اراده قاطع ایران برای ارتقای روابط با ازبکستان

 محمدرضا عارف ظهر دیروز (یکشنبه) در نشست هیات‌های عالی‌رتبه ایران و ازبکستان با تاکید بر اینکه دو کشور برای افزایش سطح روابط دو کشور اراده لازم  را دارند، تصریح کرد: دولت چهاردهم مصمم  به ارتقا روابط در همه زمینه‌ها با ازبکستان است. معاون اول رئیس‌جمهور با بیان اینکه روابط ایران و ازبکستان ریشه در تاریخ مشترک دارد، افزود: اشتراکات فراوان فرهنگی و تاریخی میان ملت‌های دو کشور سرمایه ارزشمند برای تقویت روابط دوجانبه است و این پیوندهای ریشه‌دار زمینه‌ساز توسعه روابط در بخش‌های اقتصادی، انرژی، گردشگری، فرهنگی، علمی، تجاری و بخش خصوصی ایران و ازبکستان است. معاون اول رئیس‌جمهور گفت: ازبکستان به دلیل اشتراکات فراوان تمدنی و زبانی حکم برادر با جمهوری اسلامی ایران دارد و زمینه‌های بسیار زیادی برای همکاری‌ها در همه عرصه‌ها وجود دارد که این تعاملات دوجانبه زمینه‌ساز روابط در عالی‌ترین سطح میان دو کشور خواهد بود. عارف گفت: شانزدهمین اجلاس همکاری‌های مشترک با همزمان با سفر نخست وزیر ازبکستان زمینه‌ساز رونق بیش از گذشته روابط فی مابین است و  انتظار داریم این همکاری‌ها در همه زمینه‌ها تعمیق و گسترش یابد. معاون اول رئیس‌جمهور بر تسهیل هر بیشتر حمل و نقل و ترانزیت میان دوکشور تاکید نمود.

 

جبران خسارات حادثه‌دیدگان بندرعباس در دستور کار مجلس 

احمد مرادی، نماینده مردم ابوموسی، بندرعباس، حاجی‌آباد، خمیر و قشم در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز مجلس در تذکری درباره حادثه بندر شهید رجایی گفت: ضمن تشکر از آقای قالیباف که انصافاً به موقع دستور فرمودند کمیسیون‌های مربوطه در بندر شهید رجایی حاضر شدند، مردم استان هرمزگان و ملت ایران یه خواهشی از رئیس مجلس و همه همکاران مجلس دارند که این موضوع به دقت رسیدگی شود و هر کسی در هر اندازه‌ای و به هر میزانی در انفجار بندر شهید رجایی مقصر بوده این برخورد قانونی با او انجام شود. مرادی در ادامه خواستار قرائت گزارشی از حادثه انفجار بندر شهید رجایی در صحن علنی مجلس شد. در ادامه محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این تذکر مرادی گفت: رهبری در پیامشان  تاکید بر این داشتند که رسیدگی جدی به حادثه انفجار بندر شهید رجایی انجام شود. در جلسه سران قوا نیز این موضوع بحث شد. همه کسانی که در این حادثه قصور و  تقصیری داشتند، حتما به آن رسیدگی خواهد شد. به علاوه اینکه خسارت‌ها و دیه‌ها هم به سرعت سیاست‌های جبرانی آن پیش‌بینی شده است و این کار ان‌شاءالله انجام خواهد شد.

وزیر اقتصاد  در مهلت قانونی معرفی می‌شود
  معاون پارلمانی و راهبردی رئیس‌جمهور با اشاره به تعویق زمان معرفی وزیر اقتصاد پیشنهادی، گفت: وزیر پیشنهادی حتما در مهلت قانونی معرفی خواهد شد. به گزارش تجارت، محسن اسماعیلی با اعلام این خبر گفت: وزیر اقتصاد و دارایی این هفته به مجلس محترم معرفی نخواهد شد. وی افزود: طبق اصل ۱۳۵ قانون اساسی، رئیس جمهور فرصت دارد ضمن تعیین سرپرست برای وزارتخانه هایی که وزیر ندارند تا مدت سه ماه نسبت به معرفی گزینه مورد نظر اقدام نماید و این کار حتما در مهلت قانونی انجام خواهد شد. تاکنون نام هفت نفر برای تصدی وزارت امور اقتصادی و دارایی مطرح شده که عبارتند از علی طیب‌نیا وزیر اقتصاد دولت یازدهم، سیدکامل تقوی‌نژاد دبیر هیات دولت، شمس‌الدین حسینی وزیر اقتصاد دولت احمدی‌نژاد، علی مدنی‌زاده رئیس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف، حمید پاداش - معاون هماهنگی و نظارت اقتصادی معاون اول رئیس‌جمهور -، حجت‌الله صیدی - رئیس سازمان بورس - و رحمت‌الله اکرمی - سرپرست وزارت اقتصاد. با این حال تا زمان معرفی فرد مورد نظر هیچ چیز قطعی نیست.

 ادعاهای بی‌اساس وزیر خارجه رژیم صهیونیستی علیه ایران
وزیر خارجه رژیم صهیونیستی امروز با بیان اظهاراتی ضد ایرانی گفت: این رژیم کاملا از طرح رئیس جمهور آمریکا برای غزه حمایت می‌کند. «گدعون ساعر» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی دیروز یکشنبه در اظهاراتی بی‌اساس و مغرضانه عنوان کرد: «ایران خطرناک‌ترین کشور در منطقه است و باید از دستیابی آن به سلاح هسته‌ای جلوگیری شود.» او همچنین اعلام کرد: «از طرح ترامپ برای رساندن کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه حمایت می‌کنیم.» ساعر افزود که رژیم اشغالگر خواهان همکاری با بیشترین تعداد ممکن از سازمان‌ها برای اجرای این طرح در غزه است. او در بخش دیگری از سخنان خود نیز مدعی شد: «ابتکارهای یک‌جانبه برای به‌رسمیت شناختن دولت فلسطینی، نتایج معکوس به همراه خواهد داشت.» ترامپ به تازگی بار دیگر اعلام کرد که آمریکا متعهد به کمک در رساندن کمک‌های غذایی به دست فلسطینی‌ها در غزه است. فرستاده آمریکا به اراضی اشغالی روز جمعه اظهار کرد: سازوکاری که آمریکا برای کمک‌رسانی به غزه از آن حمایت می‌کند، به زودی وارد فاز اجرایی خواهد شد.
 
احتمال دیدار ترامپ و الجولانی در ریاض
منابع رسانه‌ای گزارش داده‌اند که پایتخت عربستان سعودی، طی روزهای آتی میزبان نشستی پنج‌جانبه با حضور مقامات ارشد آمریکا، عربستان، فلسطین، لبنان و سوریه خواهد بود. روزنامه «القدس العربی» به نقل از منابع رسانه‌ای مطلع گزارش داد که نشستی مهم و پنج‌جانبه قرار است فردا (سه‌شنبه) در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، برگزار شود. طبق این گزارش، این نشست شامل حضور «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا، «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی، «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، «ژوزف عون» رئیس‌جمهور لبنان و «احمد الشرع» رئیس‌ دولت موقت سوریه معروف به «ابو محمد الجولانی» خواهد بود. بر اساس اظهارات یک منبع آگاه که نخواست نامش فاش شود، این ابتکار از سوی ولیعهد عربستان ارائه شده و با موافقت دونالد ترامپ همراه بوده است. به گفته همین منبع، عربستان سعودی امیدوار است بتواند حمایت آمریکا را برای شرط کلیدی خود یعنی تشکیل دولت مستقل فلسطینی جلب کند؛ موضوعی که ریاض آن را «دستاوردی راهبردی» در راستای تلاش‌های دیپلماتیک خود تلقی می‌کند.

حمایت قاطع آلمان از مذاکرات با ایران
وزیر امور خارجه آلمان ضمن نگرانی از برنامه هسته‌ای ایران، تصریح کرد که تمامی مسیرهای مذاکرات برای حصول یک نتیجه مثبت، باز است. «یوهان واده‌فول» وزیر امور خارجه آلمان دیروز (یکشنبه) در یک نشست خبری مشترک با همتای صهیونیست خود گفت «ایران موضوعی است که ما را عمیقاً نگران کرده» و افزود که دیدگاه برلین درباره دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای، با رژیم صهیونیستی، اروپا و آمریکا هم‌راستاست. او همچنین گفت که برای گفت‌وگو درباره این مسئله، درخواست دیداری با «سید عباس عراقچی» وزیر خارجه ایران را مطرح کرده و احتمالاً در طول ماه مه این گفت‌وگو انجام خواهد شد. وزیر خارجه آلمان با اشاره به هماهنگی تروئیکای اروپایی درباره این مسئله، گفت: «من فردا نیز در لندن با همکارانم از فرانسه و بریتانیا در این مورد گفت‌وگو خواهم کرد. ما به‌وضوح اعلام خواهیم کرد که این امکان وجود دارد که تحریم‌ها دوباره به اجرا درآیند.»

استقبال وزیر خارجه قطر از آغاز مجدد مذاکرات ایران و آمریکا
وزیر خارجه قطر در دوحه در دیدار همتای ایرانی خود، از آغاز مجدد مذاکرات ایران و آمریکا با میانجیگری عمان استقبال کرد. «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی»، وزیر خارجه قطر روز شنبه در دوحه میزبان «سید عباس عراقچی»، وزیر خارجه ایران بود. براساس بیانیه وزارت خارجه قطر، دو طرف، روابط فیمابین و راه‌های حمایت و تقویت آن را بررسی کردند. وزیران خارجه ایران و قطر به بررسی تحولات اوضاع در نوار غزه و اراضی اشغالی فلسطین و همچنین شماری از مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی دارای اهمیت مشترک پرداختند.  

دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا زیر سایه تهدیدهای طرف مقابل برگزار شد

  گروه سیاسی: چهارمین و شاید سخت‌ترین و سرنوشت‌سازترین مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا دیروز -یک‌شنبه- با میانجی‌گری کشور عمان در شهر مسقط برگزار شد. سرنوشت‌ساز بودن دور جدید مذاکرات از این جهت اهمیت دارد که مذاکرات به مدت یک هفته تعلیق شده بود و طی این مدت مواضعی متناقض و بسیار زیاده‌خواهانه از سوی مقامات آمریکایی طی مدت اخیر مطرح شده بود. همچنین، دور چهارم مذاکرات به بارو بسیاری از ناظران سیاسی می‌تواند تعیین کننده‌ترین نقطه در مذاکرات دو طرف باشد. چرا که در این دور از مذاکرات مواضع شفاف و نهایی طرفین در ارتباط با ابعاد فنی هر گونه توافق مطرح خواهد شد. به روایتی در این مرحله از مذاکرات ریزبینی تهران و تعجیل آمریکا برای رسیدن به توافق به نقطه تلاقی خواهند رسید. 
به گزارش «تجارت»، دور چهارم مذاکرات در مسقط پایتخت کشور عمان در شرایطی برگزار شد که بنا بر گفته سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان، تیم کارشناسی ایرانی از قبل به عمان رفته و مستقر شده بود. همچنین، قبل‌تر، «استیو ویتکاف» نماینده ویژه آمریکا تهدید کرده بود، اگر دور بعدی مذاکرات در عمان در روز یک شنبه ثمربخش نباشد، گفت‌وگوها ادامه نخواهند یافت و باید مسیر دیگری را در پیش بگیریم. در سطحی دیگر، چهارمین دور از مذاکرات در حالی برگزار شد که مطالبه اصلی ایران که تاکنون بارها از سوی وزیر خارجه و سخنگوی این وزارتخانه شنیده شده، رفع موثر تحریم‌ها و توقف هر اقدامی است که موجب محدودیت و تحریم بر اقتصاد ایران بشود و انتفاع اقتصادی ایران را متاثر سازد. در حوزه هسته ای نیز حفظ توانمندی‌های هسته ای ایران و چرخه غنی‌سازی، برای ایران یک اصل غیرقابل مذاکره است.  شایان ذکر است، سید عباس عراقچی دیروز در بدو ورود به مسقط با بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه سلطنت عمان دیدار و گفت‌وگو کرد. در این دیدار، وزیر امور خارجه کشورمان با قدردانی از وزیر امور خارجه و دولت عمان به‌خاطر میزبانی و ایفای نقش مهم تسهیل‌گری گفت‌وگوهای ایران- آمریکا، دیدگاه‌های کشورمان را در مورد مهمترین ابعاد این گفت وگوها و مواضع اصولی و مبنایی ایران در این خصوص تبیین کرد. وزیر امور خارجه عمان با تاکید بر عزم این کشور برای هرگونه مساعدت جهت تسهیل روند گفت وگوها، عراقچی را در جریان ترتیبات و تمهیدات پیش‌بینی‌شده برای انجام این دور از گفت‌وگوها قرار داد.

مذاکرات سخت و مفید تهران و واشنگتن در دور چهارم 
سخنگوی وزارت خارجه با اعلام پایان دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا گفت: زمان و مکان دور بعدی گفت‌وگوها توسط هماهنگ‌کننده عمانی اعلام خواهد شد. «اسماعیل بقائی» در پیامی در شبکه ایکس نوشت: «چهارمین دور مذاکرات غیرمستقیم ایران-آمریکا دقایقی قبل پایان یافت؛ مذاکراتی دشوار اما مفید برای درک بهتر از مواضع یکدیگر و یافتن راه‌هایی معقول و واقع‌بینانه برای حل مسائل مورد اختلاف. زمان و مکان دور بعدی گفت‌وگوها توسط هماهنگ‌کننده عمانی اعلام خواهد شد.» یک مقام آمریکایی نتیجه مذاکرات امروز میان ایران و آمریکا را دلگرم کننده دانست. آکسیوس به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت: «توافق حاصل شد که مذاکرات با ایران برای ادامه بررسی جنبه‌های فنی پیش برود.» مقام آمریکایی تأکید کرد: «ما از نتیجه امروز دلگرم شده‌ایم و مشتاقانه منتظر نشست بعدی‌مان هستیم که در آینده نزدیک برگزار خواهد شد.»

تاکید ایران بر قابل معامله نبودن غنی‌سازی
بدون تردید مهم‌ترین موضوعی که طی چند هفته اخیر و شاید از همان آغاز مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا به عنوان مساله اصلی میان طرفین مطرح بوده، در ارتباط با غنی‌سازی ایران بوده است. آمریکایی‌ها طی هفته‌های اخیر مواضع به شدت متناقضی را در ارتباط با این حق مشروع ایران اعلام کرد‌ه‌اند. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا و استیون ویتکاف در گفت‌وگو با رسانه‌های مختلف تاکید کرده اند که باید برنامه هسته‌ای ایران تعطیل شود و اورانیوم غنی‌شده مورد نیاز می‌بایست از سوی این کشور به تهران داده شود اما این موضوع به شدت از سوی ایران مورد رد و انکار قرار گرفته است. 
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه در ارتباط با همین موضوع، دیروز (یک شنبه) پیش از سفر به مسقط و شرکت در چهارمین دور مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا با تاکید بر این که مشورت‌هایی را در تهران داشته تاکید کرد: «امیدواریم در مذاکرات امروز به نقطه تعیین کننده‌ای برسیم.» عراقچی با انتقاد از صحبت‌های ضد و نقیض مقامات آمریکایی در ارتباط با این مذاکرات و خواسته‌هایشان در این فرآیند گفت: ما متاسفانه صحبت‌های ضد و نقیضی از سوی آنها  می‌شنویم و صحبت‌های طرف مقابل در داخل میز مذاکره و بیرون از مذاکره مواضع متفاوتی است و این یکی از مشکلات ما در این مذاکرات است. وی افزود: برعکس طرف مقابل، جمهوری اسلامی ایران مواضع شناخته شده‌ای دارد  که بر پایه اصولی قرار دارد. ما در یک خط کاملا مستقیم حرکت کردیم  و مواضع ما کاملا روشن است. برنامه هسته‌ای ایران از پایه‌های حقوقی و قانونی قوی برخوردار است و همواره تحت نظارت آژانس بوده و خواهد بود و داشتن فناوری صلح آمیز هسته‌ای جزء حقوق مردم ایران است که قابل مذاکره و معامله نیست.
وزیر خارجه تاکید کرد: غنی‌سازی یکی از دستاوردها و افتخارات ملت ایران است. برای این غنی سازی هزینه سنگینی پرداخت شده است، خون دانشمندان هسته‌ای ما پای این دستاورد است و  قطعاً قابل معامله نیست و این موضع روشن ما بوده و هست. وی خاطرنشان کرد : من به هر حال در آستانه دور جدید مذاکرات لازم هست تکرار کنم که حقوق مردم ایران کاملا مشخص است، اصول و مواضع ما در برنامه هسته‌ای کاملا روشن است و اینها چیزهایی نیست که قابل مصالحه یا قابل معامله کردن باشد ولی برای اعتمادسازی، برای شفاف سازی بیشتر از آنچه که است، ما آمادگی داریم و امیدوار هستیم که طرف مقابل هم با یک منطق مذاکراتی روشن بیاید.  این اظهارات عراقچی به معنای آب پاکی ریختن روی دست آمریکایی‌ها است. بدین معنا که تهران به هیچ عنوان حاضر به عقب‌نشینی از حق مشروع خود برای غنی‌سازی نیست. 

حلقه گم‌شده اعتماد میان ایران و آمریکا
در مقطع کنونی مهم‌ترین مساله برای ایران گرفتن ضمانت اجرایی و اعتماد به اراده آمریکا برای توافق است. در این زمینه، سی‌ان‌ان‌ به نقل از یک مقام آگاه مدعی شد که آمریکا در مذاکرات مربوط به برنامه هسته‌ای تهران صادق نیست و ایران در حال آماده‌سازی برای سناریوهای شکست مذاکرات با آمریکاست. سی‌ان‌ان به نقل از یک مقام آگاه ایرانی مدعی شد که آمریکا در مذاکرات مربوط به برنامه هسته‌ای تهران صادق نیست. این مقام ایرانی گفت که مذاکرات غیرمستقیم اخیر با آمریکا که با هدف رسیدگی به برنامه هسته‌ای تهران و لغو تحریم‌ها انجام شد، از سوی آمریکا «صادقانه» نبوده و احتمالا از ابتدا به‌عنوان «دامی برای سوق دادن اوضاع به سوی تنش» طراحی شده است. این مقام در ادعای سی‌ان‌ان گفت که ایران وقفه‌ها و فاصله‌های هفتگی مذاکرات را که برخلاف خواست تهران بوده، به‌عنوان یک بازی سیاسی و رسانه‌ای از سوی آمریکا ارزیابی می‌کند و برای هرگونه سناریویی حتی  شکست مذاکرات هم در حال آماده‌سازی است. در مقابل آمریکا نیز بر ایجاد یک «سامانه راستی‌آزمایی سخت‌گیرانه» تأکید دارد. ویتکاف در مصاحبه با فاکس نیوز در مصاحبه اخیرش گفت: «مذاکرات درباره راستی‌آزمایی ابعاد نظامی برنامه ایران است.» اما ایران نظارت‌های گسترده را «مداخله‌جویانه» می‌داند. عراقچی تاکید کرده: «ما برای اعتمادسازی آماده‌ایم، اما نظارت‌ها نباید توسعه فناوری ما را مختل کند.» این درحالی است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، که رافائل گروسی، مدیرکل آن، در تهران است و خواستار دسترسی بیشتر به تأسیسات ایران شده است.

مسکو به دنبال احیای مذاکرات برای پایان دادن به جنگ با اوکراین است

 گروه سیاسی: پس از ماهها تلاش برای گشوده شدن درهای مذاکره پیش‌روی اوکراین و روسیه برای پایان دادن به جنگ، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه دیروز یک‌شنبه گفت که قصد دارد با همتای ترکیه‌ای خود، رجب طیب اردوغان، درباره احتمال برگزاری مذاکرات صلح با اوکراین در استانبول گفت‌وگو کند. پوتین به خبرنگاران گفت: «گفت‌وگویی با رئیس‌جمهور ترکیه، آقای اردوغان، برنامه‌ریزی شده است. می‌خواهم از او فرصتی برای برگزاری مذاکرات [با اوکراین] در ترکیه بخواهم. امیدوارم او تعهد خود را برای تسهیل صلح در اوکراین تأیید کند.» رئیس‌جمهور روسیه از همه کسانی که نقش میانجی‌گری میان روسیه و اوکراین را برای حل این درگیری بر عهده گرفته‌اند، از جمله دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا قدردانی به عمل آورد.
به گزارش «تجارت»، پیشنهاد اخیر رئیس کرملین در شرایطی ابراز می‌شود که رئیس جمهور روسیه شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ به مناسبت عید پاک آتش‌بس موقت ۳۰ ساعته و همچنین به مناسبت هشتادمین سالگرد پیروزی (بر آلمان در جنگ جهانی دوم) به مدت سه شبانه‌روز از نیمه شب ۷-۸ مه (شامگاه چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت) تا نیمه شب ۱۰-۱۱ مه ۲۰۲۵ (شامگاه شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) در عملیات ویژه نظامی در اوکراین آتش‌بس موقت اعلام کرده بود. آمریکا نیز پیشتر پیشنهاد آتش‌بسی ۳۰ روزه داده بود. در همین حال، رهبران فرانسه، آلمان، لهستان، انگلیس و اوکراین شنبه با صدور بیانیه مشترکی خواستار «آتش‌بسی بدون قید و شرط» با روسیه از روز دوشنبه شدند. شایان ذکر است زمان دقیق مذاکرات برنامه‌ریزی شده بین ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، در مورد حل و فصل بحران اوکراین هنوز مشخص نیست. براساس گزارش رویترز، پوتین تاریخ پنجشنبه ۱۵ مه را مدنظر دارد.
 استقبال گرم دونالد ترامپ از پیشنهاد پوتین
رئیس‌جمهور آمریکا با استقبال از پیشنهاد همتای روس خود برای برگزاری گفت‌وگوهای مستقیم با کی‌یف به منظور پایان دادن به جنگ اوکراین، گفت این فرصتی عالی برای دستیابی به صلح بین دو کشور است. دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در مورد پیشنهاد ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، برای مذاکره مستقیم با اوکراین در استانبول اظهار نظر کرد و گفت: این می‌تواند روز بزرگی برای روسیه و اوکراین باشد و این گام، فرصتی عالی برای دستیابی به صلح بین دو کشور است که می‌تواند آغاز راه حلی برای درگیری‌های جاری باشد. ترامپ در پیام خود در شبکه تروث سوشال نوشت: یک روز بالقوه عالی برای روسیه و اوکراین! به صدها هزار جانی فکر کنید که با پایان یافتن این «حمام خون» بی‌پایان نجات خواهند یافت. این یک دنیای کاملاً جدید و بسیار بهتر خواهد بود. من به همکاری با هر دو طرف ادامه خواهم داد تا مطمئن شوم که این اتفاق می‌افتد. ایالات متحده می‌خواهد در عوض بر بازسازی و تجارت تمرکز کند. هفته بزرگی در پیش است!

