کد خبر: ۱۴۷۶۹
تاریخ انتشار: ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۷
گوشت بوفالوی هندی، پرونده‌ای که هر روز فصلی جدید برایش باز می‌شود؛ ناهماهنگی بین دستگاه‌های نظارتی، اتهامات، مخالفت‌های پشت پرده برخی مسئولان و ... را به همراه داشت اما نهایتا مشخص نشد وارد شدنش به کشور مجاز است یا ممنوع!
به گزارش تجارت آنلاين به نقل از ایسنا، درحالی که سازمان دامپزشکی به عنوان متولی نظارت بر فرآورده‌های خام دامی از "صدور مجوز برای واردات گوشت بوفالوی هندی" خبر داده بود و البته پس از آن در سکوت کامل فرورفت، وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد که "هنوز مجوزی برای واردات این محصول صادر نشده است".
ایران سالانه حدود 800 تا 900 هزار تن گوشت قرمز تولید می‌کند که تامین کننده حدود 90 درصد نیاز کشور است و برای تکمیل نیاز 10 درصدی بازار داخلی همواره دست به دامان واردات گوشت از کشورهایی مانند برزیل و هند می‌شود اما حالا حاشیه‌های واردات گوشت برزیلی تقریبا فراموش شده و بوفالوی هندی افکار عمومی را به خود جلب کرده است، چراکه از طرفی گفته می‌شود گوشت بوفالوی هندی آلوده است و از سوی دیگر کیفیت آن را برای مصرف مستقیم یا غیر مستقیم پایین می‌دانند.
 
گرچه در همان ابتدا مهدی خلج - رییس سازمان دامپزشکی - درباره گوشت بوفالوی هندی و صدور مجوز برای واردات آن گفته بود (30 فروردین) " مجوز واردات گوشت بوفالو فقط برای تولید فرآورده‌های گوشتی حرارت‌دیده صادر شده است و متخلفانی که در سال‌های گذشته آن را وارد چرخه مصرف مستقیم کرده‌اند در لیست سیاه قرار گرفته‌اند".
 
اما سوال اینجاست اگر این گوشت برای مصرف مستقیم مخاطراتی دارد، چرا برای مصارف غیر مستقیم مانند سوسیس وکالباس حرارت‌دیده مجاز است و اگر برای فرآورده‌های گوشتی حرارت‌دیده مجاز است چرا گوشت چرخ‌کرده شدن بوفالوی هندی برای برخی واردکنندگان تخلف محسوب شده و در سال پای‌شان را به پرونده قضایی و دادگاه کشانده است؟!
 
گرچه شاید به گفته خلج گوشت بوفالوی هندی پس از حرارت‌دیدن در کارخانه‌های فرآورده‌های گوشتی مخاطرات بهداشتی‌اش به حداقل می‌رسد یا از بین می‌رود، اما چرا باید برای تامین نیاز 10 درصدی کشور به گوشت قرمز دست به دامان بوفالوی هندی مبهمی شویم که مشخص نیست بعدها چه پیامدهایی برای بهداشت عمومی و سلامت جامعه دارد.
 
و جالب‌تر اینکه در آخرین خبرها اظهارات محمود فتاح الجنان - مدیرکل امور استان‌های وزارت جهاد کشاورزی - منتشر شده که اعلام کرده "در خصوص خرید گوشت بوفالو برای کارخانجات سوسیس و کالباس در سال های گذشته مجوز صادر شده بود اما هیچگونه مجوزی در سال جاری برای واردات صادر نشده و واردات این محصول برای مصارف صنعتی و فرآورده‌های گوشتی حرارت‌ دیده (مانند سوسیس و کالباس) محدود شده است".
 
البته پیش از این رییس سازمان دامپزشکی درباره‌ واردات گوشت بوفالو گفته بود طی سال گذشته واردات گوشت بوفالو از هند به حداقل ممکن رسید که عمدتا مربوط به مجوزهای سال 1392 بوده است اما در پایان سال گذشته به تصویب رسید که مقدار محدودی گوشت بوفالو از هند برای مصارف صنعتی و فرآورده‌های گوشتی حرارت‌دیده (مانند سوسیس و کالباس) به کشور وارد شود.
 
به گفته خلج در سال جاری مجوز برای 850 تن گوشت بوفالوی هندی صادر شده است در حالی که در برهه‌ای سالانه 200 هزار تن گوشت از 80 کشور مختلف وارد می‌شد که سهم هند بسیار بیشتر از این میزان بود؛ به گونه‌ای که در سال‌های گذشته آمار واردات 5000 تنی و بیشتر از آن برای گوشت بوفالوی هندی ثبت شده است.
 
اما باز هم این سوال مطرح می‌شود که اگر گوشت بوفالوی هندی مخاطره‌ای برای سلامت جامعه ایجاد نمی‌کند چرا طی سال گذشته با نظارت سازمان دامپزشکی واردات این محصول به حداقل ممکن رسیده است؟!
 
تهمت‌های وارد‌کنندگان و سکوت سازمان دامپزشکی
 
پرده‌ دیگر از این داستان به تهمت‌هایی بر می‌گردد که وارد‌کنندگان و صاحبان صنایع فرآورده گوشتی به وزارت جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی وارد‌ کردند که البته با سکوت کامل مسئولان این وزارتخانه مواجه شده است و انگار کسی نمی‌خواهد از خود به جایگاه قانونی‌اش دفاع کند.
 
محمد موسوی - رییس اتحادیه فرآورده‌های گوشتی - با بیان این‌که 25 درصد گوشت وارداتی کشور از طریق هند تامین می‌شود، گفت: از زمانی که بحث آلودگی‌ گوشت‌های هندی مطرح شده، قیمت گوشت برزیلی به عنوان جایگزین افزایش یافته و به 25 هزار تومان رسیده است.
 
به گفته وی در چندین نوبت از وزارت جهاد کشاورزی که امر تولید و تدوین برنامه صنایع تبدیلی را در اختیار دارد، درخواست کردیم جلسه‌ای داشته باشیم ولی این امر محیا نشد و حدس ما این است که رانت‌خواران رابطه بهتری با وزارتخانه دارند چرا که راهی که مسئولان وزارت جهاد کشاورزی با این صنعت در پیش گرفته‌اند امیدی برای رفع مشکلات ما باقی نگذاشته است.
 
گرچه علی رغم اعلام خبر مجوز واردات گوشت بوفالوی هندی و مشکل نداشتن سلامت و کیفیت آن از سوی رییس سازمان دامپزشکی، رییس اتحادیه فرآورده‌های گوشتی و البته چند کارخانه فرآورده‌ گوشتی دیگر نیز می‌گویند طبق گفته سازمان دامپزشکی گوشت‌ بوفالو نباید به کشور وارد شود و در این میان مشخص نیست کدام اظهار نظر را باید باور کنیم و بوفالوی هندی ممنوع است یا آزاد؟!
 
با این اوصاف سازمان دامپزشکی به عنوان متولی نظارت بر فرآورده‌های خام دامی بهتر است تکلیف واردکنندگان، مردم و رسانه‌ها را مشخص کند و ممنوعیت یا آزاد بودن واردات گوشت بوفالو را اعلام کند.
برچسب ها: گوشت ، بوفالو ، هندی
نام:
ایمیل:
* نظر: