما توافق میکنیم دیگر غنیسازی انجام ندهیم، میخواهیم رآکتور هستهای داشته باشیم چون به انرژی اتمی نیاز داریم و اورانیوم غنی شده را وارد میکنیم. این فرصتی است که از آن استفاده کنند و بهترین فرصت آنها خواهد بود. روبیو در پاسخ به اینکه آیا آمریکا میخواهد از بازرسان آمریکایی برای متوقف کردن غنیسازی در ایران استفاده شود و آیا از نظر او ایران با آن موافقت خواهد کرد، گفت: نمیتوان گفت که بهکل به بازرسان آمریکایی اجازه نمیدهیم. اگر واقعا قصد جلوگیری از یک برنامه هستهای وجود داشته باشد، اگر واقعا، سلاح اتمی نمیسازید، پس باید درهای تمام تاسیسات خود را باز کنید. روبیو با ادعایی درباره برنامه هستهای ایران گفت: یکی از نقضهای توافق هستهای دولت اوباما این بود که اجازه بازرسی از تاسیسات نظامی وجود نداشت. موضوع این است که اگر ساختن یک سلاح نظامی وجود داشته باشد، احتمالا در یک تاسیسات نظامی ساخته میشود. در گذشته ثابت شد که ایران یک برنامه نظامی مخفی داشته است. به نظرم اگر ایران میخواهد بگوید علاقهای به تسلیحات اتمی ندارد باید بگوید فقط خواستار انرژی هستهای صلحآمیز است و نباید نگران بازرسیها، از جمله از سوی بازرسان آمریکایی باشد.
اظهارات روبیو در شرایطی مطرح میشود که مقامهای ایران تاکید کردهاند تولید و بهکارگیری تسلیحات اتمی جایی در دکترین دفاعی ایران ندارد. علاوه بر این، آژانس بینالمللی انرژی اتمی که برنامه هستهای ایران تحت یکی از سختگیرانهترین برنامههای نظارتی و راستیآزمایی آن قرار دارد، تا کنون این ادعا را در گزارشهای فنی متعدد خود اثبات یا تایید نکرده است.
گروه سیاسی: شامگاه پنجشنبه (11 اردیبهشت) رسانههای آمریکایی در خبری مهم اعلام کردند که مایک والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و الکس وانگ، معاون او، بهزودی سمتهای خود را ترک خواهند کرد. طبق گزارش سیبیاس نیوز، والتز و «دیگر مقامات ارشد دولت» استعفا ندادهاند، بلکه توسط ترامپ اخراج شدهاند. روزنامه والاستریتژورنال نیز نوشت دلیل اصلی اخراج والتز، رسوایی مربوط به سیگنالگیت و انتشار گفتوگوهای خصوصی مقامات ارشد دولتی درباره حمله به یمن است.
به گزارش «تجارت»، پس از انتشار این اخبار، دونالد ترامپ» با انتشار بیانیهای، گزارشهای منتشر شده درباره برکناری «مایک والتز» مشاور امنیت ملی کاخ سفید را تأیید کرد. او در «تروث سوشال» نوشت: «با کمال افتخار اعلام میکنم که مایک والتز را به عنوان سفیر بعدی ایالات متحده در سازمان ملل متحد معرفی خواهم کرد. در این میان، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، به عنوان مشاور امنیت ملی خدمت خواهد کرد و در عین حال رهبری قوی خود را در وزارت امور خارجه ادامه خواهد داد.» همزمان با تایید خبر برکناری والتز و سپردن یک پست جدید به او، گمانهزنیها پیرامون احتمال انتخاب استیون ویتکاف به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید مطرح شد. تحولات اخیر در درون کاخ سفید، در شرایطی صورت گرفت که طی هفتههای اخیر اخبار زیادی پیرامون تشتت آرا درون دولت آمریکا و اختلاف میانهروها با تندروهای نوکان مطرح شده بود. با تمام این تفاسیر، «تجارت» به منظور بررسی این تغییر مهم در کابینه دولت آمریکا با علی بیگدلی، کارشناس مسائل آمریکا و استاد دانشگاه گفتوگو داشته است.
برکناری والتز در جهت محدود کردن قدرت نوکانها در دولت بود
علی بیگدلی در ارتباط با برکنار مایک والتز از سمت مشاور امنیت ملی کاخ سفید اظهار داشت: «تغییر اخیر را میتوان مشابه اتفاقات دولت اول ترامپ مورد ارزیابی قرار داد. در دولت نخست، ترامپ چند نفر مهم را در کابینه کنار گذاشت که مهمترین آنها جان بولتون بود. تغییر اخیر در کابینه هم به صورت روشن، تلاشی برای کنار گذاشتن مهرههای نوکانها در دولت است. نومحافظهکاران یک جریان بسیار متعصب، بیگانهستیز، ضد اسلام و در دسته مسیحیان انجیلی قرار دارند. برخی حتی آنها را مسیحیان یهودی مینامند. آنها به شدت ایرانستیز بوده و علاقه وافری به تهاجم نظامی علیه ایران دارند. در جبهه مقابل این جریان افرادی همچون جیدی ونس و مارکو روبیو قرار دارند که چندان با رویکرد تهاجمی و افراطی این گروه موافق نیستند.»
وی افزود: «هر چند مارکو روبیو، مواضعی نسبتا تند را علیه ایران اتخاذ میکند اما در عمل به هیچ عنوان مخالف یا موافق انجام حمله نظامی نیست. در چند وقت اخیر نیز منازعه میان این دو جریان در دولت افزایش پیدا کرده بود که عملا ترامپ با برکنار کردن والتز نشان داد که در دسته میانهروها قرار دارد و از مذاکره و توافق با ایران حمایت میکند.»
ترامپ در صدد کنترل و مهار تندروها در درون دولت است
این کارشناس مسائل آمریکا در بخشی دیگر از اظهارات خود پیرامون تاثیر برکناری والتز اظهار داشت: «هر چند ترامپ میتواند نوکانها را کنترل یا محدود کند اما آنها قابل حذف نیستند. آنها با لابیهای یهودی نشست و برخاست دارند و به آسانی قابل کنار گذاشتن نیستند. این جریان بر خلاف دوره اول ترامپ بیشتر وارد کابینه شده بودند و در عرصه عینی نیز آمریکا را به سمت برخورد نظامی با ایران سوق داده بودند. به طور حتم ترامپ از این به بعد با نوکانها و تندروها در درون دولت خود با احتیاط بیشتر برخورد خواهد کرد.»
مشاور امنیت ملی شدن ویتکاف خبر خوبی برای ایران خواهد بود
این استاد دانشگاه در بخشی دیگر از اظهارات خود با اشاره به مطرح شدن نام استیون ویتکاف به عنوان مشاور امنیت ملی جدید کاخ سفید، تاکید کرد: «ویتکاف مطلقا تجربه سیاسی ندارد اما از دوستان نزدیک و مورد اعتماد ترامپ در عرصه تجارت است. تا کنون ویتکاف بسیار خوب کار کرده و طرفدار مذاکره و صلح در مسائل مختلف است. اگر ویتکاف به عنوان جانشین والتز برگزیده شود، عملا خبر بسیار خوبی برای ایران خواهد بود. اما باید توجه داشت در صورت پذیرش این منصب، مذاکره کننده ارشد آمریکا در گفتوگوهای مسقط نیز تغییر خواهد کرد. لذا مساله اساسی برای ما این است که در صورت پذیرش منصب مشاور امنیت ملی از سوی ویتکاف، چه کسی و با چه مواضعی جانشین او خواهد شد.»
خروج والتز از دولت مسیر توافق ترامپ و ایران را هموارتر میکند
علی بیگدلی در بخش پایانی اظهارات خود تاکید کرد: «اظهارات جدید مارکو روبیو درباره ضرورت پایان غنیسازی در ایران را نمیتوان چندان جدید تلقی کرد. حرفهای او بیشتر نوعی لفاظی سیاسی بوده که تاثیر چندانی بر مذاکرات نمیگذارد. واقعیت امر این است که ترامپ با گذشت 100 روز نتوانسته کارنامه موفقی داشته باشد. بسیاری از طرفداران پروپا قرص حزب جمهوری خواه، از او انتقاد میکنند. حمله نظامی آمریکا به ایران عملا زمینه را برای تضعیف هر چه بیشتر ترامپ مهیا خواهد کرد. در صورت شکست سیاستهای ترامپ، احتمال تضعیف بزرگ جمهوریخواهان وجود دارد؛ بهگونهای که شاید تا 10 دوره دیگر نیز دیگر آنها برنده انتخابات نشوند. رئیسجمهور آمریکا بر خلاف وعدههایش نتوانست در کوتاه مدت به جنگ اوکراین و غزه پایان دهد. لذا او اکنون به توافق ایران به عنوان یک دستاورد و یک برگ برنده نیاز دارد. در سوی مقابل، ایران نیز نیاز مبرمی به توافق دارد. ما باید انعطافپذیری بیشتری داشته باشیم. در مسیر مذاکرات اختلافات و فرازونشیبهایی را خواهیم داشت اما باید امیدوار بود که مذاکرات به نتیجه برسد.»