استقبال مشروط زلنسکی از پیشنهاد پوتین
در واکنش به پیشنهاد پوتین، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین دیروز یکشنبه از روسیه خواست تا آتش‌بسی بدون قید و شرط را از تاریخ ۱۲ مه (امروز دوشنبه) تأیید کند و گفت در آن صورت اوکراین آماده است برای گفت‌وگوهای مستقیم با روسیه دیدار کند. زلنسکی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این نشانه‌ای مثبت است که روس‌ها بالاخره شروع به فکر کردن درباره پایان جنگ کرده‌اند... و اولین گام واقعی برای پایان هر جنگی، آتش‌بس است.» رئیس‌جمهور اوکراین همچنین نوشت: «ادامه کشتار حتی برای یک روز دیگر بی‌معناست. ما انتظار داریم روسیه آتش‌بسی کامل، پایدار و قابل‌اعتماد را که از فردا، ۱۲ مه، آغاز می‌شود، تأیید کند و بعد اوکراین آماده دیدار است.» آندری یرماک، رئیس دفتر زلنسکی هم در تلگرام نوشت که ابتدا باید آتش‌بس برقرار شود، «سپس هر چیز دیگری.» او همچنین با اتهام‌زنی گفت: «روسیه نباید با بازی با واژه‌ها، تمایل خود به ادامه جنگ را پنهان کند.»

اعلام آمادگی اردوغان برای میزبانی مذاکرات صلح اوکراین
رئیس‌جمهور ترکیه در تماس تلفنی با ماکرون و پوتین بر آمادگی آنکارا برای میزبانی مذاکرات آتش‌بس و صلح دائم میان روسیه و اوکراین تأکید کرد و این لحظه را نقطه عطفی تاریخی در مسیر پایان جنگ دانست. «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه در تماس تلفنی با «امانوئل ماکرون» رئیس‌جمهور فرانسه، درباره روابط دوجانبه میان ترکیه و فرانسه و همچنین موضوعات منطقه‌ای و جهانی گفت‌وگو کرد. او همچنین در تماس با «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه از پیشنهاد او برای گفت‌وگوهای مستقیم با کی‌یف در استانبول استقبال کرد. دفتر ریاست جمهوری ترکیه در بیانیه‌ای از طریق شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که در جریان تماس تلفنی با پوتین، «رئیس‌جمهور اردوغان به ولادیمیر پوتین گفت که اظهارات او مبنی بر اینکه مذاکرات صلح بین روسیه و اوکراین از همان جایی که متوقف شده بود، در استانبول ادامه خواهد یافت، مورد استقبال است و ترکیه آماده میزبانی مذاکراتی است که منجر به یک راه حل پایدار شود.» در این بیانیه آمده است که اردوغان در این تماس تأکید کرد که «فرصتی برای دستیابی به صلح وجود دارد و آتش‌بس جامع، فضای لازم را برای مذاکرات صلح ایجاد خواهد کرد.»

تاکید کرملین بر سخاوتمندانه بودن پیشنهاد پوتین
در سطحی دیگر، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین گفت که پیشنهاد «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه برای برگزاری مذاکرات مستقیم با مقامات «کی‌یف» تاییدی بر نیت حقیقی برای دست‌یابی به راه حل صلح آمیز بحران اوکراین است. پسکوف در گفت‌وگوی تلویزیونی در واکنش به این پیشنهاد گفت: «این پیشنهادی بسیار جدی است که نیت واقعی برای یافتن راه حلی صلح آمیز را نشان می‌دهد». سخنگوی کرملین تاکید کرد که یک صلح پایدار، تنها می‌تواند از طریق مذاکرات جدی به دست بیاید. وی افزود: «آمادگی برای این مذاکرات اکنون از سوی رئیس‌جمهور پوتین نشان داده شد».

استقبال محتاطانه پاریس از پیشنهاد پوتین
علاوه بر طرفین مذاکره، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه نیز به پیشنهاد ولادیمیر پوتین واکنش نشان داد. به عقیده «ماکرون»، پیشنهاد «پوتین» برای برگزاری مذاکرات مستقیم با اوکراین در استانبول گام اول است، اما کافی نیست. امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه به خبرنگاران گفت: آتش‌بس بی‌قید و شرط قبل از مذاکره حاصل نمی‌شود.  خبرگزاری فرانسه به نقل از او اعلام کرد: رئیس جمهور روسیه «به دنبال راهی برای خروج است، اما همچنان می‌خواهد زمان بخرد.»