برای حل مشکلات شرکتهای نفتی کمک میکنیم
رئیس جمهور اتصال شرکتهای حوزه نفت، گاز و پتروشیمی به دانشگاههای برجسته کشور را ضروری و یک رویداد برد-برد دانست و گفت: چنین اتصالی موجب کمک متقابل دانشگاهها و این شرکتها به یکدیگر میشود و از یک سو نخبگان دانشگاهی با واقعیات این حوزه مواجه و درگیر میشوند و از سوی دیگر میتوانند با تکیه بر دانش خود برای حل مشکلات راهحل ارائه کنند.
وی با اشاره به توانمندیهای شرکتهای نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی کشور خاطرنشان کرد: اگر حلقههای مختلف فعالیت در این زمینه را به شکل صحیح بهم متصل کرده و ساختار کاملی ایجاد کنیم، این شرکتها با سرعت بیشتری توسعه یافته و محصولاتی با کیفیت بهتر تولید میکنند.
وی همچنین اتصال شرکتهای حوزه نفت، گاز و پتروشیمی به دانشگاههای برجسته کشور را ضروری و یک رویداد برد-برد دانست و گفت: چنین اتصالی موجب کمک متقابل دانشگاهها و این شرکتها به یکدیگر میشود و از یک سو نخبگان دانشگاهی با واقعیات این حوزه مواجه و درگیر میشوند و از سوی دیگر میتوانند با تکیه بر دانش خود برای حل مشکلات راهحل ارائه کنند. رئیس جمهور تاکید کرد: دولت با همه توان به حل مشکلات شرکتهای حوزه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی کمک میکند.
«رابرت پرووست» رهبر جدید کاتولیکهای جهان شد
«رابرت پرووست» فردی آمریکایی پاپ جدید و رهبر جدید کاتولیکهای جهان شد.
به گزارش ایسنا،برای انتخاب جانشین «پاپ فرانسیس» رهبر کاتولیکهای جهان که حدود دو هفته پیش در ۸۸ سالگی درگذشت، کاردینالها در روندی محرمانه، تا زمان بلند شدن دود سفید بر فراز کلیسای سیستین در واتیکان به رایگیری پرداختند.
طبق گزارش شبکه آمریکایی «سی ان ان» در همین راستا، کاردینالها از چهارشنبه ساعت ۱۶:۳۰ به وقت محلی در کلیسای سیستین بهصورت محرمانه گردهم آمدند و رأیگیری را آغاز کردند. در نهایت پس از برگزاری 2 دوره رأی گیری، شامگاه پنجشنبه، «رابرت پرووست» بهعنوان پاپ جدید انتخاب و او، رهبر جدید کاتولیکهای جهان شد.
رابرت پرووست دویست و شصت و هفتمین پاپ واتیکان خواهد بود که رهبری جامعه ۱.۴ میلیارد نفری کاتولیکهای جهان را بر عهده خواهد داشت.
او اولین پاپ آمریکایی در تاریخ کلیسای کاتولیک است.
نام او از این پس پاپ «لئو چهاردهم» خواهد بود.
هاآرتص: طرح گسترش جنگ در نوار غزه قبل از آغاز شکست خورده است
روزنامه عبری اذعان کرد که گسترش جنگ رژیم صهیونیستی در نوار غزه بیفایده است و قبل از آنکه آغاز شود شکست خواهد خورد. به گزارش ایسنا، روزنامه هاآرتص در مقاله خود نوشت که سرانجام عملیات «ارابههای گدعون» (عملیات نظامی برای گسترش جنگ در نوار غزه) از قبل شکست خواهد بود و اهداف خود را محقق نخواهد کرد و هیچ گونه مشروعیتی ندارد چه در میان تعداد زیادی از اسرائیلیها و چه در تمام جهان. این عملیات باید قبل از آنکه آغاز شود متوقف شود.
«یانیو کوبوفیتس» خبرنگار امور نظامی هاآرتص گفت: در دستور عملیاتی که به فرماندهان ارتش در این هفته ارائه شده آزادی اسرا در ردیف پایین لیست اهداف قرار دارد. آزادی اسرا هدف واقعی جنگ نیست. این امر نگرانیهایی را درباره وعدههایی که رئیس ستاد ارتش و سخنگوی ارتش در روزهای اخیر دادند ایجاد میکند. زمانی که آزادی اسرا در پایین لیست اهداف باشد این جنگ مشروعیت خود را از دست میدهد.
این روزنامه نوشت: آزادی اسرا تنها از طریق معامله با حماس ممکن است و عملیات گسترش جنگ در غزه به آزادی آنها منجر نمیشود بلکه فورا جان آنها را در معرض خطر قرار میدهد. حمام خونین در غزه حتی قبل از آغاز عملیات افزایش مییابد. ارتش اسرائیل از چند روز پیش ۱۰۷ نفر را در غزه به قتل رسانده که از جمله آنها ۳۲ آواره هستند که پناهگاه موقتی را در مدرسهای در البریج یافتند. ۹ تن از این آوارگان کودک بودند. جنگ اسرائیل بیفایده و بدون حد و مرز اخلاقی یا قانونی است. باید دولت و ارتش فورا جنگ را متوقف کنند و از طریق یک معامله اسرا را آزاد کنند.
ریابکوف: حفظ معاهده «استارت جدید» وابسته به تغییر سیاستهای آمریکا است
معاون وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد بدون تغییر یافتن سیاستهای ایالات متحده نسبت به کشورش چشم اندازی برای حفظ معاهده کنترل تسلیحاتی «استارت جدید» وجود نخواهد داشت. به گزارش ایسنا، «سرگئی ریابکوف»، معاون وزیر امور خارجه روسیه امروز (جمعه) خاطرنشان کرد اگر تغییر چشمگیری در سیاست آمریکا نسبت به روسیه وجود نداشته باشد در آن صورت هیچ گونه چشماندازی برای حفظ معاهده «استارت جدید» (پیمان جدید کاهش تسلیحات استراتژیک) میان مسکو و واشنگتن وجود نخواهد داشت.
ریابکوف به خبرنگاران بیان داشت: «ما اساسا معتقدیم تا زمانی که تغییرات اساسی در جهت بهتر شدن سیاست واشنگتن نسبت به روسیه به وجود نیاید، هیچ چشماندازی برای حفظ این معاهده خاص وجود نخواهد داشت.» ریابکوف همچنین تصریح کرد گمانهزنیهای اخیر درباره مذاکرات واشنگتن و مسکو در مورد از سرگیری ارسال گاز روسیه به اروپا را تایید نمیکند. خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه به نقل از منابع مطلع به موضوع گزارش داد مقامهای ایالات متحده و روسیه مذاکراتی در مورد نحوه کمک آمریکا به ازسرگیری فروش گاز روسیه به اروپا داشتهاند. ریابکوف به خبرنگاران بیان داشت: «من نمیتوانم چنین چیزی را تایید کنم. موضوعات اقتصادی در تماسهای ما ذکر میشوند اما موضوع اصلی امروز این نیست. مسائل کلیدی، متفاوت هستند.» این مقام بلندپایه وزارت امور خارجه روسیه مذاکرات مسکو و واشنگتن پیرامون مسائل اقتصادی را مردود ندانست اما تاکید کرد که این مسائل در حال حاضر در مرحله «بررسی» قرار دارند. به گفته ریابکوف به زودی رایزنیهای جدیدی بین ۲ کشور بر سر عادیسازی فعالیت هیاتهای دیپلماتیک آنها انجام خواهد شد اما هنوز تاریخی برای آن تعیین نشده است. به گزارش خبرگزاری «تاس»، ریابکوف به خبرنگاران با تایید برگزار شدن این رایزنیها بین طرفین گفت: «هنوز تاریخی برای آن تعیین نشده است. اما تفاهم بر سر ضروری بودن تماسها وجود دارد. این مسیر اساسا موثر واقع شده و پیشرفت به وجود آمده و باید که تقویت بشود.»
انبیسی: ترامپ بهدنبال راه فرار از جنگ پرهزینه با یمن بود
به گفته دو مقام آمریکایی که در جریان جزئیات مالی قرار دارند، حملات به یمن هرگز ضربهای فلجکننده به انصارالله وارد نکرد اما از ماه مارس تاکنون بیش از یک میلیارد دلار برای آمریکا هزینه داشته است که این مبلغ شامل هزاران بمب و موشک مورد استفاده در حملات، هفت پهپاد ساقطشده و ۲ جنگنده غرقشده میشود.
به گزارش ایسنا، پس از هفتهها عملیات نظامی آمریکا، ارتش یمن همچنان توانایی حمله به اهدافی فراتر از این کشور را حفظ کرده و این هفته حتی حملهای علیه فرودگاه بینالمللی اصلی رژیم صهیونیستی انجام داد اما توافق غافلگیرکنندهای که ترامپ روز سهشنبه اعلام کرد ممکن است فعلا به عنوان پایان موفقیتآمیز عملیات تلقی شود.
مطابق با این توافق، آمریکا در ازای توقف حملات ارتش یمن به کشتیهای آمریکایی، از حمله به یمن دست میکشد.
به نوشته انبیسی نیوز، تا این لحظه مشخص نیست که این توافق چگونه حاصل شده، چه مدت دوام خواهد آورد و در بلندمدت چه معنایی برای درگیریای که چند هفته پس از عملیات طوفانالاقصی در اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، دارد.
طبق گفته ۲ مقام آمریکایی این توافق با میانجیگری از سوی دولت عمان حاصل شده و فقط مربوط به کشتیهای آمریکایی است. انتظار میرود ارتش یمن همچنان به حملات علیه رژیم صهیونیستی و کشتیهای کشورهای دیگر ادامه دهند.
یکی از مقامات آمریکایی آشنا با عملیات نظامی علیه یمن گفت: «دولت ترامپ به وضوح به دنبال راهی برای خروج از این عملیات علیه حوثیها بود.» وزارت دفاع آمریکا تاکنون اظهارنظری در اینباره نکرده است.
گروه سیاسی:وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: استخدام یک فرقه منحرف توسط نتانیاهو برای انتشار اطلاعات مثلا ترسناک، نشانه کمال استیصال است.به گزارش تجارت، سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در شبکه اجتماعی ایکس در واکنش به ادعاهای فاکس نیوز در خصوص کشف تأسیسات هستهای مخفی در ایران، نوشت: با شروع مجدد گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا، «تصاویر ترسناک ماهوارهای» بیشتری خیلی دقیق و حساب شده در حال انتشار هستند.
وی افزود: نتانیاهو، که به عنوان یک کارشکن مخرب دیگر آبرویی برایش نمانده، در ادامه سیاست «تعیین تکلیف برای ترامپ» رو به سوی همه نوچههای قدیم و جدید خود آورده است.
عراقچی ادامه داد: او این بار، نوکران دونپایه ایرانی صدام را به کار گرفته است. دستمزد آنها ممکن است کم باشد ولی استخدام یک فرقه منحرف تنها نشانه کمال استیصال است.وبگاه آکسیوس به گزارش منابع مطلع گزارش داد که دور چهارم مذاکرات هستهای میان ایران و آمریکا قرار است روز یکشنبه در شهر مسقط، پایتخت عمان، برگزار شود.طبق این گزارش «این گفتوگوها در حالی انجام میشود که تنشها میان دو طرف همچنان ادامه دارد و همزمان، اختلافات میان واشنگتن و تلآویو بر سر نحوه مواجهه با ایران و تحولات منطقه تشدید شده است».
آکسیوس نوشت که قرار است عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، سرپرستی هیأت ایرانی را در این مذاکرات برعهده داشته باشد. در طرف مقابل، استیو ویتکوف، نماینده ویژه کاخ سفید، ریاست هیأت آمریکایی را بهعهده دارد.در ادامه گزارش آکسیوس آمده است: «این مذاکرات در حالی برگزار میشود که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، روز پنجشنبه در کاخ سفید بهصورت غیرعلنی با ران درمر، وزیر امور راهبردی اسرائیل و از افراد نزدیک به بنیامین نتانیاهو، دیدار و درباره موضوع ایران گفتوگو کرده است. به گفته منابع آگاه، این دیدار به نگرانی تلآویو از رویکرد دیپلماتیک ترامپ در قبال تهران اختصاص داشته است».
