کد خبر: ۱۷۸۱۵
تاریخ انتشار: ۰۶ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۰۱
بانک مرکزی در حدود یک سال است که به صورت جدی طرح ساماندهی بازار آزاد ارز را در دستور کار خود قرار داده که در اقدام اخیر خود به دنبال شناسایی سایت‌های غیررسمی اعلام نرخ ارز بوده و تا به این لحظه تنها نام چهار سایت مورد تایید را به صورت غیررسمی به سایت‌های خبری و خبرگزاری‌ها اعلام کرده است.
 به گزارش تجارت آنلاين به نقل از اقتصادنیوز، نرخ انواع ارز به ویژه دلار در یک هفته گذشته نوسانات قابل توجه‌ای را به ثبت رسانده که در مجموع بررسی نرخ‌های پایانی دلار روند صعودی را به ثبت رسانده است.نرخ ارز آزاد با توجه به شرایط بازار، میزان عرضه و تقاضا و سیاست‌های اقتصادی روزجاری تعیین می‌شود که در لحظه با تغییر هر یک از معیارها نرخ دلار یا دیگر ارز‌ها دستخوش تغییر می‌شود.
 
بانک مرکزی بیش از 7 ماه گذشته آغاز به سروسامان دادن بازار آزاد ارز کرد که یکی از برنامه‌های آن اعلام نرخ ارز واحد از طریق سامانه تعریف شده‌ای بود، این سامانه 5 ماه بعد از تاریخ اعلام شده آغاز به کار کرد، که در روزهای اول عمر خود آنچنان نتوانست توجه‌ها را به خود جلب کند و در عمل بازار توجهی به اولین گام نظارتی بانک مرکزی نداشت. معاملات همچون روزهای گذشته انجام گرفت و نرخ‌ها مانند دیگر بازارها با توجه به میزان عرضه و تقاضا در کف بازار تعیین شد.
 
بعد از به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای بازار که کاملا برخلاف جهت پیش بینی‌ها مسیر خود را تعیین کرده بود روند صعودی به خود گرفت و در پایان معاملات روز گذشته نرخ 3290 تومان را به ثبت رسانده است، البته باید یادآور شد که این نرخ از سوی اتحادیه فروشندگان طلا و جواهر تهران اعلام شده و در بازار آزاد قیمت‌های بالاتری نیز در ساعت مذکور معامله شده است.
 
بررسی یک هفته اخیر نرخ طلا نشان از آن دارد که ارزان‌ترین نرخ ممکنه در پایان روز سه‌شنبه هفته گذشته و بالاترین نرخ در روز یک‌شنبه هفته‌جاری به ثبت رسیده است.
 
حال چرا یک هفته اخیر مد نظر قرار گرفته است، از آن رو یک هفته اخیر مورد بررسی قرار گرفته است که در این مدت بانک مرکزی دومین اقدام خود در راستای سروسامان دادن به بازار آزاد ارز عملی کرده است.
 
بانک مرکزی در اقدام اخیر خود به دنبال برخورد با سایت‌های غیررسمی اعلام نرخ ارز هستند که این موضوع نیز متوجه سایت صرافی‌های مجاز نیز هست.
 
بانک مرکزی تمامی سایت‌ها را در هر شکل و قالبی که نرخ ارز را اعلام می‌کنند مورد بررسی قرار دهد و در صورت نداشتن تائیدیه لازم از سوی این مرجع پولی و بانکی مورد برخورد قرار می‌گیرد. بانک مرکزی به صورت غیر رسمی تنها تا به این لحظه 4 پایگاه اطلاع رسانی نرخ ارز را مورد تائید قرار داده است که در این بین نام‌های قابل توجهی چون دو زار و لایودیتا به چشم می‌خورد، در کنار این دو سایت نام سایت‌های اتحادیه طلا و جواهر تهران و فی‌بازار وجود دارد.
 
نام این 4 پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی در حالی تلفنی به سایت‌های خبری و خبرگزاری از سوی بانک مرکزی اعلام می‌شود که نام سایت کانون صرافان که در مرحله اول طرح ساماندهی بازار ارز همراه بانک مرکزی بود، در این میان نیست و از سوی دیگر نام سایت اتحادیه طلا در حالی اعلام شده که همواره اتحادیه طلا و جواهر اعلام کرده است که هیچ ارتباطی با بازار ارز در چند سال اخیر ندارد و دیگر فعالیت صرافی از زیرمجموعه این اتحادیه خارج شده است.
 
نکته قابل توجه در رویه اعلام نرخ ارز از سوی این چهار سایت اعلام تنها نرخ عرضه ارز است و نرخ خرید را 20 تومان کمتر از نرخ فروش در نظر می‌گیرند که در بازار آزاد ارز این رابطه تا حدودی غیرمنطقی برداشت می‌شود زیرا این رابطه برای تمام ارزهای قابل معامله در بازار صدق نمی‌کند.
 
نکته قابل توجه دیگر در اعلام نرخ ارز از سوی این سایت‌های مورد تایید تفاوت نرخ آن‌ها با نرخ کف بازار آزاد است به نظر می‌رسد این 4 سایت برخی از معاملات تاثیرگذار بر بازار را که در برخی از ساعات نرخ عرف بازار می‌شوند را رصد نمی‌کنند.
 
در رابطه با اقدامات بانک مرکزی در سر و سامان دادن بازار ارز، مدیرکل اداره صادرات بانک مرکزی چندی پیش پیرامون  مقررات ناظر بر عملیات ارزی صرافی‌ها به تجارت فردا گفته بود: در 29 دی‌ماه سال 1393 مقررات ناظر بر عملیات ارزی صرافی‌ها برای اولین بار توسط بانک مرکزی تهیه، ابلاغ و اعلام عمومی شد. بر این اساس قرار شد اقدامات لازم جهت اجرایی کردن آن، به خصوص میانگین وزنی نرخ خرید و فروش ارز توسط صرافی‌ها با توجه به مقررات مربوطه محاسبه شود و به اطلاع عموم برسد.  
 
به گفته صمد کریمی بر اساس مقررات ناظر بر عملیات ارزی صرافی‌ها این مهم انجام و میانگین موزون نرخ خرید و فروش اسعار مختلف (دلار آمریکا، یورو و درهم امارات) پس از تهیه و درج در پایگاه اینترنتی www.sanarate.ir توسط این بانک جهت اطلاع فعالان اقتصادی اعلام عمومی می‌شود.
 
او تاکید کرده است که تنها صرافی‌های دارای مجوز فعالیت معتبر از بانک مرکزی مجاز به اشتغال در معاملات ارزی هستند. در این راستا نیز هرگونه عملیات صرافی در فضای مجازی ممنوع شده است. به عبارت دیگر این مقررات تاکید دارد فقط اشخاص حقیقی و حقوقی دارای مجوز فعالیت معتبر از بانک مرکزی می‌توانند اقدام به خرید و فروش ارز کنند.
 
کریمی با بیان این که خرید و فروش ارز توسط دلالان ارز مطابق با مقررات اعلامی ممنوع شده است، یادآور شد: ضمن اینکه اطلاعات معاملات توسط صرافی‌های مجاز در سامانه سنا ثبت و راساً توسط صرافی‌ها به سامانه فوق ارسال می‌شود و متعاقباً میانگین موزون نرخ خرید و فروش نقدی برای هر ساعت و کل روز محاسبه و در پایگاه اینترنتی فوق قرار می‌گیرد.
 
براین اساس بانک مرکزی تاکید دارد که انجام هرگونه عملیات صرافی در فضای اینترنتی یا مجازی ممنوع است. ضمن اینکه بر اساس ماده 5 «مقررات ناظر بر عملیات ارزی صرافی‌ها» در صورتی مجاز به خرید و فروش ارز هستند که قبلاً نسبت به اعلام همزمان نرخ خرید و فروش ارز در محل استقرار صرافی یا تارنمای خود اقدام کرده باشند.

برچسب ها: بانک مرکزی ، سایت ، ارز
نام:
ایمیل:
* نظر: