رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا با اشاره به رشد ۱۳۶ درصدی کشفیات در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۲، از کشف بالغ بر ۲۹۰ همت انواع کالای قاچاق و انهدام ۴۳۳ باند فعال در حوزه جرایم اقتصادی طی سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: سال گذشته همچنین بیش از ۱۰۳ هزار پرونده اقتصادی تشکیل شده و بیش از ۱۰۲ هزار متهم در سراسر کشور دستگیر شدند. به گزارش ایسنا، سردار رحیمی با اشاره به شعار سال ۱۴۰۴ با عنوان «صیانت در سرمایهگذاری برای امنیت در اقتصاد ملی» گفت: از ابتدای سال جاری، تمام توان خود را برای حمایت از سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی کشور به کار گرفتیم تا بتوانیم در تحقق این شعار، نقش مؤثری ایفا کنیم.
وی با تأکید بر حمایت از تولید و سرمایهگذاری داخلی افزود: در یکی از موارد اخیر، یک مجموعه بزرگ اقتصادی با تعداد زیادی نیروی کار به دلیل برخی مشکلات تعطیل شده بود که بلافاصله با اعزام نیروهای امنیت اقتصادی و آغاز رایزنیها، در تلاش هستیم مشکل این مجموعه برطرف و کارگران به محل کار خود بازگردند. رئیس پلیس امنیت اقتصادی با اشاره به عملکرد این پلیس در سال ۱۴۰۳ گفت: طی سال گذشته، بیش از ۱۰۳ هزار پرونده در حوزه مبارزه با قاچاق کالا و جرایم گمرکی تشکیل و در جریان آنها، ۱۰۲ هزار نفر به عنوان متهم و مجرم اقتصادی در سراسر کشور دستگیر شدند.
وی خاطرنشان کرد: کشفیات پلیس امنیت اقتصادی در سال ۱۴۰۳ با رشد چشمگیر ۱۳۶ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۲ همراه بوده و بالغ بر ۲۹۰ همت انواع کالای قاچاق و جرایم اقتصادی کشف شده است. همچنین ۴۳۳ باند قاچاق و جرایم اقتصادی نیز منهدم شدهاند که این رقم نسبت به سال گذشته ۳۷ درصد افزایش داشته است. سردار رحیمی همچنین به اجرای طرحهای سراسری پلیس در کشور اشاره کرد و گفت: این طرحهای عملیاتی که مبتنی بر اقدامات اطلاعاتی هستند، به صورت مستمر اجرا میشوند و سال گذشته ۴۷ طرح عملیاتی در این راستا به مرحله اجرا رسید که نتایج مؤثری در کشف جرایم اقتصادی به همراه داشته است. رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا همچنین با اشاره به اقدامات این پلیس در حوزههای مختلف جرایم اقتصادی در سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: در حوزه مبارزه با فرار مالیاتی، بالغ بر ۶ همت کشفیات انجام شده است.
ستاره ایرانی شباب الاهلی از تجربه نخستین فصل حضورش در لیگ امارات گفت و تاکید کرد که یک فصل باورنکردنی را در این رقابتها گذرانده است.
سردار آزمون یکی از انتقالهای غیر منتظره لیگ امارات بود. این مهاجم ایرانی تابستان گذشته تصمیم گرفت فوتبال اروپا را ترک کند و پیراهن شباب الاهلی امارات را بپوشد. سردار در نخستین فصل حضورش در شباب الاهلی عملکرد درخشانی داشته و بهترین گلزن تیمش بوده است.
او در گفتوگو با روزنامه الامارات الیوم درباره تجربه حضورش در لیگ امارات صحبت کرد: «ما چهارمین عنوان قهرمانیمان را در فصل جاری از مجموع شش جامی که تیم در آن شرکت کرده بود، کسب کردیم و فکر میکنم که این بسیار عالی است. از این دستاورد در اولین فصلم با باشگاه بسیار خوشحالم. بازیکنان شباب الاهلی فصل بسیار خوبی را سپری کردند زیرا قبل از اینکه اولین شکستمان را در برابر الوصل در دور گذشته لیگ متحمل شویم، هیچ مسابقهای را نباخته بودیم. این شکست روی ما تأثیر نگذاشت و ما عنوان قهرمانی لیگ را به دست آوردیم.
او درباره ارزیابیاش از اولین فصل حضورش در لیگ امارات گفت: قطعاً فصل باورنکردنی برای من بود؛ چرا که چهار جام بردم و امیدوارم در آینده نزدیک با پیروزیهای بیشتر با تیم عنوانهای بیشتری را کسب کنم. این مهاجم ایرانی درباره امکان رقابت شباب الاهلی برای کسب عنوان قهرمانی در لیگ نخبگان آسیا در فصل آینده گفت: ما باید واقعبینانه صحبت کنیم زیرا رقابت در لیگ نخبگان آسیا بسیار سخت است اما در عین حال سعی خواهیم کرد بهترین عملکردمان را ارائه دهیم و در همه بازیها بجنگیم و ببینیم در فصل آینده چه میتوانیم انجام دهیم. سردار آزمون در پایان از تصمیمش برای انتقال به لیگ امارات ابراز خوشحالی کرد و گفت: عاشق امارات هستم و به آنچه در تمام زمینهها به دست آوردهام، افتخار میکنم. از بازی با شباب الاهلی و در لیگ حرفهای امارات هم خوشحالم. امیدوارم تیم ملی امارات به جام جهانی ۲۰۲۶ صعود کند. این تیم میتواند با پیروزی برابر ازبکستان و قرقیزستان در دو بازی بعدیبه این هدفش برسد.
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش گفت: قانون جذب دانش آموزان نخبه در شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب شده است و آئین نامه آن در دست بررسی است.
علی فرهادی در حاشیه آئین انعقاد تفاهمنامه همکاری احداث و تأمین مسکن فرهنگیان در جمع خبرنگاران با بیان اینکه آموزش و پرورش حدود نیمی از دولت را تشکیل میدهد؛ گفت: بیش از ۴۴ درصد از کارکنان دولت در آموزش و پرورش خدمت میکنند لذا اگر مسکن کارکنان و معلمان تأمین شود مشکل نیمی از کارکنان دولت حل شده است. سخنگوی وزارت آموزش و پرورش افزود: اکنون یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر همکار فرهنگی و معلم در وزارت آموزش داریم که ۳۹۰ هزار نفر از آنها فاقد مسکن هستند، از این ۳۹۰ هزار نفر ۲۱۰ هزار نفر در طی سه سال اخیر جذب شدند و بسیاری از آنان مشکل مسکن دارند که باید برای مسکن آنان طرحهایی داشته باشیم.
معاون برنامه ریزی و توسعه منابع آموزش و پرورش با اشاره به اینکه حداقل سالانه ۳۵ هزار معلم به نظام آموزشی کشور اضافه میشود؛ گفت: باید جریان تأمین مسکن فرهنگیان پیوسته باشد زیرا اگر این جریان قطع شود منجر به ناترازی دوباره در تأمین مسکن فرهنگیان میشود.
تلاش برای ساخت ۲۰۰ هزار واحد مسکونی
فرهادی با بیان اینکه ۳۹۰ هزار نفر از فرهنگیان اکنون فاقد مسکن هستند؛ گفت: طی تفاهمنامهای که امروز با وزارت راه و شهرسازی امضا شد ساخت ۲۰۰ هزار واحد مسکونی هدف گذاری شده است و تلاش داریم با استفاده از همه ظرفیتهای موجود این کار پیگیری میشود.
وی با اشاره به معلمانی که فرم جیم آنها در مسکن ملی سبز شده است؛ گفت: این معلمان در اولویت هستند؛ البته برخی معلمان از طریق تعاونیهای مسکن ثبت نام کرده یا تسهیلاتی گرفتند اما منجر به مسکن نشده و اکنون مسکن ندارند برای آنها هم باید با استفاده از ظرفیتهای مشترک مانند تعاونیهای مسکن فرهنگیان، صندوق ذخیره فرهنگیان و زمینهای در اختیار وزارت آموزش و پرورش تصمیماتی گرفته شود.
مطالبات مالی از آموزش و پرورش از حسابهای آموزش و پرورش کسر نشود سخنگوی وزارت آموزش و پرورش در خصوص دیدار معلمان نمونه کشوری با رئیس قوه قضائیه گفت: هر ساله معلمان نمونه کشوری با رؤسای قوا دیدار میکنند. اصل موضوع دیدار معلمان با رئیس قوه قضائیه در هفته معلم در سال جاری هم بحث کمک به آموزش و پرورش برای دو مسأله بود. یکی کمک دستگاه قضا به آموزش و پرورش برای کاهش آسیبهای اجتماعی بوده است که ما بتوانیم از ظرفیت قوه قضائیه برای جلوگیری از بروز آسیبهای اجتماعی در میان نوجوانان استفاده کنیم.
گروه صنعت و تجارت: در جلسهای که به تحلیل وضعیت بینالمللی ایران در صورت توافق با آمریکا اختصاص داشت، تأکید شد که اصلاحات اقتصادی کشور تنها از طریق تمرکز بر تجارت و ترانزیت، بهعنوان اولین گام اساسی، قابل تحقق خواهد بود. به گزارش تجارت به نقل از اتاق ایران، در این جلسه، که توسط مرکز پژوهشهای اتاق ایران برگزار شد، تحلیلگران اقتصادی بیان کردند که رشد تجارت و تمرکز بر ترانزیت، بهعنوان اولین نوع تجارت، باید در دستور کار مسئولان قرار گیرد. طبق بررسیهای مرکز پژوهشهای اتاق ایران، یکی از سناریوهای محتمل برای آینده روابط ایران و آمریکا، توافق بین دو کشور است. این نشست با حضور محمدمهدی بهکیش (اقتصاددان)، محمد احمدی (سیاستمدار)، و مهدی فاخری (دیپلمات و استاد روابط بینالملل) برگزار شد تا این موضوع از دیدگاه علمی و کارشناسی بررسی شود. آنچه در این نشست بهعنوان محور اصلی اصلاحات اقتصادی کشور مطرح شد، توسعه تجارت است. همچنین، ترانزیت بهعنوان مؤثرترین نوع تجارت در گام اول باید مورد توجه قرار گیرد. تحلیلگران این نشست بر این باورند که لغو تحریمها از دیدگاه اقتصادی به نفع مردم است و تأکید دارند که ایران باید از انزوا و درونگرایی خارج شود. در این راستا، انعقاد توافقنامههای تجاری ترجیحی، آزاد، و پیوستن به پیمانهای منطقهای و فرامنطقهای نیز توصیه شده است.
راهکارهای اصلاح اقتصاد از نگاه بهکیش
محمدمهدی بهکیش، اقتصاددان و دبیرکل سابق اتاق ایران، در این نشست ضمن تأکید بر لزوم اصلاحات اقتصادی، بهویژه در زمینه باز شدن مسیرهای تجارت، گفت: اقتصاد آزاد بهترین مدل برای مدیریت اقتصاد است و در شرایط کنونی، تنها راه برونرفت از بحرانها، تمرکز بر تجارت و ترانزیت است. او اشاره کرد که اقتصاد ایران با تورم، کسری بودجه و تحریمها مواجه است و برای اصلاح شرایط، نیازمند درآمدزایی است که از طریق تجارت و ترانزیت میسر خواهد شد. بهکیش افزود: «توافق با آمریکا میتواند فرصت مناسبی برای باز کردن راههای تجارت باشد و این تغییرات میتواند به رشد صنعت نیز منجر شود.
توافق با آمریکا باید شامل تمامی مسائل باشد
محمد احمدی، سیاستمدار و دیپلمات سابق، درباره توافقات بین ایران و آمریکا، به تجربه برجام اشاره کرد و گفت: «اگر توافق بهطور محدود به برنامه هستهای باشد، مانند برجام، مشکلاتی مانند عدم لغو تحریمها علیه سپاه پاسداران و سایر تحریمهای اولیه باقی خواهد ماند.» او تأکید کرد که برای موفقیت در مذاکرات آینده، باید تمامی تحریمها مورد توجه قرار گیرد و از تکرار اشتباهات برجام اجتناب شود.
توجه به آزادسازی تجاری و اصلاح رژیم تجاری ایران
مهدی فاخری، دیپلمات سابق و استاد روابط بینالملل، در بخش دیگری از جلسه، بر لزوم اصلاح رژیم تجاری ایران تأکید کرد. او گفت: «آزادسازی تجارت، کاهش تعرفهها، و رقابتپذیری باید در اولویت قرار گیرد تا ایران بتواند به مسیر موفقیت در تجارت جهانی دست یابد.» او همچنین به عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی اشاره کرد و گفت که این عضویت میتواند ایران را به نظام مالی جهانی متصل کند.
ترانزیت، بهترین مدل برای رشد تجارت ایران
در ادامه، عیسی منصوری، رئیس مرکز پژوهشهای اتاق ایران، از بهکیش پرسید که کدام مدل تجارت برای ایران مناسب است. بهکیش در پاسخ گفت: «ترانزیت، بهویژه با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران و دسترسی به دریا، بهترین مدل برای رشد تجارت کشور است.» او بر لزوم بهرهبرداری از ظرفیتهای بندر چابهار و مکران برای توسعه ترانزیت تأکید کرد. این نشست در نهایت به این نتیجه رسید که برای بهبود وضعیت اقتصادی ایران، باید از تجارت و ترانزیت بهعنوان ابزار اصلی توسعه استفاده کرده و به سمت آزادسازی تجاری حرکت کنیم.
یک جامعهشناس و عضو پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی گفت: ما وارث زمین نیستیم بلکه امانتدار آن برای نسلهای آیندهایم. آینده از تصمیمهای کوچک امروز ما شکل میگیرد. پویش «۲۵ درجه» یک فرصت است تا به یاد بیاوریم که مسئولیتپذیری در مصرف منابع عمومی نیازمند مشارکت همه مردم است.
دکتر طاهره رستمی درباره بحران انرژی در ایران از نگاه جامعهشناختی اظهارکرد: بحران انرژی در ایران فقط یک مسأله فنی یا زیرساختی نیست. این بحران بهطور عمده ریشه در نابرابریها و ناهماهنگیهای فرهنگی در الگوهای مصرف دارد.
ذهنیت عمومی که انرژی را نامحدود و ارزان میداند، محصول سالها غفلت از آموزشهای فرهنگی است. اصلاح این نگرش باید در اولویت قرار گیرد چراکه حتی با پیشرفتهای فنی و توسعه زیرساختها، اگر این ذهنیت تغییر نکند، بحران انرژی همچنان ادامه خواهد یافت.