این وبسایت آمریکایی در ادامه نوشت: «ترامپ در این دیدار تأکید کرده که در تلاش است بدون توسل به نیروی نظامی، به توافقی با ایران دست یابد. این موضع با نگاه نتانیاهو که خواهان بررسی گزینه نظامی است، مغایرت دارد».آکسیوس افزود: «اختلاف میان واشنگتن و تلآویو پس از آن شدت گرفت که دولت ترامپ هفته گذشته بهطور ناگهانی از توافق آتشبس با جنبش انصارالله یمن خبر داد، در حالی که مقامات اسرائیلی پیشاپیش در جریان این تصمیم قرار نگرفته بودند. این آتشبس ساعاتی پس از آن اعلام شد که اسرائیل بهدنبال حمله پهپادی به فرودگاه بینالمللی تلآویو، چند بندر و فرودگاه در یمن را هدف قرار داده بود».از سوی دیگر، گفتوگوها درباره آتشبس در غزه نیز همزمان در جریان است. اسرائیل اعلام کرده که پایان سفر ترامپ به منطقه را ضربالاجل برای دستیابی به توافقی در غزه تعیین کرده و در صورت عدم توافق، تهدید به انجام عملیاتی گسترده برای اشغال کامل نوار غزه کرده است. در همین راستا، نمایندگان آمریکا با میانجیگری قطر و مصر، تلاش دارند حماس را برای آزادی شماری از گروگانها در برابر آتشبس موقت متقاعد کنند. اما حماس همچنان بر شرط پایان کامل جنگ برای آزادی تمامی اسرا تأکید دارد.
گفتنی است ترامپ از روز دوشنبه سفر خود به منطقه را با بازدید از عربستان سعودی، قطر و امارات آغاز خواهد کرد.
بررسی سناریوهای موجود درباره توافق احتمالی ایران و آمریکا
دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه گفت: در حال حاضر ریاست جمهوری آمریکا و کنگره، سنا و مجلس نمایندگان در اختیار اکثریت جمهوریخواهان قرار دارد. اگر توافقی صورت گیرد، بعید است که با مخالفتهایی مشابه زمان اوباما و بایدن یعنی مخالفت کنگره مواجه شود. با توجه به اینکه اکثر قریب به اتفاق تحریمهای کنگره با ابتکار جمهوریخواهان بوده، طبیعی است که این بار جمهوریخواهان آمادگی خواهند داشت که به رئیسجمهور حزب خودشان کمک کنند و این در سی سال گذشته چنین چیزی نبوده است. قاسم محبعلی مدیرکل سابق خاورمیانه و شمال آفریقا در وزارت امور خارجه در گفتوگو با ایلنا، در رابطه با ارزیابی خود از دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا و ادامه گفتوگوهای ایران و اروپا که شروع آن پیش از روند مسقط کلید خورده بود، تصریح کرد: کشورهای اروپایی، به ویژه فرانسه و انگلیس که اعضای دائم شورای امنیت هستند و همچنین آلمان که یکی از سه عضو تروئیکای اروپایی و از کشورهای ۱+۵ حاضر در برجام است، به طور طبیعی ممکن است بخشی از توافقی باشند که در گذشته با ایران انجام شده است. در صورتی که مشکل از نظر آنها، یعنی اتهاماتی که به ایران میزنند و گزارش آژانس مبنی بر اینکه برنامه هستهای ایران ممکن است انحراف پیدا کرده باشد، وجود دارد. آنها قادر خواهند بود برنامه هستهای را به شورای امنیت برگردانند و مکانیسم ماشه را فعال کنند. وی ادامه داد: بنابراین، طبیعی است که اگرچه ممکن است آنها طرف اصلی مناقشه ایران و آمریکا در خصوص هستهای نباشند، اما ذینفع هستند و نقش مهمی در پیشرفت مذاکرات دارند. من فکر میکنم آنها بخشی از این مواضع را به عنوان اعمال فشار در نظر میگیرند، زیرا مواضع حداکثری آنهاست و به دنبال این هستند که پیشرفت قابل توجهی در مذاکرات ایران و آمریکا حاصل شود. این موضع هم در راستای منافع آنها و هم موضع اسرائیل قرار دارد و این موضوع میتواند بخشی از سیاست غرب در راستای فشار حداکثری باشد و در کنار تحریمهای آمریکا، به دنبال تسریع توافق ایران و آمریکا در چارچوبی است که منافع آنها را تأمین کند. محبعلی در خصوص تعویق مذاکرات و برگزاری مجدد آن در دور چهارم روند مسقط گفت: دقیقاً اعلام نشده که علت عدم برگزاری مذاکرات در تاریخی که مقرر شده بود، چه بوده است. البته آمریکاییها اعلام کردند که تاریخ دقیقی تعیین نشده بود. حدسیات زیاد و گوناگونی وجود دارد، از جمله اینکه جزئیاتی که مطرح شده بود، ممکن است باعث تغییراتی در نگاه آمریکاییها شده باشد. طرف ایرانی نیز ممکن است به دلیل مسائل مختلفی که آمریکاییها مطرح کردند و همچنین وقایع و اتفاقات در یمن، تحت تأثیر قرار گرفته باشد. به نظر میرسد که عمان یعنی میانجی ایران و آمریکا در مورد قضیه یمن هم میانجیگری کرده و آتشبس بین آمریکا و انصارالله در یمن برقرار شده است و حوثیها از حملات بیشتر به کشتیهای آمریکاییها خودداری میکنند. این کارشناس سیاست خارجی ایران افزود: اینها مسائل پشت پردهای هستند که در حال وقوعاند، ولی هنوز دقیقاً علت تأخیر در مذاکرات مشخص نیست. بهعلاوه، طرف ایرانی و آمریکایی هنوز تاریخی را رسماً تأیید نکردهاند، اما هر دو اعلام کردند که مذاکرات را ادامه خواهند داد. باید ببینیم چه اتفاقاتی خواهد افتاد. با توجه به شرایط موجود، به نظر میرسد که طرفین ناچار به مذاکره هستند. جایگزین مذاکرات به نظر میرسد که بهقول معروف، جنگ باشد، زیرا اکنون شرایط بین صلح و جنگ در حال حرکت است. وی در خصوص شایعاتی مبنی بر اینکه آمریکا درخواستهای جدیدی را مطرح کرده است، اظهار کرد: سیاست اعلامی معمولاً حداکثری است، اما سیاست اعمالی ممکن است در مذاکرات با توجه به داد و ستدها تغییر کند. اینکه ایران غنیسازی را متوقف کند، مسئله حیثیتی برای ایران است. شاید از نظر اقتصادی، اهمیت ویژهای نداشته باشد، زیرا به هر حال ایران باید اورانیوم خام و یا غنیشده برای نیروگاه هستهای آینده خود وارد کند. ایران فاقد منابع کافی برای تولید اورانیوم مورد نیاز در برق هستهای است. بنابراین، از نظر اقتصادی ممکن است تأثیر چندانی نداشته باشد، اما از نظر حیثیتی، سالها روی این قضیه تأکید شده و اهمیت ویژهای پیدا کرده است. محبعلی با اشاره به این موضوع که سطح و مقدار غنیسازی، بحثهایی است که باید در مذاکرات مشخص شود، تاکید کرد: از نظر انپیتی، اصل غنیسازی ممنوع نشده، اما باید مشخص شود غنیسازی برای چه هدفی است، همچنین آژانس باید تأیید کند که غنیسازی برای مصارف صلحآمیز است، مانند ژاپن، برزیل، آلمان و آرژانتین که غنیسازی دارند و آژانس تأیید کرده که غنیسازی آنها هدفهای صلحآمیز دارد و انحرافی در آن دیده نشده است. این مسائل باید در میز مذاکره حل و فصل شود. همچنین، باید مشخص شود که چگونه بازرسیها صورت میگیرد و اطمینان بخشی حاصل میشود. آیا بازرسیهای آژانس کافی است یا خیر؟ آیا مانند پاکستان و هند، خود آمریکاییها هم در جریان غنیسازی و استفاده صلحآمیز حضور خواهند داشت؟ این بحثها مورد بررسی است تا مشخص شود مذاکرات چگونه حل و فصل میشود. سفیر سابق ایران در یونان در رابطه با استراتژی سیاست خارجی ایران یعنی در تبادل نظر با تمام اعضای ۱+۵ و سایر کشورهای منطقه و نقش آن در پیشبرد توافقات احتمالی با آمریکاییها عنوان کرد: چین و روسیه و اروپا اعضای دائم شورای امنیت هستند و برخی از آنها در برجام حضور داشتند. بخشی از موضوع تحریمهایی که در شورای امنیت به تصویب رسیده، مربوط به این کشورهاست و هر یک از آنها ذینفع هستند. به علاوه، چین و روسیه در حال حاضر موضعشان با ایران نزدیکتر است و در کنار ایران قرار دارند. آنها ممکن است از غیرنظامی بودن برنامه هستهای ایران دفاع کنند و خواستار آن باشند. با این حال، با توجه به اختلافاتی که چین و روسیه با آمریکا و اروپا دارند، به ویژه در جنگ اوکراین و تعرفههای گمرکی همه باعث شده که موضعشان به ایران نزدیکتر باشد. بنابراین طبیعی است که ایران با آنها مشورت داشته باشد. سفیر سابق ایران در مالزی در خصوص امکان پیشبرد توافق میان ایران و آمریکا به شکل گام به گام و توافق مرحلهای، تاکید کرد: تحریمهای ایران به چند دسته تقسیم میشود، تحریمهای هستهای کلیدیترین و حساسترین موضوع اختلافات ایران و آمریکا هستند. اما تمام تحریمها، تحریمهای هستهای نیستند و شامل تحریمهایی هستند که مربوط به مسائل موشکی، اوکراین، سیاست خاورمیانه و مسائل حقوق بشر هم میشوند. تمام این تحریمها هم توسط رئیسجمهور آمریکا برقرار نشده و تحریمهایی هستند که کنگره آنها را تصویب کرده و دوحزبی هستند. بنابراین، اگر توافقی در خصوص برنامه هستهای به عنوان گام اول صورت گیرد و به مذاکرات ادامه داده شود و در سایر موضوعات هم طرفین به توافق برسند، آنگاه میتوانیم شاهد برداشتن کلیه تحریمها از سوی آمریکا باشیم. در غیر این صورت، به نظر میرسد که مشکل باقی خواهد ماند. به عبارت دیگر، حل مشکل توافق روی برنامه هستهای و مذاکرات هستهای به تنهایی برای رفع تحریمها کافی نیست. این دیپلمات با تجربه روند مسقط را یک فرصت ذیقیمت دانست و اظهار کرد: در حال حاضر ریاست جمهوری آمریکا و کنگره، سنا و مجلس نمایندگان در اختیار اکثریت جمهوریخواهان قرار دارد. اگر توافقی صورت گیرد، بعید است که با مخالفتهایی مشابه زمان اوباما و بایدن یعنی مخالفت کنگره مواجه شود. با توجه به اینکه اکثر قریب به اتفاق تحریمهای کنگره با ابتکار جمهوریخواهان بوده، طبیعی است که این بار جمهوریخواهان آمادگی خواهند داشت که به رئیسجمهور حزب خودشان کمک کنند و این در سی سال گذشته چنین چیزی نبوده است. وی خاطرنشان کرد: این مذاکرات فرصتی است که اگر توافقی بین ایران و آمریکا صورت گیرد، توافقی جامع و مورد قبول دو کشور باشد و زمینهساز رفع کلیه تحریمها شود. اما اینکه انتظار داشته باشیم کلیه تحریمها بهصورت فوری رفع شود، انتظار خوشبینانهای است و باید به تدریج عمل کرد. به ویژه اینکه ابتدا باید مسئله هستهای حل و فصل شود و سپس به سایر موضوعات امنیتی و مرتبط با این قضیه پرداخته شود و به توافقی برسیم که هر دو طرف آن را منصفانه بدانند. همانطور که در بیانیه وزارت خارجه عمان آمده، توافقی پایدار و الزامآور باشد. اگر این سه حالت را داشته باشد، آنگاه ممکن است که وضعیت فعلی به یک وضعیت مناسب برای کشور تبدیل شود.
گروه سیاسی:منابع نظامی پاکستان در گفتوگو با شبکه آمریکایی سیانان ادعا کردند که در درگیریهای اخیر بین دهلینو و اسلامآباد، در مجموع ۱۲۵ جت جنگنده بیش از یک ساعت در آسمان به تبادل موشک پرداختند. طبق گزارش شبکه آمریکایی، در صورت تأیید این ادعا، درگیری مذکور یکی از بزرگترین نبردهای هوایی تاریخ مدرن خواهد بود.
به گزارش ایسنا، منابع نظامی پاکستان در گفتوگو با شبکه آمریکایی ادعا کردند که در درگیریهای اخیر بین دهلینو و اسلامآباد، در مجموع ۱۲۵ جت جنگنده بیش از یک ساعت در آسمان به تبادل موشک پرداختند. این منابع به شبکه آمریکایی «سی ان ان» گفتند که هیچ یک از طرفین برای جلوگیری از وقوع حادثهای مشابه سال ۲۰۱۹ از مرز عبور نکردند و برخی از موشکها از فاصله بیش از ۱۶۰ کیلومتری از اهداف خود شلیک شدند. طبق گزارش سی ان ان، در صورت تأیید ادعای مقام پاکستانی، این درگیری، یکی از بزرگترین نبردهای هوایی تاریخ مدرن خواهد بود. این منبع پاکستانی همچنین مدعی نابودی دستکم پنج جنگنده هندی شده است. سی ان ان اعلام کرد که تاکنون نتوانسته این ادعا را تأیید کند.
نبردهای هوا به هوا از اوایل قرن بیستم، جنگ را شکل دادهاند و برخی از محوریترین لحظات تاریخ نظامی مدرن را رقم زدهاند. نبردهای هوایی در جنگ جهانی دوم به اوج خود رسیدند، اگرچه طبق فهرست دانشگاه نوریچ از ۱۰ نبرد هوایی بزرگ تاریخ نظامی، نبرد هوایی سنت میهیل در سال ۱۹۱۸ در جنگ جهانی اول شاهد مشارکت ۵۰۰ هواپیمای آلمانی و نزدیک به ۱۵۰۰ هواپیمای متفقین بود.
در صدر فهرست این درگیریها، نبرد کورسک در ژوئیه و اوت ۱۹۴۳ قرار داشت، زمانی که آلمان نازی ۲۰۰۰ هواپیما در مقابل ۲۷۹۲ هواپیمای روسیه به میدان فرستاد و نیروهای روسی روند جنگ جهانی دوم را تغییر دادند. تنشها میان هند و پاکستان پس از حمله ۲۲ آوریل در نزدیکی شهر گردشگری پهلگام در بخش تحت کنترل هند از کشمیر، بالا گرفت، جایی که یک گروه از شبهنظامیان ۲۶ نفر را کشتند. یک گروه شورشی مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت، اما هند پاکستان را مقصر دانست، و پاکستان نیز این اتهام را رد میکند.
در پی این تنشها، در ساعات اولیه چهارشنبه، وزارت دفاع هند آغاز عملیات «سندور» را اعلام کرد و مدعی شد که هدف آن «زیرساختهای تروریستی» در پاکستان بود. سپس دهلینو مدعی شد که ۷۰ «تروریست» کشته شدهاند و تأکید کرد که هیچ تأسیسات نظامی پاکستانی هدف قرار نگرفتهاند.
با این حال، ارتش پاکستان با زیر سوال بردن اهداف حملات هند، گزارش داد که در نتیجه این حملات ۳۱ نفر کشته و ۵۷ نفر دیگر زخمی شدهاند. ارتش پاکستان همچنین نقاطی که هدف حمله قرار گرفتند، اماکن غیرنظامی معرفی کرده و حق پاسخگویی را برای خود محفوظ دانسته است.
تاکنون کشورهای بسیاری از جمله ایران، خواستار خویشتنداری طرفین شدهاند.
عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که برای رایزنی با مقامهای عالیرتبه هند و شرکت در کمیسیون مشترک دو کشور به دهلی نو سفر کرده است، عصر پنجشنبه با «دروپادی مورمو» رئیس جمهور هند دیدار و گفتوگو کرد. وزیر امور خارجه ایران در این دیدار با اشاره به رابطه تاریخی و تمدنی دو ملت بزرگ ایران و هند، بر اهتمام کشورمان برای تقویت مناسبات دوجانبه در همه عرصههای مورد علاقه دو طرف تاکید کرد و گزارشی از مباحث و نتایج بیستمین جلسه کمیسیون مشترک دو کشور را ارائه کرد.
وزیر امور خارجه ایران همچنین با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران بر اساس مواضع اصولی خود در محکومیت همه اشکال تروریسم، بلافاصله بعد از حادثه تروریستی در پهلگام، آن را محکوم نمود، تصریح کرد جمهوری اسلامی ایران مجدانه خواستار صلح و ثبات در منطقه آسیای جنوبی است و ضمن دعوت به پرهیز از هر اقدامی که تصعیدکننده تنشها باشد، آماده هرگونه مساعی جمیله برای کمک به کاهش تنش و برقراری آرامش در این منطقه مهم میباشد.